AppleiOSYleinen

Apple julkaisi iOS 13 -päivityksen – iPhone-puhelimille tulossa vihdoin tumma teema

iOS 13 tumma tila

Apple on julkaissut kehittäjätapahtumassaan uuden iOS 13 -päivityksen, joka tuo tullessaan suuria uudistuksia iPhone-puhelimiin. Uusi päivitys on tulossa tarjolle kuitenkin virallisesti vasta syksyllä yhdessä uusien iPhone-puhelimien kanssa.

Yksi suurimmista iOS 13 -päivityksen uudistuksista on tumma teema, jota on huhuttu Applen käyttöjärjestelmään jo hyvä tovi. Yleisesti Applen käyttöjärjestelmien yleisilme on ollut vaalea ja nyt tumma teema tuo halukkaille mahdollisuuden päästä eroon vaaleasta teemasta. Tumma teema toimii käyttöliittymän lisäksi myös kaikissa Applen oletussovelluksissa. Kolmannen osapuolen sovelluksien kehittäjät voivat optimoida sovelluksensa tummalle teemalle ja se voidaan aktivoida päälle muun muassa auringonlaskun aikaan tai käyttäjän mieltymyksen mukaan. OLED-näyttöisissä iPhone-puhelimissa tumman tilan käyttäminen voi myös pidentää akun käyttöikää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päivitys on monessa tilanteessa entistä nopeampi.

iOS 13 -päivityksen mukana tulee myös parannuksia suorituskykyyn ja Applen mukaan iOS 13 on monessa tilanteessa nopeampi kuin edeltäjänsä. Muun muassa kasvojentunnistus on 30 prosenttia nopeampi ja sovellukset aukeavat kaksi kertaa nopeammin. Sovelluksien kerrotaan myös olevan uudenlaisen pakkaustavan ansiosta 50 prosenttia pienempiä ja päivityksien 60 prosenttia pienempiä, joiden luvataan nopeuttavan toimintaa.

Uusittu näppäimistö.

Yksi tärkeistä muutoksista päivityksessä on tullut näppäimistöön ja nyt Applen oma näppäimistö tukee pyyhkäisykirjoittamista. Apple on myös parantanut yksityisyyttä ja sovelluksille voi antaa mahdollisuuden nähdä käyttäjän sijainnin vain kertaluontoisesti. iOS 13 osaa myös antaa taustaseurantahälytyksiä, joiden avulla käyttäjä voi saada lisätietoja siitä, miten sovellukset käyttävät sijaintia.

Apple tuo omiin sovelluksiinsa myös muutamia mukavia päivityksiä. Esimerkiksi karttasovellus saa uusitun käyttöliittymän, jonka alareunassa on kaikki tarvittavat toiminnallisuudet. Kartoissa on myös ”Look Around” ominaisuus, joka on Applen versio Googlen Street View -näkymästä. Yhdysvalloissa Applen karttoihin pitäisi tulla kokonaan uusi kartta, joka sisältää nykyistä tarkempia tietoja.

iOS 13 Memojit.

Viesti-sovelluksessa on nyt mahdollista lisätä oma nimi sekä Memoji, joiden avulla tuntemattomat ihmiset tietävät tarkemmin kuka olet. Memojit ovat myös nyt kustomoitavampia, jonka lisäksi Apple julkaisi Memoji-tarrat. Niitä on mahdollista käyttää myös monissa sovelluksissa, sillä ne ovat integroituna näppäimistöön. Memoji-tarrojen kerrotaan toimivan kaikilla A9-järjestelmäpiiriin perustuvissa laitteissa ja Memoji-animaatiot rajoittuvat vain laitteisiin, joissa on FaceID-järjestelmä.

iOS 13 kuvat-sovellus.

Kuvat-sovellukseen iOS 13 tuo pitkälti uusitun käyttöliittymän. Sovelluksessa on oletusvalokuvanäkymä, jossa ei ole päällekkäisyyksiä Applen koneoppimisalgoritmien ansiosta. Kuvat-sovelluksessa myös videot ja Live Photos -kuvat toistuvat selatessa albumeja, joita on iOS 13 pystyy nyt luomaan muun muassa päivä-, kuukausi- ja vuosijärjestykseen. Valokuvien muokkausnäkymää on myös hieman päivitetty ja nyt monet kuvienmuokkausasetukset ovat saatavilla myös videoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Siriin Apple on tehnyt myös pieniä päivityksiä ja yksi huomattavin on Sirin paremmalta kuulostava ääni, joka on vähemmän robottimainen. AirPod-kuulokkeita käyttäessä Siri pystyy nyt lukemaan ääneen saapuneet viestit ja viesteihin voidaan vastata myös äänellä. Siri osaa lisäksi toistaa radiota yli 100 000 radioasemalta ympäri maailmaa.

Siri sai uuden äänen.

Pieniä päivityksiä Apple on tehnyt myös lukuisiin muihin osa-alueisiin, sillä esimerkiksi Muistutukset- ja kalenterisovellus ovat saaneet uuden ulkoasun sekä CarPlay päivittyi merkittäväksi. Tiedostot-sovellus voi jakaa kansioita iCloudiin ja sovelluksen kautta voidaan hakea tiedostoja muistikortilta tai muistitikulta.

iOS 13 tulee virallisesti jakoon vasta syksyllä, mutta rekisteröityneet kehittäjät pääsevät päivityksen esiversioon käsiksi jo nyt. Julkinen beetaversio on tulossa halukkaiden ulottuville myöhemmin tässä kuussa. iOS 13 on tarkoitettu ainoastaan iPhone- ja iPod -laitteille, sillä iPad-laitteet saivat oman käyttöjärjestelmän, jota kutsutaan nyt nimellä iPadOS.

Kuvaeditori

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple