ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor Magic7 Lite – Kestävä puhelin massiivisella akulla sekä vakuuttavalla päivityslupauksella

Honor Magic7 Lite

Honor on päivittänyt Magic-sarjaansa nyt uudella edullisemmalla mallilla, joka on Magic7 Lite. Kyseessä on suora seuraaja viime vuoden Honor Magic6 Litelle sekä samalla niin sanottu pikkuvelimalli tulevalle Magic7 Prolle.

SuomiMobiilissa on testattu jo Honor Magic7 Lite -puhelinta aktiivisesti parin viikon ajan, joten nyt on aika katsoa millaisesta laitteesta todellisuudessa onkaan kyse. Honor on luvannut parannuksia edeltäjän kipupisteisiin, joten testijakson aluksi odotukset olivat korkealla.

Pikaisella vilkaisulla voi huomata vain hyvin minimaalisia muutoksia nyt Magic7 Liten ja Magic6 Liten välillä, mutta muutokset Honor on tehnyt erityisesti ohjelmistotukeen sekä laitteen kestävyyteen. Perustekniikat ovat pysyneet hyvin ennallaan.

Puhelimeen on saatu 6,78 tuuman kokoinen kaartuva AMOLED-näyttöpaneeli, Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiiri, 108 megapikselin kaksoiskamera sekä erittäin suuri 6600 milliampeeritunnin akku. Laitteen ohjelmistona on Android 14, ja Magic7 Liten luvataan saavan jopa 6 + 6 vuoden päivitystuen.

Suomessa puhelin on saatavilla 8 + 512 gigatavun muistiversiossa 399 euron suositushintaan. Väriversioita on kaksi, jotka ovat Titanium Purple sekä Titanium Black. Myynti alkaa tammikuussa 2025.

Tässä artikkelissa tutustumme laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor Magic7 Lite 5G (BRP-NX1M)
Mitat: 162.8 x 75.5 x 7.98 mm
Paino: 189 g
Rakenne: Muovirakenne / lasi edessä / IP64
Näyttö: 6.78 tuumaa / 1.5K (2700 x 1224) / 19.85:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / 4000 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 6 Gen 1 (4x 2.2 GHz Cortex-A78 & 4x 1.8 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Adreno 710
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.67" / PDAF / OIS) + 5 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.45)
Akku: 6600 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 66 watin langallinen lataus / tukee PD-pikalatausta (5-66W)
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + MagicOS 8.0 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 6 Android-versiota ja 6 vuotta tietoturvapäivityksiä (vuoteen 2031 asti)
Muuta: Dual-SIM / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Violetti (Titanium Purple) / musta (Titanium Black)
Hinta: 399 euroa (8 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Honor Magic7 Liten myyntipakkauksen sisältö. Testilaitteen sisällä ei ollut pikaopasta.

Honor toimittaa Magic7 Liten tutussa myyntipakkauksessa. Valkoista myyntipakkausta koristaa laitteen mallinimi useaan kertaan sekä 5G-logot. Takaosaan on tuotu maininta laturin pois jäämisestä ja yhdellä kyljellä on myös tarra, johon on merkattuna sisältä löytyvän puhelimen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin käärittynä paperiin. Lisäksi paketissa on erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan, takuutietoja sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin (USB-A > USB-C). Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen myös metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu.

Laturia ei enää mukana toimiteta, joten Honor on lähtenyt kilpailijoidensa siivittämälle tielle. Toki Honor tuo tällä kertaa mukaan myös tuen PD-pikalatausstandardille tehokkaimmallakin pikalatauksella, joten erillistä Honorin laturia ei siihen tarvita. Tämä on Honorilta ainoa oikea suunta tilanteessa, jossa laturit halutaan myydä erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Honor Magic7 Lite on hyvin lähellä edeltäjäänsä, sillä Honor näyttää käyttävänsä samaa muottia jo useampaa vuotta peräkkäin. Tietysti tässä ei ole mitään vikaa, sillä puhelin näyttää edelleen todella hyvältä omassa kategoriassaan. Pieniä uudistuksia on saatu sinne ja tänne, mutta ei mitään mullistavaa.

Puhelimen takapinta on muovia ja olen edelleen tyytyväinen Honorin valintaan tehdä siitä mattapintainen kaikissa väreissä. Mattapinta ei ole liian liukas, mutta ei myöskään liian karhea. Mattapinta ei naarmuunnu kovinkaan helposti, josta itse tykkään todella paljon. Sormenjälkiä pinnassa näkyy hieman ainakin violetissa väriversiossa. Puhelimen muovinen kehys on viimeistelty kiiltäväpintaiseksi, mutta ylä- ja alapäädyt ovat mattapintaiset.

Käsituntumaltaan Magic7 Lite on miellyttävä kaartuvien pintojensa ansiosta. Ergonomisuus on kunnossa ja Honor ansaitseekin kiitosta siitä, ettei ole lähdetty matkimaan muita kulmikkuuden kanssa. Tietysti valmistusmateriaalien takia laite tuntuu hieman muoviselta, mutta se ei ainakaan itseäni liiaksi häirinnyt. Lasi- ja muovipinnat yhdistyvät kehykseen hyvin, eikä laitteessa havaittu turhia saumakohtia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor varustellut puhelimen päivitetyllä Honor Ultra-Bounce Anti-Drop 2.0 -teknologialla, jonka ansiosta Magic7 Liten pitäisi kestää 2 metrin pudotukset. Laitteen rakennetta on siis vahvistettu niin, että sitä voi huoletta tiputella. Näyttö on saanut rakenteessa hieman enemmän pehmusteita, jonka pitäisi estää näytön hajoamista tiputuksen seurauksena.

Testijakson aikana pudottelua testattiin muutamaan kertaan ja ainakin vielä Magic7 Lite on kunnossa. Tässä kohtaa muovinen rakenne on vahvoilla, sillä se ei kolhiinnu yhtä herkästi kuin monet alumiiniset puhelimet. Tietysti Magic7 Lite on puhelin muiden joukossa, joten kyllä senkin saa rikki halutessaan.

Honor on asettanut näyttöön tehtaalla muovisen suojakalvon, joka suojaa naarmuilta ainakin ensimmäiset viikot. Testijakson aikana itse lasiin ei saatu aikaiseksi merkittäviä naarmuja. Honor ei ole vahvistanut lasin valmistajaa, mutta sen pitäisi kestää hyvin naarmutusta.

Magic7 Liten kohdalla on lähdetty parantamaan myös vedenkestävyyttä. Honor on saanut laitteelle IP64-luokituksen. IP64 tarkoittaa, että laite on täysin pölytiivis ja kestää vesisuihkuja joka suunnasta, mutta se ei ole vedenkestävä upotuksen tasolla. Honorin mukaan Magic7 Lite kestää 3 minuutin ”pesutestin”, eli laitetta voisi teoriassa pitää vesihanan alla. IP64 tuo turvaa erityisesti vesisateessa, joka on loistava lisä tässä hintapisteessä.

Honor Magic7 Lite ei ole pieni puhelin, vaan melko kookas. Viralliset mitat ovat 162,8 x 75,5 x 7,98 millimetriä ja painoa on 189 grammaa. Edeltäjäversioon verrattuna ollaan pitkälti samassa kokoluokassa, mutta painoa on saatu muutama gramma lisää. Magic7 Liten vahvuus on kuitenkin kevyehkö ja ohut rakenne. Vaikka laite on pääasiassa muovia, niin laatutuntuma on miellyttävä. Puhelin ei anna periksi käsien välissä taivuteltaessa, mutta pientä natinaa oli kuitenkin havaittavissa.

Honor Magic7 Lite ei tuo etuosaltaan suurta yllätystä, vaan näyttää hyvin pitkälti edeltäjältään. Honor luottaa vahvasti kaartuvaan näyttöön, jota ei monessa saman hintapisteen laitteessa nähdä. Näyttö peittää noin 91 prosenttia etuosan pinta-alasta. Näytössä on mielestäni mukavan ohuet kehykset. Uudistuksena on tällä kertaa näytön yläreunassa oleva kapselimainen etukamerareikä, joka on suurempi kuin edeltäjässä. Kameroita on tästä huolimatta vain yksi, ja toinen on nähtävästi valaisuudentunnistin. Näyttölasin yläreunassa on puheluihin käytettävä kuuloke ja näytön alareunaan on tuotu sormenjälkilukija.

Takaosan muotoilun keskiössä on kookas pyöreä kamera-alue, jossa on kaksi kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Ympyrän keskellä on myös teksti ”MATRIX 108MP Sensor 1/1.67 f/1.75”, jolla viitataan pääkameraan. Kamera-alue on takaosasta koholla, mutta onneksi sen laajuuden ansiosta kamera-alue pitää laitteen vakaana pöydällä käytettäessä. Kamera-aluetta on visuaalisesti hieman uudistettu edeltäjään verrattuna, mutta ei paljoa. Puhelimen takaosassa on myös Honor-logo sekä muita vaadittuja tietoja hyvin pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat rungon tapaisesti valmistettu muovista. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat mielestäni hyvällä tasolla, mutta painikkeet ovat häiritsevän kapeat ja hieman helisevät. Laitteen vasemman kyljen Honor on jättänyt kokonaan tyhjäksi, mutta yläreunaan on asetettuna mikrofoni sekä pari ekstrareikää vahvistamassa kaiuttimen toimintaa. Alareunassa sijaitsee kaiutin, USB-C-tyypin liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Honor Magic7 Lite tuo omaan kategoriaansa loistavan näytön, ja vaikka ulkoisesti voidaan nähdä vain vähän uutta, niin oikeastaan uudistukset ovat ihan kivoja. Näyttö on kooltaan 6,78 tuumaa ja se perustuu reunoilta kaartuvaan OLED-paneeliin. Ulkoisesti suurin uudistus on näytön yläreunan leveämpi etukamerareikä, joka on kuitenkin melko pieni.

Näytössä on korkea 1,5K-tarkkuus, joka tarkoittaa 2700 x 1224 pikseliä taaten 437 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös parhaimmillaan 4000 nitin maksimikirkkaus, 19.85:9-kuvasuhde sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä luvataan olevan 100 prosenttinen DCI-P3-väriavaruus sekä tuki 1,07 miljardille värille.

Edeltäjään verrattuna näyttö on hieman leveämpi sekä selvästi kirkkaampi.  Tarkkuus on yksi valttikortti, sillä se on korkeampi kuin tässä kategoriassa normaalisti. Yksittäisiä pikseleitä on haastava havaita paljain silmin. Tekniikassa yksi suurimmista puutteista löytyy HDR-tuesta, tai tarkemmin siitä, ettei sitä ole.

Itse tykkään OLED-paneelista tässä hintapisteessä. Värit toistuvat erinomaisesti ja musta on oikeasti mustaa. Lisäksi näytön kaartuvuus on miellyttävä, mutta kaikki eivät siitä varmasti välitä. Kaartuvuus ei onneksi tuottanut mitään haamukosketuksia testijakson aikana. Näytön kirkkauden todettiin olevaan aina riittävä, eikä luettavuus kärsinyt edes kirkkaassa auringonvalossa.

Tuettuna on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka on jo hyvin yleinen tässä hintapisteessä. Virkistystaajuus tekee näytöstä sulavan ja sen kanssa ei havaittu edes suurempia ongelmia. Käyttäjät voivat valita puhelimeen 60 tai 120 hertsin virkistystaajuuden, mutta vaihtoehtona on myös dynaaminen tila, joka säätää virkistystaajuutta näytettävän sisällön mukaisesti. LTPO-ratkaisua ei tässä hintaluokassa ole tarjolla, vaan näyttö tukee vain 60, 90 ja 120 hertsin virkistystaajuuksia.

Honor on panostanut vahvemmin myös näytön silmäystävällisyyteen. PWM-himmennys on tuettuna jopa 3840 Hz asti, ja sen avulla pystytään minimoimaan näytön aiheuttaman silmien rasituksen esimerkiksi heikossa valaistuksessa käytettäessä.

Magic7 Litellä on Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa laadukkaan toiston monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, mutta HDR-toiminnot eivät luonnollisestikaan olleet käytössä.

Valitettavasti Honor ei ole lähtenyt uudistamaan suorituskykyä, vaan Magic7 Litessä on edeltäjänsä tavoin Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on vuonna 2022 julkaistu piiri, jolle olisi jo näin vuonna 2025 myös seuraajia. Vaikka tarjolla ei ole uusinta uutta, niin järjestelmäpiiri ajaa kuitenkin asiansa.

Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 4 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 6 Gen 1 rakentuu neljästä 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A78-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 710. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 35 prosenttia parempi.

Honor Magic7 Lite on Suomessa saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustilan määrä on siis tuplaantunut, ja se on harvinaista ottaen huomioon hintapisteen.

Honor käyttää hyödykseen kategoriassa varsin tuttuja ratkaisuja, sillä puhelimessa on LPDDR4x-standardiin perustuvaa RAM-muistia ja UFS 3.1 -versioon perustuvaa tallennustilaa. Valitettavasti muistikorttipaikasta Honor on päättänyt karsia, mutta sitä ei välttämättä tarvita suuren tallennustilan myötä.

Suorituskyvyn osalta ei kannata odottaa siis mullistusta, mutta tästä huolimatta ajoimme puhelimissa läpi tutut suorituskykytestit. Tulokset testeissä ovat kuitenkin juuri sillä tasolla, mitä voisikin odottaa, eikä Snapdragon 6 Gen 1 tuo mukanaan mitään mullistavaa.

Alapuolella pystyy vertaamaan Magic7 Liten saamia suorituskykytestin tuloksia viime vuoden Magic6 Liteen. Lisäksi mukana on samaan hintapisteeseen kuuluvien Galaxy A55 5G- ja Nord CE 4 Lite -puhelimien vastaavia tuloksia. Honor jää selvästi esimerkiksi Samsungin jälkeen.

Testitulokset
Honor Magic7 Lite (SD6G1) Honor Magic 6 Lite 5G (SD6G1) Samsung Galaxy A55 5G (E1480) OnePlus Nord CE 4 Lite (SD695)
AnTuTu: 575 017 pistettä 484 735 pistettä 735 464 pistettä 472 458 pistettä
Geekbench 6 (single): 931 pistettä 941 pistettä 1138 pistettä 903 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2763 pistettä 2763 pistettä 3444 pistettä 1977 pistettä
PCMark: 12 552 pistettä 11 704 pistettä 12 746 pistettä 9269 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 613 pistettä 612 pistettä 991 pistettä 397 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Mielestäni Honorin olisi pitänyt pyrkiä parantamaan myös suorituskykyä. Monet saman kategorian puhelimet tarjoavat tehokkaampia Exynos- tai Dimensity -piirejä, jonka lisäksi osassa on jopa Snapdragon 7 -sarjan piirejä. Olisinkin halunnut nähdä Magic7 Litessä Snapdragon 7 -sarjaan kuuluvan piirin, jotta suorituskyky olisi saatu hintapisteen vaatimalle tasolle.

Suorituskykytestien kohdalla kannattaa muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei kovin paljon ole. Vaikka puhelimessa oleva järjestelmäpiiri ei suorituskykytesteissä yllättänyt, niin Honor Magic7 Lite tarjoaa silti riittävän suorituskyvyn peruskäyttöön.

Mielestäni Honor on onnistunut edelleen optimoimaan puhelimen ohjelmiston loistavasti Snapdragon 6 Gen 1 -piirille. Tietysti sovelluksien latausajoissa nähtiin pientä viivettä, mutta yleinen kokemus oli hyvä. Vaikka puhelin toimi erinomaisesti koko testijakson ajan, niin heikomman suorituskyvyn takia laitetta ei ole tarkoitettu esimerkiksi raskaiden pelien pyörittämiseen.

Snapdragon 6 Gen 1 -piirissä on integroituna Snapdragon X52 -5G-modeemi. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia mobiiliverkkojen kanssa. Puhelimeen saa kaksi fyysistä SIM-korttia, ja nyt uudistuksena mukaan on saatu tuki eSIM-kortille. Honor on siis ottanut viime vuonna annetun palautteen tosissaan.

Honor on tuonut puhelimeen tuen Wi-Fi 5 -yhteydelle. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla. Magic7 Liten sisällä oleva värinämoottori on vain kohtuullinen. Se ei tarjoa kovin hyvää kokemusta, vaan on melko vaimea.

Honor Magic7 Litessä on näyttöön integroitu sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, josta siihen on helppo ylettää esimerkiksi peukalolla. Toki lukijan sijainti hieman korkeammalla näytössä voisi olla parempi, sillä nykyisessä sijainnissa joudutaan peukalolla toisinaan hieman kurottamaan. Sormenjälkilukija on puhelimessa mielestäni tutulla Honorin tasolla ja se toimii nopeasti ja luotettavasti.

Honor on parantanut Magic7 Litessä äänikokemusta, sillä nyt yksi kaiutin on vaihtunut stereototeutukseen. Pääkaiutin löytyy edelleen puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Yhdessä kaiuttimet tuottavat stereoäänen, mutta yleisesti äänenlaatu ei päätä huimaa. Äänenlaatu on mukavalla tasolla esimerkiksi elokuvia tai videoita katsellessa, mutta ainakaan itse en käyttäisi kaiutinta musiikin kuunteluun pitkiä aikoja.

Perinteikästä kuulokeliitintä ei puhelimessa ole, mutta luonnollisesti sitä ei suuremmin tarvitakaan langattomien kuulokkeiden yleistyessä. Honor Magic7 Litestä löytyy tuki Bluetooth 5.1 -yhteydelle, jonka pitäisi tarjota vakaa yhteys esimerkiksi kuulokkeisiin. Testijakson aikana Bluetooth-yhteyden kanssa en havainnut ongelmia.

Akunkesto ja pakkastesti

Honor on lähtenyt parantamaan puhelimen akunkestoa, sillä nyt Magic7 Lite tuo mukanaan yhden markkinoiden suurimmista akuista. Laitteessa on peräti 6600 milliampeeritunnin akku, joka 1300 milliampeerituntia suurempi kuin edeltäjässä. Tämä on saavutettu käyttämällä pii-hiili-teknologiaa, joka on usein ollut vain Honorin lippulaivapuhelimissa.

Akunkesto on yksi Magic7 Liten suurimmista valttikorteista. 6600 milliampeerituntia yhdistettynä energiatehokkaisiin tekniikoihin, odotukset ovat jo lähtökohtaisesti korkealla. Testijakson aikana puhelimen akun todettiin riittävän vaivatta kahteen päivään jopa omalla käytölläni. Itselle usein riittää, että akku riittää yhden aktiivisen päivän, mutta kaksikin päivää oli mahdollista. Normaali peruskäyttäjä pärjännee yhdellä latauksella jopa kolmekin päivää.

Usein iltaisin akkua oli jäljellä 50-55 prosenttia, joten kaksi päivää ei ole ongelma. Parina päivänä ihmettelin vielä illalla jopa 65 prosentin akunvarausta, joten akku on loistava. Itsellä puhelimen käyttäminen on usein paljon netin selaamista, kuvaamista, sosiaalista mediaa, videosisällön kuluttamista sekä viestittelyä. Honor Magic7 Lite on siis loistava, jos hakusessa on puhelin pitkällä akunkestolla.

Honor on parantanut myös latausratkaisuja, joka vastaa nyt EU:n uusiin säädöksiin ja samalla myös lataustehoa on parannettu. Edeltäjän 35 watin pikalatauksesta on nyt noustu peräti 66 wattiin. Tämä vastaa myös suuremman akun tarpeisiin, eikä akkua tarvitse olla lataamassa tuskallisen kauaa.

Latauksessa parasta on se, että 66 watin tehoon ei tarvita enää Honorin omaa latausstandardia. Honor Magic7 Lite latautuu myös USB Power Delivery (PD) -pikalatureilla 66 watin teholla, joka on selvä parannus. Honor ei toimita puhelimen mukana enää laturia, mutta pikalataus onnistuu nyt yleisillä latureilla, joita monilta löytyy jo valmiiksi.

Honor ei ole antanut mitään varsinaista latausaikaa puhelimelle, mutta pääsimme sen testaamaan Honorin virallisella laturilla. Lataustestin tulokset löytyvät alapuolelta.

Honor Magic7 Liten akun latausnopeus 66 watin pikalatauksella.

66 watin latauksella puhelin latautuu tyhjästä täyteen 65 minuutissa, eli vain reilussa tunnissa. 15 minuutissa akkua on ladattu 27 prosenttia ja 30 minuutissa saavutetaan 53 prosentin varaus. 90 prosentin varaukseen menee 54 minuuttia. Lataus hidastuu hieman loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 11 minuuttia.

Kyseessä on mukavan nopea pikalataus omassa hintapisteessään ja ottaen huomioon massiivisen akun. Ilahduttavaa on myös, että Honor on parantanut latausnopeutta ja latausnopeus on yllättävän tasaista loppuun asti. Muutamassa kymmenessä minuutissa saadaan jo päiväksi virtaa, joka on aina loistava juttu.

Langallinen lataus USB-C-liitimen kautta on ainoa lataustapa. Honor ei ole tuonut mukaan tukea langattomalle lataukselle, mutta sitä ei voida vaatia tässä hintaluokassa.

Testijakson aikana Magic7 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Magic7 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta, mutta salaman käyttäminen kamerassa ei ollut mahdollista. Puhelimen lataaminen oli myös mahdollista, vaikka toisinaan Honor on sitä rajoittanut.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Magic7 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua ei ollut kulunut ollenkaan, vaan varaus pysyi 100 prosentissa. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Honor on saanut rakennettua Magic7 Liten kestämään pakkasta loistavasti. Akun kuluminen oli nollassa molemmissa testeissä, ja pakkanen ei vaikuttanut juuri mihinkään. Toki salamaa ei voinut käyttää kuvaamisessa, mutta esimerkiksi lataus oli edelleen mahdollista.

Kamerat

Kameroihin Honor ei ole tänä vuonna kajonnut juurikaan. Toki edeltäjään verrattuna yksi turha kamera on saatu pois, mutta kaksi muuta kameraa ovat teknisesti pysyneet ennallaan. Tarjolla on 108 megapikselin pääkamera sekä 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, mutta makrokamerasta on karsittu.

108 megapikselin pääkameran sensorista ei ole tarkkaa tietoa, sillä Honor ei avoimesti näitä kerro. Honor mainitsee kuitenkin sensorin olevan kooltaan 1/1.67 tuumaa ja siinä on 0.64 mikronin pikselikoko. Näiden tietojen perusteella kyseessä voisi olla Samsungin kehittämä ISOCELL HM6 -sensori. Kameran kaverina on f/1.75-aukolla varusteltu linssi, ja uudistuksena tällä kertaa on tuki optiselle kuvanvakautukselle.

Kamerassa käytetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli kuvat ovat oletusarvoisesti 12 megapikselin tasoisia. 12 megapikselin kuvia saadaan, kun yhdistetään yhdeksän pikseliä yhdeksi. Erillisessä tilassa on myös mahdollista taltioida 108 megapikselin tasoisia kuvia.

Honor Magic7 Lite ei ole pääkameransa osalta yhtään hullumpi ja mielestäni Honor on saanut optimoitua kameraa selvästi ohjelmiston osalta. Erityisesti hyvässä valaistuksessa pääkameralla saadaan taltioitua todella laadukasta jälkeä. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, värit ovat luonnolliset ja dynaaminen alue on laaja. Kuvissa ei ole myöskään ylimääräistä pehmeyttä.

Erityisesti lähikuvissa puhelin on vahvoilla. Tällä kertaa Honor on parantanut myös maisemakuvausta, sillä mielestäni yksityiskohdat pysyvät myös niissä parempina. Heikossakin valaistuksessa kameralla saadaan riittävää jälkeä. Pehmeys toki lisääntyy, mutta yksityiskohtia on hyvin. Värit ovat myös miellyttävät, eikä ne haalistu liiaksi. Pääkamera tukee myös yökuvaustilaa, jolla saadaan hieman enemmän valoa mukaan. Mielestäni pääkamera ajaa asiansa myös heikossa valossa, mutta edelleenkin parempiakin on nähty.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor Magic7 Liten pääkameralla.

Honor mainostaa pääkameraa myös tutulla 3-kertaisella häviöttömällä zoomauksella. Zoomaus toteutetaan siis hyödyntämällä pääkameraa, eikä erillistä zoomauskameraa ole tarjolla. Häviöttömällä zoomauksella tarkoitetaan sitä, että kuvan ei pitäisi olla radikaalisti laaduttomampi kuin esimerkiksi pääkameralla otettu normaali kuva. Kuva otetaan hyödyntämällä erilaisia tekniikoita, kuten rajausta suoraan sensorista, jolloin kyseessä ei ole perinteinen digitaalinen zoomaus.

Testijakson aikana Magic7 Liten todettiin taltioivan laadukkaita kuvia myös 3-kertaisella zoomauksella. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat yksityiskohtaisia ja teräviä. Myös heikossa valaistuksessa kuvat ovat miellyttäviä ja yksityiskohtia on mukavasti. Tietysti pehmeys lisääntyy.

Alapuolella on muutamia 3-kertaisella häviämättömällä zoomauksella otettuja kuvia.

Honor on jo pidemmän aikaa käyttänyt keskihintaluokan puhelimissaan erikoista 5 megapikselin ultralaajakulmakameraa. Usein tässä hintapisteessä on vähintään 8 megapikselin kamera, jotka eivät usein laadullaan yllätä. 5 megapikselin kameralta ei kannata odottaa ihmeitä, ja sen huomasi heti kameraa käytettäessä.

Ultralaajakulmakuvissa on hyvässäkin valaistuksessa havaittavissa huomattavaa pehmeyttä ja ainoastaan kuvien keskiosa on yksityiskohtainen. Kuvia lähempää katsottuna ne näyttävät öljymaalauksilta, sillä tarkkuus ei ole hyvä. Kuvat ovat myös usein yllättävän tummia, mutta onneksi värit taltioituvat luonnollisesti.

Ultralaajakulmakamera ei tue minkäänlaista yökuvaustilaa, joten se on käyttökelvoton heikossa valaistuksessa. Kun valoa ei ole tarpeeksi kuvat eivät näytä edes öljymaalauksilta, vaan kuvista on oikeasti vaikea edes tunnistaa kuvattavaa kohdetta. Mielestäni kuvat eivät ole edes sillä tasolla, että niitä kehtaisi jakaa eteenpäin.

Ultralaajakulmakamera on osa-alue, jota Honorin pitäisi selvästi parantaa. Esimerkiksi käyttämällä tarkempaa sensoria ja lisäämällä automaattitarkennuksen saataisiin mukaan myös makrokuvausominaisuus.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Magic7 Liten ultralaajakulmakameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Videokuvauksen osalta Magic7 Lite tuo mukanaan tutut ominaisuudet, ja tuettuna on korkeintaan 4K 30 fps -tarkkuus pääkameralla. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää korkeintaan 1080 30 fps -tasolle. Pääkameralla videokuvauksen todettiin olevan hintaluokan perustasolla, eli videot ovat tarkkoja. Tällä kertaa myös optinen kuvanvakautus tuo mukanaan vakautta. Valitettavasti kameroiden välillä ei ole mahdollista liikkua kesken kuvaamisen.

Puhelimessa hyödynnetään 16 megapikselin tasoista etukameraa, joka on tullut tutuksi monista Honorin edullisemmista puhelimista. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, ja tutulla tasolla. Etukamera on varmasti tarpeeksi hyvä, jos selfiekuvaaminen ei ole päivittäistä puuhaa. Etukameralla pystyy taltioimaan korkeintaan 1080p-videokuvaa.

Honor Magic7 Lite tuo mukanaan tutun kamerasovelluksen, jota Honor on viime aikoina käyttänyt monissa puhelimissaan. Tietysti joistakin ominaisuuksista on karsittu verrattuna kalliimpiin puhelimiin, mutta perustoiminnot ovat ennallaan.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot ja monivideo sekä lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, filttereille ja AI-tilalle. Kameran päänäkymässä on zoomisäädin, jossa on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x) sekä zoomille (2x ja 3x).

Puhelimeen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään ainoastaan pääkameran asetuksia manuaalisesti. Mahdollista on säätää ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. RAW-kuvien taltiointi ei puhelimella ole valitettavasti mahdollista.

Käyttöjärjestelmä

Magic Portal on tärkeässä roolissa MagicOS 8 -ohjelmistossa.

Honorin vahvuus ei ole ollut viime vuosina ohjelmisto, sillä yhtiön on seurannut Huawein jalanjäljissä. Nyt myös Honor Magic7 Lite jakaa ristiriitaisia mielipiteitä, mutta myös tiettyjä osa-alueita on parannettu selvästi.

Puhelimessa on julkaisun aikaan vanha Android 14, eikä tuorein Android 15. Tämä on selvä miinus, eikä Honor ole antanut aikataulua päivityksen julkaisulle. Tarjolla on myös MagicOS 8.0 -ohjelmisto. Testijakson lopuksi puhelimeen oli asennettuna tuoreimmat päivitykset, joiden mukana oli Googlen 1. marraskuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupausta Honor on lähtenyt viemään selvästi eteenpäin, sillä nyt peitotaan jopa kilpailijat. Honor Magic7 Lite saa 6 Android-versiopäivitystä sekä 6 vuotta tietoturvapäivityksiä. Viimeisiä päivityksiä voidaan odottaa siis vuonna 2031. Honor päihittää selvästi jopa Samsungin 4 + 5 vuoden päivityslupauksen samassa hintaluokassa. Vertailun vuoksi Honor lupasi viime vuonna vain 2 + 3 vuoden päivitykset.

Omassa hintapisteessään Honorin päivityslupaus on nyt parhaimmistoa. Onkin ilahduttavaa nähdä, että Honor on ottanut oppia ja palautteen vastaan myös tämän osalta. Ohjelmistossa on hyvä nostaa esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan.

MagicOS 8.0 -käyttöliittymä on Honorin uusin näkemys siitä, mitä Androidin pitäisi olla. Honorin mukaan mukana on ”vertaansa vailla olevia innovaatioita”, ja ohjelmiston pitäisi tarjota saumaton ja älykäs käyttäjälle personoitu kokemus.

Avainroolissa tällä kertaa on pari uutuusominaisuutta, jotka ovat Magic Portal, Magic Capsule sekä Magic Ring, mutta käyttöliittymään itsessään Honor on tehnyt vain muutamia pieniä uudistuksia. MagicOS 8.0 tuo mukanaan uuden lukitusnäytön, jota voi muokata aikaisempaa henkilökohtaisemmaksi.

Puhelimessa on myös päivitetty ilmoitus- ja pikavalikko, joka on hieman erilainen kuin edeltäjämallissa. Ilmoitusvalikon saa auki pyyhkäisemällä alaspäin näytön vasemmasta yläreunasta ja pikavalikon saa auki pyyhkäisemällä oikeasta yläkulmasta. Pikavalikossa on nyt aikaisempaa monipuolisimmat säädöt ja sieltä on mahdollista hallita musiikkia, ääntä, näytön kirkkautta sekä yhteyksiä.

Muilta osin käyttöliittymä kokemus on edelleen kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Mukana on myös tekoälyominaisuuksia, kuten AI-pyyhekumi.

Ohjelmisto toimi Magic7 Litessä todella vakuuttavasti ja nopeasti. Vastaan ei tullut ylimääräistä hidastelua, vaan ohjelmisto oli optimoitu hyvin. Jälleen kerran on nostettava esille, että Honorin yksi suurimmista ongelmista on kuitenkin aggressiivinen sovelluksien taustatoiminnan rajoittaminen, joka toisinaan aiheuttaa ongelmia ilmoituksien kanssa.

Yhteenveto

Honor Magic7 Lite on monella tavalla päivitetty versio verrattuna Magic6 Liteen, vaikka nopealla vilkaisulla voisikin veikata jotain aivan muuta. Honor on päättänyt mennä oikeaan suuntaan, jonka takia itse tykkäsin todella paljon Magic7 Litestä.

Kestävä rakenne ja IP64-luokiteltu rakenne ovat Honor Magic7 Liten suurimmat vahvuudet. Lisäksi kestävyys on saatu näyttävään ja ohueen rakenteeseen. Puhelimen vahvuutena on myös suuri, sulava ja kirkas AMOLED-näyttöpaneeli, massiivinen 6600 milliampeeritunnin akku sekä tilava 512 gigatavun tallennustila. Honor on saanut mukaan myös stereokaiuttimet, eSIM-tuen sekä PD-pikalataustuen, jotka edeltäjästä puuttuivat. 6 + 6 vuoden päivityslupausta pidetään myös isona vahvuutena.

Honor Magic7 Liten heikoin lenkki on Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiiri, joten suorituskyky ei ole päivittynyt edeltäjään verrattuna. Tässä hintaluokassa kaipaisi myös selvästi parempaa suorituskykyä. Kameroiden osalta suurin kipupiste on 5 megapikselin heikkolaatuinen ultralaajakulmakamera, jota ei tässä kategoriassa voi hyväksyä. Viimeinen selvä heikkous on vanha Android 14, ja mielestäni jo vuonna 2025 pitäisi olla heti uusin Android 15.

Kilpailu on erittäin kovaa 400 euron hintapisteessä, sillä esimerkiksi jo edullisemmallakin hinnalla saa suorituskykyisempiä OnePlus Nord 4– ja Samsung Galaxy A55 5G -puhelimia. Vaikka Honor on mennyt parempaan suuntaan, niin kyseessä voisi olla melko täydellinen keskihintainen puhelin, jos suorituskyky ja ultralaajakulmakamerat olisivat parempia.

Jos Honor Magic7 Liten hinta tippuu alennuksissa alle 300 euroon, niin puutteista voidaan antaa hieman anteeksi.

Honor Magic7 Lite

8.2

Honor Magic7 Lite on selvä harppaus parempaan suuntaan, mutta kipupisteinä ovat edelleen suorituskyky sekä ultralaajakulmakamera.

Hyvää
  • Näyttävä ja kestävä rakenne (IP64)
  • Tarkka, sulava ja kirkas AMOLED-näyttö
  • Suuri 512 gigatavun tallennustila
  • Pääosin hyvä kamera
  • Stereokaiuttimet ja eSIM-tuki lisätty
  • Pitkä päivitystuki (6 + 6 vuotta)
  • Massiivinen akku ja nopea lataus
  • PD-pikalataustuki
  • Googlen palvelut mukana
Huonoa
  • Vanha Snapdragon 6 Gen 1
  • Ei laturia myyntipakkauksessa
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ultralaajakulmakamera on heikkolaatuinen
  • Vanha Android 14
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut