ArvostelutHonorYleinen

Arvostelussa Honor 90 – Tyylillä ylempään keskiluokkaan

Honor 90

Honor on päivittänyt numerosarjaansa nyt normaalia aikaisemmin, sillä Honor 90 on julkaistu Euroopan markkinoille. Puhelin on tulossa myös Suomessa saataville nopealla aikataululla. SuomiMobiilissa Honor 90 -puhelinta on testattu muutaman viikon ajan, ja kyseessä on todettu olevan mielenkiintoinen päivitys viime vuoden Honor 70 -puhelimeen verrattuna.

Uutuuspuhelimessa nähdään nyt aikaisempaa parempia teknisiä toteutuksia muun muassa kameroiden osalta, minkä lisäksi Honor 90 tarjoaa edelleen näyttävän viimeistelyn. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se kaartuu nyt neljältä reunalta. Tehoista on vastaamassa Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition -järjestelmäpiiri, kamera on tarkkuudeltaan 200 megapikseliä, ja akku on kooltaan 5000 milliampeerituntia.

Suomessa Honor 90 tulee saataville 17. heinäkuuta. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat Emerald Green, Diamond Silver sekä Midnight Black. Puhelimesta on kaksi muistiversiota, joista 8 + 256 gigatavun versio maksaa 549 euroa ja 12 + 512 gigatavun versio maksaa 599 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Honor 90 -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor 90 (REA-NX9)
Mitat: 161.9 x 74.1 x 7.8 mm
Paino: 183 g
Rakenne: Muovikehys ja lasipinnat
Näyttö: 6.7 tuumaa / QHD+ (2664 x 1200) / 20:9-kuvasuhde / OLED / kaartuva / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 4 nm Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition (1x 2.5 GHz Cortex-A710 & 3x 2.36 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 644
Muisti: 8 (LPDDR4x) tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 200 MP pääkamera (ISOCELL HP3 / f/1.9 / 1/1.4" / 0.56 um / PDAF) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 50 MP (f/2.4)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) / 66W langallinen pikalataus (laturia ei mukana)
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + Magic UI 7.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versioita ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Diamond Silver / Midnight Black / Emerald Green
Hinta: 549€ (8 + 256 Gt) tai 599€ (12 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Honor 90 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa puhelimen tutussa myyntipakkauksessa, joka ei tarjoa ulkoisesti suuria yllätyksiä. Pakkaus on väritykseltään kokonaan valkoinen ja sitä on koristamassa Honor 90 -mallinimi. Yhdellä kyljellä on myös tarra, johon on merkattuna sisältä löytyvän puhelimen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin käärittynä muoviin. Lisäksi paketissa on erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun. Kaupasta ostettaessa pahvitaskusta löytyy myös pikakäyttöopas. Myyntipakkauksen alapuolella on vielä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A-to-USB-C).

Normaalista poiketen Honor ei toimita mukana enää laturia tai suojakuorta, mikä kannattaa pitää mielessä. Vaikka myyntipakkaus on normaalin kokoinen, niin Honor toimittaa tällä kertaa paljon ilmaa mukana. Itse olisin kaivannut vähintään laturia mukaan, sillä puhelimessa käytetään Honorin omaa pikalatausstandardia. Mukana ei ole siis kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Honor 90 -puhelimen muotoilussa jatketaan tuttua toteutusta, ja samalla Honor on pyrkinyt viemään näyttävyyttä eteenpäin. Vaikka mitään mullistavaa ei ole saatu, niin mielestäni Honor 90 on edeltäjäänsä selvästi viimeistellympi. Honor on tuonut puhelimen myyntiin kolmessa väriversiossa, jotka ovat mattapintainen vihreä Emerald Green sekä kiiltäväpintaiset musta Midnight Black ja hopea Diamond Silver.

Puhelimen näyttävin väri on testiin saatu Diamond Silver. Honor on yleisesti tarjonnut numerosarjassa yhden väriversion, joka erottuu joukosta. Tällä kertaa väri on hopeinen, mutta kameroiden alapuolelta lähtien takapintaan on saatu tyylikäs korumainen kuviointi. Kuviointi on tehty hieman koholla olevilla pisteillä, mikä samalla tuo laitteeseen hieman erilaista tuntumaa. Väriversio on valmistettu kiiltäväpintaisesta lasista. Vaikka yleisesti itse suosisin mattapintaa, ei kiiltävä pinta tässä värissä kuitenkaan tuntunut haittaavan, sillä toteutus on itsessään erittäin tyylikäs.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiiltävien lasipintojen ohella myös puhelimen muovinen kehys on viimeistelty kiiltäväksi. Kehykseen Honor on tällä kertaa tehnyt selvemmän pyöristyksen, joka sopii erinomaisesti yhteen kaartuvien lasipintojen kanssa. Puhelin on toki myös erittäin liukas, mikä kannattaa pitää mielessä. Lasipinnat tuntuivat myös keräävän paljon sormenjälkiä. Onneksi mukaan on saatu kuitenkin likaa hylkivä pinnoite, jonka ansiosta liat saa helposti yhdellä pyyhkäisyllä pois.

Testijakson aikana takaosan lasipintoihin ei saatu mitään merkittäviä naarmuja. Puhelimen lasipintojen valmistajaa ei ole vahvistettu, mutta näyttölasiin on jo tehtaalla asennettu suojamuovi, joka ehkäisee naarmuuntumista. Erillisen suojakuoren hankkiminen puhelimelle ei varmasti ole myöskään huono ajatus.

Itse pidin erityisesti Honor 90:n käsituntumasta, sillä aikaisempaa pyöristetympi muotoilu on mukava kädessä. Lisäksi ylä- ja alareunoista kaartuva näyttölasi tekee puhelimen käyttämisestä mielekkäämpää, kun navigointiin käyttää eleitä. Itse olen myös tyytyväinen siihen, että rakenteessa ei ole mitään häiritseviä saumakohtia, vaan lasipinnat yhdistyvät tarkasti kehykseen.

Uutuuspuhelin on saanut kuitenkin hieman kokoa lisää verrattuna edeltäjään. Puhelimen ilmoitetut mitat ovat 161,9 x 74,1 x 7,8 millimetriä ja painoa on 183 grammaa. Honor 90 on hieman korkeampi ja leveämpi, mutta samalla ohuempi ja painavampi kuin edeltäjänsä. Itse olisin kaivannut vielä alumiinikehystä, joka olisi tehnyt laitteen viimeistelystä enemmän premium-tasoisen. Honor on kuitenkin onnistunut hyvin jämäkkyyden kanssa. Honor 90 ei nimittäin anna periksi kevyesti käsien välissä taivutellessa, vaikkakin yllättävän paljon natinoita saatiin irti.

Honor 90

Yksi Honor 90:n rakenteellisista huomioista on edeltäjistäkin tuttu IP-luokituksen puute. Puhelimeen ei ole saatu minkään tasoista virallista IP-luokitusta. Tässä hintaluokassa vähintäänkin roiskevedenkestävyys on aikaisempaakin yleisempi, ja esimerkiksi Samsungin ja Nokian puhelimissa on jopa täysi vedenkestävyys. Jonkinlaista vedenkestävyyttä olisi siis voinut myös Honorilta odotella. Todennäköisesti vähintäänkin roiskevedenkestävyys laitteesta varmasti löytyy, sillä esimerkiksi SIM-korttitelakka on varusteltuna erillisellä suojallaan.

Etuosaa Honor on pyrkinyt viemään tällä kertaa eteenpäin. Aikaisemmin kahdelta reunalta kaartunut näyttö kaartuu nyt jokaiselta reunaltaan. Ylä- ja alareunoissa kaartuminen on pienempää, mutta parantaa mukavasti kokemusta. Honor 90:n etuosa näyttää oikeastaan kalliimmalta kuin mitä se todellisuudessa onkaan. Kookas näyttö peittää pinta-alasta noin 91 prosenttia, mikä on erittäin hyvä suoritus tässä hintapisteessä. Kaartuvuus tekee kehyksistä kapeammat, mistä itse tykkään. Näytön yläreunassa on keskitetysti tehty reikä etukameraa varten, ja puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Honor on integroinut näyttöön, samoin näytön alareunasta löytyvän sormenjälkilukijan.

Takaosassa on tuttu kahdesta pyöreästä kamera-alueesta koostuva toteutus. Tällä kertaa mukaan on saatu enemmän korumaisuutta metallisien kehyksien myötä. Ylemmästä ympyrästä löytyy kaksi kamerasensoria, kun alemmassa ympyrässä on yksi kamerasensori sekä LED-salamavalo yhdessä ympäristön valoanturin kanssa. Kamera-alueet ulkonevat selvästi muusta rungosta, joten Honor 90 keikkuu pöydällä käytettäessä. Puhelimen alareunassa on Honorin logo sekä teksti ”AI Matrix Camera 200MP 1/1.4 1:1.9 ASPH”. Takaosa kaartuu reunoilta myös voimakkaasti kohti kylkiä. Takaosassa on lisäksi vaadittuja tietoja hyvin pienellä präntillä.

Honor 90 -puhelimen oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat rungon tapaisesti valmistettu muovista. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat mielestäni hyvällä tasolla. Laitteen vasemman kyljen Honor on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Yläreunaan on asetettuna mikrofoni, ja alareunassa sijaitsee kaiutin, USB-C-tyypin liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Honor on lähtenyt parantamaan uutuuspuhelimessa erityisesti näyttöä, joka on nyt selvästi laadukkaampi kuin edeltäjämallissa. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja perustuu reunoilta kaartuvaan OLED-paneeliin. Näytössä on normaali 1.5K-tarkkuus, joka tarkoittaa 2664 x 1200 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 435, joten näyttö on aikaisempaa selvästi tarkempi. Näytössä on myös parhaimmillaan noin 1600 nitin maksimikirkkaus, 20:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus.

OLED-tekniikan ansiosta Honor 90:n näyttö on miellyttävä, sillä tummat sävyt ovat syviä sekä musta on oikeasti mustaa. Ainakaan itsellä ei ollut tarvetta säätää näytön värejä, vaan ne oli kalibroitu oletusarvoisesti hyväksi. Tarkkuus on selvästi normaalia parempi, joten sisällöt näyttävät erittäin tarkoilta, josta ainakin itse tykkään. Mielestäni on kiva saada tarkempia näyttöpaneeleita myös keskihintaluokkaan.

Kirkkauden osalta on saatu selvää parannusta, sillä 1600 nitin maksimikirkkaus on selvä parannus. Näytöstä saa erinomaisesti selvää myös kirkkaana päivänä, minkä lisäksi luettavuus auringonvalossa on hyvä. 1600 nitiin päästään vain tietyissä tilanteissa, joten yleisesti kirkkaus on selvästi matalampi.

Yksi näytön vahvuuksista on 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee käyttökokemuksesta erittäin sulavan. Käyttäjä voi valita puhelimeen 60, 90 tai 120 hertsin virkistystaajuuden, minkä lisäksi vaihtoehtona on myös dynaaminen tila, joka säätää virkistystaajuutta näytettävän sisällön mukaisesti. Kyseessä on varsin perinteinen näyttöpaneeli, joka tukee vain 60, 90 ja 120 hertsin virkistystaajuuksia, joten sen kanssa ei valitettavasti päästä esimerkiksi 1 hertsiin.

Näyttöön on saatu tuki myös PWM-himmennykselle aina 3840 hertsiin asti. Sen avulla Honor pystyy minimoimaan näytön aiheuttaman silmien rasituksen esimerkiksi heikossa valaistuksessa käytettäessä.

Honor 90 sisältää Widevine L1 -sertifikaatin, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessatai Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, ja tuettuna on samaan aikaan myös HDR10.

Honor 90 -puhelimessa on edeltäjästä tuttu kaartuva näyttöpaneeli. Tälläkin kertaa näytön pidemmät reunat ovat huomattavasti kaartuvat, mutta kyseessä on enemmän muotoilullinen seikka kuin hyödyllinen ratkaisu. Honor oli onnistunut minimoimaan kaartuvuuden aiheuttamat haamukosketukset, sillä niitä ei testijakson aikana havaittu. Honor on tehnyt näyttölasin ylä- ja alareunoihinkin kevyen kaartuvuuden, mikä tekee näytön käytöstä erittäin miellyttävää. Esimerkiksi eleitä näytöllä tehdessä sormi liukuu lasilla mukavasti, eikä tökkää terävään reunaan.

Näyttöä varten Honor on toteuttanut tutut asetukset, joilla käyttäjät voivat säätää kokemusta paremmin omille silmille miellyttäväksi. Esimerkiksi näytön värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen avulla, jotka ovat normaali ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää väriympyrästä tai oletusasetuksista, jotka ovat oletus, lämmin ja kylmä.

Käyttäjät voivat myös säätää näytön tarkkuutta kolmen asetuksen välillä, jotka ovat suuri (2664 x 1200), normaali (2442 x 1100) sekä pieni (1998 x 900). Lisäksi tarjolla on älykäs tarkkuus, joka säätää näytön tarkkuutta automaattisesti tilanteen mukaan. Honor on panostanut nyt myös paljon silmäystävällisiin ja nukkumisominaisuuksiin. Mukana on ”sirkadiaaninen yönäyttö”, joka säätää näytön värilämpötilaa automaattisesti kehon rytmin perusteella, jotta käyttäjä voi valmistautua yöuniin paremmin. Lisäksi käyttäjä voi ajoittaa silmäystävällisen tilan menemään päälle tiettynä aikana.

Puhelin tukee OLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. Always-on-display-toiminnossa on mahdollista muokata kelloa kattavasta valikoimasta. Lisäksi useita erilaisia kellovaihtoehtoja löytyy teemakaupasta.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvyn osalta Honor 90 ei ole mennyt eteenpäin kovinkaan merkittävästi, sillä Honor hyödyntää yllättäen Qualcommin vanhempaa Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiriä. Qualcomm on jo aiemmin julkistanut tehokkaamman Snapdragon 7+ Gen 2 -version, jota itse olisin puhelimeen kaivannut. Honor toki käyttää Snapdragon 7 Gen 1 -piirin niin sanottua paranneltua ”Accelerated Edition” -versiota, jossa tehokkaimman ytimien kellotaajuutta on nostettu.

Snapdragon 7 Gen 1 ei ole mitenkään merkittävä päivitys verrattuna edeltäjästä löytyneeseen Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiriin. Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri on valmistettu 4 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Yksi on Cortex-A710-ydin, joka toimii korkealla 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kolme 2,36 GHz:n kellotaajuudella toimivaa samaista Cortex-A710-ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A510-ydintä. Snapdragon 7 Gen 1 on varusteltuna myös Adreno 644 -grafiikkaprosessorilla.

Qualcommin mukaan Snapdragon 7 Gen 1 olisi 20 prosenttia tehokkaampi kuin Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri sekä samalla tekoälyn suorituskykyä on parannettu 30 prosentilla. Qualcommin lupauksien mukaan kyseessä on siis luonnollinen päivitys Snapdragon 778G -piirille, mutta se ei kuitenkaan ole mitenkään dramaattisesti parempi.

Suomessa Honor 90 on saatavilla kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 256 gigatavua sekä 12 + 512 gigatavua. Honor hyödyntää puhelimen 8 gigatavun versiossa LPDDR4X-RAM-muistia ja 12 gigatavun versiossa LPDDR5-RAM-muistia. Tallennustila perustuu UFS 3.1 -versioon. Valitettavasti Honor ei tarjoa muistikorttipaikkaa, mutta toisaalta 256 ja 512 gigatavun sisäinen tallennustila riittää varmasti myös pitkälle.

Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri on suorituskyvyltään melko pieni päivitys verrattuna aikaisempiin Snapdragon 7 -sarjan piireihin. Kyseessä on luonnollinen päivitys, mutta enemmänkin olisi voinut odottaa. Ajoimme Honor 90 -puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa tulokset olivat odotetulla tasolla. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Honor 90:n saamia pisteytyksiä Honor 70 -puhelimen tuloksiin. Lisäksi mukana on Xiaomi 13 Lite- ja Samsung Galaxy A54 5G -puhelimien vastaavat pisteet.

Testitulokset
Honor 90 (SD7G1) Honor 70 (SD778G+) Xiaomi 13 Lite (SD7G1) Samsung Galaxy A54 5G (E1380)
AnTuTu: 668 528 pistettä 476 684 pistettä 581 024 pistettä 513 610 pistettä
Geekbench 6 (single): 1092 pistettä 931 pistettä 928 pistettä 910 pistettä
Geekbench 6 (multi): 3001 pistettä 2493 pistettä 2558 pistettä 2712 pistettä
PCMark: 11 709 pistettä 12 586 pistettä 11 693 pistettä 12 524 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 862 pistettä 702 pistettä 825 pistettä 812 pistettä

Suorituskyvyn osalta Honor 90 on siis tuttua keskihintaluokkaa ja parannusta on saatu noin 40 prosenttia, mikä on enemmän kuin odotin. Suorituskykytestien kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, etteivät ne anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita tuskin kovin paljoa on.

Honor 90 maksaa 549 euroa, joten Snapdragon 7 Gen 1 tarjoaa edelleen riittävän suorituskyvyn, mutta ei se parhaimmasta päästä ole. Päivittäisen käytön aikana suorituskyky riitti mainiosti, enkä itse oikeastaan jäänyt kaipaamaan edes parempaa suorituskyky peruskäytössä. Raskaatkin sovellukset käynnistyivät nopeasti, joten Honor oli onnistunut optimoimaan suorituskyvyn ja ohjelmiston riittävän hyväksi.

Honor 90 ei päässyt lämpenemään kovinkaan paljoa suorituskykytestien aikana. Lämpenemistä tuskin huomaa käytössäkään. Honor on kertonut panostaneensa puhelimessa jäähdytysjärjestelmään, joka on aikaisempaa suurempi. Mukana on tuttu höyrykammio, grafiittilevy sekä tekoälyyn perustuva lämmönhallintajärjestelmä. Puhelimen lämpenemisestä ei siis tarvitse suuremmin huolehtia.

Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiirissä on päivitetty Snapdragon X62 -5G-modeemi, joka takaa toiminnan non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Suomessa puhelimessa on ainoastaan tuki sub-6 GHz -taajuuksille. Qualcommin mukaan 5G-verkoissa päästään teoreettisesti jopa 4,4 Gbps latausnopeuksiin.

Honor 90 -puhelimessa on kaksi fyysistä SIM-korttipaikkaa, joten tuettuna on Dual-SIM-ominaisuudet. Puhelimeen on saatu lisäksi tuki eSIM-kortille, josta löytyy Suomessa tuki suurimmille operaattoreille. Honor 90 -puhelimessa on lisäksi Wi-Fi 6 -tuki sekä NFC-yhteys. Värinäpalaute oli puhelimessa kohtuullisella tasolla, eikä se tarjoa mitään joukosta erottuvaa.

Muuta tekniikasta

Honor hyödyntää Honor 90 -puhelimessa tuttua näytönalaista sormenjälkilukijaa. Sormenjälkilukija sijaitsee Honor 90:n näytön alareunassa, josta siihen on helppo ylettää esimerkiksi peukalolla. Toki lukijan sijainti hieman korkeammalla näytössä voisi olla luontevampi, sillä nykyisessä sijainnissa joudutaan peukalolla toisinaan hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukija on Honor 90 -puhelimessa mielestäni erinomainen ja se toimii nopeasti ja luotettavasti. Vain harvoin tuli vastaan tilanteita, joissa puhelin ei tunnistanut sormea, mutta näissäkin tilanteissa sormi saattoi olla hieman likainen tai märkä. Sormenjälkilukijaa varten Honor on toteuttanut myös muutaman animaation, jotka tekevät kokemuksesta hieman visuaalisemman ja näyttävämmän. Animaatiota ei kuitenkaan saa kokonaan pois päältä.

Toinen Honor 90 -puhelimen biometrinen lukituksen avaustapa on kasvojentunnistus. Honor luottaa kasvojentunnistuksessa etukameraan, joten se ei ole yhtä luotettava vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus toimi muutamien testien perusteella hyvin, eikä sitä pystynyt ohittamaan kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei kuitenkaan käytetty päivittäisessä käytössä, sillä usein itse olen havainnut sormenjälkilukijan olevan selvästi käyttäjäystävällisempi vaihtoehto.

Honor ei ole tällä kertaa tehnyt päivityksiä äänentoistoon, mikä on jopa erikoista. Honor 90 ei siis tarjoile stereokaiuttimia, joten tyytyminen on vain yhteen. Kyseessä on merkittävä puute verrattuna kilpailijoihin ja yleiseen alan standardiin, jossa stereokaiuttimet ovat yleistyneet kovaa tahtia jopa edullisemmissa puhelimissa.

Äänenlaatu alareunan yhden kaiuttimen kautta on vain kohtuullinen, mutta ei mitenkään erikoinen. Henkilökohtaisesti olisin toivonut stereoäänentoistoa, sillä nyt yhden kaiuttimen varassa ääni on yllättävän mitäänsanomaton. Kaiuttimelta voi kuunnella hetken musiikkia, mutta enemmäkseen sen kautta kuuntelee puhepainotteista ääntä.

Kuulokeliitintä ei puhelimesta löydy. Honor 90 -puhelimen ostajien täytyy siis tyytyä langattomiin kuulokkeisiin, jotka onneksi nykypäivänä alkavat olemaan jo erinomaisia. Puhelimeen on saatu tuki Bluetooth 5.2 -yhteysstandardille sekä myös Qualcommin laadukkaille tekniikoille, kuten aptX HD:lle. Testijakson aikana Honor 90 toimi erinomaisesti monien langattomien kuulokkeiden kanssa, eikä yhteydessä ollut mitään ongelmia.

Itselle pieni miinus Honor 90 -puhelimessa on infrapunalähettimen puute, jollaista ei ole mukaan saatu edelleenkään. Honorin numerosarjalaisissa se on alun perin ollut, mutta nyt uusimmissa siitä on karsittu. Varsinkin nyt, kun esimerkiksi OnePlus Nord 3:sta infrapunalähetin löytyy, niin sen puutetta voidaan pitää pienenä heikkoutena. Ainakin itse näkisin siitä olevan edelleen paljon hyötyä, sillä sen avustuksella voi hallita monia kodin laitteita korvaamalla esimerkiksi television perinteisen kaukosäätimen.

Akku ja lataus

Honor 90 -puhelimeen on saatu edellistä 200 milliampeerituntia suurempi akku, sillä kokoa sillä on nyt 5000 milliampeerituntia. Honor on itse maininnut, että puhelimen akku kestää kovassakin käytössä yhden päivän ajan. Tähän päästiin myös testijakson aikana, sillä akunkestoa ei koettu mitenkään ongelmana.

Testijakson aikana akkua oli iltaisin jäljellä parhaimmillaan noin 30 prosenttia, ja ainoastaan muutamana päivänä kahden viikon testijakson aikana päästiin alle 20 prosenttiin. Todennäköisesti vähäisemmällä käytöllä akku kestää parikin päivää, mutta tyypillisesti yhden päivän akunkeston voidaan todeta olevan ainakin riittävä.

Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttö ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Honor 90 -puhelimen kohdalla luotetaan samaan 66 watin tehoiseen Honor SuperCharge-pikalataukseen, joka nähtiin myös Honor 70 -puhelimessa. Paperilla ei siis ole saatu muutosta, mutta se ei tarkoita etteikö mukaan olisi saatu parannusta.

Valitettavasti Honor ei toimita puhelimen mukana enää mitään laturia, mikä on jopa erikoista. Mielestäni Honorin kuuluisi toimittaa oma laturinsa mukana, sillä paras latausnopeus saadaan aikaiseksi vain yhtiön omalla latausstandardilla. Kyseessä on mielestäni melkoista pelleilyä. Ymmärtäisin laturin poistamisen myyntipakkauksesta vain, jos puhelin tukisi yleisiä standardeja latauksen suhteen.

Pystyimme kuitenkin toteuttamaan puhelimelle tutun lataustestin, sillä käytössä oli entuudestaan Honorin 66 watin tehoinen pikalaturi. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Honor 90:n akun latausnopeus erikseen ostettavalla 66 watin laturilla.

66 watin tehoisella pikalatauksella Honor 90 -puhelimen 5000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 45 minuutissa. Kyseessä on 5 minuutin mittausvälillä 5 minuuttia lyhyempi aika kuin Honor 70 -puhelimella, joten lataus on nopeutunut suuremmasta akusta huolimatta.

90 prosentin taso saavutetaan 37 minuutissa ja lataus alkaa hidastumaan sen jälkeen selvästi. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 3 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 8 minuuttia. Toki hidastuminen ei ole kovinkaan dramaattista, mutta silti huomattavissa.

Valitettavasti Honorin latausratkaisu ei ole kategoriassaan kaikista nopein, vaan on hyvää keskitasoa. Esimerkiksi monet OnePlussan puhelimet latautuvat noin 30 minuutissa tyhjästä täyteen. 45 minuutin latausaika on kuitenkin hyvä ja riittävä varmasti monelle. Pikalatauksella saadaan myös mukavan nopeasti virtaa alusta lähtien, joten kymmenenkin minuutin latauksella virtaa on jälleen pitkäksi aikaa.

Langallinen lataus USB-C-liitimen kautta on ainoa lataustapa Honor 90 -puhelimessa. Honor ei ole tuonut mukaan tukea langattomalle lataukselle, joka löytyisi muutamista kilpailijoista. Toki kyseessä ei ole merkittävä puute, mutta se olisi varmasti ollut loistava lisä.

Pakkastesti

Testijakson aikana Honor 90 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor 90 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta, minkä lisäksi puhelimen lataus onnistui myös pakkasessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor 90:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu mitään, mitä ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Honor 90 pärjää Suomen kylminä pakkaspäivinä hyvin. Mitään merkittäviä ongelmia pakkanen ei tuottanut puhelimen käyttämiselle, eikä akun kulumisen kanssa havaittu ongelmia. Erikoista oli, että lataus oli mahdollistettu puhelimen ollessa jääkylmänä, sillä usein se on estetty turvallisuussyistä.

Kamerat

Kameroiden osalta suurimmat panostukset on tällä kertaa laitettu pääkameraan, joka on tarkkuudeltaan huimat 200 megapikseliä. Pääkameran rinnalta löytyy ultralaajakulmakamera ja syvyysterävyyskamera. Kyseessä on melko perinteikäs ratkaisu keskihintaluokassa, eikä Honor pääse juurikaan erottumaan massasta.

Pääkamerana Honor hyödyntää Samsungin kehittämää 200 megapikselin tasoista ISOCELL HP3 -sensoria. Sensori on kooltaan 1/1,4 tuumaa ja siinä on 0,56 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle. Mukaan ei ole edelleenkään saatu optista kuvanvakautusta, mitä voidaan pitää miinuksena.

Ultralaajakulmakameran tarkkuuden Honor on tällä kertaa laskenut 50 megapikselistä vain 12 megapikseliin. Kyseessä on erikoinen muutos, mutta toisaalta megapikselit eivät kerro koko totutta laadusta.

Honor ei ole tarkentanut käytettyä sensoria, mutta siinä on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla voidaan taltioida 122 asteen kuvia. Ultralaajakulmakamerasta löytyy automaattitarkennus, jolla sitä voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Kolmas takaosan kameroista on f/2.4-aukolla varusteltu 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera, joka auttaa kuvaamista muotokuvatilassa.

Päivitystä on tällä kertaa saatu etukameraan, jonka tarkkuus on kasvanut 32 megapikselistä jopa 50 megapikseliin. Sensorin tietoja ei ole kerrottu, mutta siinä on f/2.4-aukolla varusteltu linssi.

Honor 90:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 200 megapikseliä (ISOCELL HP3, f/1.9, 1/1,4”, 0.56 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 122 asteen kuvakenttä)
    • Syvyyskamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
  • Etukamera: 50 megapikseliä (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta (linkki tulossa myöhemmin).

200 megapikselin kameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,5 megapikselin kuvia, sillä ratkaisussa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa. 16 pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin lopputuloksena pitäisi olla parempi ja yksityiskohtaisempi kuvausjälki monessa tilanteessa, erityisesti heikossa valaistuksessa. Kameralla onnistuu myös 200 megapikselin kuvien ottaminen, mutta testijakson aikana kuvattiin ainoastaan perusasetuksilla.

Hyvässä valaistuksessa pääkameralla saadaan otettua laadukkaita kuvia, mutta mistään kovin mullistavasta päivityksestä ei ole kysymys verrattuna edeltäjään. Kuvat ovat tarkkoja sekä yksityiskohtia on paljon. Dynaamisen alueen todettiin olevan laaja, ja värit taltioituvat melko luonnollisesti. Toisinaan kamera tuntui korostavan tiettyjä värejä, mutta ei kuitenkaan aina. Sisätiloissa kuvattaessa havaittiin pehmeyden lisääntyvän jonkin verran, mutta se ei ainakaan itseäni häirinnyt liiaksi.

Heikossa valaistuksessa pääkamera on kyvykäs, sillä kuvista saadaan yksityiskohtaisia ja valoa taltioituu riittävästi. Värit taltioituvat jopa luonnollisemmin kuin päivänvalossa kuvattaessa. Tuettuna on luonnollisestikin yökuvaustila, joka ei kovin paljoa paranna lopputulosta, mutta se tuo mukaan hieman enemmän valoa ja terävyyttä. Kuvat ovat hyviä myös ilman yökuvaustilaa, joten kyseessä on kyvykäs sensori.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Honor 90 -puhelimen pääkameralla testijakson aikana.

12 megapikselin ultralaajakulmakameran todettiin olevan hyvä monessa tilanteessa, vaikka tarkkuutta onkin laskettu edeltäjään verrattuna. Hyvässä valaistuksessa kamera pystyy taltioimaan yksityiskohtaisia otoksia, jotka ovat tarkkoja sekä värit taltioituvat pääkameran tavoin. Pehmeyttä kuvissa on havaittavissa enemmän kuin pääkameran kuvissa, mutta tämä ei suuremmin haitannut käyttöä. Kameralla saa sellaisia kuvia, joita kehtaa jakaa kavereille sosiaalisessa mediassa.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole heikko, mutta ei myöskään yllättävä. Kuviin saadaan mukavasti valoa ihan normaaleillakin asetuksilla, minkä lisäksi yksityiskohtia löytyy riittävästi. Pehmeys lisääntyy, mutta se onkin odotettavissa. Ultralaajakulmakamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, mutta valitettavasti se ei tee ihmeitä kokonaislaadulle.

Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen erillisessä ”supermakrotilassa”. Makrokuvat ovat laadukkaita hyvässä valaistuksessa, mutta heikossa valaistuksessa valo ei yksinkertaisesti riitä. Lisäksi tarkennusetäisyys tuntui melko pitkältä, joten kovin lähelle kuvattavaa kohdetta ei päästy.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor 90 -puhelimen ultralaajakulmakameralla. Lisäksi näiden kuvien alla on vielä erillisiä makrokuvia.

 

Kolmas Honor 90 -puhelimen kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera, jonka tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Kameraa hyödynnetään muotokuva- ja aukko-tiloissa, jolloin se mahdollistaa laajemman syvyysterävyyden keräämisen pääkameran rinnalla. Turhan syvyyskamerasta tekee se, että vastaaviin tuloksiin päästäisiin varmasti myös ohjelmistollisilla ratkaisuilla. Kamerat pystyvät tunnistamaan hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja luomaan sumennuksen kohteen taakse. Alapuolella on yksi testikuva.

Videokuvauksen osalta Honor 90 on perustasoa omassa kategoriassaan, sillä pääkameran kanssa päästään korkeintaan 4K 30 fps -laatuun. Lisäksi 4K-kuvaus onnistuu myös ultralaajakulmakameralla. Harvoin tässä hintapisteessä ultralaajakulmakameralla päästään vastaavaan tarkkuuteen, mikä on tietysti iso plussa Honorille. Pääkameran videonlaatu on luokassaan eriomainen ja ultralaajakulmakamera tuntui ajavan asiansa. Honor on mahdollistanut myös kameroiden välillä liikkumisen kesken kuvaamisen, mikä ei ole aina ollut itsestäänselvyys.

Pienenä erikoisuutena Honor on rajoittanut 4K-videokuvauksen 15 minuuttiin. Honor 90 tuo mukanaan myös tutut vlog-kuvaustilat, joilla pystyy taltioimaan helposti erilaisia hauskoja videopätkiä. Toki ominaisuudet eivät ole kaikille tarpeellisia, mutta ne onkin suunniteltu erityisesti sisällöntuottajia silmällä pitäen.

50 megapikselin etukameran kanssa hyödynnetään oletusarvoisesti pikseleiden yhdistämistekniikkaa, sillä lopputuloksena on 12,5 megapikselin tasoiset kuvat. Etukamerasta on toteutettu näennäisesti ultralaajakulmainen, sillä kuvausalue on 100 astetta. Puhelin tukee siis laajempaa näkökenttää, joten sillä on mahdollista kuvata ryhmäselfieitä.

Testien perusteella etukamera on hyvä, ja sen avulla saa aikaiseksi laadukkaita selfiekuvia. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on miellyttävästi yksityiskohtia sekä tarkkuus on erinomainen. Selfiekuvien ottamiseen etukamera on hyvä ja ainakin itselle se tuntui riittävän. Etukamera mahdollistaa myös videokuvauksen korkealla 4K 30 fps -tarkkuudella ja siinä on tuettuna elektroninen kuvanvakautus.

Honor on uudistanut kamerasovellusta hieman uusimmassa MagicOS 7.1 -ohjelmistossa, ja mukana on monia toivottuja parannuksia käytännöllisyyttä ajatellen. Ideologialtaan sovellus on pysynyt ennallaan, mutta joitakin kuvakkeita on päivitetty.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot ja monivideo sekä lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset liikkeelle, salamalle, filttereille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, jonka sijaintia on muutettu. Nyt painikkeet ovat vaakasuunnassa laukaisinpainikeen yläpuolella. Aikaisemmin ne sijaitsivat sovelluksen oikeassa reunassa, jossa niiden käyttäminen oli ongelmallista. Zoomisäätimessä on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x) sekä digitaaliselle zoomille (2x).

Honor 90 -puhelimeen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään ultralaajakulma- ja pääkameroiden asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 6400), suljinnopeutta (1/6400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Honor mahdollistaa myös RAW-kuvien taltioinnin. Pro-tilassa on mahdollista vaihtaa myös videokuvauksen puolelle, jolloin saadaan videota kuvattaessa manuaalisäädöt esille.

Vaikka kamerasovellus on tällä kertaa saanut päivityksiä ulkoasuun, niin toiminnallisuudet ovat edelleen täysin samanlaiset kuin aikaisemmin. Kyseessä ei ole huono asia, mutta henkilökohtaisesti haluaisin nähdä Honorilta jotain muutakin kuin Huawein kopiointia. Monet asetukset ovat edelleen liian vaikeasti löydettäessä, vaikka ne voisi tuoda esille helpomminkin. Kamerasovellus oli tällä kertaa kohtuullisen nopea, mutta ei kuitenkaan nopeimmasta päästä.

Käyttöjärjestelmä

Honor käyttää uutuuspuhelimessa luonnollisestikin Googlen tuoreinta Android 13 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä on yhtiön oma MagicOS 7.1 -käyttöliittymä. Honor pyrkii selvästi erottumaan Huaweista vaihtamalla käyttöliittymän nimeä, mutta valitettavasti se ei vieläkään näy ohjelmistokokemuksessa. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen ja sen mukana Googlen 1. kesäkuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupauksen osalta Honor 90 ei ole mitenkään yllättävä, vaan Honor jatkaa tuttua rataa. Puhelimelle luvataan nyt 2 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Kyseessä on kuitenkin edelleen heikko lupaus verrattuna Samsungin 4 + 5 vuoden lupaukseen tai jopa markkinan uusimman tulokkaan Nothingin 3 + 4 vuoden lupaukseen.

Mieluiten tässä hintaluokassa näkisi vähintään 3 + 4 vuoden päivityslupauksen tai jopa 4 + 5 vuoden päivityslupauksen. Honor ei ole päivitysnopeudessakaan parhaimmistoa, sillä usein päivityksiä on saatu odottaa hyvin pitkiä aikoja. Odotettavasti Honor 90 saa kuitenkin Android 14- ja Android 15 -päivitykset sekä tietoturvapäivityksiä vielä heinäkuussa 2026.

Itse toivoisin Honorilta parempaa päivitystukea, sillä päivityslupauksen pidentäminen on erittäin tärkeää. Nykymarkkinassa pidetään entistä tärkeämpänä ekologisuutta ja pitkäikäisyyttä, jota pidempi päivitettävyys tuottaisi.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Honor on vaihtanut käyttöliittymänsä nimen Magic UI:sta MagicOS:ksi. Nimen vaihtamisen myötä kyseessä on Honorin mukaan ”käyttöjärjestelmä, joka perustuu Android 13 -versioon”. Kokemuksen osalta mitään uutta ja mullistavaa ei ole saatu, vaan MagicOS 7.1 on kokemukseltaan vanhaa tuttua Huaweita. Tarjolla on pitkälti samat ominaisuudet kuin aikaisemmin, mutta mukaan on saatu pieniä parannuksia ja optimointeja kuvakkeisiin, laitteiden väliseen liitettävyyteen sekä yleiseen toimivuuteen.

Kuten usein on tullut todettua, niin ohjelmistokokemus on kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Mielestäni ei olisi yhtään pahitteeksi tuoda mukaan elementtejä puhtaasta Androidista, jota arvostetaan vahvasti ainakin Euroopan markkinoilla. Nyt Honorin tarjoama ohjelmistokokemus on tunkkainen tuulahdus menneisyydestä. Honorilla on ollut pari vuotta aikaa erottautua ohjelmiston osalta Huaweista, mutta syystä tai toisesta näin ei ole haluttu tehdä.

Ohjelmisto on kuitenkin saatu optimoitua Honor 90 -puhelimelle hyvin, eikä vastaan tullut suurempia hidasteluja tai bugeja. Testijakson aikana havaittiin edelleen Honorille tyypillisiä ongelmia ilmoituksien kanssa, jotka johtuvat todennäköisesti aggressiivisesta virranoptimoinnista. Esimerkiksi Snapchatin kanssa oli havaittavissa, että ilmoitukset eivät tule läpi, jos sovellusta ei ole avannut muutamaan tuntiin. Vastaavia ongelmia havaittiin myös muutamissa muissa sovelluksissa.

Honorin pitäisi onnistua optimoimaan virranhallinta niin, että sovelluksien ilmoituksien läpitulemiseen ei oletusarvoisesti kosketa, sillä nyt itseltä jäi huomaamatta testijakson aikana monia tärkeitä viestejä.

Jos on aikaisemmin käyttänyt Huawein tai Honorin puhelimia, niin Honor 90:n ohjelmistokokemus on tuttua ja turvallista. Mielestäni olisi kuitenkin kiva nähdä jotain uutta, mutta Honor tuntuu olevan jämähtäneen paikalleen ohjelmiston osalta.

Yhteenveto

Honor 90 on luonnollinen päivitys verrattuna Honor 70 -puhelimeen, mutta varsinaisesti laite ei pääse yllättämään. Honor pystyy tarjoamaan mielenkiintoisen puhelimen, mutta edeltäjämallin heikkouksista ei juurikaan ole otettu opiksi. Honor 90 asettuu hankalaan markkinarakoon, jossa on nähty tekniikan osalta parempiakin laitteita.

Testijakson aikana itselle jäi päällimmäisenä mieleen Honor 90 -puhelimen näyttävä rakenne, joka erottaa sen joukosta. Tekniikan osalta selviä vahvuuksia ovat tarkka ja sulava OLED-näyttöpaneeli, suuret tallennustilat sekä hyvä akunkesto. Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri ajaa asiansa, vaikka Honorilta olisikin voinut toivoa jotain hieman uudempaakin. Honor 90:n kameroiden todettiin ajavan asiansa, mutta erityisesti etukameran kuvalaatu pääsi vakuuttamaan.

Valitettavasti Honor 90 pitää sisällään pitkän listan samoja heikkouksia kuin edeltäjämallikin. Puhelin ei ole nimittäin vedenkestävä, eikä siinä ole stereokaiuttimia, muistikorttipaikkaa tai tukea langattomalle lataukselle. Honor ei toimita myöskään laturia enää mukana. Heikkoudeksi voidaan luetella myös turha 2 megapikselin makrokamera, jolle ei ole todellisuudessa suurempaa hyötyä. Honor ei ole myöskään parantanut päivityslupaustaan, vaan se on edelleen pahasti kilpailijoita jäljessä.

Hinnoittelun osalta Honor 90 asettuu täysin samaan kategoriaan kuin edeltäjänsä. 549 euron lähtöhinta on korkea suhteutettuna tarjolla oleviin ominaisuuksiin. Honor on toki tällä kertaa tuonut mukaan parannuksia suorituskykyyn, kameroihin sekä tuplannut tallennustilat, mutta se ei kuitenkaan riitä. Esimerkiksi uusi OnePlus Nord 3 maksaa vain 449 euroa, ja siinä on monella tapaa parempia toteutuksia. Toinen hyvä haastaja puhelimelle on Xiaomi 13 Lite, jonka hinta on 499 euroa. Jos Honor saisi hinnasta 50-100 euroa pois, niin laite voisi olla selvästi mielenkiintoisempi.

Honor 90 on Suomessa saatavilla 17. heinäkuuta lähtien kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 256 gigatavua sekä 12 + 512 gigatavua. Myynnissä on kolme väriversiota, jotka ovat musta Midnight Black, vihreä Emerald Green sekä hopea Diamond Silver. Hintaa puhelimen edullisemmalla versiolla on 549 euroa sekä kalliimmalla versiolla 599 euroa.

Honor 90

7.5

Honor 90 tuo parannuksia kameraan, mutta oppia ei ole juurikaan otettu Honor 70:n heikkouksista.

Hyvää
  • Näyttävä ja joukosta erottuva muotoilu
  • Tarkka ja sulava OLED-näyttöpaneeli
  • Suuret tallennustilat
  • Kamerat ajavat asiansa
  • Etukameran kuvanlaatu hyvä
  • Miellyttävä akunkesto sekä riittävä pikalataus
  • Googlen palvelut
Huonoa
  • Puhelin ei ole IP68-luokiteltu
  • Ei stereokaiuttimia tai kuulokeliitintä
  • Muistikorttipaikka puuttuu
  • Turha 2 megapikselin syvyyskamera
  • Ei tukea langattomalle lataukselle
  • Laturia ei toimiteta enää puhelimen mukana
  • Päivitystuki on huono
  • Hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Hei, mitä mieltä olet Honor 90 puhelimesta nyt, kun sen hinta on 349€?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut