AppleYleinen

Applen tulevan A16-järjestelmäpiirin suorituskyvystä spekulaatioita – näin paljon iPhone 14 Prossa voisi olla tehoa

iPhone 13 Pro Max

Huhut ja spekulaatiot Applen tulevista iPhone 14 -sarjalaisista kiihtyvät mitä lähemmäksi syyskuuta edetään. Tänä vuonna Apple tulee tekemään uudistuksen älypuhelimiensa suhteen, sillä näyttäisi vahvasti siltä, että Apple on muuttamassa strategiaansa suuntaan, jossa vain Pro-mallit saavat jatkossa uudemman järjestelmäpiirin, kun iPhone-perusmallit jatkaisivat edellisvuoden piirillä.

Macworld on pureutunut artikkelissaan tulevaan A16-järjestelmäpiiriin ja pohtinut sitä, kuinka paljon nopeampi piiri voisi edeltäjäänsä verrattuna olla. Applen A16-järjestelmäpiiri tullaan todennäköisesti valmistamaan Taiwanilaisen TSMC:n N4P-valmistusporosessilla, joka on paranneltu versio N5P-valmistusprosessista. N4P-valmistusprosessi ei ole kuitenkaan kokonaan uusi valmistusprosessi, sillä kyseessä olisi TSMC:n kolmannen sukupolven 5 nanometrin valmistusprosessi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uudessa A16-järjestelmäpiirissä voisi olla noin 3-5 miljardia transistoria enemmän, kuin A15-järjestelmäpiirissä, joka tarkoittaisi noin 18-20 miljardia transistoria aiemman noin 15 miljardin transistorin sijaan. Kun yhdistetään transistorimäärän kasvu ja saman valmistusprosessin käyttö, niin tuleva A16-järjestelmäpiiri saattaa olla fyysisesti hieman suurempi kuin viime vuoden A15-järjestelmäpiiri.

Apple saattaa vaihtaa suorittimen ARMv8-arkkitehtuurin päivitettyyn Armv9-arkkitehtuuriin, joka mahdollistaisi esimerkiksi Cortex-A715- ja X3-ydinten käyttämisen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uus-vanhalla valmistusprosessilla valmistettu järjestelmäpiiri voisi olla laskentatehoiltaan noin 15 prosenttia suorituskykyisempi, kuin A15 järjestelmäpiiri. Graafinen suorituskyky voisi parantua 25-30 prosentilla.

Apple saattaa olla vaihtamassa uusiin iPhone-puhelimiin RAM-muistin vanhemmasta LPDDR4X-tekniikasta uuteen LPDDR5-tekniikkaan, joka mahdollistaisi noin 50 prosenttia enemmän kaistanleveyttä, sekä pienemmän virrankulutuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka iPhone 14 -perusmalli tuleekin samaan saman A15-järjestelmäpiirin, kuin iPhone 13 -malleissa, niin suorituskyky todennäköisesti kasvaa edellisvuoden perusmalleihin verrattuna, sillä Apple käytti iPhone 13 -mallien järjestelmäpiireissä pro-malleista poiketen 5 grafiikkaytimen sijaan 4 grafiikkaydintä. Tänä vuonna iPhone 14-perusmalli saa todennäköisesti tuon paremman A15-järjestelmäpiirin, joka nostaisin samalla RAM-muistin määrän 4 gigatavusta 6 gigatavuun.

Applen oman modeemisuunnittelun edelleen tökkiessä, uusissa iPhone 14 Pro -malleissa tullaan todennäköisesti näkemään Qualcommin Snapdragon X65-modeemi. Varmuutta ei ole uusiiko Apple myös perusmallien modeemit.

Lähde: Gsmarena, Macworld

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple