Suomen Maanmittauslaitos, yhdysvaltalainen Rainforest Connection ja Huawei Suomi ovat käynnistäneet Hämeenlinnassa Evokeskuksen ympäristössä lintujen elinolojen tutkimushankkeen. Sen tarkoituksena on määrittää alueella pesivien lintulajien määrät ja ymmärtää paremmin niiden elinalueen monimuotoisuutta.
Huawein Tech4All-projektikokonaisuuteen kuuluvassa Nature Guardian -hankkeessa havainnoidaan ja kartoitetaan luonnonsuojelualueella pesivien lintuparien määrää. Avuksi käytetään automatisoitua akustista seurantaa. Siitä saatua tietoa käytetään metsän monimuotoisuuden analysoinnissa.
”Evo valikoitui toteutusalueeksi sen vanhojen luonnontilaisten metsien ja pitkien lintuhavaintoaikasarjojen vuoksi”, selittää Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkimusryhmäpäällikkö Eetu Puttonen.
Evolle on asennettu kahdenlaisia akustisia laitteita noin 250 metrin etäisyydelle toisistaan. Kolmesta puun latvaan asennetusta Nature Guardian -laitteesta tieto siirtyy automaattisesti Huawei Suomen tuottamaan paikalliseen pilviratkaisuun. 60:stä AudioMoth-laitteesta tieto ladataan pilveen tutkijoiden toimesta.
”Ilman teknologiaa projektiin tarvittaisiin valtava määrä tutkijoita havainnoimaan alueelle. Se olisi käytännössä mahdotonta ja toisaalta ihmisten ylimääräinen liikkuminen vaikuttaisi lintujen käyttäytymiseen”, Puttonen pohtii.
”Tähän asti tutkimuksesta on vastannut biologi, joka 40 vuoden ajan on herännyt aamuvarhain kiikarit kaulassa laskemaan lintuja. Laitteiden avulla havaintoaineiston keräys automatisoituu ja voimme havainnoida jatkuvasti laajaa aluetta. Työn painopiste siirtyy enemmän havaintoaineiston keräämisestä sen analyysiin”, hän jatkaa.
Laitteet ovat päällä 15 minuuttia tunnista, ympäri vuorokauden. Linnunlaulua ja metsän ääniä tallentuu pilviratkaisuun 50 päivän ajan, 10–15 teratavun verran. Tietomäärästä seulotaan valittujen lintujen ääniä projektiin kehitettyjen koneoppimismenetelmien avulla. Aineistoista voidaan määrittää myös lajien jakautumista alueella. Kerätty aineisto käsitellään Maanmittauslaitoksen tutkijoiden toimesta Rainforest Connectionin kehittämällä alustalla.
”Selvitämme elinympäristön tilaa ja kartoitamme lajimääriä, levinneisyyttä sekä pesivien lintujen määrää. Tuloksia voidaan hyödyntää metsiin liittyvien päätösten tukena ja toimenpiteiden suunnittelussa”, Puttonen kertoo.
Projektin yksi tavoitteista on uusien tekniikoiden vastuullinen hyödyntäminen vihreässä siirtymässä. Dataan pääsevät käsiksi vain hankkeen tutkijat.
”Nature Guardian -älylaitteet on varustettu aurinkokennoilla. Ne jätetään puihin, mutta ne eivät ole talvella käytössä. Keväällä ne heräilevät samoihin aikoihin, kun linnut palaavat pesimään”, selittää Huawei Suomen viestintäpäällikkö Niklas Mannfolk.
”Luonnonsuojelu ja lintulajiston monimuotoisuuden tutkiminen ovat vain pieni osa siitä, miten teknologiaa voi käyttää luonnon hyväksi. Meille on kunnia-asia, että saamme olla mukana mahdollistamassa tätä hanketta Evokeskuksen ympäristössä”, hän painottaa.
Huawein mukaan Evon Nature Guardian -projekti toteutetaan vuosina 2023–2024 ja jatkotutkimusten mahdollisuuksia arvioidaan myöhemmin tulosten perusteella. Kesän jälkeen aloitetaan kerätyn aineiston analyysi, minkä jälkeen tutkijat keskittyvät tulosten akateemiseen julkaisuun.
Evolla toteutettava hanke on osa Huawein maailmanlaajuista Tech4All -projektia, jossa teknologiaa käytetään luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. Huawei on toteuttanut Rainforest Connectionin kanssa yhteistyössä vastaavanlaisia projekteja, muun muassa Brasilian sademetsissä, Itävallan suoalueilla sekä Italian metsissä.
Lähde: Huawein tiedote