Haastattelu: OnePlussan suomalaiskasvo Tuomas Lampén jättää yhtiön – paljastaa nyt asioita, joita et ole ennen kuullut

Tuomas Lampén esittelemässä OnePlus Open -puhelinta Intiassa järjestetyssä julkaisutilaisuudessa.
OnePlussan pitkän linjan suomalaiskasvo, Euroopan strategiajohtajana toiminut Tuomas Lampén on päättänyt kääntää uuden sivun urallaan jättämällä tehtävänsä yhtiössä. Lampénin matka OnePlussalla alkoi jo vuonna 2017, kun hän aloitti asiakkuuspäällikkönä Suomessa.
OnePlus Suomen maajohtajaksi hänet nimitettiin vuonna 2018, jonka jälkeen vuonna 2020 hänet ylennettiin OnePlussan Euroopan strategiajohtajaksi. Ennen uraa OnePlussalla Lampén työskenteli Microsoftilla ja Nokialla vastaten Pohjoismaiden ja Baltian tuotemarkkinoinnista.
SuomiMobiilin haastattelussa Tuomas Lampén kertoo ajastaan OnePlussalla, muun muassa alun innostuksesta, Oppo-integraatiosta, brändin haasteista, ja hän paljasti myös salaisuuksia kulissien takaa.
Lampén muistaa jo Nokialla seurattaneen markkinaa, jossa uudesta OnePlus-brändistä alettiin kohista. Hän muistelee OnePlussan tehneen yllättävän vahvan ensivaikutelman eritysesti sillä, miten brändi voi myydä puhelimia noin halvalla suhteessa teknisiin ominaisuuksiin. Kun mahdollisuus työhaastatteluun lopulta tuli, brändi ja sen myyntimalli tekivät Lampéniin vaikutuksen.
“Työhaastattelussa tuli sellainen wow-fiilis. OnePlus tuntui täysin ulkopuolelta tulleelta, ei kilpailijalta vaan joltain ihan uudelta. Nokian jälkeen en olisi halunnut mennä toiseen puhelinfirmaan, mutta OnePlus vain putosi syliin. Se tuntui kohtalolta”, hän muisteli.
Suomessa OnePlus oli jo tunnettu teknologiaharrastajien keskuudessa, ja Elisa oli aloittanut puhelinten myynnin. Lampén hyppäsi mukaan tilanteessa, jossa pinnan alla kupli kiinnostus uutta brändiä kohtaan.
Jo OnePlus One -puhelimen ajoilta Suomesta laitteita oli ostettu paljon, ja brändin maine oli hyvä. Lampénin mukaan lähtökohta hypätä OnePlussalle töihin oli hyvä, kun uudesta ja siististä jutusta oli helppo lähteä innostumaan täysillä. Pian myös Elisan ohella muut jälleenmyyjät alkoivat kiinnostumaan OnePlussasta.
Ensimmäinen iso lanseeraus Suomessa oli OnePlus 5, josta Lampén vastasi pienen tiiminsä kanssa. Tuolloin piti suunnitella markkinoinnit ja PR-asiat kolmen hengen kokoisen tiimin kanssa. Lisäksi asioita tehtiin ensimmäistä kertaa isosti. Kampissa järjestetyn OnePlus 5:n mediatapahtuman hän muistaa olleen menestys, paikalle kerääntyi komea määrä kiinnostunutta mediaa, ja laite sai myös hyviä arvioita Suomessa.
”Vuokrasimme Forumin kulman, Suomen ehkä kalleimman mainospaikan ja kiipesimme naapurirakennukseen ottamaan kuvia siitä. Se oli hullu mutta mahtava hetki”, kertoi Lampén.
Huippuhetket syntyivät lavalla – vuosien varrella paljon yllättäviä käänteitä
Strategiajohtajana Tuomas Lampén on nähnyt paljon, ja myös kokenut kiinalaisen yrityskulttuurin erittäin läheltä. Vaikka merkittävimmät asiat on tehty liiketoiminnan puolella, niin OnePlus-uran huippuhetkien hän kertoo löytyvät aivan muualta. Nimittäin lanseeraustapahtumista. Lampén on ollut vuosia OnePlussan kasvot, sillä hän on noussut lavoille ympäri maailmaa esittelemään uusimpia tuotteita.
”Se, että pääsi lavalle puhumaan ja edustamaan brändiä, oli se sitten New York tai Intia, jossa yleisössä saattoi olla yli 2000 ihmistä, oli ainutlaatuista. Iso luottamus pääkonttorilta ja mahdollisuus kasvaa siinä mukana”, pohti Lampén kohohetkiään OnePlussalla.
Lisäksi yhdeksi kohokohdista hän nostaa OnePlus-yhteisön. Tuomas Lampénin mukaan oli hienoa tavata OnePlus-faneja, sillä he olivat aina iloisia, ystävällisiä ja teknisesti valveutuneita.
Vuosien varrelle mahtuu myös paljon haasteita ja vastoinkäymisiä. Haastattelussa hän nosti esille suurimmiksi haasteiksi sen, ettei teknologia-alalla suunnitelmat toteudu aina aikataulussa. Myös OnePlussan kohdalla Lampén pääsi todistamaan tilanteita, joissa lanseeraukset viivästyivät, joskus komponenttiongelmien, joskus logistiikan tai lakkojen vuoksi. Näissä tilanteissa aikataulut menivät usein uusiksi.
Lampén muistaa erityisesti tapauksen, jossa tapahtumapaikka varattiin hyvissä ajoin etukäteen, mutta Intian pääministeri otti tilan itselleen vain päiviä ennen h-hetkeä. Sen jälkeen tapahtumapaikkaa jouduttiin vaihtamaan ja se rakennettiin hotellin lähistölle tyhjälle kentälle täysin tyhjästä.
Myös tuoreempi tapaus oli uuden OnePlus Watch 3 -älykellon pieni kirjoitusvirhe. Tekniikka-alaa kohautti virhe laitteen takaosassa, jossa luki ”Meda in China”, kun siinä piti lukea ”Made in China”.
”Olimme julkaisemassa uutta kelloa, mutta kellon taakse oli päässyt kirjoitusvirhe Meda in China. Pääkonttori teki tiukan päätöksen, ja kyse oli kunniasta. Vaikka se oli pelkkä painovirhe ja teknisesti kaikki oli kunnossa, ammattiylpeys voitti ja tuotteen myynti viivästyi”, kertoi Lampén.
OnePlus järjesti Suomen Lapissa vuoden 2020 alussa Snowbot-tapahtuman, jossa esiteltiin 5G-verkkoa yhteistyössä Elisan kanssa. Tapahtuma oli ikimuistoinen, mutta ei ehkä sillä tavalla, mitä alun perin oli suunniteltu. Jäähän kiinnitetyt Snowbot-robotit eivät pysyneet kiinni maassa lämpimän sään takia ja myös koronapandemia oli juuri puhkeamassa.
“Järjestettiin tapahtuma Rukalla, jossa Snowbot-robotit ampuvat lumipalloja. Sää vaihteli koko viikon, välillä oli pakkasta ja välillä plussaa. Ja juuri tapahtuman kynnyksellä koronapandemia oli puhkeamassa maailmalla. Oli ihan hilkulla, etteivät kansainväliset toimittajat jääneet jumiin Lappiin”, kertoi Lampén.
Omistautumisen kulttuuri ja fuusio – näin OnePlus muuttui sisältäpäin

OnePlus 7 Pro 5G oli yksi ensimmäisistä 5G-älypuhelimista Suomessa.
Myös kulttuurierot ovat olleet haasteena kiinalaisyrityksessä työskennellessä. Erityisesti työskentelytavat ovat selvästi erilaiset. Kiinalaisilla on kova halu menestyä, onnistua, kehittyä ja edetä organisaatiossa. Aluksi Lampén ajatteli kyseessä olevan enemmän start-up-henkeä, mutta myöhemmin tämä paljastui kulttuuriseksi jutuksi. Siinä missä kiinalaisessa kulttuurissa keskitytään vahvasti töihin, niin suomalaisessa kulttuurissa arvostetaan myös vapaa-aikaa sekä perhettä.
“Kiinalaisessa yrityksessä on vahva omistautumisen kulttuuri. Työtä tehdään intohimolla, usein illallakin puhutaan työasioita. Suomessa taas vapaa-aikaa arvostetaan, mutta tulokset ovat tehokkaita. Molemmissa on vahvuutensa”, hän kertoi.
Lampén kertoi lisäksi, ettei työtehokkuudessa ole suurempia eroja. Hänen mukaansa Suomessa saadaan paljon aikaiseksi istumalla 8 tuntia toimistolla, koska suomalaisen kulttuurin suoraviivaisuus tuo mukanaan tekemiseen tehokkuutta. Hän nosti esille myös neuvottelukulttuurien eroavaisuudet, joka on kiinalaisyrityksessä aivan päinvastainen kuin esimerkiksi Pohjoismaisessa yrityksessä.
“Pohjoismaissa yhteistyö alkaa luottamuksesta. Kiinassa se rakennetaan vähitellen. Se vaatii sopeutumista ja siltojen rakentamista”, kertoi Lampén.
OnePlussan globaali kasvu ei ollut aina täysin kitkatonta, erityisesti eurooppalaisten ja aasialaisten kuluttajatarpeiden välillä oli selkeitä eroja. Lampénin mukaan Aasiassa arvostettiin koko ajan isompia näyttöjä, kun taas Pohjoismaissa kysyntää olisi ollut pienikokoisemmille, taskuun helposti mahtuville puhelimille. ”Se oli selvä ristiriita”, Lampén tokaisi.
Myös laitteen kestävyys nousi toistuvaksi puheenaiheeksi. “Pohjoismaissa toivottiin rugged-tyyppisiä malleja, erityisesti IP-luokituksia. Alkuvaiheessa ne puuttuivat, ja siitä tuli suoraa palautetta.” Vaikka OnePlussan puhelimet ovatkin olleet aina teknisesti laadukkaita, alueelliset käyttäjätarpeet eivät aina täysin heijastuneet globaaleihin tuotesuunnitelmiin.
OnePlussan tarina sai uuden vaihteen vuonna 2021, kun yhtiö yhdistettiin virallisesti emoyhtiö Oppoon. Tuolloin OnePlus muuttui start-up-yrityksestä osaksi suurempaa organisaatiota, jonka kerrotaan myös pelastaneen OnePlussan ja auttaneen selviytymään.
“Meillä oli startup-henki, kaikki rakennettiin tyhjästä. Mutta jossain kohtaa tuli raja vastaan. Resurssit eivät enää riittäneet kilpailemaan tehokkaasti globaaleilla markkinoilla. Fuusio oli väistämätöntä. Ilman sitä emme olisi voineet rakentaa ekosysteemiä, tarjota eri hintapisteitä tai säilyttää brändiä elossa. Oli pakko kasvaa tai kuihtua pois”, kertoi Lampén.
Vaikka prosessit, byrokratia ja globaalin korporaation rakenteet ovat monimutkaisempia, Lampén näki asiassa myös hyvää. Hänen mukaansa oli tietyllä tapaa helpottavaa, että on valmiita rakenteita. Tästä huolimatta OnePlussan alkuperäinen henki on säilynyt siellä, missä se on tärkeintä, nimittäin ihmisissä. Työntekijät, yhteisö, erilaiset tapahtumat ja brändin fanit ovat pitäneet kulttuurin hengissä.
Iittala sanoi OnePlussalle kiitos, mutta ei kiitos
Ensimmäinen OnePlus Nord -puhelin julkaistiin vuonna 2020, ja nyt vuonna 2025 mennään jo viidennessä sukupolvessa. OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5 -puhelimet esiteltiin kesällä, ja ne jäävät Lampénin viimeisiksi lanseerauksiksi OnePlussalla.
Alun perin Nord-nimi oli jo askel pohjoiseen, ja Lampén olikin tuolloin innoissaan uudesta edullisempien puhelimien tuoteperheestä. Mutta missään kohtaa OnePlus ei kuitenkaan vienyt Suomi-henkeä tai brändäystä pidemmälle.
Kysyttäessä, millä suomalaisella nimellä Lampén olisi halunnut nimetä OnePlus-puhelimen, hän ei epäröinyt.
“OnePlus Talvi tai OnePlus Lappi. Jos olisi ollut oikea värimaailma tai tunnelma, se olisi ollut täydellinen. Tai jos oltaisiin tehty erityisen poikkeuksellinen laite, olisin halunnut antaa sille nimen OnePlus Sisu.”
Vuosien varrella OnePlus on julkaissut kymmeniä puhelimia, ja Lampén on päässyt osallistumaan yli 30 puhelimen lanseeraukseen. Hänen ehdoton suosikkipuhelin näistä on ollut OnePlus 7 Pro 5G.
”Se oli mieletön laite, ja me ylitettiin sen avulla 5G-verkossa gigabitin nopeus Narikkatorilla. Sitä ei unohda”, kertoi Lampén.
Yksi Lampénin värikkäimmistä ja yllättävimmistä muistoista liittyy yritykseen tehdä maailmanlaajuinen yhteistyö suomalaisyrityksen kanssa. OnePlus 6 oli yrityksen ensimmäinen lasinen puhelin, ja sen myötä haluttiin tehdä jotain erityistä. Siitä syntyikin idea, miksei tehtäisi yhteistyötä suomalaisen design-ikonin kanssa?
“Yritimme todella sinnikkäästi saada Iittalan mukaan. Olisi ollut upeaa, jos OnePlussan ensimmäinen lasipuhelin olisi ollut Iittala-yhteistyömalli”, kertoi Lampén.
Tavoitteena oli luoda laite, joka olisi tuonut laitteen lasirakenteen esille, ja esimerkiksi Iittala-yhteistyö olisi voinut tuoda mukanaan kaivattua hypeä myös maailmalla, esimerkiksi Japanin markkinoilla. Iittala vetäytyi projektista, koska yritys ajatteli olevansa liian vanhanaikainen tällaiseen yhteistyöhön.
“Aluksi Iittala oli innoissaan, mutta lopulta he kokivat, että heidän maailmansa on liian kaukana startup- ja teknologia-alasta”, muisteli Lampén.
Päätös lähteä ei syntynyt yhdessä yössä
OnePlussan jättäminen ei ollut helppo päätös. Lampén kuvaa sitä pitkäksi ja rehelliseksi pohdinnaksi. Hänen mukaansa tilanteet ovat muuttuneet, eikä intoa samaan työhön ole enää samalla tavalla kuin ennen. Lampén kertoi olleensa yksinkertaisesti niin pitkään samassa firmassa ja tehnyt samaa työtä, että nyt on aika hakea intoa jostain muualta.
“OnePlussan alkuaikoina omistautuminen oli aivan toista luokkaa, ei vain minulla, vaan koko firmassa. Nuoret kiinalaiset kollegat tekivät valtavasti töitä, ja sama draivi tarttui itseenkin. Yllätyin, miten paljon halusin onnistua. Mutta nyt kun ikää ja perhettä on tullut mukaan, painopisteet ovat muuttuneet. Ei ole reilua itselle eikä firmalle, jos ei enää pysty antamaan täyttä panosta. On aika hakea uutta intoa jostain muualta”, kertoi Lampén.
Hän kertoo lähdön olevan nostalgista ja haikeaa, mutta samalla vapaus tuntuu jännittävältä. Ajatus siitä, että voisi mennä OnePlussan kilpailijalle töihin tuntuu hänen mukaansa vieraalta.
Ennen kuin ovi sulkeutuu, Lampén haluaa jättää viestin suomalaisille OnePlus-faneille ja yhteisölle.
“OnePlus on edelleen sama brändi, joka haluaa tehdä huippulaitteita yhdessä teidän kanssanne. Antakaa palautetta, osallistukaa, pitäkää keskustelua yllä. Se on ollut yhteisön vahvuus alusta asti, ja se on edelleen todella tärkeää.”
7 Pro on upea laite. Samaan runkoon nykytekniikkaa steppi lippulaivan alle ja avoin bootloader nii ostohousut ois jalassa alta aikayksikön