ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Watch Ultimate – seikkailu- ja sukellusominaisuuksista sekä tyylistä saa maksaa itsensä kipeäksi

Huawei Watch Ultimate

Huawei on tunnettu laadukkaista ja monipuolisista älykelloistaan, joita myydään Suomessakin hyvin. Viime vuosina Huawei onkin panostanut uudella tavalla älykelloihin, sillä yhtiö ei ole tuonut saataville uusimpia älypuhelimiaan Suomen markkinoille. Huawein älykellovalikoima on nyt ottanut ison harppauksen erityisesti hinnoittelussa, sillä uusin Huawei Watch Ultimate maksaa lähes 1000 euroa.

Uutuuskellossa Huawei keskittyy kahteen hyvin pieneen kohderyhmään. Tärkein on luksusmateriaaleja sekä -muotoilua arvostavat, mutta samalla on keskitytty myös sukeltajiin. Kellon kanssa pystyy sukeltamaan aikaisempaa syvemmälle, jonka lisäksi mukaan on saatu sukeltamiseen keskittyviä toimintoja. Muilta osin Huawei Watch Ultimate on kuten monet Huawein aikaisemmat Watch GT -sarjan älykellot, joten teknisesti kellossa on kattavat terveys- ja urheilutoiminnot.

Suomessa Huawei Watch Ultimate saapui myyntiin huhtikuun alkupuolella kahdessa versiossa. Kellon mustan Expedition Black -version suositushinta on 799 euroa ja sinisen Voyage Blue -version suositushinta on 949 euroa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei Watch Ultimate -älykelloon kuukauden aktiivisen käytön perusteella. Artikkelissa tarkastelemme älykellon ominaisuuksia, rakennetta sekä yleistä käyttökokemusta. Alapuolella on vielä listattuna tärkeimmät ominaisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch Ultimate

  • Näyttö: 1,5 tuumaa, LTPO AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
  • Tallennustila: 4 gigatavua
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2, NFC
  • Akku: 530 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
  • Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 3.0
  • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2, EKG
  • Mitat: 48,5 x 48,5 x 13 millimetriä
  • Paino: 76 grammaa (ilman ranneketta)
  • Valmistusmateriaalit: Amorfinen zirkonium runko, keraaminen takakansi, safiirilasinäyttö ja keraaminen kehys, titaani- ja silikoniranneke
  • Vedenkestävyys: 10 ATM, IP68, 100 metrin vedenkestävyys
  • Tuetut laitteet: HarmonyOS 2+, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
  • Hinta: alk. 799 euroa

Myyntipakkaus

Huawei on tällä kertaa uudistanut hieman myyntipakkaustaan verrattuna useihin muihin yhtiön kelloihin. Myyntipakkaus on aikaisempaa leveämpi ja nyt sitä koristaa ainoastaan Huawein logot sekä kellon mallinimi.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse kello omasta syvennyksestään. Erillisen tasanteen alapuolelta löytyy vielä kaksi pahvilaatikkoa. Toisen sisältä paljastuu laturi sekä pikakäyttöopas. Toinen pitää sisällään silikonirannekkeen sekä kumisen sinisen rannekkeen. Rannekkeeseen on myös normaalia pidempi hihna. Lisäksi mukana on ylimääräisiä palasia kellon titaanista ranneketta varten, joka on oletuksena kellossa kiinni.

Kellon mukana toimitetaan siis ylimääräisiä rannekkeita, kunhan ostaa sinisen version. Ranneketta pystyy siis helposti vaihtamaan tilanteen mukaan, titaaninen tyyliä vaadittaessa ja muoviranneke urheillessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luksusmateriaalit tuovat mukanaan tyyliä

Huawei Watch Ultimaten kohdalla ei ole lähdetty keksimään kelloa uudestaan, vaan Huawei on panostanut aikaisempaa enemmän luksusmateriaaleihin. Tämän myötä kellosta on tehty myös tyylikäs sekä kestävä. Kellosta on kaksi versiota, jotka ovat musta Expedition Black sekä testiinkin saatu sinisen Voyage Blue.

Uutuuskello on saatavilla ainoastaan yhdessä kokoversiossa, joka on 48,5 millimetriä. Kellon viralliset mitat ovat 48,5 x 48,5 x 13 millimetriä. Huawei Watch Ultimate ei ole siis mikään kompakti tai siro, vaan se on kookkaampi kuin monet muut älykellot. Lisäksi kellolla on huomattavasti paksuutta, mutta myös painoa on ilman ranneketta jopa 76 grammaa.

Kellotaulun Huawei on valmistanut safiirilasista. Kellon kehys sekä alaosa ovat nanokristallikeraamia. Rungossa on käytetty zirkonium-pohjaista nestemäistä metallia. Materiaaleissa ei ole siis säästelty. Huawei Watch Ultimate näyttää myös hyvältä, ja Huawei onkin pyrkinyt tuomaan perinteisien luksuskellojen ilmettä älykelloon.

Kellon muotoilussa on monta mielenkiintoista yksityiskohtaa. Esimerkiksi oikeassa reunassa on tuttu kruunupainike, jossa on teksti ”Huawei Watch Ultimate”. Sama teksti on saatu myös kellon siniseen keraamikehykseen. Kruunupainike itsessään on toiminnoiltaan samanlainen kuin aikaisemmin. Kruunua voidaan painaa, mutta se tukee lisäksi pyöritystä, jolla voidaan ohjata käyttöliittymän elementtejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch Ultimaten oikeassa kyljessä on kruunupainikkeen ohella ohjelmoitava pikapainike. Oletusarvoisesti painikkeesta päästään käsiksi urheilutiloihin ja aloittamaan nopeasti harjoitus. Kyseiseen painikkeeseen on integroitu myös EKG-mittausta varten elektrodi. Huawei on myös ensimmäistä kertaa tuonut mukaan kolmannen painikkeen, josta päästään niin sanottuun seikkailutilaan.

Kellon oikeaan kylkeen on asetettuna myös kaiutin ja vasemmassa kyljessä on ainoastaan reikä mikrofonia varten. Takaosassa on muistakin Huawein kelloista tuttu optinen sykesensori sekä ihon lämpötilan mittaukseen vaadittava sensori. Takaosaan on laitettu lisäksi vaadittavia tietoja pienellä präntillä.

Valmistusmateriaalien sekä kestävyyden osalta Huawei Watch Ultimate vakuutti. Mitään kulumisen jälkiä ei tullut, vaikka käyttöä ei erityisesti varottu. Esimerkiksi safiirilasiin ei tullut mitään naarmuja ja keraamipinnat kestivät käyttöä. Myöskään metalliseen kehykseen ei tullut naarmun naarmua, joka oli jopa yllättävää. Materiaalit ovat siis laadukkaat, eikä siitä päästä mihinkään. Itse tykkään Huawein tavasta tehdä takapinnasta keraaminen, joka tekee käyttämisestä mielekästä. Keraami ei hiosta millään tavalla ihoa vasten.

Huawei Watch Ultimate erottuu joukosta vedenkestävyyden osalta. Kellossa on IP68-luokituksen lisäksi nyt ensimmäistä kertaa myös 10ATM-luokitus. Huawein mukaan kello on saanut ISO 22810 10ATM vedenkestävyysstandardin ja läpikäynyt EN13319 100 metrin sukellusvarustelustandardin. Tämä mahdollistaa kellon kanssa sukeltamisen jopa 100 metrin syvyyteen, kun aikaisemmin valituissa Huawein kelloissa oli tuki vain 30 metrin sukellussyvyyteen. Huawei Watch Ultimaten pitäisi siis kestää paljon painetta.

Testijakson aikana kelloa pidettiin ranteessa lähes jatkuvasti ja se altistui useasti vedelle. Kellolle ei testijakson aikana käynyt kuinkaan, vaikka se pääsi välillä mukaan uimaan tai jopa saunaan. Valitettavasti testausolosuhteissa ei kokeiltu sukeltamista tai varsinkaan yhtä metriä syvemmälle. Huawein väitteitä siis 100 metrin sukellussyvyyden kestävyydestä ei lähdetty kokeilemaan.

Huawei on suunnitellut Watch Ultimaten niin, että ranneke on itse vaihdettavissa, jos ei halua käyttää mukana tulevia rannekkeita. Kelloon on mahdollista asettaa 22 mm kokoisia rannekkeita. Tämän ansiosta kelloon on helppo vaihtaa kolmannen osapuolen rannekkeita ja ainakin itselläni monet jo entuudestaan olleet rannekkeet sopivat ongelmitta.

Huawei toimittaa kellon sinisessä versiossa mukana titaanisen rannekkeen rinnalla myös sinisen silikonisen rannekkeen. Lisäksi mukana on myös erillinen ”jatko-osa”, joka on selvästi pidempi ja suunniteltu erityisesti sukeltamista varten. Huawei Watch Ultimaten ostajat saavat siis kerralla kaksi ranneketta. Itse tykkäsin käyttää titaanista ranneketta tilaisuuksissa ja silikonista ranneketta urheilleissa.

Tälläkään kertaa Huawei ei pääse pettämään kellon rakenteen suhteen, vaan Huawei Watch Ultimate on juurikin sitä, mitä luvataankin. Jos haluaa tyyliä ranteeseen, niin Watch Ultimate on yksi vaihtoehto.

Tekniikassa ei yllätyksiä

Vaikka kyseessä on 1000 euron älykello, niin Huawei ei ole tehnyt tekniikkaan merkittäviä uudistuksia verrattuna yhtiön selvästi edullisempiin älykelloihin. Koska kyseessä ei ole Huawein mallistossa todellinen älykello, vaan kyseessä on enemmänkin aktiivisuusranneke älykellon muodossa, niin mitään ihmeellistä tekniikkaa ei edes tarvita.

Kyseessä on toistaiseksi suurimmalla näytöllä varusteltu kello Huaweilta. Watch Ultimatessa on kookas 1,5 tuuman näyttö, joka perustuu tällä kertaa kehittyneeseen LTPO AMOLED -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää 466 x 466 pikseliin, joten tarkkuuta on ja OLED-tekniikka tekee värintoistosta erinomaisen.

LTPO-tekniikan ansiosta Huawei on saanut mukaan älypuhelimissa yleistyneen toteutuksen. Kellossa on 60 hertsin virkistystaajuus, mutta sitä vähennetään tietyissä tilanteissa akun säästämiseksi. Huawein mukaan esimerkiksi Always-on-display-toiminnon kanssa virkistystaajuus laskee 1 hertsiin.

Näytön kirkkaus vaihtuu automaattisesti olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin avulla. Huawei Watch Ultimaten käyttäjä pystyy lisäksi säätämään näytön kirkkautta oman mielensä mukaan kellon asetuksien kautta. Huawein mukaan näytön kirkkaus yltää parhaimmillaan 1000 nitiin, joka on hyvä saavutus älykellolta. Ainakaan itsellä ei ollut testijakson aikana näytön luettavuuden kanssa ongelmia, vaan kirkkaassakin päivänvalossa luettavuus oli kiitettävä.

Huawei ei ole tällä kertaa suoraan vahvistanut kellossa käytettävää järjestelmäpiiriä, mutta kyseessä voidaan olettaa olevan sama ARM Core-M, jota yhtiö on aikaisemminkin käyttänyt. Suorituskyvyn osalta järjestelmäpiiri tarjoaa hyvän toiminnan ja testijakson aikana kellon peruskäytössä ei havaittu hidasteluja tai mitään ongelmia.

Watch Ultimatesta löytyy tuki Bluetooth 5.2 -yhteydelle, jolla kello voidaan yhdistää puhelimeen. Valitettavasti mitään verkkoyhteyksiä, kuten mobiili- tai Wi-Fi-verkkoja ei kellosta löydy, vaan niistä Huawei on päättänyt karsia. Henkilökohtaisesti kaipaisin tässä hintaluokassa jo eSIM-tukea. Huawei Watch Ultimateen on laitettu 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kelloon on mahdollista siirtää musiikkia tai kuvia, joita mahtuu ihan kohtuullisesti jo 4 gigatavun tallennustilaan.

Puhelut onnistuvat Huawei Watch Ultimatella Bluetooth-yhteyden kautta. Kellossa on sisäänrakennettu kaiutin ja mikrofoni, jotka yhdessä mahdollistavat puheluihin vastaamisen. Henkilökohtaisesti en suuremmin välitä kellon kautta puhumisesta, mutta toki siitäkin voi olla tietyissä tilanteissa hyötyä, esimerkiksi jos ei pysty ottamaan puhelinta pois taskusta. Kellossa on myös NFC, mutta valitettavasti mobiilimaksaminen ei ole mahdollista ainakaan Suomen markkinoilla.

Perustekniikat ja  ”älyttömät” älyominaisuudet tuovat mukanaan myös vahvuuden, joka on pitkä akunkesto. Huawei Watch Ultimatelle luvataan tuttu kahden viikon akunkesto, joka on saavutettu suuren 530 milliampeeritunnin akun avulla.

Huawein mukaan 14 päivän mittaiseen akunkestoon päästään käyttämällä kelloa 30 minuutin ajan Bluetooth-puheluihin viikossa, 30 minuutin ajan musiikin kuunteluun viikossa, sykkeen ja unen jatkuvaan seurantaan, 90 minuutin urheilusuorituksiin viikossa GPS-yhteydellä sekä ilmoituksien vastaanottamiseen.

Akunkeston todettiin olevan samanlainen kuin aikaisemmissakin kelloissa. Päivässä akkua kului noin 5-10 prosenttia käytöstä riippuen. Yleisesti itse jouduin lataamaan kelloa 10 päivän välein, joka tarkoittaa ainoastaan kolmea kertaa kuukaudessa. Akunkesto on siis valttikortti, eikä siitä ole nyt haluttu karsia.

Huawei Watch Ultimatea ladataan 10 watin tehoisella langattomalla latauksella. Moniin muihin kelloihin verrattuna akunlataus tuntui olevan nopea ja hetkessä oli ladattu akkua kymmeniä prosentteja. Toki 10 watin lataus ei ole mikään erityisen nopea, mutta parempi kuin ei mitään. Langaton lataus mahdollistaa monista puhelimista nykyisin löytyvän käänteisen langattoman latauksen hyödyntämisen.

Mukana Huawein kattavat urheilu- ja terveystoiminnot, mutta nyt myös panostettu sukellukseen

Huawei Watch Ultimate pitää sisällään Huaweille tutut terveys- ja urheilutoiminnot, mutta mukaan on tuotu myös hyvin spesifille käyttäjäryhmälle muutama uusi toiminto. Mukana on siis kattavat urheilu- ja terveysominaisuudet, joita on osittain kehitetty myös Huawein Suomen tutkimus- ja kehitysyksiköissä.

Kellon ollessa kestävä 100 metrin syvyyteen sukeltamista varten, niin luonnollisestikin Watch Ultimatessa on erillinen sukellustila. Huawein mukaan tuettuna on neljä erilaista tilaa, jotka ovat vapaa-ajan sukellus, vapaa sukellus, tekninen sukellus sekä mittari. Kello mahdollistaa sukellustilassa nähdä sukelluksesta tietoja sekä tärkeimmät yksityiskohdat on korostettu eri väreillä ja eri fonttikoolla.

Ominaisuudet ovat hyvin optimoituja sukeltajille, ja niitä varmasti vain sukeltajat osaavat arvostaa. Yksi mielenkiintoinen toiminto sukeltamista ajatellen on turvallisuuteen panostaminen. Huawein mukaan kello tukee 20 erilaista muistutusta sekä hälytystä, jotka voivat aktivoitua tietyssä syvyydessä tai ajassa.

Toinen Watch Ultimateen saatu uutuusominaisuus kantaa nimeä ”seikkailu”. Kyseessä on Huawein mukaan toiminto käyttäjille, jotka haluavat seikkailla mukavuusalueensa ulkopuolella. Se on suunniteltu silmälläpitäen telttailua, patikointia ja off-road-maastoja.

Kun kellon seikkailutila on päällä, se näyttää tietoja, kuten akun varauksen, päivämäärän, seikkailuajan, sykkeen ja harjoitusmatkan, jotta käyttäjät ymmärtävät tilanteensa ja seikkailunsa edistymisen. Seikkailutilaan pääsee Watch Ultimaten vasemman yläkulman painikkeen kautta.

Seikkailutila pitää huolen myös käyttäjän sijainnista. Kellossa on satelliittijärjestelmä, joten se on yhdistetty viiteen järjestelmään, jotka ovat GPS, Glonass, Galileo, Beidou ja Qzss. Näiden avulla kello pystyy tallentamaan tarkan sijainnin ja niiden perusteella mitataan erilaisia asioita. Seikkailutilassa käyttäjät voivat myös hyödyntää kompassia ja tallentaa ja merkitä erilaisia pisteitä matkan varrelta. Tuettuna on lisäksi mahdollisuus palata takaisin lähtöpisteeseen.

Huawei on tehnyt kelloon uuden yötilan, joka on hyödyllinen seikkailijoille erityisesti aamunkoitteessa, hämärässä sekä yöllä, kun kirkkaat näytöt voivat häiritä silmiä. Seikkailutilassa voi siirtyä yötilaan yhdellä painalluksella tai se voidaan aktivoida kellonajan mukaisesti. Kyseisessä tilassa kellon elementit muuttuvat oranssiksi ja tausta on täysin musta.

Muilta osin kellojen terveys- ja urheilutoiminnot ovat pitkälti samat kuin aikaisemmissakin Huawein kelloissa. Huawei Watch Ultimatessa oleva TruSport-algoritmi on kehitetty Suomessa ja se vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet, ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä.

Watch Ultimatea mainostetaan yli 100 harjoitustilalla, joten jokaiselle löytyy jotakin. Kellossa TruSport-algoritmi tunnistaa automaattisesti alkaneen harjoittelun. Testijakson aikana automaattinen harjoituksen tunnistus ei ollut kaikista paras, sillä kellolta meni usein pitkään ennen lenkillä olemisen tunnistamista. Onneksi kellon GPS-paikannus tuntui tällä kertaa toimivan nopeasti ja varmasti.

Suomessa kehitetty algoritmi vastaa myös käyttäjän maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arvioinnista. Hapenottokyky kertoo käyttäjän aerobisesta kunnosta ja algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.

Huawei on laittanut kelloon lisäksi TruSeen 5.0+ -tekniikan, jonka avulla kehittyneempien sensoreiden avulla pystytään mittaamaan sykettä ja sen tarkkuutta aikaisempaa paremmin. Sykkeen mittaamista on kerrottu parannetun erityisesti harjoituksen aikana. Sykeanturia on kehitetty eteenpäin, sillä aikaisemmin neljän fotodiodin avulla mitattu syke on vaihtunut kahdeksaan fotodiodiin.

TruSeen 5.0+ -tekniikka ei paranna Huawein mukaan vain sykemittauksen tarkkuutta ja luotettavuutta, sillä sen luvataan parantavan myös veren happipitoisuuden mittaamista (SpO2). Veren happipitoisuuden mittaamisen on kerrottu parantuneen 5 prosentilla, ja samalla tarkkuus on hyvä myös erilaisissa olosuhteissa ja lämpötiloissa.

Tuettuna on myös Huawein monesti kehutut sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Itselle varmasti tärkein ominaisuus älykelloissa on unen seuranta, joka on Huawei Watch Ultimatessa mielestäni hyvällä tasolla. Kello pystyy erittelemään unen eri tasoja, joita ovat syvä uni, kevyt uni, REM-uni sekä herääminen. Huawein mukaan kello seuraa nukkuessa sykettä, analysoi hengitystä sekä antaa arvosanan unesta. Lisäksi kattava ja tarkka diagnoosi unesta on nähtävissä Huawei Health -sovelluksen kautta.

Happisaturaation mittaus on nähty jo monissa Huawein älykelloissa, joten kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus Watch Ultimate kohdalla älykello pystyy mittaamaan happisaturaatiota (SpO2) automaattisesti, joten päivän mittaan kello mittaa sen useaan kertaan ja luo tiedoista selkeän kaavion. Stressinseuranta on mielenkiintoinen ominaisuus, sillä se kertoo omasta stressitasosta tarkasti.

Juoksijoita ja aktiivisia urheilijoita ajatellen Huawei on tuonut kelloon RAI-juoksukyvykkyysarvion (Running Ability Index), joka nähtiin myös Watch GT Runner -kellossa. RAI-indeksi auttaa arvioimaan käyttäjän juoksukyvykkyyden, sykehistorian, juoksutahdin, matkan, juoksutiheyden ja muiden monitahoisten datapisteiden avulla. RAI-indeksissä on muutamia eri tasoja, ja sen avulla pystyy seuraamaan paremmin omaa juoksukuntoa.

Huawei Watch Ultimate osaa myös ilmoittaa harjoittelukuorman viikkotasolla. Sen tarkoituksena on avustaa käyttäjää valitsemaan sopivan ajan levolle sekä harjoituksille. Älykello osaa myös kertoa palautumisajan harjoituksien jälkeen, mutta myös VO2Max-arvon ja paljon muuta.

Watch Ultimate tuo mukanaan Huawein premium-kelloista tutut uutuustoiminnot, joista yksi on EKG-mittaus. Kellon EKG-anturi pystyy Huawein mukaan tallentamaan reaaliaikaista analyysia käyttäjän sinusrytmistä ja eteisvärinästä. Monien muiden terveysongelmien ohella EKG-ominaisuus voi auttaa käyttäjiä tunnistamaan epäsäännölliset sydämen rytmit, jotka hoitamatta jättämättä voivat johtaa aivohalvaukseen.

EKG pystytään helposti mittaamaan koskettamalla kellon sivulla olevassa painikkeessa olevaa elektrodia painaen 30 sekunnin ajan, jonka jälkeen reaaliaikainen tulos voidaan näyttää kellossa. Lisäksi EKG-kaavion pystyy katsomaan Huawei Health -sovelluksen kautta testauksen jälkeen.

Huawei Watch Ultimatessa EKG toimii mittaamalla kehon pinnalta sähkösignaaleja, jotka välittyvät johtavan kudoksen ja nesteiden kautta. Kehon pinta ilmaisee sähköpotentiaalin säännölliset muutokset kullakin sydämen syklillä. Potentiaalimuutos voidaan tallentaa ja suurentaa elektrokardiogrammitallentimella, jolloin voidaan luoda elektrokardiogrammi. Huawein EKG-toteutus on yksikytkentäinen EKG-tallennin.

Testijakson aikana EKG-toiminnon todettiin toimivan odotetulla tavalla. Se ottaa jonkin verran häiriöitä, jos käyttäjä liikahtaa tai hengittää epäsäännöllisesti. Yleisesti kello kuitenkin pystyi mittaamaan EKG:n tarkasti, jos käyttäjä oli paikallaan ja rauhallinen 30 sekuntia mittauksen aikana. Testijakson aikana Huawei Watch Ultimate tallensi jatkuvasti sinusrytmin, mutta toisinaan se tunnisti myös liikalyöntejä. Huawei on kertonut sinusrytmin ohella olevan mahdollista tunnistaa eteisvärinä.

On kuitenkin hyvä huomata, että kyseessä ei ole lääkinnällinen laite, jonka takia monissa tilanteissa kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, eikä luottaa Huawein kellon antamiin tuloksiin. Itse tykkäsin Huawei Watch Ultimaten kohdalla myös siitä, että aina 30 minuuttia harjoituksen päättymisen jälkeen kello ehdotti EKG-mittausta, jonka kerrottiin olevan optimaalinen aika rytmihäiriöiden havaitsemiseen.

Huawei Watch Ultimatessa on myös valtimoiden jäykkyyden tunnistus. Mittaus tapahtuu samalla tavalla kuin EKG:n kanssa, eli kyljessä olevaa elektrodia täytyy painaa 30 sekunnin ajan, kun valtimoiden jäykkyyden mittaukseen tarkoitettu sovellus on auki kellossa. Huawein mukaan lisääntynyt valtimoiden jäykkyys on varhainen merkki valtimovauriosta, mikä voi merkitä lisääntynyttä sydänsairauksien riskiä.

Sydämen supistuminen pumppaa verta aorttaan, laajentuneet verisuonet muodostavat paineaaltoja, jotka auttavat verta kiertämään. Kyseessä on pulssiaalto. Huawein kello käyttää EKG (sydänfilmi)- ja PPG (fotopletysmografia) -teknologioita pulssiaaltojen tunnistukseen ja PWV:tä (pulssiaallon nopeus) valtimoiden jäykkyyden arviointiin.

Kello arvioi jäykkyyden kolmella tasolla, jotka ovat normaali, hieman jäykät sekä jäykät. Normaalin tuloksen perusteella valtimot ovat terveet, eivätkä kovin jäykät. Hieman jäykän tuloksen saavilla valtimoiden joustavuus on heikentynyt. Tilaa on suositeltavaa seurata ja lisätä liikuntaa ja vähentää epäterveellisiä tapoja. Jäykän tuloksen saavilla valtimoiden seinämät ovat paksuuntuneet ja menettäneet joustavuutta, jolloin ontelo on kapeampi. Tällöin on suositeltavaa olla yhteydessä lääkäriin.

Käyttöjärjestelmä ja Huawei Health

Huawei Watch Ultimate on ohjelmistoltaan pitkälti samanlainen kuin muutkin Huawein älykellot. Käyttöjärjestelmänä on kevyt HarmonyOS 3.0, jossa ei ole merkittäviä uudistuksia verrattuna aikaisempiin versioihin.

HarmonyOS tarjoaa käyttöliittymän, joka on monipuolinen sekä yhtenevämpi älypuhelimien käyttökokemuksen kanssa. Kellotaulusta vasemmalla pyyhkäistäessä saadaan widgettien näkymä, joka voidaan kustomoida käyttäjän tottumuksien mukaan. Itse olin laittanut kelloon esille aktiivisuustiedot, sykkeen, SpO2:n ja säätiedot. Kun kellotaulusta pyyhkäistään oikealle, saadaan esille näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia.

Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, ja mukana on myös tuki viesteihin vastaamiseen suoraan kellosta. Toki tarjolla on ainoastaan pikavastaukset suosituissa pikaviestipalveluissa, joita ovat mm. WhatsApp, Facebook Messenger sekä Telegram.

Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on kahdeksan pikavalintaa, akun tila sekä päivämäärä. Sovellusvalikko saadaan auki kellon ylemmästä painikkeesta, jossa on esillä pyöreät sovelluskuvakkeet. Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta.

Huawei on asentanut kelloon monta omaa sovellusta, kuten musiikki, sää, sekuntikello, kompassi sekä taskulamppu. Jos on älykellon tehokäyttäjä, niin silloin sovelluksista on varmasti hyötyä, mutta itselleni monestakaan sovelluksesta ei ollut suuremmin iloa. Huawei on saanut kelloon myös tuen kolmannen osapuolen sovelluksille, sillä puhelimen kautta kelloon voidaan asentaa eri sovelluksia AppGallery-sovelluskaupan kautta. Sovellusvalikoima ei ole kuitenkaan kovinkaan laaja, ja monet sovellukset ovat turhia.

HarmonyOS 3 tuntui toimivan Huawei Watch Ultimate -älykellossa hyvin ja Huawei oli onnistunut tekemään kokemuksesta mielestäni sulavan. Itse kuitenkin hieman ihmettelen, miksi Huawei on tuonut tarjolle kellon hieman alle 1000 euron hintapisteeseen, mutta tarjolla ei ole kuitenkaan todellisia älykellojen ominaisuuksia. Itse jäin kaipaamaan puhelutoimintoja.

Watch Ultimate toimii yhdessä Huawein tutun Health-sovelluksen kanssa, jota on käytetty aikaisemminkin puettavien laitteiden kaverina. Huawei Health on sovelluksena erittäin kattava ja monipuolinen, ja se kokoaa yhteen loogisesti tiedot näytettäväksi käyttäjälle. Tällä kertaa sovellukseen on tehty pieniä päivityksiä, joiden tavoitteena on parantaa kokemusta.

Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 6.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi. Lisäksi sovellus on ladattavissa luonnollisesti Huawein omalle Androidiin perustuvalle HarmonyOS -käyttöjärjestelmälle, mutta siihen perustuvia puhelimia ei virallisesti ole Suomessa myynnissä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.

Google Play -sovelluskaupasta ei Huawei Healthia löydy, vaan käyttäjien on ladattava se suoraan Huawein sivuilta tai kellon paketissa olevan QR-koodin kautta.

Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki älykelloista kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch Ultimate -kelloa, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla asetuksia. Sovelluksen kautta onnistuu myös kellon päivittäminen ja asetuksien hallinta.

Huawei on päivittänyt sovelluksen ulkonäyttöä, jossa on nyt aikaisempaa monipuolisempi yhteenvetonäkymä. Yhteenveto näyttää pienessä tilassa kulutetut kalorit, treenin pituudet sekä aktiiviset tunnit. Lisäksi mukana on myös terveysapilat, jotka kertovat otetut askeleet, unen määrä sekä stressin. Muilta osin sovellus on pysynyt pitkälti ennallaan.

Huawei Health -sovelluksen yksi uusimmista ominaisuuksista on ”terveysyhteisö”, joka mahdollistaa esimerkiksi perheenjäsenten lisäämisen yhteisöön. Käyttäjien välillä voidaan jakaa toistensa terveystietoja, kuten liikuttua matkaa, sykettä, verenhappipitoisuutta, unen määrää tai stressitasoa. Huawei Health mahdollistaa nykyisin myös tietojen synkronoinnin esimerkiksi Stravan kanssa.

Henkilökohtaisesti tykkään Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on yksinkertainen sekä tarjoaa kaikki omaan käyttööni tarvittavat ominaisuudet. Lisäksi käyttöliittymä on selkeä ja antaa kerralla kaikki tarvittavat tiedot. Esimerkiksi urheilusuorituksista saadaan näkyviin tarkemmat yksityiskohdat, unenlaatua pystyy itse analysoimaan mielenkiintoisen grafiikan avulla ja samalla sykekäyrä tallentuu tarkasti.

Testijakson aikana itse huomasin ongelmia kellon ilmoitusasetuksien kanssa. Google on nähtävästi asettanut Huawei Healthin jollekin epämääräisten sovelluksien listalle, jonka takia sovelluksen ilmoitusasetukset ovat rajoitettu. Nämä rajoitukset pystyy kuitenkin itse ottamaan pois menemällä puhelimen asetuksien kautta Huawei Health -sovelluksen asetuksiin, josta pystyy poistamaan rajoitukset. Tähän ohjeet löytyvät esimerkiksi SuomiMobiilin vinkkiartikkelista tämän linkin takaa.

Yhteenveto

Huawei Watch Ultimate on mielenkiintoinen perustason älykello, jonka kohderyhmä on selvästi melko pieni. Kellon hinta jo itsessään karsii paljon ostajia, jonka lisäksi mukana olevat erityistilat ovat tarkoitettu hyvin pienelle käyttäjäryhmälle. Jos kuitenkin haluaa tyyliä ja Huawein tutut ominaisuudet, niin kyseessä on hyvä kello jos vain rahaa löytyy.

Itselle kellon suurimmat vahvuudet olivat juurikin tyylikäs toteutus ja laadukkaat materiaalit. Lisäksi kello on vedenkestävä ja näyttö on laadukas. Huomattava valttikortti on pitkä akunkesto, joka ei ole itsestäänselvyys älykelloissa. Tykkään yleisesti myös Huawein älykellojen monipuolisista urheilu- ja terveystoiminnoista. Lisäksi EKG-mittaus on mukava lisä kokonaisuuteen yhdessä uusien sukellus- ja seikkailutilojen kanssa.

Valitettavasti Huawei Watch Ultimaten heikkoudet ovat pitkälti samat kuin muissakin vastaavissa Huawein kelloissa. Kolmannen osapuolen sovellustuki on rajallinen ja mobiilimaksamista kellot eivät tue ainakaan Suomessa. Lisäksi kelloista puuttuu älykkäämmät toiminnot, kuten tuki mobiiliverkoille ja itsenäiselle toiminnalle.

Hinnoittelua itse pidän todella korkeana. 800-950 euroa ei ole mikään pieni summa, ja jopa puolella tästä hinnasta saa pitkälti identtiset toiminnot. Huawei Watch Ultimatea on vaikea verrata Samsungin ja Applen kelloihin, sillä kohderyhmä on täysin erilainen. Jos kuitenkin haluaa tyyliä ja kestävyyttä erikoistoiminnoilla, niin silloin kello on varmasti hyvä vaihtoehto. Huawei Watch Ultimatesta joutuu maksamaan kuitenkin itsensä kipeäksi.

Suomessa Huawei Watch Ultimate saapui myyntiin huhtikuun alkupuolella kahdessa versiossa. Kellon mustan Expedition Black -version suositushinta on 799 euroa ja sinisen Voyage Blue -version suositushinta on 949 euroa.

Hyvää

  • Erittäin laadukas ja tyylikäs
  • IP68- ja 10ATM-luokitukset
  • Laadukas LTPO AMOLED -näyttö
  • Loistava akunkesto + langaton lataus
  • EKG-tuki
  • Monipuoliset urheilu- ja terveystoiminnot
  • Seuraa sykettä, unta, stressiä, veren happipitoisuutta ja ihon lämpötilaa
  • Lisätoimintoja sukeltajille ja seikkailijoille
  • Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa

Huonoa

  • Kolmannen osapuolen sovellusvalikoima on suppea
  • Ei tukea mobiilimaksamiselle Suomessa
  • Kalliiden älykellojen toiminnot puuttuvat (esim. puhelutoiminto)
  • Todella korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut