HMD Global julkaisi eilen Lontoossa uuden Nokia 8 -puhelimen, joka on maailman ensimmäinen Android-käyttöjärjestelmään perustuva Nokia-huippupuhelin. Uutuuspuhelimessa katse kiinnittyy erityisesti uuteen ZEISSin kanssa kehitettyyn kaksoiskameraan sekä varsinkin sen kohuttuun bothie-ominaisuuteen.
HMD Global itse kuvailee bothie-kuvia mahdollistavaa Dual-Sight -ominaisuutta näin:
”Kaikissa tarinoissa on kaksi puolta, ja Nokia 8:n kaksipuolinen kuvausmahdollisuus tarjoaa mahdollisuuden rikkaampaan tarinankerrontaan. Puhelimen etu- ja takakamerat on kehitetty yhdessä Zeissin kanssa niin, että ne toimivat optimaalisella tavalla kaikissa tilanteissa. Sisällöntuottajat voivat julkaista yksilöllisiä #Bothie-tarinoitaan suoraan sosiaaliseen mediaan kamerasovelluksen Dual-Sight-toiminnallisuuden avulla.”
HMD Global toi uuden kuvaustilan esille aivan kuin kyseessä olisi yhtiön ainutlaatuinen itse keksimä ominaisuus, mutta todellisuudessa asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Uuteen Nokia 8 -puhelimeen Dual-Sight -tila on kopioitu suoraan Nokian kilpailijalta, eli HTC:ltä. HTC:n puhelimissa on ollut jo useamman vuoden ajan ominaisuus nimeltään Split Capture. Kyseessä on siis täysin vastaava kuvaustila, kuin nyt Nokia 8:n Dual-Sight-tila. HTC:n Split Capture kykenee ottamaan kuvan ja videota hyödyntäen puhelimen etu- ja takakameroita. HMD Globalin ainoaksi uutuudeksi ominaisuudessa voidaan pitää sitä, että nyt kaksoiskuvavideoita voi lähettää suoraan Facebook tai YouTube -palveluihin.
Uuden Nokia 8 -puhelimen kohdalla HMD Global on siis ottanut kilpailijan ominaisuuden yhdeksi myyntivaltikseen, eikä kyseessä ole edes kovinkaan tuore innovaatio.
Ohan vastaava ominaisuus lg v10. Jossa kerralla saa vaikka kaikilla kolmella kameralla otettua kuvan.
Voisimmeko saada tarkennuksen siihen, missä HMD on esittänyt tai antanut ymmärtää, että jutun aiheena oleva ominaisuutta ei ollut ennen missään muussa puhelimessa. Muutkin valmistajat esittelevät usein näkyvästi ja painokkaasti puhelimiensa sellaisia ominaisuuksia, jotka on nähty jossain muodossa jo aiemmin.
– ”…sekä varsinkin sen kohuttuun bothie-ominaisuuteen.”
Tuo on aika selvää liioittelua. Ei ominaisuus ole ”kohuttu”, vaikka se puhelimen mainonnassa onkin näkyvästi esillä.
– ”Uuteen Nokia 8 -puhelimeen Dual-Sight -tila on kopioitu suoraan Nokian kilpailijalta…”
”Kopioitu suoraan” tarkoittaa, ettei Nokian toteutuksessa ole mitään aiemmasta poikkeavaa. Tietääkö toimittaja todella, ettei Nokian Dual Sight eroa millään huomionarvoisella tavalla HTC:n toteutuksesta?
– ”Uuden Nokia 8 -puhelimen kohdalla HMD Global on siis ottanut kilpailijan ominaisuuden yhdeksi myyntivaltikseen…”
Toimittaja esittää outona asiana sen, että kilpailevissa puhelimissa on sama ”myyntivaltti”. Asiahan on aivan tavanomainen. Kapeat näytön kehykset, suuri akku, optinen kuvanvakautus ja sormenjälkilukija ovat muutamia esimerkkejä ominaisuuksista, joita useammat valmistajat ovat käyttäneet myyntivaltteinaan.
– ”…eikä kyseessä ole edes kovinkaan tuore innovaatio”
Mitä väliä on idean iällä, jos Nokia on osannut toteuttaa toiminnon käytännössä niin, että monet kokevat sen lisäävän puhelimen haluttavuutta?
On ihan hyvä tuoda esille, että uuden puhelinmallin mainostettu ominaisuus on ollut tarjolla jo aiemmin jossain muussa puhelimessa. Keinotekoinen sensaation rakentaminen ja outojen mielikuvien luominen asiasta ei kuitenkaan ole oikein lukijoita – tai ketään muutakaan – kohtaan.
HMD Global on itse tiedottanut näin ”Nokia 8 on ensimmäinen puhelin maailmassa, jolla voi kuvata videota tai still-kuvia yhtä aikaa puhelimen etu- ja takakameralla”, josta saa vahvasti käsityksen, ettei ominaisuutta ole muissa puhelimissa.
Kohutulla tässä artikkelissa viitataan siihen, miten ominaisuutta kommentoidaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Mutta olisin toki myös voinut valita sanani tarkemmin. Ja mitä tulee esille nostamaasi lauseeseen, jossa väitän, että ominaisuus olisi suoraan kopioitu HTC:ltä. Dual-Sight -tila ja Split Capture ovat perusajatukseltaan täysin identtiset, mutta kuten myöhemmin artikkelissa kerron, niin HMD Globalin ainoaksi uutuudeksi ominaisuudessa voidaan pitää sitä, että nyt kaksoiskuvavideoita voi lähettää suoraan Facebook- tai YouTube -palveluihin. Vaikka olenkin sanonut, että ”kopioitu suoraan”, niin toisinpäin ajatellen muutaman lauseen myöhemmin kumoan väitteeni. Jos olisin kerennyt ennen artikkelin julkaisua analysoimaan omaa tekstiäni paremmin, niin olisin luultavasti huomannut tämän päällekkäisyyden, mutta valitettavasti tällaiseen ei juuri ole aikaa.
Tiedän, että lähes jokaisella Android-valmistajalla on hyvin lähellä toisiaan olevia ominaisuuksia ja yksi näistä on juurikin myös tämä Nokia 8:n Dual-Sight -tila. Tässä artikkelissa vertaan tällä kertaa vain HTC:n ominaisuuteen, joka on lähellä Nokia 8:ssa nähtyä toteutusta. Olisin voinut myös toki mainita artikkelissa, että monilla muillakin Android-valmistajilla on hyvin samankaltaisia ominaisuuksia.
Artikkelin ideana ei ole ollut missään välissä sensaation rakentaminen tai outojen mielikuvien luominen – eikä varsinkaan lukijoiden tai kenenkään muun huijaaminen. Otamme nyt tästä opiksemme ja henkilökohtaisesti koitan valita sanani tarkemmin tulevissa artikkeleissa.
En ollut nähnyt HMD:n lehdistötiedotetta, ja tuo lainaamasi lause näköjään todellakin löytyy tiedotteen suomenkielisestä versiosta, tarkemmin sen kuvatekstistä. Tiedotteen tekstirungossa asia sanotaan eri tavalla niin, että väitteeseen ensimmäisyydestä sisältyy kyky lähettää kaksoisvideota some-palveluihin. Suomenkielisestä tiedotteesta saa kyllä yleisemminkin, aivan kuten sanoit, sellaisen mielikuvan, että kaksoiskuvaus on Nokia 8:n ainutlaatuinen ominaisuus. Englanninkielisessä tiedotteessa asia sanotaan eri tavalla, ilman harhaanjohtavuutta:
– ”Be less Selfie, be more Bothie: The Nokia 8 introduces a world-first in enabling Dual-Sight video to be livestreamed natively and in real-time to social feeds such as Facebook and YouTube.”
Ja näin:
– ”With just one touch, this world-first livestream capability gives more immersive experiences for those who love to create and share special memories.”
Englanninkielisessä tiedotteessa onkin selvän tarkoituksellisesti (ja mielestäni onnistuneesti) pyritty välttämään harhaanjohtavuutta asiassa. Koska ei ole luultavaa, että HMD pyrkisi tarkoitukselliseen harhaanjohtavuuteen vain suomenkielisessä lehdistötiedotteessa, veikkaan että tiedotteen suomentaja ei vain ole ollut tehtävänsä tasalla. Jonkun HMD:llä olisi tosin pitänyt huomata virhe ja pyytää laatimaan suomenkielinen tiedote tältä osin uudelleen. Suomenkielinen tiedote on kyllä mielestäni muutenkin aika heikkotasoisesti kirjoitettu. Englanninkielien on aivan eri tasoa.
Nokia 8:n mainoksissa en ole huomannut väitettä kaksoiskuvauksen ainutlaatuisuudesta, joten ehkä ongelma tosiaankin rajoittuu suomenkieliseen lehdistötiedotteeseen. En tosin ole nähnyt kuin muutaman mainoksen.
”Artikkelin ideana ei ole ollut missään välissä sensaation rakentaminen tai outojen mielikuvien luominen – eikä varsinkaan lukijoiden tai kenenkään muun huijaaminen. Otamme nyt tästä opiksemme ja henkilökohtaisesti koitan valita sanani tarkemmin tulevissa artikkeleissa.”
Tasokkaasti sanottu.