Hiljattain testissäni olleet Honor 6 ja Honor 4X olivat hintaluokkansa parhaita Android-puhelimia. Nyt Huawei on jatkamassa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisten puhelimien tuomista Suomen markkinoille muun muassa Honor 6 Plus älypuhelimella.
Testissäni käynyt Honor 6 Plus teki itseeni vaikutuksen, sillä laitteesta löytyy varsin laadukas kamera sekä kirkas ja terävä 5,5-tuuman Full HD tarkkuinen näyttö. Puhelin oli yhtä aikaa yhtiön tämän hetken lippulaivapuhelimen kanssa testissä, joten toteutan tämän Honor 6 Plus –arvostelun hieman perinteistä poiketen vertaamalla sitä P8:n puhelimeen, sekä kertomalla puhelimen vahvuudet verrattuna yhtiön huippupuhelimeen. Vaikka Honor 6 Plus onkin yhtiön Honor-malliston huippupuhelin, niin erot ovat varsin pieniä P-malliston huippupuhelimeen.
Puhelimen tekniset tiedot:
- Mitat: 150,5 x 75,7 x 7,5 mm
- Paino: 165 g
- Näyttö: 5,5 tuumaa, Full HD (401 pikselitiheys)
- Käyttöjärjestelmä: Android 4.4.2 KitKat, Emotion UI 3.0
- Prosessori: Kirin 925, okta-core
- Muisti: 3GB RAM, 32GB sisäinen muisti, laajennettavissa muistikortilla
- Kamera: Kaksi 8Mp, LED-salama, 8Mp etukamera
- Akku: 3600 mAh
Laatutuntuma
Honor 6 Plus noudattaa muotoilullaan halvempaa Honor 6-mallia. Puhelimesta on kuitenkin yritetty muovata hieman laadukkaamman oloinen, sillä Honor 6 mallissa puhelimen kehykset olivat muovia, mutta taasen Honor 6 Plussa mallissa kehykset ovat vaihdettu metalliin. Pikkuveljessään jo tutuksi tullut ”lasinen takakuori” on toteutettu myös Honor 6 Plussan kohdalla. Takakuori kuitenkaan ei ole lasia vaan lasikuitua, joka on varsin helposti naarmuuntuvaa. Huomasin naarmuuntumisen jo aiemman Honor 6:n kohdalla ja ihmettelenkin, miksei Huawei ole parannellut puhelimen suurinta ongelmaa tässä Honor 6 Plus-mallissa. Naarmuuntuminen on todella häiritsevää.
Takakuoren naarmuuntuvuus on puhelimen todellinen ongelma, sillä puhelinta pidellessä normaalisti pöydällä puhelin naarmuuntuu. Onneksi Huawei on kuitenkin jotenkin noteerannut ongelman ja tuokin pakkauksessa mukana suojakalvon puhelimen näytölle sekä takakuorta varten.
Ulkoiset huomiot
Honor 6 Plus sisältää kaikki tyypilliset puhelimen näppäimet. Ajattelin kertoa ulkoisista huomioista hieman erilailla, mutta kuitenkin päädyin tavalliseen luettelomaiseen ratkaisuun.
Puhelimen oikealta kyljeltä löytyy tuttuun tapaan äänenvoimakkuus ja virtanappulat. Samaiselta kyljeltä löytyy myös SIM-korttipaikkat sekä tarvittaessa muistikorttipaikka. Tosin muistikorttia ei voi käyttää jos haluaa käyttää puhelimessa kahta SIM-korttia. Korttipaikat ovat varsin jämäkät, eikä niitä ole valmistettu muovista, vaan Huawei on siirtynyt kokonaan metallilinjalle.
Laitteen vasenkylki on jätetty kokonaan tyhjäksi, eikä sieltä löydy mitään painikkeita. Puhelimen yläreunasta löytyy kuulokeliitin ja alareunasta löytyy USB-latausliitin. Puhelimen fyysistennäppäinten tuntuma on varsin hyvä sekä laadukas, sillä ne on myös valmistettu kokonaan metallista.
Myyntipakkaus lyhyesti
Huawei on yleensä panostanut puhelimiensa myyntipakkausten ulkonäköön, mutta Honor-malliston kohdalla Huawei on jättänyt tämän seikan taka-alalle. Pakkaus on tavallinen pahvinen myyntipakkaus, joka on jetetty yksiväriseksi. Pakkauksen päällä lukee ainoastaan ”Honor”, mutta ei edelleenkään mallinimeä, josta voisi helposti erottaa, mikä malli pakkauksen sisältä löytyy. Tätä kritisoin jo Honor 4X arvostelun yhteydessä, joten en tässä takerru siihen sen enempää.
Myyntipakkaus sisältää kaiken normaalin, jonka voisi odottaa puhelimen mukana tulevan. Pakkauksesta löytyy itsepuhelin, laturi USB-johtoineen, sekä pika-aloitusohjeet.
Akku
Honor 6 Plus sisältää varsin mukavan 3600 milliampeeritunnin akun, josta puhtia riittää mukavasti myös seuraavalle päivälle. Honor 6 Plus sisältää siis varsin hyvin kestävän akun. Oman kokemukseni mukaan akku kesti ihan mukavasti myös toista päivää. Voinkin hyvillä mielillä sanoa, että tämä Honor-malliston lippulaivapuhelin päihittää helposti Huawein P8:n lippulaivapuhelimen. Se missä P8:n akku kesti juuri päivän verran, niin Honor 6 Plussan akku helposti pitkälle seuraavallekin päivälle. Toki Honor 6 Plus päihittää myös monien muiden valmistajien lippulaivapuhelimien akunkestot.
Näyttö
Kuten Huawei ei ollut P8:n kanssakaan lähtenyt kilpailemaan näytön tarkkuuksien kanssa, niin ei se ole lähtenyt myös uusimman Honorin kohdallakaan. Puhelin sisältää varsin isohkon 5,5-tuuman kosketusnäytön, jonka näytöntarkkuus on Full HD-tasoa. Voinkin sanoa, että puhelimessa Full HD-näyttö on tarpeeksi, eikä pikseleitä voi juurikaan erottaa. Näyttöä suojaamassa on tuttuun tapaan Corning Gorilla Glass 3.
Puhelimen IPS LCD-paneeli takaa loistavat katselukulmat. Näyttö on mielestäni varsin kirkas ja siinä on vakuuttavat katselukulmat. Puhelimen automaattinen kirkkaudensäätöominaisuus toimii testin mukaan loistavasti auringonvalossa, jonka takia luettavuus auringossa on mukavalla tasolla.
Dual-SIM mahdollisuus vain yhdellä ehdolla
Yksi puhelimen mainitsemisen arvoisista ominaisuuksista on Dual-SIM-tuki, eli puhelimessa voi halutessaan käyttää yhtä aikaa jopa kahta SIM-korttia. Toki jos haluaa puhelimeen myös toisen SIM-kortin joutuu luopumaan muistikortti mahdollisuudesta, sillä kummatkin kortit menevät samaan korttitelakkaa, mutta niitä ei voi käyttää samanaikaisesti. Mutta onneksi muistikorttia ei luultavasti tarvitse, kun puhelin sisältää 32 gigantavun sisäisen tallennustilan.
Tekniikka
Honor 6 Plus on tekniikaltaan kovaa luokkaa ja haastaakin useammat nykypäivän lippulaivaälypuhelimet ainakin paperilla. Toki puhelimessa on jo kaksi sukupolvea vanha Kirin 925 prosessori, mutta silti puhelin ei mielestäni jää kauaksi esimerkiksi Huawei P8:n puhelimesta. Puhelimen sydämenä toimii siis kahdeksanytiminen Kirin 925-prosessori. Neljä näistä prosessoriytimistä ovat hieman tehottomampia, joita käytetään peruskäytössä ja toiset neljä ydintä on taasen hieman tehokkaampia, jotka aktivoituvat raskaammassa käytössä taatakseen sulavan käyttökokemuksen.
Puhelin sisäsältää 3 gigatavia RAM-muistia sekä 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, joka on varsin paljon kyseiselle puhelimelle. Esimerkiksi Huawein P8:n sisälsi vain 16 gigatavun sisäisenmuistin. Honor 6 Plus kohdalla siis muistin ei pitäisi loppua nopeasti.
Kamerat
Kyllä, tämä on se puhelin, joka sisältää kaksi takakameraa. Puhelinta voisikin luonnehtia kolmen kahdeksan megapikselin kamerapuhelimeksi. Kiinassa tämä on varmasti vaikuttanut ostopäätökseen vain luvun 888 takia, sillä Kiinassa tämä on yksi onnennumeroista. Mielestäni Huawei voisi puhelimen markkinoinnissa tuoda kameraa paremmin esille, sillä se on kuitenkin mielenkiintoinen ominaisuus. Vaikka laatutaso kuvissa jääkin hieman alakanttiin, niin teknillinen ratkaisu puhelimessa on mielenkiintoinen. Huawein kahdenkameran takakamera pitäisi tuoda kuviin kaksi kertaa enemmän valoa. Mutta tällaista hyötyä ei kamerasta oikeasti ole, sillä kuvien valo jää monessa tilanteessa heikommalle, kuin yhdellä kameramoduulilla varustetulla puhelimella otetut kuvat.
Kameralla otetut kuvat on pääasiallisesti varsin hyviä, mutta eivät yllä esimerkiksi Huawein P-malliston huippupuhelimen P8:n tasolle. Voisin sanoa, ettei kahden kameran yhdistelmä tuo juuri lisäarvoa puhelimelle. Honor 6 Plussan kameraohjelmistosta ei itseltäni juuri hyvää sanottavaa ole, sillä testissäni ohjelmisto oli jotenkin tahmea ja hidas kaiken tämän lisäksi puhelin otti kuvan hitaasti sekä myöhässä. Kerkesin useasti siirtämään puhelinta luultuani, että kuva oli otettu, mutta ei. Kuvista tuli useasti epäonnistuneita siirtäessäni puhelinta, kun se ei vielä ollut valmistellut kuvan ottamista loppuun.
Käyttöjärjestelmä lyhyesti
Käyttöjärjestelmänä toimii Googlen Android 4.4-versio, eikä vielä toistaiseksi ainakaan uusin Lollipop 5.0-versio. Tavalliseen tapaan kun kyse on Huawein valmistamasta puhelimesta käytetään siinä myös Huawein Androidin päälle rakentamaa Emotion UI –käyttöliittymää.
Emotion UI on käyty jo muutaman kerran läpi, joten en aio sitä tässä enää kertoa sen tarkemmin. Yksi Emotionin heikoimmista seikoista on sovellusvalikon uupuminen, joka voi vaikuttaa monen ostopäätökseen. Henkilökohtaisesti en pidä tästä, mutta toisaalta se tuo Android-maailmaan jotain ”uutta”. Emotion UI:ssa siis kaikki sovellukset pakotetaan olemaan aloitusnäytöllä, jonka takia siitä tulee helposti sekavan näköinen. Jos aloitusnäyttöön vielä haluaa asetella widgettejä, niin johan on puuro valmiina. Eli aloitusnäytöstä tulee helposti epämiellyttävä sekä sekava.
Kenelle Honor 6 Plus on suunniteltu?
Mielestäni myös Honor 6 Plussan kohdalla puhelinta on suunniteltu ottamalla huomioon kaikki ihmiset. Sanoin samanlailla myös Huawein P8-huippupuhelimen kohdalla. Puhelin on varsin halpa, jonka ansiosta se on monien tavallisten ihmisten hankittavissa.
Yhteenveto
Honor 6 Plus on hieman ristiriitainen laite. Huawei on koittanut tehdä laitteesta laadukkaanoloisen puhelimen huippupuhelimen tekniikalla varustettuna. Osittain Huawein onkin tässä onnistunut, muttei täydellisesti, sillä henkilökohtaisesti itseäni harmittaa, että puhelimen takakannesta on tehty varsin laaduton.
Puhelin on kuitenkin varsin halpa verrattuna puhelimen teknisiin tietoihin. Honor 6 Plus on teknisesti lähellä yhtiön virallisen huippupuhelimen teknisiä tietoja. Puhelimen hinta pyörii noin 400 euron hintaluokassa. Huawei ideologia on ollut valmistaa todella kilpailukykyisiä puhelimia halpaan hintaa jopa muutaman satasen halvemmalla, kuin kilpailijoiden vastaavat puhelimet. Tämän koen Huawein loistavaksi kilpailueduksi todella kilpailluilla älypuhelinmarkkinoilla. Tulevaisuus vain näyttää, miten Huawei onnistuu kasvattamaan markkinaosuuttaan, kun monet muutkin kiinalaiset älypuhelinvalmistajat tekevät rahaa vastaavalla ideologialla.
Honor 6 Plus on loistava valinta, jos haluat huippuluokanpuhelimen maksamatta huippuluokan hintaa. Puhelin soveltuu loistavasti jokapäiväiseen käyttöön, jos vain haluaa alistua Huawein ehtoihin. Yksi näistä on Emotion UI, joka on mielestäni liian erilainen tavalliseen Androidiin verrattuna.
Samalla hinnalla saisi lg g3:n 32gb version jossa olisi kunnollinen päivitystuki toisinkuin tällä joka ei ole edes lollipoppia saanut jos tulee koskaan saamaankaan. Huawei on valitettavasti tunnettu surkeasta päivitystuesta eikä näin pitäisi olla neljänneksi suurimmalla puhelinvalmistajalla.
Tosiaan Huawein prioriteeteissa on ollut usein päivittää vain lippulaivamallit. Tämän perusteella voisimme joskus odottaa päivitystä myös tälle Honor-malliston lippulaivalle.