Xiaomin Redmi Note puhelin saapui jälleen ystävällisesti testiin E-Ville-verkkokaupan kautta suoraan Kiinasta. Valitettavasti en henkilökohtaisesti kerennyt juuri puhelinta testailemaan, kun puhelimen Kiinasta tulo kesti huomattavasti kauemmin, kuin oli odotettu, jonka takia laite saapui juuri pahimpaan ruuhka-aikaan. Päädyin ratkaisuun, että annan puhelimen testiajaksi käyttöön veljelleni, joka loppujen lopuksi ihastui puhelimeen niin, että se on nyt päivittäisessä käytössä ollut hänellä jo jonkin aikaa. Joten tavoista poiketen artikkeli ei ole omaa käsialaani ja lopputeksti onkin veljeni kirjoittama.
Vannoutuneena Nokia Lumia käyttäjänä otin testattavaksi Xiaomin puhelimen, joka oli minulle aivan täysin tuntematon älypuhelin. Puhelin toimitettiin E-Ville-verkkokaupan kautta testaukseen, veljeni antoi puhelimen minulle testaukseen tietyksi ajaksi. Neljän viikon testin aikana puhelimesta löytyi paljon hyviä puolia ja jonkin verran huonoja puolia. Aluksi mietin, että uskallanko testata kyseistä puhelinta, koska olin tottunut Windows Phoneen ja Androidin tuntemattomaan maailmaan hyppääminen hieman epäilytti, mutta loppujen lopuksi olen iloinen vaihdosta Androidiin.
Puhelimen tekniset tiedot:
- Mitat: 154 x 78,7 x 9,45 mm
- Paino: 185 g
- Näyttö: 5,5-tuumaa, HD-tarkkuus
- Käyttöjärjestelmä: Android 4.4.4 KitKat, MIUI V5
- Prosessori: Qualcomm Snapdragon 400, Quad-core 1.6GHz
- Muisti: 2GB RAM, 8GB sisäinen muisti, laajennettavissa muistikortilla
- Kamera: 13 MP takakamera, LED-salama, 5MP etukamera
- Akku: 3100 mAh
Kamera
Xiaomi Redmi Note puhelimessa on hyvä kamera, jolla saa hyvinkin laadukkaita kuvia. 200 euron hintaiseksi laitteeksi kyseisessä puhelimessa on hintaluokkaansa laadukkaammat kamerat. Takakamera on 13 megapikselin suuruinen ja etukamera puolestaan on 5 megapikselin suuruinen. Kamerasovellus on helppokäyttöinen sekä mukavan selkeä. Tarkennus toimii kuten muissakin puhelimissa, eli napauttamalla näyttöä kohdasta, mihin haluaa tarkentaa. Kameralla on nopea ottaa kuvia myös ilman sarjakuvausta. Onneksi puhelimen ollessa lukittuna salasanalla, puhelimen kameraan pääsee käsiksi mutta gallerian tietoihin ei. Kyseinen toteutus on hyvä, jos ei halua muiden näkevän omia selfieitään tai kuvia.
Akku
Redmi Noten akunkesto päihittää useat puhelimet todella helposti. Kyseisessä puhelimessa on 3100 milliampeeritunnin suuruinen akku, joka kestää helposti koko päivän. Koko päivän pelatessakin akkua on vielä illalla jäljellä. Ei tarvitse usein käyttää päivän aikana lisälaturia. Akun kesto on myös hyödyksi pitkillä matkoilla, metsäreissuilla sekä suurien sähkökatkosten aikana. Akunkapasiteetin tulisi kestää mahdollisimman pitkän aikaa, jotta puhelimesta saisi kaiken irti. Tässä Xiaomin Redmi Note on onnistunut todella erinomaisesti. Muihin älypuhelimiin nähden olen huomannut, että Redmi Notessa on todella hyvä akku. Muutaman kerran akku on kestänyt myös kolme päivää, jolloin akkua on jäljellä enää noin 10%. Tämä onnistuu kuitenkin vain vähäisellä puhelimen käytöllä, eli tavalliset Whatsapin käytöt ja puhelut. Jos rupeaa käyttämään kaikkia sovelluksia ja kuluttamaan akkua tavallisessa käytössä, akku kestää vain seuraavalle päivälle asti. Yleisesti akun teho ja kapasiteetti ylittävät keskivertoisen älypuhelimen akunkeston.
Ulkonäkö, mitat ja muotoilu
Redmi Note on kokoluokaltaan suuri älypuhelin ja lukeutuukin sen ansiosta jo puhletti-luokkaan. Esimerkiksi Lumia 640 XL sekä OnePlus One ovat hyviä vertailukohteita. Puhelimen fyysiset mitat ovat 154 x 78.7 x 9.5 mm, eli puhelin on kohtalaisen suuri, yksi suurin tekijä puhelimen suureen kokoon on puhelimen reunan jo näytön väliin jätetyt todella suuret niin sanotut ”surureunat”. Xiaomi on kädessä hyvän tuntuinen, ainakin isokätiselle. Takakuoren pinta on yllättävän liukas, ja voi aiheuttaa vaaratilanteita puhelimelle, eikä puhelin pysy kädessä vaan liukuu pois herkästi. Onneksi netistä tilaamalla löytää puhelimeen vaihtokuoria, suojakalvoja sekä suojakuoria, joilla puhelinta voi suojata rikkoontumiselta. Suuri näyttö ei ole myöskään haitallinen, koska näytön kosketuspinnan kokoa pystyy muokkaamaan kahteen eri suuntaan. Liikuttamalla sormea kotinappulalta vasemmalle tai oikealle näytön koko pienenee noin puoleen alkuperäisestä, joka on hyvä ihmiselle, jolla on pienet sormet. Takakuori on muovia, joka tekee puhelimesta hieman heppoisen tuntuisen ja natisee usein.
Puhelimen oikealta kyljeltä löytyy ainoat fyysiset näppäimet. Ylimpänä on äänenvoimakkuuden säätö ja sen alapuolelta löytyy käynnistysnäppäin, joka ei ole myöskään turhan pieni. Puhelimen alareunasta löytyy latausliitin sekä yläreunasta löytyy kuulokeliitin.
Puhelimen takapuolelle on sijoitettuna kaiutinelementti, joka ei ole myöskään mistään huonoimmasta päästä. Takakannesta löytyy myös Xiaomin logo, takakansi on yleinen paikka sijoittaa yhtiön logo, jolloin se on huomattavissa. Myös kamera ja salama ovat puhelimen takapuolella.
Myyntipakkaus
Xiaomin myyntipakkaus on yksinkertainen, kuten halvemmissa puhelimissa muutenkin ja kuuluukin olla. Koko pakkaus on tehty pahvista ja se ei ole myöskään kovin suuri tai omalaatuinen kuten osassa Huawein ja Samsungin puhelimissa.
Pakkauksessa on kaksi tasoa, jotka ovat päällekkäin. Ensimmäisestä tasosta löytyy puhelin, joka pomppaa silmille heti paketin avatessa. Toisella tasolla on laturi ja ohjekirja. Kuulokkeita ei puhelimen mukana valitettavasti tule, joka on varsin yleistä ainakin näissä halvemmissa puhelimissa. Pääpiirteittäin myyntipakkaus on täysin normaali, eikä näin ollen juuri poikkea muiden valmistajien vastaavista pakkauksista.
Myyntipakkauksen mukana tuleva laturi ei ole tarkoitettu Euroopan markkinoille, vaan vain Kiinan markkinoille, jonka takia se ei sinällään sovi suomalaisiin pistorasioihin. Onneksi ainakin E-Ville verkkokauppa toimittaakin tässä tapauksessa laturiin adapterin, jolla puhelimen voi ladata myös Suomessa. Laturin huonoksi puoleksi voisikin sanoa, että se pitää varsin ärsyttävää ininää, joka osittain saattaa johtua adapterista. Laturin pitämä ininä häiritsee varsinkin öisin.
Äänentoisto ja äänentoistolaitteiden tukeminen
Xiaomin Redmi Noten äänentoisto on aivan yhtä hyvää laatua kuin muissakin älypuhelimissa. Musiikkia kuunnellessa kaiutin ei rätise, eikä säröile edes äänenvoimakkuuden ollessa täysillä.
Vaikka puhelimen mukana ei tule omia kuulokkeita, on puhelimen ostajan onni, että kaikki normaalilla 3,5mm liittimellä varustetut kuulokkeet toimivat puhelimessa, eikä ole käytetty mitään pienempiä tai isompia liittimiä. Jokaiset kuulokkeet Beatseista, Bluedion Revolution kuulokkeisiin toimii Xiaomissa, niin kuin yleensä pitäisikin.
Tekniikka
Xiaomi on varsin halpa, sillä se maksaa ainoastaan 200 euroa. Mutta ei mitenkään yllätys ole, että halvan hinnan syyt löytyvät juuri puhelimen tekniikasta. Puhelin hyrrää Qualcommin Snapdragon 400-järjestelmäpiirillä. Puhelimessa on neljä ydintä jotka ovat kellotettu 1,6 GHz taajuudelle. Mutta onneksi kyseinen jo hieman vanha tekniikka pyörittää Xiaomin MIUI:ta varsin mallikkaasti.
Käyttöliittymä
Puhelimessa on käytössä Android 4.4.4-versio, joka ei ole aivan uusin Android-versio. Tietoa siitä, että Xiaomi päivittäisi puhelimen uusimpaan Android 5.0-versioon ei ole. Redmi Notessa käytetään Xiaomin omaa Androidin päälle rakentamaa MIUI-käyttöliittymää, joka on saanut paljon vaikutteita Applen iOS-käyttöjärjestelmästä. Paremmin en tässä rupea MIUI:ta käymään läpi, sillä se on käyty jo Xiaomin Mi3 puhelimen kohdalla huolellisesti läpi.
Kyseisen älypuhelimen käyttöönotto on haastavin tehtävä. Puhelin on kiinalainen, jonka takia siinä ei ole Googlen Play kauppaa, vaikka kyseessä onkin Android käyttöjärjestelmä. Sovellus on ladattava netistä ja asennettava puhelimeen sitä kautta. Google Play kaupan asennuksen jälkeen kaikki normaalit Android sovellukset, joita Googlella on tarjota toimivat aivan normaalisti, kuten muissakin Android puhelimissa. Xiaomissa on myös tietenkin oma kiinalainen sovelluskauppansa, joka on hieman vaikeakäyttöisempi ja hankalampi tulkita. Alkuvaiheiden hankaluuksien jälkeen Xiaomin Redmi Note on ollut aivan mahtava puhelin muutamaa pientä bugia laskematta, on aivan samalla viivalla Samsungin, LG:n ja muiden saman hintaisten Android-puhelinten kanssa. Puhelimeen saa vaihdettua myös muita Android-versioita ja hyviä launchereita. Teemojen vaihtaminen on oma hommansa myös, koska kaikki niistä on kiinan kielellä, joten pienen sähläyksen kautta on mahdollista vaihtaa teemaa.
Laadultaan ja ominaisuuksiltaan, ilman käyttöjärjestelmän mukaan lukemista lähin vertailtava samankaltainen puhelin on Microsoftin uusi Lumia 640 XL, joka on samassa hintaluokassa kuin Redmi Note. Xiaomi Redmi Note on hyvä puhelin hintansa puolesta esimerkiksi lapsille, joille älypuhelimet ovat jo tuttuja.
Yhteenveto
Xiaomin Redmi Note älypuhelin on tavallista halpaa älypuhelinta paljon ylellisempi, laadukkaampi sekä luotettavampi. Redmi Note ei täyty yhtä helposti, eikä tuppaa valittamaan RAM-muistin vähyyttä tai loppua. Puhelimessa ei ole, säästetty väärissä kohdissa, eikä ahdettu täyteen mitään turhia ominaisuuksia. Ainoita outoja puolia on, että puhelimesta löytyy kiinalaisia sovelluksia (paljon), joita ei pysty edes poistamaan.
Hyvää:
- Akun kesto on todellakin yllättävän hyvä halpispuhelimeksi
- Sisäinen muisti ja RAM-muisti ovat tavalliseen käyttöön tarpeeksi suuret
- Kameran tarkkuus ja nopeus
- Puhelin on nopea sekä helppokäyttöinen
Huonoa:
- Etukamera lakkaa välillä toimimasta, joka korjaantuu käynnistämällä laite uudestaan
- Alkutoimenpiteet Kiinan ulkopuolisille markkinoille. Play kaupan lataaminen
itselläni on sama puhelin mutta 3g malli ollu yli vuoden ja hyvin on toiminut. tässä ei ainakaan ole tuota etukamera ongelmaa ja oli googlen palvelut valmiiksi asennuttu mutta vaihdoin devromiin niin piti uusiks asentaa. oli kyllä hyvä ostos silloin makso 200 e sisältäen kuljetuksen suojakuoren ja tempered class suojan. saksasta kesti 3 vuorokautta että tuli perille.
Tosiaan Xiaomin puhelimet ovat varsin hyviä, harmi vain, ettei niitä myydä ainakaan vielä virallisesti Suomessa.