ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A51 5G – Selvä parannus 4G-versioon

Samsung Galaxy A51 5G

Olemme SuomiMobiilissa jo aikaisemmin testanneet Galaxy A51 -puhelimen, mutta myöhemmin Samsung on tuonut Suomessa myyntiin myös 5G-version samaisesta puhelimesta. Uudessa Galaxy A51 5G -puhelimessa on tehty selviä parannuksia 4G-versioon, mikä näkyy erityisesti selvästi vahvempana suorituskykynä, parempana laatuvaikutelmana sekä 5G-yhteyksissä.

Vaikka ulkoisesti Galaxy A51 5G näyttää samalta kuin 4G-versio, niin Samsung on kuitenkin muokannut tekniikkaa ja hieman rakennetta selvästi parempaan suuntaan. Kameroissa Samsung luottaa samaan 48 megapikselin neloiskameratoteutukseen, minkä lisäksi näyttö on täysin sama. Myös akunkestoa Samsung on pyrkinyt parantamaan suuremman akunkapasiteetin myötä, mutta kohokohta laitteessa on kuitenkin 5G-yhteydet. Samsung hyödyntää laitteessa muun muassa uutta Exynos 980 -järjestelmäpiiriä.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Samsung Galaxy A51 5G -älypuhelimeen syvällisemmin kahden viikon testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, kameroihin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä tarkastlemme puhelimen akun latautumisnopeutta sekä pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt muistiversio oli 6 + 128 gigatavun ja laite oli väriltään harmaa Prism Cube Black.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A51 5G (SM-A516B)
Mitat: 158.9 x 73.6 x 8.7 mm
Paino: 187 g
Rakenne: Alumiinikehys ja muovipinta takana / näyttöä suojaa Gorilla Glass 3 -lasi
Näyttö: 6.5 tuumaa Full HD+ (1080 x 2400) / Super AMOLED / 20:9-kuvasuhde / 60 Hz
Suoritin: 8-ytiminen Exynos 980 (Mali-G76 MP5) / integroitu 5G-modeemi
Muisti: 6 Gt RAM-muistia (LPDDR4X) / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 2.0) + tuki muistikortille
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/2.0 / 26 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 12 mm) + 5 MP makrokamera (f/2.4 / 25 mm / 1/5.0" / 1.12 µm) + 5 MP syvyyskamera (f/2.2) / LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.18" / 0.8 µm)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + One UI 2.1 (1. heinäkuuta 2020 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 15W pikalataus / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Valkoinen / musta / pinkki
Hinta: 399 – 479 euroa

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A51 5G -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa uutuuspuhelimensa tutussa A-malliston myyntipakkauksessa, joka on ulkoiselta väritykseltään vaalea. Myyntipakkauksen päälipuolta koristaa kuva itse puhelimesta sekä pakkauksessa on useaan kertaan mainittu laitteen mallinimi sekä Samsungin logo. Pakkauksen yhdellä kyljellä on mainittuna laitteen mallikoodi, väri- ja muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun myyntipakkaus avataan, tulee ensimmäisenä esille itse Galaxy A51 5G muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy vielä Samsungin tuttu 15 watin pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 3,5 millimetrin liittimellä varustellut kuulokkeet. Myyntipakkauksen kanteen Samsung on asettanut erillisen pahvitaskun, jonka sisältä paljastuu SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuukortti.

Galaxy A51 5G -puhelimen myyntipakkaus on siis erittäin tuttua Samsungia, sillä ulkoinen toteutus on tyylikkään yksinkertainen ja sisältä löytyy kaikki käytön aloittamiseen tarvittava. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin tarjoavan myyntipakkauksen mukana esimerkiksi myös suojakuoren, sillä puhelimen takaosan kiiltävämuovinen pinta naarmuuntuu herkästi.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten jo aikaisemmin tuli todettua, niin Galaxy A51 5G vaikuttaa ulkoisesti samalta kuin 4G-versio, mutta kun laitetta tarkastelee lähempää, niin uutuusversio on positiivinen yllätys. Siinä missä 4G-versio oli kokonaisuudessaan muovia, niin Galaxy A51 5G on valmistettu alumiinikehyksestä ja muovisesta takapinnasta. Alumiinikehys tuottaa laitteelle miellyttävästi paremman ja laadukkaamman tuntuman, johon ainakin itse olen tyytyväinen.

Vaikka alumiinikehys tuottaa puhelimeen mukavan laadukkaan vaikutelman, niin muovinen takapinta on edelleen Galaxy A51 5G -puhelimen rakenteen heikkous. Testijakson aikana kiiltävä muovipinta keräsi paljon naarmuja, minkä vuoksi jonkinlaisen suojakuoren hankkiminen ei varmasti olisi huono idea. Lisäksi ainakin mustassa versiossa sormenjäljet sekä muu lika näkyy erittäin hyvin, eikä lika lähde pyyhkimällä yhtä helposti pois kuin lasipinnoista. Muovipinnan vahvuus on kuitenkin sen kestävyys, sillä se ei halkea yhtä helposti puhelimen tippuessa.

Mitoiltaan Galaxy A51 5G on 4G-versiota hieman korkeampi ja paksumpi, mutta mitään radikaaleja muutoksia ei ole. Samsung on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 158,9 x 73,6 x 8,7 millimetriä ja painoksi 187 grammaa (4G-versio: 158,5 x 73,6 x 7,9 mm ja 172 g). Myös painoa on saatu muutama gramma lisää, mikä johtuu enimmäkseen suurentuneesta akusta.

Puhelimen muovipinta näyttää likaiselta lähes aina ja se kerää myös paljon naarmuja.

Laadullisesti Galaxy A51 5G -puhelimessa on otettu siis harppauksia kohti parempaa, mutta ainakin allekirjoittanut olisi vielä toivonut lasia takaosaan. 400-500 euron puhelimelta ei varmasti toivoisi muovia missään muodossa, sillä samassa hintahaarukassa saa myös laadukkaamman oloisia laitteita. Jossain on täytynyt kuitenkin säästää ja tällä kertaa se on takapinnan materiaali. On kuitenkin todettava, että Galaxy A51 5G on erittäin jämäkkä laite, sillä se ei päästä minkäänlaisia natinoita sitä käsien välissä taivutellessa. Lisäksi Galaxy A51 5G istuu ainakin keskisuureen käteen mukavasti takaosan hieman kaartuvan rakenteen ansiosta. Samsung on myös onnistunut samaan näyttöä suojaavan lasin sekä takapinnan lähes saumattomasti alumiinikehykseen, mikä luo mukavan viimeistellyn tuntuman laitteelle.

Samsung ei ole valitettavasti saanut Galaxy A51 5G -puhelimesta millään tasolla pölyn- tai vedenkestävää, mikä ei tosin ollut kovin suuri yllätys. Mielestäni Samsung voisi hyvin erottautua vedenkestävällä rakenteella, sillä kyseinen ominaisuus ei ole kovin yleinen keskihintaluokan älypuhelimissa. Itse näen vedenkestävyydestä olevan paljon hyötyä, sillä sen ansiosta laitetta voisi käyttää selvästi vapaammin. Nyt Galaxy A51 5G -puhelinta ei kannata altistaa vedelle tai vahingossakaan upottaa kokonaisuudessaan veteen.

Puhelimen etuosassa nähdään suuri näyttöpaneeli, joka peittää jopa 87 prosenttia etupinta-alasta. Samsung on onnistunut tuomaan näyttöön varsin kapeat kehykset, minkä ansiosta puhelin näyttää mukavan modernilta. Näytön yläreunaan on tehty reikä etukameraa varten, ja vastaava ratkaisu on nähty myös useissa muissa Samsungin uutuuspuhelimissa. Huomion arvoista tällä kertaa on se, että Samsung on saanut tehtyä etukameran reiästä todella pienen. Galaxy A51 5G:n näytön yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä optisen sormenjälkilukijan, jotka eivät ole siis nähtävissä.

Takaosaltaan Galaxy A51 5G on kuin 4G-versio, mutta tällä kertaa Samsung on hieman muokannut muovipinnan kuviota. Tyyliltään laite on kuitenkin vastaava ja takapinnan kuviointi tuottaa miellyttävää ilmettä muuten varsin geneeriselle toteutukselle. Takaosan vasempaan yläkulmaan Samsung on asettanut tutun laatikkomaisen kamera-alueen, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Takakameroita on yhteensä neljä, joiden rinnalla on myöskin yksi LED-salamavalo. Galaxy A51 5G -puhelimen takaosassa on myös Samsungin logo.

Galaxy A51 5G:n käynnistys- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat sijoitettuna oikeaan reunaan, jossa ei muuta olekaan. Painikkeet ovat valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista sekä niiden tuntuma ja vaste on erinomainen. Puhelimen vasemmassa kyljessä ei ole mitään mainittavan arvoista. Laitteen yläreunassa sijaitsee SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti sekä microSD-muistikortti. Yläreunassa on myöskin yksi laitteen mikrofoneista. Galaxy A51 5G:n alareunassa on USB-C-tyypin liitin, mikrofoni, kaiutin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö

Näytön osalta Samsung ei ole tehnyt mitään muutoksia, vaan toteutus on täysin identtinen 4G- ja 5G -versioiden välillä. Galaxy A51 5G:n yksi valttikorteista on varmasti Samsungin näyttöosaaminen, ja onkin hienoa nähdä keskihintaluokan laitteessa erinomainen näyttö. Puhelimen näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja se perustuu Super AMOLED -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 1080 x 2400 pikseliä, mikä tekee 405 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on 20:9-kuvasuhde, pyöristetyt kulmat sekä etukameraa varten tehty reikä.

Super AMOLED -näyttötekniikan ansiosta näyttö toistaa erityisesti tumman sävyt miellyttävästi, minkä lisäksi myös muu värintoisto on oletusasetuksilla hyvällä tasolla. Näytössä on parhaimmillaan yli 600 nitin kirkkaus, joka riittää mukavasti myös kirkkaina päivinä. Galaxy A51 5G:n näyttö on varusteltuna myös laajoilla katselukulmilla sekä katselukokemus on omassa hintaluokassaan erinomainen. Myös One UI 2.1 -käyttöliittymän tumma tila näyttää AMOLED-näytöllä erittäin hyvältä, sillä mustat alueet ovat oikeasti mustia.

Samsung antaa Galaxy A51 5G:n näytön kohdalla monenlaisia asetuksia, joilla käyttäjä voi itse tehdä näytöstään omille silmilleen sopivan. Näytön värejä on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen avulla (eloisa, luonnollinen), minkä lisäksi valkotasapainoa on mahdollista säätää vielä viileän ja lämpimän välillä. Lisäksi näytön kosketusherkkyyttä on mahdollista säätää. Galaxy A51 5G -puhelimen asetuksiin on myös lisätty mahdollisuus piilottaa etukameraa varten tehty reikä, jolloin kameran yläpuolella oleva alue muuttuu mustaksi ja näytön pinta-ala pienenee. Asetus on piilotettu monen mutkan taakse, mutta se löytyy menemällä Asetukset > Näyttö > Koko näytön sovellukset > Lisäasetukset > Piilota kamera-aukko.

Galaxy A51 5G tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Samsungin perinteistä Always-on-display-toiminnallisuutta, jolla saadaan kellonaika sekä ilmoitukset näkymään sammutetulla näytöllä. Kelloa on mahdollista muokata asetuksista oman tyyliseksi ja väriseksi, mutta myös teemakaupasta on mahdollista ladata erilaisia kelloteemoja. Henkilökohtaisesti tykkään Samsungin Always-on-display-toteutuksesta, sillä se on varsin monipuolinen ja toimii kuten luvattu.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Samsung on päivittänyt Galaxy A51 5G -puhelimessa järjestelmäpiirin 4G-mallia tuoreempaan versioon. Puhelimessa hyödynnetään uutta Exynos 980 -järjestelmäpiiriä, joka on Samsungin itse kehittämä ja se on suunnattu keskihintaluokan puhelimille. Lisäksi uutuuspiirissä on integroituna 5G-modeemi, jonka ansiosta Galaxy A51 5G tukee luonnollisestikin viidennen sukupolven mobiiliverkkoyhteyksiä.

Exynos 980 on valmistettu 8 nm prosessilla, ja se koostuu kahdesta tehokkaasta Cortex-A77-ytimestä, jotka hyrräävät 2,2 GHz:n kellotaajuudella. Piirissä on myös kuusi Cortex-A55-ydintä, jotka toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Exynos 980 -järjestelmäpiirin grafiikkasuorituskyvystä on vastaamassa Mali-G76 MP5.

Suomessa Galaxy A51 5G on saataville yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 6 gigatavua LPDDR4x-RAM-muistia sekä 128 gigatavua UFS 2.1 -tallennustilaa. Samsung on varustellut puhelimen myöskin microSD-muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua tarvittaessa.

Ajoimme testijakson aikana Galaxy A51 5G -puhelimessa läpi kaikki tutut suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi yllättävän hyvin. Vielä 4G-version yksi suurimmista heikkouksista oli huono suorituskyky, mutta nyt 5G-version uusi järjestelmäpiiri on korjannut tämän ongelman. Suorituskyvyn osalta Exynos 980 on haastaja monissa puhelimissa nähdylle Snapdragon 765 -järjestelmäpiirille, sillä suorituskyky on hyvin vastaavaa.

Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista katsoa Galaxy A51 5G -puhelimen saamat pisteytykset eri suorituskykytesteissä. Taulukossa on lisäksi vastaavat pisteytykset Kirin 820 -järjestelmäpiiriin perustuvasta Huawei P40 Lite 5G -puhelimesta sekä Snapdragon 765G -järjestelmäpiiriin perustuvasta Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimesta. Tuloksista nähdään, että Kirin 820 -piirille ei Samsungin oma Exynos 980 pärjää, vaan tulokset ovat monella osa-alueella vastaavia Snapdragon 765G -piirin kanssa.

Testitulokset
Samsung Galaxy A51 5G (E980) Huawei P40 Lite 5G (K820) Xiaomi Mi 10 Lite 5G (SD765G)
AnTuTu (V8): 324 421 pistettä 354 539 pistettä 320 368 pistettä
Geekbench 4 (single): 3096 pistettä 3011 pistettä 2840 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7390 pistettä 9440 pistettä 7669 pistettä
Geekbench 5 (single): 675 pistettä 610 pistettä 612 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1844 pistettä 2326 pistettä 1786 pistettä
PCMark 2.0: 8642 pistettä 7930 pistettä 7749 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2817 pistettä 4125 pistettä 3342 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2738 pistettä 4225 pistettä 3318 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3133 pistettä 3812 pistettä 3431 pistettä

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta laitteen toimivuudesta päivittäisessä käytössä, sillä siihen vaikuttavat myös valmistajan omat optimoinnit muun muassa käyttöjärjestelmään. Galaxy A51 5G -puhelimen kohdalla Samsung on onnistunut mielestäni tuottamaan tasapainon suorituskyvyn, ohjelmiston sekä laitteiston välille, minkä ansiosta puhelimen käyttäminen on erittäin mielekästä. Ongelmia ei tullut suosituskyvyn kanssa ollenkaan, vaan kaikki tuntui toimivan yllättävän sulavasti. Samsung oli myös onnistunut lyhentämään sovelluksien käynnistymisaikaa 4G-versiosta. Suorituskyky on parantunut siis huomattavasti nyt Galaxy A51 5G -puhelimen kohdalla.

5G on puhelimen yksi kohokohdista ja kyseessä on myös tällä hetkellä Samsungin edullisin 5G-älypuhelin Suomen markkinoilla. Exynos 980 -järjestelmäpiiriin integroitu Shannon 5188 -modeemi tukee verkkoja aina 5G-yhteyksisitä alaspäin. Samsungin mukaan latausnopeudet voivat teoreettisesti nousta jopa 3,55 Gbps nopeuteen. Testijakson aikana nopeudet pysyttelivät Elisan 5G-verkoissa jatkuvasti 250-600 Gbps välillä ja vaihtelua nopeuksissa oli huomattavasti. Modeemi tukee 5G-yhteyksiä ainoastaan sub-6 Ghz -taajuuksilla, eikä mukana ole tukea mmWave-taajuuksille.

Galaxy A51 5G todennäköisesti heikoin lenkki löytyy todella karsitusta 5G-taajuustuesta, sillä puhelin tukee taajuusaleuita n41 ja n78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön, joita ei Galaxy A51 5G valitettavasti tue. Tämän takia taajuustuki saisi olla myös kattavampi, ja kun verrataan esimerkiksi aikaisemmin testatun Motorola Moto G 5G Plussan laajaan taajuustukeen, niin Galaxy A51 5G kalpenee rinnalla (Moto G 5G Plus: n1/3/7/8/28/38/41/77/78).

Tällä hetkellä Suomessa Galaxy A51 5G toimii siis loistavasti 5G-verkoissa, mutta tulevaisuudessa muutaman vuoden päästä tilanne saattaa olla eri. Lisäksi jos matkustaa paljon, niin silloin 5G-yhteydet eivät välttämättä ole käytettävissä kaikissa maissa.

Sormenjälkilukija, kasvojentunnistus ja äänentoisto

Samsungin näytönalaiset sormenjälkilukijat eivät ole koskaan olleet kovin erikoisia keskihintaluokan älypuhelimissa, eikä nyt myöskään Galaxy A51 5G tee tässä suhteessa poikkeusta. Näytönalainen sormenjälkilukija löytyy puhelimen näytön alareunassa, jossa on sitä varten erillinen kuvio. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin tehneen muutoksia sormenjälkilukijaan, mutta edelleen toiminta on aika takkuista sekä hidasta verrattuna moniin kilpailijoihin.

Käyttökokemus on sormenjälkilukijassa heikko, sillä sormenjäljen tunnistamiseen voi parhaimmillaan mennä jopa useampi sekunti. Parhaimmillaan lukija toimii kuitenkin ilman ongelmia, mutta lukijan kanssa joutuu taistelemaan mielestäni liian usein. Sormenjälkiä on mahdollista Galaxy A51 5G -puhelimen kohdalla rekisteröidä vain kolme kappaletta, mikä kuulostaa erikoiselta, sillä yleisesti sormenjälkiä voi rekisteröidä selvästi enemmän.

Kasvojentunnistus perustuu Galaxy A51 5G -puhelimessa tuttuun tyyliin etukameraan, joten se ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus on kuitenkin toimiva ratkaisu, joka myös toimii nopeasti. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei onnistuttu huijaamaan esimerkiksi valokuvalla, joten se toimi yllättävän hyvin.

Äänentoistosta Galaxy A51 5G -puhelimessa vastaa vain yksi kaiutin, joka on sijoitettuna laitteen alareunaan. Kaiutin ei ole mikään kovin erikoinen. Sen kautta voi kuunnella musiikkia lyhyitä pätkiä, mutta pidemmän päälle äänen laaduttomuus voi haitata. Onneksi Samsung on päättänyt säästää perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, jonka kautta pystytään kuuntelemaan musiikkia laadukkaammilla kuulokkeilla. Lisäksi Galaxy A51 5G tukee Bluetooth 5.0 -yhteyttä, jonka ansiosta musiikkia voidaan kuunnella myös langattomien kuulokkeiden kautta.

Akunkesto ja pakkastesti

Galaxy A51 5G tarjoaa suurehkon 4500 milliampeeritunnin akun, joten akun kokoa Samsung on suurentanut huomattavasti (4G-versio: 4000 mAh). Jo Galaxy A51 -mallin kohdalla olimme tyytyväisiä akunkestoon ja nyt myöskin Galaxy A51 5G suoriutuu todella hyvin. Toki 5G-yhteydet saattavat kuluttaa hieman enemmän akkua, joten Samsung on varmasti sen takia laittanut puhelimeen hieman suuremman akun.

Testijakson aikana 5G-verkkojen vaikutusta akunkestoon ei päästy kunnolla havaitsemaan, sillä Galaxy A51 5G -puhelimen testijakso suoritettiin suurimmaksi osaksi 4G-verkkojen ulottuvilla, ja satunnaisesti vain muutamia tunteja 5G-verkoissa.

Galaxy A51 5G -puhelimen akkua oli usein iltaisin jäljellä 20-30 prosenttia, eikä akku loppunut aktiivisessakaan käytössä koskaan kesken päivän. Todennäköisesti hieman kevyemmällä käytöllä akun saa kestävään jopa parikin päivää ilman ongelmia. Päivän aikana puhelinta käytettiin pääasiassa muutamiin puheluihin, viestittelyyn, sosiaalisen median selaamiseen, kuvaamiseen sekä muutamien videoiden katseluun. Lisäksi puhelin oli yhdistettynä jatkuvasti mobiiliverkkoihin ja päivän aikana puhelimen kautta saatettiin toistaa musiikkia Bluetooth-kaiuttimeen tai kuulokkeisiin useita tunteja.

Samsung toimittaa puhelimen mukana oletusarvoisesti 15 watin pikalaturin, joka ei ole mikään kovin erikoinen, vaan tuttua Samsungia. Monet valmistajat ovat tarjonneet keskihintaluokan 5G-puhelimien mukana jonkinlaisen hieman tehokkaamman laturin, mutta Samsung ei tähän leikkiin ole ryhtynyt. Testijakson aikana testasimme mukana toimitettavan laturin latausnopeuden, ja tulokset siitä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy A51 5G -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 15 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Galaxy A51 5G -puhelimen akku latautuu tyhjästä täyteen 95 minuutissa, joka tarkoittaa siis tuntia ja 35 minuuttia. Puolessa tunnissa akkua on ladattu jo 40 prosenttia, kun taasen 90 prosentin varaustaso saavutetaan 72 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 23 minuutissa. Ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 7 minuutissa, joten latausnopeus hidastuu loppua kohden selvästi.

Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin myös Galaxy A51 5G -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A51 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain yksi prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 99 prosenttia. Koska Samsung hyödyntää AMOLED-näyttöä, niin myöskään sen kanssa ei luonnollisestikaan ollut mitään ongelmia. Puhelimen ollessa kylmänä myös näytönalainen sormenjälkilukija tuntui pääosin toimivan ongelmitta, vaikka toki näytön kostea pinta saattoi antaa myös vääriä skannauksia. Kameran kanssa ei ollut mahdollista valitettavasti käyttää salamavaloa, minkä lisäksi Samsung oli tuttuun tyyliinsä estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A51 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli akunvaraus oli 94 prosenttia. Akun kuluminen oli vähäistä, sillä usein akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Vastaan ei tullut ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastesti osoitti, että Galaxy A51 5G kesti kylmää yllättävän hyvin, eikä akun kuluminen ollut kummankaan testauskerran aikana huolestuttavalla tasolla. Samsung on onnistunut tekemään puhelimesta siis erinomaisen käytettävän myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Myöskään suurempia ongelmia ei tullut muilla osa-aluilla pakkastestin aikana, vaan Samsung oli estänyt tuttuun tyyliin salaman käytön sekä akun lataamisen.

Kamerat

Kamera on osa-alue, johon Samsung ei ole Galaxy A51 5G -puhelimessa suuremmin koskenut verrattuna 4G-versioon. Mietteet puhelimen kameratoteutuksesta ovat hyvin vastaavat kuin edeltäjäversion kohdalla, eikä Samsung ole pystynyt suuremmin tuottamaan muutosta edes kuvanlaadussa. Kameran osalta Galaxy A51 5G -puhelimeen on saatu hintaluokassaan varsin perinteinen toteutus.  Kameroita löytyy laitteen takaosasta neljä kappaletta, jotka ovat sijoitettu neliömäiseen kamera-alueeseen. Pääkameran lisäksi Galaxy A51 5G tarjoaa ultralaajakulmakameran, makrokameran sekä syvyysterävyyskameran. Valitettavasti telekameraa ei puhelimeen ole saatu.

48 megapikselin pääkamerassa Samsung hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi, jolloin oletusarvoisesti taltioidaan vain 12 megapikselin kuvia. Pääkamerassa on f/2.0-aukko, 26 mm polttoväli, 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Samsung hyödyntää pääkamerana Sonyn valmistamaa IMX582-sensoria, joka on nähty useissa älypuhelimissa viimeisen vuoden sisällä. 12 megapikselin ultralaajakulmakamerassa on kerrottu olevan f/2.2-aukko sekä 12 mm polttoväli. 5 megapikselin makrokamerassa on taasen f/2.4-aukko, 25 mm polttoväli, 1/5,0” kennokoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Neljäs kameroista on 5 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera, jossa on muun muassa f/2.2.-aukko. Yhdessäkään Galaxy A51 5G:n kamerassa ei ole optista kuvanvakautusta.

Galaxy A51 5G:n neloiskamera lyhyesti

  • 48 MP pääkamera (f/2.0-aukko, 26 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF)
  • 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2-aukko, 12 mm)
  • 5 MP makrokamera (f/2.4-aukko, 25 mm, 1/5,0”, 1,12 µm)
  • 5 MP syvyysterävyyskamera (f/2.2)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia, jotka ovat monessa tilanteessa odotetulla tasolla. Kuvat ovat yleisesti hyviä, mutta kamera ei tuota mitään lippulaivatasoista jälkeä. Kuvissa on hyvä dynaaminen alue, värit taltioituvat pääasiassa hyvin ja yksityiskohtia löytyy mukavasti, jos kyseessä on hyvät valaistusolosuhteet. Toisinaan kameralla oli hieman haasteita erityisesti vihreän värin taltioinnissa, joka usein korostui kuvista liiaksi. Heikommassa valaistuksessa kuvattaessa oli usein havaittavissa tarkennusongelmia sekä kuvien laatu heikkeni selvästi. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu laitteen pääkameralla oletusasetuksilla.

Ultralaajakulmakamera on toinen Galaxy A51 5G -puhelimen tärkeimmistä kameroista. Ultralaajakulmakamerat ovat yleistyneet viime aikoina puhelimissa suuresti ja niitä aletaan näkemään jopa edullisissa älypuhelimissa. Galaxy A51 5G tarjoaa 12 megapikselin ultralaajakulmakameran 123 asteen näkökentällä. Vastaava kamera nähtiin jo viime vuonna Galaxy A50 -puhelimessa ja nyt Samsung on parantanut ultralaajakulmakameraa selvästi. Galaxy A51 5G -puhelimella otetut kuvat ovat hyviä, mutta eivät pääse pääkameran tasolle. Ultralaajakulmakuvissa on hyvin yksityiskohtia, värit taltioituvat odotetulla tavalla sekä kuvat ovat selvästi tarkempia kuin edeltäjäversiossa. Alapuolella on pari Galaxy A51 5G:n ultralaajakulmakameralla taltioitua testikuvaa.

Galaxy A51 5G -puhelimessa on myös tuttu 5 megapikselin makrokamera, joka ei laatunsa osalta suuremmin päätä huimaa, mutta on kuitenkin keskivertoa parempi. Yleisesti makrokamerat ovat olleet surkeita 2 megapikselin tasoisia, mutta nyt Samsungin 5 megapikselin makrokameraratkaisu on hieman parempi. Puhelimella taltioidut makrokuvat ovat yllättävän hyviä, vaikka kameralla on myös omat rajoitteensa. Makrokuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat hyvinkin luonnollisia. Valitettavasti makrokamerassa ei kuitenkaan ole automaattitarkennusta, ja kuvista tulee tarkkoja vain, jos etäisyys kuvattavaan kohteeseen on minimissään 4 senttimetriä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu makrokameran avustuksella.

Syvyysterävyyden taltioimista varten Galaxy A51 5G -puhelimissa on erillinen kamera, jonka tarkkuus on 5 megapikseliä. Syvyysterävyyskameran avulla pystytään toteuttamaan tuttu taustasumennus, eli bokeh-efekti. Galaxy A51 5G -puhelimella on helppo saada hyviä bokeh-kuvia, jos valaistus on hyvä ja kuvattavia kohteita on vain yksi. Tällöin kohteen ääriviivat tunnistetaan hyvin ja taustasumennuksesta tulee tyylikäs. Jos kohteita on kuitenkin enemmän sekä valaistus on hämärä, niin hyvän syvyysterävyyden taltioiminen on selvästi haastavampaa. Alapuolella on yksi bokeh-kuva, joka on otettu Galaxy A51 5G:n reaaliaikainen tarkennus -tilassa.

Etukamera on Galaxy A51 5G -puhelimessa tarkkuudeltaan mukavat 32 megapikseliä, mutta valitettavasti se ei tarkoita, että etukamera tuottaisi hyvää jälkeä. Samsung hyödyntää etukamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jonka ansiosta etukameralla taltioidaan oletusarvoisesti 8 megapikselin kuvia. Galaxy A51 5G yhdistää siis neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tuottaa parempi kuva useissa erilaisissa olosuhteissa. Testijakson perusteella Galaxy A51 5G:n etukameran kuvat eivät kuitenkaan olleet odotetulla tasolla, vaan niissä oli havaittavissa suurta jälkikäsittelyä, jonka seurauksena kuvista tuli usein varsin pehmeitä.

Kamerasovellus on Galaxy A51 5G -puhelimessa tuttua Samsungia, eikä siihen ole tehty suurempia muutoksia. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä (yksi otos, reaaliaikainen tarkennus, valokuva, video). Lisää-välilehden kautta löytyy myös useita muita kuvaustiloja, kuten makrokuvaus, hyperlapse, yö, panoraama sekä ammattilainen.

Luonnollisesti Galaxy A51 5G:n mukana on monipuolinen manuaalikuvaustila, sillä siinä on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/6000 – 10 s), valkotasapainoa (2300 – 10 000 K), tarkennusta sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Kamerasovelluksen toimivuus on yksi osa-alueista, joissa Galaxy A51 5G on vahvoilla, vaikka se oli 4G-version yksi miinuspuoli. Samsung on siis pystynyt korjaamaan sellaisen asian, joka oli vielä 4G-mallissa todella heikko.

Käyttöjärjestelmä

Samsung hyödyntää Galaxy A51 5G -puhelimessa luonnollisesti Googlen Android 10 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä hyrrää myös yhtiön oma One UI 2.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimelle tuli yksi päivitys, joka toi mukanaan Googlen 1. heinäkuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Todennäköisesti yksi Galaxy A51 5G -puhelimen vahvuuksia ovat päivitykset, sillä Samsung on hiljattain kertonut myös kyseisen mallin saavan tulevaisuudessa varsin pitkään päivityksiä. Galaxy A51 5G tulee Samsungin mukaan saamaan kolme suurempaa Android-versiopäivitystä, joista ensimmäinen on hiljattain julkaistu Android 11, jonka jälkeen luonnollisesti tulevat myös Android 12- ja 13 -päivitykset. Galaxy A51 5G -puhelin on ohjelmistonsa osalta siis erittäin pitkäikäinen laite, jos Samsung vain pystyy pitämään lupauksensa.

Puhelimessa olevan One UI 2.1 -käyttöliittymän tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Erityisesti käyttöliittymä on kehitetty tekemään yhden käden käytöstä sujuvampaa ja mukavampaa. Käyttöliittymän minimalistinen muotoilu helpottaa asioiden hoitamista poistamalla ruudulta ylimääräisen sälän, mikä helpottaa keskittymään olennaiseen. Katsottava sisältö näytetään ruudun yläosassa, ja kaikki toiminnot on sijoitettu näytön alaosaan, joten puhelimen käyttö onnistuu nopeasti peukalotuntumalla.

Galaxy A51 -puhelimen kohdalla jouduimme keväällä aika rankalla kädellä kritisoimaan puhelimen ohjelmistopuolta, joka oli verrattain todella hidas sekä takkuileva, eikä käyttökokemus ollut hintaluokan tasolla. Nyt Galaxy A51 5G -mallissa nämä ongelmat ovat historiaa ja päivittäinen käyttö on sujuvaa sekä yllättävän ripeää. Samsung on onnistunut hyvin ohjelmiston optimoinnissa puhelimelle, ja myös tehokkaampi järjestelmäpiiri tekee osansa. Testijakson aikana vastaan ei tullut ongelmia, jotka olisivat suuremmin haitanneet puhelimen käyttöä.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Samsung Galaxy A51 5G -puhelinta.

Samsung Galaxy A51 5G on selvä parannus 4G-versioon, mikä on erittäin hyvä asia. Galaxy A51 5G:ssa on korjattu lähes kaikki 4G-versiossa kritisoidut yksityiskohdat, joten Samsung on todella kuunnellut palautetta käyttäjiltä. Omassa hintaluokassaan Galaxy A51 5G on mielestäni erittäin tasapainoinen kokonaisuus, joka tarjoaa Samsungin omia ohjelmistollisia ja teknisiä vahvuuksia.

Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin puhelimessa erityisesti laatutuntumaan, joka on parantunut alumiinikehyksen avustuksella. Lisäksi Galaxy A51 5G tarjoaa erittäin hyvän AMOLED-näyttöpaneelin sekä Exynos 980 -järjestelmäpiiri tarjoaa kaivattua parannusta suorituskykyyn. Myöskään kameroiden osalta ei ollut suuremmin valittamista, sillä ne ovat hyvin vastaavat kuin monissa saman hintaluokan puhelimissa. Galaxy A51 5G:n muita vahvuuksia ovat myös akunkesto, monipuoliset liitännät, hyvä pakkaskestävyys sekä Samsungin lupaus kolmelle suuremmalle Android-versiopäivitykselle.

Muutama heikkouskin Galaxy A51 5G -puhelimesta löytyy, vaikka kovin montaa todellista puutetta ei löytynytkään. Suurin pettymys oli varmastikin puhelimen takaosan kiiltävän muovipinnan herkkä naarmuuntuminen. Lisäksi laitteen sormenjälkilukija ei ollut kovin toimiva jokaisessa tilanteessa, minkä lisäksi Galaxy A51 5G tarjoaa myös varsin turhan makrokameran. Heikkoudeksi voidaan mainita tulevaisuutta ajatellen myös Samsungin tarjoama kapea 5G-taajuustuki, vaikka 5G-yhteydet toimivatkin tällä hetkellä laitteessa erittäin hyvin.

Suomessa Galaxy A51 5G on ollut saatavilla kesästä lähtien ja suositushinnaksi Samsung on ilmoittanut 479 euroa. Sittemmin laitteen hinnoittelu on tippunut 399 euroon ja alennuksissa jopa selvästi tämän alapuolelle. 399 euron hintaisena Galaxy A51 5G on erittäin hyvä valinta ja puhelinta on myös erittäin helppo suositella. Puhelimesta on myynnissä ainoastaan 6 + 128 gigatavun versio, minkä lisäksi laite on valittavissa kolmesta väriversiosta, jotka ovat musta Prism Cube Black, valkoinen Prism Cube White sekä pinkki Prism Cube Pink.

Samsung Galaxy A51 5G:tä tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Samsung Galaxy A51 5G

8.3

SuomiMobiilin testattavana käväisi Samsungin edullisin 5G-älypuhelin, eli Galaxy A51 5G. Puhelin maksaa Suomessa alle 500 euroa.

Hyvää
  • Alumiinikehys tuo kaivattua laatutuntumaa
  • Erittäin hyvä AMOLED-näyttöpaneeli
  • Exynos 980 tarjoaa hyvän suorituskyvyn sekä 5G-yhteydet
  • Kohtuulliset kamerat
  • Android 10, Googlen palvelut sekä Samsungin oma One UI 2.1 -käyttöliittymä
  • Pitkä päivitystuki (kolme Android-versiopäivitystä)
  • Hyvä akunkesto
  • Kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin sekä muistikorttipaikka
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Takaosan muovipinta kerää naarmuja herkästi
  • Näytönalainen sormenjälkilukija voisi olla myös parempi
  • Makrokamera varsin turha
  • Kapea 5G-taajuusaluetuki
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Aika romu. No se onkin Samsung.

    1. Asiaa, ei tyhmyyksiä puhuta täällä, kateellinen olet.

  2. Videokuvauslaadusta ei ollutkaan mahtunut testiarviota mukaan. Mutta se lienee tuossa pääkameran osalta samaa luokkaa kuin 4G-mallissa. Ellei sitten huomattavasti tehokkaampi suoritin, parempine grafiikkaominaisuuksineenkin ole parantanut sitä.

    Noissa keskihintaluokan Samsungeissa sormenjälkilukijan toimintaa parantaa yleensä se, että sormenpään keskikohdan (eli ei ihan sormenpään kärkireunaa) asettaa sormenjälkilukijan kohdalle ja painaa sormen lukijan kohdalle näytöllä melko tiiivisti (kuten sormea on painettava melko tiiviisti myös sormenjäljen rekisteröinnssäkin noissa yleensä). Samoin jos avaamiseen käyttää vakituiseen tiettyä sormea, esim.peukaloa, niin siitä kannattaa rekisteröidä sormenjäljet niin, että sormi on eri asennoissa, eli pystyasennossa, sivuttain tai kulmittainkin, eli niissä kunkin tavallisissa käyttöasennoissa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut