KommenttiOnePlusYleinen

Kommentti: Hyvästi tuttu OxygenOS, uudessa OnePlus Nord 2:ssa ColorOS on vahvasti läsnä

Pintapuolisesti OnePlus Nord 2:ssa on tuttu OxygenOS.

OnePlussan älypuhelimet on tunnettu vuosien mittaan käyttäjien rakastamasta OxygenOS-käyttöliittymästä, mutta nyt valitettavasti muutoksia käyttökokemukseen on tehty selvästi. Hiljattain OnePlus vahvisti muuttuvansa kiinalaisen Oppon tytärbrändiksi, joka mahdollistaa OnePlussalle jaetut resurssit BBK-konsernin suuremman älypuhelinbrändin kanssa. Kaikki muutokset eivät kuitenkaan loppukäyttäjälle ole aina niitä toivotuimpia.

OxygenOS-käyttöliittymä on ollut OnePlussan puhelimissa jo vuosia, ja käyttäjät ovat tykänneet sen selkeydestä, puhtaudesta sekä sulavuudesta. OnePlus kuitenkin ilmoitti Oppoon yhdistymisen seurauksena myös ohjelmistokehityksen yhdistyvän ja OxygenOS integroidaan Oppon kehittämään ColorOS-käyttöliittymään. Kyseessä on ColorOS:n koodipohjan käyttäminen OxygenOS:n pohjana, ja OnePlus vakuutti, ettei muutos tule näkymään käyttäjille. Toisin kuitenkin kävi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus Nord 2

Uusi tänään julkaistu OnePlus Nord 2 on ensimmäinen älypuhelin, jossa nähdään ColorOS-koodipohjaan perustuva OxygenOS 11.3 -käyttöliittymä. Puhelimessa on toki edelleen pohjana Googlen Android 11 -käyttöjärjestelmä, mutta vain Oppon ColorOS- ja OnePlussan OxygenOS-käyttöliittymät on yhdistetty. OnePlus Nord 2:n kohdalla muutos tarkoittaa oikeastaan vain OnePlus Launcheria Oppon käyttöliittymän päällä.

Heti OnePlus Nord 2 -puhelinta otettaessa käyttöön mitään suurempia muutoksia ei näe, vaan kokemus on varsin tuttu OxygenOS. Toki puhelimen aloitusasetuksissa oli muutamia muutoksia havaittavissa, mutta ei mitään radikaalia. Kun käyttöliittymää kuitenkin selaa ja menee syvemmälle, niin olo ei ole ollenkaan kotoisa. Aikaisempaa kokemusta Oppon puhelimista ei itsellä ole, jonka takia muutokset OnePlussan käyttökokemuksessa huomaa heti.

Ensimmäisenä huomaa käyttöliittymän kielen, joka on hieman eri tyylinen kuin aikaisemmissa OnePlussan puhelimissa. Aikaisemmin OxygenOS-käyttöliittymän suomen kieli oli jokseenkin käyttäjäystävällisempi, mutta nyt mukana on jokseenkin tönkköä suomea, eikä kokemus ole yhtä lokalisoitu. Vanhaan OxygenOS:ään tottuneena jopa vihaan nykyisen OxygenOS-version kieltä, vaikka kyseessä onkin monille varmasti olematon muutos.

Uuden OxygenOS-version asetusvalikko muistuttaa pitkälti aikaisempaa OxygenOS-kokemusta, mutta tarkemmin katsottaessa selviä eroja on. OnePlus on nyt vain naamioinut asetusvalikon ilmeen OxygeOS:n kaltaiseksi, vaikka todellisuudessa kaikki asetukset, asetuksien järjestys ja valikot ovat identtiset Oppon ColorOS 11 -version kanssa. Mielestäni aikaisemmin OnePlussan puhelimissa asetusvalikot olivat paljon visuaalisempia sekä kertoivat asetuksista tarkemmin, mutta nyt uudessa versiossa on otettu selvästi takapakkia käyttökokemuksen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin miinus on integraation myötä tullut Oppon kamerasovellus OnePlus Nord 2 -puhelimeen. Olen aina tykännyt OxygenOS:n yksinkertaisesta, selkeästä ja toimivasta kamerasovelluksesta, mutta nyt tämäkin kokemus on täytynyt pilata. Oppon kamerasovellus on myös toimiva, mutta ei kuitenkaan tarjoa yhtä puhdasta käyttökokemusta ja mukana on paljon kiinalaispuhelimille tuttuja turhia säätöasetuksia.

OnePlussan tuttu ja turvallinen OxygenOS on nyt pilattu, vaikka OnePlus on pyrkinyt naamioimaan muutokset kosmeettisesti. Muutokset ovat kuitenkin suuria ja varmasti aikaisemmin OnePlussan puhelinta käyttäneet tulevat huomaamaan eron. Onneksi käyttökokemus on pysynyt lähes samana, mutta Oppon ja OnePlussan yhdistyminen on vaatinut veronsa. OxygenOS ei ole enää entisensä, ja erityisesti puhtaudesta ja käyttäjäystävällisyydestä on jouduttu karsimaan.

Muutokset ovat käyttäjien näkökulmasta toki varmasti pieniä, mutta OnePlussaa aikaisemmin käyttäneet tulevat huomaamaan eron. En pidä OnePlussan tekemistä muutoksista, mutta todennäköisesti siihen tottuu ajan kanssa. Muutaman päivän käytön perusteella suuremmilta ongelmilta on onneksi vältytty ja kokemus on ollut hyvällä tasolla. OnePlus on luvannut muutoksien tarjoavan mahdollisuuden erityisesti nopeampiin päivityksiin ja pidempään päivitystukeen. Vain tulevaisuus näyttää kuinka OnePlus pitää lupauksensa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Kommentti