ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia G21 – perusälypuhelin alle 200 eurolla

Nokia G21

Nokia G21 on HMD Globalin parhainten varusteltu puhelin, jonka yritys on julkaissut vuoden 2022 aikana. Kyseessä on alle 200 euron hintapisteeseen asettuva laite, joka tarjoilee perusominaisuuksia. Nokia G21 pyrkii vakuuttamaan kuluttajia erityisesti pitkän päivitystuen ja uudistetun muotoilun avulla.

HMD Global on laittanut puhelimeen varsin perusominaisuuksia, mutta teknisesti yllätyksiä ei ole luvassa. Puhelimessa on 6,5 tuuman näyttöpaneeli 90 hertsin virkistystaajuudella, Unisoc T606 -järjestelmäpiiri, 50 megapikselin kolmoiskamera sekä kookas 5050 milliampeeritunnin akku. Päivityksien osalta tarjolla on lupaus 2 vuoden Android-versiopäivityksistä sekä 3 vuoden tietoturvapäivityksistä. Suomessa Nokia G21 on myynnissä 4 + 64 gigatavun muistiversiossa 199 euron hinnalla.

Nokia G21 oli SuomiMobiilin aktiivisessa testissä kahden viikon ajan, minkä perusteella laitteesta saatiin hyvä käsitys. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan uutuuspuhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin, jotka käydään tässä artikkelissa läpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia G21 (TA-1418)
Mitat: 164.6 x 75.9 x 8.5 mm
Paino: 190 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.5 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz / 400 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Unisoc T606 (2x 1.6 GHz Cortex-A75 & 6x 1.6 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: ARM Mali-G57
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [eMMC 5.1] / muistikorttipaikka
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.76" / 0.64 µm / PDAF) + 2 MP makrokamera + 2 MP syvyyskamera + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera
Akku: 5050 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + Android One (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 18 watin pikalataus (mukana 10W laturi) / yksi kaiutin / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen (Nordic Blue) ja ruskea (Dusk)
Hinta: 199 €

Myyntipakkaus

Nokia G21 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Nokia G21 -puhelimen HMD Global toimittaa G-sarjalle tutussa hieman kookkaassa myyntipakkauksessa. Pakkauksen yleisilme on tunnistettavissa Nokiaksi. Pakkauksen päälipuolta koristaa kuva puhelimesta sekä laitteen mallinimi, Nokia-logo sekä Android-logo. Pakkauksen takaosassa on listattuna laitteen ominaisuuksia ja kyljessä on paljon tekstiä. Yhdeltä kyljeltä löytyy tieto puhelimen muistiversiosta, malliversiosta, väristä sekä IMEI-koodeista.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Nokia G21 muovipussiin asetettuna. Puhelimen alapuolella on pahvitasanne, jossa on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta löytyy pikakäyttöopas ja turvallisuustietoja usealla eri kielellä. Pakkauksen pohjalla on erillisten pahvitaskujen alle piilotettuna USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 10 watin tehoinen laturi. Nokia G -sarjassa HMD Global toimittaa edelleen laturin mukana, vaikka Nokia X -sarjassa siitä on luovuttu.

HMD Global toimittaa Nokia G21:n mukana kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan ja ainakin itse olen tyytyväinen siitä, että jonkinlainen laturi tulee mukana. Toki tässä hintapisteessä olisi voinut toivoa myös tehokkaampaa laturia, jotta puhelimen suuren akun saisi nopeammin täyteen. Puhelin tukee nimittäin tehokkaampaakin latausta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Nokia G21 on muotoilullisesti erikoinen Nokia-puhelin, sillä HMD Global on ottanut selvästi aikaisempaa erilaisemman lähestymistavan. Omassa hintaluokassaan puhelimen rakennusmateriaalit ovat tuttua ja yllätyksetöntä, sillä laite on valmistettu muovista ja etuosassa on lasipinta. Suomessa Nokia G21 -puhelinta myydään kahdessa väriversiossa, jotka ovat ruskea Dusk sekä testiinkin saatu sininen Nordic Blue.

Puhelimen rakenne on viimeistelty ainakin itseäni miellyttävällä tavalla, sillä Nokia G21 on mattapintainen. Laitteen muovinen kehys on mattapintainen ja samalla takaosaan on tuotu kevyt kuviointi, joka tuo hieman pitoa. Muovinen mattapinta on mielestäni selvästi miellyttävämpi kuin kiiltävät pinnat, sillä se ei kerää sormenjälkiä samalla tavalla eikä naarmuunnu yhtä herkästi.

Nokia G21 -puhelimen rakanteen todennäköisesti heikoin kohta on kiiltävä kamera-alue, joka on valmistettu muovista. Testijakson aikana kamera-alue naarmuuntui todella selvästi, mutta onneksi naarmuja ei ilmestynyt kameroiden linsseihin. HMD Global ei ole vahvistanut Nokia G21 -puhelimen näyttölasin merkkiä, mutta testijakson aikana siihen ei ilmestynyt merkittäviä naarmuja. Puhelimeen on myös tehtaalla asennettu oletusarvoisesti suojakalvo näyttöön, joka suojaa aluksi naarmuilta. Näyttölasi on saanut likaa hylkivän pinnoitteen, joten sormenjäljet saa helposti pyyhkimällä pois.

Kyseessä ei ole mikään kompakti puhelin, mutta ei mikään liian massiivinenkaan. Nokia G21 istuu käteen siis hyvin, mutta pieni kulmikkuus on kuitenkin jatkuvasti läsnä. Tämä johtuu laitteen tasaisista kyljistä ja vain hieman kaartuvasta takaosasta. Teräviä kulmia tai saumakohtia ei ole kuitenkaan havaittavissa. Itse en tykkää kovinkaan paljoa näyttölasia kiertävästä ylimääräistä muovikehyksestä, joka on Nokia G21:n kohdalla todella kookas.

Nokia G21:n mitoiksi HMD Global on ilmoittanut 164,6 x 75,6 x 8,5 millimetriä ja painoa on jopa 190 grammaa. Kyseessä on jämäkkä puhelin, sillä se ei anna periksi tai päästä suuria natinoita laitetta käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Nokia G21:n rakenteessa huomionarvoista on mielestäni vedenkestävyyden puuttuminen. Toki tämä ei ole mikään suuri miinus alle 200 euron puhelimessa, mutta monet kilpailijat tarjoavat silti roiskevedenkestävyyden.

Etuosaltaan Nokia G21 ei tarjoile yllätyksiä, vaan on pitkälti samanlainen kuin muutkin saman kategorian puhelimet. Näyttö peittää noin 82 prosenttia etuosan pinta-alasta. Näytössä on kohtuulliset kehykset, mutta alareunaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa etukameraa varten tehty pisaramainen lovi. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Laitetta takaosasta katsottuna tarjolla ei ole enää tuttua Nokia-ilmettä, sillä HMD Global on ottanut hyvin geneerisen lähestymistavan. Nokia G21:n takaosassa on laatikkomainen kamera-alue vasemmassa yläkulmassa, jossa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueessa on lisäksi teksti ”50MP AI CAMERA”, jolla viitataan erityisesti pääkameran tarjoamiin ominaisuuksiin. Puhelimen takaosaan on laitettu myös Nokia-logo sekä vaadittuja tietoja ja logoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on asetettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeeseen on integroituna myös sormenjälkilukija ja painike on itsessään varsin samalla tasolla rungon kanssa. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on vain kohtuullinen tuntuma. Vasempaan kylkeen on tuotu erillinen Google Assistant -painike sekä SIM-korttiluukku.

Nokia G21 -puhelimeen on mahdollista asettaa samaan aikaan kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortin. Nokia G21:n yläreunaan on asetettuna yksi mikrofoni ja perinteikäs 3,5 mm kuulokeliitin. Alareunasta löytyy myös USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

HMD Global on tuonut Nokia G21:n näyttöön yhden uuden teknisen ominaisuuden, jota ei ole löytynyt koskaan aikaisemmin mistään muusta Nokia-puhelimesta. Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja se perustuu hintaluokassa normaaliin IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää HD+ -tasolle, eli siinä on 1600 x 720 pikseliä, joka takaa 270 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde, 400 nitin kirkkaus sekä korkea 90 hertsin virkistystaajuus.

Aikaisemmin Nokia-puhelimissa on nähty vain 60 hertsin näyttöjä, joten 90 hertsin virkistystaajuus on merkittävä parannus. Sen ansiosta näyttö vaikuttaa sulavammalta käyttää, sillä se päivittää itsensä 90 kertaa sekunnissa aikaisemman 60 kerran sijasta. Tässä hintaluokassa 90 hertsin virkistystaajuus ei ole itsestäänselvyys, joten se on selvä vahvuus.

Teknisesti muilta osin näyttö ei valitettavasti ole mikään kovin erikoinen, vaan ajaa asiansa. Tarkkuus on vain HD+ -tasolla, joten kovinkaan tarkasta sisällöstä ei päästä nauttimaan. Näytöllä kaikki tuntuu hieman sumealta ja ainakin itse voisin kaivata jopa tässä hintapisteessä Full HD+ -tarkkuutta. Kirkkaus on myös näytön yksi ongelmista, sillä auringonvalossa luettavuus on todella huono. Perustilanteissa, kuten sisätiloissa tai varjossa näytöstä saa edelleen hyvin selvää.

Värintoistoltaan näyttö on jokseenkin haalea ja sinertävä, mikä on toki yleistä edullisissa laitteissa. Näytölle Nokia G21 ei tarjoa kovin erikoisia säätömahdollisuuksia. Asetuksista on mahdollista säätää valkotasapainoa yksinkertaisen säätimen avulla kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Muilta osin näytön väritoistoa ei pysty säätämään. Virkistystaajuutta voidaan säätää mukautuvan (90 Hz) ja vakion (60 Hz) välillä. Nokia G21 tarjoaa Widevine L1 -sertifikaatin, mutta siitä ei tällaisella näytöllä ole suurta iloa.

Testijakson aikana näyttö todettiin varsin normaaliksi omassa hintaluokassaan, eikä mitään yllätyksiä kannata odottaa. Näytössä todettiin olevan myös pientä ongelmaa kosketuksen kanssa, sillä välillä sai ihmetellä, miksei näyttö reagoi kaikkiin painalluksiin.

Teknisesti ottaen Nokia G21 on hyvin erikoinen, sillä HMD Global on päättänyt käyttää kiinalaista Unisoc T606 -järjestelmäpiiriä, jota ei ole käytetty kovinkaan laajasti Nokia-puhelimissa. Unisocin järjestelmäpiiriin päästiin tutustumaan myös viime vuonna Nokia T20 -tabletissa, mutta mitään vastaavaa suorituskykyä ei tarvitse odottaa, mitä on nähty monissa MediaTekin tai Qualcommin järjestelmäpiireissä.

Unisoc T606 julkaistiin viime vuonna ja kyseessä on edullisiin älypuhelimiin suunnattu järjestelmäpiiri. Unisoc T606 on valmistettu 12 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Piiri koostuu kahdesta tehokkaammasta 1,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A75-ytimestä sekä kuudesta 1,6 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkaprosessorina toimii Mali-G57 MP1. Kyseessä on 4G-yhteyksiin rajoittuva järjestelmäpiiri, joten Nokia G21 ei tarjoile tukea 5G-verkoille.

Suomessa Nokia G21 -puhelinta myydään 4 gigatavun RAM-muistilla sekä 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla, joten kyseessä on melkoinen lähtötason malli. RAM-muisti perustuu LPDDR4x-standardiin ja tallennustila eMMC 5.1 -standardiin. HMD Global on saanut varusteltua puhelimen myös tuella muistikortille, joka on toteutettu fiksusti. Muistikortti ei nimittäin vie puhelimesta toista SIM-korttipaikkaa, vaan kaikille kolmelle kortille on omat paikkansa.

Suorituskyvyltään Unisoc T606 ei ole kovinkaan erikoinen, vaan tarjoaa alle 200 euron laitteelle vähintään kohtuullisen suorituskyvyn. Ajoimme Nokia G21 -puhelimissa läpi tutut suorituskykytestit, joissa puhelin jäi paljon jälkeen esimerkiksi edullista Snapdragon 480 -järjestelmäpiiriin perustuvista puhelimista. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Nokia G21:n saamia pisteytyksiä Nokia G50- ja Nokia X10 -puhelimien vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Nokia G21 (U606) Nokia G50 (SD480 5G) Nokia X10 (SD480 5G)
AnTuTu (V8): 176 370 pistettä 222 493 pistettä 324 051 pistettä
Geekbench 5 (single): 311 pistettä 508 pistettä 506 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1189 pistettä 1607 pistettä 1671 pistettä
PCMark 2.0: 7755 pistettä 6948 pistettä 7108 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 962 pistettä 2454 pistettä 2425 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 818 pistettä 2330 pistettä 2298 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2518 pistettä 3018 pistettä 3007 pistettä
3DMark Wild Life: 401 pistettä 984 pistettä 982 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Testijakson aikana Nokia G21 tuntui toimivan päivittäisessä käytössä kohtuullisesti, mutta kaikista sulavinta kokemusta hintaluokassaan ei laite päässyt tarjoamaan. Monien sovelluksien kohdalla oli havaittavissa jokseenkin hidastelua ja samalla aina puhelinta käyttöön otettaessa puhelin tarvitsi muutaman sekunnin ”herätykseen” ja toimiakseen kunnolla. Suorituskyky riittää peruskäyttäjälle, joka selaa nettiä, puhuu puheluita tai lähettelee viestejä, mutta pelaamista Nokia G21 -puhelimella ei kannata suuremmin harrastaa.

HMD Global hyödyntää puhelimessa kylkeen sijoitettua sormenjälkilukijaa. Nokia G21 -mallissa sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen ja se löytyy oikeasta kyljestä pienestä syvennyksestään. Testien perusteella sormenjälkilukija toimii hyvin, mutta oli hieman hidas. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi, mutta lukituksen avaaminen vie animaatioineen reilun sekunnin verran.

Nokia G21 tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.

Äänentoisto on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi puhepainotteisen äänen kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Nokia G21 tarjoaa onneksi edelleen perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Langattomien kuulokkeiden ystäville tarjolla on jo hieman vanha Bluetooth 5.0 -tuki.

Akunkesto ja pakkastesti

Nokia G21:n akku on kooltaan 5050 milliampeerituntia, joka on yksi kookkaimmista akuista Nokia-puhelimissa. HMD Global on itse luvannut akun kestävän peräti kolme päivää, mutta valitettavasti testijakson aikana vastaaviin lukemiin ei päästy. Nokia G21:n akun saa kestämään helposti noin kahden päivän ajan.

Akunkestoon vaikuttaa moni asia, mutta perusominaisuuksien takia Nokia G21 -mallissa ei ole mitään suuresti virtaa kuluttavaa yksityiskohtaa. Akunkesto ei ole kuitenkaan suuri ongelma puhelimen ostajille, vaan se riittää pitkälle. Suuren akun rinnalle HMD Global on tuonut tuen myös 18 watin pikalataukselle USB-C-liittimen kautta, mutta valitettavasti puhelimen mukana toimitetaan vain 10 watin laturi.

Testasimme Nokia G21:n akun latausnopeuden erillisellä HMD Globalin valmistamalla 18 watin pikalaturilla, joten pystyimme tarkastamaan todellisen pikalatauksen toimivuuden. Tulokset lataustestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nokia G21 -puhelimen akun latausnopeus 18 watin laturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin 18 watin lataus ei anna Nokia G21 -puhelimella mitään hyviä latausnopeuksia. Suuri akku latautuu tyhjästä täyteen 150 minuutissa, joka on kaksi ja puoli tuntia. Lataukseen kannattaa varata siis aikaa, eikä Nokia G21:n omistajien kannata odottaa saavan muutamassa minuutissa kovinkaan paljoa akkua.

Esimerkiksi 30 minuutin latauksen jälkeen akkua on vain 22 prosenttia ja 60 minuutin latauksen jälkeen akkua on 46 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 118 minuutissa, jonka jälkeen latausnopeus hidastuu entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 15 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 32 minuuttia.

Koska 18 watin pikalataus ei ole todellisuudessa edes nopea, niin mukana toimitettava 10 watin laturi riittänee varmasti monille, eikä tehokkaampaa laturia kannata erikseen ostaa.

Nokia G21 -puhelimelle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia G21 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli kuitenkin estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jäässä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia G21:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä normaalilla tasolla, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu noin 5-15 prosenttia. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Nokia G21 on yksi parhainten pakkastestissä pärjänneistä Nokia-puhelimista viimeisen vuoden sisällä. Akun kuluminen kummankaan testin aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, eikä pakkanen vaikuttanut suuresti laitteen käyttöön. Toki näyttö muuttui hyytelömäiseksi, mutta sama ongelma on kaikissa LCD-näytöissä pakkasessa. Akun lataamisen HMD Global oli estänyt, joka on yleinen tapa lisätä turvallisuutta.

Kamerat

Nokia G21 -puhelinta myydään 50 megapikselin pääkamera edellä, joka on samalla myös puhelimen ainoa tärkeä kamera. HMD Global on laittanut pääkameran kaveriksi myös 2 megapikselin makrokameran sekä 2 megapikselin syvyyskameran, joten esimerkiksi ultralaajakulmakameraa ei näin edulliseen puhelimeen ole enää saatu. Puhelimen etuosassa on yksi 8 megapikselin kamera videopuheluita ja selfiekuvia varten.

50 megapikselin pääkamera on puhelimessa 1/2.76 tuuman kokoinen ja siinä on 0.64 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on kerrottu olevan f/1.8-aukko ja kamera tukee automaattitarkennusta. Pääkameran kanssa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Tämän seurauksena kuvat ovat oletusarvoisesti 12,5 megapikselin tasoisia, vaikka toki 50 megapikselin kuvienkin ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Pääkameran kuvien laadulta ei kannata kuitenkaan odottaa ihmeitä, vaikka käytössä onkin 50 megapikselin kamerasensori. Hyvässä valaistuksessa Nokia G21:llä voidaan taltioida kohtuullista jälkeä, mutta kuvat ovat yllättävän epätarkkoja. Lähikuvista saadaan mielestäni tässä hintaluokassa hyviä, mutta kun kuvataan maisemaa, niin kuviin tulee öljymaalauksen kaltainen tekstuuri. Kuviin taltioituu värit miellyttävästi ja dynaaminen alue on kohtuullinen.

Heikossa valaistuksessa kamera ei ole parhaimmillaan, vaan rakeisuus ja epäselkeys lisääntyvät huomattavasti. Yökuvaustilalla kuviin saadaan hieman enemmän valoa, mutta mistään merkittävästä parannuksesta ei ole kyse. Kokonaisuudessaan pääkamera on ok-tasolla hintaluokassaan, mutta itse jäin kaipaamaan jotain hieman enemmän. Alapuolella on muutamia pääkameralla otettuja kuvia.

Toinen puhelimen kameroista on 2 megapikselin makrokamera, joka ei suurempia riemunhuutoja aiheuta ainakaan minussa. Mielestäni makrokamerat ovat puhelimessa kuin puhelimessa täysin turhia ja tämä osoitettiin myös Nokia G21:n testijakson aikana. Kuvien laatu on todella heikko, eikä kameralla pysty saamaan tarkkaa kuvaa edes hyvässä valaistuksessa. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista kukin voi vetää omat johtopäätöksensä kameran tarpeellisuudesta.

Kolmas Nokia G21 -puhelimen kameroista on myös 2 megapikselin tasoinen, mutta nyt se on tarkoitettu syvyysterävyyden kuvaamista varten. Kameraa hyödynnetään ainoastaan muotokuvatilassa, jolloin kuvattavan kohteen taakse saadaan tyylikäs taustasumennus. Testien perusteella Nokia G21:n kamerat pystyvät tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja taustasumennus onnistuu, jos kuvattava kohde on yksinkertainen. Alapuolella on yksi onnistunut kuva muotokuvatilalla otettuna.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Nokia G21 -puhelimessa on muistakin Nokia-puhelimista tuttu kamerasovellus, johon ei ole nyt tehty suurempia muutoksia. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, kuvasuhde, ajastin sekä kuvake, josta päästään asetusvalikkoon. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva, video ja hidastus. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila (panoraama, ajastettu kuvaus sekä makro).

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös zoomauspainike, jossa on oletusarvoisesti 1x ja 2x tilat. Kamera tulee zoomausta 6-kertaiseksi. Nokia G21:n kamerasovelluksessa on päätetty karsia manuaalikuvaustilasta, sillä sellaista ei ole. Aikaisemmissa Nokia-puhelimissa on ollut manuaalisäädöt, mutta niistä ei todennäköisesti olisi kovinkaan paljoa iloa Nokia G21:n kohdalla.

Käyttökokemukseltaan kamerasovellus on raakile, kuten aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa. Kamerasovellus tuntuu Nokia G21:n kohdalla todella hitaalta käyttää, sillä eri kuvaustilojen välillä vaihtaminen vie tuskallisen kauan. Lisäksi itse koin sovelluksen reagoivan todella huonosti painalluksiin, jonka takia käyttöön meni usein jopa hermot. Kamerasovellus on ollut aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa ongelma, eikä Nokia G21 tarjoa poikkeusta tässä suhteessa.

Käyttöjärjestelmä

Nokia G21 -puhelimessa kummittelee edelleen vanha Android 11.

HMD Global toi Nokia G21 -puhelimen myyntiin erikoisesti vanhalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä, vaikka julkaisun aikaan Android 12 oli ollut saatavilla jo kuukausia. Nokia G21 tarjoilee kuitenkin tutun puhtaan Android One -käyttökokemuksen, jossa ei ole juurikaan valmistajan omia lisäyksiä. Testijakson lopuksi HMD Global tarjosi puhelimelle Googlen 5. maaliskuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tietoturva on hyvin ajan tasalla.

HMD Global on luvannut puhelimelle hintaluokassaan kattavan päivitystarjonnan, sillä Nokia G21 tulee saamaan kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että Nokia G21 tulee saamaan Android 12- ja Android 13 -versiot, joista viimeisin on luvassa odotettavasti loppuvuodesta, eli päivityksien suhteen puhelimen elinikä on pidempi kuin monilla muilla alle 200 euron puhelimilla.

Toki kun tarkastellaan päivityslupausta puhelimen nykytilanteen osalta, niin käytännössä lupaus on 1 + 3 vuotta. Android 12 -päivityksen saatavuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta sitä voitaneen odottaa lähikuukausien aikana. 3 vuoden tietoturvapäivitykset ovat kuitenkin todella hyvä suoritus, sillä monet 200 euron puhelimet saavat selvästi vähemmän päivityksiä.

Puhtaaseen Androidiin HMD Global on lisännyt vain muutamia omia asetuksia sekä sovelluksia, joita ovat My Device ja kamera. Lisäksi esiasennettuna löytyy myös Netflix, Spotify sekä ExpressVNP, mutta ne voi halutessa poistaa. HMD Global on jälleen sisällyttänyt My Device -sovellukseen mainoksia, mitä ei edelleenkään voi katsoa hyvällä. Mielestäni missään puhelimessa ei valmistajien omissa sovelluksissa saisi olla mainoksia. My Phone -sovellusta ei puhelimesta voi poistaa.

Testijakson aikana Android 11 tuntui toimivan Nokia G21 -puhelimessa vähintään kohtuullisesti. Järjestelmäpiirin osalta ollaan jo siinä pisteessä, ettei Android pyöri täysin ongelmitta suorituskyvyn puutteen takia. Itse ohjelmistossa ei ollut havaittavissa häiritseviä bugeja, vaan ongelmat viittasivat enemmän suorituskykyyn.

Mielestäni on hyvä, että HMD Global tarjoaa puhtaan Androidin sellaisille käyttäjille, jotka puhtaan kokemuksen haluavat, mutta toisaalta Android One on myös pieni pettymys. Esimerkiksi Android Onen vaatimus on, että käyttöliittymä on puhdas, joten HMD Global ei voi lisätä kovin paljoa omia palveluita tai asetuksia mukaan. Laitteen kustomointimahdollisuudet oman mielen mukaisesti ovat hyvin rajalliset, eikä asetuksia löydy samalla tavalla kuin monista kilpailijoiden puhelimista.

Yhteenveto

Nokia G21 on lyhyesti todettuna perusälypuhelin omassa hintaluokassaan. Tarjolla ei ole mitään massasta erottuvaa, vaan Nokia G21 on suunnattu peruskäyttäjille. Alle 200 euron puhelimissa joudutaan karsimaan monella osa-alueella, mutta HMD Global on ei ole kuitenkaan lähtenyt karsimaan tutuista vahvuuksistaan, joita ovat päivitykset, akunkesto ja ulkoinen laatuvaikutelma.

Testijakson aikana itse tykkäsin juurikin puhelimen jämäkästä rakenteesta ja mattapintaisesta viimeistelystä. Lisäksi Nokia G21:n näyttö tuntui sulavalta 90 hertsin virkistystaajuutensa ansiosta. Yksi suuri valttikortti on kookas akku ja sen mukana tuoma loistava akunkesto. Nokia G21 erottuu joukosta puhtaalla Android-käyttökokemuksella ja 3 vuoden tietoturvapäivityksiä eivät kaikki laitevalmistajat pysty tässä hintapisteessä tarjoamaan.

Rakenteessa heikoin kohta oli herkästi naarmuuntuva kamera-alue. Mielestäni näyttöön HMD Global olisi voinut panostaa hieman enemmän, jonka lisäksi käytössä oleva Unisoc T606 -järjestelmäpiiri on alimitoitettu. Kamerat eivät Nokia G21 -puhelimessa loista millään tavalla ja takaosan kaksi 2 megapikselin kameraa todettiin pitkälti turhiksi. Suuren akun huonona puolena on pitkä latausaika, sillä 18 watin pikalaturillakin tarvitaan usean tunnin latausaika. Ohjelmiston osalta heikkous on jo tässä kohtaa vanha Android-versio.

Suomessa Nokia G21 on ollut myynnissä jo parin kuukauden ajan 4 + 64 gigatavun muistiversiossa 199 euron suositushintaan. Tarjolla puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat sininen (Nordic Blue) sekä ruskea (Dusk).

Nokia G21

5.5

Nokia G21 on tasavahva perusälypuhelin alle 200 euron hintaluokassa.

Hyvää
  • Jämäkkä ja laadukas rakenne
  • Näytössä 90 hertsin virkistystaajuus
  • Suuri akku takaa hyvän akunkeston
  • Puhdas Android-käyttökokemus
  • Kuulokeliitin, NFC ja muistikorttipaikka
Huonoa
  • Kamera-alue naarmuuntuu todella herkästi
  • Näyttö voisi olla tarkempi ja kirkkaampi
  • Unisoc T606 -järjestelmäpiiri on hieman alitehoinen
  • Kaksi täysin turhaa 2 megapikselin kameraa
  • Todella hidas akun lataus
  • Vanha Android 11 -käyttöjärjestelmä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

5 Kommenttia

  1. Nokia G21 hinta pitäisi olla noin 99 euroa. Sillä joka osa-alueella 178 euroa maksava Poco M4 Pro 5G voittaa G21 mennen tullen. Pocossa on 5G, kirkkaampi parempi näyttö (sama 90Hz) mutta Pocossa FullHD+, Poco lataa 5000mAh akun täyteen tunnissa kun mukana on erinomainen 33W pikalaturi, lisäksi Pocossa on näytönsuoja esiasennettuna ja laadukas silikonikuori tuli sekin kaupan päälle, Pocossa on 50mp pääkameran lisäksi 8mp laajakulmalinssi ja turha makro on jätetty pois. Poco on takaa upea kullankeltainen/musta ja mattapinatinen eli sormenjäljet eivät näy lainkaan. Pocon kameralinssi on laadukasta lasia eikä ole naarmuuntunut yhtään kuten jo testissä kävi G21 kohdalla koska oli jotain halvinta naarmuuntuvaa muovia, mikä on käsittämätöntä vuonna 2022. Päivityslupaukset, Poco on myös pian saamassa A12 ja joskus ensi vuonna A13. Xiaomi Poco on 4/64 gb sekin. Pocossa on paljon tehokkaampi piiri eli Dimensity 810. Ja silti näin loistava puhelin on nyt myynnissä 178e ja on varmasti paras uusi budjettihintainen puhelin vuonna 2022.

  2. Ihmetyttää, ettei testissä ole kiinnitetty negativiista huomiota vehkeen painoon ja pulleuteen- varsinkin esim nahkaisilla suojakuorilla! Vanhan Nokia 8 jälkeenhän tämä tuntuu kuin pitäisi kiveä taskussa. Paino rupeaa häiritsemään vasta pienen käytön jälkeen ja rehellisesti käsi väsyy tällä uutisia lukiessa! Sellkeä kokonaisheikennys vanhaan Nokian verrattuna!

    1. Luopumalla suojakuorista tilanne paranee huomattavasti! Tuo muovinen kameralinssikään ei naarmuunnu pöydällä kun laittoi magneettinappulan autoa varten takakanteen, jolloin linssi jää irti pöydästä eikä naarmuunnu puhelinta alustalta siirrellessä. Toki se ei suojaa kameraosaa esim taskuissa, kuten kotelo, mutta luulenpa, että käyttökokemus ratkaisee tässä valinnan! Menipä lähes hukkaan 25e nahkainen suojakotelo!

  3. Tosi hyvä puhelin ja halpa. Ainaki minä ostan aina NOKIA, helppokäyttöinen älypuhelin

  4. No huonoin puhelin ikinä,n.vuoden käytössä jo toinen ongelma päällä.Nyt alkoi pärisemään ulkona taskussa ,näyttö pimeni,ei sammu näppäimistä eikä muutakaan .Pärissyt kohta kolme tuntia äänekkäästi toivottavasti yöksi sammuu ettei tartte viskata metsään…

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut