Suomalainen Jolla julkisti toukokuussa uuden Jolla Mind2 -tekoälytietokoneen. Käyttäjänsä yksityisyyttä tiukasti varjelevan Mind2-tietokoneen kehitystyö on edennyt siihen pisteeseen, että laitteen loppukokoonpano aloitetaan joulukuussa Jollan uusissa tuotantotiloissa Salo IoT Campuksella.
Jolla Mind2:n kerrotaan olevan tekoälyassistentti, joka yhdistetään puhelimeen tai muuhun laitteeseen. Mind2 huolehtii käyttäjänsä tiedon turvallisesta tekoälykäsittelystä toimien samalla henkilökohtaisena palvelimena. Mind2:n käyttö pohjautuu tekoälyalusta Venho.AI:hin, jonka toiminnan ytimessä on tietoturvallisuus ja koko digikokemuksen pitäminen käyttäjän omassa kontrollissa.
”Jolla Mind2 toimii henkilökohtaisena assistenttina, joka helpottaa käyttäjän elämää vähentämällä digitaalisen elämän kiirettä ja stressiä”, kuvailee Antti Saarnio, Jollan hallituksen puheenjohtaja. “Mind2 hoitaa taustalla esimerkiksi sähköpostien käsittelyn, tehtävien ja kokouskutsujen tunnistamisen sekä tehtävälistan ylläpidon. Nykyisissä tietokoneissa ihminen tekee 80 % työstä. Jolla Mind2 -tekoälytietokoneen tavoitteena on, että ihminen tekee vain 20 % ja tekoäly tietokone hoitaa loput.”
Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki toteaa:
“Jollalle tuotantopaikan valinta on kriittinen nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa ja siksi, että voimme varmistaa tuotteidemme valmistuksen tietoturvallisessa ympäristössä. Omalla loppuvalmistuksella pystymme laatutarkistamaan elektroniikan ja ohjelmiston yksityiskohtaisesti ennen kuin tuotteet lähtevät käyttäjille.”
Jolla Mind2 on ensimmäinen askel kohti Jollan uutta Edge AI -strategiaa, jossa se kehittää paikallisissa laitteissa toimivia tekoälyohjelmistoja. Jollan ohjelmistoja voidaan jatkossa käyttää muun muassa palvelimissa, kodin älylaitteissa, älylaseissa, droneissa ja autojen ohjaamoissa.
Kiinteistöneuvos Jorma Nieminen kuuluu Jollan ankkurisijoittajiin. Hänen sijoitusyhtiönsä 4Capes on kasvattanut omistustaan Jollassa.
”Jolla näyttää suuntaa suomalaiselle elektroniikkateollisuudelle osoittaen, että tuotantoa voidaan rakentaa ja kehittää kotimaassa”, Nieminen kommentoi. “On hienoa nähdä, että Salossa valmistetaan jälleen maailmanluokan älylaitteita 12 vuoden tauon jälkeen. Nokian peruilta tilaa Salossa riittääkin kasvaa vaikka kuinka.”
Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen on Jolla päätöksestä iloinen:
“Salo IoT Campus kasvaa voimakkaasti, ja toivotan Jollan lämpimästi tervetulleeksi Saloon. Toivon, että moni muu yhtiö rohkaistuu tästä esimerkistä”, Korhonen sanoo.
Mind2 tarjoaa julkaisun aikaan muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia. Sen avulla voi hallita päivittäisiä digitaalisia tehtäviä yhdestä AI-käyttöliittymästä. Käyttöjärjestelmänä toimii Sailfish Core, ja laite tukee myös aktivointia äänellä ja sen kanssa voi kommunikoida puhumalla. Mind2:n avulla voi viestitellä, kirjoittaa sähköposteja, hallita kalentereja sekä allekirjoittaa dokumentteja.
Itse tekoälytietokone on teknisesti kohtuullinen. Siinä on RK3588-järjestelmäpiiri ja tekoälyprosessori tarjoaa 6 biljoonaa operaatiota sekunnissa. Laitteessa on 16 gigatavun verran RAM-muistia sekä 128 gigatavua eMMC-tallennustilaa sekä 1 teratavu SSD-muistia. Mukana on myös muistikorttipaikka.
Yhteyksien osalta tuettuna on gigabitin ethernet-yhteys, Bluetooth 5.2 sekä Wi-Fi 6. Liitäntöinä ovat USB-A, USB-C sekä toinen USB-C-liitin virtaa varten. Laatikon mitoiksi kerrotaan 117 x 82 x 28 millimetriä.
Jolla Mind2 -tekoälytietokoneen hinnaksi on ilmoitettu 699 euroa.
Lähde: Jollan tiedote