Apple on esitellyt iOS 18 -käyttöjärjestelmän ohella myös uudet ohjelmistoversiot muistakin tärkeistä käyttöjärjestelmistään. Ipad-tabletit saavat iPadOS 18 -päivityksen, älykellot saavat watchOS 11 -päivityksen ja Mac-tietokoneet saavat macOS Sequoia -päivityksen.
Tuttuun tapaan Apple tuo iPadOS 18 -versioon monet tutut ominaisuudet iOS 18 -käyttöjärjestelmästä. Eli tarjolla on aikaisempaa paremmin kustomoitavampi aloitusnäyttö, sillä sovelluskuvakkeita sekä widgettejä voidaan siirrellä näytöllä oman mielen mukaisesti.
Lisäksi mukana on aikaisempaa monipuolisempi ohjauskeskus, jossa on useita näkymiä sekä laajemmat toiminnot. Tarjolle tulee myös täysin uusittu Kuvat-sovellus. Tarkemmin iOS 18 -käyttöjärjestelmän uudistuksiin voi tutustua aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.
Merkittävä uudistus iPadOS 18:n mukana on tuki natiiville Laskin-sovellukselle. Applelta kesti 14 vuotta saada oma laskinsovellus iPad-tableteille. Apple on pyrkinyt optimoimaan laskimen paremmin suuremmalle näytölle tarjoamalla enemmän toimintoja.
Mukana on myös uusi matemaattiset muistiinpanot toiminto, joka toimii yhdessä Apple Pencil -kosketusnäyttökynän kanssa. Sen avulla voi kirjoittaa yhtälön ja laskin antaa reaaliaikaisesti ratkaisun pulmaan. Se tukee myös muuttujia sekä mahdollisuuksia päivittää tuloksia, kun kaavaa muokataan. Kaikki nämä ominaisuudet toimivat myös Muistiinpanot-sovelluksessa.
Muistiinpanot-sovellus on saanut myös uuden SmartScript-ominaisuuden, joka koneoppimisen avustuksella parantaa käsialaa tehden siitä helpommin luettavaa sekä samalla säilyttäen käsin kirjoitetun tyylin. Käsinkirjoitettua tekstiä sovellus osaa myös muokata tai ehdottaa muokkauksia esimerkiksi kirjoitusvirheiden kohdalla.
Apple tuo iPad-tableteille päivityksessä myös uuden kelluvan Tab Bar -ominaisuuden, joka sijaitsee sovellusten yläpuolella pikanäppäimenä ja muuntuu sivupalkiksi. Ominaisuus tulee saataville rajapintana kehittäjille ja se mahdollistaa kontekstivalikot sovelluksissa, helpomman navigoinnin ja mahdollisuuden hakea asiakirjoja.
WatchOS 11 -käyttöjärjestelmä on suunnattu älykelloille, ja Apple on toteuttanut muutamia mielenkiintoisia päivityksiä. Älykellojen aktiivisuusrenkaita voi jatkossa säätää viikonpäivän mukaan ja keskeyttää lepopäiväksi, mikä antaa käyttäjille mahdollisuuden säilyttää palkintonsa. Käyttäjät voivat asettaa ilmoitukset treeneistä ystäville, että he voivat huomata, että treenit on suoritettu turvallisesti esimerkiksi myöhään illalla.
Päivityksen myötä tulee myös uusi harjoituskuorma-ominaisuus, joka auttaa käyttäjiä seuraamaan intensiteettiä ajan myötä. Päivitetty algoritmi käyttää tähän syketietoja, korkeutta, harjoituksen kestoa sekä ikä- ja painotietoja laskeakseen arvioidun rasitusarvon ja harjoituskuorman.
Vitals-sovellus tarjoaa yleiskatsauksen päivittäisestä terveydestä, vertaillen päivittäisiä terveysstatistiikoita aikaisempiin tietoihin ja se korostaa milloin terveysdatassa havaitaan poikkeuksia tavanomaisesta. Naisten kuukautiskierron seuranta näyttää jatkossa arvioidun raskausajan.
Apple tuo nyt myös widgetit automaattisesti Smart Stackiin. Esimerkiksi Kääntäjä-sovellus ilmestyy automaattisesti, kun menee eri maahan, ja Sää-sovellus ilmestyy sinne, kun sadetta on odotettavissa. WatchOS 11 tuo myös Live Activities -toiminnot ensimmäistä kertaa Apple Watchiin.
Mac-tietokoneet saavat myös uudistuksia uuden macOS Sequoia -päivityksen myötä. Yksi mainittavista uutuuksista on iPhone Mirroring -ominaisuus, joka mahdollistaa iPhonen hallinnan ja katselun Mac-tietokoneelta. Iphone voidaan peilata Macin näytölle, jolloin kaikki mitä on puhelimessa nähdään tietokoneella.
Kaikki sovellukset voidaan avata suoraan Mac-tietokoneelta ja myös iPhonen äänet saadaan kuulumaan Macilta. Vaikka puhelinta käytettäisiin tietokoneen kautta, niin laite itsessään pysyy lukittuna esimerkiksi laukussa. Uusi päivitys tuo myös iPhonen ilmoitukset Macille, missä ne näkyvät Macin ilmoitusten rinnalla.
Yksi uusista ominaisuuksista macOS-käyttöjärjestelmässä on mahdollisuus säätää sovellusikkunat automaattisesti niin, että ne asettuvat ja täyttävät näytön. MacOS sisältää myös uuden Salasanat-sovelluksen, joka mahdollistaa esimerkiksi Wi-Fi-salasanojen, sovellus- ja verkkosivusalasanojen ja vahvistuskoodien hallinnan. Salasanat synkronoituvat laitteiden välillä, ja macOS käyttää automaattitäyttöä salasanojen lisäämiseksi Salasanat-sovellukseen.
Kuten totuttua, niin iPadOS 18, watchOS 11 sekä macOS Sequoia tulevat tästä päivästä lähtien saataville kehittäjille tarkoitettuna versiona. Myöhemmin heinäkuussa tarjolle tulee laajemmin testiin suunnattu beetaversio ja syksyllä alkaa laajempi vakaiden versioiden jakelu.
Lähde: Apple
Joko on beeta testissä?