ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor 90 Lite – Näyttävä puhelin hyvillä perustason ominaisuuksilla

Honor 90 Lite

Honor on tuonut Suomessa myyntiin useita puhelimia kuluvan vuoden aikana ja erityisesti N-sarja on noussut suosituksi. Aikaisemmin SuomiMobiilissa testattiin jo Honor 90, joka on ylemmän keskihintaluokan laite. Olemme myös testanneet niin sanotun pikkuvelimallin, eli Honor 90 Liten.

Honor 90 Lite on ominaisuuksiltaan mielenkiintoinen alemman keskihintaluokan laite. Puhelimessa on muun muassa kapeilla kehyksillä varusteltu 90 hertsin näyttöpaneeli, MediaTekin kehittämä Dimensity 6020 -järjestelmäpiiri sekä 100 megapikselin kolmoiskamera. Puhelimeen on saatu myös 4500 milliampeeritunnin akku sekä 35 watin pikalataus.

Suomessa Honor 90 Lite tuli myyntiin jo heinäkuussa. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat sininen Cyan Lake, hopea Titanium Silver sekä musta Midnight Black. Puhelimesta on yksi versio, joka on 299 euron hintainen 8 + 256 gigatavun malli. Puhelinta on jo saanut 199 euron hinnalla, mutta sittemmin hinta on asettunut noin 250 euroon.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Honor 90 Liteä kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor 90 Lite (CRT-NX1)
Mitat: 162.9 x 74.5 x 7.48 mm
Paino: 179 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2388 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz
Järjestelmäpiiri: MediaTek Dimensity 6020 (2x 2.2 GHz Cortex-A76 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G57 MC2
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 100 MP pääkamera (f/1.9 / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.45)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 35 watin langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + MagicOS 7.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 1 Android-versio ja 3 vuotta tietoturvaa
Muuta: Dual-SIM / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Hopea (Titanium Silver) / sininen (Cyan Lake) / musta (Midnight Black)
Hinta: 299 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Hnoor 90 Liten myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa Honor 90 Liten nyt ensimmäistä kertaa uudenlaisessa pienemmässä myyntipakkauksessa. Valkoista myyntipakkausta koristaa laitteen mallinimi useaan kertaan sekä 5G-logot. Takaosaan on tuotu maininta laturin pois jäämisestä ja yhdellä kyljellä on myös tarra, johon on merkattuna sisältä löytyvän puhelimen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin käärittynä muoviin. Lisäksi paketissa on erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin (USB-A-to-USB-C). Kaupasta ostettaessa pahvitaskusta löytyy myös pikakäyttöopas.

Laturia ei enää mukana toimiteta, joten Honor on lähtenyt kilpailijoidensa siivittämälle tielle. Pakkauksesta ei löydy myöskään suojakuorta, joka on välillä nähty tulevan myös Honorin laitteiden mukana. Itse olisin kaivannut vähintään laturia mukaan, sillä puhelimessa käytetään Honorin omaa pikalatausstandardia. Mukana ei ole siis kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Honor 90 Lite on valmistettu pääasiassa muovista, mutta Honor on onnistunut siitä huolimatta rakentamaan laadukkaan ja jämäkän laitteen. Lisäksi puhelimessa on panostettu vahvasti tyyliin sekä väreihin. Tarjolla on jopa kolme väriversiota, jotka ovat hopea Titanium Silver, musta Midnight Black sekä testiin saatu sininen Cyan Lake.

Yleinen muotoilu Honor 90 Litessä on kulmikas, joka näyttää olevan tämän päivän kuumin trendi. Laitteen kehys on kauttaaltaan tasainen ja etu- ja takaosat ovat myös tasaiset. Itse kaipaisin edes jonkinlaista kaartuvuutta, jotta se parantaisi ergonomisuutta. Nykyisellään puhelimessa on 90-asteen kulmia, jotka eivät ole kaikista miellyttävimpiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viimeistelyn osalta Honor 90 Lite on kuitenkin miellyttävä. Honor luottaa mattapintaiseen viimeistelyyn niin kehyksessä kuin takaosassakin. Mattapinta tuo mukanaan pehmeyden tunnetta, jonka lisäksi se on paljon parempi ratkaisu kuin kiiltävä muovi. Mattapintainen takaosa ei kerää samalla tavalla sormenjälkiä tai naarmuja. Ainakaan sinisessä väriversiossa ei havaittu merkittävää naarmuuntumista, vaan laite kesti käyttöä.

Etuosan lasin valmistajaa Honor ei ole maininnut, joten oletettavasti kyse ei ole Gorilla Glass -lasista. Testijakson aikana lasiin ei tullut naarmuja. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten lika lähtee näytöltä yhdellä pyyhkäisyllä. Honor 90 Lite on mielestäni yllättävän kestävä puhelin, sillä mukana ei ole esimerkiksi lasia takaosassa, joka voisi hajota tippuessa. Puhelin on suunniteltu käyttöä varten.

Mielekästä oli myös huomata, että Honor on keskittynyt viimeistelyyn. Usein tässä hintaluokassa näyttöä kiertää musta muovikaistale, mutta sellaista ei Honor 90 Litessä ole. Tämän ansiosta näyttölasi yhdistyy kehykseen ilman ylimääräisiä saumakohtia. Valitettavasti puhelimelle ei ole saatu virallista IP-luokitusta, jota voidaan pitää pienenä miinuksena. Jonkin verran Honor 90 Lite varmasti kestää vettä, sillä laitteen SIM-korttiluukku on suojattu suojakumilla.

Kyseessä on edelleen kookas laite, sillä mitat ovat 162,9 x 74,5 x 7,48 millimetriä ja painoa on 179 grammaa. Honor 90 Lite on siis ohut laite, joka oli ainakin omaan makuuni. Myöskään painoa ei ole liikaa. Laadullisesti Honor 90 Lite on vakuuttava, eikä puhelin pääse natisemaan tai antamaan periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Honor 90 Lite on melko näyttävä etuosaltaan, sillä Honor on saanut mukaan erittäin kapeat näytön kehykset. Kehykset ovat kapeat kolmelta sivulta, mutta alareunassa on selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta lähes 90 prosenttia, joka on selvästi enemmän kuin useissa kilpailijoissa. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Näytön yläpuolelle on asetettu puheluihin käytettävä kuuloke, jonka yhteydessä on myös piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Takaosaltaan Honor 90 Lite tuo mieleen etäisesti Honor 90 -puhelimen, sillä Honor pyrkii selvästi kamera-alueella tuomaan mukaan tyyliä. Takaosan vasemmassa yläkulmassa on pystysuuntainen kamera-alue, jonka ylemmässä ympyrässä on yksi kamera ja alemmassa on kaksi kameraa. Kamera-alueessa on myös teksti ”100MP, 1:1.9/27 ASPH.”. Kamera-alueen oikealla puolella on LED-salamavalo sekä teksti ”Ultra Camera”. Honor 90 Liten takaosassa on myös Honor-logo sekä muita vaadittuja logoja sekä tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on tuotu äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Kaikkien painikkeiden tuntuma ja vaste ovat kohtalaiset. Honor 90 Liten vasempaan kylkeen on sijoitettuna ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä infrapunalähetin. Alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin sekä mikrofoni.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Honor näyttää kierrättävän samaa paneelia kuin vanhemmissakin edullisissa puhelimissaan. Honor 90 Lite muistuttaa nimittäin vahvasti Honor X8 -puhelinta. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2388 x 1080 pikseliä, eli noin 391 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 90 hertsin virkistystaajuus sekä etukameraa varten tehty reikä.

Honor 90 Liteä ei erota massasta näytön teknisien ominaisuuksien osalta, vaan se erottuu kapeilla näytön kehyksillä. Näyttöä kiertää kapeat kehykset kolmella reunalla, mutta näytön alapuolella on paksumpi musta kaistale. Tästä huolimatta puhelin näyttää hyvältä ja ”kehyksettömältä”. Etukameraa varten tehty reikä yläreunassa ei ole pienimmästä päästä, mutta ei myöskään liian suuri.

Full HD+ -tarkkuus näytössä on normaalilla tasolla hintapisteessään. Näyttö on mukavan tarkka, joten myös sisältö toistetaan tarkkana. Yksittäisten pikseleiden näkeminen paljain silmin on haastavaa. 90 hertsin virkistystaajuus on jo vaadittu ominaisuus, mutta mielestäni Honor olisi voinut toteuttaa myös korkeamman 120 hertsin virkistystaajuuden. Käyttäjät voivat valita 60 ja 90 hertsin väliltä, mutta dynaamisessa tilassa puhelin vaihtaa virkistystaajuutta 60 ja 90 hertsin välillä sisällön mukaan säästäen akkua.

Honor 90 Liten näyttö ei ole kaikista kirkkaimmasta päästä, vaan yltää tietojen mukaan noin 500 nitiin. Kirkkaus riittää suurimmassa osassa tilanteista, mutta luettavuus kirkkaassa auringonvalossa ei ole kaikista paras. LCD-paneeliksi näyttö toistaa värit miellyttävästi, vaikka tietynlaista sinertävyyttä onkin havaittavissa paljon. LCD-paneeli ei myöskään pysty toistamaan syviä sävyjä yhtä vakuuttavasti kuin OLED-paneelit.

LCD-näytölle tyypilliseen tapaan näytössä on myös havaittavissa pieniä varjostuksia reunoilla sekä erityisesti etukameraa varten tehdyn reiän ympärillä. Näytön taustavalaistus ei ole siis kauttaaltaan tasainen. Värien osalta puhelimen käyttäjät voivat vaihtaa asetuksista väritilaa normaalin ja lämpimän välillä. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää väriympyrästä. Honor 90 Liten näyttö tukee myös Honorin tuttuja silmäystävällisiä tiloja, joilla pystyy vähentämään näytön tuottamaa häiritsevää sinistä valoa.

Honor 90 Lite on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mutta näyttö ei tue HDR10-tekniikoita. Widevine L1 mahdollistaa kuitenkin tarkemman HD-sisällön näyttämisen monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix mahdollistaa puhelimella Full HD -tasoisen suoratoiston.

Kokonaisuutena Honor 90 Liten näyttö on miellyttävä ja riittävä tässä hintapisteessä. Mistään parhaimmasta ei ole kyse, mutta se ajaa asiansa.

Teknisesti Honor 90 Lite on mielenkiintoinen monella tavalla, mutta ei niinkään suorituskyvyn osalta. Honor on nimittäin päätynyt käyttämään MediaTekin kehittämää Dimensity 6020 -järjestelmäpiiriä. Nimellisesti kyse on uudesta piiristä, mutta todellisuudessa se on vain uudelleen nimetty Dimensity 700 -piiri. Kyseinen piiri on jo vuodelta 2021, joten ikääkin sillä jo on.

Dimensity 6020 -järjestelmäpiiri on valmistettu TSMC:n 7 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A76-ytimestä sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä on Arm Mali-G57 MC2 -grafiikkaprosessori.

Honor 90 Lite on saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 8 gigatavun verran RAM-muistia sekä 256 gigatavun verran sisäistä tallennustilaa. Honor hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Valitettavasti puhelimeen ei ole saatu tukea muistikortille, joten käyttäjien on tyydyttävä tarjolla olevaan tallennustilaan. Tietysti 256 gigatavua myös riittää pitkälle ja on paljon tässä hintapisteessä.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, jotka paljastivat Dimensity 6020 -järjestelmäpiirin todellisen luonteen. Honor 90 Lite on lähes puolet tehottomampi kuin isovelimallinsa Honor 90. Järjestelmäpiiri ei pääse tarjoilemaan kovin suuria ihmeitä suorituskyvyn osalta, jota ei myöskään voitu olettaa. Omassa 300 euron hintapisteessään suorituskyky ei ole parasta, mitä on tarjolla.

Alapuolella olevasta taulukosta näkee Honor 90 Liten saamat pisteytykset, ja niitä voi verrata Snapdragon 7 Gen 1 -piiriin perustuvan Honor 90:n sekä Exynos 1280 -piiriin perustuvan Galaxy A33 5G -puhelimen kanssa.

Testitulokset
Honor 90 Lite (MTK D6020) Honor 90 (SD7G1) Samsung Galaxy A34 5G (MTK D1080)
AnTuTu: 393 896 pistettä 668 528 pistettä 466 157 pistettä
Geekbench 6 (single): 731 pistettä 1092 pistettä 1002 pistettä
Geekbench 6 (multi): 1938 pistettä 3001 pistettä 2500 pistettä
PCMark: 8108 pistettä 11 709 pistettä 11 416 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 330 pistettä 862 pistettä 639 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Jälleen kerran suorituskykytestien kohdalla kannattaa muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei tuskin kovin paljon ole. Vaikka puhelimessa oleva järjestelmäpiiri ei suorituskykytesteissä yllättänyt, niin Honor 90 Lite kuitenkin pääsi yllättämään päivittäisessä käytössä.

Honor on mielestäni onnistunut optimoimaan puhelimen ohjelmiston loistavasti hieman tehottomalle piirille. Tietysti sovelluksien latausajoissa nähtiin pientä viivettä, mutta yleinen kokemus oli erinomainen. Käyttöliittymä toimi sujuvasti ja jopa paremmin mitä itse odotin. Vaikka puhelin toimi erinomaisesti koko testijakson ajan, niin heikomman suorituskyvyn takia laitetta ei ole tarkoitettu esimerkiksi raskaiden pelien pyörittämiseen.

Dimensity 6020 pitää sisällään luonnollisestikin 5G-modeemin, joka tarjoaa tuen NSA- ja SA -5G-verkoille. Teorian tasolla puhelimen pitäisi yltää 2,77 Gbps:n latausnopeuksiin 5G-yhteyksillä. Testijakson aikana mobiiliverkot toimivat ongelmitta. Honor 90 Lite tukee lisäksi 5G-yhteyksiä samanaikaisesti molemmilla SIM-korteilla. Valitettavasti tukea eSIM-kortille ei ole saatu, jota voisi jo tässä hintapisteessä odottaa. Honor on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 6 -yhteyksille. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

Muuta tekniikasta

Äänestä puhelimessa vastaa yksi kaiutin, joka sijaitsee laitteen alareunassa. Honor 90 Litessä ei ole stereokaiuttimia, joka on jopa hämmentävää ottaen huomioon hintapisteen. Honor olisi voinut toteuttaa paremman äänen hyödyntämällä toisena kaiuttimena puheluihin käytettävää kuuloketta.

Yhden kaiuttimen varassa oleva äänentoisto on kohtuullinen, mutta ei mitenkään yllättävä. Äänenlaatu on mukavalla tasolla esimerkiksi elokuvia tai videoita katsellessa, mutta ainakaan itse en käyttäisi kaiutinta musiikin kuunteluun pitkiä aikoja.

Valitettavasti tällä kertaa Honor on päättänyt karsia 3,5 millimetrin kuulokeliittimestä, vaikka sille voisi varmasti olla kysyntää vielä tässä hintapisteessä. Käyttäjien on tyydyttävä ainoastaan langattomiin kuulokkeisiin. Honor 90 Litestä löytyy tuki Bluetooth 5.1 -yhteydelle, jonka pitäisi tarjota vakaa yhteys. Valitettavasti puhelimessa ei ole tuettuna Qualcommin kehittyneitä pakkausmenetelmiä, vaan tarjolla on koodekit SBC ja AAC.

Honor 90 Litessä on myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija, sillä LCD-paneelin takia sitä ei ole voitu tuoda näyttöön. Kyseessä on normaali toteutus, joka on edelleen yleinen tässä hintapisteessä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminenkin oli miellyttävää.

Sormenjälkilukija oli puhelimessa todella nopea ja laitteen lukitus aukesi lähes välittömästi, kun sormi asetettiin lukijalle. Sormenjälkilukija on siis käytettävyydeltään erinomainen, joka on ollut Honorin puhelimissa valttikortti aikaisemminkin. Honor 90 Lite tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mikä toimi muutamien testien perusteella nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Akku ja pakkastesti

Honor 90 Liten sisällä on 4500 milliampeeritunnin akku, joka takaa puhelimelle riittävän hyvän käyttöajan. Testijakson aikana puhelimella päästiin helposti vaadittuun yhteen päivään, mutta kevyemmällä käytöllä laitteen akun saa todennäköisesti kestämään pitkälle toista päivää.

Usein aktiivisenkin päivän jälkeen akkua oli jäljellä noin 30 prosentin verran. Päivän aikana puhelimella selattiin sosiaalista mediaa, viestiteltiin, puhuttiin muutamia puheluita sekä kuvattiin. Lisäksi puhelinta käytettiin videoiden katseluun sekä erityisesti musiikin kuunteluun Bluetooth-kuulokkeiden kautta useita tunteja päivässä. Pelaamista ei testijakson aikana aktiivisesti puhelimella suoritettu.

Akunkesto on riittävällä tasolla, joka oli ilahduttavaa huomata. Honor 90 Lite ei erottunut joukosta mitenkään erinomaisella akulla tai edes heikolla akulla, vaan oli mukavaa perustasoa. Latauksen osalta Honor 90 Lite tukee Suomen markkinoilla jopa 35 watin tehoista Honor SuperCharge -pikalatausta.

Honorin mukaan akku latautuu 35 watin teholla 55 prosentin varaustasoon puolessa tunnissa. Laturia ei puhelimen mukana toimiteta, joka on myös pieni ongelma. 35 watin tehoon päästään vain Honorin omilla latureilla, sillä tuettuna ei ole yleisiä latausstandardeja. Jos siis haluaa 35 watin latausta käyttää, niin Honorin laturi on ostettava erikseen. Pystyimme kuitenkin testijakson aikana tarkistamaan Honorin väitteet latauksesta ja lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Honor 90 Liten latausnopeus 35 watin pikalatauksella.

Kuvaajasta nähdään Honor 90 Liten latautuvan tyhjästä täyteen 80 minuutissa, eli lataus vie lähes puolitoista tuntia. 30 minuutissa akkua on saatu 50 prosenttia, joten aivan Honorin lupaamaan 55 prosenttiin ei päästy. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 62 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 18 minuuttia.

Omassa hintaluokassaan lataus on kohtuullista, mutta ei kaikista nopeinta. Toki latausnopeus riittää varmasti monille. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Honor 90 Litessä, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta.

Honor 90 Litelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor 90 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut akkua ollenkaan. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, mutta salaman käytön Honor oli päättänyt estää. Laitteen lataus oli mahdollista laitteen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor 90 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 18 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 82 prosenttia. Akun kuluminen oli normaalia korkeammalla tasolla, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu noin 5-15 prosenttia. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastestin perusteella Honor 90 Lite jättää hieman ristiriitaiset ajatukset. Toisella testauskerralla havaittu huomattavasti suurempi akun kuluminen oli jopa yllättävää. Honor 90 Liten akku kuluu hieman nopeammin pakkasessa, jos laitetta käyttää samaan aikaan. Lisäksi puhelimen LCD-näyttö muuttuu hyytelömäiseksi ja salamaa ei ollut mahdollista käyttää. Lataus kuitenkin oli edelleen mahdollista, jota usein rajoitetaan turvallisuussyistä. Honor 90 Lite ei päässyt ainakaan positiivisessa mielessä erottumaan pakkastestissä.

Kamerat

Honor 90 Liteä mainostetaan 100 megapikselin kamera edellä, mutta megapikselien määrän ei kuitenkaan kannata antaa hämätä. Tarkan pääkameran rinnalla on kaksi muuta ei-niin tarkkaa kameraa, jotka ovat 5 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin makrokamera. Kokonaisuutena kameratoteutus on Honor 90 Liten kohdalla hyvin perinteinen.

100 megapikselin pääkameran sensorista ei ole tarkkaa tietoa, sillä Honor ei avoimesti näitä tietoja kerro. Honor mainitsee itse kamerassa olevan ainoastaan f/1.9-aukolla varusteltu linssi, mutta mitään muuta ei. Kamerassa käytetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli kuvat ovat oletusarvoisesti 25,2 megapikselin tasoisia. Erillisessä tilassa on myös mahdollista taltioida 100,6 megapikselin tasoisia kuvia.

Kameran suuri megapikselimäärä ei tarkoita kategoriassa poikkeavaa laatua, vaan Honor 90 Liten todettiin olevan tutulla tasolla hintaluokassaan. Hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan yksityiskohtaisia, värit taltioituvat luonnollisesti ja tarkkuus on miellyttävä. Tarkkaan katsottuna kuvien voisi toivoa olevan vieläkin tarkempia, sillä pehmeyttä on yllättävän paljon.

Valaistuksen ollessa heikompaa esimerkiksi sisätiloissa pehmeys lisääntyy merkittävästi. Kuvien yksityiskohdat sekoittuvat ja usein myös väreistä tulee yllättävän haaleita. Honor 90 Lite ei tue automaattista yökuvaustilaa, mutta erillinen kuvaustila on kuitenkin saatavilla. Kun valo on vähissä, niin yökuvaustilalla voidaan ottaa kuvia pidemmällä valotusajalla. Tällöin kuviin saadaan enemmän valoa sekä tarkkuutta.

Honor 90 Liten pääkameran kuvien laatu ei mielestäni aivan päässyt odotuksiin, vaan se on tutulla tasolla 200-300 euron kategoriassa. Kamera riittää käyttäjille, jotka eivät kuvaa jatkuvasti tai vaatimukset laadun osalta eivät ole liian korkealla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor 90 Liten pääkameralla.

5 megapikselin ultralaajakulmakameralta ei kannata odottaa ihmeitä, joka todettiin nopeasti testijakson aikana. Ultralaajakulmakameralla saadaan kuvattua hieman laajemmalla kuvausalueella, mutta yksinkertaisesti sensorin kyvykkyys ei ole aivan sitä, mitä voisi odottaa. Varsinkin kun otetaan huomioon puhelimen 299 euron suositushinta.

Ultralaajakulmakuvissa on hyvässäkin valaistuksessa havaittavissa huomattavaa pehmeyttä ja ainoastaan kuvien keskiosa on kohtuullisen tarkka. Kuvia lähempää katsottuna ne näyttävät öljymaalauksilta, sillä tarkkuus ei ole hyvä. Kuvat ovat myös usein yllättävän tummia, mutta onneksi värit taltioituvat kohtuullisen luonnollisesti. Ultralaajakulmakamera ei tue minkäänlaista yökuvaustilaa, joten se on käyttökelvoton heikossa valaistuksessa. Mielestäni kuvat eivät ole edes sillä tasolla, että niitä kehtaisi jakaa eteenpäin.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor 90 Liten ultralaajakulmakameralla.

Honor 90 Liten viimeinen takaosan kameroista on 2 megapikselin makrokamera, joka on hyvin yleinen alemman keskihintaluokan puhelimissa. Myöskään Honor ei pääse muuttamaan mielipidettäni makrokameroista, sillä edelleenkin 2 megapikselin sensorit puhelimessa kuin puhelimessa ovat täysin turhia, eikä niillä ole todellista käyttötarkoitusta. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan erittäin heikkoja. Alapuolella on muutama testikuva, joista kukin voi vetää omat johtopäätöksensä.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Honor 90 Liten videokuvaus rajoittuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasolle, joka johtuu jo käytetyn järjestelmäpiirin rajoitteista. 4K-videokuvaus ei ole siis vaihtoehto, vaikka sitä voisikin tässä hintapisteessä vaatia. 1080p-videokuvaus on kohtuullista, mutta ei mitenkään parasta. Puhelimeen on tuotu videokuvaukseen Honorin muista puhelimista tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa tarina-tila sekä dual-view, joka mahdollistaa kuvaamisen samaan aikaan taka- ja etukameralla.

Puhelimessa hyödynnetään 16 megapikselin tasoista etukameraa, joka pystyy tuottamaan vain kohtuullisia selfiekuvia. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, mutta ei erityisen tarkkoja. Kamera on vain keskivertainen, eikä erotu omassa kategoriassaan millään tavalla. Etukamera on varmasti tarpeeksi hyvä, jos selfiekuvaaminen ei ole itselle tärkeää. Etukameralla pystyy taltioimaan korkeintaan 1080p-videokuvaa.

Honor on uudistanut kamerasovellusta hieman uusimmassa MagicOS 7.1 -ohjelmistossa, ja mukana on monia toivottuja parannuksia käytännöllisyyttä ajatellen. Ideologialtaan sovellus on pysynyt ennallaan, mutta joitakin kuvakkeita on päivitetty.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot ja monivideo sekä lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset AI-tilalle, salamalle sekä filttereille. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, jonka sijaintia on muutettu. Nyt painikkeet ovat vaakasuunnassa laukaisinpainikeen yläpuolella. Aikaisemmin ne sijaitsivat sovelluksen oikeassa reunassa, jossa niiden käyttäminen oli ongelmallista. Zoomisäätimessä on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x) sekä digitaaliselle zoomille (2x).

Honor 90 Liteen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään ainoastaan pääkameran asetuksia manuaalisesti. Mahdollista on säätää ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. RAW-kuvien taltiointi ei puhelimella ole valitettavasti mahdollista.

Vaikka kamerasovellus on tällä kertaa saanut päivityksiä ulkoasuun, niin toiminnallisuudet ovat edelleen täysin samanlaiset kuin aikaisemmin. Kyseessä ei ole huono asia, mutta henkilökohtaisesti haluaisin nähdä Honorilta jotain muutakin kuin Huawein kopiointia. Monet asetukset ovat edelleen liian vaikeasti löydettäessä, vaikka ne voisi tuoda esille helpomminkin. Kamerasovellus oli kohtuullisen nopea, mutta ei kuitenkaan nopeimmasta päästä.

Käyttöjärjestelmä

Honor 90 Lite jatkaa tuttua Honorin tarinaa ohjelmiston osalta. Honor käyttää Android 13 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä on yhtiön oma MagicOS 7.1 -käyttöliittymä. Honor pyrkii erottumaan Huaweista vaihtamalla käyttöliittymän nimeä, mutta valitettavasti se ei vieläkään näy ohjelmistokokemuksessa. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen ja sen mukana oli Googlen 1. syyskuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupauksen osalta Honor 90 Lite ei ole mitenkään erityinen, vaan Honor jää selvästi kilpailijoilleen. Puhelimelle luvataan yksi Android-versiopäivitys sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Kyseessä on heikko lupaus verrattuna Samsungin 4 + 5 vuoden lupaukseen. Lisäksi lupaus on heikompi kuin isovelimallilla, jolle luvataan kaksi Android-versiopäivitystä.

300 euron hintapisteessä itse kaipaisin vähintään 2 + 3 vuoden päivityslupausta tai jopa 3 + 4 vuoden lupausta. Honor tulee päivittämään puhelimen uusimmalla Android 14 -versiolla, jonka jälkeen paikataan enää tietoturvaa. Mielestäni päivityslupauksen pidentäminen on erittäin tärkeää Honorille. Nykymarkkinassa pidetään entistä tärkeämpänä ekologisuutta ja pitkäikäisyyttä, jota pidempi päivitettävyys tuottaisi.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Honor on vaihtanut käyttöliittymänsä nimen Magic UI:sta MagicOS:ksi. Nimen vaihtamisen myötä kyseessä on Honorin mukaan ”käyttöjärjestelmä, joka perustuu Android 13 -versioon”. Kokemuksen osalta mitään uutta ja mullistavaa ei ole saatu, vaan MagicOS 7.1 on kokemukseltaan vanhaa tuttua Huaweita. Tarjolla on pitkälti samat ominaisuudet kuin aikaisemmin, mutta mukaan on saatu pieniä parannuksia ja optimointeja kuvakkeisiin, laitteiden väliseen liitettävyyteen sekä yleiseen toimivuuteen.

Honor 90 Liten kohdalla on saatu päivitetty ilmoitus- ja pikavalikko, joka on hieman erilainen kuin aikoinaan Huaweilla. Ilmoitusvalikon saa auki pyyhkäisemällä alaspäin näytön vasemmasta yläreunasta ja pikavalikon saa auki pyyhkäisemällä oikeasta yläkulmasta. Pikavalikossa on nyt aikaisempaa monipuolisimmat säädöt ja sieltä on mahdollista hallita musiikkia, ääntä, näytön kirkkautta sekä yhteyksiä.

Muilta osin ohjelmistokokemus on kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Vaikka ohjelmistokokemus on edelleen hieman vanhahtava ja muistuttaa Huaweita, niin Honorin vahvuus on loistavat optimoinnit. MagicOS 7.1 toimii erittäin sulavasti ja ilman viiveitä myös Honor 90 Liten heikommalla suorituskyvyllä. Itsellä vastaan ei tullut suurempia ongelmia laitteen ohjelmiston kanssa, vaan Honor 90 Lite ylitti jopa odotukset toimivuuden osalta.

Yhteenveto

Honor 90 Lite on mielenkiintoinen puhelin, joka tarjoaa hyviä perusominaisuuksia. Honor on kuitenkin asettanut puhelimen suositushinnan melko korkeaksi suhteutettuna ominaisuuksiin. Laite kannattaakin ostaa alennusmyynneistä.

Testijakson aikana itse tykkäsin Honor 90 Liten tyylikkäästä ja kestävästä rakenteesta. Laitteen näyttö on myös tarpeeksi laadukas ja sen kohokohtana on ohuet kehykset. Tekniikassa parhaita puolia ovat suuret tallennustilat, nopea sormenjälkilukija sekä pitkä akunkesto. Mainittavaa on myös puhelimesta löytyvät Googlen palvelut, joten niistä ei ole karsittu.

Honor 90 Litessä on kuitenkin yllättäviä puutteita. Esimerkiksi mukana ei ole stereokaiuttimia tai tukea eSIM-kortille. Kameroiden takia puhelinta ei kannata ostaa, vaikka pääkamera tuottaakin kohtuullista jälkeä. Ohjelmiston osalta puhelimessa luotetaan liikaa Huawein ajoilta tuttuihin toteutuksiin ja myös päivityslupaus on todella huono suhteutettuna kilpailuun. Honor 90 Litessä huomion arvoista on myös muistikorttipaikan sekä kuulokeliittimen puutteet. Honor ei toimita myöskään mukana laturia.

Normaalin suositushinnan osalta Honor 90 Lite ei ole suosittelun arvoinen laite, mutta hyvästä alennuksesta puhelin kannattaa ostaa. Tarjouksissa puhelinta on saanut 199 euron hintaan, jolloin kyseessä on kokonaisuutena hyvä laite. Nykyisin hinta on asettunut noin 249 euroon, mutta todennäköisesti puhelinta nähdään jälleen alle 200 eurolla.

Suomessa Honor 90 Lite tuli myyntiin jo heinäkuussa. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat sininen Cyan Lake, hopea Titanium Silver sekä musta Midnight Black. Puhelimesta on yksi versio, joka on 299 euron hintainen 8 + 256 gigatavun malli

Honor 90 Lite

6.5

Honor 90 Lite näyttää hyvältä, mutta teknisesti laite ei ole aivan 300 euron hintalapun arvoinen.

Hyvää
  • Tyylikäs ja kestävä rakenne
  • Riittävän laadukas näyttö ohuilla kehyksillä
  • Suuret tallennustilat
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto
  • Googlen palvelut löytyy
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa tai tukea eSIM-kortille
  • Ei stereokaiuttimia tai kuulokeliitintä
  • Ei laturia myyntipakkauksessa
  • Kamerat eivät vakuuta
  • Ohjelmisto melko ”vanhahtava”
  • Heikko päivityslupaus
  • Suositushinta liian korkea
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Aivan samaa mieltä kuin testaaja.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut