AppleYleinen

Apple esitteli uudet M2 Pro- ja M2 Max -huippupiirit – tällaista suorituskykyä ne tarjoavat

Apple esitteli toisen sukupolven 14 ja 16 tuuman MacBook Pro -kannettavien rinnalla uudet M2 Pro- ja M2 Max -järjestelmäpiirit, jotka perustuvat viime vuonna julkaistuun M2-järjestelmäpiiriin. Kyseessä on toisen sukupolven versio Applen omaan suunnitteluun perustuvasta ARM-sirusta, jonka se esitteli alun perin syksyllä 2020.

M2 Pro- sekä M2 Max -järjestelmäpiirit ovat valmistettu toisen sukupolven viiden nanometrin valmistusprosessilla, jonka ansiosta piirille on saatu mahdutettua 20 prosenttia enemmän transistoreita kuin M1 Pro -järjestelmäpiireissä. M2 Pro -järjestelmäpiiri on Applen mukaan moniydinsuorituskyvyn osalta 20 prosenttia tehokkaampi edeltäjäänsä M1 Prohon verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

M2 Max -järjestelmäpiirissä on Applen mukaan 10 miljardia transistoria enemmän, kuin M1 Max -järjestelmäpiirissä. Yhteensä transistoreita löytyy M2 Max -piiristä 67 miljardia kappaletta. Vastaavasti M2 Prossa on noin 40 miljardia transistoria, joka on noin 20 prosenttia enemmän kuin M1 Pro -järjestelmäpiirissä.

Muun muassa Photoshopin ja Xcoden kaltaiset sovellukset voivat jatkossa suorittaa raskaita työtehtäviä huomattavasti edeltäjiään nopeammin. Viimeisimpään Intelin i9-suorittimella varustettuun MacBook Pro -malliin verrattuna ero on jopa 80 prosenttia. Kehittyneemmän viivanleveyden ansiosta molempien järjestelmäpiirien virrankulutus on aiempaa parempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

M2 Pro -järjestelmäpiiri on saatavilla 10- sekä 12-ytimisenä. Suurin ero piirien välillä syntyy grafiikkapiirin eroista. Applen mukaan M2 Pro -järjestelmäpiiri tulee tarjolle 16 tai 19 ytimisellä näytönohjaimella, kun suorituskykyisemmän M2 Max -järjestelmäpiirin näytönohjaimessa on 30 tai 38 ydintä.

M2 Prolla varustettuun MacBookkiin on saatavilla parhaimmillaan 32 gigatavua RAM-muistia, jonka muistiväylän nopeus yltää 200 gigatavun sekuntinopeuteen. M2 Max -järjestelmäpiirillä varustettuun Mac-tietokoneeseen voi valita parhaimmillaan 96 gigatavua RAM-muistia, jonka muistiväylän nopeus yltää 400 gigatavun sekuntinopeuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sekä M2 Pro- että M2 Max -järjestelmäpiirit sisältävät 16-ytimisen Neural Engine -yksikön, joka on 40 prosenttia edeltäjäänsä suorituskykyisempi ja kykenee 15,8 miljardiin laskutoimitukseen sekunnissa.

Applen mukaan M2 Prossa on tehokas mediamoottori, joka sisältää laitteistokohtaisesti nopeutetun H.264-, HEVC- ja ProRes-video- ja dekoodauksen. Näiden ansiosta M2 Prolla varustetulla Mac-tietokoneella pystytään toistamaan useita 4K- sekä 8K-tarkkuuteen yltäviä videoita hyvin pienellä virrankulutuksella. M2 Max kykenee kahden video- ja ProRes-moottorin ansiosta jopa 2 kertaa parempaan videokoodaukseen kuin M2 Pro.

Lähde: Apple

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple