ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Edge – Yllättävän hyvä 5G-puhelin 599 eurolla

Motorola Edge

Motorola Edge on hieman karsitumpi versio Motorola Edge+ -puhelimesta, jotka molemmat saapuivat Suomessa myyntiin toukokuussa. Olemme SuomiMobiilissa testanneet molemmat puhelimet ja tässä arvostelussa tulemme tutustumaan tarkemmin edullisempaan Motorola Edge -puhelimeen. Huippuluokan Motorola Edge+ -puhelimen arvion voi käydä lukemassa täältä.

Uudessa Motorola Edge -puhelimessa on panostettu tuomaan tuttuja ominaisuuksia isovelimallista astetta edullisempaan hintapisteeseen. Motorola Edge tarjoaa muun muassa täysin saman 90 hertsin virkistystaajuudella varustellun OLED-näyttöpaneelin, joka kaartuu reunoiltaan lähes 90 astetta. Lisäksi kyseessä on ensimmäinen SuomiMobiilin testissä käynyt Snapdragon 765G -järjestelmäpiirillä varusteltu älypuhelin. Erikoisen piiristä tekee se, että siinä on integroitu 5G-modeemi ensimmäistä kertaa Qualcommin keskihintaluokan puhelimiin suunnatussa järjestelmäpiirissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola Edge asettuu Suomessa 599 euron hintaluokkaan, joten kyseessä on yksi edullisimmista 5G-älypuhelimista. Omassa hintapisteessään laite pystyy tarjoamaan mielenkiintoisia toteutuksia, joita ei aivan kaikista tämän hetken puhelimista löydy. Motorola on toki joutunut tekemään myös kompromisseja, joiden kanssa on kuitenkin helppo elää ja ne eivät suuremmin haittaa päivittäistä aktiivista käyttöä.

Tässä artikkelissa tulemme keskittymään siis edullisemman Motorola Edge -puhelimen 6 + 128 gigatavun versioon Midnight Black -väriversiossa. Artikkelissa tutustumme puhelimen ulkoiseen toteutukseen, laatutuntumaan, näyttöön, kameroihin sekä muihin teknisiin toteutuksiin.

Tekniset tiedot
Motorola Edge (XT2063-3)
Mitat: 161.6 x 71.1 x 9.3 mm
Paino: 188 g
Rakenne: Alumiinikehys / Muovinen takapinta / Gorilla Glass 5 -lasi edessä
Näyttö: 6.7 tuumaa Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / OLED / 90 Hz / HDR10
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 765G (1x 2.4 GHz Kryo 475 Prime & 1x 2.2 GHz Kryo 475 Gold & 6x 1.8 GHz Kryo 475 Silver)
Grafiikkasuoritin: Adreno 620
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] (tuki microSD-muistikortille)
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.72" / 0.8 µm / PDAF / LAF) + 16 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.0 µm / AF) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 52 mm / 1.12 µm / PDAF / 2x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 25 MP etukamera (f/2.0 / 0.9 µm)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + My UI (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 18 watin langallinen lataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Midnight Black / Midnight Magenta
Hinta: 599 €

Myyntipakkaus

Motorola Edge -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Motorola toimittaa uuden Edge-puhelimen varsin tutussa myyntipakkauksessa, jollainen nähtiin jo Motorola Edge+ -puhelimen kohdalla. Myyntipakkaus on kokonaisuudessaan musta, mutta etuosassa on Motorolan M-logo sekä puhelimen Edge-mallinimi. Myyntipakkauksen kyljessä on myös Motorolan logo ja takaosasta löytyy lakitekstiä muutamalla eri kielellä. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös listattuna puhelimen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä turvallisuus- ja takuutietoja. Myyntipakkauksen pohjalla on 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä varustellut nappikuulokkeet, vaihdettavia silikonitulppia, laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksen kanteen Motorola on vielä piilottanut yhden pahvitaskun, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan sekä muovisen suojakuoren.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola Edge -puhelimen myyntipakkaus on ulkoisesti siis pelkistetty, mutta samalla tyylikkään tummanpuhuva. Sisällön osalta Motorola luottaa tuttuun tyyliinsä tarjota kuluttajille enemmän kuin monet kilpailijansa. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että Motorola toimittaa puhelimen mukana muun muassa laadukkaanoloiset kuulokkeet sekä suojakuoren.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Vaikka Motorola Edge muistuttaa vahvasti isoveljeään Motorola Edge+ -puhelinta, niin nyt Motorola on joutunut tekemään selviä muutoksia, jotta hinnoittelu on saatu pidettyä kurissa. Siinä missä isovelimalli oli valmistettu alumiinista ja lasista, niin nyt Motorola Edge on valmistettu alumiinikehyksestä sekä muovisesta takapinnasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenne koostuu siis tutusta 6000-sarjan alumiinikehyksestä, kiiltävämuovisesta takapinnasta sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnasta etuosassa. Alumiinikehyksen Motorola on jättänyt tällä kertaa lähes ”puhtaaksi”, eli se on vain maalattu mustaksi, mutta esimerkiksi tutut antenniviivat ovat nähtävillä kehyksessä, eikä niitä ole peitetty maalipinnan alapuolelle, kuten Motorola Edge+ -mallissa. Laadultaan puhelin on mielestäni hyvällä tasolla, vaikka muovinen takaosa tiputtaakin pisteitä hieman.

Alumiinikehys tuntuu käsissä mukavalta, mutta muovinen takaosa oli aluksi todella sähköinen sekä keräsi paljon likaa. Lisäksi lika tuntui tarttuvan muovipintaan selvästi kovemmin kiinni, minkä vuoksi puhelinta joudutaan pyyhkimään selvästi enemmän, jos haluaa laitteen näyttävän puhtaalta. Takaosan muovipinta oli myös hyvin herkkä naarmuille, mikä ei ole millään tavalla ihme. Takaosaan syntyi parin viikon testijakson aikana lukuisia pienempiä naarmuja, minkä vuoksi on suositeltavaa käyttää esimerkiksi mukana toimitettavaa suojakuorta, jos haluaa puhelimen pysyvän uudenveroisena pidemmän ajan. Etuosassa on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta, joka suojaa hyvin naarmuilta.

Motorola on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 161,64 x 71,1 x 9,29 millimetriä ja painoksi 188 grammaa. Kooltaan Motorola Edge on siis isoveljeään hieman pienempi sekä kevyempi, ja ainakin ohuemman rakenteen ja pienemmän painon huomaa heti puhelimia rinnakkain pideltäessä. Kyseessä on kuitenkin edelleen erittäin suuri älypuhelin, joka istuu ainakin omiin isoihin käsiin varsin mukavasti, mutta pienempää puhelinta etsiville kyseessä ei ole kovin hyvä valinta. Kuten jo todettu, niin muovinen takaosa ei oikein sovi puhelimen muuten laadukkaaseen rakenteeseen. Alumiinikehyksen ansiosta puhelimella on kaivattua jämäkkyyttä, sillä käsien välissä taivuteltaessa Motorola Edge ei päästä mitään natinoita, eikä myöskään anna yhtään periksi.

Motorola on varustellut uutuuspuhelimen IP52-luokituksella, joka takaa siis kohtuullisen pölynkestävyyden sekä roiskevesitiiveyden. Puhelinta ei kannata upottaa veteen, sillä puhelimessa ei ole IP68-luokitusta, mutta käyttäminen muun muassa kevyessä vesisateessa ei pitäisi koitua puhelimen kohtaloksi. Yleisesti kunnollinen vedenkestävyys on vain huippupuhelimien ominaisuus, joten sen puuttuminen Motorola Edgesta ei ole edes hämmästyttävää. Vaikka puhelimella on IP52-sertifiointi, niin Motorolan tarjoama takuu ei kata mitään nesteen aiheuttamia ongelmia.

Suomessa Motorola on tuonut saataville puhelimesta vain yhden väriversion, joka on musta Midnight Black. Motorola Edgesta on olemassa myös toinen väriversio, joka on Midnight Magenta. Toistaiseksi punertavan väriversion saatavuudesta Suomen markkinoilla ei ole tietoa. Testissä käynyt väriversio Midnight Black on lähes perinteinen musta, mutta eri valaistuksissa se saattaa näyttää myös todella tummansiniseltä. Lisäksi muovinen takapinta heijastaa tyylikkäästi valoa ja värejä.

Etuosastaan Motorola Edge on täysin samanlainen kuin Motorola Edge+, eikä se ole suuri yllätys, sillä Motorola käyttää molemmissa laitteissa täysin samaa näyttöpaneelia. Näyttö kaartuu siis molemmilta reunoilta lähes 90 astetta, mikä tuo puhelimelle hieman enemmän ilmettä sekä tyylikkyyttä. Etuosassa näytön vasemmassa yläkulmassa on nähtävillä pieni etukameraa varten tehty reikä ja näytön yläpuolella on puheluihin käytettävä kuuloke. Etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet Motorola on integroinut näyttöön etukameran oikealle puolelle, josta ne eivät ole paljain silmin nähtävillä. Etuosassa on myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija.

Takaosaan Motorola on pyrkinyt tuomaan samaa ilmettä kuin isovelimalliin. Vasemmassa yläkulmassa on kamera-alue, joka ulkonee hyvin vähän muusta rungosta. Takaosassa nähdään kolme kamerasensoria, laserautomaattitarkennuksen sensorit sekä yksi LED-salamavalo. Kameroiden vieressä on myös nähtävillä teksti ”64 MP 13-52 mm”, jolla viitataan kameran tekniikkaan. Motorola Edgen takaosaan on tuotu myös tuttu Motorolan M-logo, jonka avulla puhelin on tunnistettavissa Motorolaksi.

Motorola Edgen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu muun rungon tapaisesti alumiinista, ja virtapainikkeeseen on saatu myös karhea pinta. Painikkeet tuntuvat hyvältä, mutta vaste niissä voisi olla hieman jopa parempi. Lisäksi painikkeet ovat varsin kapeat ja ne sijaitsevat varsin ylhäällä laitteen rungossa, minkä vuoksi niihin joutuu hieman myös kurottamaan.

Laitteen vasemmassa kyljessä ei ole mitään, mutta yläreunasta löytyy yhden mikrofonin rinnalta myös SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Motorola Edgen alareunaan on sijoitettuna perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö

Näyttö on Motorola Edgessa täysin samanlainen kuin Motorola Edge+ -puhelimessa, joten käyttökokemus oli hyvin samanlainen, eikä vastaan tullut muita huomioita, joita ei olisi havaittu jo isovelimallia testattaessa. Ainoan heikennyksen Motorola on tehnyt HDR-tukeen, sillä Motorola Edgen näytöllä on mahdollista nauttia HDR10-sisältöä, kun Motorola Edge+ tukee myös HDR10+ -sisällön toistoa. Alapuolella oleva kuvaus on siis lähes täysin sama kuin mitä löytyy Motorola Edge+ -puhelimen arvostelusta.

Näyttö on osa-alue, johon Motorola on päättänyt uutuuspuhelimessaan panostaa, ja ainakin itse olen tyytyväinen Motorolan toteutukseen. Toteutus on niin sanottu ”vesiputousnäyttö”, jossa molemmat näytön reunat kaartuvat lähes 90 astetta, jolloin kaartuvuus on selvästi aikaisempaa suurempi. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja Motorola hyödyntää OLED-paneelia, joka takaa hyvän värintoiston ja erityisesti musta on oikeasti mustaa.

Virallisesti Motorola Edge -puhelimen näytön kuvasuhde on 19,5:9, mutta tarvittaessa näyttöön saadaan myös 21:9-kuvasuhde, jolloin näytön reunat eivät ole käytettävissä, vaan ne muuttuvat mustiksi ja kaartuvuus on tällöin selvästi loivempi. Motorola luottaa tuttuun Full HD+ -tarkkuuteen, eli näytössä on 2340 x 1080 pikseliä. Näyttö takaa 385 pikseliä tuumaa kohden, mikä on hyvä tarkkuus 600 euron puhelimelle.

Kirkkaus näytössä on pääosin monessa tilanteessa riittävä, sillä näyttö kykenee yli 600 nitin kirkkauteen, mikä riittää hyvin peruskäytössä. Esimerkiksi sisätiloissa ei näytön luettavuuden kanssa ole ongelmia. Haasteita ilmenee vasta sitten, kun puhelinta koittaa käyttää suorassa auringonpaisteessa, jolloin luettavuus ei ole paras mahdollinen.

Lisäksi näyttöön on saatu 90 hertsin virkistystaajuus, mikä tekee puhelimen käytöstä aikaisempaa sulavampaa. Motorolan puhelimissa on aikaisemmin nähty vain 60 hertsin virkistystaajuudella varusteltuja näyttöjä, joten nyt Motorola Edge on positiivinen poikkeus. Harvemmin edullisemman hintapisteen puhelimissa on korkeampia näytön virkistystaajuuksia, ja oikeastaan Suomen markkinoilla ainoa todellinen kilpailija taitaa olla samaan hintapisteeseen asettuva OnePlus 7T.

Värintoiston osalta Motorola Edge -puhelimen näyttö on todella hyvä, eikä väriasetuksiin tarvinnut testijakson aikana kajota. Puhelimen asetuksista löytyi mukavan paljon säätömahdollisuuksia, joilla näyttöä pystyy muokkaamaan oman mielensä mukaiseksi, vaikka toki värien säätämistä varten oli varsin vähän asetuksia. Värejä pystyi vaihtamaan kolmen oletusarvon pohjalta, jotka ovat luonnollinen, tehostettu ja kylläinen. Näytön asetuksista on kuitenkin myös mahdollista säätää virkistystaajuutta (60 tai 90 Hz), kaartuvien reunojen ominaisuuksia sekä perusasetuksia muun muassa koko näytön, yövalon sekä tumman tilan osalta.

Testijakson aikana oli havaittavissa, että Motorola Edgen selvästi kaartuvien reunojen kohdalla oli havaittavissa selvää sinertävyyttä sekä varjostusta, mikä on toki varsin luonnollista kaikissa kaartuvissa näytöissä. Aluksi reunojen sinertävyys pisti hieman silmään, mutta pidemmässä käytössä niitä pystyi sietämään, eikä niihin loppujen lopuksi edes kiinnittänyt paljoa huomiota. Toinen OLED-näyttöjen ongelmaksi muodostunut ongelma löytyi myös Motorola Edge -puhelimesta, sillä heikossa valaistuksessa muun muassa yöllä puhelinta käytettäessä näyttö muuttui vihertäväksi. Vihertävyyttä oli havaittavissa erityisesti näytön reunoilla, mutta myös ympäri näyttöä. Ongelmaa ei kuitenkaan ollut havaittavissa, jos näytön kirkkaus oli korkea.

Motorola Edgen näyttö on HDR10-sertifioitu, eli näytöltä voidaan katsoa videoita paremmalla värintoistolla muun muassa YouTuben kautta. Puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, jonka ansiosta Motorola Edgella voidaan katsoa myös monien suoratoistopalveluiden kautta elokuvia ja videoita tarkemmalla laadulla sekä HDR-toistolla. Esimerkiksi Netflixin kautta on mahdollista katsoa Full HD -tarkkuudella sisältöä, mutta ainakaan testilaitteella ei ollut mahdollista käyttää HDR-toistoa. On kuitenkin mahdollista, että Netflix lisää HDR-tuen myös Motorola Edge -puhelimelle myöhemmin.

Kokonaisuudessaan Motorola Edge -puhelimen näyttö on hyvä, ja ainakin 600 euron hintapisteessä jopa erinomainen. Kirkkautta saisi näytössä olla enemmän sekä asetuksia muun muassa värien säätämiseen ei voi ikinä olla liikaa, mutta Motorola Edgessa joudutaan tyytymään Androidin perusasetuksiin. Päivittäisen käytön aikana näyttöön ei tuskin pääse kuitenkaan suuremmin pettymään, sillä sen kautta elokuvien ja videoiden katselu on miellyttävää. 90 astetta kaartuvat reunat tuottavat kuitenkin toisinaan tuskaa haamukosketuksien muodossa, mutta erikoisemman näytön käyttämiseen kyllä tottuu, jolloin myös haamukosketuksen vähenevät selvästi.

Millaisia erikoisominaisuuksia näytöstä löytyy?

Näytön erikoisominaisuudet ovat täysin samat kuin isovelimallissakin, eikä se ole kovin suuri ihme. Motorola on tuonut puhelimeen harvinaisemman näyttöratkaisun, niin siitä on pyritty ottamaan myös kaikki ilo irti erikoisempien ominaisuuksien avulla, joita ei kaikista puhelimista löydy. Kaartuvien reunojen avulla Motorola on pystynyt mahdollistamaan muun muassa näytön kuvasuhteen muokkaamisen, reunojen käyttämisen ilmoitusvalona sekä toteuttanut pikavalikon, johon päästään käsiksi reunaa pyyhkäisemällä. Lisäksi Motorola on toteuttanut peleissä näytön reunan painikkeet, joilla peliä voidaan ohjata.

Mielenkiintoinen ominaisuus on varmasti kuvasuhteen muokkaaminen. Motorola Edgessa on oletusarvoisesti 19,5:9-kuvasuhde, mutta erillisen ”reunaton näyttö” -asetuksen avulla pystytään poistamaan kaartuvasta reunasta suurin osa, jolloin näytön kaartuvuus on selvästi pienempi kuin oletusarvoisesti. Lisäksi samalla näyttöön saadaan aikaiseksi 21:9-kuvasuhde. Ominaisuuden avulla pystytään helposti estämään virheellisiä kosketuksia.

Ominaisuus ei toimi kaikissa sovelluksissa, mutta aika monissa se toimii. Näytön reunoja ei voi poistaa käytöstä käyttöjärjestelmässä itsessään esimerkiksi aloitusnäytössä, asetuksissa tai kamerassa. Kolmannen osapuolen sovelluksissa näytön reunat voi kuitenkin poistaa, jolloin sovellukset vain skaalautuvat pääosin aina todella hyvin pienemmälle näytön alueelle. Näytön reunat voi poistaa sovelluskohtaisesti kaksoisnapauttamalla näytön reunassa olevaa painikkeen kuvaa, mutta reunat voidaan poistaa myös asetusvalikon kautta manuaalisesti.

Toinen käytännöllinen ominaisuus on reunakosketus, jolloin näytön reunassa on nähtävillä pieni virtuaalinen painike. Kaksoisnapauttamalla painiketta saatiin muutettua kuvasuhdetta, mutta painikkeen pystyy ohjelmoimaan myös toimimaan hieman eri lailla. Muun muassa pyyhkäisemällä painiketta keskustaa kohti saadaan avattua pikavalikko, jossa on sovelluksien kuvakkeita tai pika-asetuksia, joista päästään avaamaan nopeasti itse sovellus tai muuttamaan asetusta.

Näytön painikkeessa on tuki myös pyyhkäisylle ylös ja alas, jolloin pystytään avaamaan esimerkiksi viimeiseksi käytettyjen sovelluksien valikko tai ilmoitus- ja pikavalintanäkymä. Käyttäjä pystyy myös oman mielensä mukaan siirtämään painikkeen sijaintia näytön reunoilla sekä muokkaamaan painikkeen näkyvyyttä ja tyyliä. Pikavalintapainike on toimiva kokonaisuus, mutta sen saa tarvittaessa myös poistettua kokonaan käytöstä, jos siitä ei ole jokapäiväisessä käytössä suuremmin hyötyä.

Motorola on tuonut näytölle myös ”valoreunus-ominaisuuden”, jonka avulla kaartuvia näytön reunoja pystyään hyödyntämään ilmoisvalona. Näytön reunoilla pystytään näyttämään siis valoja, joiden avulla käyttäjä pystyy paremmin huomamaan esimerkiksi saapuvan puhelun, viestit tai muut ilmoitukset. Lisäksi kaartuvat reunat näyttävät helposti akun varaustason, jos puhelin on asetettu pöydälle näyttö alapäin ja painetaan virtapainiketta.

Ilmoitusvalona näytön reunojen hyödyntäminen on mielestäni kätevä ominaisuus ja ainakin itse tykkäsin siitä testijakson aikana paljonkin. Aikaisemmin puhelimissa on ollut LED-ilmoitusvalo, mutta viime vuosina ne ovat poistuneet muodista, minkä vuoksi nyt Motorolan ratkaisu on erittäin miellyttävä.

Motorola on toteuttanut mobiilipeleissä näytölle myös virtuaalipainikkeita, joilla pystytään ohjaamaan peliä hieman peliohjainmaisesti. Näytön reunalle saadaan toteutettua L/R-painikkeet, jotka toimivat ainakin muutamissa peleissä. Testasimme painikkeita PUBG-pelissä, jossa ne toimivat varsin hyvin. Toki painikkeiden käyttämiseen täytyy aluksi aika paljon totutella, ennen kuin niistä saa kaiken hyödyn irti. Ominaisuus on kuitenkin varsin kekseliäs ja sen avulla saadaan hieman enemmän todellista hyötyä irti 90-asteisesti kaartuvista näytön reunoista.

Henkilökohtaisesti olisin kaivannut Motorolan toteuttavan esimerkiksi kamerasovelluksessa erillisen virtuaalisen kameran laukaisinpainikkeen, jolloin kuvien ottaminen olisi ollut hieman luonnollisempaa. Lisäksi kaartuville reunoille olisi varmasti keksinyt myös paljon muitakin käyttötarkoituksia, mutta Motorola Edgessa saadaan tyytyä vain edellä mainittuihin ominaisuuksiin. Toki Motorola on saanut mukaan muutamia oikeasti hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta todellisuudessa näytön kaartuvuus on vain pääasiassa muotoiluelementti.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisien ominaisuuksien osalta Motorola Edge on erittäin mielenkiintoinen laite, sillä kyseessä on ensimmäinen SuomiMobiilin testissä käynyt laite Snapdragon 765G -järjestelmäpiirillä. Kyseessä on Qualcommin kehittämä keskihintaluokan älypuhelimille suunnattu järjestelmäpiiri, jossa on myös integroitu 5G-modeemi. Lisäksi järjestelmäpiiri tarjoaa varsin hyvän suorituskyvyn, vaikka luonnollisestikaan ei päästä huippupuhelimissa nähdyn Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin tasolle.

Uusi Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 765G koostuu yhdestä 2,4 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 Prime -ytimestä, yhdestä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 475 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 620.

Motorola Edge on saatavilla ainoastaan yhdessä muistiversiossa, jossa on 6 gigatavua tehokasta LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa mukavat 128 gigatavua. Myöskin muistikorttipaikan Motorola on tällä kertaa saanut puhelimeen, joka tosin vie myös toisen SIM-korttipaikan. Muistikortteja puhelin tukee aina yhteen teratavuun asti.

Suorituskyvyltään Snapdragon 765G on hyvä, mutta parempikin voisi olla. Ajoimme Motorola Edgessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi hyvin. Kovin paljoa vertailukohtia ei toistaiseksi ole 600 euron hintaluokan älypuhelimista, joita Suomen markkinoilla olisi myynnissä, joten alapuolella olevasta taulukosta Motorola Edgen tuloksia on mahdollista verrata viime vuoden Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiriin perustuvaan OnePlus 7T -puhelimeen sekä kalliimpaan Motorola Edge+ -malliin, joka perustuu Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin.

Testitulokset
Motorola Edge (SD765G) Motorola Edge+ (SD865) OnePlus 7T (SD855+)
AnTuTu (V8): 304 540 pistettä 585 983 pistettä 387 851 pistettä
Geekbench 4 (single): 2738 pistettä 4239 pistettä 3646 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7623 pistettä 12 968 pistettä 10 924 pistettä
Geekbench 5 (single): 574 pistettä 908 pistettä 770 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1821 pistettä 3255 pistettä 2697 pistettä
PCMark 2.0: 8231 pistettä 11 822 pistettä 10 350 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3008 pistettä 7370 pistettä 6093 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2922 pistettä 8420 pistettä 6976 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3352 pistettä 5130 pistettä 4223 pistettä

Tuloksista huomataan, että Snapdragon 765G jää selvästi jälkeen Qualcommin viime vuoden ja tämän hetken tehokkaimmista järjestelmäpiireistä, mutta suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro aivan koko totuutta laitteen käytettävyydestä. Mielestäni Motorola Edge -puhelimen suorituskyky on riittävällä tasolla päivittäiseen sulavaan käyttöön niin, ettei vastaan tule häiritseviä hidasteluja tai haasteita sovelluksien käynnistymisen kanssa. Toki pieni hidasteluja tai muita haasteita saattaa olla havaittavissa raskaimpien pelien kanssa, mutta jo hakusessa on päivittäistä käyttöä hyvin palveleva puhelin ilman häiritseviä suorituskykyongelmia, niin Motorola Edge on mielestäni loistava valinta.

Snapdragon 765G -järjestelmäpiirissä on integroitu Snapdragon X52 -modeemi, joka takaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Motorola Edgeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 3,7 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

Motorola on saanut Edge-puhelimeen peräti kaksi SIM-korttipaikkaa.

Motorola Edgen testijakso suoritettiin pääasiassa vain 4G-verkkojen ulottuvilla, mutta puhelin pääsi kerran käsiksi Elisan avaamiin 5G-verkkoihin Hämeenlinnassa. Yleisesti puhelimen 5G-verkot tuntuivat toimivan selvästi toimivan vakaammin kuin isovelimallissa, eli Motorola Edge+ -puhelimessa. Jokaisella testauskerralla puhelimella päästiin yli 500 Mbps latausnopeuksiin, mikä on todella hyvä tulos. 5G-verkkoja testattiin 5G-alueen reunalla, minkä vuoksi puhelin vaihtele monesti 5G- ja 4G-verkkojen välillä, eikä laite pysynyt jatkuvasti 5G-verkoissa. 5G-testit toteutettiin Elisan tarjoamalla 5G-testiliittymällä, jonka maksimilatausnopeus oli 1000 Mbps.

Siinä missä Motorola Edge+ -huippupuhelin oli vain yhden SIM-kortin laite, niin edullisempaan Motorola Edgeen on saatu tuki kahdelle SIM-kortille. Snapdragon 765G -järjestelmäpiirissä on myöskin tuki kahdelle samanaikaiselle SIM-kortille niin, että myöskin 5G-verkot ovat käytettävissä.

Sormenjälkilukijana Motorola hyödyntää jälleen tuttua optista näytönalaista sormenjälkilukijaa, joka on toimivuudeltaan hyvä. Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, josta sitä päästään käyttämään helposti esimerkiksi peukalolla. Vaikka Motorola Edgessa onkin näytönalainen sormenjälkilukija, niin valitettavasti kasvojentunnistusta ei puhelin tarjoa.

Näytönalainen sormenjälkilukija toimi testijakson aikana hyvin, mutta kyseessä ei ole nopein tai kaikista luotettavin toteutus, joita on vuosien mittaan testattu. Motorolan älypuhelimissa näytönalaisia sormenjälkilukijoita ei ole montaa kertaa nähty, joten yhtiöllä ei ole yhtä paljoa kokemusta tekniikasta kuin monilla kilpailijoilla. Motorola on onnistunut kuitenkin sormenjälkilukijan kanssa hyvin ja se tunnistaa sormen lähes aina, mutta lukituksen avaaminen ei ole yhtä nopea kuin esimerkiksi OnePlussan tai Huawein puhelimissa. Vain erittäin harvoin sormenjälkilukija ei tunnistanut sormea, mutta tällöin sormi oli märkä tai näytöllä oli jotain likaa.

Äänentoistoon Motorola on Edge-puhelimessa panostanut paljon, sillä Motorola on laittanut mukaan täysin samanlaisen stereokaiutinratkaisun kuin mikä löytyi myös Motorola Edge+ -mallista. Toinen puhelimen kaiuttimista löytyy laitteen alareunasta, kun toinen kaiuttimista on myös puheluihin käytettävä kuuloke. Kaiuttimet ovat Motorolan mukaan Waves-yrityksen virittämät, jonka tekniikoita käytetään muun muassa Grammy-gaalassa.

Motorola Edgesta löytyy kuulokeliitin ja stereokaiuttimet.

Testijakson aikana Motorola Edgen äänentoistossa ei ollut suuremmin valittamista, vaan musiikin kuuntelu oli miellyttävää pidempiäkin aikoja. Motorola Edgen äänentoisto on yksi tämän hetken parhaimmista, mitä on Android-puhelimissa nähty ja samalla myös varmasti parhain omassa hintapisteessään. Ääntä lähtee tarpeeksi, jonka lisäksi äänentoisto on yllättävän täyteläinen ja musiikistakin on mahdollista havaita aikaisempaa enemmän tasoja.

Motorola on ajatellut vahvasti musiikin ystäviä, sillä puhelimessa on hyvän sisäänrakennetun äänentoiston ohella vielä tuttu ja turvallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Yleisesti langalliset kuulokkeet pystyvät tarjoamaan hieman paremman äänenlaadun kuin langattomat, vaikkakin ne ovat kehittyneet viime vuosina huimasti. Puhelimessa on tuki tuoreimmalle Bluetooth 5.1 -standardille, jonka ansiosta Motorola Edge -puhelimen käyttäjät pystyvät nauttimaan vakaasta sekä hyvästä äänenlaadusta myös Bluetooth-kuulokkeilla.

Akunkesto

Akunkesto on Motorola Edgessä pienemmän 4500 milliampeeritunnin varassa, kun isovelimallista löytyi vielä 5000 milliampeeritunnin akku. Puhtia riittää myös pienemmästä akusta, eikä Motorola Edgeä voi moittia akunkestonsa osalta, sillä puhelimessa riittää akkua vähintään vaadituksi yhdeksi päiväksi. Testijakson aikana puhelinta käytettiin hyvin aktiivisesti, mutta silti akkua ei saatu kulutettua yhden päivän aikana loppuun. Iltaisin akkua oli usein 20-30 prosenttia jäljellä, minkä vuoksi laite ladattiin lähes joka yö täyteen, jotta akkua olisi tarpeeksi myös seuraavaksi päiväksi.

Päivittäinen käyttö oli pääasiassa puhelimen käyttämistä muutamiin puheluihin, viestittelyyn, sosiaalisen median selaamiseen sekä netin käyttöön. Lisäksi puhelimella kuvattiin jonkin verran ja katsottiin Netflixiä tai YouTubea. Motorola Edge oli myös mobiiliverkoissa jatkuvasti, mutta Wi-Fi-verkoissa hieman harvemmin. Puhelin oli liitettynä monesti jopa tunneiksi kaiuttimeen tai kuulokkeisiin Bluetooth-yhteyden välityksellä.

Kuten jo aikaisemmin tuli todettua, niin Motorola Edge -puhelinta ei tullut käytettyä päivittäin 5G-verkon ulottuvilla, joten 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy havaitsemaan. Todennäköisesti ainakin 4G- ja 5G-verkkojen välillä vaihtelu voi vaikuttaa suurestikin puhelimen akunkestoon, mutta ainakin 4G-verkoissa akunkesto oli todella hyvällä tasolla.

Yksi suurimmista ongelmista myös Motorola Edgen kohdalla on kohtalaisen hidas akunlataus. Puhelinta voidaan ladata USB-C-tyypin liittimen kautta niin sanotulla TurboPower-pikalatauksella, joka on korkeintaan 18 watin tehoinen. Testasimme akun latausnopeuden testijakson aikana ja tulokset siitä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kaaviosta.

Motorola Edge -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 18 watin TurboPower-laturilla.

Kaaviosta nähdään, että tyhjästä täyteen puhelin latautuu 155 minuutissa, eli 2 tunnissa ja 35 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua latautuu 38 prosenttia ja tunnissa akkua on saatu 73 prosenttia. 90 prosentin varaustasoon päästään 87 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat siis todella hitaasti 68 minuutissa. Akun lataamisen suhteen Motorola Edge on siis pitkälti samalla tasolla Motorola Edge+ -puhelimen kanssa, sillä molempien akku latautuu varsin hitaasti.

Jos hakusessa on siis puhelin, joka latautuu tarvittaessa nopeasti, niin Motorola Edge ei ole sopiva laite sitä varten. Useat tämän hetken älypuhelimet latautuvat selvästi nopeammin, minkä vuoksi hidasta ”pikalatausta” voidaan pitää puhelimen heikkoutena. Motorola on myös karsinut latausominaisuuksia verrattuna isovelimalliin, sillä puhelimeen ei ole saatu langaton latausta, eikä luonnollisesti myöskään käänteistä langatonta latausta. Motorola Edgen kohdalla on tyydyttävä ainoastaan USB-C-liitännän kautta tapahtuvaan lataamiseen.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme tuttuun tapaan myös Motorola Edgen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Edge laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 97 prosenttia. Puhelimessa hyödynnetään OLED-tekniikkaan pohjautuvaa näyttöä, joten näyttö ei päässyt hyytelöitymään LCD-paneeleiden tapaisesti. Pakkastestin jälkeen myös puhelimen näytönalainen sormenjälkilukija toimi ongelmitta, akun lataaminen oli mahdollista sekä salama toimi kuvia ottaessa. Yleisesti monissa puhelimissa akunlataaminen jääkylmänä on estettynä turvallisuussyistä, mutta Motorola ei ole tätä toteuttanut uutuuspuhelimessaan.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edgen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut jopa 14 prosenttia, eli akunvaraus oli 86 prosenttia. Akun kuluminen ei ollut vielä kovin huolestuttavalla tasolla, vaikka monissa puhelimissa akkua kuluukin hieman vähemmän. Myöskään tällä testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastesti osoitti, että Motorola Edge kestää varsin tasavahvasti kylmää ilmaa sekä Suomen kylmiä pakkaspäiviä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut kovinkaan huolestuttavalla tasolla, minkä lisäksi laitteessa käytetyt tekniset ratkaisut kestivät hyvin pakkasta sekä toimivat ilman ongelmia myös kylmässä ilmassa. Hämmästyttävintä oli, että Motorola ei ollut estänyt puhelimen lataamista jääkylmänä ollessaan.

Kamerat

Motorola on tuonut myös edullisempaan 5G-puhelimeensa tutun kolmoiskamerajärjestelmän, joka koostuu pääkameran lisäksi ultralaajakulmakamerasta ja telekamerasta. Tällä kertaa kuitenkin pääkameran tarkkuutta on päätetty tiputtaa, minkä lisäksi myös telekameraa on hieman karsittu vaatimattomampaan suuntaan. Ainoa sama kamera Motorola Edge- ja Edge+ -puhelimissa on ultralaajakulmakamera sekä 25 megapikselin tasoinen etukamera.

Puhelimessa on siis 64 megapikselin tasoinen pääkamera, jossa on f/1.8 aukko, 1/1,72” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Kamerassa on myös tuki vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle sekä laserautomaattitarkennukselle. Toinen kameroista on isovelimallista tuttu 16 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2 aukko, 13 mm polttoväli, 1,0 µm pikselikoko sekä automaattitarkennus. Ultralaajakulmakameralla saadaan taltioitua kuvia 117 asteen kuvakulmalla ja sitä hyödynnetään myös makrokuvaamisessa.

Kolmas kameroista on 8 megapikselin tasoinen telekamera, jossa on f/2.4 aukko, 1,12 µm pikselikoko, 52 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Telekameralla pystytään 2x optisesti zoomattuihin kuviin, joten Motorola on hieman heikentänyt zoomausominaisuuksia, sillä Motorola Edge+ -mallilla pystyttiin taltioimaan 3x optisesti zoomattuja kuvia. Valitettavasti optista kuvanvakainta Motorola ei ole tuonut yhteenkään Edge-puhelimen kameraan, joten kameroiden ominaisuuksista on jouduttu karsimaan hieman enemmän.

Motorola Edgen kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 64 megapikseliä (f/1.8, 1/1,72”, 0,8 µm, PDAF, LAF)
    • Ultralaajakulma: 16 megapikseliä (f/2.2, 1,0 µm, 13 mm, AF, 117 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.4, 1,12 µm, 52 mm, PDAF, 2x optinen zoom)
  • Etukamera: 25 megapikseliä (f/2.0, 1/3”, 0,9 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameran avulla taltioidaan oletusarvoisesti automaattisesti 16,1 megapikselin tasoisia kuvia, sillä Motorola hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Testasimme pääasiassa vain Motorola Edgen kameroita oletusasetuksilla, sillä suurta eroa ei ole 16,1 megapikselin ja 64 megapikselin kuvien välillä. Toki 64 megapikselin kuvia on mahdollista taltioida erillisessä kuvaustilassaan, jos tarkempia kuvia haluaa taltioida.

Yleisellä tasolla Motorola Edgen pääkameralla taltioidut kuvat ovat hyviä, mutta ei kuitenkaan aivan 600 euron hintaluokan tasolla, sillä kuvien laatu voisi olla hieman parempi. Päivänvalossa kuvattaessa kuviin tulee varsin hyvät värit sekä kohtuullisesti tarkkoja yksityiskohtia. Toisinaan oli havaittavissa, että kuvien tummat kohdat olivat varsin tummia, jos kuvat otettiin ilman HDR-tilaa, mutta kun HDR oli automaattitilassaan, niin silloin kuvista saatiin huomattavasti parempia. Heikommassa valaistuksessa Motorola Edgen pääkamera ei pääse suuremmin tarjoamaan yllätyksiä, sillä kuvien laatu heikkenee kauttaaltaan.

Pääkamera tukee onneksi yökuvaustilaa, jolloin saadaan taltioitua parempia kuvia heikossa valaistuksessa. Kuvista tulee selvästi parempia pidemmän valotusajan ansiosta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Motorola Edgen pääkameralla 16,1 megapikselin tarkkuudella.

Telekamera on yksi Motorola Edgen tärkeimmistä ominaisuuksista, ja kyseessä on myös kamera, jollainen nähdään yleensä vain harvoin valmistajien ”karsitummissa” älypuhelinmalleissa. Kameran tarkkuus yltää 8 megapikselin tasolle ja se tarjoaa 2x optisen zoomauksen, joka on tänä päivänä varsin lyhyt, mutta silti parempi kuin ei zoomausta. Vaikka kameran tarkkuus on 8 megapikseliä, niin syystä tai toisesta Motorola jälleen skaalaa kuvat 16,1 megapikselin tarkkuuteen automaattiasetuksilla, mutta manuaalitilassa on mahdollista taltioida 8 megapikselin kuvia.

Motorola Edgen telekameralla saadaan vähintäänkin kohtuullisia kuvia, mutta laadullisesti 16,1 megapikselin kuvat eivät pääse lähellekään pääkameran laatua. Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa kuvissa on hyvä dynaaminen alue ja hyvät värit, mutta valitettavasti kuvissa on havaittavissa outoa rakeisuutta ja pehmeyttä. Jos kuitenkin manuaalitilassa kuvataan 8 megapikselin kuvia, niin silloin kuvien laatu on usein havaittu hieman paremmaksi, sillä kuvia ei jälkikäsitellä hölmösti ”tarkemmiksi”. Heikossa valaistuksessa telekameran kuvien laatu ei pääse suuremmin yllättämään, sillä kuvien kohina ja pehmeys lisääntyy rajusti. Valitettavasti käytettävissä ei ole minkäänlaista yökuvaustilaa.

Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on kuvattu pääkameralla ilman zoomausta ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla 2x optisesti zoomattuna.

Telekamera on Motorola Edge -puhelimessa täysin samanlainen kuin isovelimallissa. Kyseessä on 16 megapikselin tasoinen kamera, jonka avulla pystytään taltioimaan 117 asteen näkökentällä varusteltuja kuvia. Vielä Motorola Edge+:n kohdalla puhelin skaalasi kuvat automaattisesti 27 megapikselin tasolle, mutta nyt Motorola Edgessa kuvien tarkkuus on 16 megapikseliä, joten kuvia ei skaalata enää jälkikäteen.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameralla taltioidut kuvat ovat yllättävän hyviä ja yksityiskohtia löytyy mukavasti. Kuvissa on hyvä dynaaminen alue, värit sekä tarkkuus, vaikka aivan kaikilla osa-alueilla ei päästäkään pääkameran tasolle. Ultralaajakulmakuvissa oli havaittavissa tuttua epätarkkuutta kulmissa, mutta keskustaa kohti tarkkuus parani selvästi. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera pärjää myös hyvin, vaikka parempaakin on nähty. Kuvista katoaa selvästi yksityiskohtia ja valoa kuviin saadaan yllättävän vähän. Valitettavasti ultralaajakulmakameran kanssa ei pystytä hyödyntämään yökuvaustilaa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Motorola Edge -puhelimen ultralaajakulmakameralla automaattiasetuksilla, jolloin kuvien tarkkuus on 16 megapikseliä.

Motorola on toteuttanut myös makrokuvauksen ultralaajakulmakameran avulla, josta kiitos kuuluu kamerasta löytyvälle automaattitarkennukselle. Yleisesti edullisimmissa puhelimissa on luotettu halpoihin 2 megapikselin tasoisiin makrokameroihin, mutta makro-ominaisuuden pystyy toteuttamaan myös ultralaajakulmakameran avulla todella hyvin. Makrotilan avulla päästään todella lähelle kuvattavaa kohdetta, jolloin saadaan pienetkin yksityiskohdat näkyviin erittäin tarkasti.

Testijakson aikana taltioimme muutamia makrokuvia, joita on nähtävillä alapuolella. Kuvat ovat hyviä ja yksityiskohtaisia, joten Motorola Edgen makrokuvaus on toteutettu todella järkevästi. Ominaisuudelle on kuitenkin ainakin itsellä hyvin vähän käyttöä, mutta makrokuvausta harrastaville se voi olla todella mielenkiintoinen.

Etukameran tarkkuus Motorola Edge -puhelimessa on mukavat 25 megapikseliä, mutta Motorola hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin kuvien tarkkuudeksi saadaan vain 6,2 megapikseliä. Etukameran kuvat ovat hyvässä valaistuksessa kuvattaessa todella hyviä, sillä kuvissa on paljon yksityiskohtia, luonnolliset värit sekä kohtuullinen dynaaminen alue. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jolloin saadaan toteutettua yhden kameran avulla taustasumennus. Motorola Edge tunnistaa mielestäni hyvin kuvattavan kohteen ja taustasumennus onnistuu lähes aina vaikuttavasti. Heikommassa valaistuksessa kuvattaessa avustamassa on näyttösalama, eli näyttö muuttuu vaaleaksi kuvaushetkellä.

Videokuvauksen osalta Motorola Edge -puhelimella voidaan kuvata korkeintaan 4K 30 fps -videokuvaa pääkameran avulla, kun kaikilla muilla kameroilla videon tarkkuus rajoittuu Full HD 60 fps -tarkkuuteen. Pienenä heikkoutena puhelimessa on se, että kesken videokuvauksen ei voida vaihdella eri kameroiden välillä, vaan kamera täytyy valita ennen kuvauksen aloittamista. Kaikissa kameroissa on käytettävissä myös elektroninen kuvanvakautus, jonka avulla videoista saadaan varsin vakaita. Valitettavasti Motorola Edgen kameroihin ei ole saatu optista kuvanvakautusta, minkä vuoksi videot eivät ole aivan yhtä vakaita kuin mitä voisi kuvitella. Yleisellä tasolla videoiden laatu oli muutamien testien perusteella hyvä.

Kamerasovellus on Motorola Edgessa tyyliltään hyvin samanlainen kuin muissakin Motorolan älypuhelimissa. Kamerasovellus on yleisilmeeltään hieman vanhahtava, eikä ole aivan odotetulla tasolla. Sovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvaustiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus, videokuvaus, muotokuvatila sekä valikko, jossa on vieläkin enemmän tiloja (leikkaa, makro, spottiväri, pimeänäkö, cinemagraph, panoraama, ultra-res [64MP], livesuodatin, pystytila, makrovideo, hidas liike, intervallikuvaus).

Motorola Edgen takakameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksen vasemmassa reunassa olevasta zoomauspainikkeesta, jossa voidaan helposti vaihtaa pääkameran (1x), telekameran (2x) ja ultralaajakulmakamera (0,5x) välillä. Zoomaaminen ja kameroiden välillä vaihtelu oli varsin nopeaa ja Motorola oli toteuttanut sen nyt ensimmäistä kertaa varsin fiksusti. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös helppo vaihdella HDR-asetuksia, salaman asetuksia, ajastusta tai jopa päästä kätevästi käsiksi Google Lens -sovellukseen.

Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalikuvaustila tuo vahvasti edelleen mieleen Nokia Pro Camera -tilan. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös Motorola Edgen kaikille kolmelle kameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia myös JPG-kuvien rinnalla, mutta 64 megapikselin kuvien taltioiminen ei tässä tilassa ole mahdollista.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä toimii Android 10.

Motorola Edge -puhelimessa käytetään pitkälti samaa ohjelmistoa kuin Motorola Edge+ -puhelimessa. Käyttöjärjestelmänä on siis Android 10, jonka päällä toimii Motorolan oma My UX -käyttöliittymä. Käyttöliittymä on hyvin lähellä puhdasta Androidia, mutta siihen on tuotu mukaan muutamia lisäasetuksia sekä sovelluksia, jotka ovat räätälöity vain Motorola Edgelle.

Testijakson aikana Motorola Edge sai useita päivityksiä, jotka optimoivat käyttökokemusta, korjasivat bugeja sekä päivittivät tietoturvaa. Testijakson lopulla tuorein tarjolla ollut päivitys toi mukanaan Googlen 1. kesäkuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset Ainakin näin puhelimen elinkaaren alussa Motorola on pystynyt tarjoamaan laitteelle hyvin nopealla aikataululla tietoturvapäivityksiä, mutta varsinaista päivityslupausta Motorola ei ole puhelimelle antanut samalla tavalla kuin isovelipuhelimelle. Todennäköisesti myös Motorola Edge tulee saamaan kuitenkin kaksi suurempaa Android-päivitystä sekä tietoturvapäivityksiä tasaisin väliajoin kolmen vuoden ajan.

Yleinen kokemus Android 10 -käyttöjärjestelmästä sekä My UX -käyttöliittymästä Motorola Edgessa oli jopa positiivisempi kuin Motorola Edge+ -puhelimessa. Vastaan ei tullut häiritseviä bugeja tai muita ongelmia, jotka olisivat haitanneet päivittäistä käyttöä. Snapdragon 765G -järjestelmäpiirin tehot riittivät hienosti pyörittämään käyttöjärjestelmää ongelmitta, ja jos vastaan tuli ongelmia, niin Motorola oli korjannut ne usein jo seuraavassa päivityksessään.

Puhelimeen on esiasennettuna vain muutama Motorolan sovellus, joista yksi huomattavimmista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-Display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä uutena ominaisuutena on tuotu Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa, kuvakkeiden asettelua, widgettien asettelua sekä sormenjälkilukijan animaatioita.

Yhteenveto

Motorola Edge on yllättävän hyvä 5G-puhelin.

Motorola Edge -puhelinta kohtaan oli kovat odotukset muutamasta syystä. Kyseessä on yksi edullisimmista 5G-puhelimista Suomessa, minkä lisäksi se on ensimmäinen Snapdragon 765G -järjestelmäpiirillä varusteltu puhelin, joka käväisi SuomiMobiilin testissä. Testijakson perusteella Motorola Edge ei ollut kovin suuri pettymys, vaan se tarjoaa varsin hyviä ominaisuuksia omassa hintapisteessään, jossa ei ole suuremmin kilpailua.

Henkilökohtaisesti tykästyin puhelimen näyttöön, joka on mielenkiintoinen sekä kokonaisuudessaan erittäin hyvä omassa hintapisteessään. Motorola Edgen 90 hertsin virkistystaajuus näytössä on myös erittäin mukava lisäys, sillä usein vain huippupuhelimissa päästään nauttimaan sulavammasta käyttökokemuksesta. Puhelimessa käytettävä Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri tarjoaa päivittäiseen käyttöön hyvän käyttökokemuksen, jonka lisäksi laitteessa on myös mukavasti muistia ja sisäistä tallennustilaa. Erittäin positiivista oli myös havaita, että Motorola oli varustellut laitteen kahdella SIM-korttipaikalla, muistikorttipaikalla sekä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä.

Motorola Edgessa on myös monia muitakin hyviä ominaisuuksia, kuten hyvä akunkesto, hyvä pakkaskestävyys, hintaluokassaan erinomainen äänentoisto sekä puhdas Android 10 -käyttökokemus ilman suurempia kustomointeja. Kyseessä ei ole kuitenkaan aivan täydellinen laite, sillä Motorola on tehnyt mielestäni hölmön päätöksen siirtyessään takaosassa käyttämään muovipintaan, johon tulee lyhyessäkin käytössä nopeasti käytönjälkiä. Lisäksi Motorola ei ole saanut puhelimeen nopeaa pikalatausta, vaan akku latautuu verrattain todella hitaasti. Myöskään kamerat eivät päässeet suuremmin vakuuttamaan millään erikoisominaisuuksilla, vaan ne tarjosivat vain keskikertaisen kuvien laadun. Toki hintaluokassaan Motorola Edge tarjoaa kolme oikeasti hyödyllistä kameraa, toisin kuin monet tämän hintapisteen puhelimet, joissa nähdään turhia 2 megapikselin kameraviritelmiä.

Suomessa Motorola Edge on myynnissä 599 euron hintaan yhtenä muistivarianttina, jossa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Väriversioita on myynnissä vain yksi, joka on musta Midnight Black. Valitettavasti toinen väriversioista, eli Midnight Magenta ei ole vielä saapunut myyntiin, eikä sen saatavuudestakaan ole mitään tietoa. 600 euron hintaluokassa Suomessa ei ole suuremmin myynnissä vielä 5G-älypuhelimia, vaan suurin haastaja Motorola Edgelle on Xiaomi Mi 10 Lite 5G, joka maksaa selvästi vähemmän, mutta on samalla myös varusteltu karsitummilla ominaisuuksilla. 4G-puhelimien puolelta suurin haastaja on varmasti OnePlus 7T, joka tarjoaa viime vuoden huipputekniikoita.

Motorola Edgea tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Motorola Edge

7.9

SuomiMobiilin arvostelussa 599 euron hintainen Motorola Edge -5G-puhelin, jonka tehoista vastaa Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri.

Hyvää
  • Jämäkkä rakenne
  • 3,5 mm kuulokeliitin
  • Hintaluokassaan erinomainen ja mielenkiintoinen näyttöratkaisu (OLED ja 90 Hz)
  • Snapdragon 765G tarjoaa sopivan suorituskyvyn päivittäiseen käyttöön
  • Snapdragon X52 -modeemissa tuki NSA- ja SA -5G-verkoille
  • Riittävästi muistia ja tallennustilaa (6 Gt RAM, 128 Gt ROM)
  • Hyvä äänentoisto stereokaiuttimilla
  • Hyvä akunkesto suuren akun ansiosta
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Monipuolinen kamerajärjestelmä (pääkamera, telekamera, ultralaajakulma)
  • Dual-SIM-puhelin ja tuki microSD-muistikortille (vie toisen SIM-paikan)
  • Puhdas Android 10 -käyttökokemus
Huonoa
  • Muovinen takapinta heikentää puhelimen laatuvaikutelmaa
  • Ei täysin vedenkestävä rakenne
  • Hidas pikalataus verrattuna kilpailijoihin
  • Kameran kuvien laatu vain keskinkertainen
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut