ArvostelutSamsungTizen OS

Testissä tyylikäs Samsung Gear S3 -älykello

Samsung julkaisi viime vuonna yhtiön uusimman Gear S3 -älykellon, joka käväisi myös SuomiMobiilin kokeiltavana. Samsung Gear S3 jatkaa edeltäjänsä Gear S2:n jalanjäljissä monella rintamalla (lue arvostelu Gear S2 -älykellosta). Uutta Samsung Gear S3 -älykelloa on saatavilla Suomessa kahdessa eri versiossa, joista toinen on hieman tyylitellympi, eli Classic -versio ja toinen huomattavasti sporttisempi Frontier -versio. Testissämme oli Gear S3 Classic -versio. Kellossa käytetään myös Samsungin omaa Tizen -käyttöjärjestelmää, joka on kuin luotu älykelloille.

Gear S3 on monelta kantilta paranneltu verrattuna Gear S2 -älykelloon. Tällä kertaa kello on myös yhteensopiva Applen iPhone -puhelimien kanssa sekä useiden Samsungin omien puhelimien ja muiden Android-puhelimien kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung on tehnyt Gear S3:n kanssa monet seikat hyvin ja käytännöllisesti. Kellosta löytyvä pyörivä ohjauspyörä tekee laitteen käyttämisestä helpompaa ja kellon yksinkertainen muotoilu miellyttää silmää. Gear S3 on teknisestikin huippuluokkaa verrattuna markkinoilla oleviin muihin älykelloihin. Samsung on saanut pidettyä Gear S3:n hinnoittelunkin alle 400 eurossa.

Tässä artikkelissa tulemme käymään Samsungin uusimman Gear S3 -älykellon niin teknisesti kuin ulkoisestikin läpi. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteesta.


Ulkoinen olemus

Ensimmäinen seikka joka käy kellosta ilmi on se, että kyseessä on varsin suurehko kello. Testissämme käväissyt Classic -versio on ulkoisesti mielestäni tyylikkäämpi kuin urheilullisempi Frontier-versio. Gear S3:n Classic- ja Frontier -versioiden pohjana on kuitenkin täysin sama kello, eikä niissä ole juurikaan eroja. Kellon mitat ovat 46 x 49 x 12,9 millimetriä ja painoa löytyy 57 grammaa.

Laadullisesti Gear S3 on Samsungin puhelimistakin tuttua premium-laatua. Kellossa käytetään ruostumattomasta teräksestä valmistettua kehystä, mutta laitteen takaosa on muovia. Gear S3:n muovinen takaosa on varmasti miellyttävämpi kuin esimerkiksi teräksinen, sillä kyseinen osa kellosta osuu jatkuvasti ihoon. Samsungin mukaan kello on myös IP68-suojattu, joka tarkoittaa siis sitä, että se kestää vettä 30 minuutin ajan 1,5 metrin syvyydessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung Gear S3 on siis varsin vaikuttava ilmestys, vaikka se ranteessa tuntuu hieman suurehkolta. Laitteen ulkoinen olemus on erittäin jämäkkä ja kello tuntuu hyvältä kädessä. Samsung tarjoaa Gear S3:n Classic-mallille myös silikonisia ja nahkaisia vaihtohihnoja, joilla on mahdollista saada lisää ilmettä kelloon.

Näyttö

Gear S3:a ei voi moittia myöskään näytön osalta, sillä siinä on varmasti yksi parhaimmista näytöistä, joita älykelloissa on koskaan nähty. Kellossa on 1,3 tuuman pyöreä Super AMOLED -tekniikkaan perustuva näyttö, jonka tarkkuus on 360 x 360 pikseliä. Näyttö on kirkas ja se toistaa värit hyvin. Auringonpaisteessa kellosta saa myös kohtalaisesti selvää, joka ei ole kaikissa älykelloissa itsestään selvyys. Samsung on laittanut näytön päälle Corning Gorilla Glass SR+ -lasin, joka on suunniteltu varta vasten älykelloille. Gear S3 on myös maailman ensimmäinen älykello, josta löytyy kyseinen lasi. Testijakson aikana normaalissa päivittäisessä käytössä en saanut kellon näyttölasiin aikaiseksi yhtään naarmua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näytöstä löytyy tuki myös Always On Display -ominaisuudella, joka takaa kellon näkymisen myös lepotilassa. Vaikka Gear S3:ssa onkin kosketusnäyttö, niin laitteen ohjaaminen onnistuu parhaiten näyttöä ympyröivällä ohjauspyörällä. Samsung on suunnitellut kellonsa käyttöliittymän nimenomaan käytettäväksi ohjauspyörän avustuksella, eikä vain kosketusnäytöllä. Mielestäni ohjauspyörä on ideana todella yksinkertainen ja helppo käyttää. Itse ainakin opin ohjauspyörän käyttämisen nopeasti.

Kello teknisesti

Samsung on pakannut Gear S3:n sisälle hyvin perinteistä älykello-tekniikkaa. Kellossa on Samsungin itse erityisesti älykelloja silmällä pitäen kehittämä Exynos 7270 -järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdesta 1,0 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53 -ytimestä. Gear S3:ssa on 768 megatavua RAM-muistia sekä 4 gigatavua tallennustilaa, jotka ovat yleisesti vakiintuneet älykellojen muistivaihtoehdoiksi.

Akunkestosta Gear S3:ssa huolehtii 380 milliampeeritunnin suuruinen akku, joka ei ole irrotettavaa mallia. Samsung lupaa kellolle 4-5 päivän akunkeston yhdellä latauksella, mutta testijakson aikana pääsin korkeintaan vain 3 päivän akunkestoon. Gear S3:ssä käytettävä AMOLED-näyttö vaikuttaa positiivisesti laitteen akunkestoon, sillä Tizen -käyttöjärjestelmässä on paljon mustaa, joka tarkoittaa sitä, että näytössä olevat mustat pikselit säästävät samanaikaisesti akkua.

Kellon mukana toimitetaan pieni musta lataustelakka, johon Gear S3 asetetaan lataukseen. Samsung käyttää Gear S3:n lataamiseen siis langatonta latausta, jonka osasyynä myös älykellon lataaminen on tuskallisen hidasta. Samsung ei hyödynnä lataamisessa mitään pikalatausteknologiaa, jonka takia Gear S3:n pienen akun lataamiseen kuluu jopa yli pari tuntia.

Miten Gear S3 toimii urheilukäytössä?

Älykello ei ole älykello ilman natiiveja urheilusuorituksien seuranta ominaisuuksia. Samsung Gear S3:ssa on sisäänrakennettu GPS, jonka avulla voidaan seurata tarkkaan esimerkiksi juoksua. Kellossa on myös sykemittari, jolla voidaan mitata syke silloin, kun käyttäjä haluaa tai urheilusuorituksen aikana. Kellossa on asennettuna myös terveyssovellus (S Health), jonka kautta pystyi seuraamaan omia urheilusuorituksia. Kello osaa kertoa muun muassa käyttäjänsä ottamat askeleet ja sykkeen.

Käytännössä Samsung on pakannut Tizen -käyttöjärjestelmäänsä kaikki yleisimmät terveyden seuranta ominaisuudet, jonka perusteella Samsung tavoittelee kellollensa käyttäjäkuntaa myös urheilupiireistä.

Yhteenveto

Samsung Gear S3 on lähes täydellinen älykello ja yksi tämän hetken ominaisuusrikkaimmista kelloista. Kellossa on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia ja myös niitä ei niin hyödyllisiä ominaisuuksia. Samsung lämmittelee kellollansa kahta kohderyhmää. Frontier-versio on tyyliltänsä hieman urheilullisempi ja miehekkäämpi, kun taasen Classic-versio miellyttää enemmän tyyliä ja suoraviivaista ulkonäköä hakevia ihmisiä.

Testijakson aikana en huomannut mainittavia ongelmia kellon käytössä ja mielestäni Gear S3 toimi niin kuin osasin odottaa. Käytin kelloa yhdessä Samsung Galaxy S7 edgen kanssa ja toisinaan se oli yhdistettynä myös Huawei P10 -puhelimeen. En päässyt testijakson aikana kokeilemaan, kuinka kello toimisi iPhonen kanssa, joten siitä ei kertynyt kokemusta. Gear S3:ssa itseäni miellyttivät erityisesti hyvä akunkesto, tyylikäs muotoilu sekä helppo ohjattavuus muun muassa ohjauspyörän avustuksella.

Samsung toi kellon Suomessa saataville jo viime vuoden joulukuussa 399 euron suositushintaan. Gear S3:n hinta on pysynyt lähes samana, sillä tällä hetkellä sitä myydään monessa paikassa noin 380 eurolla. En voi olla mainitsematta, että 400 euroa on varsin tuntuva summa yhdestä kellosta, mutta toisaalta Gear S3 tarjoaa niin laajat ominaisuudet, joista on varmasti monelle laitteen käyttäjistä hyötyä. Hyvää älykelloa etsivälle Gear S3 on varmasti loistava valinta. Henkilökohtaisesti kuulun siihen ryhmään, joka ei ole tottunut käyttämään kelloa kädessä ja toisinaan tunnen älykellotkin hieman turhiksi. Miksi pitää käyttää älykelloa ilmoituksien ja puheluiden vastaanottamiseen, jos kaiken saman voi tehdä suoraan puhelimella? Nykyisin, kun älypuhelinkin on jo liimautunut lähes jokaisen käteen.

Yhteenveto

8.2

Hyvää
  • Tyylikäs
  • Hyvä akunkesto
  • Erinomainen näyttö
Huonoa
  • Liian iso (varauksin)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut