Suomalaisen HMD Globalin yksi vuoden 2023 kohokohdista on ollut luoda puhelimia, jotka ovat helposti käyttäjän itse korjattavissa. Ensimmäinen uuteen suuntaukseen perustuva malli on Nokia G22, joka on edullinen perustason älypuhelin. Nokia G22 -puhelin testattiin SuomiMobiilissa, ja nyt on aika katsoa mihin puhelimesta todellisuudessa onkaan.
Nokia G22 ei ole teknisesti mitenkään erikoinen älypuhelin, vaan hyvin lähellä esimerkiksi Nokia G21 -puhelinta. Tarjolla on 6,52 tuuman kokoinen LCD-näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella, lähtötason Unisoc T606 -järjestelmäpiiri, 50 megapikselin kolmoiskamera sekä 5050 milliampeeritunnin akku. Lisäksi käyttöjärjestelmänä toimii vanha Android 12.
Suomessa Nokia G22 on tuotu myyntiin keväällä 2023. Yleisesti tarjolla on 4 + 64 gigatavun muistiversio 199 euron hintaan, mutta myynnissä on myös 4 + 128 gigatavun versio 219 euron hintaan. Puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Meteor Grey sekä sininen Lagoon Blue.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan uutuuspuhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä ohjelmistoon. Katsomme myös kuinka helppo puhelin on oikeasti avata sekä korjata. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin, jotka käydään tässä artikkelissa läpi.
Nokia G22 (TA-1528) | |
---|---|
Mitat: | 165 x 76.19 x 8.48 mm |
Paino: | 196.11 g |
Rakenne: | muovirakenne / lasi edessä |
Näyttö: | 6.52 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz / 500 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Unisoc T606 (2x 1.6 GHz Cortex-A75 & 6x 1.6 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | ARM Mali-G57 |
Muisti: | 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 tai 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] / muistikorttipaikka |
Takakamera: | 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.55" / AF) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1/5") + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1/5") + LED-salama |
Etukamera: | 8 MP etukamera (f/2.2) |
Akku: | 5050 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 12 (sisältää Googlen palvelut) |
Päivityslupaus: | 2 vuotta Android-versioita ja 3 vuotta tietoturvaa |
Muuta: | Dual-SIM / 20 watin pikalataus (laturi ostettava erikseen) / yksi kaiutin / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.0 |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä |
Värit: | Sininen (Lagoon Blue) ja harmaa (Meteor Grey) |
Hinta: | 199 € |
Myyntipakkaus
Nokia G22 toimitetaan uudistetussa aikaisempaa ekologisemmassa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on ulkoisesti ruskea, eli pahvin ominainen väri on säästetty. Pakkaus on valmistettu 70 prosenttisesti kierrätetystä paperista. Pakkauksen päälipuolta koristaa puhelimen ääriviivat sekä Nokia-logo ja mallinimi useaan kertaan. Takaosassa on yleisiä tietoja ja yhdellä kyljellä on mainittu laitteen IMEI-tiedot, muistiversio ja muita tarpeellisia yksityiskohtia.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Nokia G22 -puhelin paperitaskuun käärittynä. Puhelimen päällä on myös mukana toimitettava pehmeämuovinen suojakuori. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vihko, jossa on käyttöohjeet ja turvallisuustietoja monella kielellä. Lisäksi paketista löytyy myös USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C) sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu.
HMD Global tuo ekologisempaa ajatustyyliään esille jo myyntipakkauksesta lähtien, josta itse tykkään. Pakkaus on myös aikaisempaa pienempi, jonka avulla HMD Global on pystynyt vähentämään esimerkiksi kuljetuksessa tapahtuvia CO2-päästöjä. Huomionarvoista on, että mukana ei toimiteta laturia, joten kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa ei ole.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Nokia G22 perustuu ulkoisesti vahvasti edeltäjäänsä, mutta samalla myös muutoksia nähdään. Tämä johtuu siitä, että puhelimesta on tehty helpommin avattava. Omassa hintaluokassaan puhelimen rakennusmateriaalit ovat tuttua ja yllätyksetöntä, sillä laite on valmistettu muovista ja etuosassa on lasipinta. Suomessa Nokia G22 -puhelinta myydään kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Meteor Grey sekä sininen Lagoon Blue.
Puhelimen rakenne on edeltäjän mattaviimeistelystä poiketen nyt kiiltävä. Kiiltävä takapinta erityisesti muovimateriaalia käytettäessä ei ole paras mahdollinen. Yleisesti kiiltävä muovi kerää helpommin naarmuja sekä sormenjälkiä. Testijakson aikana erityisesti sormenjälkien todettiin näkyvän muovissa hyvin, mutta suuremmilta naarmuilta vältyttiin. Ainoastaan kehys on viimeistelty mattapintaiseksi. HMD Global käyttää kaksisävyistä ratkaisua, jossa kehys on vaaleanharmaa ja takaosa on tummanharmaa.
Itse tykkään puhelimen metallisesta kamera-alueesta, joka on yllättävä toteutus tässä hintapisteessä. Kamera-alue ei pääse naarmuuntumaan kovinkaan helposti. Ekologisuus näkyy myös Nokia G22:n rakenteessa, sillä HMD Globalin mukaan takaosa on valmistettu 100 prosenttisesti kierrätetystä muovista. Puhelimen etuosassa on Gorilla Glass 3 -lasipinta, johon ei saatu suurempia naarmuja aikaiseksi. Näyttölasi on saanut likaa hylkivän pinnoitteen, joten sormenjäljet saa helposti pyyhkimällä pois.
Kyseessä ei ole mikään kompakti puhelin, mutta ei mikään liian massiivinenkaan. Nokia G22 istuu käteen kohtuullisesti, mutta pieni kulmikkuus on kuitenkin jatkuvasti läsnä. Tämä johtuu laitteen tasaisista kyljistä ja vain hieman kaartuvasta takaosasta. Itse en tykkää näyttölasia kiertävästä ylimääräisestä muovikehyksestä, joka on Nokia G22:n kohdalla todella kookas.
Nokia G22:n mitoiksi HMD Global on ilmoittanut 165 x 76,19 x 8,48 millimetriä ja painoa on jopa 196,11 grammaa. Kyseessä on jämäkkä puhelin, sillä se ei anna periksi tai päästä suuria natinoita laitetta käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Nokia G22 on myös IP52-luokiteltu, joten se kestää pienen määrän roiskevettä. Kyseessä on mukava lisä tämän hintapisteen puhelimelle.
Etuosaltaan Nokia G22 ei tarjoile yllätyksiä, vaan on pitkälti samanlainen kuin muutkin saman kategorian puhelimet. Näyttö peittää noin 81 prosenttia etuosan pinta-alasta. Näytössä on kohtuulliset kehykset, mutta alareunaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa etukameraa varten tehty pisaramainen lovi. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Nokia G22:n takaosaan on tuotu HMD Globalille tuttu laatikkomainen kamera-alue, joka on nyt valmistettu metallista. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueessa on lisäksi teksti ”50MP AI CAMERA”, jolla viitataan erityisesti pääkameran tarjoamiin ominaisuuksiin. Puhelimen takaosaan on laitettu myös Nokia-logo sekä vaadittuja tietoja ja logoja pienellä präntillä.
Puhelimen oikeaan kylkeen on asetettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeeseen on integroituna myös sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on vain kohtuullinen tuntuma. Vasempaan kylkeen on laitettu SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa samaan aikaan kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Nokia G22:n yläreuna on jätetty tyhjäksi, mutta alareunasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitin, mikrofoni, USB-C-liitin sekä kaiutin.
Korjaus onnistuu kotioloissa
HMD Global on suunnitellut Nokia G22 -puhelimen helposti korjattavaksi kotioloissa, ja kyseessä on valmistajan ensimmäinen kyseisen ratkaisun mukanaan tuova laite. HMD Global tekee yhteistyötä iFixitin kanssa, joka tarjoaa yksityiskohtaiset korjausoppaat, työkalut ja varaosat.
HMD Global on kertonut, että Nokia G22 -puhelimen akun vaihtaminen itse onnistuu alle 5 minuutissa ja näytön vaihtaminen vastaavasti alle 20 minuutissa. Muun muassa näytön hinnaksi kerrotaan 49,95 euroa, akun hinnaksi 2,95 euroa sekä latausportin hinnaksi 19,95 euroa. Erikseen ostettavat työkalut maksavat 5 euroa.
Testattavaksi HMD Global toimitti puhelimen yhdessä iFixitin työkalusarjan kanssa, jonka avulla pystyimme ottamaan tuntumaa laitteen purkamiseen sekä korjaukseen. Kyseessä ei ole Fairphonen kaltainen ratkaisu, jossa komponentteja pystyy vaihtamaan melkein ilman työkaluja. HMD Global on vain varmistanut, että komponentit ovat niin helposti irrotettavissa, että käyttäjät voivat korjata laitteen kotona. Puhelimessa ei ole käytetty ylimääräistä liimaa, vaan hommaan tarvitaan käytännössä vain ruuvimeisseli.
Oman kokemukseni mukaan puhelin oli helppo avata ja korjaus onnistuu helposti seuraamalla iFixitin sivuilta löytyviä oppaita. Akun irrottaminen kestää noin 5-10 minuuttia. Itse havaitsin akun olevan erittäin kovaa liimateipeillä kiinni, että irrottaminen vaatii oikeasti myös voimaa. Lisäksi akku ottaa hieman osumaa sitä irrotettaessa, joten saman akun käyttämisen yhden irrottamisen jälkeen ei ole varmastikaan hyvä ratkaisu.
Itse tykkäsin helpoista oppaista, joita seuraamalla varmasti kokematonkin saa puhelimen korjattua. Lisäksi varaosat puhelimeen eivät maksa liikaa, sillä 50 euroa näytöstä ei ole kovin paljoa. HMD Globalin mukaan takuun ei pitäisi raueta, jos puhelimen korjaa itse virallisia varaosia hyödyntäen. Jos kuitenkaan ei halua korjata puhelinta itse, niin Nokia G22:n voi toki kiikuttaa myös huoltoliikkeeseen.
Idealtaan helpompi korjattavuus on kiva, mutta Nokia G22:n kaltaisessa puhelimessa en juurikaan pointtia ymmärrä. Puhelimen kohderyhmä ei ole välttämättä henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita tai halukkaita itse korjaamaan laitetta. Lisäksi jos puhelin on itsessään jo niin huono, niin miksi puhelinta pitäisi ylipäätään korjata. Ideana hyvä, mutta toteutuksena ei niinkään. Mielenkiinnolla odotan, jos HMD Global saa saman idean tuotua selvästi kalliimpiin ja mielenkiintoisempiin puhelimiin.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Nokia G22 -puhelimessa on sama näyttöpaneeli kuin edeltäjässä, joten mitään mullistavaa uutta ei ole tarjolla. Näyttö on kooltaan 6,52 tuumaa ja se perustuu hintaluokassa normaaliin IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää HD+ -tasolle, eli siinä on 1600 x 720 pikseliä, joka takaa 270 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde, 500 nitin kirkkaus sekä 90 hertsin virkistystaajuus.
90 hertsiä on mukava ominaisuus, sillä usein edullisissa Nokioissa on 60 hertsin näytöt. Tällä kertaa näyttö päivittää itsensä 90 kertaa sekunnissa aikaisemman 60 hertsin sijasta. Tämä tekee kokemuksesta sulavamman ja sen huomaa myös Nokia G22 -puhelinta käyttäessä. Virkistystaajuutta voidaan säätää mukautuvan (90 Hz) ja vakion (60 Hz) välillä.
Muiden teknisien ominaisuuksien osalta näyttö ajaa asiansa. Tarkkuus on vain HD+ -tasolla, joten kovinkaan tarkasta sisällöstä ei päästä nauttimaan. Näytöllä kaikki tuntuu hieman sumealta ja ainakin itse voisin kaivata jopa tässä hintapisteessä Full HD+ -tarkkuutta. Kirkkaus on riittävä monessa tilanteessa, mutta luettavuus on erittäin heikko auringonvalossa.
Värintoistoltaan näyttö on kohtuullinen, mutta LCD-paneelin takia esimerkiksi kovin syviä tummia sävyjä ei kannata odottaa. Näytölle ei tarjota kovin erikoisia säätömahdollisuuksia. Asetuksista on mahdollista säätää valkotasapainoa yksinkertaisen säätimen avulla kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Muilta osin näytön väritoistoa ei pysty säätämään. Nokia G22 tarjoaa Widevine L1 -sertifikaatin, mutta siitä ei tällaisella näytöllä ole suurta iloa.
Nokia G22:n näytöltä ei kannata odottaa paljoa, mutta se ajaa asiansa. Jos haluaa tarkempaa ja laadukkaampaa näyttöä, niin silloin kannattaa tutkia muita vaihtoehtoja.
Tekniikan ja suorituskyvyn osalta Nokia G22 ei ole juurikaan uudistunut verrattuna edeltäjään. HMD Global on päättänyt käyttää kiinalaista Unisoc T606 -järjestelmäpiiriä, joka on suunnattu lähtötason puhelimiin. Esimerkiksi MediaTekin tai Qualcommin vastaavan hintaluokan järjestelmäpiirien tapaista suorituskykyä ei kannata odottaa. Mielestäni on erikoista, että HMD Global käyttää samaa piiriä kuin aikaisemmin, sillä jo viime vuonna sitä kritisoitiin rankalla kädellä.
Unisoc T606 on valmistettu 12 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Piiri koostuu kahdesta tehokkaammasta 1,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A75-ytimestä sekä kuudesta 1,6 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkaprosessorina toimii Mali-G57 MP1. Kyseessä on 4G-yhteyksiin rajoittuva järjestelmäpiiri, joten Nokia G22 ei tarjoile tukea 5G-verkoille.
Suomessa Nokia G22 -puhelinta myydään 4 gigatavun RAM-muistilla sekä 64 tai 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla. RAM-muisti perustuu LPDDR4x-standardiin ja tallennustila UFS 2.2 -standardiin. Tähän osaan on saatu selvä päivitys, sillä vielä edeltäjässä HMD Global hyödynsi selvästi hitaampaa eMMC 5.1 -standardin tallennustilaa. Puhelimessa on myös tuki muistikortille, mutta se vie samalla puhelimen toisen SIM-korttipaikoista.
Suorituskyvyltä ei kannata odottaa ihmeitä, sillä Unisoc T606 ei ole aikaisemminkaan vakuuttanut edes alle 200 euron hintapisteessä. Ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, jotka vahvistavat ajatuksen siitä, että Nokia G22 ja Nokia G21 ovat samalla tasolla. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan puhelimien saamia pisteytyksiä keskenään. Lisäksi mukana on hieman edullisemman Nokia C32 -puhelimen pisteet, joka perustuu Unisoc SC9863A1 -järjestelmäpiiriin.
Nokia G22 (U606) | Nokia G21 (U606) | Nokia C32 (USC9863A1) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 189 743 pistettä | 176 370 pistettä | 136 791 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 372 pistettä | 311 pistettä | Ei tuloksia* |
Geekbench 5 (multi): | 1343 pistettä | 1189 pistettä | Ei tuloksia* |
PCMark 2.0: | 7657 pistettä | 7755 pistettä | 4573 pistettä |
3DMark Wild Life: | 412 pistettä | 401 pistettä | 267 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Heikon järjestelmäpiirin takia Nokia G22:n käyttäminen ei ole kaikista mielekkäintä, sillä kokemus oli vain kohtuullinen. Heikko suorituskyky näkyy suurina hidasteluina, jotka ovat selvästi paremmin havaittavissa kuin monissa muissa saman hintapisteen puhelimissa. Hidasteluja nähdään jopa käyttöliittymän kanssa, mutta myös sovelluksien hitaana avautumisena. Toki jos puhelimella ei tee muuta kuin soittaa ja satunnaisesti selaa nettiä, niin tämä ei välttämättä haittaa. Jos kuitenkin tekee jotain muuta, niin hitauteen palaa hermo todella nopeasti.
HMD Global hyödyntää puhelimessa kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa. Nokia G22 -mallissa sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen ja se löytyy oikeasta kyljestä pienestä syvennyksestään. Testien perusteella sormenjälkilukija toimii hyvin, ja avasi lukituksen nopeasti.
Nokia G22 tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.
Äänentoisto on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi puhepainotteisen äänen kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Nokia G22 tarjoaa onneksi edelleen perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Langattomien kuulokkeiden ystäville tarjolla on jo vanha Bluetooth 5.0 -tuki.
Akku ja pakkastesti
Nokia G22 -puhelimessa on suuri 5050 milliampeeritunnin kokoinen akku, joka on täysin identtinen edeltäjämallin kanssa. Samojen tekniikoiden ja saman akun takia uutuusversion voidaan odottaa tarjoavan yhtä hyvän käyttöajan. HMD Global lupaa akun kestävän peruskäytössä kolmen päivän ajan, ja ainakin testijakson aikana akun todettiin olevan yksi puhelimen harvoista vahvuuksista.
Yleisesti itse havaitsin pääsevän Nokia G22 -puhelimella noin kahden päivän ajan yhdellä latauksella. Usein iltaisin akkua oli jäljellä 45-55 prosenttia, joka on hyvä saavutus. Akunkesto on siis hyvä, koska puhelimessa ei ole mitään uusimpia tekniikoita, jotka kuluttaisivat enemmän akkua. Nokia G22 on sellaisille ihmisille sopiva, jotka eivät käytä puhelinta paljoa, mutta haluavat akun kestävän useamman päivän.
Pientä päivitystä on saatu puhelimen lataukseen, sillä Nokia G22 tukee 20 watin latausta USB-C-liittimen kautta. Edeltäjämallissa lataus oli 18 watin tehoinen. Tällä kertaa puhelimen mukana ei toimiteta enää laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen.
Testasimme Nokia G22:n akun latausnopeuden erillisellä HMD Globalin valmistamalla 20 watin pikalaturilla, joten pystyimme tarkastamaan todellisen pikalatauksen toimivuuden. Tulokset lataustestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Latauksen osalta Nokia G22 -puhelimeen on saatu selvä päivitys verrattuna Nokia G21 -puhelimeen. Suuren akun lataus onnistuu nyt 100 minuutissa, kun vielä edeltäjässä lataus vaati 150 minuuttia. Latausajasta on saatu lähes tunti pois. Lataus on nyt melko perustasolla ottaen huomioon puhelimen hintapisteen.
30 minuutin latauksen jälkeen akkua on 47 prosenttia ja 60 minuutin latauksen jälkeen akkua oli 82 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 73 minuutissa, jonka jälkeen latausnopeus hidastuu entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 27 minuuttia.
Nokia G22 -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Nokia G22 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli kuitenkin estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jäässä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia G22:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä normaalilla tasolla, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu noin 5-15 prosenttia. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
Pakkaskestävyys Nokia G22 -puhelimessa on perustasolla, eikä yllätyksiä ollut havaittavissa. Akun kuluminen kummankaan testin aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, eikä pakkanen vaikuttanut suuresti laitteen käyttöön. Toki näyttö muuttui hyytelömäiseksi, mutta sama ongelma on kaikissa LCD-näytöissä pakkasessa. Akun lataamisen HMD Global oli estänyt, joka on yleinen tapa lisätä turvallisuutta.
Kamerat
Kameroiden osalta jatketaan samalla kokoonpanolla kuin edeltäjämallissa, eli päivitystä ei ole saatu. Nokia G22 -puhelinta myydään 50 megapikselin kamera edellä, joka on ainoa käyttökelpoinen kamera. Pääkameran rinnalla on 2 megapikselin syvyyskamera sekä 2 megapikselin makrokamera, jotka ovat täysin turhia. Ultralaajakulmakameraa ei ole puhelimeen valitettavasti saatu. Nokia G22:n etuosassa on yksi 8 megapikselin kamera videopuheluita ja selfiekuvia varten.
50 megapikselin pääkamera on puhelimessa 1/2,55 tuuman kokoinen ja se perustuu Hynix Hi5021s -sensoriin. Pääkameran linssissä on kerrottu olevan f/1.8-aukko ja kamera tukee automaattitarkennusta. Pääkameran kanssa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Tämän seurauksena kuvat ovat oletusarvoisesti 12,5 megapikselin tasoisia, vaikka toki 50 megapikselin kuvienkin ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.
Kuvanlaatu ei suuremmin yllätyksiä tarjoa, vaan Nokia G22:n pääkameralla saadaan vain kohtuullista jälkeä hyvässäkin valaistuksessa. Kuvat ovat pehmeitä ja tarkkuus jättää toivomisen varaa. Lähikuvissa tarkkuus on riittävä, mutta maisemakuvauksessa yksityiskohdat menevät sekaisin. Lisäksi tarkennus ei tuntunut aina toimivan odotetulla tavalla. Värit näyttivät monessa tilanteessa luonnollisilta ja dynaaminen alue oli kohtalainen.
Heikossa valaistuksessa kamera ei ole parhaimmillaan, vaan rakeisuus ja epäselkeys lisääntyvät huomattavasti. Yökuvaustilalla kuviin saadaan hieman enemmän valoa, mutta mistään merkittävästä parannuksesta ei ole kyse.
Alapuolella on muutamia pääkameralla otettuja kuvia.
Toinen puhelimen kameroista on 2 megapikselin makrokamera, joka ei suurempia riemunhuutoja aiheuta ainakaan minussa. Mielestäni makrokamerat ovat puhelimessa kuin puhelimessa täysin turhia ja tämä osoitettiin myös Nokia G22:n testijakson aikana. Kuvien laatu on todella heikko, eikä kameralla pysty saamaan tarkkaa kuvaa edes hyvässä valaistuksessa. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista kukin voi vetää omat johtopäätöksensä kameran tarpeellisuudesta.
Kolmas kameroista on myös 2 megapikselin tasoinen, mutta nyt se on tarkoitettu syvyysterävyyden kuvaamista varten. Kameraa hyödynnetään ainoastaan muotokuvatilassa, jolloin kuvattavan kohteen taakse saadaan tyylikäs taustasumennus. Testien perusteella Nokia G22:n kamerat pystyvät tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja taustasumennus onnistuu, jos kuvattava kohde on yksinkertainen. Valitettavasti kuvien tarkkuus jätti usein toivomista. Alapuolella on yksi kuva muotokuvatilalla otettuna.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Videokuvaus onnistuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasoisena, mutta laadulta ei kannata odottaa ihmeitä. Videoiden värit näyttävät haaleilta ja pehmeys on erittäin vahvasti läsnä. 8 megapikselin etukamera on heikko, sillä sen avulla otetut kuvat ovat pehmeitä. Selfiekuvaamiseen kameraa ei ole tarkoitettu, vaan se riittää videopuheluita ajatellen. Etukamera tukee myös 1080p 30 fps -videokuvausta.
Kamerasovellus on saanut päivitystä, ja kyseessä on nyt HMD Globalin ”Kamera 2.0” -versio. Ominaisuudet ovat pysyneet ennallaan, mutta toteutukseen on saatu mukaan pientä päivitystä. Kamerasovellus on saanut enemmän elementtejä, jotka sopivat Android 12 -kokemukseen ja samalla toiminnot on tuotu paljon helpommin käytettäväksi.
Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on muutamia asetuksia, kuten salama, HDR, Liike sekä pikavalinta Google Lensille. Lisää asetuksia saadaan auki pyyhkäisemällä kamerasovellusta alaspäin, jolloin voidaan muokata kuvasuhdetta, ajastusta, vesileimaa tai ottaa käyttöön 50 megapikselin tila, ruudukko tai tasomittari. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva, video ja hidastus. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila (panoraama, ajastettu kuvaus sekä makro).
Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös zoomauspainike, jossa on oletusarvoisesti 1x ja 2x tilat. Kamera tulee zoomausta 6-kertaiseksi. Nokia G22:n kamerasovelluksessa on päätetty karsia manuaalikuvaustilasta, sillä sellaista ei ole.
Kokemus on aikaisempaa parempi kamerasovelluksen osalta, mutta kuitenkin tuskallisen hidas. Esimerkiksi eri tilojen välillä vaihtaminen voi kestää sekunteja. Kamerakokemuksen osalta ei kannata odottaa ihmeitä, vaan käyttäjän pitää olla hyvin kärsivällinen.
Käyttöjärjestelmä
Nokia-puhelimia on pitkään mainostettu puhtaalla ja aina ajan tasalla olevalla Androidilla, mutta ainakin jälkimmäisen osalta Nokia G22 on jotain aivan muuta. Puhelimessa on edelleen Googlen vanha Android 12, eikä uudempaa Android 13 -versiota. Tämä on hämmästyttävää, sillä Android 13 on ollut saatavilla kohta vuoden verran. HMD Global tulee tällä kertaa myös tietoturvapäivityksien kanssa jäljessä, sillä puhelimessa oli testin lopuksi asennettuna 5. maaliskuuta 2023 julkaistut korjaukset.
HMD Global on luvannut puhelimelle hintaluokassaan kohtuullisen päivitystarjonnan, sillä Nokia G22 tulee saamaan kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että Nokia G22 tulee saamaan Android 13- ja Android 14 -versiot. On kuitenkin hyvä huomata, että Android 13 päivittää puhelimen ”ajan tasalle”, joten varsinaisesti Android 14 jää puhelimen ainoaksi oikeaksi päivitykseksi.
Parasta Nokia G22 -puhelimen ohjelmistossa on se, että HMD Global luottaa pääasiassa puhtaaseen Androidiin. Puhelimessa on vain muutama HMD Globalin oma sovellus ja asetus, mutta muilta osin ominaisuudet ovat Googlen käsialaa. Tällä kertaa käyttöliittymään on tuotu joitakin erikoisempia muutoksia, joita ei ole puhtaassa Androidissa tai muissa uudemmissa Nokia-puhelimissa. Tämä viittaisi, että puhelimen ohjelmisto on ulkoistettu, eikä HMD Global ole vastannut kehityksestä itse.
Android 12 -version yksi uudistuksista on selvästi uudistettu käyttöliittymä sekä Material You -muotokieli, jota myös Nokia G22 tukee. Material You osaa optimoida käyttöliittymän värimaailman dynaamisesti taustakuvan värien mukaan. Material You itsessään antaa mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman, mistä ainakin itse tykkään todella paljon. Lisäksi vaihdettavat väriteemat periytyvät käyttöliittymästä myös sitä tukeviin sovelluksiin, joista tällä hetkellä suurin osa on Googlen oletussovelluksia.
Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.
Valitettavasti ohjelmistokokemus on Nokia G22 -puhelimessa yllättävän heikko. Käyttöliittymässä on paljon hidasteluja, jotka eivät kuulu edes 200 euron puhelimeen. Ohjelmisto kaipaisi siis vielä optimointeja, jotta käyttäminen olisi miellyttävämpää. Lisäksi puhelimen päivitykset pitäisi saada jo pikkuhiljaa kuntoon. Android 12 on anteeksiantamaton virhe jo näin kesällä 2023.
Yhteenveto
Nokia G22 on jotain, mitä suomalaiselta HMD Globalilta voikin odottaa viimeisien muutaman vuoden suoriutumisien perusteella. Kyseessä ei ole millään mittapuulla hyvä puhelin, vaan alisuoriutuu lähes jokaisessa kohdassa. Puhelimessa on kuitenkin mielenkiintoinen konsepti helpon korjattavuuden osalta, mutta sen ajatus on olematon tämän hintapisteen puhelimessa.
Helppo korjattavuus erottaa Nokia G22:n kilpailijoistaan, vaikka ideassa olisikin vielä työstämistä. Näytön 90 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta sulavan, jonka lisäksi suuri 5050 milliampeeritunnin akku on yksi suurimmista valttikorteista. Vahvuutena voidaan pitää myös puhdasta Android-kokemusta.
Teknisesti itse jäin kaipaamaan selvempää päivitystä edeltäjään verrattuna. HD+ -tasoinen näyttöpaneeli on liian epätarkka sekä Unisoc T606 -järjestelmäpiiri on luokattoman huono peruskäyttöönkin. HMD Global on varustellut puhelimen myös kahdella täysin turhalla kameralla, eikä pääkamerakaan suuremmin yllättänyt laadullaan. Käyttökokemuksen osalta jäin kaipaamaan enemmän, sillä Nokia G22 on erittäin tahmea käyttää. Lisäksi Android 12 -käyttöjärjestelmä vielä tässä vaiheessa vuotta on käsittämätöntä pelleilyä.
Suomessa Nokia G22 on ollut saatavilla maaliskuusta 2023 lähtien 4 + 64 gigatavun muistiversiossa 199 euron suositushintaan. Tarjolla puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat sininen (Lagoon Blue) sekä harmaa (Meteor Grey).
Nokia G22
Nokia G22 luottaa edeltäjänsä tekniikkaan, ja ainoa uudistus on helppo korjattavuus.
Hyvää
- Puhelimen pystyy korjaamaan kotioloissa
- Näytössä 90 hertsin virkistystaajuus
- Suuri akku takaa loistavan akunkeston
- Kuulokeliitin, NFC ja muistikorttipaikka
- Puhdas Android
Huonoa
- Näytössä vain HD+ -tarkkuus
- Unisoc T606 -järjestelmäpiiri on erittäin heikko
- Kaksi täysin turhaa 2 megapikselin kameraa
- Vanha Android 12 -käyttöjärjestelmä
- Hidastelee ja on epämiellyttävä käyttää