AppleYleinen

Apple julkaisi toisen sukupolven 14 ja 16 tuuman kokoiset MacBook Pro -tietokoneet sekä uuden Mac Minin

Apple on julkistanut tänään uusia kannettavia MacBook Pro -tietokoneita. Kyseessä ovat seuraajat vuoden 2021 syksyllä julkaistuille 14 ja 16 tuuman MacBook Pro -tietokoneille, joissa nähtiin M1 Pro- sekä M1 Max -järjestelmäpiirit.

Vuoden 2021 julkaisu oli Applelle merkittävät uusien ARM-järjestelmäpiirien sekä MacBook Pro -tietokoneen uudistetun muotoilun myötä, mutta nyt Apple on julkaissut koneet ilman erillistä ilmoitusta tai julkaisutilaisuutta. Ulkoisesti nyt julkistetuissa MacBook Pro -tietokoneissa ei ole eroavaisuuksia ensimmäisen sukupolven koneisiin.

Apple kertoo, että MacBook Pro -kannettavat tarjoavat parhaimmillaan jopa 22 tunnin akunkeston. Tietokoneissa on myös tuki tuoreimmalle Wi-Fi 6E -yhteydelle. Yhteys on Applen mukaan kaksi kertaa aiempaa nopeampi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

M2 Pro -järjestelmäpiirilliseen MacBook Pro -tietokoneeseen on saatavilla korkeintaan 32 gigatavua RAM-muistia, jonka väylänopeus on 200 gigatavua sekunnissa. M2 Max -järjestelmäpiirillä varustettuun MacBook Pro -tietokoneeseen on saatavilla parhaimmillaan jopa 96 gigatavua RAM-muistia. Muistiväylän nopeus kasvaa M2 Max -järjestelmäpiirin kanssa 400 gigatavuun sekunnissa. Tallennustilaa koneisiin saa parhaimmillaan 8 teratavua. Lisää uusista M2 Pro sekä M2 Max -järjestelmäpiireistä voit lukea täältä.

14,2 tuumaisessa MacBook Prossa on 3023 x 1964 pikselin tarkkuuteen yltävä XDR-näyttö, joka tukee edeltäjän tavoin 120 hertsin virkistystaajuutta. Pikseleitä on tuumaa kohden 254.

16,2 tuuman kokoinen MacBook Pro tarjoaa 3456 x 2234 pikselin tarkkuuteen yltävän XDR-näytön, joka myös tukee edeltäjänsä tavoin 120 hertsin virkistystaajuutta. Pikseleitä on tuumaa kohden 254.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Molemmat paneelit kykenevät näyttämään miljardi väriä ja näytöissä on laaja P3-väriskaala sekä 1 000 000:1-kontrastisuhde. Molemmat paneelit tukevat myös Applen True Tone -teknologiaa.

Akun koko 14 tuuman MacBook Prossa on 70 wattituntia ja akunkestoksi luvataan 18 tuntia elokuvien toistoa Apple TV -palvelun kautta ja 12 tunnin langatonta netin käyttöä. Suuremmassa 16 tuuman MacBook Pro -tietokoneessa on 100 wattitunnin akku, jolla kyetään toistamaan elokuvia Apple TV -palvelusta jopa 22 tuntia. Langatonta netin käyttöä kone jaksaa Applen mukaan 15 tuntia.

Koneisiin pystyy liittämään HDMI-portin kautta jopa 8K-tarkkuuteen yltävän näytön. HDMI-portin lisäksi koneista löytyy SDXC-korttipaikka, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, MagSafe 3 -portti koneen lataamiseen sekä kolme Thunderbolt 4 -porttia, jotka kykenevät siirtämään dataa 40 gigatavua sekunnissa.

14 tuuman MacBook Pron mukana toimitetaan 67 watin virtalähde, mikäli valitsee 10-ytimisellä M2 Pro -järjestelmäpiirillä varustetun koneen. 96 watin lataustehoon kykenevä laturi puolestaan toimitetaan, mikäli valitsee 12-ytimisellä M2 Pro- tai M2 Max -järjestelmäpiirillä varustetun tietokoneen. 16 tuuman MacBook Pron mukana tulee 140 watin laturi riippumatta siitä minkä järjestelmäpiirin valitsee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden 14 tuuman MacBook Pron saa Suomessa itselleen edullisimmillaan 2 529 eurolla, kun 16 tuuman MacBook Prosta saa maksaa edullisimmillaan 3 129 euroa. Hinnat ovat nousseet edeltäjien lähtöhinnoista jonkin verran. Alkuperäinen 14 tuuman MacBook Pro maksoi 2 349 ja 16 tuumainen MacBook Pro puolestaan 2 849 euroa.

Apple julkaisi myös uudet Mac Mini -tietokoneet

Kannettavien rinnalla Apple on listannut kauppaansa uuden Mac Mini -tietokoneen. Tietokone on ostettavissa M2- tai M2 Pro -järjestelmäpiireillä varustettuna. Ulkoisesti koneet ovat säilyneet edeltäjiensä kaltaisena. Mac Minin lähtöhinta on 749 euroa ja siinä on Applen viime vuonna esittelemä M2-järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiiri on kahdeksan ytiminen. Piirin näytönohjaimessa on puolestaan 10 ydintä.

Applen mukaan M2 Prolla varustettu Mac mini on alkuperäisellä M1-järjestelmäpiirillä varustettua Mac miniä jopa 4,2 kertaa nopeampi ProRes-videon transkoodauksessa Final Cut Pro -editointisovelluksessa, 2,5 kertaa nopeampi graafisessasuorituskyvyssä Affinity Photo -editointiohjelmalla. Resident Evil Village -pelissä suorituskyky on jopa 2,8 kertaa parempi.

M2-järjestelmpiirillä varustettuun Mac Miniin saa parhaimmillaan 2 teratavua tallennustilaa sekä 24 gigatavua RAM-muistia. M2 Pro -järjestelmäpiirillä varustettuun Mac Miniin saa puolestaan jopa 8 teratavua tallennustilaa sekä 32 gigatavua RAM-muistia.

Edullisimmassa Mac Mini -koneessa on kaksi Thunderbolt 4 -porttia ja kaksi USB-A-porttia. M2 Pro -järjestelmäpiirillä varustetussa mallissa Thunderbolt 4 -portteja on neljä. Muuten liitännät ovat kaikissa malleissa samat, eli koneessa on paikka virtakaapelille, Ethernet-kaapelille ja HDMI-kaapelille, jolla koneeseen ydistetään näyttö. Koneesta löytyy 3.5 millimetrin kuulokeliitin.

Mac Minin saa itselleen edullisimmillaan 749 eurolla. Perusmallissa on M2-järjestelmäpiiri, 256 gigatavua tallennustilaa sekä 8 gigatavua RAM-muistia. M2 Pro -järjestelmäpiirillä varustetun Mac Minin saa ostettua edullisimmillaan 1599 eurolla.

Lähde: Apple (1), (2)

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple