AppleiOSYleinen

Apple aloitti iOS 17.4 -päivityksen jakelun – Käyttöjärjestelmä muuttuu Euroopassa merkittävällä tavalla

iOS 17

Apple on julkaissut merkittävän iOS 17.4 -käyttöjärjestelmäpäivityksen vakaan version ladattavaksi. Päivityksen myötä iOS avautuu Euroopan markkinoilla aivan eri tavoin kolmansille osapuolille kuin tähän asti on totuttu. Käyttöjärjestelmän rajoitusten purkaminen on seurausta Euroopan unionin DSA (Digital Service Act) lain velvoitteista, jotka koskevat suurimpia niin sanottuja portinvartija yhtiöitä. 

Päivityksen myötä iOS 17.4 mahdollistaa kolmansille osapuolille mahdollisuuden kehittää omia NFC-sirua hyödyntäviä ratkaisuja esimerkiksi mobiilimaksamiseen, eikä mobiilimaksuja tarvitse kierrättää enää Apple Payn kautta. Myös esimerkiksi ostot App Storesta voi jatkossa suorittaa halutessaan muulla, kuin Apple Paylla. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutosten osalta Apple edellyttää kolmannen osapuolten sovellusten noudattavan alan turvallisuusstandardeja sekä voimassa olevia sopimuksia valtuutettujen maksunpalveluntarjoajien kanssa. 

Toisena suurena uudistuksena iPhone-puhelimiin saa jatkossa ladata sovelluksia ja pelejä kolmansien osapuolten sovelluskauppojen kautta, kuten tähän asti on ollut mahdollista Mac-tietokoneilla. Kolmannen osapuolten sovelluskaupat tuovat niin käyttäjille kuin kehittäjille valinnanvapautta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kehittäjien ei enää ole pakko tarjota sovelluksiaan App Storen kautta, joskin Apple on määritellyt uudelleen hyvin tiukkoja säännöksiä ja maksuja kehittäjille, joita Applelle tulee maksaa sovelluslatausmäärien mukaan. Säännösten takia kehittäjillä on vaihtoehtona käytännössä pitää sovelluksensa App Storessa tai poistaa sovelluksensa sieltä ja siirtyä kokonaan kolmansien osapuolten kauppoihin.  

Kehittäjien tulee jatkossa hyväksyä Applen EU-alueen liiketoiminnalliset ehdot, joista esimerkiksi Spotify on jyrähtänyt. Tavallisille kuluttajille muutos tuskin paljoakaan vaikuttaa, mutta harrastajille ja tietotaitoa omaaville muutos vapauttaa Applen suljetuista järjestelmistä muun muassa sovelluskauppojen osalta. Androidilla kolmansien osapuolten sovelluskaupoista sovellusten lataaminen on ollut arkipäivää Android-aikojen alusta asti. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple on tuonut iOS 17.4 -päivitykseen mahdollisuuden vaihtaa oletusselainta Safarista johonkin toiseen. Muutos on seurausta samaisesta Euroopan unionin DSA-laista. Selainten osalta kehittäjät ovat tähän asti joutuneet käyttämään selaimissaan Applen selainmoottoria, mutta jatkossa kehittäjät voivat käyttää sovelluksissaan omia selainmoottoreitaan myös iOS-laitteilla. 

Apple sallii uusimman päivityksen myötä maailmanlaajuisesti Microsoftin Xbox Gaming ja Nvidia GeForce Now -tyylisten pilvipelipalveluiden tuonnin iPhone- ja iPad-laitteille. 

Applen iMessage-sovellus saa päivityksen, joka tuo sovellukseen PQ3-turvaprotokollan, joka parantaa viestien päästä päähän -salausta. PQ3-turvaprotokollan myötä iMessage on Applen mukaan saavuttanut niin sanotun tason 3 turvan, joka “ylittää kaikkien muiden laajasti käytössä olevien viestisovelluksen suojauksen”. Apple kertoo PQ3-suojauksen kestävän myös kvanttitason hyökkäyksiä

PQ3-suojauksen toiminta.

Pienempien uudistusten osalta Apple tuo Music-sovellukseen soittolistat, jotka päivittyvät käyttäjän eniten kuuntelemilla biiseillä päivittäin. Applen omistamasta musiikintunnistuspalvelu Shazamista voi jatkossa lisätä biisejä suoraan haluamalleen soittolistalle. 

Apple tuo iOS 17.4 -päivityksen mukana joitakin uusia emojeita. Applen Podcast-sovellus saa ominaisuuden, jonka avulla jaksot saavat tekstitykset, jotka synkronoituvat samaa tahtia puheen kanssa. Ominaisuus toimii aluksi englannin, espanjan, ranskan ja saksan kielellä. 

Apple julkaisi iOS 17.4 -päivityksen yhteydessä uuden varastetun laitteen suojauksen, jonka tarkoituksena on lisätä yksi uusi suojaustaso iPhone-puhelimiin. Toiminto pakottaa laitetta kysymään käyttäjän pääsykoodin sijasta Face ID -tietoja, jolloin esimerkiksi urkittua pääsykoodia ei päästäisi rikollisten käsissä hyödyntämään. Nyt varastetun laitteen tila on poistunut beetatestauksesta ja asetusvalikkoon on tullut vaihtoehdoiksi pitää ominaisuutta päällä aina tai ainoastaan, kun puhelin on tunnettujen sijaintien ulkopuolella. 

Apple on muokannut akun tietoja käsittelevää osiotaan. Jatkossa asetusten akun tiedoissa näkyy akun prosentuaalisen kunnon lisäksi myös sanallinen arvio akun kunnosta, kuten “normaali” tai “vaihdettava”. Akun tietoihin on myös lisätty akun lataussyklit, joka toiminee edelleen ainoastaan iPhone 15 -malleilla. Syklilaskuri on aiemmin sijainnut yleiset-osiossa. 

Apple julkaisi samaan aikaan iOS:n kanssa iPadOS 17.4-, WatchOS 10.4-, MacOS Sonoma 14.4- sekä tvOS 14.4 -järjestelmäpäivitykset. Puhelimiin iOS 17.4 -päivityksen voi asentaa Asetukset > Yleiset > Ohjelmistopäivitys. Päivitystiedostolla on kokoa noin 1,7 gigatavun verran. 

Lähde: Apple 

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple