Liettuan puolustusministeriö on suositellut kuluttajia välttämään kiinalaisten puhelimien ostamista ja neuvoi ihmisiä heittämään pois nykyiset kiinalaiset puhelimensa. Liettuan hallituksen raportin mukaan kiinalaisvalmistajien puhelimissa on sisäänrakennettuna kyky sensuroida sisältöä.
Erityisesti kiinalaisen Xiaomin älypuhelimissa kerrotaan olevan Euroopassa sisäänrakennettuna kyky tunnistaa ja sensuroida ilmaisuja, kuten ”Vapaa Tiibet”, ”Eläköön Taiwanin itsenäisyys” tai ”demokratialiike”. Tämä on käynyt ilmi Liettuan valtion kyberturvallisuusselvityksestä. Erityisesti Xiaomi Mi 10T -puhelimessa on kerrottu olleen ohjelmisto kytkettynä pois päältä Euroopan unionin alueella, mutta se voidaan kytkeä päälle milloin tahansa.
”Suosittelemme välttämään uusien kiinalaisien puhelimien ostamista, ja suosittelemme hankkiutumaan eroon jo ostetuista puhelimista mahdollisimman nopeasti”, kertoi Liettuan puolustusministeri Margiris Abukevicius toimittajille esitellessään kyberturvallisuusraporttia.
Xiaomin älypuhelimissa järjestelmäsovellukset, mukaan lukuien selainsovellus voivat sensuroida sisältöä. Tällä hetkellä sensuroitavana on 449 kiinalaista termiä ja sitä päivitetään jatkuvasti. Raportin mukaan Xiaomin älypuhelimet lähettävät myös puhelimista salattuja käyttötietoja Singaporessa oleville palvelimille.
Raportin mukaan tieto on tärkeä Liettualle, mutta myös kaikille maille, jotka käyttävät Xiaomin laitteita. Xiaomi on antanut asiasta lausunnon, jossa kerrotaan ettei yhtiön laitteet sensuroi käyttäjien sisältöä. Lisäksi Xiaomi vahvisti noudattavansa Euroopan Unionin GDPR-asetusta. Xiaomin lausunnon voi lukea sanasta sanaan tämän linkin takaa.
Kiinalaisen Huawein valmistamasta Huawei P40 -puhelimesta löytyi myös suojausvirhe, joka saattoi altistaa puhelimen kyberhyökkäyksille. Liettuan raportin mukaan Huawein virallinen sovelluskauppa AppGallery ohjaa käyttäjiä kolmannen osapuolen kauppoihin, joissa virustentorjuntaohjelmat ovat arvioineet joidenkin sovellusten olevan haitallisia tai virusten saastuttamia.
Raporttia varten oli tutkittu myös kiinalaisen Oppon tytärbrändin OnePlussan puhelimia, mutta niissä ei havaittu olevan ongelmia.
Päivitetty 22.9.2021 klo. 21.07: Lisätty tieto Xiaomin antamasta lausunnosta.
Lähde: BBC.com, Reuters.com