AndroidArvostelutiOS

Testissä vedenkestävä UE Wonderboom – pieni, mutta pippurinen matkakaiutin

Saimme SuomiMobiilissa testiin Logitechin omistamalta Ultimate Earsilta tuoreen UE Wonderboom -matkakaiuttimen, joka on lyhyesti sanottuna varsin vakuuttava pieneen kokoonsa nähden. Kaiutin on ollut testissä jo jonkin aikaa ja näin mobiilikuuntelun kulta-aikana se on ollut toisinaan jopa kovassakin käytössä. Jo ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen vakuutuin kaiuttimen kyvykkyydestä niin äänenlaatunsa osalta että akunkestonkin osalta.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan varsin tuoreeseen UE Wonderboom -matkakaiuttimeen. Kaiutin on yhteensopiva useimpien Bluetooth-äänilähdelaitteiden (mm. puhelimet, tabletit) kanssa, koska laitteen käyttämiseksi ei tarvita erillisiä sovelluksia, jotka ovat olleet myös varsin yleisiä UE-kaiutintuoteperheessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ääntä lähtee enemmän kuin osaa kuvitella

UE Wonderboom on fyysiseltä kooltaan todella pieni, jonka takia siitä ei osaisi kuvitella lähtevän kovinkaan erikoista ääntä, mutta kaiutin osaa kuitenkin yllättää positiivisesti. Kaiuttimen luvataan tarjoavan kirkasta ja erottelukykyistä ääntä 360 asteen säteellä, jota testijakson aikana ihmettelin jatkuvasti. UE Wonderboom ei siis toista ääntä vain yhteen suuntaan, vaan tyylikkäästi 360 asteisesti niin kuin kyseessä olisi jokin kalliimpikin kaiutin.

UE Wonderboomista lähtevä ääni kuulostaa korviin todella täyteläiseltä sekä sitä on mukava kuunnella niin sisä- ja ulkotiloissa. Kaiutin on suunniteltu erilaisiin tilanteisiin, sillä se on mm. helppo ottaa mukaan minne tahansa pienen kokonsa ansiosta. Kaiuttimen voimat riittävät esimerkiksi vaikka mökki- tai rantabileisiin, koska ääni toistuu laadukkaana joka paikassa.

Vakiona UE Wonderboomin äänet ovat mielestäni kuitenkin hieman liian kovalla, sillä jo ensimmäisen käynnistämisen yhteydessä säikähdin laitteen voimakasta käynnistysääntä. Sama ongelma on myös kaiuttimen sammutusäänessä ja muissa ”ilmoitusäänissä”. Varsin koviin ääniin kuitenkin voi tottua ajan myötä, mutta toisinaan niihin itsekin vielä muutamien viikkojen käytön jälkeen hätkähti.

Nyt testissä käyneen kaiuttimen äänenlaatua on vaikea lähteä vertaamaan muihin vastaaviin matkakaiuttimiin, sillä testistä löytyi vain tämä yksi kaiutin. Noin 100 euron hintaluokassa UE Wonderboom on kuitenkin varmasti yksi parhaimmista matkakaiuttimista, jos tarkastellaan vain äänenlaatua. Kaiuttimen äänen saa myös todella voimakkaaksi, jonka ansiosta ääni kuuluu selkeästi myös ulkoilmassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos yksi kaiutin ei kuitenkaan riitä, niin UE Wonderboom on mahdollista yhdistää myös toiseen vastaavaan kaiuttimeen, jolloin musiikki saadaan kuulumaan kahdesta kaiuttimesta samanaikaisesti. Testissä oli vain yksi UE Wonderboom -kaiutin, jonka takia tämän ominaisuuden toimivuutta ei päästy testaamaan.

Vedenkestävyys ja muut kaiuttimen kätevät lisät

UE Wonderboomin yksi parhaimmista ominaisuuksista on vedenkestävyys. Kaiutin on suojattu IP67-standardin mukaisesti, joka tarkoittaa sitä, että laitetta voi pitää vedessä korkeintaan 30 minuutin ajan yhden metrin syvyydessä. Käytännössä UE Wonderboomia voi käyttää siis huoletta esimerkiksi järvessä. Testijakson aikana emme testanneet vedenkestävyyttä käytännössä. Vedenkestävyyden lisäksi kaiutin on myös kelluva, joten järvessä se ei pääse uppoamaan pohjaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaiutin osaa yllättää myös akunkestollansa, sillä valmistaja lupaa UE Wonderboomin kestävän yhtäjaksoista musiikin kuuntelua jopa yli 10 tuntia. Testijakson aikana musiikkia saatettiin kuunnella useampikin tunti päivässä ja laitetta täytyi ladata noin reilun viikon välein, joten UE Wonderboom pystyy helposti lunastamaan sille asetetut odotukset. Kaiuttimen kyljestä löytyy tavallinen micro-USB -latausliitin, jonka kautta laitetta ladataan. Yleisesti akun täyteen lataamiseen kului noin 3 tuntia, joka on hämmästyttävän pitkä aika nykypäivänä. Akun lataamiseen kannattaa siis varata aikaa, sillä se ei täyty kovin nopeasti.

UE Wonderboomissa on kaikkiaan viisi painiketta, jotka sijaitsevat laitteen päällä sekä sivulla. Sivulla on äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, jotka yhdessä muodostavat erikoisen ristin kaiuttimen kylkeen. Laitteen päällä on käynnistyspainike sekä Bluetoothin parituspainike. Näiden välissä on myös musiikin pysäytyspainike. Kaikkien näiden painikkeiden tuntuma on mielestäni hieman huono, sillä niitä saa painaa kovaa, jotta painike toimisi.

Kaiuttimen pienen koon lisäksi laitteeseen on lisätty myös pieni kiinnityslenkki. Kiinnityslenkin avulla UE Wonderboomin saa roikkumaan esimerkiksi puun oksaan tai naulaan. Lenkki on tehty narusta, joka myös hieman antaa periksi.

Yhteenveto

UE Wonderboom on tyylikäs sekä pieni kaiutin, jonka voi ottaa helposti matkaan mukaan. Kaiuttimesta lähtee varsin täyteläistä ääntä kovaa ja korkealta, eikä kaiutin särise edes korkeimmilla äänitasoilla. Rakenteeltaan laite on jämäkkä, siinä on käytetty pehmeää muovia sekä kangasta, jonka avulla kaiuttimeen on saatu kaivattua ilmettä. UE Wonderboomin vedenkestävyys on suuri plussa, sillä läheskään kaikki matkakaiuttimet eivät kyseistä ominaisuutta tässä hintaluokassa sisällä.

Kaiutinta on saatavilla kivenharmaana, hiilenmustana, punertavanoranssina, kirkkaansinisenä, kepeänpinkkinä ja liilana. Värivalikoimasta löytyy siis varmasti jokaiselle mieleinen. Suomessa kaiutin on saatavilla 99 euron hintaan. Henkilökohtaisesti voin suositella UE Wonderboomia, koska se on varsin toimiva ja helppokäyttöinen kaiutin omassa hintaluokassaan.


Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android