AppleYleinen

Apple esitteli uudet iPad Pro -tabletit – Varustettu OLED-näytöillä sekä uudella M4-järjestelmäpiirillä

Apple järjesti julkistustilaisuuden, jossa yhtiö esitteli parin vuoden tauon jälkeen uudet iPad Pro -tabletit. Tabletit päivittyivät pitkästä aikaa hieman enemmän, kun järjestelmäpiirin lisäksi näyttö ja iPadin runko ovat saaneet päivityksiä. 

Viime vuosina Apple on päivittänyt M-sarjan järjestelmäpiirinsä Mac-tietokoneiden julkistuksien yhteydessä, mutta tällä kertaa iPad Prossa nähdään täysin uusi M4-järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiiri esiteltiin tässä vaiheessa piirin tekoäly ominaisuuksien takia. Huhujen mukaan noin kuukauden päästä järjestettävässä Applen WWDC-tapahtumassa nähdään tekoälyä vahvasti osana iOS 18- ja iPadOS 18 -käyttöjärjestelmäversioita. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi M4-piiri on 9-ytiminen ja se koostuu kolmesta suorituskykyisestä ja kuudesta virtapihimmästä ytimestä. Piiri on valmistettu Taiwanilaisen TSMC:n toisen sukupolven 3 nanometrin viivanleveydellä ja piirissä on 28 miljardia transistoria. Apple kertoo suorittimen olevan 50 prosenttia tehokkaampi, kuin vuoden 2022 iPad Pron M2-suoritin samalla, kun virtaa suoritin tarvitsee 50 prosenttia vähemmän.  

Suorittimen kaverina piiristä löytyy 16-ytiminen Neural Engine sekä 10-ytiminen näytönohjain. Muistiväylän nopeudeksi kerrotaan 120 Gt/s. Näytönohjaimen Apple kertoo olevan neljä kertaa M2-suorittimen näytönohjainta tehokkaampi. Neural Enginen kerrotaan yltävän 38 triljoonaan samanaikaiseen operaatioon sekunnissa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10-ytiminen näytönohjain löytyy 1 tai 2 teratavun tallennustilalla varustetuista malleista. 256 ja 512 gigatavun malleissa näytönohjaimella on ytimiä yhdeksän kappaletta. 

Apple on päivittänyt iPad Pro mallien näytöt vanhasta LCD-tekniikasta OLED-tekniikkaan, jonka avulla näytön värit ovat aiempaa paremmat ja musta on näytöllä oikeasti mustaa. OLED-paneeli säästää myös laitteen virtaa juuri sen takia, että pikselit sammuvat mustalla näytöllä kokonaan. Tableteissa on 120 hertsin virkistystaajuus ja HDR10-tuki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple kutsuu iPad Pro -tablettien näyttöjä Ultra Retina XDR -nimellä. 11-tuumaisen iPad Pron näytön resoluutio yltää 2420 x 1668 pikseliin, kun 13-tuumaisen iPad Pron näytön resoluutio on 2752 x 2064 pikseliä. Molemmissa tableteissa pikseleitä tuumaa kohden on 264. Molemmat näytöt tukevat 120 hertsin virkistystaajuutta ja niiden SDR- sekä XDR-kirkkaus yltää 1000 nitiin asti. HDR-sisältö buustaa näytön kirkkautta vieläkin korkeammalle, jopa 1600 nitiin asti.  

Muiden näytön ominaisuuksien osalta mukana on tuttu True Tone, P3-väriskaala ja näytöt ovat täyslaminoituja ja näyttöjen pinnoite on heijastuksia hylkivä.  

Järjestelmäpiirin päivityksen yhteydessä iPadin ulkoasu on kokenut muutoksia, sillä pienemmällä 11-tuuman näytöllä varustettu mallin mitat ovat 249,7 x 177,5 x 5,3 millimetriä, joten tabletti on aiemman sukupolven vastaavan kokoista mallia muutamia millejä suurempi. Apple on onnistunut viilaamaan paksuudesta pois 0,6 millimetriä. 

Suurempi kokoinen 13-tuumaisella näytöllä varustettu tabletti on mitoiltaan 281,6 x 215,5 x 5,1 millimetriä. Tabletin paksuudesta on edeltäjään verrattuna saatu viilattua pois jopa 1,3 millimetriä. 

Tabletti on varustettu USB-C-liittimellä ja tallennustilavaihtoehdot ovat molemmissa tableteissa 256, 512, 1000 tai 2000 gigatavua ja RAM-muistia tabletissa on 8 tai 16 ggigatavua. Tabletti on varustettu sormenjälkilukijan sijaan Face ID -kasvojentunnistuksella. 

Apple tuo iPad Pro -tabletit myyntiin hopeana ja tähtimustana. Tabletit ovat ennakkotilaukset heti Applen omasta verkkokaupasta ja saataville laitteet tulevat 15. toukokuuta.  

11-tuumaisen iPad Pron hinnat alkavat 1229 eurosta, kun 13-tuumaisesta mallista saa edullisimmillaan maksaa 1579 euroa. 

Lähde: Apple 

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple