OnePlusYleinen

Ensituntumat OnePlus Nord 2 -puhelimesta – keskihintaluokan älypuhelimien eliittiä

OnePlussan tuorein Nord 2 -älypuhelin on nyt julkaistu virallisesti ja kyseessä on seuraaja viime vuoden suositulle Nord-mallille. Heti julkaisun jälkeen on aika katsoa ensituntumien muodossa, millaisia ominaisuuksia uusi keskihintainen laite tarjoaa. SuomiMobiilissa OnePlus Nord 2 on ollut käytettävissä muutaman päivän ajan, joten muutamia ensimietteitä laitteesta on saatu jo irti. Kattavampi arvostelu puhelimesta julkaistaan elokuun alussa.

Uutuuspuhelinta on mainostettu ”lippulaivapuhelimien tappajana”, joten odotukset laitetta kohtaan ovat todella korkealla. Lippulaivojen tappaja tarkoittaa käsitteenä sitä, että puhelimen pitäisi tarjota huippuluokan laitteista tuttuja ominaisuuksia selvästi edullisemmassa hintaluokassa. Nyt myös OnePlus Nord 2:n kohdalla on panostettu erityisesti suorituskykyyn, akun lataukseen sekä kameraan, joiden pitäisi olla huippuluokan puhelimien tasolla. Suomessa OnePlus Nord 2 tulee saataville 28. heinäkuuta edullisimmillaan 399 euron hinnalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuntuu premiumilta

OnePlus ei ole tehnyt suuria muutoksia uuden Nord 2 -puhelimen rakenteeseen verrattuna edeltäjäversioon, mutta nyt inspiraatiota on kuitenkin hieman haettu OnePlus 9 -sarjan puhelimista. OnePlus Nord 2:n yleisilmettä voi helposti kuvailla geneeriseksi, sillä mitään kovin persoonallista muotoilua ei laitteessa nähdä. Tämä ei kuitenkaan mielestäni ole ongelma, sillä käytössä laite vaikuttaa yllättävän premiumilta.

Testiin saatiin harmaa Gray Sierra -väriversio, jossa on mattapintainen Gorilla Glass 5 -lasi takaosassa ja kiiltäväpintainen muovikehys. Erityisesti mattapinta vaikuttaa hyvältä, eikä se kerää likaa tai sormenjälkiä ollenkaan. Rakenne on lisäksi erittäin jämäkkä, jonka ohella laite istuu käteen yllättävän ergonomisesti kaartuvan takakuoren ansiosta. Nord 2:n takaosaosan laatikkomaisesta kamera-alueesta voidaan olla montaa mieltä, mutta ei se ainakaan kovin pahalta näytä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus Nord 2:n suojakuoria.

Valitettavasti vedenkestävyyttä puhelimeen ei ole saatu, mutta kovinkaan suuri yllätys sen puute ei ole keskihintaluokan puhelimessa. Harmaan väriversion ohella OnePlus on esitellyt Nord 2 -puhelimen myös sinisessä Blue Haze -värissä sekä rajoitetummassa nahkakuvioisessa Green Wood -väriversiossa. OnePlus on julkaissut puhelimelle tuttuun tyyliinsä laadukkaita ja tyylikkäitä erikseen ostettavia suojakuoria, joilla laitteen rakenteen saa tarvittaessa hyvin suojattua.

Valitettavasti rakenteesta ei vielä voida sanoa kovinkaan paljoa muutaman päivän käytön perusteella. OnePlus Nord 2:n testailut etenevät tulevien viikkojen aikana ja myöhemmin saadaan vastauksia siihen, kuinka laitteen rakenne kestää päivittäistä käyttöä.

Tehoista vastaa MediaTek Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiiri

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varmasti kaikista mielenkiintoisin asia OnePlus Nord 2 -puhelimessa on MediaTekin kehittämä Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiiri, jota ei ole nähty vielä missään Suomessa myynnissä olevassa puhelimessa. AI-lisänimellä viitataan OnePlussan ja MediaTekin yhteistyössä tekemiin tekoälyoptimointeihin, mutta ne eivät käytännössä näy millään tavalla käyttäjälle.

Kyseessä on 6 nanometrin prosessilla valmistettu järjestelmäpiiri, jossa on integroitu 5G-modeemi. Dimensity 1200 koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka ovat yksi 3,0 Ghz:n Cortex-A78 -ydin, kolme 2,6 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A78-ydintä sekä neljä 2,0 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A55-ydintä. Mukana on myös yhdeksänytiminen Mali-G77 MC9 -grafiikkaprosessori. Teknisesti järjestelmäpiiri on todella vaikuttava ja pitäisi tarjota hyvää suorituskykyä ilman kompromisseja.

OnePlus on luvannut uuden Nord 2:n tarjoavan jopa 65 prosenttia parempaa suorituskykyä sekä huimat 125 prosenttia parempaa grafiikkasuorituskykyä verrattuna viime vuoden OnePlus Nord -puhelimeen. Vaikuttavaa? Kyllä! MediaTek on viime aikoina onnistunut luomaan erityisesti Dimensity-sarjan järjestelmäpiireistä kilpailukykyisiä, joten niitä ei tarvitse vältellä, vaikka yleisesti Suomessa myynnissä on vain Qualcommin järjestelmäpiireihin perustuvia älypuhelimia.

Miltä sitten suorituskyky vaikuttaa? Jo ensituntumia varten ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joiden tuloksia on nähtävillä alapuolella olevista kuvakaappauksista. Esimerkiksi AnTuTu-testissä päästiin korkeaan 611 249 pisteeseen, joka vastaa varsin hyvin viime vuoden Snapdragon 865 -sarjan järjestelmäpiirien suorituskykyä ja on hyvin lähellä Snapdragon 870 -järjestelmäpiiriä. Aivan Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin tasolle ei päästä, mutta se ei varmasti tule yllätyksenä.

Suorituskyky on tuntunut testijakson aikana erinomaiselta tässä hintapisteessä, eikä mitään ongelmia ole tullut vastaan. Suorituskyky riittää hyvin pelien pyörittämiseen ja monet raskaammatkin sovellukset käynnistyvät nopeasti. Dimensity 1200 on erittäin lupaava järjestelmäpiiri, eikä se varmasti jätä ketään kylmäksi suorituskyvyn osalta.

OnePlus on laittanut puhelimeen lisäksi 8 tai 12 gigatavua RAM-muistia sekä 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa versiosta riippuen. OnePlus hyödyntää RAM-muistissa LPDDR4x-standardia, joka on hyvin yleinen keskihintaluokan älypuhelimissa. Tallennustila perustuu uusimpaan UFS 3.1 -standardiin, joka on tuttu jo huippuluokan älypuhelimista. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimeen ole saatu.

Huippuluokan kamera

OnePlus on hehkuttanut erittäin paljon uuden Nord 2 -puhelimen pääkameraa, sillä laitteessa käytetään myös OnePlus 9 -huippupuhelimista tuttua 50 megapikselin kamerasensoria. Pääkamera perustuu Sony IMX766 -kamerasensoriin, jonka pitäisi taltioida jopa 56 prosenttia enemmän valoa ja väriä tuottaen parempia kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta myös heikossa valaistuksessa.

Pääkamerassa on myös erityisesti huippupuhelimista tuttu optinen kuvanvakautus, joka helpottaa vakaampien kuvien ja videoiden taltiointia. 50 megapikselin pääkameran ohella OnePlus Nord 2 tarjoaa 8 megapikselin ultralaajakulmakameran sekä 2 megapikselin mustavalkokameran. Koska puhelin on suunnattu nuorille, niin myös etukameraan on panostettu. Etuosassa on 32 megapikselin kamera, jolla onnistuvat laadukkaat selfiekuvat.

Kamerasta ei vielä ensituntumissa anneta täydellistä tuomiota, mutta ainakin pääkamera vaikuttaa hintaluokassaan todella hyvältä. Kuvat ovat mukavan yksityiskohtaisia ja värit näyttävät hyviltä. Alapuolella on muutamia kuvia Nord 2:n pääkameralla otettuna, tai niihin voi tutustua tarkemmin myös OneDrivessa tämän linkin takaa.

Erittäin tehokas pikalataus

Vaikka suorituskyky ja kamera ovat jo vakuuttaneet, niin OnePlus Nord 2 tarjoaa silti vielä yhden valttikortin. OnePlus on saanut mukaan suuren akun sekä tehokkaan pikalatauksen, jollainen nähdään usein selvästi kalliimmissa älypuhelimissa. Puhelimen sisuksista löytyy 4500 milliampeeritunnin akku ja sitä voidaan ladata 65 watin tehoisella Warp Charge 65 -pikalatauksella.

Jo viime vuonna Nord-puhelimessa nähtiin 30 watin tehoinen pikalataus, joka oli silloin keskihintaluokassa todella hyvä ominaisuus. Nyt pikalataus on nostettu 65 watin teholle, joten akun lataus ei enää vie kovinkaan kauaa. OnePlussan mukaan Nord 2 latautuu vain 15 minuutissa 60 prosentin varaustasoon, joka vastaa päivän virtoja. Akun kerrotaan latautuvan tyhjästä täyteen 39 minuutissa, joten kyseessä olisi yksi nopeinten latautuva keskihintaluokan älypuhelin.

Olemme jo testijakson aluksi toteuttaneet Nord 2 -puhelimelle lataustestin, joka paljasti OnePlussan hieman ”huijaavan” lupauksissaan. Huijaaminen ei ole aina negatiivista, sillä nyt kyseessä on positiivinen seikka. OnePlus Nord 2:n kohdalla ei päästy 39 minuutin latausaikaan akun tyhjästä täyteen latautumisessa, vaan lataus onnistui selvästi luvattua nopeammin. 4500 milliampeeritunnin akku latautui mukana toimitettavalla laturilla vain 30 minuutissa tyhjästä täyteen, joten pikalataus on todella tehokas!

Harva huippuluokankaan puhelin latautuu 30 minuutissa tyhjästä täyteen, joten pikalataus pääsi yllättämään todella positiivisesti. Jo lyhyellä muutaman minuutin latauksella saadaan virtaa useiksi tunneiksi, joka on todella kätevä ominaisuus. Vastaavaa ei keskihintaluokassa ole totuttu näkemään.

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella OnePlus Nord 2 on erittäin lupaava uutuuspuhelin keskihintaluokkaan. Puhelimessa on loistava suorituskyky, potentiaalinen kamera sekä erittäin nopea pikalataus, jotka ovat mielestäni kolme tärkeää avainominaisuutta. Muilta osin laitteessa ei ole suurempia yllätyksiä, sillä monesti keskihintaluokassa nähdään paljon mielenkiintoisa älypuhelimia.

Itse en ole aivan vakuuttunut OnePlussan mainostamasta käsitteestä ”lippulaivapuhelimien tappaja”, sillä Nord 2 ei valitettavasti tapa yhtäkään lippulaivapuhelinta, sillä kohderyhmä on täysin erilainen. OnePlus Nord 2 jättää jälkeensä kuitenkin monet 400-500 euron keskihintaluokan älypuhelimet (ja ehkä myös tappaa ne?). OnePlus Nord 2 on yksinkertaisesti keskihintaluokan puhelimien eliittiä, ja OnePlus on onnistunut luomaan tasavahvan kokonaisuuden.

SuomiMobiilin kattavampi arvostelu OnePlus Nord 2 -puhelimesta tullaan julkaisemaan elokuun alussa.

OnePlus Nord 2 on tulossa saatavilla 28. heinäkuuta lähtien ja aluksi Suomessa myyntiin tulee väriversiot sininen Blue Haze sekä harmaa Gray Sierra. Hintaa puhelimen 8 + 128 gigatavun versiolla on 399 euroa ja 12 + 256 gigatavun versiolla vastaavasti 499 euroa. Ennakkomyynti on alkanut tänään 22. heinäkuuta kello 18.00.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:OnePlus