Ouran kolmannen sukupolven älysormus on saanut vihdoin tuen veren happipitoisuuden tunnistukselle (SpO2), jota on lupailtu sormuksen viime syksyn julkaisusta lähtien. Aikaisemmin Oura toi sormukseen myös treenin aikaisen sykemittauksen.
Uuden ominaisuuden avulla Oura-sormus pystyy nyt analysoimaan ja raportoimaan käyttäjänsä keskimääräisen veren happipitoisuuden sekä hengityksen säännöllisyyden nukkuessa. Keskimääräinen veren happipitoisuuden mittaus kertoo veren hapen prosenttiosuutta, kun taas hengityksen säännöllisyyden mittaus voi havaita epätavallisia hengitysmalleja nukkuessa.
”Seuraamalla ja mittaamalla jatkuvasti muutoksia veren happipitoisuuksissa sykkeen, sykkeen vaihtelun, hengitysnopeuden, lämpötilan ja liikkeen lisäksi Oura-sormus pystyy nyt tarjoamaan kattavamman arvion unen terveydestä ja fysiologiasta”, sanoo Ouran tiedejohtaja Shyamal Patel.
Oura kertoo tyypillisesti terveen ihmisen veren happitason olevan 95-100 prosentin tasolla. Ouran mukaan happitason ollessa alle 95 prosenttia, niin silloin on suositeltavaa puhua lääkärille asiasta. Yleisimpiä syitä alhaisiin veren happipitoisuuksiin ovat korkealla sijaitseva ympäristö, keuhkosairaudet, kuten astma, uniapnea, sydänsairaudet, tietyt lääkkeet ja alkoholi.
”Jos huomaat tavallista alhaisempia veren happipitoisuuksia, se voi viitata siihen, että verenkiertoelimistösi ja/tai keuhkosi eivät toimi kunnolla, mikä voi johtaa terveysongelmiin, jos niihin ei puututa”, sanoo Ouran neuvonantaja Rebecca Robbins.
Oura kuitenkin huomauttaa, että Oura-sormuksen tarjoamien mittareiden ei ole tarkoitus diagnosoida mitään, vaan sen tarkoituksena on tarjota hyödyllistä tietoa, jonka voi jakaa terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Veren happipitoisuuden tunnistuksen lisäksi uusi hengityksen säännöllisyys (Breathing Regularity) -ominaisuus kertoo, kuinka monta epäiltyä häiriötä tai havaittavissa olevaa veren happipitoisuuden laskua havaitaan unen aikana.
Mittaus tapahtuu 3. sukupolven älysormuksissa integroitujen infrapuna-LED-antureiden avulla. Sensorit loistavat punaista valoa ja infrapunavaloa sormeen ja takaisin heijastuvan valon avulla arvioidaan, kuinka paljon happea veressä on. Runsaasti hapetettu veri heijastaa enemmän punaista valoa kuin infrapunavaloa, kun taas huonosti hapetettu veri heijastaa enemmän infrapunavaloa kuin punainen valo.
Verenhappipitoisuuden mittaus ja hengityksen säännöllisuuden mittaus toimivat vain unen aikana. Lisäksi arvot pystytään antamaan vain, jos uni on ollut yli kolmen tunnin mittainen. Uudet ominaisuudet ovat tästä päivästä lähtien oletuksena käytössä niin iOS- kuin Android-käyttäjilläkin. Tiedot tulevat näkyviin Oura-sovelluksen Uni-välilehdelle.
Lähde: Ouran tiedote