SonyYleinen

1399 euron hintainen Sony Xperia 1 IV julkaistiin – ensimmäistä kertaa aidosti optinen zoom-objektiivi puhelimessa

Sony Xperia 1 IV

Sony on tänään julkaissut tänään globaalisti uuden lippulaivatason Xperia 1 IV -älypuhelimen, mutta samalla esiteltiin myös keskihintaluokan Xperia 10 IV -puhelin. Sony on tänä vuonna päättänyt panostaa vain pieniin muutoksiin, mutta jatkaa erityisesti Xperia 1 IV -mallin kanssa tuttujen vahvuuksiensa vahvistamista.

Rakenteellisesti Xperia 1 IV on tuttua Sonya, eikä suuria muutoksia ole tehty verrattuna edeltäjämalliin. Uutuuspuhelin on valmistettu alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista. Puhelimen takaosan lasi on mattapintainen ja etuosassa hyödynnetään kestävää Gorilla Glass Victus -lasia. Sony on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 165 x 71 x 8,2 millimetriä ja painoksi 185 grammaa. Xperia 1 IV on huippuluokan puhelimelle ominaiseen tapaan lisäksi IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä. Sony esitteli puhelimen violettina, mustana sekä jäävalkoisena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia 1 IV on varusteltuna 6,5 tuuman OLED-näyttöpaneelilla, jossa on Sonylle perinteinen 21:9-kuvasuhde. Näytössä on 4K-tarkkuus ja mukana on myös dynaaminen 120 hertsin virkistystaajuus. Näyttö on 10-bittinen ja se tukee myös HDR10+ -toistoa. Sony on tehnyt Xperia 1 IV -puhelimen näyttöön suurimman uudistuksen kirkkauteen. Sonyn mukaan näyttö on nyt 50 prosenttia kirkkaampi kuin edeltäjämallissa. Näytössä on myös Real-time HDR drive -tuki, joka parantaa kirkkauden ja tummien kuva-alueiden erottelukykyä.

Sony on päivittänyt järjestelmäpiiriä, sillä tehoista on vastaamassa huippuluokan Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi. Sony Xperia 1 IV tarjoaa 12 gigatavua LPDDR5-RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa.

Xperia 1 IV on optimoitu Qualcomm Snapdragon Elite Gaming -ominaisuuksille paremman pelikokemuksen saavuttamiseksi. Siinä on myös Heat Suppression power control (H. S. power control) -toiminto, joka estää suorituskyvyn ja akun heikkenemisen puhelimen kuumentuessa, vaikkapa pelattaessa ja verkkovirtaan kytkettäessä. Uusi Xperia 1 IV mahdollistaa myös paremman yhteistoiminnan PC:n kanssa. Se miksaa kaikki äänet, mukaan lukien pelaajan äänen, pelimusiikin ja äänichatin, ja lähettää kaiken tämän yhdellä kaapelilla tietokoneeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sony on jälleen panostanut kameroihin ja vienyt niitä hieman eteenpäin verrattuna edeltäjään. Xperia 1 IV:ssa on kolme objektiivia, jotka 16 mm:n ultralaajakulmaobjektiivi, 24 mm:n laajakulmaobjektiivi ja uusi ainutlaatuinen optinen telekamera 85–125 mm:n objektiivi, jotka yhdessä antavat kuvaajalle mahdollisuuden kaapata talteen kaikki tilanteet. Telekameran avulla onnistuu saumaton kuvaaminen 85-125 mm polttoväleillä, kun aikaisemmin tarjolla oli vain kaksi erillistä polttoväliä. Sony Xperia 1 IV onkin kehitetty erityisesti sisällöntuottajia silmällä pitäen.

Kaikissa objektiiveissa on 12 megapikselin Exmor RS for mobile -kuvasensori, jonka lukunopeus on jopa 120 fps. Tämän ominaisuuden ansiosta laite voi tallentaa 4K-videokuvaa 120 fps -nopeudella jopa viisinkertaista hidastuskuvaa. Tekniikka mahdollistaa myös reaaliaikaisen silmätarkennuksen ja kohteen seurannan still-kuvauksessa kaikilla objektiiveilla. Xperia 1 IV hyödyntää myös syvyystietoja käyttämällä 3D iToF -anturia ja tekoälyyn perustuvaa kohteen tunnistusta, mikä takaa tarkan ja täsmällisen automaattitarkennuksen ja seurannan myös hämärässä.

Lisäksi ZEISS-optiikka on kalibroitu erityisesti Xperia 1 IV -älypuhelinta varten. ZEISS T* -pinnoite edistää tarkkaa kuvarenderöintiä ja kontrastia vähentämällä heijastuksia kaikissa takakameran linsseissä. Myös etukamera on varustettu edeltäjäänsä kookkaammalla, 12 megapikselin Exmor RS for mobile -kuvasensorilla. Se mahdollistaa kohinan vähentämisen hämärissä kuvaolosuhteissa ja selfiekuvauksen 4K HDR -tilassa.

Puhelimessa oleva Videography Pro -ominaisuus keskittää videoasetukset yhteen paikkaan. Tämän ansiosta käyttäjät voivat helposti säätää videokuvausasetuksia, kuten tarkennusta, valotusta ja valkotasapainoa – jopa tallennuksen aikana. Uusien Optical SteadyShot ja FlawlessEye-tekniikoiden avulla sujuvan ja tärisemättömän videon tallentaminen on helpompaa kuin aiemmin. Xperia 1 IV tukee myös Eye AF -automaattitarkennusta ja kohteen seurantaa videokuvauksen aikana, jolloin tarkennus pysyy täsmällisesti kuvauskohteessa ja käyttäjä voi laittaa enemmän aikaa kuvan sommitteluun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia 1 IV on suunniteltu tarjoamaan aidosti autenttinen kuuntelukokemus. Se tarjoaa äänentoistoa, joka on viritetty yhteistyössä Sony Music Entertainmentin kanssa. Xperia 1 IV:ssä on uudet täysivaiheiset stereokaiuttimet, jotka parantavat basson ja bassorumpujen äänentoistoa. Kaiuttimet pystyvät myös toistamaan 360 Reality Audio -monikanavaääntä.

Sony on varustellut puhelimen aikaisempaa suuremmalla 5000 milliampeeritunnin akulla, jota pystytään lataamaan 30 watin pikalatauksella. Sony ei enää toimita laturia puhelimen mukana, eikä mukana toimiteta myöskään USB-kaapelia. Muutos on osa Sonyn strategiaa poistaa muovi kokonaan myyntipakkauksesta. Xperia 1 IV on varusteltuna myös langattomalla 15 watin latauksella sekä myös käänteisellä langattomalla latauksella.

Puhelimen muita huomioitavia ominaisuuksia ovat kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Sony toimittaa puhelimen oletusarvoisesti tuoreimmalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä varusteltuna. Puhelimelle luvataan kaksi Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Sony on kertonut aloittavansa Xperia 1 IV -puhelimen myynnin Suomessa kesäkuun 2022 puolivälissä. Suositushinta puhelimelle on 1399 euroa ja ennakkomyynti aloitetaan jo 12. toukokuuta. Ennakkotilaajat tulevat saamaan myös kaupan päälle Sony WH-1000XM4 -vastamelukuulokkeet, joiden arvo on 380 euroa.

Sony Xperia 1 IV tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,5 tuumaa, OLED, 4K, 21:9-kuvasuhde, 120 Hz virkistystaajuus, HDR10+
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (1x 3,00 GHz Cortex-X2, 3x 2,50 GHz Cortex-A710, 4x 1,8 GHz Cortex-A510)
  • Grafiikkaprosessori: Adreno 730
  • 5G–modeemi: Snapdragon X65 (integroitu)
 • RAM-muisti: 12 gigatavua (LPDDR5)
 • Tallennustila: 256 gigatavua (UFS 3.1) + muistikorttipaikka
 • Takakamerat: Kolmoiskamera + TOF + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 12 MP (f/1.7, 1/1.7”, 24 mm, Dual-PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 MP (f/2.2, 1/2.5”, 16 mm, 120 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 12 MP (f/2.3-2.8, 1/3.5”, 85-125 mm, Dual PDAF, OIS)
  • Muuta: ToF-kamera, ZEISS T* -linssit, Cinema Pro
 • Etukamera: 12 MP (1/2.9”)
 • Akku: 5000 milliampeerituntia (ei irrotettava)
 • Lataus: 30W langallinen pikalataus, 15 langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Liitännät ja tekniikka: USB-C, USB 3.1, Bluetooth 5.2, NFC, kuulokeliitin
 • Muuta: Dual-SIM, sormenjälkilukija kyljessä, kasvojentunnistus, eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
 • Käyttöjärjestelmä: Android 12
 • Mitat: 165 x 71 x 8,2 millimetriä, painoa 185 grammaa
 • Rakenne: Alumiinikehys ja Gorilla Glass Victus -lasipinnat / IP68
 • Värit: Musta (Frosted Black), valkoinen (Frosted White) ja violetti (Frosted Purple)

Lähde: Sonyn sähköpostitiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Sony