Testissä Huawei Watch GT 5 Pro – Erittäin tyylikäs, mutta minimaalisesti uudistunut älykello
Huawei on julkistanut uudet Watch GT 5- ja Watch GT 5 Pro -älykellot vain vuosi edellisien jälkeen. Tai oikeastaan pro-malleja ei viime vuonna nähty, joten nyt Huawei tuo jotain uutta. Vaikka kellot ovat nimellisesti uusia, niin ulkoiset ja tekniset uudistukset ovat minimaalisia. Suurimmat uudistukset saadaan nyt ohjelmistoon ja kellon sensoreihin.
Muodin ja tyylikkyyden osalta Huawei on lähtenyt vieläkin parempaan suuntaan, sillä Huawei Watch GT 5 Prossa on tuttu kahdeksankulmainen luksustason muotoilu sekä laadukkaat materiaalit. Tekniikan osalta suuria yllätyksiä ei ole, sillä kellossa on kookas 1,43 tuuman näyttöpaneeli, uudistettu TruSense-järjestelmä sekä tuttu 14 päivän mittainen akunkesto. Käyttöjärjestelmäksi on saatu tuorein HarmonyOS 5.0
Huawei Watch GT 5 Pro 46 mm on saatavilla Suomessa edullisimmillaan 399 euron hintaan mustassa versiossa muovirannekkeella ja titaanisena metallirannekkeella 499 euron hintaan. Kellon myynti alkaa heti julkaisun jälkeen 19. syyskuuta. Huawei Watch GT 5 Pro on saatavilla ainoastaan 46 mm kokoversiossa.
Artikkelissa tarkastelemme Watch GT 5 Pron ominaisuuksia, rakennetta sekä yleistä käyttökokemusta. Alapuolella on vielä listattuna älykellon tärkeimmät ominaisuudet.
Huawei Watch GT 5 Pro (46mm)
- Näyttö: 1,43 tuumaa, AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
- RAM-muisti: 32 megatavua
- Tallennustila: 4 gigatavua
- Yhteydet: Bluetooth 5.2
- Akku: 524 milliampeerituntia (ei irrotettava)
- Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
- Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 5.0 (LiteOS)
- Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2
- Mitat: 46,3 x 46,3 x 10,9 millimetriä
- Paino: 52 grammaa (ilman ranneketta)
- Valmistusmateriaalit: RTitaani, keraami ja safiirilasi
- Vedenkestävyys: 5 ATM ja IP69K
- Värit: Titaani ja musta
- Tuetut laitteet: HarmonyOS, Android 9.0+ tai iOS 13.0+
- Hinta: alk. 399 euroa
Tyylikäs ja näyttävä
Huawei Watch GT 5 Pro on yksi Huawein tämän hetken parhaimmista GT-sarjan kelloista, jonka kanssa on lähdetty toteuttamaan ”Gran Turismo” -tason luksusmuotokieltä. Esimerkiksi materiaalina on testiin saadussa versiossa käytetty pääasiassa avaruustason titaania, joka on kevyempää sekä kestävämpää materiaalia kuin useimmat ruostumattomasta teräksestä valmistetut kellot.
Kellon keskiössä on tuttu ja ikoninen kahdeksankulmainen toteutus, joka löytyy Watch GT 5 Prosta. Uudella muotoilulla pyritään tarjoamaan luksusta myös älykellomaailmaan. Watch GT 5 Pro on kauttaaltaan titaania niin kehyksestä, rannekkeesta kuin rungostaan, joten laadusta ei ole karsittu. Kellon takaosa on tuttuun tapaan keraamia, joka tuntuu hyvältä rannetta vasten.
Muotoilun selvä kohokohta itselleni on kruunupainike, joka nimensäkin mukaisesti kruunaa laitteen tyylikkään ja klassisen muotoilun. Kruunupainike löytyy kellon oikeasta reunasta, jossa on myös kellon ohjelmoitava pikapainike. Oletusarvoisesti painikkeesta päästään käsiksi urheilutiloihin ja aloittamaan nopeasti treeni. Kellon oikeaan kylkeen on asetettuna myös kaiutin.
Huawei Watch GT 5 Pro (46 mm) painaa 53 grammaa, joten paino on pysynyt myös aisoissa. Vaikka kello ei ole mitenkään markkinoiden kevyin, niin sitä on silti ihan miellyttävää pitää kädessä. Huawei kertoo virallisiksi mitoiksi 46,3 x 46,3 x 10,9 millimetriä, joten mittojen kanssa ollaan perinteisissä älykellon mitoissa.
Vasemmassa kyljessä on ainoastaan reikä mikrofonia varten. Takaosan hieman kupolimaisesti ulkonevassa alueessa on syke- ja lämpötilasensorit. Takaosaan on laitettu tuttuun tyyliin myös vaadittavia sertifiointitietoja pienellä präntillä.
Huawei Watch GT 5 Pro -kellosta on tehty 5 ATM- ja IP69K-luokituksien mukaisesti vedenkestävä. Kellon kanssa voi mennä esimerkiksi suihkuun tai uimaan ilman pelkoa hajoamisesta, sillä se kestää vapaan sukelluksen aina 40 metrin syvyyteen asti. Myöskään hien ei pitäisi vaikuttaa millään tavalla älykellon toimintaan. Testijakson aikana kelloa pidettiin ranteessa lähes jatkuvasti ja se altistui vedelle päivittäin, eikä se vaikuttanut käyttöön.
Testijakson aikana kellon runkoon ei tullut mitään naarmuja tai kolhuja, minkä lisäksi näyttölasi tuntui pitävän naarmut hyvin loitolla. Huawei on saanut käyttöön safiirilasin, joka on selvästi kestävämpää kuin normaali lasi. Mukana toimitettava metalliranneke kesti myös käyttöä, mistä ainakin itse olin ilahtunut. Harmillista on, että Huawei ei toimita kellon mukana toista ranneketta, vaan käyttäjien on tyydyttävä metalliseen toteutukseen, joka ei varmasti ole kaikkien mieleen.
Huawei on suunnitellut Watch GT 5 Pron niin, että ranneke on itse vaihdettavissa. Jos ei halua käyttää mukana tulevaa ranneketta, niin kelloon voi asettaa monia muita 22 millimetrin levyisiä rannekkeita. Tällä kertaa metallinen rakenne on kuitenkin integroitu paremmin osaksi kelloa, joten se ei näytä edes irrotettavalta. Käyttäjät voivat myös itse säätää rannekkeen pituutta poistamalla metallipaloja välistä.
Teknisesti tuttu
Yleisen tekniikan osalta Huawei Watch GT 5 Pro on samanlainen kuin edeltäjänsä, joten yllätyksiä ei ole luvassa. Tämä on samalla pieni pettymys, mutta mitäpä muutakaan tämän kategorian kellolta voisi odottaa. Toisaalta olisi kiva nähdä joskus myös oikeasti uutta tekniikkaa.
Näytön osalta Huawei luottaa kookkaaseen 1,43 tuuman pyöreään AMOLED-näyttöön. Näytön tarkkuus yltää 466 x 466 pikselin tasolle, joten tarjolla on kiitettävät 326 pikseliä tuumaa kohden. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit laadukkaasti ja samalla näytössä musta näyttää oikeasti mustalta.
Näytön kirkkautta Huawei ei ole erikseen ilmoittanut, mutta testijakson aikana näytöstä sai kiitettävästi selvää myös auringonvalossa. Älykello tukee myös automaattista kirkkautta. Näytön kirkkaus vaihtuu automaattisesti olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin avulla. Huawei Watch GT 5 Pron käyttäjä pystyy lisäksi säätämään näytön kirkkautta oman mielensä mukaan kellon asetuksien kautta.
Huawei Watch GT 5 Pro tukee lisäksi always-on-display-toimintoa. Ominaisuuden avulla kellonaika saadaan näkyviin sammutetulle näytölle jatkuvasti. Kaikissa esiasennetuissa kellotauluissa on omat Always-on-display-näyttönsä, joten käyttäjän ei tarvitse sitä aina erikseen päättää.
Huawei ei ole kertonut kovin tarkasti älykellon teknisistä ominaisuuksista. Odotettavasti kellon sisältä löytyy virtapihi ARM Core-M -järjestelmäpiiri, joka on nähty monissa muissakin Huawein kelloissa. Vaikka markkinoiden parhaimmasta älykellopiiristä ei ole kyse, niin Huawei on onnistunut optimoimaan ohjelmiston toimimaan sulavasti ilman hidasteluja.
Kellossa on tuki Bluetooth 5.2 -yhteydelle, jolla kello voidaan yhdistää puhelimeen. Valitettavasti mitään verkkoyhteyksiä, kuten mobiili- tai Wi-Fi-verkkoja ei kellosta löydy, vaan ne Huawei on säästänyt kalliimpiin todellisiin älykelloihin. Kellossa on kuitenkin NFC-yhteys, jonka käyttö on aika rajallista. Suomessa kello ei nimittäin tue minkäänlaista mobiilimaksamista, vaikka se avautuukin pikkuhiljaa myös Euroopassa. Huawei ei kuitenkaan vielä lanseerannut mobiilimaksua Suomessa.
Huawei tarjoilee uutuuskellossa myös sisäänrakennetun GPS-yhteyden. Huawei on luvannut parannusta juurikin GPS-yhteyteen ja sen todettiin olevan kohtuullisen nopea. Esimerkiksi harjoitusta aloittaessa GPS-yhteys löydettiin muutamassa sekunnissa. Jos ympärillä oli kuitenkin kerrostaloja, niin silloin GPS:n löytäminen saattoi kestää selvästi kauemmin.
Watch GT 5 Pron GPS:n kerrotaan perustuvan Sunflower-teknologiaan, joka saavuttaa 40 prosenttia paremman GPS-reitin sekä 30 prosenttia paremman tarkkuuden. Toki nämä ovat Huawein lukuja, joita ei pysty testijakson aikana kovin hyvin todentamaan. Joka tapauksessa GPS-kokemus tuntui olevan aikaisempaa parempi ja uudistettu dual-band-ratkaisu ajaa asiansa.
Huawei Watch GT 5 Pro -kelloon on laitettu 32 megatavua RAM-muistia sekä 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kelloon on mahdollista siirtää musiikkia tai kuvia, mutta kovin paljoa ei 4 gigatavuun mahdu. Mukana on tuki Bluetooth-puheluille. Huawei Watch GT 5 Pron sisäänrakennettu kaiutin sekä mikrofoni mahdollistavat puhelut suoraan kellosta puhelimen sijaan.
Huawei Watch GT 5 Prolla on kerrottavanaan täysin sama tarina akunkeston osalta kuin Huawein muillakin kelloilla. Huawei on saanut ahdettua kellon sisälle 524 milliampeeritunnin kokoisen akun. Akunkeston on luvattu olevan tyypillisessä käytössä 14 päivää, eli kaksi viikkoa. Akunkesto voi kuitenkin vaihdella selvästi käytön mukaan, sillä raskaassa käytössä ja Always-on-display-tilan kanssa Huawei lupaa 5 päivän mittaisen akunkeston.
Itsellä akku kesti noin kymmenen päivän ajan, kun kello oli satunnaisessa käytössä. Joinain päivinä käyttö saattoi olla raskaampaa ja joinakin vähän vähempää. Huawei Watch GT 5 Prota ladataan mukana toimitettavalla langattomalla latausalustalla. Tuettuna on 10 watin tehoinen lataus, joka on ollut aikaisemmissakin Huawein älykelloissa. Lataus oli mukavan nopeaa älykellolle.
Virkistävästi päivitetty ohjelmisto ja uutuutena Huawei Health+
Huawei on tuonut nyt ensimmäistä kertaa älykelloihin HarmonyOS 5.0 -käyttöjärjestelmän, joka on idealtaan hyvin tuttu, mutta ilmeeseen on saatu pieniä parannuksia. Vaikka kyseessä on pro-versio, niin ohjelmisto ei juurikaan eroa edullisemmista kelloista. Eli mitään kovin mullistavia älytoimintoja ei ole, toisin kuin monissa kilpailijoiden WearOS-kelloissa.
Yleinen ilme on pysynyt paikallaan, mutta Huawei on pyrkinyt tekemään kokemuksesta käyttäjäystävällisemmän ja samalla helpommin ymmärrettävän yhdellä silmäyksellä. Tarjolla on edelleen niin sanottu ”shakkilaudan” kaltainen sovellusvalikko, jossa on korostettuna yhdeksän sovellusta. Sen saa avattua painamalla kellon kruunupainiketta.
Käyttöliittymässä on myös parannetut widgetit käyttökokemuksen tehostamiseksi. Kellotaulun poikki pyyhkäisemällä saadaan widgetit auki. Niissä on Huawein mukaan nopeita tietoja yhdellä vilkaisulla sekä niistä päästään nopeasti myös sovelluksiin. Moniajoon päästään painamalla kruunupainiketta kahdesti, josta sovellukset voidaan sulkea taustalta tai päästä niihin käsiksi helpommin.
Urheilusuorituksien osalta käyttöliittymä on selvästi uudistettu. Huawei Watch GT 5 Pro on saanut uuden tyylin, jossa urheilusuorituksissa sovelluksen tausta on värikoodattu, eli urheilusuorituksen tilan näkee jo suoraan väristä. Esimerkiksi jos syke on matala, niin silloin tausta on vihreä ja sykkeen ollessa korkea tausta on punaisempi.
Yleisesti HarmonyOS tarjoaa käyttöliittymän, joka on monipuolinen sekä yhtenevämpi älypuhelimien käyttökokemuksen kanssa. Kellotaulusta vasemmalle pyyhkäistäessä saadaan auki widgettien näkymä, jota voidaan kustomoida aikaisemmin mainitun mukaisesti käyttäjän tottumuksien mukaan. Kun kellotaulusta pyyhkäistään oikealle, saadaan esille näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia.
Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, ja mukana on myös tuki viesteihin vastaamiseen suoraan kellosta. Toki tarjolla on ainoastaan pikavastaukset suosituissa pikaviestipalveluissa, joita ovat mm. WhatsApp, Facebook Messenger sekä Telegram.
Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on yhdeksän pikavalintaa, akun tila sekä päivämäärä. Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta. Huawei on asentanut kelloon monta omaa sovellusta, kuten musiikki, sää, sekuntikello, kompassi sekä taskulamppu.
Jos on älykellon tehokäyttäjä, niin silloin sovelluksista on varmasti hyötyä, mutta itselleni monestakaan sovelluksesta ei ollut suuremmin iloa. Huawei on saanut kelloon myös tuen kolmannen osapuolen sovelluksille, sillä puhelimen kautta kelloon voidaan asentaa eri sovelluksia AppGallery-sovelluskaupasta. Sovellusvalikoima ei ole kuitenkaan kovin laaja, ja monet sovellukset ovat turhia.
Yleisesti ohjelmisto oli kellossa hyvin toimiva, eikä vastaan tullut hidasteluja tai bugeja. Huawei on myös uudistanut käyttöliittymän animaatioita, jotka tuntuivat toimivan käytössä yllättävänkin sulavasti. Toki itse jäin edelleen kaipaamaan laajempia älyominaisuuksia, sillä nyt kyse on enemmän aktiivisuusrannekkeesta älykellon muodossa.
Tuttuun tapaan Huawei Watch GT 5 Pro toimii yhdessä Huawei Health -sovelluksen kanssa. Itse olen aina tykännyt Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on monipuolinen ja kokoaa kellon keräämät tiedot loogisesti yhteen. Tällä kertaa Huawei on tuonut palvelustaan myös monipuolisimman, mutta samalla kuukausimaksullisen version saataville Suomessa.
Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 9.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 13.0 tai uudempi. Lisäksi sovellus on ladattavissa luonnollisesti Huawein omalle Androidiin perustuvalle HarmonyOS -käyttöjärjestelmälle, mutta siihen perustuvia puhelimia ei virallisesti ole Suomessa myynnissä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.
Google Play -sovelluskaupasta ei Huawei Healthia löydy, vaan käyttäjien on ladattava se suoraan Huawein sivuilta tai kellon paketissa olevan QR-koodin kautta. Lisäksi sovellus on saatavilla Samsungin Galaxy Storesta sekä iOS-laitteille Applen AppStoresta.
Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki älykelloista kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch GT 5 Pro -kelloa, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla asetuksia. Sovelluksen kautta onnistuu myös kellon päivittäminen ja asetuksien hallinta.
Mitään todella uutta ei Huawei Healthiin ole nyt perusominaisuuksien osalta saatu verrattuna edeltäviin kelloihin. Kokemus on pysynyt ennallaan, ja Huawei on vain viilannut nykyisiä toiminnallisuuksia. Kokemus on monipuolinen, eikä terveystietoja piiloteta esimerkiksi maksumuurien taakse, mikä on ollut nouseva trendi.
Testijakson aikana itse huomasin ongelmia kellon ilmoitusasetuksien kanssa. Google on asettanut Huawei Healthin jollekin epämääräisten sovelluksien listalle, jonka takia sovelluksen ilmoitusasetukset ovat rajoitettu Android 13:ssa ja sitä uudemmissa käyttöjärjestelmissä. Nämä rajoitukset pystyy kuitenkin itse ottamaan pois menemällä puhelimen asetuksien kautta Huawei Health -sovelluksen tietoihin, josta pystyy poistamaan rajoitukset. Tähän ohjeet löytyvät esimerkiksi SuomiMobiilin vinkkiartikkelista tämän linkin takaa.
Huawei on tällä kertaa tuonut Suomessakin saataville Health+ -version sovelluksesta myös Suomeen. Kyseessä on kuukausimaksullinen tilaus, joka maksaa Suomessa 7,99 euroa kuukaudessa tai 59,99 euroa vuodessa. Huawei tarjoaa kaikille kellon ostajille 3 kuukauden mittaisen ilmaisen testijakson. Lisäksi testijakson saa helposti käyttöön parilla napin painalluksella, eikä se edes vaadi mitään maksutietojen antamista.
Health+ piilottaa taakseen erityisesti kattavan valikoiman erilasia urheiluharjoitteita ja oppaita, joista voi monille olla hyötyä esimerkiksi aloittaessa uutta liikuntaharjoitusta. Opastettuja harjoituksia on aivan laidasta laittaan, joten ne eivät rajoitu vain esimerkiksi perusurheilulajeihin. Kyseessä on mukava lisä Huawein ekosysteemiin, mutta itse koen tilaukselle olevan melko vähän kysyntää Suomessa.
Uutuuksia terveys ja urheiluominaisuuksiin
Huawei Watch GT 5 Pro tuo mukanaan Huaweille hyvin tyypilliset urheilu- ja terveysominaisuudet, joiden ytimenä toimii yhtiön uusi TruSense-teknologia, jotka on nyt ensikertaa käytössä. Kyseessä on algoritmin ja laitteiston välinen teknologia, joka takaa tarkemman seurannan niin urheilusuorituksissa kuin terveyden seurannassa.
Laadukkaampi tiedonkeruu onnistuu Huawein mukaan kolmen avainteknologian avulla. Nämä ovat monivälitteinen optinen polkuarkkitehtuuri, monialueinen optinen polkusuunnittelualusta sekä edistyksellinen lasin tummennusteknologia. Erityisesti älykäs lasin tummennusteknologia parantaa valon suodatusta ja vähentää häiriöitä, mikä lisää signaalien lukutarkkuutta. Lisäksi veren happipitoisuuden mittauskanavien määrä on kasvanut neljästä jopa kahteentoista, mikä mahdollistaa laajemman pulssisignaalien keruun algoritmien tueksi. Myös perusalgoritmit, kuten syke ja veren happitaso, ovat Huawein mukaan parantuneet.
Huawei Watch GT 5 Pro tarjoaa urheiluominaisuuksien osalta samat tutut tilat kuin aikaisemminkin. Urheilutiloihin päästään painamalla kellon oikean kyljen alimmaista painiketta. Mukana on monenlaisia kävely-, juoksu-, pyöräily- ja uintitiloja. Urheilutiloja on tarjolla satoja, joten kaikille löytyy varmasti jotakin. Kellosta on siis varmasti iloa aktiivisille urheilijoille, mutta myös peruskäyttäjille, jotka haluavat seurata omia saavutuksiaan.
Älykello tarjoaa myös kokeneille golfareille uuden päivityksen, joka tuo mukanaan ensimmäisen 3D-kenttäkartan ja yli 15 000 golfkentän kartat maailmanlaajuisesti. Ominaisuus ei vielä testijakson aikana ollut käytössä, mutta Huawein mukaan se tulee päivityksenä syksyn aikana myös Suomeen.
Kartat näyttävät optimoidut 3D-tehosteet, joiden avulla pelaajat voivat nähdä tiit, väylät, bunkkerit, vesiesteet ja viheriöt. Tämä auttaa pelaajia strategioimaan peliä ja löytämään parhaat lyöntipaikat. Ennen peliä käyttäjät voivat etsiä kenttiä, esikatsella väyliä ja ladata karttoja Huawei Health -sovelluksesta. Pelin aikana GPS näyttää etäisyydet viheriön eri osiin ja esteisiin. Lisäksi reaaliaikainen ympäristöinfo, kuten tuulen suunta ja viheriön kaltevuus, parantaa Huawein mukaan lyöntien tarkkuutta.
Sukellusominaisuuksia Huawei on myös lisännyt kelloon, ottaen huomioon laitteen parantuneen sukelluskestävyyden. Uudistetun sukellusominaisuuden avulla sukeltajat voivat seurata sukellusaikaansa ja syvyyttään jopa 40 metrissä. Kello valaisee näytön veden alla, jolloin tärkeät tiedot, kuten maksimaalinen syvyys ja sukellusaika, ovat helposti nähtävissä sukelluksen aikana.
Älykello tarjoaa lisäksi monipuolisia ominaisuuksia juoksijoille, pyöräilijöille ja muille urheilijoille. Kellon juoksuvalmentaja ja juoksuanalyysitoiminto auttavat parantamaan suoritusta ja vähentämään loukkaantumisriskejä. IMU-sensori analysoi juoksutyyliä seuraamalla maahankosketusaikaa, pystysuuntaista heilahtelua ja tasapainoa. Vastaavia ominaisuuksia on nähty aikaisemminkin Huawein kelloissa, joten ne eivät ole täysin uusia.
Ulkourheilutila tarjoaa nyt lisäksi värikarttoja, jotka näyttävät maaston 10 metrin tarkkuudella ja mukautuvat valo-olosuhteisiin päivä- ja yötilassa. Kartat tukevat erilaisia lajeja, kuten maastojuoksua, pyöräilyä ja vaellusta.
Terveysominaisuuksien osalta Huawei Watch GT5 Pro tuo mukanaan tutut ominaisuudet. Kello pystyy mittaamaan unta tarkasti, lisäksi se seuraa askelia, sykettä, stressiä, ihon lämpötilaa sekä veren happipitoisuutta. Koska kyseessä on Pro-versio, niin eroavaisuuksiakin on saatu tehty verrattuna perus GT 5 -kelloon. Huawei Watch GT 5 Pro tuo mukanaan tuen EKG-mittaukselle sekä mahdollisuuden mitata valtimoiden jäykkyyden.
Kellon oikeassa reunassa olevasta monitoimipainikkeesta löytyy myös EKG-anturi. Kellon EKG-anturi pystyy Huawein mukaan tallentamaan reaaliaikaista analyysia käyttäjän sinusrytmistä ja eteisvärinästä. Monien muiden terveysongelmien ohella EKG-ominaisuus voi auttaa käyttäjiä tunnistamaan epäsäännölliset sydämen rytmit, joiden hoitamatta jättäminen voi johtaa aivohalvaukseen.
EKG pystytään helposti mittaamaan koskettamalla kellon sivulla olevassa painikkeessa olevaa elektrodia 30 sekunnin ajan, jonka jälkeen reaaliaikainen tulos voidaan näyttää kellossa. Lisäksi EKG-kaavion pystyy katsomaan Huawei Health -sovelluksen kautta testauksen jälkeen.
Huawei Watch GT 5 Prossa EKG toimii mittaamalla kehon pinnalta sähkösignaaleja, jotka välittyvät johtavan kudoksen ja nesteiden kautta. Kehon pinta ilmaisee sähköpotentiaalin säännölliset muutokset kullakin sydämen syklillä. Potentiaalimuutos voidaan tallentaa ja suurentaa elektrokardiogrammitallentimella, jolloin voidaan luoda elektrokardiogrammi. Huawein EKG-toteutus on yksikytkentäinen EKG-tallennin.
Yleisesti kello pystyi mittaamaan EKG:n tarkasti, jos käyttäjä oli paikallaan ja rauhallinen 30 sekuntia mittauksen aikana. Testijakson aikana Huawei Watch GT 5 Pro tallensi jatkuvasti sinusrytmin, mutta toisinaan se tunnisti myös liikalyöntejä. Huawei on kertonut sinusrytmin ohella olevan mahdollista tunnistaa eteisvärinä.
Huawei Watch GT 5 Prossa on myös valtimoiden jäykkyyden tunnistus. Mittaus tapahtuu samalla tavalla kuin EKG:n kanssa, eli kyljessä olevaa elektrodia täytyy painaa 30 sekunnin ajan, kun valtimoiden jäykkyyden mittaukseen tarkoitettu sovellus on auki kellossa. Huawein mukaan lisääntynyt valtimoiden jäykkyys on varhainen merkki valtimovauriosta, mikä voi merkitä lisääntynyttä sydänsairauksien riskiä.
Sydämen supistuminen pumppaa verta aorttaan, laajentuneet verisuonet muodostavat paineaaltoja, jotka auttavat verta kiertämään. Kyseessä on pulssiaalto. Huawein kello käyttää EKG (sydänfilmi)- ja PPG (fotopletysmografia) -teknologioita pulssiaaltojen tunnistukseen ja PWV:tä (pulssiaallon nopeus) valtimoiden jäykkyyden arviointiin.
Kello arvioi jäykkyyden kolmella tasolla, jotka ovat normaali, hieman jäykkä sekä jäykkä. Normaalin tuloksen perusteella valtimot ovat terveet, eivätkä kovin jäykät. Hieman jäykän tuloksen saavilla valtimoiden joustavuus on heikentynyt. Tilaa on suositeltavaa seurata sekä lisätä liikuntaa ja vähentää epäterveellisiä tapoja. Jäykän tuloksen saavilla valtimoiden seinämät ovat paksuuntuneet ja menettäneet joustavuutta, jolloin ontelo on kapeampi. Tällöin on suositeltavaa olla yhteydessä lääkäriin.
Huawei Watch GT 5 Pro on terveys- ja urheiluominaisuuksiltaan siis todella kattava, kuten Huaweilta voikin odottaa. Itse tykkäsin käyttää kelloa aktiivisesti urheilusuorituksien seurantaan. Ainakin pyöräillessä kello antaa tyydyttävää tarkkuutta, eikä ainakaan tällainen amatööri tarvitse juurikaan enempää dataa. Lisäksi tykkäsin siitä, että kello osaa antaa palautumisajan suorituksien jälkeen.
Tuttua Huaweita, aina vaan parempana
Huawei Watch GT 5 Pro on lyhyesti ja ytimekkäästi todettuna hyvin tuttua Huaweita. Tällä kertaa urheilu- ja terveysominaisuuksien osalta on menty minimaalisesti eteenpäin, mutta tämä on myös hyvin luonnollista. Kyseessä ei ole yhtään hullumpi kello, jos arvostaa tyyliä sekä tasapainoista kokemusta.
Vahvuuksia kellolla on paljon. Esimerkiksi titaanirakenne on todella laadukas, kestävän oloinen sekä näyttävä. Lisäksi kello kestää vettä ja jopa vapaasukellusta. Teknisesti Huawei Watch GT 5 Pro on myös pätevä, mutta ei mitenkään yllättävä. Huawein selviä vahvuuksia ovat erittäin kattavat urheilu- ja terveystoiminnot, joiden lisäksi nyt mukana on myös EKG-tuki. Älykello on myös suunniteltu toimimaan Android- ja iOS-laitteiden kanssa, mikä on valttikortti markkinassa, jossa monet WearOS-kellot eivät toimi Applen kanssa ja Applen älykellot eivät toimi Androidin kanssa.
Heikkouksien osalta tarina on sama kuin oikeastaan jokaisen Huawein älykellon kanssa. AppGallery-sovelluskaupan valikoima on todella suppea, eikä monia suosittuja sovelluksia ole tarjolla. Huawei Watch GT 5 Pro ei tarjoa myöskään tukea mobiilimaksamiselle. Kyseessä on lisäksi kevennetty älykello, joten tarjolla ei ole tukea todellisille älytoiminnoille.
Suomessa Huawei Watch GT 5 Pro (46mm) tulee myyntiin syyskuun aikana. Hintaa laitteella on 399 euroa muovirannekkeella ja metallirannekkeella 499 euroa.
Hyvää
- Titaanirunko ja -ranneke näyttävät yhdessä hyvältä
- 5 ATM- ja IP69K-luokituksien mukaisesti vedenkestävä, kestää sukeltamisen
- Tarkka AMOLED-näyttö
- Erinomainen akunkesto + langaton lataus
- Tuki Bluetooth-puheluille
- Monipuoliset urheilu- ja terveystoiminnot
- EKG-tuki!
- Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa
- Huawei Health+ saatavilla nyt myös Suomessa (kk-maksullinen)
Huonoa
- AppGallery-kaupan sovellustarjonta on edelleen heikko
- Mobiilimaksut eivät toimi Suomessa
- Todelliset älyominaisuudet puuttuvat
Huawei = laatu + innovaatio + menestys ! 👍🏻
harjoitteluja ei voinut muokata onko vieläkin ominaisuutena? Jouduin vaihtamaan sellaiseen kelloon missä onnistuu muokkaus jälkikäteen