Motorola julkaisi viime vuoden lopulla Moto G200:n, yhtiön tehokkaimman Moto G -malliston jäsenen. Kyseessä on seuraaja Moto G100 -puhelimelle, joka tarjosi myös huippuluokan suorituskyvyn. Nyt uutuusversio tarjoaa entistäkin paremman suorituskyvyn sekä muutamia muita parannettuja ominaisuuksia.
Moto G200 -puhelimen kohokohta on Qualcommin viime syksynä julkaisema Snapdragon 888+ -järjestelmäpiiri, joka on hieman päivitetty versio Snapdragon 888 -piiristä. Puhelimessa on myös suuri 6,8 tuuman näyttöpaneeli erittäin korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella. Motorola tarjoilee laitteessa lisäksi 108 megapikselin kolmoiskameran, suuren 5000 milliampeeritunnin akun sekä monia muita huippuluokan teknisiä toteutuksia. Suomessa Moto G200 jatkaa edeltäjänsä jalanjäljissä ollessaan myynnissä 499 euron hintaan ja saatavilla vain Stellar Blue -värissä.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Motorola Moto G200 -älypuhelimeen noin kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, kameroihin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä tarkastelemme puhelimen akun latautumisnopeutta ja pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt laite oli 8 + 128 gigatavun versio sekä väriltään sininen Stellar Blue.
Motorola Moto G200 (XT2127-1) | |
---|---|
Mitat: | 168.1 x 75.5 x 8.9 mm |
Paino: | 202g |
Rakenne: | Muovikehys / muovipinta takana / edessä lasi |
Näyttö: | 6.8 tuumaa / Full HD+ (2260 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 144 Hz / HDR10 |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 888+ (1x 2.99 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680) + Snapdragon X60 -5G-modeemi |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 660 |
Muisti: | 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] |
Takakamera: | 108 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / AF / 119 asteen kuvakenttä) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 16 MP pääkamera (f/2.2 / 1.0 µm) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 11 + My UX (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 33 watin pikalataus |
Liitännät: | USB-C / USB 3.1 |
Ääni: | Bluetooth 5.2 / yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä |
Värit: | Stellar Blue |
Hinta: | 499 € |
Myyntipakkaus
Motorola toimittaa Moto G200 -puhelimen varsin perinteisessä myyntipakkauksessa, eikä mitään edeltäjän kaltaista laajempaa pakkausta ole enää mukana. Myyntipakkaus on itsessään tummansininen ja sitä koristaa Motorolan logo sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosaan on laitettu kuva puhelimesta sekä listattuna on joitakin puhelimen pääominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, johon on listattuna puhelimen muisti- ja väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäiseksi itse puhelin, joka on suojattu erillisellä muovilla sekä mukana toimitettavalla läpinäkyvällä suojakuorella. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-työkalun, pikakäyttöoppaan sekä turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 33 watin pikalaturi.
Kokonaisuudessaan Moto G200 -puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs ulkopuolelta ja sisällöltään tuttua Motorolaa. Pakkaus pitää sisällään kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan sekä suojakuoren, jota ei nyt tarvitse ostaa erikseen. Huippupuhelimien kohdalla ei ole enää nykypäivänä itsestäänselvyys, että laturi on myyntipakkauksessa, joten sen löytyminen Moto G200:n paketista on mukava lisä.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Motorola jatkaa tuttua strategiaansa rakenteen osalta myös Moto G200 -puhelimessa. Materiaaleissa on pyritty säästämään mahdollisimman paljon, jotta laitteen hintaa on saatu painettua alemmaksi. Ainoastaan etuosaan on saatu lasipinta, mutta muilta osin laite on muovia. Moto G200 on esitelty kahdessa väriversiossa, jotka ovat sininen Stellar Blue ja vihreä Glacier Green. Arvostelussa kävi sininen väriversio, joka on esillä tämän artikkelin kuvissa.
Motorola on valmistanut puhelimen kokonaan muovista, joten muovinen tuntuma on erittäin vahvasti läsnä myös tässä laitteessa. Onneksi Motorola ei ole lähtenyt leikkimään kiiltävillä pinnoilla, vaan Moto G200 on kokonaan mattapintainen. Niin kehys kuin takapintakin on viimeistelty miellyttävän mattapintaiseksi, mikä on ainakin omaan makuuni erinomainen valinta. Mattapintainen takaosa tuntuu paremmalta kuin monet kiiltäväpintaiset puhelimet. Lisäksi sormenjäljet ja muu lika ei näy siinä yhtä hyvin. Sormenjäljet olivat toki osittain nähtävissä Moto G200:n sinisessä versiossa, mutta ne eivät häirinneet liiaksi.
Mattapinnan yksi suurista valttikorteista on myös se, ettei se kerää samalla tavalla naarmuja kuin kiiltävät muovipinnat. Testijakson aikana Moto G200:n takaosaan ei tullut yhtäkään naarmua, eikä takapinnassa ollut havaittavissa muitakaan kulumisen merkkejä. Motorola toimittaa puhelimen mukana myös suojakuoren, jolla pystyy suojaamaan rakennetta niin halutessaan. Myöskään etuosan näyttölasiin ei testijakson aikana tullut huomattavia naarmuja. Motorola tarjoilee puhelimessa myös tutun IP52-luokituksen mukaisen roiskevedenkestävyyden, joka suojaa kevyeltä sateelta tai roiskeilta. Veteen upottamista ei kannata kokeilla, vaikka esimerkiksi SIM-korttitelakka onkin varusteltuna erillisellä suojakumilla.
Motorola on kertonut Moto G200:n mittojen olevan 168,07 x 75,53 x 8,89 millimetriä, joten kyseessä on kookas puhelin. Laite on varsin kapea suhteessa korkeuteen, joten käteen istuvuus on hyvällä tasolla. Lisäksi takaosan kaartuvat reunat parantavat ergonomiaa kädessä pidettäessä. Moto G200 on kuitenkin painava, sillä Motorolan mukaan se painaa huimat 202 grammaa. Painon huomaa heti, jos on aikaisemmin käyttänyt kevyempiä puhelimia, mutta toki siihen myös tottuu helposti muutaman päivän aikana. Kookas ja painava rakenne tarkoittaa Moto G200 kohdalla jälleen myös jämäkkää toteutusta. Moto G200 ei pääse taipumaan tai päästä minkäänlaisia natinoita käsien välissä taivuteltaessa.
Moto G200:n etuosa tuo vahvasti mieleen edeltäjämalli Moto G100:n, mutta myös muutoksia on tehty. Etuosan suuri 6,8 tuuman näyttöpaneeli vie pinta-alasta jopa 86,5 prosenttia, joka on hyvä suoritus. Näytön kehykset eivät kuitenkaan ole mitenkään pienet, mutta kohtuulliset. Näytön alareunaan on jätetty muita reunoja paksumpi musta kaistale. Näytön yläreunaan Motorola on tehnyt keskitetysti reiän etukameraa varten. Näytön yläpuolella on nähtävissä myöskin puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Moto G200 -puhelimen takaosasta on tehty hieman massasta poikkeava, sillä katseet kiinnittyvät kamera-alueeseen. Motorola ei ole toteuttanut tuttua laatikkomaista kamera-aluetta, vaan on tehnyt jotain hieman eri tavalla. Esillä on kolme erillistä kamerasensoria, jotka ulkonevat selvästi muusta takaosasta. Kameroiden rinnalla on myös kaksois-LED-salamavalo sekä teksti ”108 MP 2.1 µm Ultra Pixel”, jolla viitataan pääkameraan. Kameroita Motorola on korostanut tekemällä takapintaan pienen kohouman, joka alkaa vasemmasta reunasta ja kaltevasti ohenee oikeaa reunaa kohti. Puhelimen takaosassa on myös tuttu M-logo sekä Motorola-teksti.
Motorola Moto G200 -puhelimen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Vasemmassa kyljessä on erillinen Google Assistant -painike. Painikkeiden tuntuma ja vaste on hyvä, vaikkakin muovinen. Puhelimen yläreunaan on tuotu ainoastaan yksi mikrofoni. Moto G200:n alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-liitin. Alareunassa on myös SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikka ei löydy. Motorola on merkinnyt alareunaan tutut vaaditut logot ja muut tiedot hyvin pienellä präntillä.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Motorola on panostanut Moto G200 -puhelimessa näytön ominaisuuksiin, mutta yleinen toteutus on varsin tuttua Motorolaa. Puhelimeen on saatu kookas 6,8 tuuman näyttöpaneeli, joka perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Henkilökohtaisesti olisin toivonut OLED-näyttöä, sillä LCD-näytöt ovat yleisesti paljon heikompia. Tämä nähtiin myös Moto G200:n kohdalla tummien sävyjen huonompana toistona sekä heikompina katselukulmina.
Muilta osin näyttö on teknisesti todella vakuuttava. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2460 x 1080 pikseliä. Tämä tarkoittaa näytössä olevan 395 pikseliä tuumaa kohden, joten kyseessä on mukavan tarkkaa paneeli. Näytön tarkkuus riittää mainiosti lähes kaikkeen, enkä itse olisi ainakaan kaivannut tarkempaa tässä hintapisteessä. Näytössä on myös korkea 144 hertsin virkistystaajuus, mikä on selvä parannus edeltäjämallissa olleesta 90 hertsin virkistystaajuudesta. Näyttö on korkean virkistystaajuutensa ansiosta mukavan sulava. Näytön muita huomioitavia ominaisuksia ovat HDR10-tuki, noin 550 nitin kirkkaus sekä 20:9-kuvasuhde. Näytön yläreunaan on tehty myös etukameraa varten reikä.
Moto G200 tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten tarkan sisällön suoratoistaminen HDR10-tuella on mahdollista monissa palveluissa. Esimerkiksi Netflixin kautta voidaan katsoa Full HD -tasoista sisältöä, mutta HDR-ominaisuudet eivät ole tuettuna.
Pääosin jo LCD-paneelin vuoksi kyseessä ei ole kaikista vakuuttavin näyttö, mitä on tässä hintapisteessä nähty. Moto G200:ssa se riittää kuitenkin monessa tilanteessa, ja jos näyttö ei ole kaikista tärkein ominaisuus puhelimessa, niin heikkouksilla ei välttämättä ole suurta väliä. Henkilökohtaisesti koin näytön heikkouksiksi erityisesti heikommat katselukulmat, perustason kirkkauden sekä heikomman tummien värien toistamisen.
Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy hieman personoimaan näyttökokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen välillä, jotka ovat luonnollinen tai kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia. Virkistystaajuutta Motorola antaa vaihtaa 60 ja 144 hertsin välillä, mutta tarjolla on myös auto-asetus, jossa tekoäly päättää parhaimman virkistystaajuuden näytettävän sisällön mukaisesti.
Suorituskyvyltään Moto G200 on erinomainen, sillä kyseessä on osa-alue, johon Motorola on panostanut aikaisempaa enemmän. Tehoista on vastaamassa Qualcommin viime vuoden piiristä paranneltu versio, eli Snapdragon 888+. Vastaavaan järjestelmäpiiriin perustuvia puhelimia ei ole Suomessa juurikaan myynnissä, ja kyseessä on selvä parannus edeltäjämallin Snapdragon 870 -järjestelmäpiiriin.
Snapdragon 888+ on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka toimivat jopa nyt aikaisempaa korkeammalla 2,99 GHz:n kellotaajuudella (vrt. 2,84 GHz). Kyseessä on myös yksi ensimmäisistä ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin perustuvista CPU-alijärjestelmistä. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,99 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 660.
Motorola Moto G200 on tarjolla yhdessä muistivariantissa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei Moto G200 -puhelimeen ole saatu, joten on tyydyttävä sisäiseen tallennustilaan tai erilaisiin pilviratkaisuihin.
Ajoimme puhelimessa testijakson aikana läpi tutut suorituskykytestit, joissa se pärjäsi erinomaisesti. Snapdragon 888+ on vain vähän Snapdragon 888 -versiota tehokkaampi, mutta selvästi tehokkaampi kuin edeltäjämallista löytynyt Snapdragon 870. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata suorituskykytestien pisteitä Moto G200-, Moto G100- ja Xiaomi 11T Pro -puhelimien välillä.
Motorola Moto G200 (SD888+) | Motorola Moto G100 (SD870) | Xiaomi Mi 11T Pro (SD888) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 779 104 pistettä | 640 260 pistettä | 603 593 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 1053 pistettä | 866 pistettä | 809 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 3211 pistettä | 2454 pistettä | 3197 pistettä |
PCMark 2.0: | 18 638 pistettä | 10 808 pistettä | 13 451 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | MAX pisteet | MAX pisteet | MAX pisteet |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | MAX pisteet | MAX pisteet | MAX pisteet |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | MAX pisteet | MAX pisteet | MAX pisteet |
3DMark Wild Life: | 5114 pistettä | 4140 pistettä | 5376 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Suorituskykytestien perusteella on helppo todeta, että myös Motorola Moto G200:n suorituskyky on tutulla huippuluokan tasolla ja se varmasti riittää myös paljon vaativille käyttäjille. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen. Puhelin toimi koko testijakson ajan ilman ongelmia ja suorituskyky ei tuntunut koskaan loppuvan kesken.
Moto G200 -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.
Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Moto G200:lla saatiin AnTuTu-testissä huimat 779 104 pistettä, mikä vastaa hyvin Snapdragon 888 -sarjan järjestelmäpiirien tasoa. Jo heti ensimmäiset testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, sillä ne asettuivat enää 736 267 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 710 996 pistettä. Suorituskyvystä katosi noin 68 000 pistettä.
Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi 8,74 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista, sillä monissa Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa suorituskyvystä on tippunut jopa selvästi enemmänkin. Esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Muutenkin tulokset testissä olivat Snapdragon 888+ -puhelimeksi miellyttäviä, sillä yleisesti vastaavilla puhelimilla on saatu aluksi huimia pisteitä, mutta pian suorituskyky on laskenut. Moto G200:n kohdalla pisteet olivat aina yli 700 000 rajan yläpuolella.
Motorola on ottanut puhelimen suunnittelussa huomioon myös Snapdragon 888+ -puhelimen lämpenemisen, sillä nähtävästi puhelin pystyi siirtämään lämpöä nopeasti muualle vakaamman suorituskyvyn takaamiseksi. Moto G200 lämpeni kuitenkin stressitestin aikana ja pidemmässä käytössä. Vastaavaa on todettu myös muilla tuoreimmilla Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvilla puhelimilla. Muovinen rakenne onneksi vaimensi lämpöä jonkin verran, eikä puhelin kuumentunut niin paljoa, ettei sitä olisi enää mahdollista pitää käsissä.
Muuta tekniikasta
Motorola Moto G200 on varusteltu kylkeen sijoitetulla sormenjälkilukijalla, joka on tullut tutuksi jo lukuisista Motorolan edullisemmista huippupuhelimista. Sormenjälkilukija on integroitu puhelimen virtapainikkeeseen, joten se on edelleen hyvin käytettävissä. Testijakson aikana lukija todettiin nopeaksi sekä käytännölliseksi myös uudessa sijainnissaan, vaikka henkilökohtaisesti tykkään enemmän näytönalaisista lukijoista.
Erikoisesti Motorola on jälleen asettanut painikkeet ja sormenjälkilukijan puhelimen kyljessä korkealle. Mielestäni painikkeet olisivat voineet olla hieman alempana, jotta ne olisivat olleet paremmin saavutettavissa. Nyt sormenjälkilukijaan täytyy kurottaa, jos puhelinta pitää normaalisti kädessä. Sormenjälkilukijan avulla lukitus aukeaa yleisesti välittömästi, ja vain harvoin on havaittavissa virheilmoituksia. Jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty tunnistamaan sormea yhtä vaivattomasti.
Toinen biometrinen lukituksen avaustapa puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.
Äänentoisto on yksi pienistä pettymyksistä Moto G200 -puhelimessa, sillä Motorola on rakentanut laitteen vain yhden kaiuttimen varaan. Puhelimessa ei ole siis stereokaiuttimia, vaan tyytyminen on laitteen alareunaan sijoitettuun kaiuttimeen. Heikon kaiuttimen tuottama ääni ei pääse laadultaan tai voimakkuudeltaan yllättämään. Kaiuttimen kautta ei ole mielekästä kuunnella pitkiä aikoja musiikkia, mutta se on sopiva esimerkiksi puheen kuuntelua varten.
Motorola ei tarjoa puhelimessa myöskään kuulokeliitintä, vaikka sellainen vielä edeltäjämallista löytyi. Käyttäjien on tyydyttävä tällä kertaa langattomiin kuulokkeisiin. Langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää puhelimeen USB-C-adapterin avulla, mutta langattomat kuulokkeet ovat varmasti parempi valinta. Motorola Moto G200 tarjoaa Bluetooth 5.2 -tuen, eli vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeiden kanssa pitäisi löytyä.
Akunkesto ja pakkastesti
Motorola on varustellut Moto G200 -puhelimen suurella 5000 milliampeeritunnin akulla, jonka on luvattu tarjoavan noin 1,5 päivän mittaisen akunkeston. Suuri akku tuntui testijakson aikana takaavan laitteelle mukavan käyttöajan, eikä akunkeston kanssa ollut ongelmia. Itselleni riittää, että akku riittää vaaditun yhden päivän ajan, ja siihen myös Moto G200 pääsi helposti. Akkua oli usein iltaisin jäljellä noin 20 prosenttia, joten aktiivisella käytöllä ei pääse ainakaan kahden päivän akunkestoon.
Päivän aikana Moto G200:sta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti muun muassa näytön 144 hertsin virkistystaajuus. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.
Suuri akku antaa puhelimessa virtaa siis mukavasti, eikä akunkesto ole ongelma. Motorola ei ole myöskään unohtanut lataamista, sillä Moto G200 tukee korkeintaan 33 watin tehoista pikalatausta. Kyseessä on päivitys edeltäjämallissa olleeseen 20 watin pikalataukseen, mutta edelleenkään mistään tehokkaimmasta latauksesta ei ole kyse. 33 watin pikalataus on kuitenkin mukava lisä, ja Motorola myös toimittaa laturin puhelimen mukana. Motorolan mukaan 15 minuutin latauksella saadaan ”virtaa koko päiväksi”, mutta mitään muuta latauslupausta ei ole annettu. Toteutimme puhelimelle kuitenkin lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Kuten kuvaajasta nähdään, niin Moto G200 latautuu tyhjästä täyteen 80 minuutissa, eli reilussa kahdessa tunnissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 42 prosenttia ja tunnissa 81 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 68 minuutin kohdalla. Latausnopeus on varsin tasaista koko ajan, mutta se toki hidastuu hieman loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuu vain 8 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 12 minuuttia.
33 watin pikalataus ei vedä siis vertoja 50-70 watin pikalatauksille, joita on tässäkin hintapisteessä aikaisemmin nähty. 33 watin lataus ei kuitenkaan ole toivoton ja sekin on parempi kuin ei mitään. Muutamassa kymmenessä minuutissa saadaan akkua ladattu hyvin, ja virtaa on jälleen pitkäksi aikaa. USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa, jolla Moto G200 -puhelinta voidaan ladata. Puhelimessa ei ole langatonta latausta.
Motorola Moto G200 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Moto G200 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut akkua ollenkaan, sillä varaus oli edelleen 100 prosenttia. LCD-näyttötekniikan takia puhelimen näyttö muuttui huomattavan hyytelömäiseksi, mistä en ainakaan itse suuremmin tykännyt. Vastaavaa ongelmaa ei olisi OLED-näytöllä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Motorola ei ollut estänyt akun lataamista, toisin kuin monet valmistajat yleensä tekevät turvallisuussyistä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G200:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, sillä akun varaus oli 90 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli yleisellä tasolla. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
Pakkastesti osoitti Motorolan tehneen jälleen hyvää työtä laitteen suunnittelun kanssa. Suurin ongelma pakkasesta koettiin näytössä, joka muuttui nopeasti hyytelömäiseksi. Akun kuluminen pakkasessa ei tuntunut olevan liian suurta, vaan se oli hyvällä tasolla. Erikoista oli kuitenkin se, ettei Motorola ollut estänyt akun lataamista puhelimen ollessa jääkylmänä, vaikka monet valmistajat estävät sen turvallisuussyistä. Kokonaisuudessaan Moto G200 tarjosi vastaavan pakkaskestävyyden kuin monet muutkin Motorolan puhelimet viime aikoina.
Kamerat
Motorola Moto G200 tarjoilee teknisien tietojen perusteella varsin mukavia kameratoteutuksia, mutta koska kyseessä on edullisempi huippupuhelin, niin mitään lippulaivatason kamerasuorituskykyä ei kannata odottaa. Moto G200 on varusteltuna kolmella takakameralla, joista tärkein on 108 megapikselin pääkamera. Lisäksi puhelimessa on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera. Motorola on karsinut zoomista, mutta se on varsin yleistä tässä hintapisteessä.
Puhelimessa on tarkka 108 megapikselin tasoinen pääkamera, joka perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL HM2 -sensoriin. Kyseessä on 1/1,52” kokoinen sensori, jossa on 0,7 µm pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/1.9-aukko ja tuettuna on vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa tarjoaa 1,12 µm pikselikoon. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/2.2-aukolla varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 119 asteen kuvakentän. Kamerassa on myöskin automaattitarkennus, joka mahdollistaa ultralaajakulmakameran käyttämisen myös makrokuvaamiseen.
Kolmas kameroista on 2 megapikselin syvyyskamera, jota käytetään pääasiassa vain syvyysterävyyden taltioimiseen muotokuvatilassa. Motorola tarjoilee myös yhden etukameran, joka on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä.
Motorola Moto G200:n kamerat lyhyesti:
- Takaosan kolmoiskamera:
- Pääkamera: 108 megapikseliä (Samsung S5KHM2, f/1.9, 1/1,52”, 0,7 µm, PDAF)
- Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (Hynix HI1336, f/2.2, 1,12 µm, AF, 119 asteen näkökenttä)
- Syvyyskamera: 2 megapikseliä (OmniVision OV02B1B, f/2.4)
- Etukamerat: 16 megapikselin pääkamera (OmniVision OV16A1Q, f/2.2, 1,0 µm)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Motorola hyödyntää Moto G200 -puhelimessa täysin samanlaista pääkameraa kuin aikaisemmin Motorola Edge 20 Pro -puhelimessa. 108 megapikselin pääkamerassa käytetään tuttuun tyyliin pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Lopputuloksena saadaan normaaleita 12 megapikselin kuvia. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, mutta täyden 108 megapikselin kuvien taltioiminen on myös mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.
Pääkamera on Moto G200:n kamerajärjestelmän selvin kohokohta, sillä kuvien jälki on hyvällä tasolla. Kun kuvia otetaan hyvässä valaistuksessa, saadaan taltioitua miellyttävät värit, teräviä yksityiskohtia sekä varsin laaja dynaaminen alue. Testijakson aikana havaitsin pääkameran olevan kuitenkin yllättävän surkea sisätiloissa kuvaamiseen, sillä kuvista tulee todella pehmeitä ja yksityiskohdat jopa sekoittuvat toisiinsa. Mielestäni Motorola ei ota kamerasensorista täyttä potentiaalia irti, vaikka kuvat ovatkin hintapisteessään hyvää perustasoa.
Heikommassa valaistuksessa pääkamera ajaa asiansa myös, mutta mitään mullistavaa ei ole valitettavasti tarjolla. Kuvista tulee tummia monessa tilanteessa, mutta toki toisinaan saadaan myös taltioitua mukavan laadukkaita kuvia. Rakeisuus ja pehmeys lisääntyvät mitä heikompaan valaistukseen mennään. Motorola tarjoaa kamerassa myös tuen erilliselle yötilalle, jonka avulla kuvista saadaan aikaisempaa valoisempia muutaman sekunnin mittaisen kuvausajan jälkeen. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Moto G200:n pääkameralla.
Ultralaajakulmakamera on puhelimessa tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja sekin ajaa asiansa. Mitään erikoista ei kameralta kannata missään kuvaustilanteessa odottaa, mutta sen avulla otettuja kuvia kyllä kehtaa jakaa esimerkiksi kavereille sosiaalisessa mediassa. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera on parhaimmillaan, silla kamera pystyy taltioimaan värit hyvin ja dynaaminen alue on hyvä. Kuvissa on kuitenkin enemmän pehmeyttä kuin pääkameralla taltioidessa.
Ultralaajakulmakameralla kuvaus heikommassa valaistuksessa on mahdollista, mutta jälki ei ole aina parasta. Kuviin tulee paljon enemmän rakeisuutta sekä epäselviä yksityiskohtia, vaikka hyviäkin kuvia voi saada aikaiseksi. Yötila ei ole tuettuna ultralaajakulmakamerassa, joten parempia kuvia ei ole mahdollista saada. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.
Puhelimen kolmas kamera on syvyyskamera, joka auttaa syvyysterävyyden taltioimisessa muotokuvatilassa. Muutamien testikuvien perusteella Moto G200:n kamerajärjestelmä osaa erottaa kuvattavan kohteen hyvin, jolloin myös sumennettavasta taustasta saadaan luonnollinen. Toteutuksen ongelmana on kuitenkin se, että sitä voi käyttää pääasiassa vain hyvässä valaistuksessa. Lisäksi taustasumennuksesta saadaan hyvä vain, jos kuvattavia kohteita on yksi.
Alapuolella on kuva, jossa taustasumennus on onnistunut yllättävän hyvin, vaikka kohteen ääriviivat eivät olekaan kaikista yksinkertaisimmat.
Videokuvauksen osalta Moto G200 tarjoaa huippuluokan 8K-tarkkuuden. Pääkameralla voidaan kuvata korkeintaan 8K 24 fps -videokuvaa, mutta tuettuna ovat myös 4K 60- ja 30 fps -videokuvaustarkkuudet. Ultralaajakulmaa voi käyttää ainoastaan Full HD 30 fps -tilassa. Videokuvaus oli ainakin 4K-tasoisena mielestäni hyvää, mutta 8K-tarkkuudelle en ainakaan itse keksi mitään järkevää käyttöä. Valitettavasti yksikään puhelimen kameroista ei tue optista kuvanvakautusta, mutta onneksi elektroninen kuvanvakautus tuntui toimivan todella hyvin. Full HD 30 fps -laadulla kuvattaessa voidaan myös vaihdella kameroiden välillä, mikä ei ole itsestäänselvyys monissakaan puhelimissa.
16 megapikselin etukamera ei ole mitenkään yllättävä, vaan tarjoaa juuri sitä mitä on luvattukin. Kameralla on miellyttävää kuvata hyviä selfieitä hyvässä valaistuksessa, mutta heikommassa valaistuksessa kuvien pehmeys korostuu voimakkaasti. Etukamera on mielestäni riittävä satunnaiseen kuvaamiseen, mutta jos kuvien ottaminen on tärkeää, niin silloin kannattaa katsoa jotain muuta puhelinta. Etukamerassa ei ole automaattitarkennusta ja sen videokuvaus rajoittuu Full HD 30 fps -tarkkuuteen.
Moto G200 -puhelimessa hyödynnetään Motorolan tuttua kamerasovellusta, joka on nähty järjestäen kaikissa yhtiön puhelimissa. Kamerasovelluksessa Motorola on pyrkinyt selvästi tekemään ulkoasusta modernin ja helposti saavutettavan. Suurin osa toiminnoista on laitettu päänäkymässä sovelluksen alareunaan, josta niihin päästään käsiksi helposti yhdellä kädellä. Päänäkymän yläreunassa on ainoastaan tekoälyyn pohjautuva kuvaustilailmaisin, minkä lisäksi oikeassa kulmassa on asetuspainike, josta päästään säätämään sovellusasetuksia.
Kamerasovelluksen alareunassa on ominaisuusvalitsin, jossa voidaan siirtyä video- ja valokuvatilojen välillä sekä lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Ominaisuusvalitsimen yläpuolella on perinteikkäät painikkeet taka- ja etukameroiden välillä vaihtamiseen, laukaisupainike sekä nopea pääsy edelliseen kuvaan. Näiden ominaisuuksien yläpuolella on asetukset salamalle ja ajastukselle sekä Google Lens -painike. Lisää pika-asetuksia saadaan avattua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa ylöspäin, jolloin voidaan säätää kuvasuhdetta, salamaa, ajastusta sekä aktiivisia kuvia. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameralle.
Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen lisäominaisuusvalikosta pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös makro- ja ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.
Käyttöjärjestelmä
Motorola hyödyntää Moto G200 -puhelimessa erikoisesti edelleen Android 11 -käyttöjärjestelmää, joka oli jo puhelimen julkaisun aikaan vanha versio. Google tarjoaa jo tuoreempaa Android 12 -versiota, mutta se on kuitenkin luvassa päivityksen muodossa myöhemmin. Puhelimessa on myös My UX -käyttöliittymä, jonka ideana on tarjota mahdollisemman puhdas Android-kokemus muutamilla Motorolan tutuilla lisätoiminnoilla. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen ja tuorein saatavilla ollut tietoturvakorjaus oli Googlen 1. joulukuuta 2021 julkaisema.
Tuttuun Motorolan tyyliin myöskään Moto G200 ei tarjoa kattavaa päivityslupausta. Motorola on kertonut tarjoavansa puhelimelle yhden suuren Android-version sekä 2 vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelin julkaistiin vanhalla Android 11 -versiolla, joten Android 12 tulee olemaan laitteen ensimmäinen ja viimeinen suurempi päivitys. Tietoturvapäivityksetkin loppuvat jo vuoden 2023 lopulla. Päivityslupaus on nykymittapuulla todella heikko, sillä monet valmistajat tarjoavat jo 2 + 3 vuoden päivityksiä ja parhaimmat jopa 4 + 5 vuoden päivityksiä.
Puhelimessa oleva Motorolan kustomoima My UX -käyttöliittymä on tuttu yhtiön aikaisemmistakin laitteista. Kyseessä on käyttöliittymä, jonka yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Testijakson aikana My UX tuntui toimivan myös Moto G200 -puhelimessa erinomaisesti ilman ongelmia.
Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.
Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.
Moto G200 tukee myöskin edeltäjänsä tapaisesti Ready For -toteutusta, jonka avulla puhelin on kuin taskussa mukana kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä.
Yhteenveto
Moto G200 on tuttua Motorolaa. Puhelimessa on panostettu erityisesti suorituskykyyn, mutta samalla on tehty paljon kompromisseja. Kyseessä on toistaiseksi tehokkain Moto G -sarjan älypuhelin, jolla on tähdätty edullisempien huippupuhelimien kategoriaan. 499 euron hinnalla puhelin tarjoaa edelleen paljon vastinetta rahalle, jos etsinnässä on puhelin, joka ei välttämättä tarjoa joka osa-alueella markkinoiden kehittyneimpiä ratkaisuja.
Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimen hieman erilaisesta muotoilusta sekä mattapintainen viimeistely oli varsinkin allekirjoittaneen mieleen. Suuri näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella oli myös yksi kohokohdista, vaikka mistään parhaimmasta näytöstä ei ollutkaan valitettavasti kyse. Snapdragon 888+ -järjestelmäpiirin suorituskyky on erinomainen, ja se on erityisesti vahvuus, kun katsotaan Moto G200:n hintapistettä. Puhelimen akunkesto tuntui olevan kunnossa ja pikalataus hoiti akun lataamisen nopeasti. Yksi vahvuuksista on mielestäni myös puhdas Android-käyttökokemus.
Moto G200 -puhelimessa on jouduttu tekemään kuitenkin paljon kompromisseja, joista yksi on kokonaan muovinen rakenne. Lisäksi puhelimesta puuttuu stereokaiuttimet, kuulokeliitin sekä muistikorttipaikka, joista ainakin osaa jäin itse kaipaamaan. Testijakson aikana Snapdragon 888+ -järjestelmäpiirin takia puhelin pääsi myös jonkin verran lämpenemään raskaassa käytössä. Kameroiden todettiin olevan kohtuulliset, mutta ne eivät onneksi olleet mitenkään täysin huonot. Suurin heikkous mielestäni Moto G200 -puhelimessa nähdään ohjelmistossa. Motorola on varustellut laitteen vanhalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä ja Android 12 tulee olemaan laitteen ainoa suurempi päivitys. Motorolan 1 + 2 vuoden päivityslupaus on tänä päivänä erittäin heikko.
Suomessa Motorola Moto G200 on myynnissä 8 + 128 gigatavun versiossa 499 euron hintaan. Tarjolla on laajasti yksi väriversio, joka on sininen Stellar Blue. Puhelimesta on myös vihreä Glacier Green -väriversio, jota ei kuitenkaan kaikilta jälleenmyyjiltä saa.
Motorola Moto G200
SuomiMobiilissa testattiin Motorolan uusi huippusuorituskyvyn tarjoava Moto G200 -älypuhelin, joka vakuuttaa myös hyvällä akunkestolla.
Hyvää
- Tyylikäs muotoilu ja mattapintainen viimeistely on erinomainen
- Suuri näyttö korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella
- Snapdragon 888+ -järjestelmäpiirin suorituskyky on loistava
- 5G-yhteydet
- Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
- Hyvä akunkesto ja 33 watin pikalataus
- My UX tarjoaa puhtaan Android-käyttökokemuksen
- Sopivan edullinen verrattuna ominaisuuksiin
Huonoa
- Muovinen rakenne ei anna parasta laatutuntumaa
- Puhelin lämpenee jonkin verran raskaassa käytössä
- Ei stereokaiuttimia tai kuulokeliitintä
- Muistikorttipaikka puuttuu
- Vanha Android 11 -käyttöjärjestelmä
- Motorolan tarjoama 1 + 2 vuoden päivityslupaus on erittäin heikko