AndroidArvostelutSonyYleinen

Arvostelussa Sony Xperia X – mielenkiintoinen puhelin monella tapaa

IMG_7161Sony on viime vuosina seilannut matkapuhelinmarkkinoilla, mutta ei ole onnistunut saamaan suurta suosiota ja onkin tällä hetkellä aika syvillä vesillä. Sony yrittää tällä kertaa onnistua Xperia X -mallistolla, johon kuuluu tällä hetkellä kolme puhelinmallia. Tällä kertaa testiin saapui malliston keskimmäinen puhelin, eli Xperia X. Kyseinen puhelin on mielenkiintoinen monellakin tapaa. Laitteesta löytyy paljon seikkoja, jotka ainakin itse tekisin eri lailla. Xperia X on perustallaaja matkapuhelinmarkkinoilla, sillä siitä ei juuri yllätyksiä löydy.

Laite on laadukas puhelin, mutta todella kallis verrattuna siihen, mitä ominaisuuksia siitä löytyy. Xperia X ei siis saanut tehtyä kovin suurta vaikutusta minuun. Nykypäivänä matkapuhelinmarkkinoilla on kovat keinot käynnissä ja jopa huippupuhelimia myydään lähes olemattomilla katteilla. Tämän takia Xperia X ei juuri innosta nykyisellä 600 euron hintalapulla. Tässä arvostelussa tuon esille seikkoja puhelimesta, joissa olisi vielä parannettavan varaa sekä seikkoja, jotka ovat Xperia X -mallin vahvuuksia. Arvostelussa tulen kertomaan oman mielipiteeni laitteesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvää

  • Nopea sormenjälkilukija
  • Kirkas näyttö
  • Loistava muotoilu

Huonoa

  • Korkea hinta
  • Pääkamera
  • Painikkeiden sijoitus

Tekniset tiedot
Sony Xperia X
Mitat: 142.7×69.4×7.9 mm
Paino: 153 g
Näyttö: 5.0 tuumaa IPS LCD (1080×1920)
Suoritin: Kuusiytiminen Snapdragon 650 (Adreno 510)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka)
Kamerat: 23 megapikselin pääkamera ja 13 megapikselin etukamera
Akku: 2620 mAh
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow
Muuta: sormenjälkilukija

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

IMG_7229 

Jo heti, kun katsoo puhelinta, niin ei voi erehtyä, etteikö kyseessä olisi Sonyn puhelin. Muotoilu on hyvin tuttua Sonya, joka on löytynyt jo monista Xperia -puhelimista. Xperia X tuntuu kädessä pidettäessä hyvältä sekä laadukkaalta. Suurin muutos Xperia X -mallissa on takaosan materiaalivalinnassa. Ennen Sony käytti lasia, mutta nyt takaosa on alumiinia, joka on mielestäni positiivinen muutos. Nyt takaosa ei enää kerää yhtä paljoa sormenjälkiä, eikä se ole yhtä herkkä hajoamaan tai naarmuuntumaan. Xperia X on päällisin puolin laadukas laite, sillä siitä ei lähde yhtään natinoita.

Puhelimen ärsyttävin seikka on mielestäni painikkeiden sijoittaminen todella epäkäytännölliseen paikkaan. Äänenvoimakkuuspainikkeet ovat laitteen oikeassa kyljessä käynnistyspainikkeen alapuolella. Mielestäni tämä sijainti ei ole käytännöllinen, sillä se vaikeuttaa puhelimen käyttöä. Äänenvoimakkuuspainikkeet olisi parempi olla käynnistyspainikkeen yläpuolella, niin kuin monissa muissakin puhelimissa. Sony on kuitenkin päättänyt laittaa puhelimeen myös kamerapainikkeen, joka on taasen äänenvoimakkuuspainikkeiden alapuolella. Sijainti on otollinen, koska sitä on helppo hyödyntää, kun ottaa kuvia vaakatasossa. Xperia X:n vasemmasta kyljestä löytyy ainoastaan korttitelakka, josta löytyy paikka muistikortille sekä SIM-kortille. Laitteen yläreunasta löytyy normaali kuulokeliitin sekä pieni reikä, josta löytyy mikrofoni. Taasen alareunasta löytyy USB-latausliitin sekä mikrofoni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen etuosaa koristamassa on 5 tuuman suuruinen kosketusnäyttö, eteenpäin suunnatut kaiuttimet sekä 13 megapikselin etukamera. Takapuolelta löytyy ainoastaan 23 megapikselin pääkamera sekä yksi LED-salama.

Näyttö, kamerat, akku ja muu tekniikka

IMG_7165

Xperia X:n yksi vahvuuksista on näyttö, joka on todella laadukas, vaikka ei olekaan aivan markkinoiden kärkeä. Näyttö on kooltaan 5 tuumaa ja sen tarkkuus on FullHD-tasoa (1920 x 1080), näyttö perustuu IPS LCD -teknologiaa. Näyttö toistaa värit loistavasti, eikä niistä ole yhtään moitittavaa. Myöskin tummat sävyt toistuvat erinomaisesti, mutta ei kuitenkaan yhtä hyvin kuin AMOLED-teknologiaan perustuvissa näytöissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia X:n näyttö on kirkas, mutta ongelmaksi muodostuu se, että näyttöä ei saa tarpeeksi himmeäksi esimerkiksi pimeissä tiloissa. Vaikka näytön kirkkaus olisi alhaisimmillaan, niin se valaisee silti lähes koko pimeän huoneen. Näytöstä löytyy myös hyvät katselukulmat, joka on vähintäänkin vaadittua tämän hintaluokan puhelimelta.

IMG_7166

Vaikka Sonyn vahvuus on ollut matkapuhelinmarkkinoilla yleensä laadukkaat kamerat, niin Xperia X ei vastaa näitä odotuksia. Puhelimesta löytyy suuri 23 megapikselin kamera, mutta siltä jää odotukset lunastamatta. Sonyn älypuhelimien kamerat ovat usein ollut todella hyviä, mutta Xperia X -puhelimen kamera oli varsinainen pettymys. Suurin ongelma kamerassa on tarkennuksen epätarkkuus sekä kuvien pehmeys. Lähikuvat, jotka on otettu puhelimen kameralla ovat todella hyviä, mutta jos otetaan laajemmasta alasta kuva, niin kuvista tulee epäselkeitä. Alla on vielä muutamia kuvia, jotka on otettu Xperia X:n pääkameralla.

Etukamera puhelimessa on yksi markkinoiden parhaimmista niin megapikseleissä, kuin laadussakin. Kamerasta löytyy 13 megapikseliä, joka kuulostaa huimalta määrältä. Kuvat ovat kirkkaita sekä teräviä, joten puhelin on erinomainen paljon omakuvia ottavalle henkilölle. Etu- ja takakameralla voi tallentaa Full HD -tasoista teräväpiirto videokuvaa, joten esimerkiksi laitteen takakameralla ei voi kuvata 4K -videokuvaa, joka on mielenkiintoinen puute tämän hintaluokan puhelimessa.

IMG_7161

Sonyn mukaan Xperia X:stä löytyy kaksi päivää kestävä akku, mutta kyseessä on ennemmin markkinointikikka, kuin oikea ominaisuus. Puhelimen akku kesti testissäni maksimissaan yhden päivän. Laitteen akku on kooltaan 2620 milliampeerituntia, joka kuulostaa varsin pieneltä. Akku kestää kuitenkin yhden päivän, mutta sitä voidaan pidentää huomattavasti erilaisilla virransäästötiloilla. Puhelin tukee pikalatausominaisuutta, jonka ansiosta akku latautuu reilussa tunnissa täyteen. Sony ei käytä puhelimessa nopeasti yleistyvää USB-C-tyyppiä, vaan pitäytyy ainakin tämän puhelimen kohdalla vanhassa USB -portissa.

Vaikka Xperia X maksaakin 599 euroa, niin se ei tarkoita, että puhelimesta löytyisi markkinoiden kovinta ja tehokkainta rautaa. Laitteen sisällä hyrrää kuusiytiminen Snapdragon 650 -järjestelmäpiiri, joka on suunniteltu keskihintaluokan puhelimille. Järjestelmäpiirin tukena on 3 gigatavua RAM-muistia. Puhelimesta löytyy 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota on mahdollista laajentaa jopa 200 gigatavun suuruisella microSD -kortilla.

Sormenjälkilukija löytyy jo lähes jokaisesta uudesta markkinoille saapuvasta laitteesta, eikä Xperia X tee tässäkään kohtaa poikkeusta. Sormenjälkilukija on sijoitettuna Sonylle ominaiseen tapaan laitteen oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Sormenjälkilukijan sijainti on otollinen, sillä laitteen lukitus aukeaa samalla, kun painaa virtapainikkeesta laitteen näytön päälle. Sormenjälkilukija tunnistaa lähes kaikki yritykset avata lukitus ja se on yksi markkinoiden nopeimmista.

Myyntipakkaus

Puhelimen myyntipakkaus on valkoinen, jota koristaa Sonyn logot sekä X-mallimerkintä. Pakkaus ei kuitenkaan ole kokonaan valkoinen, vaikka se siltä ensisilmäyksellä näyttää. Nostaessa pakkauksen kannen pois alta tulee esille värillinen sisäosa, joka noudattaa puhelimen esiasennettua ilmettä.

Itse myyntipakkauksen sisältö on kutistettu minimiin, koska puhelimen ohella toimitetaan vain lyhyt pikaopas, USB-johto sekä verkkovirtalaturi. Sony ei ole siis lähtenyt jakamaan puhelimen ostajille mitään ylimääräistä, vaan kaiken tarvittavan.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimesta löytyy tuttuun tapaan Googlen kehittämä Android 6.0.1 -käyttöjärjestelmä. Parasta Xperia X:n käyttöjärjestelmässä on se, että Sony ei ole lähtenyt radikaalisti muuttamaan normaalia Android -kokemusta, vaan pitäytynyt lähes normaalissa Androidissa. Sonyn kehittämä käyttöliittymä toimii puhelimessa upeasti sekä ilman mitään ongelmia.

Ainoa huonopuoli on se, että Xperia X sisältää todella monta Sonyn omaa sovellusta. Osa sovelluksista on laadukkaita sekä hyödyllisiä, mutta monet vakiosovellukset lähettävät ilman käyttäjän lupaa ilmoituksia, jotka tuntuvat todella ärsyttäviltä.

Sonyn puhelimien kohdalla kannattaa muistaa, että yhtiö ei ole kovin hyvä päivittämään puhelimiaan uusiin Android -versioihin. Uusinta Android 7.0 -versiota ei siis kannata odotella ainakaan heti.

Yhteenveto

Xperia.X

Sony Xperia X on ristiriitainen laite, mutta suurin ongelma on liian korkea hinta. Tällä hetkellä puhelin maksaa Suomessa 599 euroa, joka on liian paljon ”keskihintaluokan” laitteelle. Mielestäni Sonyn pitäisi miettiä hinta uudelleen, sillä 300-400 euroa olisi tämän kaltaiselle laitteelle suotuisa hinta.

Xperia X on ulkoisesti komea sekä laadukas, joka on ollut Sonylle pitkään ominaista. Käyttöliittymä on nyt parempi, kuin ennen, joka on suuri parannus. Puhelin ei kuitenkaan vakuuta esimerkiksi kameransa ja raudan osalta.

Nopeana yhteenvetona voisi sanoa, että Xperia X olisi loistava puhelin, jos sen hinta olisi noin 300 euroa, jolloin myös kameran ongelmat sekä heikko tekninen toteutus voitaisiin antaa anteeksi.

Sony Xperia X

6.8

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android