Testissä Sony Xperia X ja Sailfish X – Uutta elämää vanhemmalle laitteelle
SuomiMobiili sai viime vuoden lopussa testattavakseen suomalaisen Jollan uusimman tuotoksen, Sailfish X:n. Sailfish X on Sonyn Xperia X -laitteelle tehty käännös Sailfish OS:stä. Tämä testi on siinä määrin poikkeava muista laitearvosteluista, että kyseessä on itse asennettava käyttöjärjestelmä puhelimelle, joka ei sitä alun perin tukenut. Artikkelissa ilmaistut mielipiteet ovat henkilökohtaisia.
Lue myös: Sony Xperia X arvostelu (Android)
Virallisen Sailfish OS -version tekeminen 2016 julkaistulle puhelimelle on kieltämättä mielenkiintoinen valinta, mutta ehkä ihan järkeenkäypä sellainen. Eivät Jollan aiemmatkaan tuotokset ole olleet lippulaivoja tai sisällöltään uusia, mutta Sailfish OS pyörii hyvin vähemmilläkin tehoilla. Lisäksi Sony tukee puhelinta vielä, ja se onkin saanut päivityksen Android 8.0 Oreoon mikäli Sailfish X ei miellytä.
Uutena vajaan 300 euron hintainen puhelin tulee hankkia itse, sillä Jolla myy pelkkää puhelimeen asennettavaa Sailfish X -käyttöjärjestelmää. Valmistelut ja asennus on myös tehtävä itse, joten aivan jokaiselle näistä raaka-aineista itse valmiin sopan keittäminen ei välttämättä sovi.
Sony Xperia X (F5121) & Sailfish X | |
---|---|
Mitat: | 143 x 69 x 7.7 mm |
Paino: | 153 g |
Näyttö: | 5 tuumaa Full HD (1920 x 1080) IPS LCD |
Suoritin: | 8-ytiminen Snapdragon 650 |
Muisti: | 3 Gt RAM-muistia; 32 Gt sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa) |
Kamera: | 23 MP; 13 MP etukamera |
Akku: | 2620 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Sailfish OS 2.1.3.7 Kymijoki + Android-tuki (KitKat) |
Muuta: | Sormenjälkilukija (ei vielä tuettu); NFC (ei vielä tuettu) |
Liitännät: | 3.5 mm kuulokeliitäntä; micro-USB |
Värit: | musta |
Hinta: | 278.90 € + 49.90 € |
Ulkoiset huomiot
Sony Xperia X tuntuu kädessä mukavalta, vaikkakin metallinen runko on viileä ja liukas. Puhelimen näyttö on 5-tuumainen IPS LCD -paneeli Full HD -tarkkuudella. Näyttö on kirkas ja selkeä aurinkoisellakin säällä. Näytön sivuilla on kapeat kehykset, mutta ylä- ja alapuolella on vielä vanhahkolta näyttävät suuret reunat. Laitteen takaa löytyy vasemmasta yläkulmasta 23 megapikselin kamera yhdellä LED-salamalla. Kamera ei tule muiden puhelimien tapaan paljoa ulos rungosta, joten Xperia X ei keiku pöydällä. Takakannen keskellä on Xperia-logo.
Puhelin on suunniteltu symmetriseksi. Tämä näkyy melkein joka kulmasta katsellessa. Näytön yläpuolelta löytyy yhdistetty kuuloke ja kaiutin sekä alapuolelta toinen kaiutin täysin symmetrisesti toisiinsa nähden. Yläosassa piilee myös 13 megapikselin etukamera, kuulokkeeseen upotettu ilmoitusvalo, Sony-logo sekä valoisuus- ja etäisyystunnistimet. Xperia X:n pohjassa on mikrofoni sekä micro-USB-liitäntä. Puhelimen yläpäässä on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä toinen mikrofoni melunvaimennusta varten. Vasemmalta kyljeltä löytyy telakka SIM-kortille ja microSD-muistikortille. Oikealta kyljeltä löytyy keskeltä virtanappi, johon sisältyy sormenjälkilukija. Sormenjälkeä ei kuitenkaan vielä tueta Sailfish X:ssä. Virtanapin alta, kyljen alareunasta, löytyy äänenvoimakkuuden säädin sekä kameranappi.
Napit sijaitsevat hyvin erikoisessa paikassa muihin puhelimiin verrattuna. Napit ovat ilmeisesti suunniteltu valokuvaajia ajatellen, sillä kameranappi ja Androidissa zoomina toimiva äänenvoimakkuuden säädin ovat kuvatessa juuri oikean etusormen alla. Asettelusta oli itselleni kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Puhelin päätyi usein taskusta käteen ylösalaisin, sillä tunnustelemalla olettaa nappien olevan laitteen ylä- eikä alapäässä.
Päivittäinen käyttö
Testiin saapuneessa Xperia X:ssä oli Sailfish X valmiiksi asennettuna, joten käyttöjärjestelmän asennusprosessin vaikeutta tai kestoa en pysty kommentoimaan. Käynnistettyäni laitteen ja kirjauduttuani Jolla-tilille aloin tutkia käyttöjärjestelmää ja Jollan sovelluskauppaa. Android-sovellukset loistivat poissaolollaan enkä saanut lisättyä sähköposti- ja kalenteritiliä asetuksista. Kyselin Jollalta Android-tuesta ja selvisikin, että puhelimeen lisätyllä Jolla-tilillä tulee olla Sailfish X:n lisenssi, jotta tietyt ominaisuudet ovat käytettävissä. Jolla järjesti minulle pikaisesti lisenssin ja niinpä pääsin kunnolla testiajamaan puhelinta.
Sailfish X:n versio on 2.1.3.7 Kymijoki, kirjoitushetkellä uusin mahdollinen. Jollan mukaan Sailfish OS:n seuraava suurempi päivitys on tulossa lähiviikkoina. Pitkin vuotta tulevissa päivityksissä myös laitteen sormenjälkilukija ja NFC tulevat käytettäväksi.
Sailfish X ei sisällä navigointipalkkeja tai muita nappeja, vaan se toimii eleillä. Pyyhkäisemällä oikeasta reunasta keskelle laite menee kotinäyttöön — moniajonäkymään. Oletuksena ele toimii myös vasemmasta reunasta, mutta sen saa vaihdettua avaamaan ilmoitusnäkymän. Alareunasta pyyhkäistäessä avautuu sovellusvalikko. Yläreunasta avautuu oletuksena teemat — tunnelmat — joilla käyttöjärjestelmän ilmettä voi muokata helposti omanlaisekseen. Tämän saa korvattua sovelluksen sulkemisella, mutta kotinäytössä ele avaa aina tunnelmavalikon. Niin, ja kaikki nämä eleet toimivat kotinäytössä, sovelluksissa tai vaikka lukitusnäytössä pitäen yhtenäisen ja selkeän linjan puhelimen navigoinnin suhteen.
Kotinäyttöön palaamisen eleet eivät kuitenkaan testin aikana välillä toimineet. Tiedä sitten, oliko vika juuri siinä laitteessa, käyttöjärjestelmässä, pakkasenkylmissä sormissa vai käyttötavassa. Muutaman pyyhkäisyn jälkeen laite kuitenkin alkoi taas tottelemaan eleitä täysin normaalisti.
Jollan omat sovellukset ovat melko yksinkertaisia, mutta toimivat hyvin. Jolla Kaupasta löytyy paljon erilaisia Sailfish OS:lle kehitettyjä sovelluksia ja työkaluja. Virallisia kolmannen osapuolen sovelluksia on kuitenkin vielä vain kourallinen ja suurin osa niistäkin Android-versioita. Puhelimeen saa asennettua Android-sovelluksia muualtakin kuin Jolla Kaupasta, mutta niiden päivittäminen ja toimiminen voi vaatia pientä säätöä. Suurin osa toimii niin kuin pitää, useat vaativat Google Play -palveluita toimiakseen ja osa ei toimi ollenkaan. Sailfish OS:ssä ei tule Googlen palveluita mukana. Ainakin alkuperäiseen Jollaan, Jolla C -yhteisölaitteeseen ja Jolla Tablettiin ne saa itse asennettua, mutta Xperia X:stä ei ole tietoa.
Rauta ja kamera
Xperia X:ssä on 3 gigatavua RAM-muistia sekä 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Sailfish OS ja sille tehdyt sovellukset vie yleisesti melko vähän tilaa, joten suurin osa tallennustilasta menee kuvien, videoiden ja muun median säilömiseen. Tallennustilaa voi halutessaan laajentaa jopa 200 gigatavun microSD-kortilla.
Kamera on laadultaan ihan hyvä, mutta ei kilpaile nykyaikaisten lippulaivojen kanssa. Sony voi myös rajoittaa kuvanlaatua, jos puhelimen bootloaderia alkaa säätämään, kuten Sailfish X:ää asennettaessa joutuu tekemään. Laitteesta löytyy erillinen kaksivaiheinen kameranappi, joka pohjaan painettuna ottaa kuvan kameran ollessa päällä. Puoliväliin painettuna kamera ei siis tarkenna, vielä. Kameranapin painaminen kotinäytössä tai puhelimen ollessa lukittu ei myöskään tee mitään, vielä. Jollan yhteisösivulla on ehdotettu näitä ja monia muita parannuksia Sailfish X:ään. Kameranapin vierestä löytyvä äänenvoimakkuuden säädin ottaa myös kuvia, joten Xperia X:ssä on yhteensä kolme fyysistä kameranappia, jotka ovat kaikki vierekkäin. Oikea kameranappi on kuitenkin näistä ainoa, joka aloittaa kuvaamisen myös videotilassa.
Käyttöjärjestelmä myydään erikseen — mistä kiikastaa?
Viisikymppiä puhelimen käyttöjärjestelmästä voi kuulostaa tavallisen kuluttajan korvaan ensin oudolta, mutta kun syyt sille selviävät, alkaa hintakin kuulostaa järkevämmältä. Sailfish X sisältää muutaman muilta tahoilta lisensoidun palvelun, merkittävimpänä Android-tuki. Kyse on myös kertamaksusta, joten Sailfish X:n käyttö ei asennuksen jälkeen kustanna käyttäjälle mitään.
Huomattava on kuitenkin, että jos sattuu hankkimaan käytetyn Xperia X:n valmiiksi asennetulla Sailfish X:llä, lisensoidut ominaisuudet eivät ole käytettävissä. Mikäli siis Android-sovellukset, Microsoft Exchange tai ennakoiva tekstinsyöttö on must, tulee joka tapauksessa ostaa lisenssi käyttöjärjestelmälle.
Yhteenveto
Sailfish X on erittäin sulava ja mukava käyttää. X-versio ei tuo ainakaan vielä mitään oleellisia uutuuksia pöytään, kun sitä vertaa normaaliin Sailfish OS:ään. Saman käyttökokemuksen saa siis vaikka alkuperäisellä Jollalla tai millä vain uusimman Sailfish OS -version omaavalla laitteella. Xperia X:n ja muiden Sailfish OS -laitteiden eroavaisuudet ovat enimmäkseen laitteen ulkomuoto sekä Android-tuen versionumero ja miten laite jaksaa sitä pyörittää.
Sailfish X ei ole kaikille eikä siinä ole vielä täysin ainesta pääpuhelimeksi. Sailfish X on niille, jotka seuraavat Jollan toimia mielenkiinnolla ja haluavat kokea Sailfish OS:n kehityksen omin käsin. Niille, jotka eivät pahemmin välitä Androidista tai -sovelluksista ja niille, joita ei haittaa joidenkin ominaisuuksien puuttuminen. Sailfish OS — ja näin ollen myös Sailfish X — kuitenkin kehittyy päivitys päivitykseltä paremmaksi, vakaammaksi ja ominaisuusrikkaammaksi.
Sailfish X on toistaiseksi saatavilla vain yhden SIM-kortin Sony Xperia X -laitteille (mallinumero F5121), mutta Jolla kertoo tuovansa tulevaisuudessa tuen myös kaksois-SIM-versiollekin (F5122). Sailfish X on myytävänä Jollan omassa verkkokaupassa 49,90 euron hintaan. Käyttöjärjestelmän toimimiseen vaadittavan Sony Xperia X:n voi ostaa Verkkokauppa.comista 278,90 eurolla (poistotuote). Puhelimia voi löytää myös edullisemmin käytettynä. Itse tulen varmasti jossain vaiheessa laitteen hankkimaan, ellei Jollalta ole tulossa jotain suurempaa seuraavina vuosina.
Hyvä ja perusteellinen kirjoitus!