AppleiPadOSYleinen

iPad-tabletit saivat oman iPadOS-käyttöjärjestelmän – Mukana useita uusia ominaisuuksia

Apple on esitellyt kehittäjätapahtumassaan myös uuden iPadOS-käyttöjärjestelmän, joka on tarkoitettu nimensä mukaisesti ainoastaan iPad-tableteille, aikaisemman iOS-käyttöjärjestelmän sijasta. Uusi iPadOS on tarkoitettu ainoastaan tableteille ja se tarjoaa useita uusia ominaisuuksia, joista suurin osa keskittyy tuottavuuteen.

Yksi kosmeettisista uudistuksista on aloitusnäytöllä tiheämmin olevat sovelluskuvakkeet sekä aloitusnäyttö tukee myös widgettejä. Käyttöliittymässä on otettu paremmin huomioon myös yleisesti suurempi näyttö, sillä sovelluksia voidaan nyt avata ikkunatilassa ja jaetussa näytössä on mahdollista käyttää samanaikaisesti kahta sovellusta rinnakkain. Lisäksi iPadOS sisältää myös muutamia uusia eleitä, jotka parantavat ohjattavuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päivityksen myötä myös iPad-laitteet pystyvät lukemaan uusitun Tiedostot-sovelluksena avulla USB-levyn tai muistikortin tiedostoja. iPadOS tukee myös ZIP-tiedostojen pakkaamista sekä purkamista. Safari-selainta on myös optimoitu tuottavampaan suuntaan. Safari saa iPadOS:ssa erillisen lataushallinnan, 30 näppäimistöoiketietä sekä muun muassa uusitun välilehtien hallinnan. Apple haluaa tuoda iPad-laitteilla Safarin lähemmäksi tietokoneiden selainta.

iPadOS tuo mukaan myös kolmen sormen eleitä tekstin kopioimiseen ja liittämiseen. Esimerkiksi edellisen toiminnon peruuttaminen tapahtuu pyyhkäisemällä kolmella sormella. Myös Apple Pencil on saanut hieman päivitystä ja päivityksen jälkeen kynän latenssi pienenee 20 millisekunnista 9 millisekuntiin. Apple Pencil -kynän työkalupalettia on myös laajennettu ja se on tarjolla myös kolmannen osapuolen sovelluksissa. iPadOS tukee myöskin erilaisia fontteja.

Apple julkaisee iPadOS:n lopullisesti vasta syksyllä useille iPad-laitteille. Päivitys tulee saataville iPad Air 2 -tabletista uudemmille laitteille, joten kokkonaisuudessaan päivityksen saavat laitteet ovat: 12.9 tuuman iPad Pro, 11 tuuman iPad Pro, 10.5 tuuman iPad Pro, 9.7 tuuman iPad Pro, iPad (6. sukupolvi), iPad (5. sukupolvi), iPad mini (5. sukupolvi), iPad mini 4, iPad Air (3. sukupolvi), iPad Air 2. Rekisteröityneet sovelluskehittäjä pääsevät päivitykseen jo käsiksi, mutta julkinen beetaversio julkaistaan myöhemmin kesäkuussa.

Uusittu tiedostot-sovellus.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple