ArvostelutSonosYleinen

Testissä Sonos Roam – kompakti matkakaiutin hyvällä äänellä

Sonos Roam

SuomiMobiilissa on testattu jo useamman kuukauden ajan Sonos Roam -kaiutinta, joka on mielenkiintoinen kannettava kaiutin. Sonos Roam tarjoaa kompaktissa paketissa Sonosin tutun hyvän äänentoiston sekä kattavia ominaisuuksia.

Sonos Roamin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on IP67-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys sekä pudotuksen kestävä rakenne. Kaiuttimessa on lisäksi yli 10 tunnin akunkesto, tuki älykaiuttimen ominaisuuksille sekä tuki langattomalle lataamiselle. Suomessa Sonos Roam tuli saataville aikaisemmin vuoden 2021 alkupuolella ja hintaa sillä on uutena nykyisin 199 euroa. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat valkoinen sekä musta.

Harvemmin SuomiMobiilissa testataan matkakaiuttimia, mutta pidempien kokemuksien perusteella Sonos Roam pääsi herättämään mielenkiinnon. Lisäksi pidemmän testijakson perusteella kaiuttimesta on saatu erinomainen käsitys ja kyseessä on edelleen varteenotettava vaihtoehto uutta kompaktia kaiutinta etsiville. Alapuolella on listattuna muutamia Sonos Roam -kaiuttimen teknisiä ratkaisuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sonos Roam -kaiuttimen tekniset tiedot

  • Elementit: 1x diskanttikaiutin, 1x midwoofer
  • Yhteys: Bluetooth 5.0, WiFI 5, AirPlay 2, Spotify Connect
  • Akunkesto: 10 tuntia musiikintoistoa, 10 päivän valmiusaika
  • Ohjattavuus: Fyysiset painikkeet tai ääniavustajat (ei Suomessa)
  • Lataus: USB-C-lataus (15W) ja langaton lataus (10W)
  • Muuta: Sonos-sovellus
  • Mitat: 168 x 62 x 60 mm
  • Paino: 430 g
  • Vedenkestävyys: IP67
  • Väriversiot: musta ja valkoinen
  • Hinta: 199 euroa

Kompakti, tyylikäs ja kestää vettä

Sonos Roam -kaiuttimessa tärkein osa on kompakti ja kevyt rakenne, sillä siihen on panostettu todella paljon. Sonos ei ole unohtanut myöskään tyylikkyyttä, sillä kaiutin on pelkistetty ja jatkaa muiden Sonos-tuotteiden viimeistelyä. Sonos tarjoaa kaiutintaan kahdessa perusvärissä, jotka ovat musta ja testiinkin saatu valkoinen.

Kun puhutaan kompaktista rakenteesta, niin Sonos kertoo kaiuttimen mitoiksi 168 x 62 x 60 millimetriä. Kaiutin ei ole liian iso kannettavaksi mukana, vaan siitä saa mukavan otteen jopa yhdellä kädellä. Sonos Roam ei paina myöskään liikoja, sillä tyylikäs pakkaus painaa ainoastaan 430 grammaa. Kompaktin ja kevyen toteutuksen ansiosta laitetta on mukava kantaa mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Sonos Roam on kokonaan muovia, joka kestää pudotuksia ja näyttää hyvältä myös useiden kuukausien käytön jälkeen. Sonos lupaa kaiuttimen olevan pudotuksen kestävä. Testijakson aikana kaiutin tippui muutaman kerran, eikä siihen tullut kuin muutama pieni kolhu. Kaiuttimen ylä- ja alapäädyt on tehty silikonista, jotka tarjoavat hyvän pidon ja esimerkiksi hieman vinolla pinnalla kaiutin pysyy hyvin paikallaan. Mielestäni kaiuttimessa olisi saanut olla vielä jonkinlainen hihna tai vastaava ratkaisu, joka olisi helpottanut kaiuttimen pitämistä matkassa mukana.

Kyseessä on ensimmäinen Sonos-kaiutin, joka tarjoaa IP67-luokituksen mukaisen pölyn- ja vedenkestävyyden. Tämä tarkoittaa, että kaiuttimen pitäisi selviytyä yli 30 minuuttia vedessä yhden metrin syvyydessä, eikä sen pitäisi hajota. Käytännössä kaiuttimen voi ottaa mukaan rannalle, vaikka uida kaiuttimen kanssa tai yksinkertaisesti ottaa sen mukaan kylpyhuoneeseen. Testijakson aikana kaiutin upotettiin veteen useasti, eikä se hajonnut siitä. Pienenä heikkoutena voisi todeta sen, ettei kaiutin kellu esimerkiksi uima-altaaseen heitettäessä, kuten muutamat muut kannettavat kaiuttimet ovat tehneet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sonos on laittanut kaiuttimen yläreunaan hallintapainikkeet, joita ovat äänenvoimakkuuspainikkeet sekä musiikin tauotuspainike. Lisäksi yläreunassa on mikrofonin aktivointipainike. Yläreunassa on myös mikrofonin LED-ilmaisin, joka kertoo mikrofonin olevan päällä tai pois. Kaiuttimen alareunaan Sonos on piilottanut langattoman latauksen tekniikat ja silikonipinnassa on Roam-logo. Lisäksi esillä on muita vaadittavia tietoja pienellä präntillä.

Kaiuttimen etuosassa on koholla oleva Sonos-logo sekä LED-ilmaisin, joka kertoo kaiuttimen päällä olemisesta. Etuosassa on myös verkkomainen viimeistely, josta ääni pääsee paremmin kulkemaan. Sonos Roamin takaosassa on USB-C-liitin lataamista varten sekä virtapainike sen yläpuolella. Kaiuttimen yhdellä kyljellä on myös ulkonevat silikonipehmusteet, jotka pitävät kaiuttimen paikallaan myös sitä käytettäessä vaakatasossa.

Kokonaisuudessaan Sonos Roam on tyylikäs matkassa mukana helposti pysyvä kaiutin, jota olen itse tykännyt käyttää. Kaiuttimessa ei ole ulkoisesti mitään ylimääräistä, vaan se on hyvin miellyttävä. Testissä ollut valkoinen väriversio ei useiden kuukausien aikana kerännyt millään tavalla likaa tai muuttanut väriään, vaan kaiutin on edelleen kuin uusi. Ainoastaan päädyissä olevat silikonipinnat keräsivät jonkin verran likaa ja pölyä, joiden saaminen pois oli toisinaan vaikeaa.

Riittävä äänenlaatu

Sonos Roamin tärkein ominaisuus on äänenlaatu, sillä musiikin kuuntelua varten kaiuttimet yleensä ovatkin. Sonos on tunnettu laadukkaista äänituotteistaan, eikä nyt Sonos Roam tee tässä suhteessa suurta poikkeusta. Sonos itse mainostaa kaiutinta uskomattomalla äänellä, joka tuottaa kirkkaan ja syvän laadun.

Roam pitää sisällään H-luokan digitaalivahvistimen, yhden diskanttikaiuttimen sekä yhden midwooferin. Testijakson aikana itse tykkäsin kaiuttimen tuottamasta äänenlaadusta, sillä se toistaa äänet kirkkaasti ja samalla mukana on mukavasti bassoa. Sonos ei korosta liikaa bassoa, vaan myös laulu ja erilaiset soittimet tulevat mukavasti läpi musiikkia kuunnellessa. Äänenlaatu on yksinkertaisesti täyteläinen ja itse tykkäsin kuunnella Roam-kaiuttimen kautta musiikkia esimerkiksi töitä tehdessä työpöydän ääressä.

Laatu kaiuttimessa on jopa välillä hämmästyttävän hyvä ottaen huomioon Roam-kaiuttimen koon. Kovin paljon kokemuksia ei itselläni ole kannettavista kaiuttimista, mutta olin hyvin vakuuttunut tämän kaiuttimen laadusta. Kaiuttimesta lähtee myös mukavasti ääntä, joten kaiuttimella saa kuunneltua musiikkia erinomaisesti myös ulkoilmassa. Sonos tarjoaa myöskin tuen käyttää kahta Roam-kaiutinta samaan aikaan stereoäänentoiston toteuttamiseksi. Valitettavasti stereoyhteys kahden kaiuttimen välillä toimii vain WiFi-tilassa, eikä se onnistu Bluetooth-yhteyden kautta. Valitettavasti ominaisuutta ei pystytty testaamaan vain yhdellä Roam-testilaitteella.

Sonos Roam tarjoaa tuttuun Sonosin tyyliin automaattisen huoneen optimoinnin, joka kantaa nimeä Auto Trueplay. Ominaisuuden avulla kaiuttimen pitäisi mukautua jatkuvasti ympäristöön. Ominaisuus parantaa ääntä hieman tietyissä olosuhteissa, mutta kovin tärkeäksi ominaisuudeksi en sitä itse kokenut. Auto Trueplay toimii WiFi- ja Bluetooth-tiloissa ja se aloittaa äänen virittämisen heti, kun musiikkia aloitetaan toistamaan.

Jos Sonos Roam -kaiuttimen päätyy ostamaan, niin äänenlaatu tai siihen liittyvät ominaisuudet eivät tuskin tule olemaan pettymys. Kyseessä on ensimmäinen koskaan testaamani Sonos-laite, ja itse vakuutuin erityisesti äänenlaadusta. Mistään huipputason äänestä ei ole kyse, jota ei luonnollisestikaan pystytä toteuttamaan tämän kokoluokan laitteella. Matkakaiuttimeksi laatu on kuitenkin riittävä.

Akunkesto ja sovellus

Matkakaiuttimien yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on akunkesto, joka ei ole Sonos Roam -kaiuttimen suurin vahvuus. Sonos on luvannut kaiuttimen sisällä olevan 18 Wh akun tarjoavan 10 tunnin jatkuvan musiikin toiston yhdellä latauksella. Lisäksi kaiuttimen akun luvataan tarjoavan 10 päivän valmiusajan. Itse en päässyt testijakson aikana 10 päivän valmiusaikaan, sillä yleisesti akku oli loppu jo 5 päivässä.

Mielestäni akunkesto olisi saanut olla muutaman tunnin parempi, sillä usein koin akun olevan aina loppu, jos kaiutinta olisi tarvinnut. Toki jos kaiutin on juuri ladattu, niin akkua riittää mukavasti yksiin illanistujaisiin tai lyhyelle retkelle. Akunkesto on kohtuullinen, mutta myöskään pidemmästä akunkestosta ei olisi varmasti yhtään haittaa.

Roam voidaan ladata USB-C-liittimen kautta, mutta Sonos olettaa kaikilta löytyvän laturi omasta takaa. Kaiuttimen mukana toimitetaan nimittäin vain USB-C-kaapeli. Sonos Roam tukee myös langatonta latausta, mutta se on ostettava erikseen. Langaton laturi maksaa 49 euroa, joten kyseessä ei ole mitenkään edullinen lisäosa. Langattomasti ja langallisesti kaiuttimen lataaminen tyhjästä täyteen ei ole millään tasolla nopeaa, vaan testijakson aikana kaiutin tuntui latautuvat varsin pitkään.

Sonos Roam -kaiutin tukee musiikin toistamista yksinkertaisesti Bluetoothin ylitse tai sitten älykaiuttimien tapaisesti Wi-Fi-yhteyden ylitse. Bluetoothin kautta musiikin kuuntelu oli itselleni kaikista miellyttävin vaihtoehto, sillä se toimi varmasti ja lähes viiveettä. Wi-Fi-yhteyden kautta musiikin toistaminen tuntui olevan haastavaa, sillä kaiuttimen liittäminen aina uuteen verkkoon ei ole helpoin prosessi ja samalla yhteyden nopeudesta riippuen saattoi olla havaittavissa suuriakin viiveitä.

Kaiutin viritetään sekä asennetaan käyttöön Sonos-sovelluksen kautta, josta voidaan hallita musiikkia sekä optimoida kaiutinta. Valitettavasti Sonos Roam ei tue Suomessa älykaiuttimen pääominaisuuksia, eli Google Assistantia tai Amazon Alexaa ääniohjauksien suhteen.

Sovelluksen kautta Roam-kaiuttimen pystyy yhdistämään muihin Sonos-järjestelmiin. Sovelluksessa on myös taajuuskorjain, joka on varsin yksinkertainen. Käyttäjät voivat säätää kaiuttimen bassoa sekä diskanttia. Sovellus on yleiskokemukseltaan kohtuullinen, sillä sovellus näyttää hyvältä, mutta on hieman sekava ja hidas. Sovelluksen käynnistyminen ja toimintojen välillä liikkuminen oli mielestäni tehty todella tahmeaksi.

Yhteenveto

Sonos Roam on mielestäni hyvä matkakaiutin, jos etsinnässä on kaiutin laadukkaalla äänentoistolla ja kestävällä rakenteella. Vaihtoehtoja kannettavien kaiuttimien valikoimassa on varsin paljon, eikä Sonos Roam tarjoa hintaluokassaan mielestäni mitään kovin erottuvaa. Kaiutinta voisi kuvitella ostettavaksi, jos omistaa jo entuudestaan Sonos-kaiuttimia, sillä Roam toimii niiden kanssa saumattomasti.

Itse tykästyin pidemmän testijakson aikana kaiuttimen tyylikkääseen ja kompaktiin rakenteeseen, jonka lisäksi IP67-luokitus mahdollistaa kaiuttimen käyttämisen tilanteessa kuin tilanteessa. Äänenlaatu kaiuttimessa on omaan makuuni riittävä ja ääntä lähtee tarpeeksi myös ulkotiloissa käytettäessä. Sonos Roam tarjoilee myös tuen langattomalle lataukselle, joka helpottaa sen lataamista selvästi. Mukana on myös kattava valikoima erilaisia ominaisuuksia, ja Roam toimii hyvin Sonosin muun ekosysteemin kanssa.

Suurimmaksi ongelmaksi kaiuttimessa näin WiFi-yhteyden kautta musiikin toistamisen, joka ei tarjonnut kovin hyvää kokemusta. Lisäksi akunkesto voisi olla parempi, sillä kyseessä on kuitenkin matkakaiutin. Suomessa Sonos Roamin yhdeksi ongelmaksi voidaan katsoa ääniavustajien puutteen, sillä niitä ei tueta toistaiseksi Suomen markkinoilla.

Suomessa Sonos Roam on tullut saataville jo huhtikuussa 2021 ja suositushinta sillä oli 179 euroa. Hinta on kuitenkin noussut vuoden edetessä 199 euroon, joka on laitteen nykyinen myyntihinta. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja valkoinen.

Hyvää

  • Kompakti, tyylikäs, kestävä ja IP67-luokiteltu
  • Tuki langattomalle lataukselle
  • Hyvä äänenlaatu verrattuna kaiuttimen kokoon
  • Kattava valikoima erilaisia ominaisuuksia + toimii yhdessä muiden Sonos-kaiuttimien kanssa

Huonoa

  • WiFi-yhteyden tuottamat haasteet
  • Akunkesto voisi olla parempi
  • Ääniavustajat eivät toimi Suomessa

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut