Testissä Nokia C32 – Ylelliseksi mainostettu puhelin olikin jotain todella hirvittävää
Suomalaisen HMD Globalin yksi harvoista tänä vuonna Suomen markkinoille myyntiin tuomista puhelimista on Nokia C32. Puhelin esiteltiin alun perin jo alkukeväästä, mutta sen myynti alkoi toukokuussa. SuomiMobiilissa Nokia C32 on ollut muutaman kuukauden ajan hieman kevyemmässä testissä.
Nokia C32 -puhelimen kanssa kehuskellaan ylellisillä materiaaleilla, sillä laitteen takaosa on valmistettu muovin sijasta lasista. Nokia C32 ei kuitenkaan tarjoa mitään muuta ylellistä, sillä teknisesti laite jopa alittaa monet hintapisteensä vaatimukset. Puhelimessa on 6,5 tuuman HD-näyttö, Unisoc 9863A -järjestelmäpiiri, 5000 milliampeeritunnin akku sekä 50 megapikselin kaksoiskamera.
Suomessa Nokia C32 on tuotu myyntiin alkukesästä 2023. Yleisesti tarjolla on 3 + 64 gigatavun muistiversio 159 euron hintaan, mutta myynnissä on myös 4 + 64 gigatavun versio 169 euron hintaan. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat harmaa, vihreä sekä vaaleanpunainen.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin, jotka käydään artikkelissa läpi.
Nokia C32 (TA-1534) | |
---|---|
Mitat: | 164.6 x 75.9 x 8.5 mm |
Paino: | 199.4 g |
Rakenne: | muovikehys / lasipinta edessä ja takana |
Näyttö: | 6.52 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz / 450 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Unisoc SC9863A (4x 1.6 GHz Cortex-A55 & 4x 1.2 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | PowerVR Rogue GE8322 |
Muisti: | 3 tai 4 Gt RAM-muistia [LPDDR3] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [eMMC 5.1] / muistikorttipaikka max. 256 Gt |
Takakamera: | 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.76" / AF) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1/5.1") + LED-salama |
Etukamera: | 8 MP etukamera (f/2.0) |
Akku: | 5050 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 13 (sisältää Googlen palvelut) |
Päivityslupaus: | 0 vuotta Android-versioita ja 2 vuotta tietoturvaa |
Muuta: | Dual-SIM / 10 watin pikalataus (laturi ostettava erikseen) / yksi kaiutin / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.2 |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä |
Värit: | Harmaa / Vihreä / Vaaleanpunainen |
Hinta: | Alk. 159 € |
Myyntipakkaus
HMD Global toimittaa Nokia C32 -puhelimen tutussa vaaleassa myyntipakkauksessa, jota koristaa kuva itse laitteesta sekä mallimerkinnät. Pakkauksen kylkeä koristaa myös tieto laitteelle luvatuista päivityksistä ja takaosassa on lueteltuna puhelimen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös tarra, jossa on listattuna puhelimen mallikoodi, väriversio sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muovipussiin käärittynä. Puhelin on asetettuna omaan pahvisyvennykseensä, josta löytyy myös paikka metalliselle SIM-korttiluukun avaustyökalulle. Tasanteen alapuolelta löytyy myös laitteen pikakäyttöopas, 10 watin tehoinen laturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).
Nokia C32 tarjoaa siis kaiken, mitä HMD Globalilta voikin odottaa. Kalliimpien Nokia-puhelimien tavoin tällä kertaa ei ole karsittu laturista, vaan sellainen on mukana.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
HMD Global kehuskelee Nokia C32 -puhelimen kohdalla erityisesti kestävyydellä sekä ylellisellä muotoilulla. Puhelimen runko on valmistettu tuttuun tyyliin muovista, mutta laite erottuu joukosta lasisella takapinnalla. Yleisesti tässä hintapisteessä puhelimet ovat vain muovia, joten lasin käyttäminen on mielenkiintoista. Rakenteen todettiin olevan puhelimen yksi vahvuuksista.
Nokia C32 -puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat harmaa, vihreä sekä testiinkin saatu vaaleanpunainen. Puhelimessa muovikehys on viimeistelty mattapintaiseksi, mutta takaosan lasi on kiiltävä. Vaaleanpunaisessa versiossa sormenjäljet eivät kovinkaan selvästi näkyneet lasipinnassa, vaikka kiiltävä lasi onkin melkoinen sormenjälkimagneetti. Kiiltävä lasi on kuitenkin selvästi parempi kuin kiiltävä muovi, sillä lasi ei kerää samalla tavalla naarmuja.
Yleinen muotoilu puhelimessa on kuitenkin geneerinen, vaikkakin miellyttävän laadukas. Lasipinta yhdistyy tarkasti muovirunkoon ja viimeistely on mielestäni hyvällä tasolla tässä hintapisteessä. Käteen puhelin istuu hyvin, eikä siinä ollut havaittavissa mitään teräviä saumakohtia tai kulmia. Näyttölasin ja muovikehyksen väliin on saatu paksu musta muovikaistale, josta en yleisesti tykkään missään puhelimessa. Se kuitenkin annettaneen anteeksi alle 200 euron hintapisteessä.
Näyttölasin valmistajaa HMD Global ei ole kertonut, mutta kyseessä luvataan olevan karkaistua lasia. Testijakson aikana lasiin ei saatu merkittäviä naarmuja aikaiseksi, mutta varmasti jonkinlaisen suojakalvon käyttäminen ei ole ainakaan pahitteeksi. Lasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti pyyhkimällä pois.
Nokia C32:n mitoiksi HMD Global on ilmoittanut 164,6 x 75,9 x 8,55 millimetriä ja painoa on jopa 199,4 grammaa. Kyseessä on jämäkkä puhelin, sillä se ei anna periksi tai päästä suuria natinoita laitetta käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Nokia C32 on myös IP52-luokiteltu, joten se kestää pienen määrän roiskevettä. Kyseessä on mukava lisä tämän hintapisteen puhelimelle.
Etuosaltaan Nokia C32 ei tarjoile yllätyksiä, vaan on pitkälti samanlainen kuin muutkin saman kategorian puhelimet. Näyttö peittää noin 81 prosenttia etuosan pinta-alasta. Näytössä on kohtuulliset kehykset, mutta alareunaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on etukameraa varten tehty pisaramainen lovi. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Nokia C32:n takaosaan on laitettu tuttu laatikkomainen kamera-alue, joka on valmistettu mattapintaisesta muovista. Kamera-alueessa on kaksi kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueessa on lisäksi teksti ”50MP AI CAMERA”, jolla viitataan erityisesti pääkameran tarjoamiin ominaisuuksiin. Puhelimen takaosaan on laitettu myös Nokia-logo sekä vaadittuja tietoja ja merkintöjä pienellä präntillä.
Puhelimen oikeaan kylkeen on asetettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeeseen on integroituna myös sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on vain kohtuullinen tuntuma. Vasempaan kylkeen on laitettu SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa samaan aikaan kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortti. Nokia C32:n yläreunassa on perinteikäs 3,5 mm kuulokeliitin ja alareunasta löytyy mikrofoni, USB-C-liitin sekä kaiutin.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
HMD Global kierrättää samaa näyttöpaneelia monissa edullisissa puhelinmalleissaan, sillä Nokia C32 tarjoilee pitkälti saman näytön kuin aikaisemmin testattu Nokia G22. Näyttö on kooltaan 6,52 tuumaa ja se perustuu hintaluokassa normaaliin IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää HD+ -tasolle, eli siinä on 1600 x 720 pikseliä, joka takaa 270 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde, 450 nitin kirkkaus sekä perinteikäs 60 hertsin virkistystaajuus.
Tekniikassa ei ole siis yllätyksiä näytön osalta, vaan tarjolla on vähimmäisvaatimukset täyttävä näyttöpaneeli. Itse kaipaisin tässä hintapisteessä jo 90 hertsin virkistystaajuutta. Kirkkaus näytössä on riittävä moneen tilanteeseen, mutta luettavuus heikkenee selvästi auringonvalossa. HD+ -tarkkuuden takia näyttö tuntuu hieman epätarkalta.
Värintoistoltaan näyttö on kohtuullinen, mutta LCD-paneelin takia esimerkiksi kovin syviä tummia sävyjä ei kannata odottaa. Näytölle ei tarjota erikoisia säätömahdollisuuksia. Asetuksista on mahdollista säätää valkotasapainoa yksinkertaisen säätimen avulla kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Mukaan oli saatu myös uusi Eye Comfort -asetus, jolla näyttö voidaan muuttaa kellertäväksi. Nokia C32 tarjoaa Widevine L3 -sertifikaatin.
Nokia C32 -puhelinta ei kannata siis ostaa ainakaan näytön takia, sillä siltä ei kannata odottaa paljoa. Jos tarkka ja miellyttävä näyttö on tärkeintä, niin silloin kannattaa katsoa selvästi kalliimpia puhelimia.
Suorituskyvyn osalta Nokia C32 -puhelimelta ei kannata odottaa oikeastaan yhtään mitään. HMD Global on jatkanut yhteistyötä kiinalaisen Unisocin kanssa, jonka roskakatoksesta on todennäköisesti löydetty mysteerinen SC9863A-piiri. Kuten epämääräinen nimikin antaa olettaa, niin kyseessä on edullisinta, mitä puhelimeen voi laittaa.
Unisoc SC9863A on valmistettu 12 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Piiri koostuu neljästä tehokkaammasta 1,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä sekä neljästä 1,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkaprosessorina toimii PowerVR Rogue GE8322. Kyseessä on 4G-yhteyksiin rajoittuva järjestelmäpiiri, jonka luvataan tuovan mukanaan ”tekoälytoimintoja”.
Suomessa Nokia C32 -puhelinta myydään 3 ja 4 gigatavun RAM-muistilla sekä 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla. RAM-muisti perustuu vanhaan LPDDR3-standardiin ja tallennustila eMMC 5.1 -standardiin. Puhelimessa on myös tuki muistikortille, jolle on täysin oma paikkansa. Puhelimessa voi olla siis kaksi SIM-korttia samaan aikaan kuin muistikortti. Tuettuna on muistikortti aina 256 gigatavuun asti.
Suorituskyvyn osalta Nokia C32 ei päätä huimaa, sillä Unisocin järjestelmäpiirit eivät ole aikaisemminkaan Nokia-puhelimissa vakuuttaneet. Unisoc SC9863A -järjestelmäpiirin suorituskyky on jotain, mitä voisi odottaa alle 100 euron puhelimessa, mutta hieman alle 200 euron hintaluokassa löytää jo parempaakin tarjontaa.
Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa Nokia C32 pärjäsi odotetulla tavalla. Tulokset eivät yllättäneet, vaan olivat vieläkin heikompia kuin esimerkiksi Nokia G22 -puhelimen kohdalla. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Nokia C32:n saamia tuloksia Unisoc T606 -järjestelmäpiiriin perustuvien Nokia G22- ja Nokia G21 -puhelimien kanssa.
Nokia C32 (USC9863A1) | Nokia G22 (U606) | Nokia G21 (U606) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 136 791 pistettä | 189 743 pistettä | 176 370 pistettä |
Geekbench 5 (single): | Ei tuloksia* | 372 pistettä | 311 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | Ei tuloksia* | 1343 pistettä | 1189 pistettä |
PCMark 2.0: | 4573 pistettä | 7657 pistettä | 7755 pistettä |
3DMark Wild Life: | 267 pistettä | 412 pistettä | 401 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Vaikka suorituskykytestit eivät kerro koskaan koko totuutta puhelimen toimivuudesta päivittäisessä käytössä, niin ne ovat hyviä suuntaa-antavia tuloksia. Testijakson aikana Nokia C32:n kanssa menetin hermoni jo muutamassa minuutissa. Jokainen käyttöliittymän liike tuntui tahmealta sekä sovelluksien aukeneminen kesti sekunteja. Esimerkiksi myös puhelimen käynnistyminen vie aikaa minuutteja, joka on erittäin hämmentävää nykypäivänä. Yleinen kokemus suorituskyvyn puutteen takia oli luokattoman huono, eikä puhelinta ollut mielekästä käyttää.
Jos puhelinta käyttää ainoastaan puheluihin tai satunnaiseen viestittelyyn, niin silloin Nokia C32 on varmasti pätevä valinta. Jos haluaa käyttää joitain sovelluksia, selata nettiä tai ottaa kuvia, niin silloin puhelin kannattaa jättää kauppaan. Vaikka käyttö olisikin vain puheluiden puhumista, niin silti suosittelen katsomaan jotain muita vaihtoehtoja.
HMD Global hyödyntää puhelimessa kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa. Nokia C32 -mallissa sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen ja se löytyy oikeasta kyljestä pienestä syvennyksestään. Testien perusteella sormenjälkilukija toimii hyvin, ja avasi lukituksen nopeasti.
Nokia C32 tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.
Äänentoisto on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi puhepainotteisen äänen kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella.
Nokia C32 tarjoaa onneksi edelleen perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Langattomien kuulokkeiden ystäville tarjolla on Bluetooth 5.2 -tuki. Bluetooth-kuulokkeiden kanssa ei havaittu ongelmia, mutta tuettuna ei ole mitään kehittyneitä äänen pakkaustekniikoita.
Akku ja pakkastesti
Nokia C32 on akunkeston osalta kuitenkin vahvoilla, sillä laitteen sisällä on kookas 5050 milliampeeritunnin akku. Suuri akku yhdistettynä olemattomaan järjestelmäpiiriin sekä perustason muihin tekniikoihin, niin virtaa riittää pitkälle. HMD Global lupaa akun kestävän peruskäytössä kolmen päivän ajan, ja ainakin testijakson aikana akku tuntui helposti kestävän kahden päivän ajan.
Usein iltaisin akkua oli jäljellä 45-55 prosenttia, joka on hyvä saavutus. Toki puhelimen käyttäminenkin oli selvästi vähäisempää, sillä sitä ei ollut miellyttävää jatkuvasti käyttää. Nokia C32 on sellaisille ihmisille sopiva, jotka eivät käytä puhelinta paljoa, mutta haluavat akun kestävän useamman päivän.
Vaikka akku on suuri, niin HMD Global on saanut mukaan ainoastaan 10 watin tehoisen latauksen USB-C-liittimen kautta. Toki mitään kovin paljoa parempaa ei tässä hintapisteessä yleensä ole tarjolla, joissakin laitteissa on nähty noin 20 watin latauksia. Puhelimen mukana toimitetaan edelleen 10 watin laturi, joten sitä ei tarvitse erikseen lähteä ostamaan.
Testasimme Nokia C32:n akun latausnopeuden HMD Globalin 10 watin pikalaturilla, joten pystyimme tarkastamaan todellisen latausnopeuden. Tulokset lataustestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Mistään pikalatauksesta ei puhuta, sillä Nokia C32:n suuri 5050 milliampeeritunnin akku vaatii latautuakseen jopa 145 minuuttia. Kaksi ja puolituntia on siis hyvä varata puhelimen akun latautumiseen, joka on nykypäivänä tuskallisen paljon aikaa.
30 minuutin latauksen jälkeen akkua on 26 prosenttia ja 60 minuutin latauksen jälkeen akkua oli 48 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 117 minuutissa. Akun lataus oli tasaisen hidasta jatkuvasti, vaikka toki lopussa pientä hidastumista nähtiinkin. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 7 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 28 minuuttia.
Nokia C32 -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Nokia C32 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut yksi prosentti akkua, sillä akunvaraus oli 99 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli kuitenkin estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jäässä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia C32:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 14 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 86 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä normaalilla tasolla, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu noin 5-15 prosenttia. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
Nokia C32 ei ole siis pakkastestissä parhainten pärjännyt puhelin, mutta edelleen pysyttiin perustasolla. Akun kuluminen kummankaan testin aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, eikä pakkanen vaikuttanut suuresti laitteen käyttöön. Toki näyttö muuttui hyytelömäiseksi, mutta sama ongelma on kaikissa LCD-näytöissä pakkasessa. Akun lataamisen HMD Global oli estänyt, joka on yleinen tapa lisätä turvallisuutta.
Kamerat
Nokia-puhelimet eivät ole viime aikoina kehuskelleet kameroillaan, eikä Nokia C32:lta kannata odottaa juurikaan mitään. HMD Global on varustellut puhelimen yhdellä käyttökelpoisella kameralla ja toinen kameroista on pitkälti turha. Kaksoiskamera on melko yleinen tässä hintapisteessä.
50 megapikselin pääkamera on puhelimessa 1/2,76 tuuman kokoinen ja se perustuu Samsungin kehittämää ISOCELL JN1 -sensoriin. Pääkameran linssissä on kerrottu olevan f/1.8-aukko ja kamera tukee automaattitarkennusta. Pääkameran kanssa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Tämän seurauksena kuvat ovat oletusarvoisesti 12,5 megapikselin tasoisia, vaikka toki 50 megapikselin kuvienkin ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.
Hieman alle 200 euron hintapisteen puhelimissa on nähty kameroita, joilla saa kohtuullista jälkeä aikaiseksi. Nokia C32:n kohdalla kamerasensorista ei oteta aivan kaikkea irti, sillä kuvat ovat todella pehmeitä ja monesti myös epätarkkoja. Kuvat ovat kohtuullisia hyvässä valaistuksessa, mutta hämärässä pehmeys on vahvasti läsnä. Kamera riittää satunnaiseen kuvaamiseen.
Alapuolella on muutamia pääkameralla otettuja kuvia.
Toinen puhelimen kameroista on 2 megapikselin makrokamera, joka ei suurempia riemunhuutoja aiheuta ainakaan minussa. Mielestäni makrokamerat ovat puhelimessa kuin puhelimessa täysin turhia ja tämä osoitettiin myös Nokia C32:n testijakson aikana. Kuvien laatu on todella heikko, eikä kameralla pysty saamaan tarkkaa kuvaa edes hyvässä valaistuksessa. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista kukin voi vetää omat johtopäätöksensä kameran tarpeellisuudesta.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Videokuvaus onnistuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasoisena, mutta laadulta ei kannata odottaa ihmeitä. Videoiden värit näyttävät haaleilta ja pehmeys on erittäin vahvasti läsnä. 8 megapikselin etukamera on heikko, sillä sen avulla otetut kuvat ovat pehmeitä. Selfiekuvaamiseen kameraa ei ole tarkoitettu, vaan se riittää videopuheluita ajatellen. Etukamera tukee korkeintaan 720p 30 fps -videokuvausta.
Kamerasovelluksen osalta Nokia C32 on karsitumpi kuin muut viimeisen vuoden aikana testatut Nokia-puhelimet. Kyseessä on sama sovellus, joka on nähty vuosia sitten puhelimissa, eikä uusi niin sanottu toisen sukupolven sovellus. Lisäksi sovellus on ominaisuuksiltaan hieman karsittu.
Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on muutamia asetuksia, kuten Google Lens, ajatus, kuvasuhde sekä salama. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva ja video. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä kuvaustilat ajastettu kuvaus sekä makro.
Sovelluksen päänäkymässä on myös zoomauspainike, jossa on oletusarvoisesti 1x ja 2x tilat. Kamera tulee zoomausta 4-kertaiseksi. Nokia C32:n kamerasovelluksessa on päätetty karsia manuaalikuvaustilasta, sillä sellaista ei ole.
Kokemus kamerasovelluksen kanssa oli kerrassaan kauhea. Laitteen olematon suorituskyky yhdistettynä heikkoihin optimointeihin ei ainakaan paranna asiaa. Kuvaustilojen välillä siirtyminen saattoi kestää parikin sekuntia ja käyttöliittymä tuntui sen takia tahmealta. Ainakin oma kärsivällisyys oli koetuksella puhelimella kuvattaessa.
Käyttöjärjestelmä
Nokia C32 on yksi niistä harvoista puhelimista, joita HMD Global on julkistanut kuluvan vuoden aikana Android 13 -käyttöjärjestelmällä. Kyseessä on täysiverinen Android 13, eikä niin sanottu Go-versio, jota voisi tämän tasoiseen tekniikkaa kaivata. Puhelimessa on puhdas Android-kokemus, josta Nokia-puhelimet ovat tulleet tunnetuksi.
HMD Global on myynyt puhelimiaan pitkään päivitykset ja puhtaus edellä, mutta Nokia C32 on päivitettävyyden osalta jotain aivan muuta. Puhelimelle ei ole luvattu yhtäkään Android-versiopäivitystä. Puhelimelle ei ole suunniteltu julkaista tuoreinta Android 14 -versiota tai mitään uudempaakaan. HMD Global on ainoastaan luvannut 2 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä, jotka loppuvat vuoden 2025 helmikuussa.
Tässä hintapisteessä pitäisi tarjota vähintäänkin yksi Android-versio, mutta näin ei HMD Global tee. Heikkojen päivityksien takia Nokia C32 on melkoinen kertakäyttölaite, joita ei mielestäni tähän maailmanaikaan pitäisi enää edes tuoda markkinoille. Testijakson lopuksi puhelimeen oli tuoreimman päivityksen myötä tullut Googlen kesäkuussa 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Jopa puhelin itse huomautti tietoturvapäivityksien vanhentuneen.
Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.
Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.
HMD Global ei ole tehnyt ohjelmistoon mitään merkittäviä omia uudistuksia. Mukana on muutamia esiasennettuja sovelluksia ja omia asetuksia, mutta kokemus on lähellä puhdasta Androidia. Itse tykkään puhtaasta Androidista, mutta Nokia C32 ei anna sille oikeutta.
Heikko suorituskyky näkyy laitteen käyttökokemuksessa, eikä HMD Global ole optimoinut ohjelmistoa heikolle suorituskyvylle. Jokainen liike käyttöliittymässä sai ainakin itseni vihaamaan laitteen käyttöä, sillä laite tuntui tahmealta sekä todella hitaalta. Parempiakin kokemuksia on tässä hintapisteessä nähty.
Yhteenveto
Nokia C32 on mielestäni kertakäyttöinen puhelin, jota ei kannata ostaa. Jos SuomiMobiililla olisi ”älä osta” -erikoismaininta, niin tämä puhelin olisi yksi niistä, jolle se annettaisiin. Vaikka puhelinta mainostetaan ”ylellisenä”, niin todellisuudessa Nokia C32 on kaikkea muuta.
Oikeastaan hyviä asioita on puhelimesta vaikea löytää, sillä huonot seikat ovat päällimmäisenä mielessä. Rakenteen osalta Nokia C32 on miellyttävä, sillä harvoin tässä hintaluokassa nähdään lasista takapintaa. Lisäksi puhelin tuntui olevan jämäkkä. Nokia C32:n vahvuus on myös hyvä akunkesto suuren akun ansiosta.
Heikkouksia löytyy kuitenkin pidempi lista. Puhelimessa oleva heikko järjestelmäpiiri pilaa laitteen kokonaan, sillä se vaikuttaa joka asiaan. Esimerkiksi ohjelmistokokemus oli erittäin hidas. Nokia C32 ei tule saamaan myöskään yhtään Android-versiopäivitystä, joka on säälittävää tässä hintapisteessä. Kameroiden osalta puhelimella ei ole myöskään kauheasti tarjottavanaan, jonka lisäksi hinta on selvästi liian korkea.
Suomessa Nokia C32 on ollut saatavilla alkukesästä 2023. Yleisesti tarjolla on 3 + 64 gigatavun muistiversio 159 euron hintaan, mutta myynnissä on myös 4 + 64 gigatavun versio 169 euron hintaan. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat harmaa, vihreä sekä vaaleanpunainen.
Nokia C32
Nokia C32 on puhelin, jonka ostamista emme voi suositella.
Hyvää
- Lasinen takakuori ja jämäkkä rakenne
- Hyvä akunkesto
Huonoa
- Unisoc SC9863A -järjestelmäpiiri on tehoton
- 50 megapikselin pääkameran kuvat ovat pehmeitä
- Turha 2 megapikselin makrokamera
- Vain 10 watin lataus
- Ohjelmisto on erittäin hidas
- Puhelin ei tule saamaan yhtään Android-päivitystä
- Yleinen kokemus on epämiellyttävä
- Korkea hinta suhteutettuna ominaisuuksiin
Kiitos rehellisyydestä
That’s what I said !
Ei sit mitään ”jännää” sama tylsyys jatkukoon,
tällä ei markkinoilla paljon juhlita, sääli, niinkuin olisivat jo luovuttaneet.
outoa…oon käyttäny keväästä saakka ja 1 parhaista luureista mitä on ollu.ei kannata uskoa kaikkee
Ostettiin alakouluikäiselle tyttärelle tämä puhelin kesällä, kun se oli pinkki ja siitä oli hyvä tarjous, jota tälläkin sivustolla mainostettiin. Käyttöönotossa kuitenkin huomattiin, että aina Google Family Linkin asentamisen jälkeen puhelin jäi boottilooppiin ja sen sai elvytettyä vain tehdasasetusten palautuksella. Omalla Google-tililläni testatessa laite asentui normaalisti. Palautettiin puhelin sitten kauppaan ja ostettiin tytölle hieman kalliimpi korealainen tilalle.
Omassa taloudessa on ollut viisi HMD:n puhelinta ennen tätä. Tämä oli ensimmäinen, johon joutui pettymään.
Markkina on täynnä suuria puhelimia, ja kilpailu on hankalaa. Samalla Nokian hinnalla saattaa saada paremman, toisen valmistajan puhelimen.
Miksi HMD ei kisaa kompaktien puhelimien markkinoilla? Siellä saattaisi olla kysyntää ala- ja keskiluokan puhelimille. Ja kilpailua on vähemmän, koska suurin osa puhelimista ovat yli 6.2″ näytöllä varustettuja.
Ei ole hinnalla pilattu. Käypänen kännykkä varmasti monelle. Taitaa kirjoittajalla olla henkilökohtaisia antipatioita.
Kirjoittaja tuntuu ihastuneena tuohon hintapiste-termiin, mitä ikinä sitten tarkoittaneekaan. Juttu alkoi kääntyä jo huumorin puolelle ja toi mieleen erään poliitikon tavan kiittää jok’ikisessä vaalivalvojaisten kohdassa äänestäjiä luottamuksesta. Löytyisikö tuolle pisteelle joku parempi suomenkielinen termi?
Hyvä puhelin,tänään ostin 79 eurolla gigantista.Todellakin hintansa väärti.
Arvostelu vastaa kyllä hyvin 2 kk käyttökokemusta. Vahinko etten törmännyt tähän artikkeliin ennen ostopäätöstä!