
OnePlus Nord CE 5
OnePlussan kesän uutuuslaitteet ovat saatavilla jo laajasti, ja aikaisemmin testasimmekin jo Nord 5 -puhelimen. Tällä kertaa Suomen markkinoille on tuotu myös Nord CE 5 -puhelin, joka on hieman edullisempi versio säilyttäen kuitenkin paljon isovelimallin ominaisuuksia. Kyseessä on myös seuraaja viime vuoden Nord CE 4 Litelle, vaikka nyt Lite-nimestä onkin luovuttu.
Puhelimen edullisempi hinta viittaa jo siihen, että OnePlus on karsinut hieman ominaisuuksia ja tekniikkaa. OnePlus Nord CE 5 tarjoaa edelleen suuren AMOLED-näyttöpaneelin, tehokkaan MediaTekin kehittämän järjestelmäpiirin sekä kookkaan 5200 milliampeeritunnin akun. OnePlus on karsinut valmistusmateriaaleista, tekoälyominaisuuksista sekä kameroista, kun verrataan Nord 5 -puhelimeen.
Suomessa puhelin on tuotu myyntiin heinäkuussa 2025 kahdessa muistiversiossa. OnePlus Nord CE 5 -puhelimen 8 + 128 gigatavun version suositushinta on 349 euroa ja 8 + 256 gigatavun muistiversion vastaavasti 399 euroa. Puhelinta myydään kuitenkin jo nyt 50 euron alennuksella, jolloin lähtöhinta on 299 euroa. Saatavilla on myös kaksi väriversiota, jotka ovat valkoinen Marble Mist sekä musta Black Infinity.
Testiartikkeli perustuu kahden viikon aktiivisen testijakson pohjalle, ja tutustumme erityisesti OnePlus Nord CE 5 -puhelimen rakenteeseen, tekniikkaan sekä kameroihin. Alapuolella on listattuna vielä puhelimen tärkeimmät tekniset tiedot.
OnePlus Nord CE 5 (CPH2719) | |
---|---|
Mitat: | 163.58 x 76.02 x 8.17-8.27 mm |
Paino: | 199 g |
Rakenne: | muovirakenne / lasi edessä / IP65 |
Näyttö: | 6.77 tuumaa / Full HD+ (2392 x 1080) / 19.9:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / 1430 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | MediaTek Dimensity 8350 Apex (1x 3.35 GHz Cortex-A715 & 3x 3.2 GHz Cortex-A715 & 4x 2.2 GHz Cortex-A510) |
Grafiikkasuoritin: | Arm G615 MC6 |
Muisti: | 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] + muistikorttipaikka max 1 Tt |
Takakamera: | 50 MP pääkamera (Sony LYT-600 / f/1.8 / 1/1.95" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4) + 2x LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera (f/2.2 / 1.12 µm / 112 astetta / FF) |
Akku: | 5200 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 15 + OxygenOS 15 |
Päivityslupaus: | 4 Android-versiota + 6 vuotta tietoturvapäivityksiä |
Muuta: | Dual-SIM / 80 watin lataus (ostettava erikseen) / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 |
Ääni: | Bluetooth 5.4 / stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | valkoinen (Marble Mist) / musta (Black Infinity) |
Hinta: | 349 € (8 + 128 Gt) & 399 € (8 + 256 Gt) |
Myyntipakkaus
Myyntipakkaus on tuttuun tapaan hyvin Nord-mallinen ja minimalistinen. Se on sinertävä, ja siinä on moneen kertaan Nord-logo. Pakkauksen takaosaan on laitettu tarra, jossa on tietoja puhelimen malliversiosta, muistiversiosta, väristä sekä IMEI-koodeista. Lisäksi pakkauksessa on EU:n kuvamerkinnät latauksen osalta. Yksi kuvista kertoo puhelimen tukevan PD-pikalatausta (Power Delivery) 10-55 watin teholla. Toinen kuva vahvistaa, ettei laturia ole enää mukana.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, jota koristaa OnePlussan logo. Pahvitaskusta löytyy lappusia, kuten pikakäyttöopas ja turvallisuusohjeet. Lisäksi mukana on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C). Pakkauksen pohjalta löytyy vielä myös itse Nord CE 5 -puhelin paperiin käärittynä.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
OnePlus Nord CE 5 jatkaa tyyliltään samaa rataa kuin isovelimallinsa, mutta tietysti edullisempi hinta näkyy valmistusmateriaaleissa. OnePlus hyödyntää nyt selvästi enemmän muovia laitteessa, mikä on pitkälti ymmärrettävissä. Testiin saatiin Marble Mist -väriversio, joka on siis hopean ja valkoisen yhdistelmä.
Laitteen takaosa on valmistettu muovista, ja vaaleassa väriversiossa siihen on saatu marmorikuviointi tuomaan tyyliä. Takapinta ja muovikehys on viimeistelty mataksi, joka antaa hyvän tuntuman. Tietysti pinta on kuivilla käsillä myös erittäin liukas, mutta mieluummin matta kuin kiiltävä muovi. Mattapintojen vahvuus on se, ettei ne kerää naarmuja tai sormenjälkiä samalla tavalla kuin kiiltävät pinnat.
Yleisilme on geneerinen, sillä OnePlus Nord CE 5 on hyvin kulmikas. Tasainen kehys yhdistettynä tasaisiin pintoihin tekevät aika tiukkoja kulmia, mutta tietysti OnePlus on hieman saanut myös pyöristystä mukaan. Kehys ja pinnat yhdistyvät melko hyvin toisiinsa, vaikka sauman tunteekin. Laitteen etupuolella näyttölasia kiertää halpapuhelimista tuttu ylimääräinen musta muovikehys, josta en itse tykkää juurikaan.
Käsituntuma on laitteessa kulmikas, mistä en myöskään pidä paljoa. Laite voisi olla selvästi myös ergonomisempi. OnePlus ei ole paljastanut näyttölasin valmistajaa, joten se ei ole todennäköisesti mikään mainitsemisen arvoinen. OnePlus onkin asettanut näyttöön jo tehtaalla suojakalvon, joka suojaa lasia ainakin ensimmäisien viikkojen ajan.
OnePlus Nord CE 5 on kookas puhelin, joten OnePlus ei ole pyrkinyt edes tekemään mitään kompaktia laitetta. Puhelimen viralliset mitat ovat 163,58 x 76,02 x 8,17-8,27 millimetriä ja painoa on 199 grammaa. Suuri koko kannattaa ottaa huomioon puhelinta ostettaessa. Paino on saatu pidettyä onnistuneesti alle 200 grammassa, mikä on ollut monille valmistajille haastavaa viime vuosina erityisesti edullisemmissa puhelimissa.
Vaikka valmistusmateriaalit on vaihtuneet heikompiin, niin OnePlus Nord CE 5 on ilahduttavan jämäkkä. Käsien välissä taivuteltaessa puhelin toki päästelee jonkin verran natinoita, mutta niitä ei huomaa päivittäisessä käytössä.
OnePlus Nord CE 5 on saanut IP65-luokituksen. Puhelin on siis täysin pölynkestävä, mutta vedenkestävyys on edelleen vain roiskeveden tasolla. OnePlus Nord CE 5 -puhelinta ei kannata siis tiputtaa veteen tai käyttää esimerkiksi uidessa. Puhelimen pitäisi kuitenkin selvitä sateessa. IP65-luokitus on melko perinteikäs jo tässä hintapisteessä.
Etuosaltaan OnePlus Nord CE 5 näyttää puhelimelta, eli yllätyksiä ei ole tarjolla. Näyttö peittää merkittävän osan etuosan pinta-alasta, sillä OnePlus on saanut näytön kehykset melko kapeiksi, mutta ne eivät ole kuitenkaan täysin symmetriset. Näytön yläreunaan on tehty etukameraa varten reikä, jonka lisäksi yläreunaan on asetettuna puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön on integroituna myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, joiden ohella näytön alareunassa on optinen sormenjälkilukija.
OnePlus Nord CE 5:n takaosa on muotoilullisesti samanlainen kuin isovelimallissa. Takaosassa silmiin pistää pitkulainen pystysuuntainen kamera-alue, jossa on metallinen kehys. Kameroita on siinä kaksi kappaletta, ja nyt salamavalo on tuotu kameroiden oikealle puolelle. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, minkä vuoksi puhelin myös hieman keikkuu sitä pöydällä käytettäessä. Takaosassa on myös OnePlussan perinteikäs logo sekä muita merkintöjä ja logoja pienellä präntillä.
- Laitteen oikea reuna
- Laitteen vasen reuna
- Laitteen yläreuna
- Laitteen alareuna
Laitteen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu rungon tapaisesti muovista. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat mielestäni hyvät. Laitteen vasemmassa reunassa ei ole yhtään mitään ja yläreunassa on vain yksi mikrofoni. Alareunassa on yksi kaiutin, USB-C-tyypin liitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, ja mukana on myös muistikorttipaikka, joka toki vie toisen SIM-korttipaikan.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Näytön osalta OnePlus Nord CE 5 on vakuuttava omassa hintapisteessään. Käytössä on suuri 6,77 tuuman kokoinen AMOLED-paneeli, joka on kauttaaltaan tasainen. Näytön tarkkuus yltää 2392 x 1080 pikseliin ja siinä on korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on myös perinteikäs 19.9:9-kuvasuhde sekä korkea 1430 nitin maksimikirkkaus. Näyttö tarjoilee nyt myös HDR-tuen, joka puuttui esimerkiksi viime vuoden Nord CE 4 Litestä.
Erikoisesti OnePlus on lähtenyt karsimaan näytön kirkkaudesta, sillä 1430 nitiä on selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Muutos on erikoinen, mutta samanlainen ratkaisu nähtiin myös Nord 5 -puhelimen kanssa. 1430 nitiä riittää toki monessa tilanteessa, mutta se kalpenee selvästi pahimmille kilpailijoille. Auringonvalossa luettavuus on kuitenkin riittävän hyvä, vaikka tietysti eron parempiin näyttöihin huomaa heti.
Näyttö perustuu perinteiseen AMOLED-tekniikkaan, joten lippulaivapuhelimista tuttua LTPO-paneelia ei ole käytössä. Värintoistoltaan näyttöpaneeli on oletusasetuksilla miellyttävä. AMOLED-tekniikan ansiosta tummat sävyt ovat todella syviä, minkä lisäksi musta on mustaa. Virkistystaajuus yltää 120 hertsiin, joka on perustasoa ja täysin riittävä. Näyttö tukee mukautuvaa virkistystaajuutta, eli se vaihtelee 60 ja 120 hertsin välillä näytettävän sisällön mukaan. Virkistystaajuuden voi myös pakottaa 60 tai 120 hertsiin.
Full HD+ -tarkkuus näytössä on riittävä ja perustasoa tässä hintapisteessä. Itse en ainakaan jäänyt kaipaamaan parempaa tarkkuutta. Nord CE 5 -puhelimeen on saatu myös tuki Aqua Touch -tekniikalle, joka mahdollistaa laitteen käyttämisen myös märillä käsillä. Vastaava ominaisuus on nähty OnePlussan muissakin älypuhelimissa.
OnePlus Nord CE 5 -puhelimessa on Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, ja myös HDR-ominaisuudet ovat käytettävissä.
Näyttöä varten OnePlus on toteuttanut tuttuja asetuksia, joilla näytöstä saadaan juuri oman mielen mukainen. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä, luonnollinen ja pro-tila). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat lämmin, oletus ja kylmä. OnePlus Nord CE 5 -puhelimesta löytyy myös tuki silmäystävälliselle sekä tummalle tilalle.
Kokonaisuutena näyttö on yksi Nord CE 5 -puhelimen parhaimpia ominaisuuksia. Se ei jätä varmasti ketään kylmäksi, ja esimerkiksi HDR10+ -tuki sekä miellyttävä värintoisto ovat selvät vahvuudet ottaen huomioon hintapisteen.
Suorituskyvyn osalta OnePlus Nord CE 5 on mielenkiintoinen, sillä käytössä on MediaTekin kehittämä Dimensity 8350 Apex -järjestelmäpiiri. Viime vuoden Nord CE 4 Lite käytti Snapdragon 6 -sarjan piiriä, joten nyt odotettavissa on merkittävä parannus suorituskykyyn.
Dimensity 8350 Apex -järjestelmäpiiri on valmistettu kehittyneellä 4 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Se rakentuu yhdestä 3,35 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cotex-A715 -ytimestä, kolmesta 3,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A715-ytimestä sekä neljästä 2,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A510-ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Arm G615 MC6.
OnePlus Nord CE 5 on saatavilla Suomessa kahdessa muistivariantissa, joista molemmissa on 8 gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa on valittavissa 128 tai 256 gigatavua. OnePlus hyödyntää LPDDR5x-RAM-muistia, joka tuttu monista huippupuhelimista. Sisäinen tallennustila perustuu UFS 3.1 -standardiin.
Tallennustilaa on riittävästi keskihintaluokan puhelimelle, mutta tarvittaessa sitä voidaan laajentaa microSD-muistikortin avulla. OnePlus Nord CE 5 tukee jopa yhden teratavun korttia, jonne voidaan tallentaa esimerkiksi kuvat ja tiedostot. Huomattavaa on, että muistikorttia käytettäessä on luovuttava toisesta SIM-korttipaikasta.
Suorituskyvyn osalta Dimensity 8350 Apex on yllättävän pätevä. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joiden perusteella Nord CE 5 ei jää liian radikaalisti Nord 5:n jälkeen. Lisäksi suorituskyky on kasvanut merkittävästi verrattuna esimerkiksi viime vuoden Nord CE 4 Liteen. OnePlus Nord CE 5 ylittää monet saman hintapisteen kilpailijat, mikä oli erittäin ilahduttavaa nähdä. Suorituskykyä löytyy saman verran kuin uusimmista Snapdragon 7 -sarjan piireistä.
Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata OnePlus Nord CE 5:n saamia suorituskykytestien tuloksia Nord CE 4 Liten vastaaviin tuloksiin. Lisäksi mukana on vastaavat tulokset saman hintapisteen Honor 400 Lite -puhelimesta. Kovin suurta haastajaa suorituskyvyssä ei ainakaan Honor tarjoile OnePlussalle.
OnePlus Nord CE 5 (MTK D8350A) | OnePlus Nord CE 4 Lite (SD695) | Honor 400 Lite (MTK D7025-U) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 1 315 046 pistettä | 476 458 pistettä | 428 139 pistettä |
Geekbench 6 (single): | 1315 pistettä | 903 pistettä | 947 pistettä |
Geekbench 6 (multi): | 4036 pistettä | 1977 pistettä | 2288 pistettä |
PCMark: | 13 335 pistettä | 9269 pistettä | 11 718 pistettä |
3DMark Wild Life Extreme: | 3933 pistettä | 397 pistettä | Ei tuloksia* |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
OnePlus Nord CE 5 on suorituskyvyn osalta oman kategoriansa selvä kuningas. Vaikka suorituskykytestien tuloksia ei kannata aina katsoa liian tarkkaan, niin OnePlus on silti tehnyt paljon oikein. Itse koin testijakson aikana OnePlus Nord CE 5:n toimivan todella sulavasti jopa raskaampien sovelluksien kohdalla. Vastaavaa erinomaista käyttökokemusta ei aivan kaikista saman hintapisteen laitteista löydy. OnePlus on lisäksi saanut optimoitua suorituskyvyn erinomaisesti melko raskaasti kustomoidulle ohjelmistolle, joten suurempia hidasteluja ei ollut havaittavissa.
Nord CE 5 -puhelimessa kerrotaan olevan CryoVelocity-höyrykammiojäähdytysjärjestelmä, jonka pitäisi taata hyvä suorituskyky myös kovassa käytössä. Kokoa jäähdytysjärjestelmällä on 7041 neliömillimetriä, joka on OnePlussan mukaan yksi kategorian suurimmista. Testijakson aikana itse havaitsin OnePlus Nord CE 5:n kuitenkin lämpenevän selvästi raskaassa käytössä, mikä on harvinaista tässä hintapisteessä. Toki järjestelmäpiiri on selvästi kilpailua suorituskykyisempi, joten sen osalta pieni lämpeneminen ei ollut yllätys.
Lämpeneminen voi joissain tilanteissa tuntua melko häiritsevältä erityisesti kesken pelisessioiden. Jos puhelinta kuitenkin käyttää kevyemmin, niin silloin lämpeneminen ei koidu ongelmaksi. Lämpöä saatiin irti erityisesti raskaiden sovellusten pitkässä käytössä sekä latauksen aikana.
Dimensity 8350 Apex pitää sisällään 5G-modeemin, joka tarjoaa tuen NSA- ja SA -5G-verkoille. Teorian tasolla puhelimen pitäisi yltää 5,17 Gbps:n latausnopeuksiin 5G-yhteyksillä. Testijakson aikana mobiiliverkot toimivat ongelmitta. OnePlus Nord CE 5 tukee lisäksi 5G-yhteyksiä samanaikaisesti molemmilla SIM-korteilla.
Puhelimeen on mahdollista laittaa kaksi fyysistä nano-SIM-korttia. Yksi selvä puutos Nord CE 5 -mallissa on eSIM-tuen pois jääminen, jota tässä hintapisteessä voidaan jo vaatia. Tämä on selvä heikkous, sillä kilpailijat tarjoavat eSIM-ratkaisun. OnePlus on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 6 -yhteyksille. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.
Muuta tekniikasta
OnePlus on tehnyt erikoisen ratkaisun puhelimen äänentoiston osalta, sillä Nord CE 5 tarjoilee ainoastaan yhden kaiuttimen. Usein tässä hintapisteessä ja myös OnePlussan viime vuoden Nord CE 4 Litessä on nähty stereokaiuttimet. Nyt tästä on karsittu, mikä on todella erikoista. Yleensä toisena kaiuttimena on käytetty puheluihin tarkoitettua kuuloketta, mutta Nord CE 5:n kohdalla äänentoistosta vastaa ainoastaan alareunan kaiutin.
Äänenlaatu on vähintään kohtuullinen, mutta ei ihmeellinen. Itse jäin kaipaamaan stereoefektiä, eikä kaiutin yllättänyt mitenkään poikkeuksellisella laadulla. Äänenlaatu riittää hyvin satunnaiseen kuunteluun ja puhepainotteisen äänen kuluttamiseen. Itse en kuitenkaan kuuntelisi Nord CE 5 -puhelimen kaiuttimella musiikkia, vaan sitä varten liitän aina kuulokkeet.
Lisäksi OnePlus on tällä kertaa karsinut kuulokeliittimestä, jolle mielestäni voisi vielä olla käyttöä tämän hintapisteen laitteessa. Nord CE 5:ssä on Bluetooth 5.4 -tuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Ainakaan testijakson aikana yhteyden kanssa ei ollut ongelmia havaittavissa.
Sormenjälkilukija on integroitu näyttöön ja se sijaitsee sen alareunassa, mutta itse olisin halunnut nähdä sen pari senttimetriä korkeammalla. Jos lukija olisi korkeammalla, niin siihen yltäisi peukalolla luonnollisesti, kun taas nyt siihen täytyy jopa hieman kurottaa. Näytönalainen sormenjälkilukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin sitä ei aina tunnisteta, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti.
Puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimivan puhelimessa kohtalaisen hyvin.
Nord CE -malleissa ei ole aikaisemmin nähty juurikaan OnePlussalle tuttua Alert Slider -tilakytkintä, joten nyt myös Nord 5 -mallista löytynyt Plus Key ei ole päätynyt osaksi Nord CE 5 -puhelinta. Itse en näe tätä suurena miinuksena, sillä Plus Key ei päässyt juurikaan vakuuttamaan. Joten ihan hyvä ettei ylimääräistä painiketta ole saatu mukaan.
Testijakson aikana itselle yksi selvä heikkous oli Nord CE 5:n värinämoottori. Se tuntui niin halvata kuin olla ja voi, ja mielestäni parempia on tässä hintapisteessä nähty.
Akku ja pakkastesti
OnePlus Nord CE 5 tuo mukanaan samat akku- ja latausratkaisut kuin Nord 5, eli niiden osalta ei ole lähdetty karsimaan. Toki jos verrataan esimerkiksi Intiassa myytävään versioon, on Suomessa puhelin selvästi karsitumpi. Suomessa laitteessa on 5200 milliampeeritunnin akku, kun Euroopan ulkopuolella akku on jopa 7100 milliampeerituntia. Eli OnePlus tarjoilee pettymyksen suomalaisille, mutta toki 5200 milliampeerituntia riittää varmasti monille.
Akun luvataan kestävän päivän verran, ja tämä pitää myös paikkansa (kuten useimmissa puhelimissa). Mielestäni akunkesto on Nord CE 5:n kohdalla lähes identtinen Nord 5:n kanssa, joten suurta eroa ei ollut havaittavissa. Iltaisin akkua oli usein 20-30 prosenttia, ja harvoina päivän varaus tippui alle 20 prosenttiin. Jos puhelinta käyttää selvästi vähemmän, niin myöskään kahden päivän akunkesto ei ole pois suljettu.
Latauksen osalta OnePlus luottaa samoihin ratkaisuihin kuin isovelimallissa. Tarjolla on tuttu 80 watin tehoinen SuperVOOC-pikalataus, jolla laite latautuu nopeasti tyhjästä täyteen. Valitettavasti 80 wattia on tuettuna vain SuperVOOC-pikalatauksella, mutta tietysti Nord CE 5 vastaa myös EU:n vaatimuksiin laajemmasta pikalataustuesta. Tuettuna kyseinen Power Delivery (PD) -pikalataus on 10-55 watin välillä, joten puhelinta pääsee lataamaan kohtuullisen nopeasti myös monilla yleisillä ja kyseistä latausstandardia tukevilla latureilla.
Lataustesti OnePlus Nord CE 5 -puhelimelle toteutettiin OnePlussan omalla SuperVOOC-pikalaturilla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Latausaika oli kokonaisuutena 50 minuuttia, joka on siis sama tulos kuin isovelimallilla. Tämä ei ole yllättävää, sillä onhan puhelimissa samankokoinen akku ja yhtä tehokas pikalataus.
Puhelin latautuu 15 minuutissa 34 prosentin varaustasoon ja 90 prosentin taso saavutetaan vain 42 minuutissa. Lataus on edelleen kohtuullisen nopeaa koko ajan, vaikka se toki hieman hidastuu loppua kohden. Siinä missä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 4 minuutissa, niin viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 8 minuuttia.
Mielestäni kyseessä on loistava saavutus alemman keskihintaluokan älypuhelimelle. Alle tunnin latausaika tämän kategorian puhelimelta on hyvä suoritus. Itse olen myös erittäin tyytyväinen siihen, että tuettuna on nyt myös todellinen pikalataus Power Delivery -standardilla. Langatonta latausta ei uutuuspuhelimessa ole tuettuna, mutta se ei olekaan kovin yleinen tässä hintapisteessä.
Testijakson aikana OnePlus Nord CE 5 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Nord CE 5 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, eli sitä ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. OnePlus oli mahdollistanut salaman käytön kuvauksen aikana. Akun latauksen OnePlus oli kuitenkin estänyt, ja puhelin ilmoitti sen jatkuvan kun laite on takaisin normaalissa tilassa.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nord CE 5 -puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleisesti testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
OnePlus Nord CE 5 pärjäsi tutulla vahvalla tasolla pakkastestissä, joten yllätyksiä ei ollut tarjottavana. Ainoa merkittävä huomio oli se, ettei puhelinta voinut ladata pakkasessa. Akku ei tuntunut onneksi kuluvan liiaksi, vaikka lämpötila laskikin.
Kamerat
Kameroita OnePlus on hieman päivittänyt monipuolisemmiksi Nord CE 5 -puhelimen kohdalla verrattuna viime vuoden Nord CE 4 Liteen. Pääkamera on edelleen sama 50 megapikselin sensori, mutta nyt toisena kamerana on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera. OnePlus on siis luopunut kokonaan turhista makro- ja syvyyskameroista, joita on aikaisemmin edullisemmissa Nord-puhelimissa nähty.
Pääkamerana käytetään Sonyn kehittämää 50 megapikselin tasoista LYT-600-sensoria, joka on kooltaan 1/1,95 tuumaa ja siinä on 0,8 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli sekä optinen kuvanvakautus.
8 megapikselin ultralaajakulmakamera perustuu OmniVision OV08D10 -sensoriin, joka on kooltaan 1/4,0 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.2-aukko, 16 mm polttoväli sekä 112 asteen kuvakenttä. Valitettavasti automaattista tarkennusta ei ole mukaan saatu, vaan tarjolla on vain kiinteä tarkennus. Tämä tarkoittaa, ettei kameraa voida käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen.
Etukamera on pysynyt 16 megapikselin tasoisena ja käytössä on Sony IMX480-sensori. Kamera tarjoilee 1,0 mikronin pikselikoon, 23 mm polttovälin, f/2.4-aukon sekä kiinteän tarkennuksen.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämistekniikka. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolla pitäisi olla vaikutusta erityisesti kuvien yksityiskohtiin sekä tasalaatuisempaan lopputulokseen eri kuvaustilanteissa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, minkä vuoksi myös testikuvat ovat 12,6 megapikselin tasoisia.
OnePlus Nord CE 5:n pääkamera tuottaa kohtuullisen hyviä kuvia, mutta luonnollisesti huipputasolle se ei yllä. Hyvässä valaistuksessa yksityiskohtien määrä on kelvollinen, mutta kuvissa esiintyy ajoittain häiritsevää kohinaa, ja kuvat saattavat näyttää suttuisilta tai hieman sumeilta. Kontrasti on kuitenkin kohdallaan, ja väritoisto on pääosin tasapainoinen ilman selkeitä ylilyöntejä. Dynaaminen alue on riittävä, vaikkei erityisen laaja.
Heikommassa valaistuksessa pääkamera toimii yllättävän hyvin. Kuvien yksityiskohdat säilyvät hyvin, ja niin tummat kuin vaaleatkin alueet ovat useimmiten hallitusti esillä. Värintoisto pysyy luonnollisena myös hämärässä, eikä valonlähteetkään pääse yleensä palamaan puhki. Kuvan reunoilla voi esiintyä hienoista pehmeyttä, mutta se ei häiritse kokonaisuutta merkittävästi.
Nord CE 5 hyödyntää automaattisesti yökuvaustilaa tarpeen mukaan, ja tämä toimii luotettavasti. Tarjolla on myös manuaalinen yötila, mutta lopputuloksessa ei ole merkittävää eroa automaattiseen tilaan verrattuna.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna OnePlus Nord CE 5:n pääkameralla.
- oplus_2097152
Nord CE 5:n 8 megapikselin ultralaajakulmakamera ei juuri yllätä, ei hyvässä eikä edes pahassa. Hyvässä valaistuksessa kamera pystyy tuottamaan käyttökelpoisia kuvia esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, mutta yksityiskohtien määrä jää vaatimattomaksi. Kuvissa on havaittavissa selkeää pehmeyttä ja hienoista epätarkkuutta, eikä dynaaminen alue yllä lähellekään pääkameran tasoa. Värit toistuvat kuitenkin varsin miellyttävästi ja samankaltaisesti kuin pääkamerassa, mikä parantaa kokonaisfiilistä.
Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on selvästi vaikeuksissa. Kuvat ovat pehmeitä, sumeita ja kauttaaltaan kohinaisia. Vaikka olemme nähneet heikompiakin 8 megapikselin ultralaajakulmakameroita, ei Nord CE 5:n suorituskyky pimeässä juuri lohduta. Kamera ei yksinkertaisesti ole käyttökelpoinen, ellei valaistus ole lähes täydellinen.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.
OnePlus Nord CE 5 on videokuvauksen osalta tuttua kauraa. Puhelin tukee nyt korkeintaan 4K 60 fps -kuvausta pääkameralla. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää 1080p 30 fps -tasolle. OnePlus hyödyntää videokuvauksessa elektronista kuvanvakautusta kaikilla kameroilla, mutta pääkamerassa päästään nauttimaan myös optisen kuvanvakaimen tuomista hyödyistä.
Kun kuvataan 1080p-tarkkuudella, niin voidaan vaihtaa kaikkien kameroiden välillä kesken kuvaamisen. Erityisesti 4K-videoiden laatu on puhelimessa riittävällä tasolla. Yksityiskohtia videosta löytyy paljon ja tarkkuus on hyvä. Ultralaajakulmakameran videot tuntuivat olevan pehmeitä.
Etuosan kamera on OnePlus Nord CE 5 -puhelimessa tarkkuudeltaan 16 megapikseliä. Etukameran todettiin ajavan asiansa, mutta parempaakin jälkeä on OnePlussan laitteilta nähty. Yleinen laatu on selvästi heikompi kuin isovelimallissa, jossa on yksi Nord-malliston parhaimmista etukameroista. Nord CE 5:n kohdalla kuvat jäävät monessa normaalissa tilanteessa pehmeiksi, ja oikeastaan parhaat kuvat saadaan ainoastaan valaistuksen ollessa ihanteellinen. Etukamera tukee korkeintaan Full HD 30 fps -videokuvaa.
OnePlus Nord CE 5 tarjoaa tutun kamerasovelluksen. Kamerasovelluksessa monet toiminnoista on helposti saavutettavissa. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, valotuksen korjaukselle, live-kuville, Google Lensille sekä valikkopainike. Sen takaa löytyy asetukset kuvasuhteelle, ajastukselle, HDR-tilalle sekä intervallikuvaukselle. Valikosta pääsee myös kameran asetuksiin.
Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä siinä on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (pro, video, valokuva, muotokuva ja lisää). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, ja OnePlus Nord CE 5:n kohdalla siinä on 0.6x-, 1x- ja 2x-painikkeet.
Pro-kuvaustilassa voi kuvata pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (50 – 3200), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vaihtoehtoisesti myös histogrammia, minkä lisäksi sommittelu- ja vaakaviivat saa erikseen näkyviin. Puhelimella ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia.
Testijakson aikana kamerasovellus tuntui toimivan ongelmitta, ja OnePlus oli saanut kokemuksesta sulavan.
Käyttöjärjestelmä
OnePlus Nord CE 5 ei poikkea ohjelmistossa juurikaan Nord 5 -mallista, joten kokemus oli tuttu ja turvallinen. Käytössä on Googlen kehittämä Android 15 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on OxygenOS 15 -käyttöliittymä. Vastaava ohjelmisto on nähty aikaisemmin OnePlus 13 -sarjan puhelimissa.
OnePlus Nord CE 5 tuo mukanaan saman päivityslupauksen kuin OnePlus 13 -puhelimetkin. Eli laite tulee saamaan neljä vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kuusi vuotta tietoturvapäivityksiä. Kyseessä on hyvä suuntaus. OnePlus ei kuitenkaan edelleenkään pärjää Googlen ja Samsungin saman hintapisteen laitteille, jotka saavat seitsemän vuotta päivityksiä.
Uusi OxygenOS 15 on sama asia kuin Oppon kehittämä ColorOS 15. Ainoastaan nimi on muutettu, kuten on nähty OxygenOS:n kohdalla jo muutaman vuoden ajan. Mikään ei siis tämän osalta ole muuttunut. Monesti tätä on kritisoitu, mutta vihdoin OnePlus on onnistunut optimoimaan ohjelmiston paremmin, eikä ColorOS:n ja OxygenOS:n yhdistyminen enää ainakaan itseä suuremmin häiritse.
OnePlussan mukaan OxygenOS 15 jatkaa perinnettä, eli tarkoitus on tarjota nopea ja saumaton käyttökokemus. Nyt uutuusversiossa on panostettu animaatioihin ja visuaalisuuteen, mutta samalla myös tekoälyyn.
Yleinen käyttökokemus on pysynyt ennallaan, eikä suuria muutoksia käyttöliittymässä ole havaittavissa. Testijakson aikana totesin ohjelmiston olevan hyvin optimoitu puhelimelle, sillä vastaan ei tullut merkittäviä käyttöä häiritseviä bugeja tai ongelmia.
OnePlus Nord CE 5 tuo mukanaan paljon tekoälyominaisuuksia, jotka nähtiin jo OnePlus 13 -mallissa. OnePlus AI pitää sisällään paljon erilaisia työskentelyä tehostavia ominaisuuksia, mutta myös joitakin hyvin tuttuja yleisiä tekoälyominaisuuksia suoraan Googlelta. Täysin uutena ominaisuutena on Mind Space, joka on saatu mukaan vaikka puhelin ei tarjoa isovelimallin Plus Key -painiketta.
OxygenOS 15 on varusteltu älykkäämmällä haulla, sillä siihen on yhdistetty myös Google Gemini -malli. Älykäs haku etsii paikallisista tiedostoista asiat käyttämällä luonnollista kieltä. Perinteisen avainsanojen hakemisen sijaan Älykäs haku pystyy analysoimaan samanaikaisesti satoja paikallisia tiedostoja ja ymmärtämään niiden kontekstin, tarjoten täsmällisiä vastauksia.
Puhelimeen on saatu myös AI Notes -ominaisuus, joka tuo tekoälyn osaksi muistiinpanosovellusta. Tekoälyn avulla käyttäjä voi hienosäätää muistiinpanojen sävyä, järjestellä sekavaa tekstiä, laajentaa ideoita ja antaa tekoälyn muotoilla muistiinpanot. Valitettavasti suomen kieli ei ollut tuettuna, joten ominaisuudet eivät olleet kovin käytännöllisiä. OnePlus Nord 5 on varusteltu myös Pass Scan -ominaisuudella, jolla voi skannata paperiset boarding passit Google Walletiin.
Lisäksi Google Messages -sovelluksessa toimiva Magic Compose tarjoaa tekoälyn avulla tekstiehdotuksia, joiden avulla voi muokata viestit eri tyyleihin ja täydellisesti keskustelun kontekstiin sopivaksi.
Yksi Googlelta saatu tekoälyominaisuus on Circle to Search, joka aktivoituu painamalla pitkään navigointipalkkia. Sen avulla voi hakea nopeasti kuvia tai tekstiä suoraan näytöltä. Kun Circle to Search on aktivoitu, niin helposti piirtämällä näytölle ympyrän voi etsiä Googlesta haluttua kohdetta. Googlelta mukana on myös Gemini-tekoälyavustaja, joka on korvannut Google Assistantin.
AI Plus Mind on suurin uudistus puhelimessa, eli sen avulla voi tallentaa asioita suoraan Mind Space -tilaan. Näytöllä kolmea sormea pyyhkäisemällä ylöspäin voidaan tallentaa asioita kuvakaappauksina erilliseen tilaan. Suomeksi käytettäessä ominaisuus on hieman tylsä, sillä OnePlussan tekoäly ei tue suomea. Tämän takia monet kätevät ominaisuudet jäävät kokematta. Jos kieli on englanti, niin silloin tekoäly tekee muistettavista asioista myös tiivistelmiä tai tallentaa esimerkiksi tapahtumia suoraan kalenteriin.
OnePlus Nord CE 5 jatkaa ohjelmiston osalta tuttua tarinaa, joka todettiin myös isovelimallin kanssa. Ohjelmisto tuo tekoälyn vahvasti osaksi arkea, mutta suomeksi sen kokemus jää vajanaiseksi. Ohjelmiston osalta puhelin on kuitenkin mukavan sulava, enkä ainakaan itse huomannut parin viikon käytössä suurempia ongelmia.
Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus Nord CE 5 -puhelinta.
OnePlus Nord CE 5 jatkaa Nord-sarjan tuttua linjaa tarjoamalla paljon vastinetta rahalle, ja tällä kertaa yllättävän paljon. SuomiMobiili myös suosittelee uutuuspuhelinta, erityisesti jos laitteen pystyy ostamaan nykyisellä alennetulla alle 300 euron hinnalla.
Rakenne on pääosin muovia, mutta jämäkkyys ja IP65-luokitus tekevät vaikutuksen. Näyttö on Nord CE 5:n selvä vahvuus, sillä 6,77 tuuman AMOLED-paneeli tarjoaa 120 hertsin virkistystaajuuden ja HDR-tuen. Dimensity 8350 Apex -järjestelmäpiiri tarjoaa erittäin vakuuttavaa suorituskykyä tässä hintaluokassa, ja jopa raskaammassa käytössä puhelin pysyi sulavana, tosin puhelin lämpeni ajoittain enemmän kuin olisi toivottavaa.
Kamerapuolella pääkamera tuottaa hyvää jälkeä myös hämärässä, mutta ultralaajakulmakamera jää selvästi heikommaksi. Akunkesto on hyvä ja 5200 milliampeeritunnin akun saa ladattua täyteen alle tunnissa 80 watin SuperVOOC-latauksella. Käyttöjärjestelmäpuolella Android 15 ja OxygenOS 15 tarjoavat tutun käyttöliittymän ja riittävän kuuden vuoden tietoturvalupauksen. Tekoälytoiminnot ovat laajoja, mutta suurin osa jää suomenkielisille käyttäjille hyödyttömäksi, koska kielituki puuttuu.
Selviä heikkouksia ovat vain yksi kaiutin, eSIM-tuen puute ja heikko värinämoottori. Näistä huolimatta OnePlus Nord CE 5 on yksi luokkansa vahvimmista suorittajista, erityisesti suorituskyvyn ja näytön osalta.
OnePlus Nord CE 5
Hyvää
- Laadukas rakenne ja IP65-luokitus
- Suuri AMOLED-näyttö tarjoaa hyvän kokemuksen
- Pääkamera tuottaa hyvää jälkeä
- Dimensity 8350 Apex tarjoilee hyvän suorituskyvyn edulliseen hintapisteeseen
- Muistikorttipaikka löytyy
- Hyvä akunkesto ja nopea lataus (PD-tuki)
- Nopea sormenjälkilukija ja NFC-tuki
- Riittävä päivityslupaus
Huonoa
- Ei stereokaiuttimia, ei kuulokeliitintä
- Ultralaajakulmakamera ja selfiekamera eivät yllätä
- Ei tukea eSIM-kortille
- Puhelin tuntui lämpenevän raskaassa käytössä
- Monet tekoälytoiminnot eivät toimi suomeksi
- Värinämoottori on kerrassaan heikko