ArvostelutHuaweiYleinen

Pikatestissä Huawei Mate 40 Pro – vakuuttaa kameroillaan ja tehokkaalla 66 watin pikalatauksella

Huawei Mate 40 Pro

Huawei on julkaissut tänään uuden huippuluokan Mate 40 Pro -älypuhelimen, joka pitää sisällään yhtiön tämän hetken tuoreinta tekniikkaa. Olemme SuomiMobiilissa päässeet tutustumaan uuteen Mate 40 Prohon muutaman päivän ajan viime viikolla, joten nyt pystymme julkaisemaan jo uudenlaisen pikatestin, jossa käydään läpi puhelimen ominaisuuksia sekä tutkitaan testejä, joita puhelimella kerettiin toteuttamaan lyhyen testailun aikana.

SuomiMobiilissa tullaan myöhemmin julkaisemaan puhelimesta myös kattavampi arvostelu, kunhan Mate 40 Pro saadaan pidempää testiä varten. Tässä artikkelissa tutustutaan puhelimeen muutamien päivien testailujen perusteella, mutta huomionarvoista on, että puhelin ei ole ollut päivittäisessä käytössä, kuten kattavissa arvosteluissa on tapana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei on panostanut nyt uutukaisessaan jälleen vahvasti kameroihin, ulkoiseen toteutukseen sekä näyttöön. Mate 40 Pro tarjoaa lisäksi yhtiön tuoreimman Kirin 9000 -järjestelmäpiirin, jossa on tuki 5G-yhteyksille. Mate 40 Prossa on myös Huawein tähän asti tehokkain langallinen pikalataus, sillä puhelin tukee SuperCharge 66 -lataustekniikkaa, jonka avulla laite saadaan ladattua hyvinkin nopeasti tyhjästä täyteen.

Suomessa Huawei tuo puhelimen myös saataville. Hintaa Mate 40 Prolta löytyy 1199 euroa, ja saatavilla on ainoastaan kaksi väriversiota, jotka ovat hopea Mystic Silver sekä musta Midnight Black.

Ulkoisesti laadukas, ja silmiin pistää massiivinen kamera

Rakenteen osalta Huawei jatkaa tuttua toteutustaan, sillä Mate 40 Pro tarjoaa edeltäjästään vielä astetta pidemmälle viedyn tutun muotoilun. Jo viime vuonna Mate-puhelimissa Huawei hyödynsi uutta pyöreää kamera-aluetta takaosassa ja nyt Mate 40 Prossa kamera-alue on jälleen pyöreä, mutta selvästi vielä suurempi. Huawein mukaan Mate 40 Pron takaosan muotoiluun on haettu inspiraatiota avaruudesta ja mustan aukon kehästä.

Puhelimen muotoilun lähtökohtana on ollut Huawein mukaan myös symmetrisyys, jonka pyöreä keskitetty kamera-alue mahdollistaa. Verrattuna esimerkiksi lukuisiin kuluvan vuoden puhelimiin, joissa on ollut laatikkomaiset toisessa yläkulmassa olevat kamerat, niin Huawei Mate 40 Pro pystyy pysymään keskitetyn kameran avulla pöydälläkin tasapainossa, eikä se pääse keikkumaan. Mate 40 Prossa kamera-alue ulkonee kuitenkin yllättävän paljon, mutta se ei ainakaan pikaisesti testaamalla tuntunut suuremmin häiritsevän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelin koostuu alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista ja laatuvaikutelma on jälleen tutulla Huawein premium-tasolla. Mate 40 Pro on luonnollisesti myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä, joten puhelimen käyttöä ei tarvitse arastella edes sateessa. Puhelimen viralliset mitat ovat 162,9 x 75,5 x 91 millimetriä ja painoa löytyy 212 grammaa, joten Mate 40 Pro ei ole pienimmästä päästä, eikä myöskään mikään kevyt laite.

Huawei on tehnyt puhelimen kyljistä erittäin ohuet, mutta tällä kertaa kuitenkin myös äänenvoimakkuuspainikkeet on saatu mukaan. Vielä viime vuonna Mate 30 Prosta äänenvoimakkuuspainikkeet puuttuivat ja ne oli korvattu kokonaan virtuaalisilla painikkeilla näytöllä. Mate 40 Prossa äänenvoimakkuuspainikkeet on tuotu takaisin kuluttajien toiveiden mukaisesti, mutta myöskin virtuaaliset äänenvoimakkuuspainikkeet ovat käytettävissä selvästi kaartuvan näytön ansiosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käteen Mate 40 Pro istuu mielestäni erinomaisesti ja symmetrinen toteutus muun muassa lasipinnoissa takaavat paremman istuvuuden ja pidettävyyden. Henkilökohtaisesti tykästyin puhelimen takaosan mattapintaan kovastikin, sillä se ei tuntunut keräävän sormenjälkiä kovinkaan paljoa. Myös Mystic Silver -väriversio oli erittäin tyylikäs, sillä se näytti aina eri valaistusolosuhteissa hieman erilaiselta.

Euroopassa sekä myöskin Suomessa Mate 40 Pro on julkaistu kahdessa väriversiossa, jotka ovat hopea Mystic Silver sekä musta Midnight Black.

Faktat rakenteesta:

  • Materiaalit: Alumiinikehys ja lasipinnat edessä sekä takana
  • Vedenkestävyys: IP68-luokituksen mukaisesti pölyn ja vedenkestävä
  • Värit: Mystic Silver ja Midnight Black
  • Mitat: 162,9 x 75,5 x 91 millimetriä
  • Paino: 212 grammaa

Näyttö kaartuu jälleen paljon

Jo Mate 30 Pron kohdalla viime vuonna Huawei toteutti näytön, joka kaartui molemmilta reunoiltaan todella paljon. Nyt Mate 40 Prossa näytön kaartuvuus on hieman pienempi, mutta se on silti selvästi erilaisempi kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa. Mate 40 Pron näyttö kaartuu Huawein mukaan jopa 88 astetta.

Näyttö on kooltaan puhelimessa 6,76 tuumaa, joten kyseessä on tuttuun Mate-tyyliin suuri paneeli. Näyttö perustuu AMOLED-tekniikkaan ja siinä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2772 x 1344 pikseliä. Huawei on laittanut näyttöön lisäksi 18,6:9-kuvasuhteen sekä 90 hertsin virkistystaajuuden. Näyttö tukee myös HDR10+ -toistoa, minkä lisäksi löytyy tuki M Pen -kynälle, joka on kuitenkin ostettava erikseen.

Huawei on tuonut puhelimeen huippuluokan näyttötoteutuksen, eikä siinä ole suuremmin valittamisen aihetta. Näyttö on tarkka, sulava sekä kirkas, kuten kuuluukin. Reunojen huomattava kaartuminen jakaa varmasti monien mielipiteitä, mutta ainakaan itse en huomannut häiritseviä haamukosketuksia puhelinta käytettäessä. Totta kuitenkin on, että kaartuva näyttö on enimmäkseen muotoiluelementti, eikä sille ole todellista kovin hyödyllistä käyttötarkoitusta.

Mate 40 Pron näytön vasemmassa yläreunassa nähdään jo P40-puhelimista tuttu etukameroita varten tehty reikä, jossa on etukameran rinnalla myös 3D-kamerajärjestelmä, joka mahdollistaa muun muassa luotettavamman kasvojentunnistuksen sekä eleohjattavuuden käsillä.

Näytön erikoisominaisuus on muun muassa virtuaaliset äänenvoimakkuuspainikkeet, vaikka fyysiset painikkeetkin ovat saatavilla. Henkilökohtaisesti tykkäsin jo Mate 30 Prossa nähdystä äänenvoimakkuuspainikkeiden toteutuksesta ja nyt myös Mate 40 Prossa voidaan valita joko virtuaalisten tai fyysisten painikkeiden väliltä. Virtuaalipainikkeet saadaan aktivoitua nopeasti vain tuplanapauttamalla puhelimen jompaakumpaa näytön reunaa, minkä jälkeen voimakkuutta saadaan säädettyä.

Faktat näytöstä:

  • Koko ja tekniikka: 6,76 tuumaa, AMOLED
  • Tarkkuus ja kuvasuhde: Full HD+ (2772 x 1344), 18,6:9-kuvasuhde
  • Muuta: HDR10+, 90 Hz virkistystaajuus, 240 Hz kosketusherkkyys, 88 asteen kaartuvuus, tuki M Pen -kynälle

Uusi Kirin 9000 tarjoaa tehoja sekä integroidun 5G-modeemin

Huawei on jo useampana vuonna julkaissut Mate-malliston puhelimet tuoreimmalla Kirin-järjestelmäpiirillä, eikä nytkään Mate 40 Pron kohdalla tehdä poikkeusta. Puhelimessa nähdään täysin uusi Kirin 9000 -järjestelmäpiiri, joka on myös yksi maailman ensimmäisistä 5 nanometrin prosessilla valmistetuista järjestelmäpiireistä.

Uudessa järjestelmäpiirissä on kahdeksan ydintä, jotka ovat neljä 2,04 GHz:n maksimi taajuudella hyrräävää Cortex-A55-ydintä, kolme 2,54 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A77-ydintä sekä yksi tehokas 3,13 GHz:n kellotaajuudella hyrräävä Cortex-A77-ydin. Kirin 9000 tarjoaa myös tuoreen Mali-G78-grafiikkaprosessorin, sekä integroidun 5G-modeemin, joka tukee sub-6 GHz -verkkoja.

Mate 40 Prossa on 8 gigatavua RAM-muistia, joten Huawei ei ole lähtenyt mukaan monien kilpailijoiden tapaan RAM-muistin lisäämiseen, sillä monissa puhelimissa on nähty jo jopa 12 gigatavun RAM-muisteja. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on Euroopassa 256 gigatavua, ja Huawei hyödyntää tehokasta UFS 3.1 -standardia. Huawei on laittanut Mate 40 Prohon tuen lisäksi nano-muistikortille, jonka avulla tallennustilaa saadaan tarvittaessa lisää.

Ajoimme puhelimessa läpi muutamat tutut suorituskykytestit, joista tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta taulukosta.

Testitulokset
Huawei Mate 40 Pro* (K9000) Huawei P40 Pro (K990 5G) Samsung Galaxy Note20 Ultra (E990) OnePlus 8 Pro (SD865)
AnTuTu (V8): 453 513 pistettä 461 767 pistettä 538 774 pistettä 573 775 pistettä
Geekbench 4 (single): ei pisteitä** 3877 pistettä 4925 pistettä 4199 pistettä
Geekbench 4 (multi): ei pisteitä** 12 452 pistettä 12 468 pistettä 12 717 pistettä
Geekbench 5 (single): 861 pistettä 749 pistettä 930 pistettä 884 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3122 pistettä 3019 pistettä 2702 pistettä 3191 pistettä
PCMark 2.0: 8913 pistettä 9433 pistettä 11 451 pistettä 11 261 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 6076 pistettä 5607 pistettä 3196 pistettä 7031 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 6811 pistettä 6261 pistettä 3036 pistettä 8036 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4410 pistettä 4107 pistettä 3918 pistettä 4856 pistettä
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. *Laitteessa ei lopullista kaupallista ohjelmistoa. **Sovellus ei toiminut puhelimessa tai sovellusta ei oltu julkaistu puhelimen testaamisen aikaan.

Kuten testituloksista nähdään, niin Kirin 9000 -järjestelmäpiiristä löytyy puhtia, mutta yllättäen tulokset olivat varsin heikkoja monissa teisteissä. Toki huomionarvoista on se, että testissä käyneessä Mate 40 Prossa ei varmasti ollut kaupallinen käyttöjärjestelmäversio, mikä voi osaltaan vaikuttaa heikkoihin suorituksiin testeissä. Tulemme ajamaan testit uudestaan lopullisessa arvostelussa, mutta nykyisellään Kirin 9000 ei vaikuta kovinkaan kovalta haastajalta esimerkiksi Snapdragon 865 -järjestelmäpiirille.

Testailujen perusteella puhelin kuitenkin toimi ongelmitta, eikä suorituskyky tullut vastaan missään kohdassa. Kirin 9000 on kuitenkin teknisesti selvästi kyvykkäämpi kuin mitä testitulokset osoittavat.

5G-yhteyksiin Huawei on panostanut jälleen kerran. Pääsimme testailemaan Mate 40 Pron kyvykkyyttä Elisan ja DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella ja usein latausnopeudet olivat Elisan verkoissa 500-700 Mbps tasolla ja DNA-verkoissa 400-600 Mbps tasolla. 5G-verkot toimivat Mate 40 Prossa siis luotettavasti ainakin näin pikaisien testailujen perusteella, mutta mitään kovin tarkkaa ei näiden testien perusteella vielä voida sanoa.

Huawei on varustellut Mate 40 Pron myös muilla tutuilla huippuluokan ominaisuuksilla, joita ovat muun muassa stereoäänentoisto, näytönalainen sormenjälkilukija sekä luotettava 3D-kasvojentunnistus. Näihin ja moniin muihin teknisiin ominaisuuksiin tullaan tutustumaan vielä paremmin kattavassa arvostelussa myöhemmin.

Faktat tekniikasta:

  • Järjestelmäpiiri: Kirin 9000
    • 5nm, 8-ytiminen, 1x 3,13 GHz Cortex-A77, 3x 3,54 GHz Cortex-A77 ja 4x 2,04 GHz Cortex-A55
    • Integroitu 5G-modeemi
  • RAM-muisti: 8 gigatavua
  • Tallennustila: 256 gigatavua (UFS 3.1) tuki nano-muistikortille
  • Muuta: Stereoäänentoisto, näytönalainen sormenjälkilukija, 3D-kasvojentunnistus

Kuinka nopea on 66 watin Huawei SuperCharge?

Puhelimen mukana toimitetaan 66 watin tehoinen SuperCharge-pikalaturi.

Huawei Mate 40 Pro on ensimmäinen puhelin, jossa nähdään 66 watin tehoinen SuperCharge-pikalataustekniikka. Kyseessä on samaan luokkaan sijoittuva pikalataus, jollainen nähtiin muun muassa OnePlus 8T -puhelimessa, mutta Huawein toteutus on hieman erilainen. Itse Mate 40 Pron sisältä löytyy kohtalaisen kookas 4400 milliampeeritunnin akku, jonka pitäisi tarjota vähintäänkin yhden päivän akunkeston.

Huawei toimittaa 66 watin tehoisen SuperCharge-pikalaturin suoraan myyntipakkauksessa, joten muutaman päivän mittaisen testijakson aikana ehdimme sitä testailemaan. Toteutimme Mate 40 Prolle tutun lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolelta.

Huawei Mate 40 Pron akun latautuminen mukana toimitettavalla 66 watin pikalaturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin Mate 40 Pron lataus on todella nopea. Puhelimen 4400 milliampeeritunnin suuruinen akku latautuu tyhjästä täyteen vain 50 minuutissa, joka on hyvä suoritus. Puolessa tunnissa akkua saadaan ladattua 85 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan noin 33 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 17 minuutissa, joten latausteho hidastuu loppua kohden selvästi, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain 3 minuutissa.

Huawei on lisäksi panostanut paljon langattomaan lataukseen, sillä Mate 40 Prosta löytyy tuki tehokkaalle 50 watin langattomalle pikalataukselle. Valitettavasti langatonta latausta ei päästy testaamaan, sillä se vaatii erillisen puhelimelle suunnitellun langattoman latausalustan. Mate 40 Prossa on lisäksi käänteinen langaton lataus, jonka avulla pystytään lataamaan nopeasti esimerkiksi FreeBuds Pro -kuulokkeita tai Huawei Watch GT 2 Pro -älykelloa langattomasti.

Akunkestosta on vaikea tässä kohtaa lähteä sanomaan juurikaan mitään, sillä Mate 40 Pro ei ollut päivittäisessä käytössä, eikä tämän takia laitetta ehditty testaamaan aktiivisessa käytössä. Akunkestoon tullaan tutustumaan tarkemmin myöhemmin julkaistavassa arvostelussa, mutta ainakin pikalataus on Mate 40 Prossa kunnossa.

Faktat akusta:

  • Suuruus: 4400 milliampeerituntia
  • Langallinen lataus: Huawei SuperCharge 66 wattia
  • Langaton lataus: 50 watin lataus + käänteinen langaton lataus

50 + 20 + 12 = loistava kamera hämäräkuvaukseen

Kamerat ovat Huawein vahvuusalue, ja nyt myös Mate 40 Prossa tullaan näkemään kevään P40 Prosta tuttuja toteutuksia sekä uusittu ultralaajakulmakamera. Huawei pystyy siis jälleen kerran tarjoamaan erinomaisen kameratoteutuksen, joka tuottaa hyvää jälkeä päivänvalossa, mutta myös erinomaista jälkeä hämärässä kuvattaessa.

Mate 40 Pron pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen sensori, jossa on f/1.9-aukko, 23 mm polttoväli, 1/1,28” kennokoko, 2,44 µm pikselikoko sekä optinen kuvanvakain. Huawei hyödyntää pääkamerassa edeltäjästä tuttua RYYB-tekniikkaa, joka mahdollistaa laadukkaamman hämäräkuvauksen.

Toinen kameroista on uusittu niin sanottu cine-kamera. Kyseessä on ultralaajakulmakamera, jonka tarkkuus on 20 megapikseliä ja siinä on f/1.8-aukko. Huawei on tuonut myös ultralaajakulmakameraan pääkamerasta tutun RYYB-tekniikan.

Kolmas Mate 40 Pron kameroista on jo P-malliston huippupuhelimista tutuksi tullut periskooppikamera, jonka tarkkuus yltää 12 megapikseliin. Kyseessä on telekamera, jossa on f/3.4-aukko, 125 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Kamera kykenee 5x optiseen zoomaukseen sekä 10x hybridizoomaukseen. Huawei on luvannut Mate 40 Prolla onnistuvan myös 50x digitaalinen zoomaus.

Kovin kattavia testejä ei kameralla ehditty toteuttamaan, mutta toki muutamia kuvia taltioitiin erilaisissa tilanteissa. Testien perusteella Mate 40 Pron kamerat ovat jälleen kerran erinomaiset, eikä mistään jouduta tinkimään. Pääkameran kuvat ovat hyviä ja erityisesti hämäräkuvaus on vaikuttava. Alapuolella on nähtäviä muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna puhelimen pääkameralla.

Alapuolella on nähtävillä myös kaksi kuvaparia, jotka osoittavat mielestäni erinomaisesti Mate 40 Pron hämäräkuvausominaisuuksien kyvykkyyden. Vasemmanpuoleinen kuva on otettu ruutukauppaus kamerasovelluksesta kuvaushetkellä, kun taasen oikeanpuoleinen kuva on kameran tuottama lopputulos. Lopputulos on erittäin hämmästyttävä ja erityisesti valoa saadaan taltioitua todella paljon, vaikka sitä ei olekaan suuremmin tarjolla.

Ultralaajakulmakameraan Huawei on tällä kertaa toteuttanut muutoksia ja Mate 40 Pro tarjoaakin tämän hetken yhden parhaimmista ultralaajakulmakameroista. Kuvia rinnakkain verrattaessa esimerkiksi pääkameran kuvien kanssa oli hienoa huomata, että eroa ei enää kovinkaan paljon ollut havaittavissa. Lisäksi ultralaajakulmakamera on aikaisempaa kyvykkäämpi myös heikossa valaistuksessa, ja tältäkin osin on pystytty kuromaan väliä umpeen etukameraan.

Periskooppikamera ei suuremmin yllätyksiä tarjoa, sillä toteutus on tuttu jo muun muassa Huawei P40 Prosta. Kameran avulla pystytään taltioimaan todella hyviä zoomauskuvia 5x optisesti zoomattaessa sekä myöskin 10x hybridizoomauksella toteutetut kuvat ovat hyviä. Alapuolella on muutama kuvasarja, jotka on otettu ilman zoomausta, 5x optisesti zoomattuna sekä 10x hybridizoomattuna.

Tarkemmin ja syvällisemmin Huawei Mate 40 Pro -puhelimen kameroihin tullaan tutustumaan myöhemmin julkaistavassa arvostelussa, mutta nyt muutaman päivän testailujen jälkeen kamerat pääsivät jälleen kerran vakuuttamaan. Huawei on tuonut kameroihin myös paljon uusia ominaisuuksia, joita ei ehditty vielä suuremmin testailemaan.

Mate 40 Pron kamerassa on muun muassa XD Fusion HDR -videokuvaus, joka prosessoi HDR:n rautatasolla, jonka ansiosta HDR on erittäin vaikuttava myös videokuvissa. Puhelimella voidaan myös videokuvattaessa seurata kohdetta AI Object Tracking -ominaisuudella, joka yksinkertaisesti käyttää ultralaajakulmakameraa kuvaamiseen, minkä ansiosta kuvattavaa kohdetta voidaan seurata, vaikka kamera ei liikkuisikaan. Lisäksi Mate 40 Prosta löytyy tuttu Audio Zoom, jonka avulla videokuvissa pystytään korostamaan kuvattavan henkilön puhetta, ja taustalla oleva puhe vaimennetaan.

Kaikki artikkelissa nähtävät kameran kuvat ovat katsottavissa täydessä resoluutiossa tämän linkin takaa.

Faktat kamerasta:

  • Pääkamera: 50 MP (f/1.9, 23 mm, 1/1,28”, 2,44 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma (cine): 20 MP (f/1.8)
  • Periskooppikamera: 12 MP (f/3.4, 125 mm, PDAF, OIS, 5x optinen zoom)
  • Muuta: Laser AF, 4K 60 fps -videokuvaus
  • Etukamera: 13 MP kamera (f/2.4) + 3D ToF-anturi

Loistava puhelin, mutta sovelluspula on edelleen läsnä

Huawein puhelimien suurin ongelma tällä hetkellä on Googlen palveluiden puuttuminen ja se näkyy myös uudessa Mate 40 Prossa. Huawei joutuu tyytymään uutuuspuhelimessaan Yhdysvaltojen rajoitteiden takia avoimen lähdekoodin Android 10 -versioon sekä omaan EMUI 11 -käyttöliittymäänsä. Vaikka kyseessä on siis täysin uusi puhelin, niin Huawei ei silti pysty tarjoamaan Googlen tuoreinta Android 11 -versiota.

Googlen palveluiden puuttuessa Huawei tarjoaa uudessa Mate 40 Prossa yhtiön omia Huawei Mobile Services (HMS) -palveluita sekä AppGallery-sovelluskauppaa. Tällä hetkellä AppGallery on maailman kolmanneksi suurin sovelluskauppa, mutta valitettavasti se ei tarkoita sen olevan kovinkaan monipuolinen. Sovelluskaupasta puuttuu edelleen lukuisia sovelluksia, kuten Facebook, Twitter, Instagram, Spotify sekä paljon muita. Alapuolella on teettämämme listaus sovelluskaupan nykytilanteesta verrattaessa Google Playn suosituimpiin sovelluksiin.

AppGallery-sovelluskaupan sovellustilanne verrattuna Google Playn suosituimpiin sovelluksiin.

Edelleen siis lukuisia tuttuja sovelluksia puuttuu valikoimista, mutta monet sovellukset ovat asennettavissa kolmansien osapuolen sovelluskaupoista. Huawei myös itse pyrkinyt korjaamaan toivotonta sovelluspulaa Petal Search -palvelulla, jonka kautta sovelluksien lataaminen on myös kohtalaisen helppoa, mutta vaatii silti hieman harrastelevaisuutta.

AppGalleryn sovelluspulasta ei kuitenkaan päästä mihinkään, jos Huawei ei onnistu saamaan myös globaaleita suuria toimijoita tuomaan sovelluksiaan kauppaan. Paikallisella tasolla Huawei on saanut jo hyviä nimiä mukaan ekosysteemiinsä, mutta muun muassa kaikki pankkisovellukset edelleen loistavat poissaolollansa.

EMUI 11 -käyttöliittymässä Huawei on toteuttanut muutamia uusia ominaisuuksia, joita ei aikaisemmin Huawein puhelimissa ole ollut. Uusi EMUI 11 tarjoaa uusia ominaisuuksia erityisesti Always-on-display-toimintoon, sillä nyt käyttäjät voivat kustomoida sitä paremmin. Suljetulla näytöllä olevaa kelloa on mahdollista nyt muokata monipuolisemmin ja lisätä siihen erilaisia teemoja. Lisäksi näytölle on mahdollista saada näkyviin kuvia, videoita tai GIF-animaatioita.

EMUI 11 -käyttöliittymässä Huawei on panostanut myös erityisesti käyttökokemuksen sulavuuteen sekä myös tuonut mukaan viimeistellympiä sekä tyylikkäämpiä animaatioita. Huawei on myös uusinut galleriasovelluksen, johon on tuotu ainakin mahdollisuus vaihtaa helposti päivä- ja kuukausinäkymien välillä.

Uuteen käyttöliittymään on tuotu myös paljon uusia parannuksia koskien tietoturvaa sekä käyttäjien yksityisyyttä. Yksi parannuksista on se, että käyttöliittymä osaa nyt näyttää tilapalkissa, jos jokin sovellus käyttää kameraa, mikrofonia tai sijaintia. Myös galleriasovellus on saanut parannuksia tietosuojaan, sillä nyt kuvista voidaan poistaa esimerkiksi EXIF-tiedot sekä sovellus tukee myös piilotettuja albumeja arkaluontoisten kuvien tallentamista varten.

Faktat käyttöjärjestelmästä:

  • Käyttöjärjestelmä: Android 10 + EMUI 11 (HMS)
  • Tuorein tietoturvakorjaus: 1. elokuuta 2020
  • Sovelluskauppa: AppGallery
  • Muuta: Ei Googlen palveluita

Yhteenveto: Huawei Mate 40 Pro on täysiverinen huippupuhelin

Yhteenvetona pikatestin perusteella voisi todeta, että Mate 40 Pro on jälleen kerran erinomainen älypuhelin, jos tarkastellaan vain teknisiä ominaisuuksia sekä laatua. Valitettavasti ohjelmisto on edelleen Huawein heikoin lenkki, ja sovelluksien kanssa leikkiminen ei ole ehkä aivan sitä, mitä huippupuhelimelta haluasi.

Pikatestin perusteella itse tykästyin vahvasti Mate 40 Pron loistaviin kameroihin, nopeaan pikalataukseen sekä erinomaiseen näyttöön. Kameroista löytyy puhtia niin päivänvalossa kuin myös heikommassakin valaistuksessa, ja erityisesti hienoa oli nähdä, että Huawei oli saanut ultralaajakulmakameran kuvien laadun hyvin lähelle pääkameraa. Akun lataaminen on SuperCharge 66 -pikalatauksella erittäin nopeaa, vaikka toki markkinoiden nopeimmasta ei olekaan kyse. Näyttö tulee varmasti jakamaan mietteitä, mutta ainakin itse opin helposti käyttämään selvästi kaartuvaa näyttöä.

SuomiMobiilin kattavampi arvostelu Mate 40 Prosta tullaan julkaisemaan myöhemmin tänä vuonna, kunhan puhelin saadaan oikeaan käyttötestiin hieman pidemmäksi aikaa.

Suomessa Huawei on tuomassa Mate 40 Pron myyntiin ainoastaan kahdessa väriversiossa, jotka ovat Mystic Silver sekä Midnight Black. Lisäksi puhelimesta on tarjolla ainoastaan 8 + 256 gigatavun muistivariantti 1199 euron hintaan. Mate 40 Pron saatavuus ilmoitetaan Suomessa myöhemmin.

Huawei Mate40 Pro tekniset tiedot:

  • Näyttö: 6,76 tuumaa, AMOLED, Full HD+ (2772 x 1344), 18,6:9-kuvasuhde, 90 Hz, HDR10+, 88-asteiset reunat
  • Järjestelmäpiiri: Kirin 9000
    • 5nm, 8-ytiminen, 1x 3,13 GHz Cortex-A77, 3x 3,54 GHz Cortex-A77 ja 4x 2,04 GHz Cortex-A55
    • Grafiikkaprosessori: 24-ytiminen Mali-G78
    • Muuta: Integroitu 5G-modeemi, tuki Sub-6 GHz -tekniikalle, Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi-6
  • RAM-muisti: 8 gigatavua
  • Tallennustila: 256 gigatavua (UFS 3.1)
  • Takakamerat: Kolmoiskamera + kaksois-LED-salama
    • Pääkamera: 50 MP (f/1.9, 23 mm, 1/1.28”, 2.44 um, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma (cine): 20 MP (f/1.8)
    • Periskooppikamera: 12 MP (f/3.4, 125 mm, PDAF, OIS, 5x optinen zoom)
    • Muuta: Laser AF, 4K 60 FPS -videokuvaus
  • Etukamera: 13 MP kamera (f/2.4) + 3D ToF-anturi
  • Akku: 4400 milliampeerituntia
    • Langallinen lataus: 66 watin langallinen pikalataus (Super Charge 66)
    • Langaton lataus: 50 watin langaton pikalataus + käänteinen langaton lataus
  • Liitännät ja tekniikka: USB-C, USB 3.1, Bluetooth 5.1, NFC, Wi-Fi 6+
  • Muuta: Dual-SIM, näytönalainen sormenjälkilukija, kasvojentunnistus, stereokaiuttimet
  • Käyttöjärjestelmä: Android 10 / EMUI 11 / ei Googlen palveluita
  • Mitat: 162,9 x 75,5 x 8,1 mm, painoa 212 grammaa
  • Rakenne: Alumiinikehys ja lasipinnat, IP68-luokitus
  • Värit: Mystic Silver ja Midnight Black
  • Hinta: 1199 euroa

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut