AndroidYleinen

Google antoi esimakua syksyllä julkaistavasta Android 12 -käyttöjärjestelmästä – käyttöliittymään luvassa valtava muutos

Google on esitellyt Google I/O -kehittäjätapahtumassa uutta Android 12 -käyttöjärjestelmää, joka on saavuttanut nyt ensimmäisen beetavaiheensa. Kyseessä on käyttöjärjestelmä, jonka odotetaan tulevan jakoon vakaana ja virallisena versiona tulevana syksynä. Android 12 on yksi suurimmista päivityksistä Androidin historiassa, sillä Google on päättänyt laittaa puhtaan Androidin käyttöliittymän kokonaan uusiksi.

Android 12:n keskiössä on uusittu Material You -muotokieli, jota kuvaillaan uutena tapana ajatella muotoilua. Material You -muotokielen innoittamana myös koko käyttöjärjestelmän ilme on uudistettu ja se on nyt aikaisempaa paremmin personoitavissa. Googlen mukaan keskiössä ovat dynaamiset teemat, jotka perustuvat taustakuvien värimaailmaan. Puhelimeen asetetun taustakuvan perusteella käyttöjärjestelmän värit ja korostussävyt muuttuvat koko järjestelmässä, joihin lasketaan, ilmoitusvalikko, lukitusnäyttö, asetukset, widgetit ja kaikki muut valikot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suuremmalla. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Google Assistant voidaan käynnistää painamalla virtapainiketta pitkään. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi käyttäjä voi myös hallintapaneelista peruuttaa sovelluksien käyttöoikeudet helposti.

Tietoturvan osalta Google on myös tehnyt aikaisempaa selvemmäksi, jos jokin sovellus käyttää mikrofonia tai kameraa. Tilapalkin yläkulmaan tulee merkki, jos esimerkiksi jokin sovellus käyttää kameraa taustalla. Android 12:n kohdalla pystytään myös nopeasti poistamaan sovelluksien käyttöoikeus kameraan tai mikrofoniin pika-asetuksien kautta. Tietoturvaa on parannettu myös likimääräisillä sijaintitiedolla, eli jollekin sovellukselle voidaan antaa tarkan sijainnin sijasta vain suuntaa antava sijainti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Android 12 pitää sisällään Android Private Compute -ytimen, joka tarjoaa ominaisuuksia, kuten Live Caption, Now Playing ja Smart Reply. Lisäksi kaikki äänen ja kielen käsittely tapahtuu itse laitteessa, eikä verkossa yksityisyyden suojaamiseksi. Google on parantanut esteettömyysominaisuuksia näkövammaisille, tuonut paremman vieritettävän kuvakaappaustoiminnon sekä uudistanut widgetit, jotka tukevat esimeriksi keskusteluja.

Uudessa Android-versiossa Google on kertonut myös panostaneensa animaatioihin ja kokonaisuuden tehokkaampaan käyttöön. Android 12 on tehokkaampi joka osa-alueella, sillä järjestelmän ytimeen tehdyt parannukset kuluttavat 22 prosenttia vähemmän suorittimien laskenta-aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Google on laittanut Android 12:n jo kumppaneidensa kanssa jakoon beetaversiona, mutta käyttöjärjestelmän virallinen julkaisu on luvassa vasta syksyllä 2021. Tarkemmin laitteista, joihin beetaversio on saatavilla, voi tutustua tämän linkin takaa.

Lähde: Google blog

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android