AndroidXiaomiYleinen

Ensituntumat 300 euron Xiaomi Redmi Note 5 -puhelimesta

Xiaomi Redmi Note 5

Xiaomi on tuttu nimi Aasiassa ja muutamassa Euroopan maassa, mutta Suomessa toistaiseksi vielä hyvin tuntematon. Olemme SuomiMobiilissa kuitenkin päässeet tutustumaan lukuisiin Xiaomin laitteisiin ja lähes järjestäen testatut laitteet ovat päässeet säväyttämään hinta-laatu-suhteensa ansiosta. Tällä kertaa testattavaksi päätyi varsin tuore Xiaomi Redmi Note 5 -puhelin, joka on myynnissä Suomessa muun muassa Verkkokauppa.comin ja Jimm’s:n kautta. Puhelin on lisäksi tilattavissa suoraan Xiaomi Suomen verkkokaupasta.

Redmi Note 5 on puhelin, josta löytyy suuri 18:9-kuvasuhteen näyttö, kaksoiskamera sekä suuri 4000 milliampeeritunnin akku. Kaikki tämä on tarjolla 299 eurolla suoraan Suomesta. Vaikka Redmi Note 5 on varusteltu pääosin nykyaikaisilla ja mukavilla ominaisuuksilla verrattuna saman hintaluokan kilpailijoihin, niin tietyillä osa-alueilla Xiaomi on päättänyt säästää. Puhelimessa on muun muassa microUSB -liitäntä, kun kilpailijoiden puhelimissa on jo USB-C -tyypin liitäntä. Lisäksi olen ensituntumien perusteella hieman pettynyt kameran tarjoamiin ominaisuuksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tarjolla tyyliä keskiluokan tehopiirillä

Vaikka kyseessä on 300 euron puhelin, niin mielestäni Xiaomi on onnistunut varsin hyvin laitteen muotoilussa. Suurimmaksi osaksi Redmi Note 5 on valmistettu alumiinista, mutta ylä- ja alapäädyistä löytyy muoviset noin senttimetrin korkeat muoviosat, jotka vahvistavat antennien toimintaa. Parin päivän käytön jälkeen Redmi Note 5 tuntuu hyvin laadukkaalta laitteelta ja erityisesti muotoilu on solakka ja istuvuus käteen on erinomainen. Puhelin on kuitenkin kuivissa käsissä varsin liukas, mutta ongelman ratkaisee myyntipakkauksen mukana tuleva suojakuori.

Mielenkiintoisen vaihtoehdon Redmi Note 5 -puhelimesta tekee järjestelmäpiiri. Laitteessa hyödynnetään Qualcommin Snapdragon 636 -piiriä, jonka kaverina on mukavat 4 gigatavua RAM-muistia. Tämän yhdistelmän ansiosta 300 eurolla saa puhelimen, jonka tehot riittävät mobiilipelaamiseen sekä päivittäiseen käyttöön ilman hidasteluja. Ajoin puhelimessa nopeasti läpi Geekbench-suorituskykytestin, joka antoi laitteelle 4933 pistettä. Vertailun vuoksi muun muassa Nokia 6.1:n vastaavat pisteet ovat 4168 pistettä, joka on myös hyvä tulos.

Parin päivän testailujen perusteella Redmi Note 5 toimii ilman ongelmia ja päivittäiset sosiaalisen median palvelut aukeavat nopeasti. Myös laitteen käyttöliittymässä ei ole ollut havaittavissa minkäänlaisia hidasteluja tai nykimisiä, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta.

Näyttö tekee vaikutuksen

Suurin yksittäinen huomiota herättävä seikka on puhelimen suuri näyttö. Mielestäni Redmi Note 5:n näyttö on moderni ja tyylikäs. Kokoa sillä on 5,99 tuumaa ja kuvasuhde on 18:9. Tarkkuutta näytöllä on 1080 x 2160 pikseliä, eli markkinointitermein ilmaistuna Full HD+ -tasoa. Näytöstä tyylikkään tekee erityisesti huomattavasti pyöristetyt kulmat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Redmi Note 5:n näyttö on ensituntumien perusteella yksi parhaimmista, joka 300 euron puhelimesta voi löytyä. Värintoisto on erinomainen LCD-näytölle, katselukulmat ovat laajat ja tarkkuutta on riittävästi. Auringonpaisteessa myöskään Redmi Note 5 ei tee poikkeusta hintaluokan muihin puhelimiin verrattuna. Näyttö voisi olla hieman kirkkaampi, jotta auringonpaisteessa siitä saisi paremmin selvää.

MIUI 9 höystettynä eleohjauksella

MIUI on lyhyesti sanottuna Xiaomin oma versio Androidista. Redmi Note 5:ssä pohjalta löytyy Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio, jossa on 1. toukokuuta päivitetty tietoturvakorjauksen taso. Puhelimessa on siis tällä hetkellä tuoreet päivitykset asennettuna, joka on jopa yllättävää Xiaomilta. Testilaitteessa hyödynnetään MIUI 9.5.13.0 Global -versiota, joka tarkoittaa, että puhelimen käyttöliittymä on vihdoin myös suomeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Redmi Note 5:ssä on niin sanottu ”kokonäyttö”, niin laitteen asetuksista on mahdollista piilottaa navigointipainikkeet kokonaan pois ja korvata ne eleohjaukselle. Mielestäni Xiaomin eleohjaus on toimiva ratkaisu ja tuo mieleen Jollan Sailfish OS -käyttöliittymän periaatteen. Eleohjauksella takaisin aloitusnäyttöön pääsee pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta. Viimeaikaisiin sovelluksiin pääsee taasen pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin ja keskeyttämällä liu’uttamisen hetkeksi. Takaisin edelliseen välilehteen päästään pyyhkäisemällä näytön vasemmasta tai oikeasta reunasta.

Henkilökohtaisesti olen tykästynyt eleohjaukseen, sillä se on looginen tapa ohjata puhelinta.

Kamera jakaa mielipiteet

Xiaomi kehuskelee erityisesti Redmi Note 5:n kameralla. Puhelimessa onkin kaksoiskamera, joka koostuu 12 ja 5 megapikselin sensoreista. 5 megapikselin kameraa käytetään pääasiassa ainoastaan syvyysefektin luomiseksi kuviin. 12 megapikselin kamera on niin sanottu pääkamera, joka tuottaa kohtuullista jälkeä. Mitään erikoista puhelimen kamera ei tarjoa, mutta päivittäiseen käyttöön kamera on monelle varmasti tarpeeksi hyvä.

Erikoisin puute kamerassa on manuaalisäätöjen lähes kokonaan puuttuminen. Kamerasovelluksesta on mahdollista säätää ainoastaan valkotasapainoa sekä ISO-arvoa. Monista 300 euron puhelimista löytyy kuitenkin paljon enemmän manuaalisäätöjä, joten näiden uupuminen on selvä miinus kameralle.

Etukameran osalta ei ole vielä syntynyt suuria kokemuksia. Etukamera on kooltaan 13 megapikseliä ja sen kaverina on lisäksi pehmeä salamavalo, joka avustaa kuvaamista muun muassa täysin pimeässä. Alla on vielä pari kuvaa, jotka on taltioitu Redmi Note 5:n pääkameralla.

Tuttu Xiaomi

Kaiken kaikkiaan Redmi Note 5 on tuttua Xiaomia. Olen vuosien varrella testannut useita Xiaomin puhelimia ja nyt testiin tullut Redmi Note 5 on heti tunnistettavissa Xiaomin laitteeksi. Muotoilu on tuttu valmistajan vanhoista puhelimista, mutta vaikutteita on otettu kameran asettelun suhteen kilpailijoilta. Tehoja puhelimesta löytyy riittävästi päivittäiseen käyttöön ja muistia on mukavat 64 gigatavua.

300 eurolla Redmi Note 5 on hyvä ostos, kunhan huomioi jo vanhentuneeksi kutsutun microUSB-liittimen. Kamerat ovat laitteessa hyvällä tasolla, mutta joitakin puutteita ainakin aluksi on ilmennyt erityisesti manuaalisäätöjen suhteen. Tulen testaamaan tuoretta Redmi Note 5 -puhelinta parin viikon ajan, jonka jälkeen täysimittainen arvostelu tulee luettavaksi sivuillemme.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android