XiaomiYleinen

Näin Ukrainan hallitus kommentoi Xiaomin poistamista ”sodan sponsorien” listalta SuomiMobiilille – Yhtiö hallitsee yhä Venäjän markkinoita ja kieltäytyy kommentoimasta

Xiaomin logo

Xiaomi on yksi maailman suurimmista älypuhelinvalmistajista, mutta viimeisen vuoden aikana sen läsnäolo Suomen markkinassa on romahtanut lähes nollaan. Tämä johtuu osittain siitä, että Ukraina nimitti Xiaomin sodan kansainväliseksi sponsoriksi huhtikuussa 2023.

Viime vuoden keväällä Ukraina kertoi Xiaomin liiketoiminnan jatkamisen Venäjällä tukevan Venäjän armeijaa. Xiaomi on edelleen Venäjän suurin älypuhelinvalmistaja kappalemäärissä mitattuna, jonka lisäksi Xiaomi ei ole tehnyt mitään toimia vähentääkseen läsnäoloaan maassa. Xiaomi on hyödyntänyt Ukrainan sotaa kasvattaakseen myyntiään Venäjällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt tilanne on muuttunut, ja Ukrainan hallituksen tekemien muutoksien myötä Xiaomi ei ole enää ”sodan kansainvälisien sponsorien” -listalla. SuomiMobiili lähestyi Ukrainan hallitusta kysymyksellä siitä, miksi Xiaomi poistettiin listalta ja pyysimme päivityksiä tilanteeseen.

Ukrainan hallituksen viestintä- ja tietopolitiikkaosaston johtaja Olena Konoplia kertoi SuomiMobiilille annetussa virallisessa lausunnossa, että päätös tehtiin Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston (National Security and Defense Council of Ukraine, NSDC) toimesta, ja se pohjautuu maan valtioneuvoston 15. maaliskuuta 2024 tekemään säädökseen.

Päätöksen mukaan Ukrainan Kansallinen korruptiontorjuntavirasto (National Agency on Corruption Prevention, NACP) on välittänyt tiedot ”Kansainväliset sodan sponsorit” -listalta ”Sota ja pakoitteet” -portaalin monialaiseen työryhmään, joka vastaa Ukrainan valtion pakotepolitiikan toimeenpanosta. Kyseistä portaalia ylläpitää NSDC, eli Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston toimisto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ukrainan hallituksen mukaan tämä muutos on osa pyrkimystä tarjota yhtenäistä ja luotettavaa tietoa pakotelistalla olevista yrityksistä. Xiaomin poistaminen tästä listasta ei siis suoraan viittaa yrityksen toimien muuttumiseen, vaan tiedot siirretään valtion pakoterekisteriin, jossa yrityksistä ja yksityishenkilöistä löytyy virallista tietoa.

Vaikka Xiaomi ei ole enää Ukrainan virallisella pakotelistalla, niin tilanne on pysynyt ennallaan. Suomessa useat jälleenmyyjät ovat jo lopettaneet yhtiön tuotteiden myymisen muun muassa toiminnan Venäjällä jatkumisen takia sekä monien taustatekijöiden seurauksena. Tilanne ei ole nähtävästi muuttumassa lähiaikoina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi Gigantti kertoi aikaisemmin lopettavansa viimeistenkin Xiaomin tuotteiden myynnin Suomessa ”vuoden loppuun mennessä”, jonka ohella myynti on jo loppunut Elisalla, DNA:lla, Telialla, Powerilla, Verkkokauppa.comilla sekä Veikon Koneella. Kyseiset yritykset eivät ole kertoneet aikeistaan ainakaan palauttaa Xiaomia myyntiin, vaikka Ukraina on muuttanut pakotelistauksensa käytäntöjä.

Toistaiseksi Xiaomi ei ole vastannut yhteenkään kommenttipyyntöön, joita on viimeisen vuoden aikana pyydetty SuomiMobiilin toimesta.

Ukrainan antama virallinen lausunto asiasta (suomennettu).

”Arvioituamme pyyntönne, haluamme ilmoittaa teille, että Ukrainan ministerineuvoston 15. maaliskuuta 2024 pidetyn kokouksen pöytäkirjan nro 30 mukaisesti Kansallinen korruptiontorjuntavirasto (NACP) on toimittanut ”Sodan ja pakotteiden” portaalin ”Kansainväliset sodan sponsorit” -osiosta saadut tiedot työryhmälle, joka vastaa valtion pakotepolitiikan toteuttamisesta.

Ukrainan pakotelain 54 artiklan 5. osan mukaan valtion pakoterekisteriä hallinnoi Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston toimisto (NSDC). Neuvosto teki 29. tammikuuta 2024 päätöksen, jonka Ukrainan presidentti vahvisti asetuksella nro 36/2024 samana päivänä. Päätöksessä hyväksyttiin säännöt valtion pakoterekisterin ylläpidosta, sen käytöstä ja tietojen antamisesta siitä.

Ministerineuvoston pöytäkirjan mukaisesti NACP on järjestänyt niin, että käyttäjät ohjataan ”Kansainväliset sodan sponsorit” -osiosta ”Valtion pakoterekisteriin” (https://drs.nsdc.gov.ua/) tarjoamaan tarkkaa ja yhtenäistä tietoa Ukrainassa pakotteiden alaisista tahoista.”

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. No sittenhän kaikki kaupat ottavat taas sen tuotteet myyntiin. Nehän noudattavat nöyrästi Ukrainan hallinnon toiveita.

  2. Eero Salminen voisi kyllä nyt luopua vapaaehtoisesti Suomen kansalaisuudesta? Pyytäisi sen sijaan Euroopan korruptuneimman maan Ukrainan kansalaisuuden ja lähtisi myös sinne sotimaan. Uskomatonta typeryyttä sotkea Xiaomi sotaan, jota se ei käy. Missään muussa EU maassa ei oltu noin typeriä ja aivopestyjä.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi