ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A35 5G – Tasapainoinen uutuus keskihintaluokkaan

Samsung Galaxy A35 5G

Samsung Galaxy A35 5G on karsitumpi versio samaan aikaan testatusta Galaxy A55 5G -puhelimesta. Kyseessä on edelleen mielenkiintoinen uutuuslaite, joka tuo lähes samoja tekniikoita ja erityisesti muotoilu on hyvin samanlainen kuin isovelimallissa.

Galaxy A35 5G on pinnoiltaan lasia, mutta runko on muovia. Puhelimessa on isovelimallista tuttu 6,6 tuuman Super AMOLED -näyttöpaneeli, hieman vanhempi Exynos 1380 -järjestelmäpiiri, 50 megapikselin kolmoiskamera sekä 5000 milliampeeritunnin akku. Vedenkestävyydestä ei ole luovuttu, eikä erinomaisesta 4 + 5 vuoden päivityslupauksesta ole karsittu.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin maaliskuussa 2024 kahdessa muistiversiossa. Galaxy A35 5G:n 6 + 128 gigatavun versio maksaa 399 euroa sekä 8 + 256 gigatavun versio maksaa 449 euroa. Puhelin on saatavilla neljässä väriversiossa, jotka ovat vaaleansininen, violetti, tummansininen ja keltainen.

Arvostelussa käymme läpi muun muassa puhelimen ulkoisen toteutuksen, tekniset ratkaisut, kamerat sekä muut oleelliset asiat. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A35 5G (SM-A356B/DS)
Mitat: 161.7 x 78 x 8.2 mm
Paino: 209 g
Rakenne: Muovikehys / Gorilla Glass Victus+ -lasipinnat
Näyttö: 6.6 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 120 Hz / 1650 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Exynos 1380 (4x 2.4 GHz Cortex-A78 & 4x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali G68 MP5
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] + muistikorttipaikka
Takakamera: 50MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.96" / PDAF / OIS) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 13 MP etukamera (f/2.2 / 1/3.06" / 1.12 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) + tuki 25 watin lataukselle
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + One UI 6.1 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Vaaleansininen / Violetti / Tummansininen / Keltainen
Hinta: 399 euroa (6 + 128 Gt) ja 449 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A35 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa puhelimen tutussa karsitussa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on vaalea ja sitä koristaa kuva itse puhelimesta sekä Samsungin logot yhdessä laitteen mallinimen kanssa. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu, ettei mukana ole laturia ja yhdellä kyljellä on tarra, jossa on tieto väristä, muistiversiosta sekä IMEI-koodeista.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy A35 5G -puhelin paperiin käärittynä. Puhelimen alapuolella ei ole mitään, mutta pakkauksen kansiosasta löytyy vielä erillinen pahvitasku. Se pitää sisällään pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja, metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä USB-C > USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin.

Galaxy A35 5G:n ostajien kannattaa siis huomioida, ettei mukana ole kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Esimerkiksi pikalaturi on ostettava erikseen, jos haluaa ladata puhelinta nopeammin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Galaxy A35 5G ei tuo mukanaan mullistuksia, vaan Samsung jatkaa siitä mihin jäikin viime vuoden mallissa. Pientä parannusta materiaaleihin on saatu, sillä takaosaan on tuotu lasi, vaikkakin kehys on edelleen valmistettu muovista. Tarjolla on myös tutut värit, jotka ovat sininen, keltainen, tummansininen sekä testiinkin saatu violetti.

Muotoilu on siis edeltäjästä tuttu, mutta mukana on muistakin Ax5-sarjan laitteista tuttu hieman uudistunut näkökulma oikean reunan painikekohoumaa. Kyseessä on niin sanottu Key Island, jonka avulla painikkeet ovat helpommin löydettävissä. Muilta osin muotoilu on ennallaan, josta ainakin itse tykkään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muovikehyksen Samsung on viimeistellyt mataksi, eli se tuntuu kädessä mukavan pehmeältä. Lasisen takapinnan Samsung on viimeistellyt kiiltäväksi, joka on ymmärrettävää. Verrattuna muoviin, lasi ei kerää yhtä herkästi naarmuja. Itse kuitenkin olisin halunnut nähdä mattapintaisen lasin, sillä se ei keräisi samalla tavalla sormenjälkiä kuin kiiltävä pinta. Takaosan lasiin ei tullut testijakson aikana huomattavia naarmuja, vaan puhelin pysyi hyvänä käytössä.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, joka perustuu laadukkaaseen Gorilla Glass Victus+ -versioon. Yleensä tämän hintapisteen puhelimissa on karsittu uusimmista laseista, mutta Victus on tietysti kiva nähdä myös nyt edullisemmissa laitteissa. Testijakson aikana näyttöön ei saatu merkittäviä naarmuja aikaiseksi. Lasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti pois. Samsung ei ole laittanut puhelimeen oletusarvoisesti mitään suojakalvoa, joten sellaisen hankkiminen erikseen ei ole varmasti huono idea.

Käsituntuma on pysynyt puhelimessa hyvin ennallaan verrattuna edeltäjään. Lyhyesti todettakoon, ettei kyseessä ole kaikista ergonomisin laite vahvan kulmikkuutensa takia. Tasaisien pintojen takia siirtymä muovikehykseen on 90 astetta, joka tekee terävän kulman. Tietysti Samsung on pyöristänyt hieman saumoja, mutta ei suuresti. Henkilökohtaisesti olisin toivonut takapinnan kaartuvan hieman, jolloin häiritsevän terävältä saumalta olisi vältytty ja ergonomisuus olisi parantunut. Samsung kuitenkin ansaitsee kiitosta siitä, että puhelimessa ei ole näytön ympärillä ylimääräistä kehystä.

Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161,7 x 78 x 8,2 millimetriä, joten mitään merkittävää muutosta ei saada verrattuna edeltäjään. Puhelin on kooltaan siis suuri, joka kannattaa pitää mielessä. Painoksi on ilmoitettu 209 grammaa, eli Samsung on ylittänyt reilusti nyt maagisen 200 gramman rajan. Puhelin on myös saatu mukavan jämäkäksi ja kestävän tuntuiseksi. Galaxy A35 5G ei anna periksi tai päästä ylimääräistä natinaa käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Vedenkestävyydestä ei ole karsittu, vaan Galaxy A35 5G jatkaa samaa tuttua strategiaa kuin edeltäjänsäkin. Puhelin on IP67-sertifioitu, joten se kestää pölyä ja vettä. Puhelin voidaan upottaa kokonaan veteen 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi, ja Galaxy A35 5G:n pitäisi kestää se. Vedenkestävä rakenne on loistava lisä esimerkiksi puhelimen tippuessa vahingossa kokonaan veteen tai altistuessa vesisateelle. Galaxy A35 5G:n kohdalla ei tarvitse välittää vedestä, vaan sen pitäisi kestää aktiivista käyttöä. On kuitenkin hyvä huomata, että Samsung ei anna mitään takuuta vedenkestävyydelle ja se saattaa heikentyä laitteen ikääntyessä.

Yksi uudistus nähdään etuosassa verrattuna edeltäjään. Samsung on ottanut käyttöön uuden näytön, jonka myötä kameralle on tehty oma reikä näyttöön. Tasainen näyttö vie pinta-alasta noin 85 prosenttia, joka on kohtuullinen suoritus. Näytön kehykset ovat aikaisempaa symmetrisemmät, mutta paksuutta niillä on edelleen melko paljon. Galaxy A35 5G:n näyttölasin yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä optisen sormenjälkilukijan.

Galaxy A35 5G -puhelimen takaosassa silmiin pistää kolme erillistä rungosta ulkonevaa kameraa. Kameroiden kehykset ovat metallia ja niitä suojaa lasi. Ulkonevan toteutuksen takia puhelin pääsee minimaalisesti keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Kameroiden rinnalla nähdään myös yksi LED-salamavalo. Samsung on tuonut takaosaan logonsa sekä muita mainintoja pienellä präntillä.

Laitteen oikeaan reunaan Samsung on sijoittanut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu muun rungon tapaisesti muovista. Galaxy A35 5G:n vasen kylki on jätetty täysin tyhjäksi. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Samsung on laittanut alareunaan kaiuttimen, USB-C-liittimen sekä mikrofonin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Samsung hyödyntää Galaxy A35 5G -puhelimessa käytännössä samaa näyttöä kuin Galaxy A55 5G -mallissakin. Näyttö on kooltaan 6,6 tuumaa ja se perustuu Super AMOLED -tekniikkaan. Tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, mikä takaa 390 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on tuttu 19.5:9-kuvasuhde sekä aikaisempaa korkeampi 1650 nitin maksimikirkkaus. Tarjolla on myös korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus.

Näyttö on samankokoinen kuin edeltäjässä, mutta huomattavin uudistus on luopuminen pisaramaisesta lovesta ja etukamerareiän ottaminen käyttöön. Samsung luottaa hyvin perinteikkääseen paneeliin keskihintaluokassa, joka ei ole mielestäni yhtään huono asia. Kyseessä on kokonaisuutena erinomainen näyttö. Super AMOLED -tekniikan ansiosta se toistaa värit erinomaisesti. Musta on oikeasti mustaa ja värisävyt ovat syviä. Ainakin itse tykkäsin väritoistosta, eikä sitä ollut tarvetta säätää.

Toinen vahvuus on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee kokemuksesta sulavan. Näyttö tukee mukautuvaa virkistystaajuutta, eli se vaihtelee 60 tai 120 hertsissä näytettävän sisällön mukaan. Samsung ei tietystikään ole saanut mukaan LTPO-tekniikkaa, joka on löytynyt monista huippupuhelimista.

Näytön tarkkuus on hyvällä tasolla, sillä Full HD+ -tarkkuus riittää ainakin itselleni. Galaxy A35 5G:n näytöllä kaikki näyttää tarkalta, eikä yksittäisten pikseleiden havaitseminen ole paljain silmin helppoa. Samsung on parantanut tällä kertaa myös näytön kirkkautta, sillä parhaimmillaan voidaan päästä jopa 1650 nitiin. Luettavuus esimerkiksi auringonvalossa on parantunut, josta itse tykkään todella paljon.

Samsung Galaxy A35 5G eroaa isovelimallistaan HDR10-tuen osalta, sillä sitä ei ole tarjolla. Esimerkiksi Netflix tunnistaa puhelimen Widevine L1 -sertifikaatin, joten elokuvien katselu on mahdollista Full HD -tarkkuudella, mutta HDR-ominaisuudet eivät ole käytössä.

Samsung antaa Galaxy A35 5G:n näytön kohdalla monenlaisia edeltäjistäkin tuttuja asetuksia, joilla käyttäjä voi itse tehdä näytöstään omille silmilleen sopivan. Näytön värejä on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen avulla (eloisa, luonnollinen), minkä lisäksi valkotasapainoa on mahdollista säätää vielä viileän ja lämpimän välillä. Galaxy A35 5G tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Samsungin perinteistä Always-on-display-toiminnallisuutta, jolla saadaan kellonaika sekä ilmoitukset näkymään sammutetulla näytöllä.

Kokonaisuutena Galaxy A35 5G:n tarjoama näyttöpaneeli on hyvä. Erityisesti, jos arvostaa tasaista näyttöä, niin silloin kyseessä on mukavaa vaihtelua kilpailijoiden kaartuville näyttöpaneeleille. Lisäksi itse tykkään näytön lähes symmetrisistä kehyksistä.

Samsung hyödyntää Galaxy A35 5G -puhelimessa samaa Exynos 1380 -järjestelmäpiiriä, jota käytettiin viime vuoden Galaxy A54 5G -puhelimessa. Sama järjestelmäpiiri on saatu nyt edullisempaan laitteeseen, joten pientä parannusta suorituskykyyn voidaan myös odottaa.

Exynos 1380 -järjestelmäpiiri on valmistettu 5 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu neljästä 2,4 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A78-ytimestä, sekä neljästä 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta virtapihimmästä Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii 5-ytiminen Mali-G68. Samsungin mukaan järjestelmäpiirin suorituskyvyn pitäisi riittää esimerkiksi pelaamiseen, mutta mitään tarkkoja prosenttilukuja parannuksista ei ole kerrottu.

Suomessa Samsung Galaxy A35 5G on saatavilla kahdessa muistiversiossa, joista testiin saatu tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Halukkaat voivat ostaa myös edullisemman 6 + 128 gigatavun muistiversion. Samsung hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta jopa yhden teratavun verran.

Exynos 1380 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on jo tiedossa, mutta tästä huolimatta ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit. Yleiseltä suorituskyvyltään järjestelmäpiiri vastaa nyt vanhempia Qualcommin Snapdragon 7 -sarjan piirejä, ja kyseessä on mukava päivitys edeltäjässä olleeseen MediaTekin kehittämään piiriin.

Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Galaxy A35 5G:n saamia pisteytyksiä edeltäjän Galaxy A34 5G:n vastaaviin pisteisiin. Lisäksi rinnalla on Galaxy A54 5G -puhelimen pisteet, jossa on sama järjestelmäpiiri.

Testitulokset
Samsung Galaxy A35 5G (E1380) Samsung Galaxy A34 5G (MTK D1080) Samsung Galaxy A54 5G (E1380)
AnTuTu: 591 834 pistettä 466 157 pistettä 513 610 pistettä
Geekbench 6 (single): 1010 pistettä 1002 pistettä 910 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2911 pistettä 2500 pistettä 2712 pistettä
PCMark: 12 727 pistettä 11 416 pistettä 12 524 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 808 pistettä 639 pistettä 812 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Tuloksista nähdään suorituskyvyn parantaneen, mutta samaan piiriin verrattaessa merkittävää parannusta ei nähdä. Suorituskykytestien kohdalla kannattaa muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei tuskin kovin paljon ole.

Exynos 1380 ei ole täydellinen järjestelmäpiiri hintaluokassaan, sillä enemmänkin suorituskykyä voisi kaivata. Samsung ei ole kuitenkaan kehuskellut A-sarjassa suorituskyvyllä, vaan korealaisjätti on panostanut enemmän kokonaisuuteen. Mielestäni Galaxy A35 5G:n kohdalla Samsung on saanut tekniikan ja ohjelmiston hyvin toimimaan yhteen välttäen suurimmat hidastelut.

Testijakson aikana Galaxy A35 5G:n suorituskyvyn todettiin riittävän päivittäisiin käyttötilanteisiin hyvin, eikä merkittäviä suorituskyvystä johtuvia ongelmia tullut vastaan. Myös monet mobiilipelit toimivat puhelimessa hyvin ja raskaatkin sovellukset tuntuivat olevan sujuvia. Kyseessä on kuitenkin keskihintaluokan puhelin, joten vastassa on myös pientä takkuilua ja hidastelua. Se on hyvinkin normaalia.

Exynos 1380 -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi, joka takaa toiminnan non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Suomessa puhelimessa on ainoastaan tuki sub-6 GHz -taajuuksille. Samsungin mukaan 5G-verkoissa päästään teoreettisesti jopa 3,79 Gbps latausnopeuksiin ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

Mobiiliverkkojen todettiin toimivan hyvin kaupunkiympäristöissä, eikä vastaan tullut suurempia hidasteluja. Puhelimeen on tuotu mukaan tuki Wi-Fi 6 -yhteydelle, joka ei ole uusimmasta päästä. Galaxy A35 5G -puhelimessa on myös luonnollisesti Suomen markkinoilla NFC-tuki, jonka ansiosta laitetta voidaan käyttää esimerkiksi mobiilimaksamiseen.

Samsung on varustellut uutuuspuhelimen melko perinteisellä värinäpalautteella, joka ei ole yllättävä, eikä siihen ole saatu parannusta verrattuna edeltäjään.

Muuta tekniikasta

Äänentoistosta Galaxy A35 5G -puhelimessa vastaa stereokaiuttimet, jotka ovat pitkälti samanlaiset kuin edeltäjämallissa. Samsung hyödyntää stereoäänentoiston toteuttamiseen laitteen alareunassa olevaa pääkaiutinta sekä toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta.

Äänenlaatu on hyvä omassa kategoriassaan, mutta ei kuitenkaan mikään mullistava. Kaiuttimien kautta on mukava kuunnella esimerkiksi puhepainotteista ääntä, mutta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää pidempiä aikoja. Kaiuttimien välillä on havaittavissa myös pientä eroa, sillä alaosan kaiutin tarjoaa vahvemman äänen, joka on myös laadukkaampi.

Galaxy A35 5G -puhelimessa ei ole kuulokeliitintä, joka ei varmasti ole suuri yllätys. Henkilökohtaisesti haluaisin nähdä kuulokeliittimen vielä keskihintaluokassa, mutta myös langattomat vaihtoehdot ovat parantuneet. Galaxy A35 5G -puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, joka takaa langattomille kuulokkeille vakaan yhteyden. Itse en huomannut yhteyden vakaudessa suurempia ongelmia. Samsung on saanut mukaan tuen Dolby Atmos -tekniikalle.

Samsung luottaa puhelimessa näytönalaiseen optiseen sormenjälkilukijaan, joka sijaitsee näytön alareunassa. Vastaava näytönalainen sormenjälkilukija on ollut jo useissa Samsungin Galaxy A -sarjan puhelimissa. Näytön alareunassa sormenjälkilukija on omaan makuuni kuitenkin hieman alhaalla, mutta jos se olisi pari senttimetriä korkeammalla, niin siihen olisi vaivattomampaa yltää.

Galaxy A35 5G -puhelimen kohdalla sormenjälkilukijan todettiin toimivan melko hyvin. Mistään nopeimmasta päästä ei lukija ole, mutta se ajaa asiansa. Sormenjälkilukijan kanssa ei havaittu suuremmin virhelukuja, kunhan sormea jaksoi pitää paikallaan noin sekunnin verran.

Sormenjälkilukijan ohella Samsung on toteuttanut Galaxy A35 5G -puhelimeen myös kasvojentunnistuksen, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvat kasvojentunnistukset eivät ole koskaan yhtä luotettavia kuin sormenjälkilukijat, mutta ainakin testijakson aikana kasvojentunnistus toimi luotettavasti. Sitä ei saatu ohitettua kuvalla ja kasvojentunnistus oli myös mukavan nopea.

Akunkesto ja pakkastesti

Samsung ei ole lähtenyt muuttamaan hyväksi todettua akkua, sillä Galaxy A35 5G tarjoaa edelleen kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun. Aivan samalle tasolle ei mielestäni akunkeston kanssa päästä kuin isovelimalli Galaxy A55 5G:ssä, mutta akku on silti todella hyvä ja yksi valttikorteista.

Iltaisin akkua oli usein jäljellä 25-35 prosentin verran, jos puhelinta käytettiin aktiivisesti. Kahden viikon testijakson aikana alle 20 prosentin päästiin vain muutamana päivänä. Kevyemmällä käytöllä todennäköisesti noin kahden päivän akunkesto on hyvinkin mahdollinen.

Päivän aikana puhelimella selattiin sosiaalista mediaa, viestiteltiin, puhuttiin muutamia puheluita sekä kuvattiin. Lisäksi puhelinta käytettiin videoiden katseluun sekä erityisesti musiikin kuunteluun Bluetooth-kuulokkeiden kautta useita tunteja päivässä. Pelaamista ei testijakson aikana aktiivisesti puhelimella suoritettu.

Latauksen osalta Samsung ei ole mennyt eteenpäin, vaan Galaxy A35 5G tukee 25 watin langallista pikalatausta. Kovinkaan tehokkaasta pikalatauksesta ei ole kyse, kun verrataan monien kilpailijoiden jopa 60 tai 120 watin latauksiin samassa hintaluokassa. Samsung ei ole antanut tällä kertaa mitään varsinaista lupausta siitä, kuinka nopeasti akku latautuu 25 watin latauksella.

Samsung ei myöskään toimita pikalaturia puhelimen mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen. Laturin puuttuminen tämän hintapisteen puhelimen myyntipakkauksesta voi tulla monille yllätyksenä. Puhelin tukee myös Power Delivery -standardia, joten pikalataus onnistuu kolmannen osapuolen latureillakin. Pystyimme toteuttamana Galaxy A35 5G:lle lataustestin Samsungin erikseen ostettavalla 25 watin pikalaturilla.

Samsung Galaxy A35 5G:n latausnopeus 25 watin tehoisella laturilla.

Lataustestin perusteella Galaxy A35 5G latautuu tyhjästä täyteen 85 minuutissa, joten Samsung ei pääse lähellekään alle tunnin latausaikaa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 52 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 60 minuutin kohdalla. Kuvaajasta nähdään akun latautuvan varsin tasaisesti aina 90 prosenttiin asti, minkä jälkeen latausnopeus hidastuu todella paljon. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia akusta latautuu vain 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia 25 minuutissa.

Edeltäjään verrattuna akun latausaika on samalla tasolla. Samsung jää kilpailijoiden jälkeen, ja mielestäni 400 euron puhelimessa voi odottaa olevan jopa nopeampikin pikalataus. Tätä on turha odottaa Samsungilta, sillä yhtiön monet huippupuhelimetkin ovat jämähtäneet latausaikojensa kanssa samalle tasolle.

Galaxy A35 5G:n kohdalla USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa, sillä Samsung ei ole tuonut puhelimeen tukea langattomalle lataukselle. Koska kyseessä on 400 euron puhelin, niin langatonta latausta voisi jo odottaa, mutta se ei ole mikään vaatimus.

Testijakson aikana Galaxy A35 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A35 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman käyttöä oli rajoitettu. Samsung oli myös estänyt akun latauksen, ja puhelin ilmoitti liian alhaisesta lämpötilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A35 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut jopa 13 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 87 prosenttia. Akun kuluminen oli normaalilla, mutta silti yllättävän korkealla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Verrattuna isovelimalliin on akun kuluminen selvästi suurempaa, jos näytöllä on sisältöä pyörimässä. 13 prosentin kuluminen on yllättävän paljon, joten jotain Samsung on tällä kertaa tehnyt toisin. Toki vastaava tulos nähtiin myös viime vuonna Galaxy A54 5G:n kohdalla, jossa on samainen piiri. Pakkanen rajoitti puhelimen käyttöä hieman, sillä salamaa ei voitu käyttää kuvattaessa ja myös latausta oli rajoitettu. Galaxy A35 5G palautui kuitenkin toimimaan normaalilla tavalla muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Samsung tyytyy jälleen tuttuun toteutukseen kuin edeltäjässä, sillä suurta uudistusta ei tänä vuonna saatu. Pääkamera on vaihtunut nyt aikaisemmasta 48 megapikselistä hieman tarkempaan 50 megapikseliin. Pääkameran rinnalla mukana on ultralaajakulmakamera sekä makrokamera, joten kokonaisuus on tuttua keskihintaluokkaa.

Galaxy A35 5G:ssä käytetään 50 megapikselin tasoista pääkameraa, joka perustuu ISOCELL GN8 -sensoriin. Kamerasensori on kooltaan 1/1.96 tuumaa ja siinä on 0.8 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko sekä 26 mm polttoväli. Pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta sekä Samsung on vakauttanut sen optisesti.

Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu GalaxyCore GC08A3 -sensoriin. Kyseessä on 1/4 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1.12 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla sekä 13 mm polttovälillä varusteltu linssi, jonka avulla kyetään peräti 123 asteen kuvakenttään.

Samsung on laittanut mukaan myös 5 megapikselin tasoisen makrokameran, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Galaxy A35 5G -puhelimen etuosassa on 13 megapikselin selfiekamera, joka perustuu ISOCELL S5K3L6 -sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3.06 tuumaa ja siinä on 1.12 mikronin pikselikoko.

Samsung Galaxy A35 5G:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (ISOCELL GN8, f/1.8, 26 mm, 1/1.96”, 0.8 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (GC08A3, f/2.2, 13 mm, 1/4”, 1.12 µm, FF 123 asteen näkökenttä)
  • Makrokamera: 5 megapikseliä (f/2.4, FF, 3-5 cm tarkennus)
 • Etukamera: 13 megapikseliä (ISOCELL S5K3L6, f/2.2, 1/3.06”, 1.12 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Samsung hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa pääkameran kanssa, joten lopputulokseksi saadaan 12 megapikselin kuvia. 50 megapikselin kuvien taltioiminenkin on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Oletusasetuksilla kuvattaessa Galaxy A35 5G on vahvoilla hyvässä valaistuksessa. Kuvat ovat laadukkaita, sillä mukana on mukavan paljon yksityiskohtia ja kohina on saatu minimoitua. Värien osalta Samsung edelleen korostaa tiettyjä sävyjä liikaa omaan makuuni, joten värit eivät ole täysin luonnolliset. Kuviin taltioituu kuitenkin hyvä dynaaminen alue ja kontrasti on riittävä.

Heikossa valaistuksessa laatu heikkenee, mutta silti Galaxy A35 5G pärjää riittävän hyvin. Yksityiskohtia saadaan kuviin edelleen mukavan paljon ja dynaaminen alue on laaja. Värien osalta nähdään luonnollisempi taltiointi, joka on aina ilahduttavaa nähdä. Kamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joka parantaa lopputulosta tuomalla enemmän valoa ja terävyyttä.

Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A55 5G -puhelimen pääkameralla.

Galaxy A35 5G ei tarjoa yhtä laadukasta ultralaajakulmakameraa kuin isovelimallinsa, vaan nyt käyttäjien täytyy tyytyä vain 8 megapikselin sensoriin. Ultralaajakulmakamera on erittäin laaja, mutta automaattinen vääristyksien korjaus tekee hyvää jälkeä. Kuvien reunoista tulee hieman keskiosaa pehmeämpiä, mutta yleinen terävyys on riittävä.

Hyvässä valaistuksessa kamera tuottaa kohtuullista jälkeä, mutta parempaakin voisi toivoa. Värien osalta tarjolla on edelleen Samsungille perinteinen värien korostus, mutta tietyissä tilanteissa oli myös havaittavissa selvästi haaleammat värit kuin pääkameralla.

Heikoimmillaan kamera on silloin, kun valoa ei ole tarpeeksi. Kuvista tulee todella nopeasti pehmeitä sekä melu lisääntyy merkittävästi. Ultralaajakulmakamera tukee myös yökuvaustilaa, mutta ainakaan omasta mielestäni se ei juurikaan parantanut lopputulosta.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A35 5G:n ultralaajakulmakameralla.

Samsung on säästänyt puhelimessa edelleen 5 megapikselin makrokameran. Makrokamerat on usein syystäkin tituleerattu turhiksi kameroiksi, eikä nyt myöskään Galaxy A35 5G:n makrokameraa voi sanoa kovin tarpeelliseksi. Toki 5 megapikselin makrokuvat ovat hieman parempia kuin monissa puhelimissa tavatut 2 megapikselin makrokuvat.

Mielestäni Samsung olisi voinut tiputtaa makrokameran puhelimesta pois ja panostaa kunnolliseen ultralaajakulmakameraan. Jos ultralaajakulmakamerassa olisi automaattitarkennus, niin sillä usein saisi parempia makrokuvia kuin erillisellä heikkolaatuisella kameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu makrokameran avustuksella.

Galaxy A35 5G tarjoilee 4K 30 fps -videokuvauksen pääkameralla. Ultralaajakulmakameran videotarkkuus jää vain 1080p 30 fps -tasolle. Yleisesti videokuvaus on puhelimessa riittävällä tasolla ja vakautus tuntui tuottavan hyvää jälkeä. Mitään yllätyksiä laite ei kuitenkaan tarjoa omassa hintaluokassaan. Samsung on mahdollistanut kameroiden välillä vaihtamisen kesken kuvaamisen, kun käytössä on 1080p 30 fps -tarkkuus.

Etukamera on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja sen avulla saadaan taltioitua hyviä selfiekuvia. En havainnut merkittävää parannusta verrattuna edeltäjämalliin. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa tarkkoja, mutta toisinaan kuviin tulee näkyviin selvästi liikaa pehmeyttä. Etukamera riittää monille puhelimen ostajille, ja ainakin itselle satunnaiseen kuvaamiseen se oli enemmän kuin tarpeeksi hyvä. Etukameralla onnistuu tällä kertaa 4K 30 fps -tasoinen videokuvaus.

Galaxy A35 5G käyttää samaa kamerasovellusta kuin muutkin Samsungin puhelimet. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) ja pääkamera (1x). Mukana on myös zoomauspainike (2x), vaikka Galaxy A35 5G ei tarjoa erillistä telekameraa. Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x).

Samsung on varustellut Galaxy A35 5G -puhelimen manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/6000 – 10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettavasti manuaalitila on käytettävissä vain puhelimen pääkameralla. RAW-kuvien kuvaaminen ei ole mahdollista.

Kamerasovellus todettiin testijakson aikana monipuoliseksi ja käyttökokemukseltaan hyväksi. Tuttuun keskihintaluokan tyyliin kuvaustilojen tai kameroiden välillä vaihtaminen ei ollut mitenkään nopeaa, vaan perustasoa. Kuvausnopeudessa ei havaittu samanlaista parannusta kuin Galaxy A55 5G -puhelimen kohdalla. Kuvia ei voi ottaa aivan yhtä nopeasti.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Samsung on tuonut Galaxy A35 5G -puhelimeen tutut uudistukset. Käytössä on Googlen tuorein Android 14 -versio, jonka päällä hyrrää One UI 6.1 -käyttöliittymä. Valitettavasti Samsung ei ole tuonut kehittyneimpiä Galaxy AI -tekoälyominaisuuksia puhelimelle. Testijakson aikana puhelimelle saatiin tasan yksi päivitys, joka toi mukanaan Googlen 1. huhtikuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Samsung loistaa edelleen keskihintaluokassa pitkällä päivitystuella. Galaxy A35 5G tulee saamaan edeltäjänsä tavoin 4 suurta Android-versiopäivitystä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että puhelimelle on luvassa Android 15-, 16-, 17- ja 18 -versiot ja tietoturvaa korjaillaan vielä vuonna 2029. Toki kyseessä on vain lupaus, ja vasta 5 vuoden päästä nähdään miten lupaus on pitänyt. Yleisesti Samsung on pitänyt lupauksensa erinomaisesti sekä päivittänyt puhelimiaan uusimpiin versioihin selvästi nopeammin kuin kilpailijat.

Päivityslupaus on nykyään tärkeämpi kuin koskaan ennen, ja vain harvat muut valmistajat pääsevät Samsungin tasolle varsinkaan tässä hintapisteessä. Yleisesti keskihintaluokassa nähdään 3 vuoden ajan Android-päivityksiä, joten Samsungin neljän vuoden päivitystuki on selvästi parempi. Pitkä päivityslupaus takaa sen, että puhelin toimii vielä vuosienkin päästä, ja puhelin saa uusimmat ominaisuudet ohjelmiston osalta.

Puhelimessa oleva One UI 6.1 -käyttöliittymä on vain pieni päivitys verrattuna One UI 6 -versioon. Samainen ohjelmistokokemus on saatu Android 14:n myötä myös lukuisiin vanhempiin Samsungin puhelimiin. One UI 6 on suunniteltu tarjoamaan käyttäjäystävällisempi kokemus ja mukana on muutamia selkeitä parannuksia.

Yksi suurimmista uudistuksista on uusittu ilmoitus- ja pika-asetuspaneeli. Uusi pikapaneeli on jaettu osiin, jossa on suuret Wi-Fi- ja Bluetooth-painikkeet, muokattava pika-asetusruudukko ja näiden alapuolella on näytön kirkkauden säätö. Mukana on myös painikkeita laitteiden ohjausta varten.

Uusi One UI 6 tuo mukanaan myös uuden oletusfontin sekä uusia hymiöitä Samsung-näppäimistöön. Lisäksi erilaisia lukitusnäyttöjä voidaan asettaa tilojen sekä rutiinien perusteella. Mukana on myös kamera-widget.

One UI 6.1:n mukana on muutamia pieniä parannuksia. Samsung on tuonut mukaan asetuksia akun suojaamiseksi, jotka puuttuivat One UI 6.0 -versiosta. One UI 6.1 tuo mukanaan myös widgetit lukitusnäytölle sekä samalla on päätetty yhdistää Samsungin Quick Share sekä Googlen Nearby Share -toiminnot. Eli Quick Sharen avulla voi nyt jakaa tiedostoja myös muille Android-puhelimille.

Android 14 ei ole itsessään mikään massiivinen päivitys, vaan tuo mukanaan muutamia parannuksia ja uudistuksia. Uutuusversiossa Googlen tavoite on ollut tehdä käytöstä mielekkäämpää, henkilökohtaisempaa ja turvallisempaa. Samsung ei ole tuonut mukaan kuitenkaan kaikkia uutuusominaisuuksia, mutta yleisesti monet uudet ominaisuudet ovat mukana. Android 14:n uudistuksiin voi käydä tutustumassa erillisestä artikkelistamme tämän linkin takaa.

Galaxy A35 5G toimi ohjelmiston osalta hyvin testijakson aikana. Toisinaan havaittiin selvästi enemmän tökkimistä kuin esimerkiksi Galaxy A55 5G -puhelimen kohdalla, mutta 70 prosenttia ajasta laite toimi sulavasti. Kokonaisuus on kunnossa, eikä hidastelut olleet niin häiritseviä, että olisi tullut halu vaihtaa toiseen laitteeseen ennen testijakson loppumista.

Yhteenveto

Samsung Galaxy A35 5G on luonnollinen seuraaja viime vuoden Galaxy A34 5G -mallille. Samsung on tehnyt miellyttäviä parannuksia tekniseen toteutukseen, mutta myös materiaaleihin. Kyseessä on perusvarma uutuuspuhelin keskihintaluokassa.

Galaxy A35 5G:n kohdalla rakenne on saanut miellyttävä parannuksen, sillä takaosan muovi on vaihtunut lasiin. Lisäksi rakenteessa vahvuutena on edelleen IP67-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys. Testijakson aikana näyttöpaneelin todettiin tarjoavan kategoriassaan erinomaisen kokemuksen ja suorituskyky on riittävällä tasolla. Akunkesto on yksi selviä vahvuuksia, jonka lisäksi toinen suurempi vahvuus on pitkä päivityslupaus. Galaxy A35 5G on saanut myös stereokaiuttimet, muistikorttipaikan ja uutuutena edeltäjään verrattuna eSIM-tuen.

Edelleen joitakin puutteita ja heikkouksia laitteella on. Galaxy A35 5G:n makrokamera on täysin turha, ja Samsung olisi hyvin voinut karsia siitä. Lisäksi latauksen osalta ei olla menty eteenpäin, vaan Samsung on jämähtänyt kivikaudelle verrattuna kilpailijoihin. Muita huomioita on kuulokeliittimen puute, jonka lisäksi Samsung ei toimita mukana laturia.

Samsung on tuonut Galaxy A35 5G -puhelimesta Suomessa myyntiin kaksi muistivarianttia, jotka ovat 6 + 128 gigatavua sekä 8 + 256 gigatavua. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 399 euroa ja kalliimpi versio maksaa 449 euroa. Suomessa tarjolla olevat väriversiot ovat musta, violetti, keltainen ja sininen.

Samsung Galaxy A35 5G

7.9

Samsung Galaxy A35 5G on pieni päivitys edeltäjään, mutta ei kuitenkaan puhelimena yhtään huono valinta.

Hyvää
 • Tuttu muotoilu, laadukkaammat materiaalit ja näyttävät värit
 • IP67-luokitus on edelleen mukana
 • Uudistettu AMOLED-näyttö on teknisesti kyvykäs
 • Hyvä akunkesto
 • Sormenjälkilukija, stereokaiuttimet, muistikorttipaikka
 • Tuki eSIM-kortille saatu vihdoin mukaan
 • Pitkä päivityslupaus (4 + 5 vuotta)
Huonoa
 • Kuulokeliitin puuttuu (varauksin)
 • Turha makrokamera
 • Hidas lataus vrt. kilpailijoihin
 • Pienet hidastelut ohjelmistossa
 • Ei laturia mukana
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Hyvää puhelimessa on monelle myös ei-Kiinalaisuus, kommunistisen Kiinan ollessa hyvin pitkälti Venäjän kaltainen autoritäärinen diktatuuri.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut