AppleArvostelutiOSYleinen

iPhone 8 ja 8 Plus – Testissä loppuvuoden 2017 välimallit

Applen iPhone 8 ja 8 Plus, viimevuotinen päivitys vanhoille iPhone 7 -sarjan laitteille oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Uudet laitteet eivät saaneet juurikaan huomiota, edes ennen julkaisua, mikä Applen valmistamien tuotteiden kohdalla on hyvinkin erikoista. Saimme testiin demolaitteet molemmista versioista, jotka muuten ovat identtiset kuluttajamallien kanssa myyntipakkausta lukuunottamatta. Myyntipakkauksen sisältö on säilynyt identtisenä edelliseen malliin nähden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 8
Mitat: 138.4 x 67.3 x 7.3 mm
Paino: 148 g
Näyttö: 4.7 tuumaa LCD-IPS(1334 x 750)
Suoritin: 6-ytiminen Apple A11 Bionic
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia; 64 / 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamera: 12 MP (OIS)
Akku: 1821 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 11.2
Muuta: IP67 / langaton lataus / pikalataus (myydään erikseen)
Liitännät: Lightning
Värit: hopea / tähtiharmaa / kulta
Hinta: 829 / 999 €

Ulkoiset huomiot

Laitteiden ulkoinen olemus on lähes identtinen edellisten iPhone 7 ja 7 Plus -laitteiden kanssa, joskin uutuutena on lasinen takaosa. Uusi takaosa mahdollistaa langattoman latauksen, mutta vaikeuttaa laitteen korjaamista, mikäli takalasi sattuu hajoamaan. Korjauskustannukset myös nousevat rungon monimutkaisuuden vuoksi huomattavasti. 

Edellisvuosien iPhonet ovat tuntuneet ilman suojakuorta hyvinkin liukkaalta. Lasinen takaosa kuitenkin helpottaa tilannetta huomattavasti ja käyttömukavuus on parantunut. Laitteen pudottaminen ei edelleenkään ole suositeltavaa, vaikka Apple väittääkin lasin olevan ”maailman kestävin lasiseos”. Apple tarjoaa puhelimesta kolmea eri värivaihtoehtoa: hopeaa, kultaista sekä tähtiharmaata.

Etupuolta koristavat samat 4,7 ja 5,5 tuuman LCD-näytöt kuin edellisissä malleissa sitten 2014 julkistetun iPhone 6:n. Uuttakin toki on mahtunut mukaan True Tone -teknologian myötä. True Tone säätää näytön valkotasapainoa ympäristön mukaan tehden puhelimen käytöstä silmille luonnollisempaa. iPhone 8 ja 8 Plus puhelimien näytöt olivat tuttua Applen laatua. Värit ovat kohdallaan ja käyttäminen on mukavaa. Näyttöjen resoluutio, etenkin pienemmässä iPhone 8:ssa, jättää parantamisen varaa. Näytöt perustuvat myös IPS-tekniikkaan, joka joidenkin mielestä voi olla pieni miinus OLED-tekniikan puuttuessa. 

iPhone 8 ja 8 Plus -mallien kamerat jatkavat tutulla linjalla viime malleista, ja suurin uutuus onkin 4K-videon tallentaminen jopa 60 kuvan sekuntinopeudella sekä hidastusvideo 1080p-tarkkuudella ja jopa 240 kuvan sekuntinopeudella. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mielestäni pienempi iPhone 8 on omaan käteen paremmin istuva, sillä puhelinta on helpompi pitää kädessä ja se mahtuu taskuun paljon helpommin kuin suurempi versio mallista. Näyttö on pienemmässä mallissa silti mielestäni riittävä kaiken sisällön katseluun. 

Tekniset tiedot
Apple iPhone 8 Plus
Mitat: 158.4 x 87.1 x 7.5 mm
Paino: 202 g
Näyttö: 5.5 tuumaa LCD-IPS(1920 x 1080)
Suoritin: 6-ytiminen Apple A11 Bionic
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia; 64 / 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamera: 12 MP laajakulma (OIS) + 12MP Telekamera
Akku: 2691 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 11.2
Muuta: IP67 / langaton lataus / pikalataus (myydään erikseen)
Liitännät: Lightning
Värit: hopea / tähtiharmaa / kulta
Hinta: 939 / 1109 €

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käyttöliittymän huomiot

Puhelimen käyttäminen on selkeää myös sellaisille käyttäjille, jotka eivät aiemmin ole tottuneet Applen puhelimiin. Yhden kosketuksella toimivan kotinäppäimen käyttäminen saattaa tosin vaatia myös totuttelua. Kotinäppäimellä pääsee palaamaan kotinäytölle, mutta edelliseen sivuun tai toimintoon palaavaa näppäintä puhelimessa ei ole. Edelliseen sivuun palataankin puhelimessa pyyhkäisemällä vasemmasta reunasta oikealle. Tämän vuoksi puhelin palaa edelliseen sivuun usein vahingossa, kun sormea liikuttaa vähänkin oikealle päin. Erityisesti Instagramia selatessa ”vahinkopaluut” toistuvat jatkuvasti ja tekevät kuvien selailusta hidasta ja ärsyttävää. Toinen sovellus, joka saa käyttäjän kaipaamaan esimerkiksi Android-puhelimien vastaavaa sovellusta on puhelimen herätyskello-sovellus. Android-puhelimissa herätyksiä pystyy helposti muuttamaan, mutta Applen puhelimissa joudut painamaan erikseen muokkaa-painiketta puhelimen yläkulmassa muokataksesi jokaista yksittäistä herätystä erikseen. Tämä saattaa kuulostaa kenties pieneltä vialta, mutta useimmilla käyttäjillä sovellus on päivittäisessä käytössä ja helpompaan sovellukseen tottuneena pienikin ongelma nostattaa ärsytyksen.

Lopuksi

iPhone 8 ja 8 Plus ovat hyviä puhelimia, joskin hieman tylsiä vanhahtavan olemuksen ja ”jättimäisten” reunusten takia. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että molemmat mallit ovat erittäin hyviä puhelimia. Vaikka iPhone 8 ja 8 Plus ovatkin lähes samanlaisia kuin viime mallit, parantavat ne kuitenkin monella osa-alueella jo hyviä puhelimia.

 

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple