AppleYleinen

Applelta kutsut – Uudet mac-tietokoneet julkaistaan 27.10

uusi-macbook-pro

Martin Hajek:n visioima kosketusnäppäimistö uusissa Macbook Pro -kannettavissa

Apple on eilen lähettänyt lehdistölle kutsut ensi viikon torstaille 27.lokakuuta järjestettävään julkaisutilaisuuteen. Tilaisuus on kutsussa nimetty ytimekkäästi ”Hello Again” -sloganilla. Tilaisuuden suurin anti on odotetusti keskittynyt vahvasti Applen tietokoneisiin, ja varsinkin kannettavien Macbook Pro -koneiden odotetaan saavan päivityksen. Tämä olisi ensimmäinen suuri päivitys Macbook Pro -sarjaan neljään vuoteen.

Applen tilaisuus järjestetään yrityksen omalla pääkonttorilla Cupertinossa Applelle tyypilliseen tapaan klo 10 paikallista aikaa, eli klo 20 Suomen aikaa. Tilaisuus on luultavasti viimeinen Applen vanhalla campuksella, kunnes yritys siirtyy uuteen avaruusalusta muistuttavaan uuteen pääkonttoriin ensi vuoden aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tilaisuudesta on huhuttu jo pitkään, ja nyt varmistettu 27.lokakuuta päivämäärä on ollut huhuissa pitkään, ja siihen saatiin vahvistusta kun Apple päätti siirtää neljännesvuoden tuloskatsauksensa paria päivää aikaisemmaksi ”tuplabookkauksen” takia. Apple ei luultavasti halunnut järjestää molempia tilaisuksia saman päivän aikana.

Macbook Pro -sarja on siis saamassa ensimmäisen isomman päivityksensä neljään vuoteen ja uusiin Pro-tason kannettaviin odotellaankin suhteellisen isoja muutoksia. Suurimpina muutoksina on huhuissa liikkunut näppäimistön yläpuolelle sijoitettavaa kosketusnäppäinriviä, joka lisäisi kannettaviin uudet tilanteen mukaan vaihtuvat näppäimet. Rivin näppäimet voisivat siis muuttua näytöllä olevan sovelluksen mukaan, esimerkiksi jos käyttäjällä on iTunes auki niin kosketusnäppäinriviin voisi tulla musiikinohjaamista varten tarkoitetut näppäimet. Rivistö voisi myös osittain korvata macOS -käyttöjärjestelmän ylälaidassa olevan menu-palkin.

Muita uudistuksia on mahdollisesti TouchID -sormenjälkilukijan saapuminen myös kannettaviin, jota on käyttäjien osalta toivottu siitä asti, kun sormenjälkilukijat tulivat iPhone- ja iPad -laitteisiin. Muilta osin Apple näyttäisi jatkavan normaalilla linjalla, eli uudet Macbook Pro -kannettavat olisivat entisiä ohuempia ja kevyempiä. Liitäntöjen osalta voidaan nähdä toinen iso uudistus, kun huhuissa on liikkunut tietoja, että Apple olisi poistamassa koneista normaalin USB-A -tyyppisen portin ja korvaamassa laitteen kaikki liitäntäportit USB-C -pohjaisilla liittimillä. Myös Applen kannettavissa käyttämä MagSafe -latausliitin olisi viimeisten huhujen perusteella poistumassa, ja laitteen lataus hoidettaisiin, uuden Macbook -sarjan tavoin, USB-C -liittimellä. Uudet USB-C liitännät tukisivat myös Thunderbolt 3:a, jonka avulla yhteen liitäntään voitaisiin kytkeä ketjuttamalla useampia laitteita, esimerkiksi näyttöjä.

Uuden Macbook Pro -koneen rakenne. Kuva: Cult of Mac

Uuden Macbook Pro -koneen rakenne. Kuva: Cult of Mac

Macbook Pro -uudistuksen lisäksi uusia versioita odotetaan myös Macbook Air, sekä Macbook -koneista. Huhujen perusteella Apple saattaisi lopettaa Macbook Airin valmistamisen 11″ näyttökoossa, mutta Mark Gurmanin mukaan tämä tuskin pitää paikkaansa. Mahdollisesti myös muut Applen koneet, kuten iMac sekä Mac Pro -sarjat tulisivat saamaan pieniä sisäisiä muutoksia, lähinnä prossessorin ja muistikapasiteetin osalta. Applen uskotaan käyttävän uusia Intelin Kaby Lake -sarjan prosessoreita uusissa laitteissaan, joiden virrankäyttö on saatu jälleen pienennettyä, mutta tehoja on samalla myös saatu kasvatettua.

Applen koneiden lisäksi uudistuksia saatetaan nähdä myös Applen valmistamassa näytössä. Applen vanhan Thunderbolt Displayn myynti lopetettiin alkuvuodesta ja uutta versiota on odotettu siitä asti. Applen uskotaan julkistavan uuden 5K Thunderbolt Displayn myös ensi viikon tilaisuudessa.

Juha Uotila
33-vuotias mobiliilaitteista ja teknologiasta kiinnostunut helsinkiläinen. Juha on jo pidemmän aikaa kirjoitellut kokemuksiaan laitteista aluksi omiin blogeihinsa, ja tämän jälkeen englantilaiselle MobileTechTalk -sivustolle. Muutaman vuoden jälkeen oli kuitenkin aika palata omille juurille, ja jatkossa Juhan kirjoitukset löytyvät täältä SuomiMobiilista. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple