XiaomiYleinen

Xiaomi kiistää puhelimistaan paljastuneen Kiina-myönteisen sensuurin – kiinalaisvalmistaja antoi virallisen lausunnon

Xiaomin toimitusjohtaja Lei Jun.

Liettuan puolustusministeriö julkaisi kyberturvallisuusraportin, jonka mukaan kiinalaisen Xiaomin älypuhelimet harjoittavat Kiina-myönteistä sensuuria ja puhelimet lähettävät tietoja Singaporessa oleville palvelimille. Nyt Xiaomi on antanut oman virallisen lausuntonsa asiaan liittyen.

Otsikoihin nousi erityisesti Liettuan puolustusministeri Margiris Abukeviciusin antama kommentti, jossa kehotettiin välttämään kiinalaisien puhelimien ostamista ja samalla suositeltiin hankkiutumaan eroon jo ostetuista kiinalaispuhelimista. Liettua oli tutkinut kyberturvallisuusraporttia varten useita kiinalaispuhelimia, joista Huawein puhelimesta löytyi tietoturvaongelma ja Xiaomin puhelimissa oli sensuuria tuottava ominaisuus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomin tänään antamassa lausunnossa kerrotaan, ettei yhtiön laitteet sensuroi käyttäjien sisältöä. Lisäksi Xiaomi vahvisti noudattavansa Euroopan Unionin GDPR-asetusta. Xiaomin lausunnon voi lukea sanasta sanaan alapuolelta.

”Xiaomin laitteet eivät sensuroi käyttäjien lähettämää tai vastaanottamaa sisältöä. Xiaomi ei ole koskaan rajoittanut tai estänyt älypuhelinten käyttäjien henkilökohtaisia toimia, kuten hakuja, puheluita, verkkoselaimen käyttöä tai kolmansien osapuolten kehittämien viestintäohjelmistojen käyttöä, eikä aio näin tehdä vastaisuudessakaan. Xiaomi noudattaa Euroopan Unionin yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).”

Liettuan kyberturvallisuusraportin mukaan ainakin Xiaomi 10T -puhelimessa olisi ollut Euroopan markkinoilla sisäänrakennettuna ominaisuus, joka tuottaa Kiina-myönteistä sensuuria. Puhelimella kerrottiin olevan kyky tunnistaa ja sensuroida ilmaisuja, kuten “Vapaa Tiibet”, “Eläköön Taiwanin itsenäisyys” tai “demokratialiike”. Nähtävästi ominaisuus on ollut pois päältä Euroopan unionin alueella, mutta raporttien mukaan se voidaan kytkeä päälle milloin tahansa.

Raportissa kerrottiin, että Xiaomin älypuhelimissa järjestelmäsovellukset, mukaan lukuien selainsovellus voivat sensuroida sisältöä. Tällä hetkellä sensuroitavana on 449 kiinalaista termiä ja sitä päivitetään jatkuvasti kyberturvallisuusraportin mukaan. Lisäksi Liettua väitti Xiaomin älypuhelimien lähettävät salattuja käyttötietoja Singaporessa oleville palvelimille.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi