Samsung julkisti lokakuun alussa uudet Galaxy Buds FE –kuulokkeet. Kuulokkeet ovat siis osa Samsungin edullisempia laitteita käsittävää Fan Edition -mallistoa, jossa on tähän mennessä nähty niin puhelimia kuin tablettejakin. Useimmiten FE-malleissa on lippulaivalaitteiden ominaisuuksia, mutta joitakin merkittäviä ominaisuuksia ja speksejä on jätetty pois tai korvattu edullisemmilla toteutuksilla.
Galaxy Buds FE –kuulokkeet ovat Fan Edition -malliston ensimmäiset kuulokkeet.
SuomiMobiili sai Galaxy Buds FE –kuulokkeet testiin marraskuun alkupuoliskolla, joten kokemuksia kuulokkeista on saatu kerättyä jo pidemmän aikaa. Samsung on hinnoitellut Galaxy Buds FE –kuulokkeet suomessa 119 euroon, eli hintaeroa yhtiön tämän hetken parhaisiin Galaxy Buds 2 Pro -lippulaivakuulokkeisiin on yli 100 euroa. Värivaihtoehtoina kuulokkeille on musta sekä valkoinen.
Samsung Galaxy Buds FE tekniset tiedot
- Elementti: Kustomoitu yksisuuntainen elementti
- Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
- Yhteys: Bluetooth 5.2 (Profiilit: A2DP, AVRCP, HFP | Koodekit: SSC (Samsung Scalable Codec), AAC, SBC)
- Kuulokkeiden akku: 6 tunnin akunkesto ANC, 8,5 tunnin akunkesto ilman ANC
- Kotelon akku: 479 mAh (parhaimmillaan 30 tunnin akunkesto)
- Ohjattavuus: napautusohjaus kuulokkeissa
- Lataus: USB-C-liitännällä langallisesti
- Muuta: pop-up-pariliitos (Samsung-puhelimet), tunnistaa korvassa olemisen, 3x mikrofonia
- Kuulokkeiden mitat: 19,2 x 17,1 x 22,2 mm
- Kotelon mitat: 50 x 50 x 27,7 mm
- Kuulokkeen paino: 5,6 g
- Kotelon paino: 40 g
- Vedenkestävyys: IPX2
- Väriversiot: Musta ja valkoinen
- Hinta: 119 euroa
Muotoilu
Muotoilussa Samsung luottaa pitkälti hyväksi havaitsemaansa linjaan eikä Galaxy Buds FE -kuulokkeiden kohdalla olla lähdetty tekemään dramaattisia muutoksia mihinkään suuntaan. Muotoilussa luotetaan enemmän Samsungin muutaman vuoden vanhojen Galaxy Buds- ja Galaxy Buds+ -kuulokkeiden muotoiluun.
Galaxy Buds FE -kuulokkeet ovat suhteellisen pienikokoiset, joten kuulokkeet sopivat itselleni useita muita nappikuulokkeita huomattavasti paremmin. Kuulokkeiden pyöreä muotoilu myös istuu omaan korvaani peittäen reitit ulkopuolisilta ääniltä, joten Galaxy Buds FE -kuulokkeita on ollut alusta asti mukavaa käyttää.
Samsung on ilmoittanut Galaxy Buds FE –kuulokkeiden mitoiksi 19,2 x 17,1 x 22,2 millimetriä. Painoa napilta löytyy 5,6 grammaa.
Kuulokkeiden latauskotelo on laatikkomainen ja se on valmistettu muovista. Latauskotelon muotoilun Samsung on pitänyt linjassa kalliimpien Galaxy Buds2 sekä Galaxy Buds2 Pro -kuulokkeiden kanssa. Kotelon pinnoite on kiiltävä, joten joissain tilanteissa kotelo on herkkä lipeämään sormista. Kotelo kuitenkin tarjoaa kuulokkeille riittävän suojan, sillä kannen magneetit ovat suhteellisen jämäkät. Myös kotelon muotoilu auttaa pitämään kannen kiinni iskujen yhteydessä.
Kiiltävästä pinnasta sormenjälkiä erottaa jonkin verran, mutta omaan silmääni jäljet eivät häiritse eikä niihin kiinnitä haluamattaan huomiota. Muutenkaan koteloon ei erikoisemmin tarttunut likaa tai muita epäpuhtauksia.
Latauskotelossa on merkkivalo, josta voi arvioida kotelon akunvaraustason sekä kotelon sisäpuolelta näkee milloin kuulokkeet yhdistyvät lähimpään Bluetooth-laitteeseen. Latauskoteloon on saatu mahdutettua 479 milliampeeritunnin kokoinen akku, jolla kuulokkeita lataa useamman kerran ongelmitta. Testijakson aikana latasin kuulokekoteloa muutaman kerran. Kotelon täyteen lataaminen ottaa aikaa noin tunnin verran.
Latauskotelon mitoiksi on ilmoitettu 50,0 x 50,0 x 27,7 millimetriä ja painoa löytyy 40 grammaa. Kyseessä ei siis ole painava kotelo. Taskussa kotelo kulkee vaivattomasti eikä se puristanut tai painanut ylimääräisiä.
Kuulokepakkauksessa on mukana M-kokoisten silikonitulppien lisäksi yhdet pienemmät S-kokoiset sekä yhdet suuremmat L-kokoiset tulpat, jotka kuulokkeisiin voi halutessaan vaihtaa. Paketista löytyy myös USB-C johto kuulokkeiden lataamista varten.
Huomion arvoista on, että kuulokkeet tai latauskotelo eivät tarjoa minkään kovin hyvää IP-luokitusta. Kuulokkeissa on ainoastaan IPX2, joka takaa kestävyyden hyvin kevyttä sadetta vastaan.
Äänenlaatu
Samsungin mukaan Galaxy Buds FE –kuulokkeet on varustettu yksisuuntaisella kaiutinelementillä, joka tuottaa “voimakasta ja syvää bassoääntä”. Samsung ei ole maininnut missään elementtien kokoa.
119 euron kuulokkeilta en odottanut äänenlaadun osalta kovinkaan paljoa sen jälkeen, kun on päässyt kuuntelemaan musiikkia laadukkailla kuulokkeilla niin langattomasti kuin langallisestikin. Ensivaikutelmana äänenlaatu kuulosti jokseenkin halvalta eikä ollut niin täyteläinen ja yksityiskohtainen kuin muissa viime aikoina käyttämissäni kuulokkeissa.
Oman kokemukseni mukaan kuulokkeista löytyy vakiona hyvin bassoa, kuten Samsung mainostaa. Ääni kuulokkeissa on Samsungin tyyliin enemmän pehmeä kuin terävä, joka on omaan makuuni mieluinen asia. Musiikkia kuunnellessa ääni ei ole ehkä selkein, vaikkakin kuulokkeet suoriutuvat mielestäni hyvin.
Huomasin, että muutaman kerran jälkeen äänenlaatuun oli jo tottunut eikä äänenlaadussa pidemmän päälle ollut juurikaan valitettavaa. Vain yhden elementin kuulokkeilla äänenlaatu toki väistämättä kärsii.
Samsung tarjoaa omassa Wearable-sovelluksessaan taajuuskorjaimen, jossa on normaali tilan lisäksi 5 esiasetettua korjainta. Käyttäjä ei itse pysty esiasetettujen taajuuskorjainten lisäksi asettamaan omaa profiilia sovellukseen, joka on mielestäni hieman harmi. Toisaalta en kokenut tarpeelliseksi koskea yhteenkään esiasetukseen, vaan annoin taajuuskorjaimen olla vakioasetuksella.
Galaxy Buds FE -kuulokkeista löytyy Bluetooth 5.2 -versio, jonka avulla yhteys on puhelimen ja kuulokkeiden välillä oli vakaa koko testijakson ajan. Yhteys ei juurikaan pätkinyt eivätkä kuulokkeet pudonneet Bluetoothista pois missään vaiheessa. Samsung on onnistunut jälleen hyvin toimivien yhteyksien luomisessa, vaikka hintapiste onkin useampia muita Samsungin kuulokkeita alhaisempi.
Kuulokkeet tukevat A2DP, AVRCP ja HFP Bluetooth-profiileita sekä SSC- (Samsung Scalable Codec), AAC- ja SBC-äänikoodekkeja. Vakiona Galaxy Buds FE -kuulokkeeet käyttävät Samsungin SSC-äänikoodekkia, joka on toteutettu yhdessä AKG:n kanssa. Samsungin omassa koodekissa onkin panostettu juuri parempaan ja vakaampaan yhteyteen laitteiston välillä.
Melunvaimennus Galaxy Buds FE -kuulokkeissa on hyvällä tasolla hintaansa nähden. Kaikkea melua taustavaimennus ei estä, mutta musiikkia kuunnellessa taustamelua pääsee läpi hyvin vähän. Melunvaimennuksessa auttaa myös kuulokkeiden muotoilu, josta mainitsinkin aiemmin.
Aktiivista taustamelunvaimennusta varten kuulokkeista löytyy kolme mikrofonia, joista kaksi sijaitsee kuulokkeiden ulkorakenteessa ja yksi kuulokkeiden sisärakenteessa.
Vastamelutoiminnon parina kuulokkeissa on läpikuuluvuustila, joka päästää ympäröiviä ääniä läpi tarvittaessa. Omia kokemuksia en ominaisuuden toimivuudesta osaa juurikaan sanoa, sillä käytössäni on iPhone, jolle kehitetyssä Wearable-sovelluksessa Samsung ei tarjoa tukea Galaxy Buds FE -kuulokkeille enkä täten juurikaan säätänyt testijakson aikana painikkeiden toimintoja tai saanut puhelimesta vaihdettua tilojen välillä.
Akunkesto ja Samsung Wearable -sovellus
Samsung lupaa kuulokkeille aktiivisen taustamelunvaimennuksen ollessa päällä 6 tunnin kuunteluaikaa ja kotelossa virtaa riittäisi 21 tunnin edestä. Puolestaan vastamelun ollessa pois kuunteluajan pitäisi olla 8,5 tuntia ja kotelosta virtaa pitäisi saada 30 tunnin edestä.
Kuulokkeiden akunkesto on mielestäni hyvinkin riittävä ja kuulokkeet suoriutuvat akunkestollisesti paremmin, kuin Samsungin tarjoamat kalliimmat Galaxy Buds 2 -kuulokkeet.
Testijakson aikana latailin kuulokkeita muutamia kertoja, mutta pääasiassa omalla käytölläni akku riittää parikin viikkoa. En pidä kuulokkeita korvilla yleensä edes tuntia kerrallaan, joten mitään ongelmaa akunkeston kanssa ei kovin helposti pääse syntymään.
Galaxy Buds FE -kuulokkeet tukevat ainoastaan langallista latausta USB-C-portin kautta. Mielestäni langaton lataus ei ole tässä hintapisteessä välttämättömyys ja sen pois jättämisellä on saatu aikaan hieman säästöä kustannuksissa.
Samsung tarjoaa kuulokkeille Samsung Wearable -sovelluksen Androidille sekä Galaxy Buds -sovelluksen iOS-laitteille. Huomion arvoista on kuitenkin se, ettei iOS-sovellus tarjoa tukea kuin Galaxy Buds Live- ja Galaxy Buds+ -kuulokkeille. Siitä pääasiallisena Apple-käyttäjänä on annettava miinusta.
Samsungin tarjoama sovellus on monipuolinen ja sieltä löytyy monenlaisia asetuksia, joilla kuulokkeiden ääntä tai kosketustoimintoja pystyy säätämään. Sovellus koostuu yhdestä pääsivusta, josta näkee nopeasti kuulokkeiden sekä latauskotelon akunvaraustason. Näiden alapuolella on melunvaimennuksen säätöön tarkoitetut painikkeet, joista voi aktivoida vastamelun, ottaa sen pois tai aktivoida läpikuuluvuustilan.
Kosketusohjauksen asetuksista pääsee säätämään eri vaihtoehdoista mitä eri kosketukset tekevät. Tarjolla on yksi painallus, joka pysäyttää tai käynnistää toiston, kaksoispainallus, jonka avulla pääsee siirtymään seuraavaan kappaleseen ja kolmoispainalluksella puolestaan pääsee edelliseen kappaleeseen.
Pitkän painalluksen toimintoihin on valittavissa molempiin kuulokkeisiin erikseen toiminnot. Valittavissa joko melunvaimennus tai läpikuuluvuustila, äänikomento, äänenvoimakkuuden säätö tai Spotify, joka käynnistää pitkällä painalluksella Spotify-sovelluksen.
Muita sovelluksesta löytyviä ominaisuuksia ovat esimerkiksi taajuuskorjain, kuulokkeiden istuvuudessa auttava testi, saapuvien ilmoitusten luku sekä kuulokkeiden ohjelmistopäivitykset.
Samsungin sovellus on mielestäni selkeä ja monipuolinen. Pidän erittäin hyvänä asiana sitä, että Androidilla säädetyt asetukset säilyvät myös iOS-laitteilla. Se ei kuitenkaan poista sitä epäloogisuutta, ettei Samsung tarjoa kuulokkeille tukea omassa iOS-sovelluksessaan.
Yhteenveto
Kokonaisuudessaan Galaxy Buds FE -kuulokkeet jättävät itselleni positiivisen vaikutelman. Hinta-laatusuhde on kunnossa ja kuulokkeet toimivat koko testijakson ajan moitteettomasti.
Edullisemman hinnan kuulokkeissa käyttäjä tinkii äänenlaadusta, mutta saa toimivan vastamelun, joka on mielestäni hyvä. Toki kuulokkeiden sulkeva rakenne jo itsessään auttaa huomattavasti vaimentamaan ulkopuolelta tulevia ääniä.
Applen puolella olevia ohjelmistotuen puutteita lukuunottamatta kuulokkeista on vaikea löytää huonoja puolia. Kuulokkeiden sekä latauskotelon rakenne ja viimeistely ovat hintaluokkaan nähden toimivia, eivätkä ne tunnu halvoilta tai muiltakaan osin puutteellisilta.
Jos nappikuulokkeita miettii ostavansa päälle 100 euron hintaluokasta, niin sanoisin että Galaxy Buds FE -kuulokkeita kannattaa vakavissaan pohtia. Kuulokkeiden hinta-laatusuhde on hyvä, ellei erinomainen, eikä 119 euroa tunnu pidemmän päälle pahalta kyseisistä kuulokkeista. Hinnalla saa kaiken oleellisen, taustamelunvaimennus mukaan lukien. Selkeitä miinuksia kuulokkeista on todella hankalaa löytää.
Mielestäni paremman IP-luokituksen ja langattoman latauksen puute eivät tässä hintaluokassa ole miinuksen arvoisia vaan mainitsisin ne ainoastaan huomioon otettavina puutteina.
Hyvää
- Akunkesto
- Nappien pieni koko
- Melunvaimennus hintaluokka huomioiden
- Samsungin Wearable -sovellus Androidille
Huonoa
- Galaxy Buds -sovellus iOS-laitteella