AndroidArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei P10 Lite – hyvä esimerkki laatupäivityksestä

Eikö puhelimen tarvitse olla aina kallein ja parhain? Onko etsinnässä uusi älypuhelin reilulla 200 eurolla? Noin 200 euron hintaluokka on täynnä erilaisia puhelimia, toiset hyviä, toiset taas huonoja. Huawei on yksi ahkerimmista valmistajista, joka panostaa 150-250 euron älypuhelimiin ja myös Suomessa tähän hintakategoriaan on laajasti vaihtoehtoja. Yksi uusimmista on Huawei P10– ja Huawei P10 Plus -puhelimien rinnalla esitelty Huawei P10 Lite, joka on kuitenkin isoveljiään reilusti erilaisempi.

Huawei P10 Lite saapui testiimme jo muutamia viikkoja sitten, minkä ansiosta on muodostunut selvä mielipide siitä, mihin laite kykenee. Muista Huawei P10 -puhelimista poiketen Huawei on päättänyt Lite-mallissa tyytyä metalliseen kehykseen sekä lasiseen takakuoreen, joten Huawei P10 Liten ulkoinen olemus on varsin laadukas. Puhelimessa on kuitenkin myös muutamia ”halpaälypuhelimen” peruspiirteitä, joita Huawei ei ole pystynyt edes ulkokuorella peittämään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan Huawei P10 Lite -puhelinta ”testimäisesti”, eli ei aivan niin syvällisesti kuin laajemmissa arvosteluissa.

Tekniset tiedot
Huawei P10 Lite (WAS-LX1)
Mitat: 146.5 x 72 x 7.2 mm
Paino: 146 g
Näyttö: 5.2 tuumaa Full HD (1920 x 1080)
Suoritin: 8-ytiminen HiSilicon Kirin 658 (Mali-T830MP2)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 MP pääkamera ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0 Nougat (EMUI 5.1)
Muuta: sormenjälkilukija ja Dual-SIM/muistikortti

Myyntipakkaus

Huawei P10 Liten myyntipakkauksessa on puhelimen lisäksi laturi, USB-johto, käyttöohjeet, kuulokkeet ja SIM-korttiluukun avain.

Huawei P10 Lite toimitetaan Huaweille tyypillisessä vaaleassa myyntipakkauksessa. Tällä kertaa paketin ulkoiseen olemukseen on kuitenkin tuotu hieman pirteyttä lilahtavalla värimaailmalla. Myyntipakkauksen pintaan on painettu tutut Huawein logot sekä teksti ”Huawei Design”.

Pakkausta avatessa tulee esille kolmeen lokeroon jaettu sisältö. Itse puhelimen lisäksi pakkauksessa on oma pahvinen lokeronsa käyttöohjeille sekä takuukortille. Tällä kertaa Huawei ei ole kustomoinut laitteen pakkausta kaikille markkina-alueille erikseen, vaan Huawei P10 Liten mukana tulee harvinaisen paksu aloitusopas, josta löytyy ohjeet 21 eri kielellä. Näiden lisäksi pakkauksessa on vielä perinteinen micro-USB-kaapeli, pikalatausta tukeva laturi sekä Huawein perusnappikuulokkeet. Pakkaukseen kuuluu vielä myös SIM-korttiluukun avaustyökalu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei ei toimita Huawei P10 Liten mukana minkäännäköistä suojakuorta, jota ainakin itse olisin odottanut. Normaalisti Huawein puhelimien mukana tulee suojakuori, mutta jostain syystä sitä nyt ei toimiteta, vaikka kyseessä on lähes kokonaan lasista valmistettu puhelin. Erillinen suojakuori on kuitenkin suositeltavaa ostaa, jottei Huawei P10 Liten lasinen rakenne menisi heti huonoksi.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Monet valmistajat parantavat jatkuvasti älypuhelimiaan 200 euron hintaluokassa. Erityiset parannukset ovat viime aikoina näkyneet ulkoisessa laadussa, mutta tekniikka ei monestikaan ole päivittynyt yhtä merkittävästi. Huawei P10 Lite on hyvä esimerkki ”laatupäivityksestä”, sillä puhelin rakentuu metallisesta kehyksestä sekä lasisesta takakuoresta. Esimerkiksi viime vuonna Huawei P9 Litessä oli muovinen takakuori, joten premium-tuntumassa on nyt päästy vielä askeleen kohti lippulaivapuhelimia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntumaltaan Huawei P10 Lite on varsin lähellä Honor 8 Lite -mallia, mutta puhelin tuntuu kuitenkin hieman paremmalta metallisen kehyksensä ansiosta. Metallisessa kehyksessä on kuitenkin myös tutut muoviset antennijuovat, jotka tosin jättävät toivomisen varaa. Muovisia viivoja sekä metallia ei ole saatu kunnolla integroitua, minkä takia saumakohdat tuntee selvästi, sillä muovi on hieman muuta pintaa koholla. Oikeastaan muuta kritisoitavaa Huawei P10 Liten ulkoisesta olemuksesta ei löydy. Verrattuna Honor 8 Lite -puhelimeen, Huawei P10 Liten lasien pinnoitteissa on päästy huomattavasti pidemmälle. Honor 8 Litessä näyttölasi keräsi lähes kaiken lian ja rasvan, eikä lasia tuntunut saavat millään puhtaaksi. Huawei P10 Liten kohdalla samaa ongelmaa ei ole, sillä lasipintojen liat saa pyyhittyä helposti pois ilman ongelmia. Lasisten puhelimien ongelma on kuitenkin helpompi rikkoontuminen sekä naarmuuntuminen. Testijakson aikana Huawei P10 Liten lasipinnat keräsivät muutamia naarmuja, mutta eipä niiltä voi välttyä missään lasisessa älypuhelimessa ilman suojakuorta.

Huawei P10 Liten fyysiset mitat ovat 146.5 x 72 x 7.2 millimetriä ja painoa löytyy 146 grammaa. Puhelin on mitoiltaan siis hyvin perinteinen 5,2 tuuman näytöllä varusteltu laite. Mitoiltaan puhelin ei siis ole kovin massiivinen ja puhelin sopii varsin hyvin käteen.

Huawei P10 Liten takaosan yläreunaan on asetettu yksi kamera, jonka vasemmalla puolella on yksi LED-salama. Takaosassa on Huaweille tyypilliseen tapaan myös sormenjälkilukija, joka on Honor 8 Liten tapaisesti muovia. Takaosassa on myös Huawein logo yhdessä sertifiointitietojen kanssa. Puhelimen edessä on näytön alapuolella jälleen Huawei-logo ja näytön yläpuolella on kuuloke, etukamera, ilmoitusvalo sekä valoisuudentunnistin.

Laitteen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka. Huawei P10 Liten yläreunassa on mikrofoni sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunassa on kaiutin, mikrofoni sekä micro-USB-liitäntä.

Näyttö, tekniikka, akku ja sormenjälkilukija

Huawei P10 Litessä on 5,2 tuuman Full HD -näyttö, joka perustuu IPS-teknologiaan. Näyttö on teknisesti hyvä omassa hintaluokassaan ja se on varusteltu huippuluokan katselukulmilla ja silmiä miellyttävällä värintoistolla. Ainoaksi ongelmaksi koitui hieman heikko kirkkaus. Näytön kirkkaus riittää loistavasti sisätiloissa, mutta ulkona – ja varsinkin suorassa auringonpaisteessa – näytön heikohko kirkkaus pääsee tuottamaan ongelmia.

Pääasiassa Huawei P10 Liten näyttö on hyvä, mutta ei kuitenkaan täydellinen. Näyttöä on suojaamassa 2,5D-lasi, joka on siis hieman kaareutuva, mikä luo miellyttävän ja sulavan siirtymän laitteen alumiinirunkoon.

Teknisesti Huawei P10 Lite on hyvin samalla tasolla muun muassa viime vuoden Huawei P9 Lite -mallin tai alkuvuonna myyntiin tulleen Honor 8 Liten kanssa. Huawei P10 Liten sisällä pyörii Huawein itse kehittämä kahdeksanytiminen Kirin 658 -järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 2,1 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa laitteessa hoitaa Mali-T830MP2. Järjestelmäpiirin tukena on 3 gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa puhelimessa on mukavat 32 gigatavua, joka on varsin positiivista puhelimen omassa hintaluokassa. Huawei P10 Lite tukee kuitenkin myös microSD-muistikorttia aina 256 gigatavuun asti, josta käyttäjä voi saada reilusti lisätilaa sitä tarvittaessa.

Huawei P10 Litessä on 3000 milliampeeritunnin akku, jolla puhelinta on mahdollista käyttää helposti yhden päivän, mutta toinen päivä tuskin onnistuu ilman latausta. Parasta Huawei P10 Litessä on varmasti tuki pikalataukselle. Puhelimen myyntipakkauksen mukana tulee Huawein peruspikalaturi, jolla laitteen akun saa ladattua puoleenväliin noin puolessa tunnissa. Verrattuna Honor 8 Lite -malliin, Huawei P10 Lite on siinä mielessä parempi vaihtoehto, koska pikalaturi tulee suoraan myyntipakkauksen mukana, eikä Honor 8 Lite edes tukenut mitään mainittavaa pikalatausta. Huawei P10 Litessä hyödynnetään edelleen hieman vanhentunutta micro-USB-standardia, eikä jo yleistymään ruvennutta USB-C-tyypin liitäntää, joka löytyy esimerkiksi isovelimalleista (Huawei P10/Plus).

Huawein tavaramerkki on ollut useamman vuoden laitteiden takaa löytyvä sormenjälkilukija, mutta tästä on kuitenkin luovuttu ainakin lippulaivapuhelimissa. Onneksi sormenjälkilukija on tutussa vanhassa paikassaan Huawei P10 Liten kohdalla. Henkilökohtaisesti tykkään siitä, että lukija on laitteen takana juuri etusormen kohdalla, jolloin se on helposti tavoitettavissa. Huawei on tunnettu myös markkinoiden nopeimmista sormenjälkilukijoistaan, eikä Huawei P10 Lite tee tässä kohtaa ollenkaan poikkeusta. Sormenjälkilukija tuntuu toimivan luotettavasti sekä hyvin nopeasti.

Kamerat

Huawei P10 Lite jäljittelee kameroidensa osalta pitkälti Honor 8 Lite -puhelinta. Puhelimesta ei löydy isoveljiensä tapaisesti kaksoiskameraa, vaan Lite-mallissa tyydytään yhteen normaaliin kameraan. Pääkamerana toimii 12 megapikselin sensori, jonka kaverina on yksivärinen LED-salama. Lisäksi laitteen etukamera on kooltaan 8 megapikseliä.

Puhelimen kamera tuottaa varsin mukavaa jälkeä, mutta ei luonnollisestikaan lähellekään lippulaivapuhelimien tasoista. Huawei P10 Litellä otetut kuvat ovat omassa hintaluokassaan varsin laadukkaita. Kuvissa on luonnolliset värit ja hyvässä valaistuksessa kuvat näyttävät hyviltä ja tarkoilta. Hämärämmässä kuvissa on huomattavasti vähemmän yksityiskohtia ja enemmän rakeisuutta.

Huawei P10 Liten kameralla voidaan taltioida korkeintaan Full HD -videokuvaa, eikä 4K-videokuvaus ole näin ollen mahdollista. Laitteen kameran muita ominaisuuksia ovat varsin laajat pro-kuvaustila ja pro-videokuvaustila. Itse puhelimen kamerasovellus on täysin identtinen muiden Huawein puhelimien kamerasovelluksien kanssa. Sovellus on yksi markkinoiden ominaisuusrikkaimmista kamerasovelluksista, jonka ansiosta se on myös varsin hyvä alemman hintaluokan laitteissakin. Kamera toimi testijakson aikana hyvin vikkelästi, eikä esimerkiksi Honor 8 Liten kanssa vastaan tulleita hitausongelmia ollut. Alla on muutama kuva, jotka on taltioitu Huawei P10 Liten pääkameralla.

Ohjelmisto

Käyttöjärjestelmänä Huawei P10 Litessä käytetään jo ”vanhentunutta” Android 7.0 Nougatia, jonka päällä toimii Huawein oma EMUI 5.1 -käyttöliittymä. EMUI 5 tuli tutuksi jo viime vuonna Mate 9 Pron kohdalla ja tänä vuonna Huawei P10 -puhelimien kanssa esiteltiin EMUI 5.1 -versio. EMUI 5.1 on käyty tarkemmin läpi jo Huawei P10 -puhelimen arvostelussa, joten siihen ei enää Lite-mallin kohdalla paneuduta niin tarkasti.

Aikaisemmin Honor 8 Liten arvostelussa mainitsin, että käyttöjärjestelmän kohdalla oli huomattavia ongelmia sekä hidasteluja. Nyt lähes identtisen Huawei P10 Liten kohdalla näitä ongelmia ei tullut vastaan yhtään ja käyttöjärjestelmä tuntui toimivan aivan kuten odottaa voi.

Koska Huawei P10 Liten käyttöjärjestelmä on edelleen Android 7.0 Nougat (ei Android 7.1), niin on todennäköistä, että Huawei ei ole tuomassa puhelimelle edes tuoreinta Android 8.0 Oreo -päivitystä. Huawei päivittää alemman hintaluokan puhelimiaan varsin heikosti, joten myös Huawei P10 Liten tulevaisuus ei ole varmasti kovin valoisa. On kuitenkin mahdollista, että laite tulee saamaan Oreo-päivityksen, sillä Huawei ei ole sitä ainakaan toistaiseksi erikseen kiistänyt. Testilaitteessamme puhelimen tuorein tietoturvapäivitys oli huhtikuulta, joka on jo hyvin vanha.

Yhteenveto

Huawei P10 Lite on varmasti Huawein yksi parhaimmista älypuhelimista reilulla 200 eurolla. Vaikka kyseessä on varsin identtinen lukuisien muiden Huawein saman hintaisten älypuhelimien kanssa, niin mielestäni Huawei P10 Lite on näistä kuitenkin parhaiten toteutettu. Puhelimen ulkoinen olemus on jämäkkä ja tuntuma on kuin kalliimmissa puhelimissa. Mitään suuria ongelmia Huawei P10 Liten käytössä ei tullut vastaan, vaan kaikki tuntui toimivan luotettavasti.

Henkilökohtaisesti pidin puhelimen kohtuullisista kameroista sekä käyttöjärjestelmän toimivuudesta verrattuna hyvin identtiseen Honor 8 Liteen. Myös 32 gigatavua muistia reilun 200 euron puhelimessa on positiivista, sillä monesti ollaan saatu tyytyä vain 16 gigatavuun, joka on nykypäivänä liian vähän.

Suomessa Huawei P10 Liteä myydään tällä hetkellä noin 220 eurolla neljässä värissä, jotka ovat musta, valkoinen, kulta ja sininen.


Yhteenveto

7.1

Huawei P10 Lite on tyylikäs puhelin, joka rakentuu pääasiassa lasista. Puhelimessa on mukavasti muistia sekä kohtuullisesti suorituskykyä, joka riittää varmasti kevyeen päivittäiseen käyttöön. Vaikka puhelin on yksi parhaimmista 200 euron laitteista, niin myös heikkouksia on. Suurimmat heikkoudet ovat varmasti "vanhentunut" käyttöjärjestelmä sekä lasinen takakuori, joka saattaa olla helposti naarmuilla tai mennä halki rajummassa käytössä.

Hyvää
  • Tyylikäs ja laadukas muotoilu
  • Riittävästi muistia (3 Gt & 32 Gt)
  • Hinta-laatusuhde kohdillaan
Huonoa
  • Herkkä naarmuille (takalasi)
  • Ei vedenkestävä
  • Vanhentunut käyttöjärjestelmä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android