Testissä Fairphone Fairbuds – Mielenkiintoinen tuote jättää paljon toivomisen varaa
Fairphone julkisti huhtikuussa kolmannet kuulokkeensa ja järjestyksessään toiset nappikuulokkeensa, jotka kantavat nimeä Fairbuds. Aiemmin Fairphonelta on nähty Fairbuds XL -sankakuulokkeet sekä Fairphone True Wireless -nimiset nappikuulokkeet, joten täysin uusi aluevaltaus kuulokkeet eivät yhtiölle ole.
Saimme Fairbuds-kuulokkeet testiin SuomiMobiiliin ja niitä on testattu aktiivisesti muutaman viikon ajan. Tutustumme arvostelussa kuulokkeiden ääneen, mielenkiintoiseen rakenteeseen, helppoon korjattavuuteen ja toiminnallisuuksiin.
Kuulokkeet ovat Suomessa myynnissä muutamalla jälleenmyyjällä, joten toistaiseksi suuri joukko ei ole kuulokkeita valikoimaansa ottanut. Kuulokkeiden suositushinta oli julkaisussa 149 euroa.
Fairphone Fairbuds -kuulokkeiden tekniset tiedot
- Elementti: 11 mm dynaaminen elementti
- Melunvaimennus: Adaptiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
- Yhteys: Bluetooth 5.3 (Profiilit: HFP, A2DP, AVRCP | Koodekit: AAC ja SBC)
- Kuulokkeiden akku: 45 mAh
- Kotelon akku: 500 mAh
- Ohjattavuus: Ele- ja napautusohjaus kuulokkeissa
- Lataus: USB-C-liitännällä
- Muuta: Modulaarinen rakenne, vaihdettavat akut kuulokkeissa sekä kotelossa, tunnistaa korvassa olemisen, pikalataus ja Fairbuds-sovellus
- Kuulokkeiden mitat: 28,7 x 24,6 x 21 mm
- Latauskotelon mitat: 65 x 65 x 27 mm
- Kuulokkeen paino: noin 5 g
- Kotelon paino: 78 g
- Vedenkestävyys: IP54 kuulokkeissa
- Väriversiot: musta ja valkoinen
- Hinta: 149 euroa
Muotoilu ja rakenne erottuvat kilpailijoista
Pakkauksen mukana Fairphone ei toimittanut mitään muuta kuin kuulokkeet, kotelon, pika-aloitusoppaan ja mukana on yhteensä kolmet eri kokoiset vaihdettavat korvatulpat. Yllätyin ettei pakkauksen mukana tullut edes USB-C-johtoa. Pakkaus on todellakin pelkistetty ja pahvilaatikko päällysteiden alla on puhdasta pahvia ilman käsittelyä tai ylimääräisiä merkintöjä.
Kuulokkeiden rakenne ja niiden muotoilu on ylivoimaisesti Fairbuds-kuulokkeiden mielenkiintoisin osio. Kuulokkeet on suunniteltu todella helposti korjattaviksi, ja siten ne antavatkin käyttäjälle mahdollisuuden purkaa kuulokkeet ja kuulokekotelon osiin, josta paljastuu esimerkiksi akut sekä kuulokekotelon ja kuulokkeiden lataamiseen vaadittavaa teknologiaa.
Muotoilultaan kuulokkeet ovat markkinoilla erottuvat. Ne ovat pyöreähköt eikä kuulokkeista löydy vartta. Kuulokkeista ulkoneva kosketusalusta on yleensä nappikuulokkeissa nähtyjä toteutuksia suurempi, sillä kosketuslevy, eli piirilevyä suojaava kansi on poistettavissa.
Ulkoisesti kuulokkeet ovat pelkistetyt ja niistä löytyykin vain merkintä siitä, kumpaan korvaan kuuloke tulee. Kuulokkeet on valmistettu muovista ja väritykseltään ne ovat mattamustat.
Materiaalit tekevät niistä kevyet ja värityksen ansiosta kuulokkeista ei normaalissa käytössä juurikaan erota sormenjälkiä. Tarkemmalla tarkastelulla sormenjälkiä erottuu, mutta se on yleensäkin odotettua.
Fairphone ilmoittaa kuulokkeiden mitoiksi 28,7 x 24,6 x 21 millimetriä, eli kuulokkeiden modulaarinen rakenne on saatu mahdutettua suhteellisen kompaktiin kokoon. Kuulokkeille Fairphone ilmoittaa painoksi noin 5 grammaa, mutta tarkempaa lukemaa ei ole. Painonsa puolesta kuulokkeet sijoittuvat siis nappikuulokkeiden keskikastiin.
Kuulokkeet tuntuvat käytössä kevyiltä, joskin istuvuus ei ole paras mahdollinen. Usein kuulokkeita sais olla korjailemassa korvaan, joka sekään ei auttanut kun kuulokkeet valahtivat takaisin asentoon, jossa taustaäänet pääsivät vuotamaan pahasti korviin.
Kuulokkeiden latauskotelo on kuulokkeiden tavoin valmistettu muovista. Harmahtavan tumma muovi on hieman läpikuultava ja kotelon sisältä paistaakin läpi akku ja esimerkiksi kotelon kiinni pitävät magneetit.
Kiiltäväpintaisen muovin takia sormenjäljet erottuvat selkeästi kannesta yhdessä muun lian kanssa. Varsinainen sormenjälkimagneetti kotelo ei ole, mutta kun kotelo likaantuu niin esimerkiksi sormenjäljet on hieman vaivalloista pinnalta puhdistaa.
Kotelo on laatikkomainen neliö, jonka mitoiksi on ilmoitettu 65 x 65 x 27 millimetriä, joten kotelolla on muotoilunsa takia suhteellisen paljon kokoa useampiin kilpailijoihin verrattuna.
Kotelosta löytyy USB-C-portti, Bluetooth-yhteyden muodostukseen tarkoitettu nappi ja LED-valo, joka kertoo akun varaustason ja ilmoittaa yhteyden muodostustilan olevan päällä.
Kuulokkeiden mielenkiintoisin osuus on ehdottomasti se, että kuulokkeet ja kuulokekotelo ovat purettavissa pieniin osiin. Menetelmä on tuttu Fairphonen puhelimista, ja korjattavuus onkin yksi yhtiön keskeisistä kilpailuvalteista. Itselleni kuulokkeiden purettavuus oli uusi tuttavuus enkä muista, että markkinoilla vastaavanlaisella ratkaisulla varustettuja nappikuulokkeita olisi toistaiseksi ollut tarjolla.
Itse kuulokkeet ovat purettavissa parin eri osan toimesta. Kuulokkeiden akku on vaihdettavissa, joten siihen pääsee helposti käsiksi. Akku on malliltaan 3,6 volttinen LIR1054. Lisäksi kuulokkeiden piirilevyyn pääsee kurkistamaan, kun avaa kosketuslevynäkin toimivan suojakannen.
Kuulokkeiden piirilevy ja sen liitokset ovat juotettuna kiinni toisiinsa, eikä niitä ilmeisesti itse pysty vaihtamaan. Oletettavasti kuitenkin huollossa piirilevyn saa vaivatta vaihdettua ja kannen juotettua kiinni, mikäli sellainen tarve jossain kohti ilmenee.
Kuulokekotelo on purettavissa yhdellä ruuvimeisselillä ja kaikkinensa kotelosta ja sen komponenttien kiinnityksistä löytyy yhdeksän ruuvia. Ensimmäisenä vastaan tulee jo kannen läpi näkyvä 500 milliampeeritunnin akku. Akku ei ole rungossa kiinni sen ihmeellisemmin vaan lähtee vaivattomasti nostamalla pois.
Kotelon kansi ja pohjaosa ovat toisissaan kiinni yhteensä kuudella ruuvilla, joista kaksi sijaitsi akun alla. Kotelon rungon sisältä paljastuu akun piirilevy, joka on johtojen avulla yhteydessä kuulokkeiden latausnuppeihin ja USB-C-porttiin. Piirilevy on helposti käyttäjän irrotettavissa.
Kuulokkeet ja kotelo on helppo purkaa sekä koota. Osat menevät paikoilleen vain yksin päin ja kaikki ruuvit yhtä lukuun ottamatta ovat samankokoisia. Kuulokkeiden helppo korjattavuus osoittautuivat itselleni vaivattomaksi kokemukseksi eikä operaatioon tarvita kovin paljoa tietotaitoa. Oikean ruuvimeisselin löytäminen voi olla ehkä se suurin haaste.
Kuulokkeiden purettavuuden näen kuitenkin harvojen kiinnostuksena, ja normikäyttäjälle ominaisuudesta ei ole välttämättä oikeaa hyötyä, muuta kuin jos oikeasti kuulokkeista on korjattava tai vaihdettava jotain. Eliniän kannalta esimerkiksi akkujen vaihtaminen on äärimmäisen positiivinen asia.
Äänenlaatu
Äänenlaadun osalta kuulokkeissa kerrotaan olevan 11 millimetrin dynaaminen kaiutinelementti. Fairphone mainostaa ääntä ja ääniprofiileita rikkaina ja tasapainoisina. Kaiutinelementtien kerrotaan olevan titaanipäällysteiset.
Äänenlaadun osalta minulla oli jonkinlaiset odotukset, vaikka odotin myös kuulokkeiden rakenteesta syntyvän hinnan kostautuvan äänenlaadussa. Testijakson aikana itse koin äänenlaadun todella heikoksi. Hintaan nähden kuulokkeiden äänenlaadussa ei ole oikein mitään positiivista.
Melunvaimennuksen ollessa päällä ääni tuntuu kuin olisi jonkinlaisessa kaikukopassa. Ääni ei ole puhdas, vaan parhaiten kuvailtuna hyvin sekavan oloinen. Etenkin korkeat äänentasot ovat hyvin sekavia. Ambient Sound -tilan kanssa korkeat äänet saadaan kuulokkeissa hieman paremmin esille ja äänenlaadussa huomaa selkeähkön eron. Joskin Ambient Sound -tilassa äänenlaatu ei kokonaisuudessaan merkittävästi parane, kun verrataan taustamelunvaimennustilaan.
Äänen sekamelskan takia mikään ääni ei nouse kuulokkeista esiin, vaan musiikki on hyvin tasapaksua. Heikon äänenlaadun takia äänen yksityiskohtia ei todellakaan erota, ja samalla katoaa iso osa musiikkia, jonka myötä kuuntelukokemus kärsii huomattavasti.
Kuulokkeista löytyy jonkin verran bassoa, joskin basso ikään kuin kumisee. Erityisen vahvaksi bassoa ei voi kuvata, eikä sitä ollakaan kuulokkeissa lähdetty korostamaan.
Viime vuoden lopulla testaamani noin 120 euron hintaiset Samsung Galaxy Buds FE -kuulokkeet ajavat FairBudseista heittämällä ohi selkeämmän äänenlaadun osalta.
Kuulokkeiden äänenlaatu on säädettävissä FairBuds-sovelluksen kautta. Sovelluksessa on oletuksena tehty kolme eri ääniprofiilia, jotka ovat ”main”, ”bass boost” ja ”flat”. Lisäksi käyttäjä voi muokata ääntä Studio-tilan kautta 8-kanavaisella taajuuskorjaimella.
Kuulokkeissa on aktiivinen taustamelunvaimennus, jonka kaverina ovat aiemmin mainitut Ambient Sound- ja normaalitilat. Normaalitilalla tarkoitetaan tässä tapauksessa tilaa, jossa kuulokkeita ei pidetä vastamelunvaimennus tai ambient sound -tilassa.
Melunvaimennus peittää kuulokkeissa ympäristön äänet varsin keskinkertaisesti. Esimerkiksi kaupassa melunvaimennus toimii ok tasolla, mutta liikenteeseen mentäessä äänet tulevat jopa häiritsevän paljon läpi. Kuulokkeiden istuvuus vaikuttaa paljon äännevaimennuksen toimivuuteen ja itselleni kuulokkeet eivät istuneet täydellisesti, joten ääniä vuoti korvaan ulkokautta.
Ambient Sound -tilan koin jokseenkin huonoksi, eikä sisään tulevan äänenlaatu päässyt esimerkiksi Samsungin tasolle. Pääasiassa Ambient Sound -tilassa ympäristön äänistä kuului selkeämmin kaikenlainen kohina verrattuna vastameluun. Puheäänet selkenivät vain vaivoin, mutta selkeähköksi tai hyväksi Ambient Sound -tilassa sisään tulevaa ääntä ei todellakaan voi sanoa ja helpompaa kommunikointi on, kun kuulokkeet ottaa korvista pois.
Akun kesto ja Fairbuds-sovellus
Fairphone lupaa sivuillaan kuulokkeille akun kestoksi parhaimmillaan 26 tuntia latauskotelosta saatava virta mukaan luettuna. Kuulokkeiden akun kerrotaan yhdellä latauksella kykenevän viiden tunnin äänentoistoon taustamelunvaimennuksen ollessa päällä. Taustamelun ollessa pois akun kesto olisi kuusi tuntia.
Lupaukset ovat hyvää perustasoa ja testijakson aikana puheet todettiin varsin totuuden mukaisiksi. Latasin kuulokkeita kertaalleen, eikä omassa käytössäni akku loppunut kesken.
Kuulokkeet ja kuulokekotelon saa ladattua täyteen noin kahdessa tunnissa. Mukana on myös pikalataus, jonka avulla 10 minuutin latausaika tuo kuulokkeille virtaa 1,5 tunnin kuuntelua varten.
Kuulokkeiden ja kuulokekotelon lataaminen onnistuu ainoastaan USB-C-kaapelin kautta, eikä kotelossa ole tukea langattomalle lataukselle.
FairBuds-kuulokkeet on varustettu Bluetooth 5.3 -yhteydellä, joka toimi pääasiassa keskinkertaisesti. Silloin tällöin testijakson aikana yhdistämistä puhelimeen sai yrittää pariin kertaan ja yhdistettäessä ääni ei aina kuulunut, vaikka esimerkiksi Spotify kertoi käyttävänsä Bluetooth-laitetta ulostulona.
Myös FairBuds-sovelluksen kanssa oli jonkin verran ongelmia. Aina sovellus ei tajunnut kuulokkeiden olevan yhdistettyinä ja tällöin sovellus ehdotti uusien kuulokkeiden yhdistämistä puhelimeen. Tässä kohtaa sovellus ilmoitti virheestä ja käski yhdistää kuulokkeet Bluetooth-yhteydellä puhelimeen. Ongelmat korjaantuivat sillä, että kuulokkeet laitettiin hetkeksi takaisin koteloon ja odotettiin että yhteys katkeaa.
Android- sekä iOS-laitteille ladattavissa oleva FairBuds-sovellus itsessään on yksinkertainen ja varsin käyttökelpoinen. Sovelluksen etusivulta löytyy molempien kuulokkeiden kuvakkeet, joiden alla on akkujen varaustaso. Valikkoja on kolme: taajuuskorjain, vinkit ja modulaarisuus.
Taajuuskorjaimen alta löytyy aiemmin mainitut neljä kahdeksan kanavaista profiilia, joista kolme on esisäädetyt ”main”, ”bass boosted” ja ”flat”. Neljänteen Studio-profiiliin käyttäjä voi itse luoda haluamansa profiilin.
Vinkki-osion alta löytyy yleisesti kaikki kuulokkeiden toiminnallisuudet, kuten kosketuslevyjen toiminnot, taustamelunvaimennus ja yhdistäminen. Tekstin lisäksi vinkit ovat sovelluksessa myös visuaalisessa muodossa.
Modulaarisuus-osiossa esitellään tekstin muodossa ja visuaalisesti kuulokkeiden rakennetta ja osia, joita kuulokkeista on mahdollista purkaa.
Yhteenveto
Kokonaisuudessaan Fairbudseista ei jää kovin positiivinen olo. Kuulokkeiden pointti on puhtaasti helppo korjattavuus ja se onkin mielestäni toteutettu onnistuneesti. Äänenlaatu on omasta mielestäni hintaan nähden heikko suoritus ja sen myötä putoaa minkäänlaiset ostosuositukset pois.
Kyseessä on kuitenkin kuulokkeet, joiden perimmäinen tarkoitus on äänentoisto ja se ei ole mielestäni kunnossa. Muotoilu on ainakin omaan makuun hieman iso, mutta varmasti pakollinenkin modulaarisen rakenteen takia.
Korjattavuuden lisäksi kuulokkeista on omalla kohdallani vaikea löytää positiivisia asioita, joka ei ole ikinä hyvä juttu. Positiivista kuitenkin on korjattavuus, joka erottaa muotoilun lisäksi Fairbudsit selkeästi kilpailijoista. IP-luokituksesta on myös annettava plussaa, joskin tässä vaiheessa ei ole tietoa siitä, miten pitkässä juoksussa kuulokkeiden rakenteiden availu sitä heikentää.
Hyvää
- Korjattavuus
- Erottuu muiden valmistajien kuulokkeista
- IP54-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestävät
Huonoa
- Äänenlaatu
- Muotoilu (varauksin henkilökohtaisen kokemuksen takia)
- Ei langatonta latausta
- Kookas latauskotelo
- Ongelmat puhelimeen yhdistämisen kanssa