Apple julkaisi uudet iPhone 14 -sarjan älypuhelimet kuukausi sitten järjestetyssä julkaisutilaisuudessa. Saataville tuli iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max. Nyt Nikkei Asia -niminen sivusto on kertonut minkä verran huippumalli iPhone 14 Pro Max -puhelimen valmistus on kustantanut Applelle.
Raportin mukaan iPhone 14 Pro Maxin valmistuskustannukset kasvoivat jopa 20 prosenttia verrattuna iPhone 13 Pro Max -älypuhelimeen. Uuden sukupolven älypuhelimen valmistus on siis kustantanut Applelle 501 dollaria, kun edeltäjän valmistaminen kustansi yhtiölle 461 dollaria. Suurin syy kasvaneille kustannuksille on uusi A16 Bionic -järjestelmäpiiri, jonka valmistaminen on yksinään kustantanut jopa 110 dollaria.
Applen iPhone Pro Max -mallien valmistaminen on kustantanut Applelle tähän asti vuodesta 2018 vaihtelevasti noin 400-450 dollaria. Yksittäinen hyppy ylöspäin on siis suuri. Taustalla on varmasti koko vuoden kasvanut inflaatio ja tavarantoimittajien ongelmat tuotantoketjuissa. Apple saanee pienemmästä katteesta johtuen osumaa iPhone-puhelimien myynnistä tuleviin voittoihin. Euroopan kasvaneet hinnat selittyvät heikolla euron suhteella dollariin.
Nikkei Asian mukaan A16 Bionic -järjestelmäpiiri on maksanut Applelle jopa 2,4 kertaa enemmän, kuin edeltäjä A15 Bionic -järjestelmäpiiri. Toinen syy hintojen nousulle on Sonyn CMOS-sensori, jonka hinta on sivuston mukaan kohonnut jopa 50 prosenttia. Toki sensorin koko Applen puhelimissa on 30 prosenttia suurempi kuin aiemmin. Kustannus sensorille on arviolta noin 15 dollaria.
iPhone 14 -sarjan laitteiden komponenttikustannuksista lähes kolmasosa tulee yhdysvaltalaisyritysten toimittamista komponenteista. Yhdysvaltalaisten komponenttien määrä on kasvanut noin 10 prosenttia viime vuoteen ja iPhone 13 -sarjan älypuhelimiin verrattuna. Toiseksi suurin komponenttitoimittaja on Etelä-Korea, sillä Apple saa esimerkiksi iPhone 14 Pro -mallien näytöt Samsungilta. Kasvua yhdysvaltalaiskomponenteille selittää se, että nykyisin Apple kehittää ja suunnittelee itse esimerkiksi laitteisiin tulevat järjestelmäpiirit.
Kiinan osuus komponenttien toimittajana on kutistunut aiempaan verrattuna, sillä Apple haluaa rajoittaa riippuvuutta Aasian markkinoista. Aiemmat raportit kertovat, että komponenttien lisäksi myös laitteiden kokoonpanot ovat siirtymässä pois Kiinasta.
Lähde: Nikkei Asia, Gsmarena