ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor 200 Lite – Loistaa erityisesti näytöllään

Honor 200 Lite

Honor on kesän aikana tuonut Suomessa myyntiin uuden Honor 200 -malliston, josta on aikaisemmin testattu jo muun kärkimallit, eli Honor 200 sekä Honor 200 Pro. Tällä kertaa vuorossa on Honor 200 Lite, joka nimensäkin mukaisesti on edullisempi.

Puhelimeen on saatu suuri 6,7 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on 90 hertsin virkistystaajuus. Tehoista vastaa Dimensity 6080 -järjestelmäpiiri, takaosassa on 108 megapikselin kolmoiskamera ja akunkesto on 4500 milliampeeritunnin varassa. Honor 200 Lite tuo mukanaan myös MagicOS 8.0 -käyttöliittymän, kylkeen sijoitetun sormenjälkilukijan sekä 50 megapikselin etukameran yhdessä salaman kanssa.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin toukokuussa 2024 yhdessä muistiversiossa. Honor 200 Liten 8 + 256 gigatavun versio maksaa 329 euroa. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Cyan Lake sekä musta Midnight Black.

Tässä artikkelissa käymme läpi puhelimen ulkoisen toteutuksen, tekniset ratkaisut, kamerat sekä muut oleelliset asiat. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor 200 Lite (LLY-NX1)
Mitat: 161.05 x 74.55 x 6.78 mm
Paino: 166 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2412 x 1080) / 20.1:9-kuvasuhde / AMOLED / 90 Hz / 2000 nitiä
Järjestelmäpiiri: MediaTek Dimensity 6080 (2x 2.4 GHz Cortex-A76 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G57 MC2
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 50 MP etukamera (f/2.1) + LED-salama
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 35 watin langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + MagicOS 8.0 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 Android-versio ja 3 vuotta tietoturvaa
Muuta: Dual-SIM / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen (Cyan Lake) / musta (Midnight Black)
Hinta: 329 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Honor 200 Liten myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa puhelimen tutussa litteässä myyntipakkauksessa. Valkoista myyntipakkausta koristaa laitteen mallinimi useaan kertaan. Takaosaan on tuotu maininta laturin pois jäämisestä ja yhdellä kyljellä on myös tarra, johon on merkattuna sisältä löytyvän puhelimen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin käärittynä muoviin. Lisäksi paketissa on erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin (USB-A-to-USB-C). Pakkauksen pohjalla on vielä erillinen pahvi, jossa on kiinnitettynä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu.

Laturia ei enää mukana toimiteta, joten Honor on lähtenyt kilpailijoidensa siivittämälle tielle. Pakkauksesta ei löydy myöskään suojakuorta, joka on välillä nähty tulevan myös Honorin laitteiden mukana. Itse olisin kaivannut vähintään laturia mukaan, sillä puhelimessa käytetään Honorin omaa pikalatausstandardia. Mukana ei ole siis kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Honor 200 Lite ei juurikaan tuo mieleen Honor 200 -sarjan muita puhelimia, vaan Honor luottaa vahvasti edullisempaan ja yksinkertaisempaan toteutukseen. Honor 200 Lite on valmistettu näyttölasia lukuun ottamatta muovista. Laitteesta on tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat musta Midnight Black ja testiinkin saatu vihreä Cyan Lake.

Muotoilussa on selvästi enemmän kulmikkuutta kuin muissa malliston puhelimissa, sillä kehys on kauttaaltaan tasainen sekä taka- ja etupinnat ovat suorat. Itse kaipaisin edes jonkinlaista kaartuvuutta, jotta se parantaisi ergonomisuutta. Nykyisellään puhelimessa on 90-asteen kulmia, jotka eivät ole kaikista miellyttävimpiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka en muotoilusta suuremmin pidä, niin viimeistelyn osalta Honor 200 Lite on yllättävän pätevä. Olen iloinen siitä, että Honor luottaa mattapintaan muoviosissa, joka tuo pehmeyttä ja kestävyyttä. Mattapintainen muovi ei nimittäin kerää samalla tavalla sormenjälkiä tai naarmuja kuin kiiltävät muovit. Vihreässä väriversiossa ei ollut muutaman viikon testin jälkeen yhtäkään naarmua.

Etuosan lasin valmistajaa Honor ei ole maininnut, joten oletettavasti kyse ei ole Gorilla Glass -lasista. Testijakson aikana lasiin saatiin muutama pieni naarmu, mutta ei kuitenkaan liikaa tai häiritsevästi. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten lika lähtee näytöltä yhdellä pyyhkäisyllä. Lasista on myös pyritty tekemään kestävä, sillä Honor mainostaa sen pudotuksenkestävyyttä uudenlaisen kestävämmän rakenteen myötä. Testijakson aikana puhelinta ei kuitenkaan tahallaan lähdetty tiputtelemaan.

Hyvällä viimeistelyllä tarkoitan myös yksityiskohtia. Usein tässä hintaluokassa näyttöä kiertää musta muovikaistale, mutta sellaista ei Honor 200 Litessä ole. Tämän ansiosta näyttölasi yhdistyy kehykseen ilman ylimääräisiä saumakohtia. Valitettavasti puhelimelle ei ole saatu virallista IP-luokitusta, jota voidaan pitää pienenä miinuksena. Jonkin verran Honor 200 Lite varmasti kestää vettä, sillä laitteen SIM-korttiluukku on suojattu suojakumilla.

Honor 200 Lite ei ole mitenkään kompakti laite, sillä virallisiksi mitoiksi on kerrottu 161,05 x 74,55 x 6,78 millimetriä. Itse kuitenkin olin yllättynyt puhelimen ohuesta toteutuksesta. Painoa on kerrottu olevan 166 grammaa, joka on myös yllättävän vähän verrattuna monien kilpailijoiden jopa yli 200 gramman painoisiin puhelimiin tässä hintapisteessä. Laadullisesti Honor 200 Lite on vakuuttava, eikä puhelin pääse suuremmin natisemaan tai antamaan periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Etuosaltaan puhelin on selvästi erilainen, sillä kaartuvuudesta on luovuttu ja nyt on panostettu erityisesti näytön kapeisiin kehyksiin. Kehykset ovat tässä hintapisteessä yllättävän tasaiset ja ohuet, josta Honor ansaitsee kiitosta. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 90 prosenttia, jonka ansiosta Honor 200 Lite näyttää todellisuutta arvokkaammalta. Näytön yläreunassa on leveä pillerimäinen reikä etukameraa sekä LED-salamavaloa varten. Näiden väliin on piilotettuna myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, sekä puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee luonnollisestikin näyttölasin ja muovikehyksen välissä.

Honor 200 Liten takaosassa silmiinpistävä yksityiskohta on kookas laatikkomainen kamera-alue, joka ulkonee selvästi muusta rungosta. Tämän takia puhelin pääsee myös keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Kamera-alueeseen on laitettu kolme kamerasensoria, LED-salamavalo sekä teksti ”108MP Ultra Camera”, jolla viitataan pääkameraan. Honor 200 Liten takaosassa on myös Honor-logo sekä muita vaadittuja logoja sekä tietoja pienellä präntillä. Yleisilmeeltään takaosa on pelkistetty, eikä mukana ole mitään erikoisuuksia.

Puhelimen oikeaan kylkeen on tuotu äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Kaikkien painikkeiden tuntuma ja vaste ovat kohtalaiset. Honor 200 Liten vasempaan kylkeen on sijoitettuna ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni, ja alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin sekä mikrofoni.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Honor on mennyt tällä kertaa parempaan suuntaan, sillä Honor 200 Litessä on AMOLED-paneeli edeltäjän LCD-paneelin sijasta. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja siinä on Full HD+ -tarkkuus tarkoittaen 2412 x 1080 pikseliä ja 394 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 90 hertsin virkistystaajuus, 2000 nitin maksimikirkkaus sekä etukameraa varten tehty pisaramainen reikä.

Näytön tekninen toteutus ei ole hintaluokassa millään tavalla poikkeava, mutta Honor 200 Lite erottuun näytön kapeilla kehyksillä. Kehykset ovat selvästi kapeammat kuin monissa muissa saman kategorian puhelimissa, jonka lisäksi kehykset ovat symmetriset. Honor on tehnyt mielestäni hyvää työtä kehyksien kanssa, sillä ohut toteutus antaa käsityksen jopa hintaluokkaansa paremmasta laitteesta. Lisäksi olen ilahtunut siitä, että näyttöä ei ole lähdetty kaartamaan väkisin, vaan nyt tarjotaan myös tasainen vaihtoehto.

AMOLED-tekniikan ansiosta Honor 200 Liten näyttö toistaa myös värit todella hyvin. Oikeastaan näytön värit näyttävät oletusarvoisesti paremmilta, mitä voisi edes kuvitella tässä hintapisteessä saavansa. Musta on oikeasti mustaa, joka on OLED-paneelin suurin vahvuus. Ainakin itse tykkäsin kuluttaa laadukkaalta näytöltä sisältöä, eikä koskaan tullut tilannetta, jossa näyttö ei olisi ollut tarpeeksi hyvä. Kirkkaus on parantunut verrattuna edeltäjään, ja luettavuus monessa tilanteessa on riittävä. Aivan parhaimpien joukkoon ei Honor 200 Liten kirkkaus yltä, mutta suurimmat haasteet havaitaan vain kirkkaassa auringonvalossa.

Full HD+ -tarkkuus näytössä on normaalilla tasolla hintapisteessään. Näyttö on mukavan tarkka, joten myös sisältö toistetaan tarkkana. Yksittäisten pikseleiden näkeminen paljain silmin on haastavaa. 90 hertsin virkistystaajuus on jo vaadittu ominaisuus, mutta mielestäni Honor olisi voinut toteuttaa myös korkeamman 120 hertsin virkistystaajuuden. Käyttäjät voivat valita 60 ja 90 hertsin väliltä, mutta dynaamisessa tilassa puhelin vaihtaa virkistystaajuutta 60 ja 90 hertsin välillä sisällön mukaan säästäen akkua.

Honor 200 Lite on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mutta näyttö ei tue HDR10-tekniikoita. Widevine L1 mahdollistaa kuitenkin tarkemman HD-sisällön näyttämisen monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix mahdollistaa puhelimella Full HD -tasoisen suoratoiston.

Asetuksia näytölle on paljon, ja tällä kertaa myös Honor 200 Litessä on panostettu silmäystävällisiin ratkaisuihin. Näyttö tukee 3240 hertsin PWM-himmennystä, joka vähentää silmiin kohdistuvaa rasitusta laitetta käytettäessä heikossa valaistuksessa. Lisäksi näytön väriä voidaan vaihtaa kellertävämmäksi, joka on silmille parempi kuin sininen valo. Käyttäjät voivat asetuksista myös säätää näytön värejä sekä aktivoida Always-on-display-toiminnon.

Honor 200 Lite on näytön osalta omassa kategoriassaan parhaimmistoa, jonka vahvuudet ovat AMOLED-teknologia, kapeat kehykset sekä kattavat silmäystävälliset ratkaisut.

Honor 200 Litessä hyödynnetään MediaTekin kehittämää Dimensity 6080 -järjestelmäpiiriä, joka on suunnattu alemman keskihintaluokan laitteille. Se ei kuitenkaan pärjää millään tasolla Honor 200- ja Honor 200 Pro -puhelimien Snapdragon-järjestelmäpiireille, joten suorituskyvyn osalta ei kannata odottaa mullistavia tuloksia.

Dimensity 6080 on valmistettu 7 nm prosessilla, ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu kahdesta 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A76-ytimestä sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä on Arm Mali-G57 MC2 -grafiikkaprosessori.

Honor 200 Lite on saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 8 gigatavun verran RAM-muistia sekä 256 gigatavun verran sisäistä tallennustilaa. Honor hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Valitettavasti puhelimeen ei ole saatu tukea muistikortille, joten käyttäjien on tyydyttävä tarjolla olevaan tallennustilaan.

Puhelimessa ajettiin testijakson aikana läpi tuttuja suorituskykytestejä, joista saatiin hyvä käsitys siitä, mitä Dimensity 6080 pystyy tarjoamaan Honor 200 Litelle. Tulokset ovat hieman parempia kuin edeltäjässä, mutta mitään mullistavaa suorituskyvyn kasvua ei testeissä nähty. Lisäksi suorituskyky jää hieman hintapisteen yleisestä tasosta, joten Dimensity 6080 ei ole kaikista paras valinta yli 300 euron laitteelle.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Honor 200 Liten saamia suorituskykytestin tuloksia Honor 90 Liten ja OnePlus Nord CE 4 Liten vastaaviin tuloksiin.

Testitulokset
Honor 200 Lite (MTK D6080) Honor 90 Lite (MTK D6020) OnePlus Nord CE 4 Lite (SD695)
AnTuTu: 424 149 pistettä 393 896 pistettä 476 458 pistettä
Geekbench 6 (single): 785 pistettä 731 pistettä 903 pistettä
Geekbench 6 (multi): 1989 pistettä 1938 pistettä 1977 pistettä
PCMark: 8775 pistettä 8108 pistettä 9269 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 367 pistettä 330 pistettä 397 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien kohdalla kannattaa muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei tuskin kovin paljon ole. Yleisesti Honor 200 Liten suorituskyvyn voidaan sanoa riittävän moneen tilanteeseen, mutta sitä ei ole suunnattu kovimpiin tai raskaimpiin peleihin.

Honor on jälleen kerran onnistunut optimoimaan puhelimen ohjelmiston loistavasti hieman tehottomalle piirille. Tietysti sovelluksien latausajoissa nähtiin pientä viivettä, mutta yleinen kokemus oli erinomainen. Käyttöliittymä toimi sujuvasti ja jopa paremmin mitä itse odotin.

Dimensity 6080 pitää sisällään 5G-modeemin, joka tarjoaa tuen NSA- ja SA -5G-verkoille. Teorian tasolla puhelimen pitäisi yltää 2,77 Gbps:n latausnopeuksiin 5G-yhteyksillä. Testijakson aikana mobiiliverkot toimivat ongelmitta. Honor 200 Lite tukee lisäksi 5G-yhteyksiä samanaikaisesti molemmilla SIM-korteilla.

Valitettavasti tukea eSIM-kortille ei ole saatu, jota voisi jo tässä hintapisteessä odottaa. Honor on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 5 -yhteyksille. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla. Verkkoyhteyksien osalta ei havaittu suuria ongelmia.

Muuta tekniikasta

Valitettavasti Honor 200 Lite ei tuo parannusta äänentoistoon, sillä toteutus on identtinen Honor 90 Liten kanssa. Puhelimessa on siis vain yksi kaiutin, eikä stereototeutusta ole mukana. Tämä on hämmentävää, sillä monet kilpailijat tarjoavat parempaa. Yleensä tässä hintapisteessä toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta, mutta Honor ei ole tähän leikkiin lähtenyt.

Yhden kaiuttimen varassa oleva äänentoisto on kohtuullinen, mutta ei mitenkään yllättävä tai erityisen miellyttävä. Äänenlaatu on mukavalla tasolla esimerkiksi elokuvia tai videoita katsellessa, mutta ainakaan itse en käyttäisi kaiutinta musiikin kuunteluun pitkiä aikoja.

Perinteikästä kuulokeliitintä ei puhelimessa ole, mutta luonnollisesti sitä ei suuremmin tarvitakaan langattomien kuulokkeiden yleistyessä. Honor 200 Litestä löytyy tuki Bluetooth 5.1 -yhteydelle, jonka pitäisi tarjota vakaa yhteys esimerkiksi kuulokkeisiin. Valitettavasti puhelimessa ei ole tuettuna Qualcommin kehittyneitä pakkausmenetelmiä, vaan tarjolla on koodekit SBC ja AAC. Testijakson aikana Bluetooth-yhteyden kanssa en havainnut ongelmia.

Honor 200 Litessä on myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija, vaikka AMOLED-paneelin myötä se olisi voitu tuoda myös näyttöön. Toki molemmissa toteutuksissa on omat ja hyvät puolensa, mutta itse suosisin enemmän näytönalaista toteutusta. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminenkin oli miellyttävää.

Sormenjälkilukija oli puhelimessa todella nopea ja laitteen lukitus aukesi lähes välittömästi, kun sormi asetettiin lukijalle. Sormenjälkilukija on siis käytettävyydeltään erinomainen, joka on ollut Honorin puhelimissa valttikortti aikaisemminkin. Honor 200 Lite tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mikä toimi muutamien testien perusteella nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Honor on tehnyt erikoisen karsinnan Honor 200 Liten kohdalla, sillä puhelimessa ei ole enää infrapunalähetintä. Sellainen löytyi vielä edeltäjämallista sekä myös molemmista isovelimalleista. Nyt infrapunalähetintä ei ole, joten puhelinta ei voi sen avulla käyttää kodin elektroniikan hallitsemiseen.

Akunkesto ja pakkastesti

Honor 200 Lite ei ole mennyt akun osalta eteenpäin verrattuna edeltäjään, mutta tämä ei juurikaan haittaa. Puhelimeen on saatu silti suurehko 4500 milliampeeritunnin akku, mutta Honor ei tällä kertaa kehuskele suuremmin saavutuksilla. Vaikka isovelimalleista löytyy pii-hiiliakku, niin lite-versiossa luotetaan perinteisempään litiumpolymeeriakkuun.

Akunkeston ei todettu olevan liian huono, vaan se ajaa asiansa riittävällä tasolla. Useampana aktiivisena päivänä akunvaraus tipahti alle 20 prosentin, mutta alle 10 prosentin jouduttiin vain yhtenä päivänä testijakson aikana. Mistään parhaimmasta akusta ei tällä kertaa ole kyse, mutta se riittää vähintään yhden päivän verran. Täyden kahden päivän akunkesto on todennäköisesti hankalaa saavuttaa vähäisellä käytöllä.

Latauksen osalta Honor 200 Lite tukee 35 watin tehoista Honor SuperCharge -pikalatausta. Honor ei toimita laturia mukana, eikä puhelimesta löydy varsinaista tukea Power Delivery -pikalatausstandardille, vaan 35 watin teho saavutetaan ainoastaan Honorin omilla latureilla. Honor ei ole myöskään antanut mitään tarkempaa tietoa akun latausnopeudesta.

Pystyimme kuitenkin testijakson aikana tarkistamaan latausnopeuden Honorin omalla laturilla ja lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Honor 200 Liten akun latausnopeus 35 watin tehoisella pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään Honor 200 Liten latautuvan tyhjästä täyteen 85 minuutissa, eli lataus vie lähes puolitoista tuntia. 30 minuutissa akkua on saatu 54 prosenttia ja 45 minuutissa akkua on 76 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 58 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 27 minuuttia.

Omassa hintaluokassaan lataus on kohtuullista, mutta parempiakin latauksia on nähty. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Honor 200 Litessä, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta.

Testijakson aikana Honor 200 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor 200 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kyljestä löytyvä sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman käyttöä oli rajoitettu. Honor ei ollut estänyt puhelimen, vaikka se tuntuikin hidastuvan.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor 200 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 11 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 89 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä ymmärrettävää, mutta ei mitenkään hyvällä tasolla. Yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti Honor 200 Liten kestävän pakkasta, eikä se vaikuta suuremmin laitteen käyttöön.

Kamerat

Honor 200 Lite -puhelimessa ei ole yllätyksiä kameroiden osalta, vaan Honor tarjoaa puhelimessa tutut kameraratkaisut hintaluokassaan. Puhelimessa on 108 megapikselin pääkamera, 5 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin makrokamera.

108 megapikselin pääkameran sensorista ei ole tarkkaa tietoa, sillä Honor ei avoimesti näitä tietoja kerro. Honor itse mainitsee kamerassa olevan ainoastaan f/1.8-aukolla varusteltu linssi, mutta mitään muuta ei. Kamerassa käytetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli kuvat ovat oletusarvoisesti 12 megapikselin tasoisia. Erillisessä tilassa on myös mahdollista taltioida 108 megapikselin tasoisia kuvia.

Hyvässä valaistuksessa Honor 200 Liten pääkamera on parhaimmillaan, sillä kuvista saadaan yksityiskohtaisia ja kokonaisuus on tasapainossa. Värit ovat pääosin luonnollisia ja dynaaminen alue on laajempi kuin ajattelin. Pehmeys on saatu myös pidettyä kurissa, joka oli ilahduttava parannus verrattuna edeltäjään.

Heikossa valaistuksessa kamera ei yllätä, vaan jälki on juuri sellaista, mitä voikin odottaa 300 euron puhelimelta saavansa. Kuviin saadaan kohtuullisesti yksityiskohtia, mutta ne ovat selvästi tummempia kuin voisi odottaa. Yökuvaustilalla ongelmaa saadaan hieman helpotettua, mutta se ei kuitenkaan ihmeitä saa aikaiseksi.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor 200 Liten pääkameralla.

5 megapikselin ultralaajakulmakameralta ei koskaan kannata odottaa ihmeitä, eikä nyt myöskään Honor 200 Lite pääse osoittamaan epäilyksiäni vääräksi. Ultralaajakulmakameralla saadaan kuvattua hieman laajemmalla kuvausalueella, mutta yksinkertaisesti sensorin kyvykkyys ei ole aivan sitä, mitä voisi odottaa yli 300 euron puhelimelta.

Hyvässäkin valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat pehmeitä ja yksityiskohtia on vähemmän kuin pääkameralla kuvattaessa. Tietynlaista parannusta Honor on kuitenkin käsittelyyn saanut aikaiseksi, sillä värit ovat kohdillaan ja dynaaminen alue on kohtuullinen, jos kuvataan hyvässä valaistuksessa. Heikossa valaistuksessa kameran kyvykkyys ei yksinkertaisesti riitä.

Honor olisi hyvin voinut tuoda puhelimeen tarkemman ultralaajakulmakameran automaattitarkennuksella, jolloin kameraa olisi voinut hyödyntää esimerkiksi makrokuvaamiseen.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor 200 Liten ultralaajakulmakameralla.

Honor pitää syystä tai toisesta mukana edelleen 2 megapikselin makrokameraa, joka on todettu täysin turhaksi jo monen puhelimen kohdalla. Honor 200 Lite ei pääse muuttamaan mielipidettäni makrokameroista, sillä laatu ei ole sillä tasolla, että kameralle olisi oikeaa käyttöä.

2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan erittäin heikkoja. Alapuolella on muutama testikuva, joista kukin voi vetää omat johtopäätöksensä.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Honor 200 Liten videokuvaus rajoittuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasolle, joka johtuu jo käytetyn järjestelmäpiirin rajotteista. 4K-videokuvaus ei ole siis vaihtoehto, vaikka sitä voisikin tässä hintapisteessä vaatia. 1080p-videokuvaus on kohtuullista, mutta ei mitenkään parasta. Myös ultralaajakulmakameralla on mahdollista kuvata videota, mutta kameroiden välillä vaihtaminen kesken kuvaamisen ei ole mahdollista.

Etukameran kaverina on myös salamavalo.

Honor 200 Lite on saanut suuren päivityksen etukameraansa, sillä nyt käytössä on 50 megapikselin tasoinen sensori. Pikseleiden yhdistämisen myötä kuvista tehdään 12 megapikselin tasoisia. Kameran erikoisuus on vieressä oleva LED-salamavalo, joka auttaa hyvien selfiekuvien saamisessa myös heikossa valossa. Vastaavaa selfiesalamaa ei monissa puhelimissa ole, joten se on Honor 200 Liten erikoisuus.

Kameran tuottama jälki on myös miellyttävä, eikä ainakaan itsellä ollut valittamista. Kuviin saadaan hyvin yksityiskohtia ja kokonaisuus on loistava. Etukamera ajaa asiansa siis sellaisille, joille selfiekuvien ottaminen on jokapäiväistä hommaa. Etukamera myös 1080p 30 fps -videokuvaamista.

Honor 200 Lite tuo mukanaan tutun kamerasovelluksen, jota Honor on viime aikoina käyttänyt monissa puhelimissaan. Tietysti joistakin ominaisuuksista on karsittu verrattuna isovelimalleihin. Yksi näistä on muun muassa Harcourt-muotokuvatilat, joita ei tarjota edullisemmassa jäsenessä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot ja monivideo sekä lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, filttereille ja AI-tilalle. Kameran päänäkymässä on zoomisäädin, jossa on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x) sekä digitaaliselle zoomille (2x ja 3x).

Honor 200 Liteen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään ainoastaan pääkameran asetuksia manuaalisesti. Mahdollista on säätää ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. RAW-kuvien taltiointi ei puhelimella ole valitettavasti mahdollista.

Kamerasovellus oli kohtuullisen nopea, mutta edelleen tietyissä paikoissa oli havaittavissa pientä hidastelua.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Honor 200 Lite tarjoaa samaa kuin malliston muutkin puhelimet. Tarjolla on Android 14 -versioon perustuva MagicOS 8.0, joka tuo pieniä uudistuksia ja parannuksia monella osa-alueella. Testijakson lopuksi tuoreimman ohjelmistoversion mukana oli Googlen 1. heinäkuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Valitettavasti Honor ei ole saanut halvempaan malliin samaa päivityslupausta kuin isovelimalleihin. Honor 200 Liten päivityslupaus on vaatimaton 2 Android-versiopäivitystä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Se on vähintä, mitä tässä hintapisteessä voi odottaa saavansa, mutta se ei ole lähelläkään esimerkiksi Samsungin tarjoamaa 4 + 5 vuoden päivityslupausta.

Odotettavasti Honor 200 Lite saa Android 15- ja Android 16 -päivitykset sekä tietoturvapäivityksiä vielä keväällä 2027. Honor ei ole kuitenkaan ollut viime vuosina mikään nopein päivityksien jakelun kanssa, vaan esimerkiksi Googlen tänä vuonna julkaisemaa Android 15 -päivitystä saa varmasti odottaa pitkälle ensi vuoteen. Päivityslupauksen pidentäminen on erittäin hyvä suuntaus. Nykymarkkinassa pidetään entistä tärkeämpänä ekologisuutta ja pitkäikäisyyttä, jota pidempi päivitettävyys tuottaa.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

MagicOS 8.0 -käyttöliittymä on Honorin uusin näkemys siitä, mitä Androidin pitäisi olla. Honorin mukaan mukana on ”vertaansa vailla olevia innovaatioita”, ja ohjelmiston pitäisi tarjota saumaton ja älykäs käyttäjälle personoitu kokemus.

Avainroolissa tällä kertaa on pari uutuusominaisuutta, jotka ovat Magic Portal, Magic Capsule sekä Magic Ring, mutta käyttöliittymään itsessään Honor on tehnyt vain muutamia pieniä uudistuksia. MagicOS 8.0 tuo mukanaan uuden lukitusnäytön, jota voi muokata aikaisempaa henkilökohtaisemmaksi.

Puhelimessa on myös päivitetty ilmoitus- ja pikavalikko, joka on hieman erilainen kuin edeltäjämallissa. Ilmoitusvalikon saa auki pyyhkäisemällä alaspäin näytön vasemmasta yläreunasta ja pikavalikon saa auki pyyhkäisemällä oikeasta yläkulmasta. Pikavalikossa on nyt aikaisempaa monipuolisimmat säädöt ja sieltä on mahdollista hallita musiikkia, ääntä, näytön kirkkautta sekä yhteyksiä.

Muilta osin käyttöliittymä kokemus on edelleen kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Uusiin ominaisuuksiin, kuten Magic Portaliin ja Magic Capsuleen voi tutustua hieman tarkemmin aikaisemmasta Honor 200 Prota käsittelevästä arvostelustamme.

Yleisesti ohjelmisto toimi Honor 200 Lite -puhelimessa todella vakuuttavasti ja nopeasti. Vastaan ei tullut ylimääräistä hidastelua, vaan ohjelmisto oli optimoitu hyvin. Jälleen kerran on nostettava esille, että Honorin yksi suurimmista ongelmista on kuitenkin aggressiivinen sovelluksien taustatoiminnan rajoittaminen, joka toisinaan aiheuttaa ongelmia ilmoituksien kanssa. Honor 200 Liten testijakson aikana tietyt sovellukset yksinkertaisesti vain lopettivat ilmoitukset, jos niitä ei käyttänyt hetkeen.

Yhteenveto

Honor 200 Lite on luonnollinen seuraaja viime vuoden Honor 90 Litelle, mutta samalla hinta on noussut ja odotukset myös kasvaneet. Kyseessä ei ole missään tapauksessa huono laite, mutta ostopäätöstä tehdessä kannattaa odottaa alennuksia.

Testijakson aikana itse tykästyin Honor 200 Lite -puhelimen ohueen, mutta samalla kestävältä vaikuttavaan rakenteeseen. Myös laitteen mattapintainen viimeistely oli omaan makuuni. Laitteen suurin valttikortti mielestäni on suuri AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on näyttävän kapeat sekä symmetriset kehykset. Honor on saanut puhelimeen myös suuret tallennustilat, riittävän akunkeston, hyvän pääkameran, loistavan etukameran sekä monipuoliset ohjelmisto-ominaisuudet MagicOS 8.0:n myötä.

Valitettavasti Honor ei ole saanut karsittua edeltäjämallin heikkouksia juurikaan, vaan on jopa pidentänyt listaa. Honor 200 Lite ei nimittäin tarjoa IP-luokitusta, stereokaiuttimia, kuulokeliitintä, muistikorttipaikkaa tai edes eSIM-tukea. Lisäksi nyt Honor on luopunut myös infrapunalähettimestä. Puhelimen heikkouksiksi voidaan luetella myös turha makrokamera, heikkolaatuinen ultralaajakulmakamera, pikalaturin puute sekä heikko päivityslupaus.

Yli 300 euron hintapistettä voidaan pitää Honor 200 Litelle liian korkeana. Mielestäni pienillä muutoksilla laite olisi selvästi mielenkiintoisempi, ja nyt tuntuukin hieman, että Honor aliarvioi puhelimen kohdeyleisön. Kun hinta tippuu selvästi alle 250 euron, niin silloin kyseessä on  mielenkiintoisempi laite. Honor 200 Litelle on myös kovia haastajia, kuten OnePlus Nord CE 4 Lite, Motorola Moto G85 5G sekä Samsung Galaxy A35 5G.

Honor 200 Lite

7

Honor 200 Lite on suositushinnaltaan liian korkea suhteutettuna ominaisuuksiin.

Hyvää
  • Ohut ja kestävä rakenne
  • Erinomainen AMOLED-näyttöpaneeli kapeilla kehyksillä
  • Suuret tallennustilat
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Riittävä akunkesto
  • Pääkamera ajaa asiansa
  • 50 megapikselin etukamera tuottaa hyvää jälkeä
  • Android 14 ja monipuolinen MagicOS 8.0
Huonoa
  • Ei minkäänlaista IP-luokitusta
  • Ei stereokaiuttimia tai kuulokeliitintä
  • Infrapunalähettimesta luovuttu
  • eSIM-tuki puuttuu eikä muistikorttipaikkaa
  • Turha makrokamera ja epätarkka ultralaajakulmakamera
  • Ei laturia mukana, eikä tukea PD-pikalatausstandardille
  • Heikko päivityslupaus
  • Korkea suositushinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut