AppleArvostelutYleinen

Arvostelussa Apple iPhone 12 Pro – loistava suorituskyky ja miellyttävä muotoilu

Apple iPhone 12 Pro

Applen uudet iPhone 12 -malliston älypuhelimet ovat nyt markkinoilla kokonaisuudessaan ja on aika tutustua uutuuspuhelimiin myös SuomiMobiilin arvostelujen muodossa. Tällä kertaa tutustutaan iPhone 12 Prohon, joka on toinen malliston kärkimalleista. Myöhemmin erillisessä arvostelussa tulemme tutustumaan myös edullisempaan iPhone 12 -malliin.

iPhone 12 Pron yksi kohokohdista on uusittu ulkoinen toteutus, joka on reunoiltaan tasaisempi sekä kulmikkaampi. Lisäksi puhelimessa laadukas OLED-näyttöpaneeli, Applen tuorein A14 Bionic -järjestelmäpiiri sekä 12 megapikselin kolmoiskamera. Apple on varustellut puhelimen myös uudella LiDAR-anturilla, MagSafe-tekniikalla sekä muutamilla muilla uudistuksilla. iPhone 12 Pro ei kuitenkaan ole missään nimessä edullinen puhelin, sillä hinnat alkavat 1179 eurosta.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Applen uuteen iPhone 12 Pro -puhelimeen kahden viikon testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä uusittuun iOS 14 -käyttöjärjestelmään. Lisäksi toteutimme iPhone 12 Prolle tutun pakkastestin sekä tutkimme, kuinka nopeasti akku saadaan ladattua tyhjästä täyteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 12 Pro (A2407)
Mitat: 146.7 x 71.5 x 7.4 mm
Paino: 189 g
Rakenne: ruostumaton teräskehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.1 tuumaa Super Retina XDR (2532 x 1170) / OLED / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10
Suoritin: 6-ytiminen Apple A14 Bionic (4-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia / 128/256/512 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.6 / 26 mm / 1.4 µm / OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP telekamera (f/2.0 / 52 mm / 1.0 µm / 1/3.4" / PDAF / OIS / 2x optinen Zoom) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 13 mm / 1/3.6") + LiDAR-skanneri (3D ToF) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/2.2 / 23 mm / 1/3.6")
Akku: 2815 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 14.2
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 18W pikalataus (ei mukana) / langaton lataus
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: grafiitti / hopea / kulta / tyynenmerensininen
Hinta: 1179 € (6 + 128 Gt) / 1299 € (6 + 256 Gt) / 1529 € (6 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Apple iPhone 12 Pron myyntipakkauksen sisältö.

iPhone 12 Pro on ensimmäisiä Applen puhelimia, jossa on täysin uusittu myyntipakkaus. Pakkaus on selvästi aikaisempaa pienempi, sillä Apple on poistanut paketista laturin ja kuulokkeet. Muutoksesta voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin laturin puuttuminen herättää kummastusta. Yksi perustelu laturin poisjäämiselle on se, että latureita löytyy jo kaikilta. Apple on kuitenkin muokannut iPhone 12 Prossa latauskaapelia niin, että siinä on USB-C-liitin toisessa päässä, eikä tuttu USB-A. Eli joka tapauksessa iPhone 12 Pron ostajan on ostettava myös USB-C-liittimellä varusteltu laturi, jos sellaista ei vielä ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti myyntipakkaus on iPhone 12 Pron kohdalla musta, mutta päälipuolta koristaa täysikokoinen kuva itse puhelimesta. Paketin reunoilla on iPhone- ja Apple -logot, joten puhelimesta ei voi erehtyä. Pakkauksen takaosassa on listattuna paketin sisältö, puhelimen malli, väri- ja muistivariantti sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen sisällä on vain muoveihin piilotettu iPhone 12 Pro, Lighting–USB-C-latauskaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, Apple-tarra ja pikakäyttöopas.

Kokonaisuudessaan myyntipakkaus on mukavan kompakti, eikä vie yhtä paljoa tilaa kuin aikaisemmin. Sisältö on hieman niukka verrattuna siihen mitä kilpailijat tarjoavat puhelimiensa mukana. Applella on kuitenkin myyntipakkauksen pienenemisessä taustalla loistava idea, eli hiilijalanjäljen pienentäminen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti iPhone 12 Prossa on paljon tuttua, mutta samalla myös paljon uutta, sillä Apple on uudistanut hieman puhelimen kehyksen toteutusta. iPhone 12 Pro koostuu tuttuun tapaan ruostumattomasta teräksestä sekä lasipinnoista. Puhelin on siis jälleen kerran erittäin laadukas ja mukana on myös tuttuun tyyliin IP68-luokitus.

Apple tarjoaa iPhone 12 Prota yhteensä neljässä väriversiossa, jotka ovat perinteiset grafiitti, hopea, kulta sekä tyynenmerensininen. Testiin saatu versio oli perinteinen grafiitti, joka on varsin tummanharmaa. Malliston uusin väriversio on tyynenmerensininen, jota ei ole aikaisemmin Applen älypuhelimissa nähty.

Käsituntumalta iPhone 12 Pro on totuttua kulmikkaampi, sillä Apple on uudistanut uutuuspuhelimissa kehyksen, joka on nyt kauttaaltaan tasainen. iPhone 12 Prohon on saatu siis hieman tuntumaa Applen vuosien takaisista puhelimista, joissa oli myös tasaiset kyljet. Vielä viime vuonna iPhone 11 -malleissa oli pyöristetyt kyljet, joista ainakin henkilökohtaisesti tykkäsin enemmän kuin nykyisistä tasaisista kyljistä, koska käsituntuma ei ole enää yhtä viimeistelty ja pyöristetty. Pakko kuitenkin todeta, että uudet tasaiset kyljet ovat tyylikkäät ja tekevät mukavaa eroavaisuutta verrattuna moniin kilpailijoiden laitteisiin.

Apple hyödyntää iPhone 12 Pron takaosassa mattapintaista lasia sekä etuosassa on tuttu musta lasi. Mattapinta on omaan mieleeni, sillä se ei kerää kiiltävän lasin tapaisesti yhtä paljoa sormenjälkiä tai naarmuja. Mattapinta tuntuu myös kädessä pidettäessä erinomaiselta ja jokseenkin jopa pehmeältä. Testijakson aikana oli havaittavissa, että erityisen herkkä pienille pintanaarmuille oli etuosan lasipinta, johon tuli jo heti ensimmäisenä päivänä pieniä naarmuja. Näyttö on siis hyvä suojata jonkinlaisella panssarilasilla tai kalvolla, jos sen haluaa pysyvän naarmuttomana pidempään.

iPhone 12 Pron ulkoisen toteutuksen keskiössä on uusi Ceramic Shield -lasi, jota Apple hyödyntää puhelimen etuosassa. Ceramic Shield on tehty yhteistyössä Corningin kanssa, ja yksinkertaisesti lasiin on lisätty mikroskooppisia keraamisia kiteitä, jotka tekevät lasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän. Applen mukaan Ceramic Shield on jopa neljä kertaa kestävämpi pudotuksissa kuin perinteinen lasi, mutta tätä ei testijakson aikana viitsitty testata. Kestävyys on siis ainoastaan parempi niissä tilanteissa, kun puhelin putoaa, mutta Ceramic Shield ei takaa parempaa naarmujen kestävyyttä. iPhone 12 Pron etulasi naarmuuntuu siis aivan normaaliin tapaan.

Puhelimen kehykset on kiillotettu kiiltäviksi, mikä jakaa hieman mietteitä. Toki kiiltävä näyttää aina premiumilta ja tuo esille paremmin ruostumatonta terästä. Valitettavasti kiiltävät kehykset eivät pysy puhtaina, vaan ne ovat saman tien käteen otettaessa likaiset, täynnä sormenjälkiä ja myös tuntuvat erittäin likaisilta. Lisäksi kiiltävät kehykset eivät puhdistu kovin helposti, mikä on selvä miinuspuoli iPhone 12 Prossa.

iPhone 12 Pro on siis erittäin laadukas puhelin, mikä näkyy myös rakenteessa yleisestikin. Ulkoisesti ei ole havaittavissa yhtäkään häiritsevää saumakohtaa, vaan Apple on onnistunut yhdistämään tasaiset lasipinnat teräsrunkoon loistavasti. Apple on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 146,7 x 71,5 x 7,4 millimetriä ja painoksi 198 grammaa. Kooltaan puhelin on varsin normaalin älypuhelimen mitoissa, eikä painoakaan ole liikaa, vaikka Apple hyödyntää erittäin laadukkaita materiaaleja. iPhone 12 Pro on myös luonnollisesti erittäin jämäkkä, eikä se päästele mitään natinoita tai anna periksi sitä hieman käsien välissä taivuteltaessa.

Apple on toteuttanut iPhone 12 Prosta myös tuttuun tyyliin kokonaan IP68-luokituksen mukaisesti veden- ja pölynkestävä. Tämä tarkoittaa siis, että iPhone 12 Pro kestää vettä 6 metrin enimmäissyvyydessä korkeintaan 30 minuutin ajan. IP68-luokitus antaa käyttäjälle mahdollisuuden käyttää puhelinta vesisateessa, uima-altaalla tai vaikkapa tiputtaa vessanpönttöön niin, ettei laite ota siitä nokkiinsa. Toki on huomattava se tosiasia, että takuu ei silti kata mitään nesteen aiheuttamia vahinkoja, minkä lisäksi vedenkestävä pinnoite saattaa kulua ajan kanssa heikommaksi. Eli täysin omalla vastuulla myös iPhone 12 Pro kannattaa altistaa vedelle.

iPhone 12 Pro on etuosaltaan kuin viime vuoden iPhone 11 Pro, eikä muutoksia tämänkään osalta ole suuremmin havaittavissa. Etuosassa valtaa pitää näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 86 prosenttia, mikä on todella hyvä suoritus. Näyttöä kiertää kauttaaltaan muutaman millimetrin paksuinen musta kaistale, mutta näytön yläreunaan on jouduttu jälleen tekemään leveä loviratkaisu, johon on saatu upotettua monenlaista tekniikkaa. Lovesta löytyy muun muassa puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, etukamera, Face ID -sensoreita sekä erillinen 3D ToF -sensori.

Takaosaltaan iPhone 12 Pro on pitkälti kuin edeltäjänsä, sillä kovin paljoa muutoksia ei ole tullut. Apple luottaa edelleen vasemmassa yläkulmassa olevaan neliömäiseen kamera-alueeseen, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kamera-alueeseen on asetettuna kolme kamerasensoria, kaksois-LED-salamavalo, mikrofoni sekä uusi LiDAR-sensori. Kameroiden reunat ovat yllättävän terävät ja ainakin itse huomasin niiden tuottavan helposti naarmuja muihin lasipintoihin, joten kameroiden kanssa kannattaa olla varovainen. Puhelimen takaosassa on vielä myös Applen perinteinen puoliksi syöty omenalogo.

iPhone 12 Pron oikeaan kylkeen on saatu tuttuun Applen tyyliin ainoastaan virtapainike, kun taasen vasemmassa kyljessä äänenvoimakkuuspainikkeet sekä tilakytkin. Painikkeet on valmistettu muun kehyksen tapaisesti ruostumattomasta teräksestä, ja niiden tuntuma sekä vaste ovat hyvät. Henkilökohtaisesti tykkään Applen tavasta tehdä painikkeista varsin leveät, mikä helpottaa niiden käyttöä.

Puhelimen vasemmassa kyljessä on lisäksi SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa ainoastaan yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-kortti on toteutettuna eSIM-muodossa. Laitteen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunassa on kaiutinritilät, joista toisen takana on mikrofoni. Lisäksi alareunassa on Lightning-liitin, jonka molemmilla puolilla on nähtävillä ruuvit.

Näyttö

Näyttö on saanut iPhone 12 Prossa pieniä muutoksia, mutta erityisesti suurin eroavaisuus löytyy koosta verrattuna viime vuoden versioon. Näyttö on kooltaan 6,1 tuumaa, joten kokoa on saatu lisää 0,3 tuumaa. Apple hyödyntää jälleen OLED-tekniikkaa ja näyttö kutsutaan nimellä Super Retina XDR OLED. Tarkkuutta näytöllä on 2532 x 1170 pikseliä, mikä takaa noin 460 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on siis hyvällä tasolla, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin ole mahdollista.

Apple luottaa näytössä myös 19,5:9-kuvasuhteeseen ja näytön yläreunassa on nykymittapuulla jo jättimäinen lovitoteutus, joka ei ole kovin suuresti pienentynyt edeltäjäversioihin verrattaessa. iPhone 12 Pron näyttö on varusteltu huippuluokan tapaisesti myös HDR10-tuella ja 1200 nitin maksimikirkkaudella. Yleisesti iPhone 12 Pron näyttö on siis pääosin erinomainen ainakin teknisiä ominaisuuksia tutkiessa, mutta selvin heikkous on perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus.

Monet älypuhelinvalmistajat ylpeilevät jo 90, 120 tai 144 hertsin virkistystaajuudella varustelluilla näytöillä, mutta Apple luottaa iPhone 12 Prossa edelleen 60 hertsiin. Tämä tarkoittaa, että näyttö päivittyy 60 kertaa sekunnissa, eikä esimerkiksi 120 kertaa sekunnissa kuin monissa Android-huippupuhelimissa. Aikaisemmin 120 hertsin näytöllä varusteltua puhelinta käytettäneenä siirtyessä Applen 60 hertsin näyttöön huomasi selvästi kuinka vanhanaikainen iPhone 12 Pron näyttö on käyttökokemukseltaan. Näyttö ei ole yhtä sulavannäköinen, mikä on varmasti suurin ero. Toki 60 hertsiin tottuu helposti jälleen parissa viikossa, mutta toisinaan jäi myös kaipaamaan korkeampaa virkistystaajuutta.

Kokonaisuudessaan iPhone 12 Pron näyttö oli miellyttävä käyttää ja se on monilta osin huippuluokkainen. Näytön kirkkaus riittää mainiosti myös kirkkaina päivinä, minkä lisäksi näytön kirkkauden saa tarvittaessa hyvin pieneksi. Näyttö toistaa värit myös oletusasetuksilla miellyttävästi, minkä lisäksi katselukulmat ovat erinomaiset. Leveä lovitoteutus näyttää vahanaikaiselta, mutta sen olemassaololle on myös hyvä syy, joten sen ei ole aivan turhaan viemässä tilaa näytöltä.

Tekniikka ja suorituskyky

Apple on tehnyt muutoksia erityisesti järjestelmäpiiriin, sillä nyt iPhone 12 Pro tarjoaa tuoreimman ja tehokkaimman Applen oman mobiililaitteille suunnatun järjestelmäpiirin. Puhelimen sisältä löytyy Apple A14 Bionic, joka on monella tavalla yksi Applen merkkipaaluista vuoden 2020 aikana. Apple sai kunnian olla ensimmäinen valmistaja, joka käyttää 5 nanometrin prosessilla valmistettu piiriä, minkä lisäksi A14 Bionic sisältää 11,8 miljardia transistoria, mikä on huimat 40 prosenttia enemmän kuin A13 Bionic -piirissä.

A14 Bionic sisältää kuusi ydintä, jossa on kaksi suurta Firestorm-ydintä, jotka ovat kellotettu 3,1 GHz:n taajuudelle. Lisäksi A14 Bionic sisältää neljä pienempää Icestorm-ydintä, jotka toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella, mutta niissä on myös TurboBoost-tuki, jolloin maksimi kellotaajuus voi yltää 3,1 GHz:n tasolle, jos sille on tarvetta. Applen mukaan suorituskyvyn pitäisi olla jopa 50 prosenttia parempi kuin aikaisemmassa A13 Bionic -järjestelmäpiirissä.

Apple hyödyntää A14 Bionic -piirissä myös uusittua neliytimistä grafiikkaprosessoria (GPU), joka takaa myös 50 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn verrattuna viime vuoden iPhoneihin. Apple on laittanut mukaan myös 16-ytimisen NPU:n, joka vastaa puhelimen koneoppimisesta. Apple on kertonut tässä otetun selviä parannuksia ylöspäin, sillä sen mainostetaan lisäävän jopa 70 prosenttia tekoälyn suorituskykyä.

iPhone 12 Pro on varusteltu 6 gigatavun RAM-muistilla, mikä on selvästi vähemmän kuin kilpailevissa Android-puhelimissa. Kilpailijoiden laitteita ei kuitenkaan voi kovin hyvin verrata Applen puhelimiin, sillä jo lähtökohdat ovat hyvin erilaisia. iPhone 12 Prossa 6 gigatavun RAM-muisti riittää erinomaisesti, sillä Apple on pystynyt optimoimaan kaikki komponentit ja ohjelmiston niin, että suorituskyky on loistava. Sisäistä tallennustilaa iPhone 12 Prossa on edullisimmassa versiossa mukavat 128 gigatavua, minkä lisäksi tarjolla ovat myös 256 ja 512 gigatavun variantit. Muistikorttipaikkaa ei iPhone 12 Prosta luonnollisestikään löydy.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi muutamia tärkeimpiä suorituskykytestejä, joissa iPhone 12 Pro loisti erinomaisilla tuloksilla. Suorituskykytestien perusteella Applen kehittämä A14 Bionic -järjestelmäpiiri on tällä hetkellä tehokkain, mitä älypuhelimissa on koskaan nähty. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata iPhone 12 Pron saamia pisteytyksiä viime vuoden iPhone 11 Pro Maxin vastaaviin pisteisiin sekä Android-puolella yhden tehokkaimman, eli OnePlus 8T:n vastaaviin pisteytyksiin.

Testitulokset
Apple iPhone 12 Pro (A14B) Apple iPhone 11 Pro Max (A13B) OnePlus 8T (SD865)
AnTuTu (V8): 578 202 pistettä 490 325 pistettä 577 564 pistettä
Geekbench 5 (single): 1605 pistettä 1343 pistettä 891 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4053 pistettä 3454 pistettä 3107 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5218 pistettä 5133 pistettä 7151 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 6201 pistettä 5917 pistettä 8238 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3355 pistettä 3505 pistettä 4891 pistettä

Jälleen on kuitenkin hyvä todeta, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta laitteen toimivuudesta. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan koville, eikä tilanne vastaa olenkaan perinteisiä käyttötilanteita. Päivittäisessä käytössä iPhone 12 Pron suosituskyky ei ollut ongelma missään kohdassa, vaan kaikki tuntui toimivan sulavasti sekä nopeasti. Toisinaan oli havaittavissa raskaan käytön yhteydessä erikoista lämpenemistä, mutta mistään vakavasta lämpenemisestä ei ollut kyse.

iPhone 12 Pron suorituskyky riittää siis mainiosti esimerkiksi raskaimpiin peleihin sekä sovelluksiin. Vaikka suorituskyky on erinomainen, niin mielestäni Applen ohjelmistokehitys ei ole aivan samalla tavalla mennyt eteenpäin, sillä A14 Bionicin suorituskyky ei näy millään tavalla iPhone 12 Pron peruskäytössä. Ennemminkin ohjelmisto rajoittaa laitteen sulavaa käyttämistä, sillä esimerkiksi Applen käyttöjärjestelmän ohjattavuus ja navigointi on hieman vanhahtavaa.

Äänentoistosta iPhone 12 Prossa vastaa stereokaiuttimet, joista pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toissijainen kaiutin on puheluihin käytettävä kuuloke. Apple on ollut pitkään vahvoilla äänentoiston kanssa, eikä nyt uutuusversiokaan tee poikkeusta tässä. Puhelimen omien kaiuttimien kautta äänentoisto on yksi parhaimmista, joita on älypuhelimissa tavattu. Mutta koska kyseessä on puhelimen äänentoisto, niin siinäkin on omat rajoitteensa.

iPhone 12 Pro ei luonnollisestikaan tarjoa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on ostettava erikseen kuulokeadapteri, jos haluaa käyttää langallisia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden markkina on kuitenkin kasvanut valtavasti, ja monet tyytyvätkin varmasti Bluetooth-kuulokkeiden käyttämiseen. Tämän takia iPhone 12 Prossa on melko tuore Bluetooth 5.0 -yhteystuki.

Face ID, eli suomeksi kasvojentunnistus, on tuttu jo lukuisista iPhone-malleista, ja nyt se löytyy myös iPhone 12 Prosta. Mitään suurempia muutoksia Face ID:hin ei ole tullut verrattuna viime vuoteen, mutta toki joitakin parannuksia Apple on aina tehnyt. Face ID on selvästi luotettavampi kuin monissa Android-puhelimissa nähty pelkkään etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Face ID korvaa myös kokonaan sormenjälkilukijan, jota ei iPhone 12 Prossa siis ole. Testijakson aikana Face ID oli jatkuvasti käytössä ja se tuntui toimivan erittäin hyvin. Puhelimen lukitus aukeaa nopeasti, jos laite tunnistaa kasvot. Yksi ongelma kasvojentunnistuksessa on tänä päivänä se, että se ei tunnu toimivan maskin käytön aikana.

5G

5G-yhteydet nähdään nyt ensimmäistä kertaa Applen älypuhelimissa, joten kyseessä on täysin uusi ominaisuus Applen historiassa. Android-puhelimista 5G on yleistynyt huimaa tahtia kuluvan vuoden aikana ja nyt onkin hienoa myös nähdä mihin Apple pystyy 5G-tukensa ansiosta. iPhone 12 Pron sisältä löytyy monista Android-puhelimesta tuttu Snapdragon X55 -5G-modeemi, joten sinällään puhelin ei tarjoa teknisesti mitään kovin uutta 5G:n osalta.

iPhone 12 Prossa on monipuolisesti tuettuna 5G-taajuuksia, sillä Apple on ilmoittanut laitteessa olevan tuki yhteensä 17 taajuudelle. Apple on laittanut iPhone 12 Prohon mukaan taajuudet n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joten iPhone 12 Pro tukee valmiiksi myös 5G-verkkojen kehittymistä Suomessa.

Testijakson aikana 5G-yhteyksiä testattiin iPhone 12 Prolla DNA:n ja Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnassa. Syystä tai toisesta DNA:n verkoissa testaustilanteessa puhelin näytti olevan 5G-verkoissa, mutta lataus- ja lähetysnopeudet pysyivät hyvin pieninä. Elisan verkoissa iPhone 12 Prolla saatiin testattua korkeammat tulokset, mutta latausnopeudet pysyivät alle 700 Mbps:n tasolla ja lähetysnopeudet vastaavasti alle 30 Mbps tasolla. On kuitenkin hyvä huomata, että 5G-verkot kehittyvät ja laajentuvat jatkuvasti, joten kaikilla alueilla nopeudet eivät ole täysin samanlaisia.

Pääasiassa testijakso suoritettiin kuitenkin vain 4G-yhteyksien ulottuvilla, joten 5G:n osalta kokemukset jäivät vain muutamiin testeihin. Mielestäni iPhone 12 Pro selviytyy 5G-verkoissa pitkälti samalla tavalla kuin monet kilpailevat puhelimet, mutta ei ylety kuitenkaan täysin kärkikahinoihin.

Akunkesto

Apple ei ikinä kerro julkaisun yhteydessä suoraan iPhone-puhelimien akun suuruutta, mutta tietojen mukaan iPhone 12 Prosta löytyy varsin pieneltä kuulostava 2815 milliampeeritunnin akku. Applen älypuhelimia on jouduttu usein kritisoimaan heikosta akunkestosta, mutta nyt iPhone 12 Pron kohdalla tähän ei tarvitse paljoa puuttua, sillä Apple on tehnyt parannuksia akunkestoon.

iPhone 12 Pron akku ei loppunut yhtenäkään päivänä kesken, vaan akku kesti yllättävän hyvin. Yleisesti päivittäinen käyttö oli aktiivista, sillä puhelinta hyödynnettiin netin selaamiseen, sosiaalisen median seuraamiseen, kuvaamiseen, puheluihin sekä viesteihin. Usein iPhone 12 Prohon oli myös liitettynä Bluetooth-kuulokkeet tai -kaiutin musiikin kuuntelua varten. Kuten jo todettiin, niin puhelinta ei käytetty 5G-verkkojen ulottuvilla päivittäin, joten 5G:n vaikutusta akunkestoon ei päästy todentamaan.

Mielestäni Apple on tehnyt hyviä optimointeja akunkeston eteen, sillä kyseessä saattaa olla myös ensimmäinen iPhone-puhelin, jonka akku on kestänyt oikeasti hyvin omissa testeissäni. Apple on varustellut iPhone 12 Pron myös varsin monipuolisilla latausmahdollisuuksilla, sillä laitetta voidaan ladata jopa kolmella tavalla. Ensimmäinen on tietysti perinteinen 20 watin pikalataus Lightning-liitännän kautta, mutta toisena on kaksi eri tapaa ladata langattomasti. iPhone 12 Pro tukee langatonta latausta Qi-standardilla 7,5 watin teholla, sekä langatonta latausta MagSafe-laturilla 15 watin teholla.

Apple ei toimita puhelimen mukana mitään laturia, joten 20 watin peruslaturi tai MagSafe-laturi on ostettava erikseen. iPhone 12 Pro tukee kuitenkin USB Power Delivery -standardia, joten monia kyseistä standardia tukevia latureita on mahdollista hyödyntää laitteen pikalataukseen. Testasimme iPhone 12 Pron latausnopeuden erillisellä laturilla, jonka avulla saimme ladattua laitetta 20 watin teholla. Apple itse lupaa, että pikalaturilla puhelin latautuu 30 minuutissa 50 prosentin varaustasoon. Alapuolella olevasta kuvaajasta on tarkistettavissa, millainen on iPhone 12 Pron latausnopeus todellisuudessa 20 watin teholla.

Apple iPhone 12 Pron latausnopeus 20 watin latausteholla.

Kuvaajasta nähdään, että iPhone 12 Pro latautuu tyhjästä täyteen 115 minuutissa, joka tarkoittaa siis tuntia ja 55 minuuttia. Puolessa tunnissa akkua saadaan ladattua 56 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 68 minuutissa. Kuvaajasta voidaan myös selvästi nähdä, että akun latausnopeus hidastuu radikaalisesti loppua kohden mentäessä, sillä viimeiset 10 prosenttia latautuvat 47 minuutissa. Vertailukohteena ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain 6,5 minuutissa.

iPhone 12 Pron latausnopeus 20 watin teholla ei ole mikään kovin erikoinen ja monet kilpailijoiden puhelimet samassa hintaluokassa latautuvat selvästi nopeammin. Parhaimmillaan iPhone 12 Pron lataukseen joudutaan varaamaan tuplasti yhtä paljon aikaa kuin kilpailijoiden puhelimissa.

Pakkastesti

Testijakson aikana iPhone 12 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 12 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää OLED-näyttöä, niin näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Pakkastestin jälkeen puhelimen akun lataaminen oli mahdollista sekä salama oli käytettävissä kuvattaessa. Usein lataaminen ja salaman käyttö ovat olleet turvallisuussyistä estettynä ainakin Android-puhelimissa. Pakkastestin jälkeen havaittiin, että Face ID ei toiminut, mutta puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä palautui laite toimimaan normaalisti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 12 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut yllättäen vain 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä jopa todella positiivisen pientä, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Apple on ottanut kylmät ilmat huomioon puhelinta kähettäessä ja nyt ainakaan akunkuluminen ei ole ongelmana. Lisäksi iPhone 12 Pro pärjäsi testeissä todella vaikuttavasti, mikä on myös Applen teknisien toteutuksien ansiota. Ainoa ongelma löytyi Face ID:sta, sillä se ei suostunut toimimaan pakkasessa. Apple oli sallinut lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä, mikä on varsin erikoista, sillä monet valmistajat estävät sen turvallisuussyistä.

Kamerat

Kamerat eivät ole iPhone 12 Prossa saaneet suurempia muutoksia verrattuna viime vuoden iPhone 11 Prohon, mutta toki pieniä parannuksia on nähtävissä. Apple luottaa kolmoiskamerajärjestelmään, joka kostuu tuttuun tyyliin pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta sekä telekamerasta. Kaikki kolme kameraa ovat myös 12 megapikselin tasoisia. Täysin uutena sensorina kameroiden rinnalle on saatu LiDAR-sensori, joka mahdollistaa muutamia uusia asioita myös kameroiden puolella.

Pääkamerana toimii siis 12 megapikselin tasoinen sensori, jossa on f/1.6-aukko, 26 mm polttoväli, 1,4 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukko, 13 mm polttoväli, 1/3,6” kennokoko sekä kameralla voidaan taltioida kuvia 120 asteen kuvakentällä. Ultralaajakulmakameraan Apple ei ole laittanut optista kuvanvakainta. Viimeinen iPhone 12 Pron kameroista on 12 megapikselin tasoinen telekamera, jossa on f/2.0-aukko, 52 mm polttoväli, 1,0 µm pikselikoko, 1/3,4” kennokoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain.

LiDAR-sensori voidaan kamerassa hyödyntää erityisesti tarkennuksessa sekä syvyysterävyydentaltioimisessa. Applen mukaan LiDAR mahdollistaa jopa kuusi kertaa nopeamman automaattitarkennuksen heikossa valaistuksessa. Apple on myös mahdollistanut pääkameralla yökuvaustilassa muotokuvien taltioimisen, sillä yksityiskohtainen syvyyskartta mahdollistaa tarkemman toteutuksen.

iPhone 12 Pron kamerajärjestelmä on siis ainakin teknisien tietojen valossa erittäin vaikuttava ja puhelin tarjoaa huippupuhelimille tyypilliseen tapaan kamerat kolmeen eri kuvaustilanteeseen. Pääkameralla saadaan perinteisempiä kuvia, telekameralla päästään hieman lähemmäksi kuvattavaa kohdetta, minkä lisäksi ultralaajakulmakameralla pystytään kuvaamaan selvästi laajemmalla kuvakentällä.

Apple iPhone 12 Pron kamerat lyhyesti:

 • Kolmoiskamera + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 12 megapikseliä / f/1.6-aukko, 26 mm polttoväli, 1,4 µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä / f/2.4, 13 mm, 1/3,6”, 120 asteen kuvakenttä
  • Telekamera: 12 megapikseliä / f/2.0, 52 mm, 1,0 µm, 1/3,4”, PDAF, OIS, 2x optinen, 10x digitaalinen zoomi
  • Muuta: LiDAR-sensori
 • Etukamera: 12 megapikseliä / f/2.2, 23 mm, 1/3,6” + SL 3D (syvyysanturi)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Koska Apple ei ole tehnyt suuria muutoksia kameroiden tekniseen toteutukseen, niin luonnollisesti mitään kovin suuria muutoksia ei ole tullut myöskään kuvien laatuun. Pääkameralla taltioidaan 12 megapikselin kuvia, jotka ovat mielestäni huippuluokkaisia, mutta eivät aivan ylety samalle tasolle esimerkiksi Huawein tai Samsungin tämän hetken huippupuhelimien kameroiden kuvien kanssa. Tällä kertaa ainoastaan pääkameran aukon kokoa on suurennettu f/1.6-tasolle, kun viime vuonna luotettiin vielä f/1.8-aukkoon. Applen olisi siis vahvoin aika hieman päivittää toteutustaan, jotta kameroissa ei jäätäisi kilpailijoiden jälkeen.

Päivänvalossa kuvattaessa iPhone 12 Pron pääkameralla taltioidut kuvat ovat pääasiassa samantasoisia kuin edeltäjällään kuvattuna. Kuvat ovat hyvin tarkkoja, yksityiskohtia on paljon, kohinaa on vain vähän, minkä lisäksi dynaaminen alue miellyttää ainakin allekirjoittaneen silmää. Toisinaan oli kuitenkin havaittavissa kameralla olevan joitakin haasteita kuvattaessa vihreitä sävyjä, jolloin yksityiskohdista tulee toisinaan puuroa, eikä yhtä tarkkoja kuin monissa kilpailevissa laitteissa. Pääkameran kuvien laatu riittää kuitenkin varmasti monille, ja suuremmilta heikkouksilta Apple on välttynyt.

Heikommassa valaistuksessa Apple on mielestäni ottanut selvästi enemmän harppauksia eteenpäin, sillä kuviin saadaan taltioitua nyt aikaisempaa enemmän valoa, mutta muutokset ovat yllättävän pieniä. Heikossa valaistuksessa kuvat ovat mielestäni hyviä jo lähtökohtaisesti, sillä yksityiskohtia on mukavasti ja värit taltioituvat luonnollisesti. Puhelimessa oleva automaattinen yökuvaustila helpottaa kuvaamista selvästi, sillä kamera katsoo itse, milloin pidempää kuvausaikaa tarvitaan, joten ominaisuuden toimivuudesta Apple ansaitsee plussapisteen. Alapuolella vielä muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on myös 12 megapikselin tasoinen, ja sen avulla saadaan erityisesti hyvässä valaistuksessa miellyttäviä kuvia laajalla kuvakentällä. Pääkameran kuvien laadun tasolle ei ultralaajakulmakameralla päästä, mutta iPhone 12 Prossa tämäkin kamera on mielestäni hyvällä tasolla. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, värit taltioituvat luonnollisesti ja dynaaminen alue on jälleen hyvä. Ultralaajakulmakameran heikkous löytyy myös kuvan vihreistä kohdista, jotka menevät hyvin nopeasti puuromaiseksi.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameraa Apple on parantanut nyt selvästi, sillä yökuvaustila on nyt käytettävissä myös tässä kamerassa. Aikaisemmin ultralaajakulmakameralla heikossa valaistuksessa taltioidut kuvat ovat olleet heikkoja, mutta nyt yökuvaustila tekee siihen muutoksen. iPhone 12 Pron ultralaajakulmakameralla saadaan tämän ansiosta taltioitua hyviä kuvia myös heikossa valaistuksessa. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta pehmeyttä on silti hieman liikaa. Kuvat ovat kuitenkin käyttökelpoisia ja niitä jakaa mielellään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Apple on laittanut ultralaajakulmakameraan mukaan luonnollisesti myös vääristyksen korjauksen, joka on aktivoituna oletusarvoisesti. Oman kokemuksen mukaan iPhone 12 Pro hoitaa kuvan vääristyksien korjaamisen hyvin, eikä siitä ole mitään valittamista. Kuvista tulee kuitenkin hieman pienemmällä kuvakentällä varusteltuja, mutta täyden 120 asteen kuvien taltioiminen on mahdollista, kun vääristyksenkorjaus otetaan pois käytöstä. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

12 megapikselin telekamera on osa-alue, johon olisin Applen odottanut hieman tuovan uutta, mutta nyt luotetaankin jälleen täysin tuttuun konseptiin. Telekamera kykenee tuttuun 2x optiseen zoomaukseen, eikä tarjoa siis Android-puolelta tuttuja 3x tai jopa 5x optista zoomausta. Digitaalinen zoomaus puhelimessa rajoittuu 10x tasolle, joten iPhone 12 Pro on zoomauksen osalta perinteinen, eikä tarjoa yllätyksiä.

Telekameran kuvien laatu hyvässä valaistuksessa on miellyttävän tarkka ja dynaaminen alue on hyvä. Laatu on lähes pääkameran tasolla, ja samalla myös telekameralla on toisinaan ongelmia taltioida kuvan vihreitä alueita yksityiskohtaisena.

Hämärässä kuvattaessa iPhone 12 Prossa käytetään pääasiassa pääkameraa, sillä telekameraa ei käytetä ollenkaan, jos valoa on liian vähän. Apple on katsonut, että pääkamerasta digitaalisesti zoomattuna saadaan jopa parempia kuvia heikossa valaistuksessa kuin itse telekameralla. Yökuvaustilaa ei voi telekameran kanssa käyttää, joten se ei pääse parantamaan telekameran kuvien laatua. Alapuolella on kuvapareja, joista vasemmanpuoleinen on kuvattuna pääkameralla ja oikeanpuoleinen vastaavasti 2x optisesti zoomattuna.

Videokuvaus on ollut aina Applen puhelimien vahvuus, eikä nyt myöskään iPhone 12 Pro tee tässä suhteessa poikkeusta. Kaikilla kameroilla on mahdollista taltioida hyvälaatuista 4K 60 fps -videokuvaa, ja myös vakautus on videoissa hyvä. Valitettavasti jostain syystä kameroiden välillä ei voi kesken kuvaustilanteen aina vaihdella. Esimerkiksi 4K 60 fps -tilassa täytyy valita joko ultralaajakulmakamera tai pääkamera ennen kuvaustilanteen aloittamista. Jos valitsee kuvata pääkameralla, niin silloin telekameraan voidaan vaihtaa sulavasti, mutta ultralaajakulmakameraan vaihtaminen on estetty.

Etukamera on iPhone 12 Prossa tarkkuudeltaan myös 12 megapikseliä. Toki Apple hyödyntää oletusarvoisesti pientä rajausta etukameralla kuvattaessa ja kuvien tarkkuus on 7 megapikseliä. Kun kuitenkin otetaan laajempi kuvakenttä käyttöön, niin kuvista saadaan täyden 12 megapikselin tasoisia. Yleisesti itse olen tyytyväinen etukameran kuvien laatuun, eikä siitä ole suuremmin pahaa sanottavaa. Etukameran kuvien laatu riittää siis varmasti monille puhelimen käyttäjille.

Kamerasovellus ei ole suuremmin muuttunut vuoden aikana, vaan iPhone 12 Prossa kamarasovelluskokemus on vastaava kuin iPhone 11 -malleissa. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa nopeutettu, hidastettu, video, kuva, muotokuva ja panoraama. Lisäksi päänäkymässä on mahdollisuus vaihdella kaikkien kolmen kameran välillä erillisen kameravalitsimen avulla (0,5x, 1x, 2x). Päänäkymässä on mahdollista säätää myös salaman asetuksia ja live-kuvaustilan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, valotusta, ajastusta tai filttereitä.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalikuvaustilaa, jollainen löytyy lukuisista Android-puhelimista. Toki Apple on tuonut uutena ominaisuutena mahdollisuuden säätää valotusta, mutta mitään muita asetuksia ei ole mahdollista manuaalisesti säätää. iPhone 12 Prossa ei ole myöskään asetusvalikkoa suoraan kamerasovelluksessa, mutta toki tällainen löytyy, kun mennään puhelimen asetuksien kautta kameran asetuksiin. Mutta edelleen ajankohtainen kysymys on: miksi näihin asetuksiin ei päästä käsiksi suoraan kamerasta?

LiDAR-sensori mahdollistaa ”kivoja juttuja”, mutta todellinen käyttö jää hyvin vähälle

Yksi suurimmista uudistuksista iPhone 12 Prossa on kameroiden yhteyteen saatu LiDAR-sensori, joka on tuttu jo tuoreista iPad Pro -tableteista. Apple hehkuttaa muun muassa NASA:n ottavaan LiDAR-teknologian käyttöön seuraavassa Mars-luotaimessaan, joten luonnollisestikin voidaan todeta iPhone 12 Pron sisältävän ”palan avaruusteknologiaa”. Ainakin tavallaan näinkin sen voi ilmaista.

iPhone 12 Prossa LiDAR-sensoria käytetään mittaamaan sitä, kuinka kauan valon heijastuminen takaisin esineistä kestää. Sen avulla puhelin pystyy luomaan syvyyskartan mistä tahansa tilasta, jossa sitä käytetään. Tämän avulla lisätyn todellisuuden sovellukset voivat hyödyntää tarkempaa syvyystietoa, jotta lisätystä todellisuudesta saadaan aikaisempaa realistisempi. Lisätyn todellisuuden sovelluksien ohella LiDAR-anturia voidaan käyttää myös kamerassa avuksi, johon tutustuimme jo aikaisemmin tässä arvostelussa.

LiDAR-sensorin vahvuus on sen tarkkuus, sillä sen avulla voidaan toteuttaa teoreettisesti monenlaisia asioita. Esimerkiksi voit testata sopisiko jokin sisustusesine omaan taloon, esimerkiksi valaisin saadaan näkyviin lisätyn todellisuuden avulla reaalikokoisena huoneen nurkkaan tai esimerkiksi voi kokeilla miltä uusi sohvapöytä näyttäisi ennen ostamista. LiDARista saadaan kaikki hyöty irti vain siinä tapauksessa, jos sovelluskehittäjät ovat ottaneet sen käyttöön sovelluksiinsa.

Applen omasta sovelluskaupasta löytyy jo muutamia sovelluksia, joissa LiDAR-sensoria hyödynnetään tilojen sekä esineiden skannaamiseen, mutta mitään kovin laajaa sovellusvalikoimaa ei vielä ole. Henkilökohtaisesti en nähnyt LiDAR-sensorista mitään kovin suurta hyötyä ainakaan aivan vielä, eikä sitä tullut testijakson aikana kertaakaan käytettyä oikeassa käyttötarkoituksessa.

Mielestäni LiDAR-mahdollistaa mukavia lisäominaisuuksia, joilla joku voi oikeastikin tehdä jotain, mutta tällaiselle peruskäyttäjälle LiDAR on varsin turha. Tämän takia käyttö jaa hyvin vähäiseksi, mutta ehkäpä jossain kohtaa tekniikka otetaan paremmin käyttöön suosituissa peleissä ja sovelluksissa, joissa sitä voisi käyttää todella.

Käyttöjärjestelmä

Apple on luonnollisesti varustellut uuden iPhone 12 Pron tuoreimmalla iOS 14 -käyttöjärjestelmällä, joka on tuo selviä muutoksia verrattuna aikaisempiin iOS-versioihin. iOS 14 on jo päivitetty lukuisiin aikaisempiin iPhone-puhelimiin, joten mitään kovin uutta ei nyt iPhone 12 Pron kohdalla ole tarjolla, vaan ominaisuudet löytyvät pääosin myös vanhemmista iPhone-malleista. Olen viimeksi testannut iPhone SE (2020) -puhelinta keväällä, jolloin käyttöjärjestelmäversio oli iOS 13, joten nyt iOS 14 tuo siihen verrattuna muutaman tärkeän uudistuksen parempaan suuntaan.

iOS 14 tarjoaa erityisesti uusia kustomointimahdollisuuksia kotinäkymään sekä vihdoin myös Android-puhelimista tutun sovellusnäkymän. Nämä kaksi uudistusta otin testijakson aikana heti aktiiviseen käyttöön ja ne tuovat iOS:ia selvästi lähemmäksi Androidia. Mielestäni on hyvä, että myös Apple osaa joskus kopioida hyviä asioita kilpailijoiltaan.

iOS 14 -käyttöjärjestelmässä kotinäkymässä on mahdollista hyödyntää monipuolisemmin widgettejä. Applen mukaan uudet widgetit tarjoavat nyt käyttäjälle oikea-aikaista tietoa yhdellä silmäyksellä ja niitä voidaan kiinnittää eri kokoisina mihin tahansa aloitusnäytön sivulle. Monipuolisempien tietojen ohella widgetit tuovat mielestäni myös paljon enemmän elävyyttä puhelimen kotinäytölle ja myös kokemusta pystyy hieman personoimaan mieleisekseen.

Apple on lisännyt myös sovellusvalikon, joka löytyy aloitusnäytön sivujen lopusta. Sovellusvalikko järjestää kaikki sovellukset automaattisesti yhdeksi yksinkertaiseksi ja helposti navigoitavaksi näkymäksi. Apple kutsuu sovellusvalikkoa nimellä ”Appikirjasto”, jossa sovellukset ovat ehkä jopa varsin sekaisin sekä useassa eri kansiossa. Valitettavasti käyttäjät eivät voi kansioiden järjestystä muokata, mitä pidän Applen toteutuksen heikkoutena.

Yksi selvistä uudistuksista, jonka testijakson aikana huomasin, oli myös iOS 14:n pienet parannukset yksityisyyteen. Esimerkiksi kaikkien sovelluksien on pyydettävä lupa ennen kuin pystyvät seuraamaan käyttäjän liikkeitä. Apple on lisännyt näytölle ilmoitusvalon aina kun jokin sovellus käyttää kameraa tai mikrofonia, jonka ansiosta käyttäjä huomaa heti, jos jokin sovellus käyttää kameraa tai mikrofonia ilman lupaa.

iOS 14 on varusteltu myös monilla muilla uudistuksilla sekä parannuksilla, joihin voi käydä tutustumassa tarkemmin aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa. Valitettavasti testijakso iPhone 12 Pron parissa ei saanut ainakaan itseäni vielä vannoutuneeksi iOS-faniksi, sillä monenlaisiin Android-toteutuksiin tottuneena iOS on aivan eri maailmasta. Monet mainitsevat iOS:n olevan helppokäyttöinen sekä looginen, mutta ainakin itse koen iOS:n hyvin haastavaksi sekä epäloogiseksi.

Eniten testijakson aikana häiritsi hyvin rajoittunut kustomoitavuus, sovellusasetuksien sekavuus sekä monet muut asiat, joihin joutui oikeasti paneutumaan ennen kuin homma iOS:n kanssa alkoi luistamaan. Lisäksi iOS:n käyttöliittymässä navigoiminen tuntuu Androidin tuoreimpien eleohjauksien jälkeen hyvin kankealta sekä toisinaan jopa epämiellyttävältä. Toisinaan jopa koin turhautumisen tunteita käyttöliittymän epäloogisuuden ja tämän takia myös hitauden osalta, sillä usein olisin tehnyt monet asiat todella paljon nopeammin Android-puhelimella.

Arcade-mainos asetusvalikossa.

iOS:iin hyppääminen vaatii siis paljon totuttelua, ja ehkä jos puhelinta käyttäisi yhtä jaksoisesti kuukausia, niin silloin käyttö alkaisi luistamaan ja logiikan oppisi kunnolla sekä taipuisi Applen typeriin rajoituksiin. Android-puhelimissa usein valitetaan, jos valmistaja lisää käyttöliittymään mainoksia, mutta tästä samasta voisi myös Applea kritisoida. Esimerkiksi asetusvalikossa iPhone 12 Prossa saattoi olla jopa kolme erilaista mainosta ”osta iCloud-tallennustilaa”, ”Apple Arcade kolmeksi kuukaudeksi ilmaiseksi” ja ”Osta AppleCare+”. Tällaiset mainokset eivät mielestäni ole sellaisia, joita haluisi nähdä yli 1000 euron uutuuspuhelimissa.

Testijakson aikana ei tullut vastaan mitään vakavia ongelmia käyttöjärjestelmän kanssa, vaan kaikki tuntui toimivan pääasiassa hyvin. Mielestäni iPhone 12 Pro on ohjelmiston osalta loistava valinta sellaisille, jotka ovat tottuneet jo ennestään iOS:iin, mutta Androidista Applen ekosysteemiin siirtymistä itse miettisin pari kertaa uudestaan.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Apple iPhone 12 Pro -puhelinta.

Uutta iPhone 12 Prota voisi kuvailla tyylikkääksi huippupuhelimeksi, johon Apple on tuonut hieman uutta, mutta perusominaisuudet ovat pysyneet samana kuin vuotta aikaisemmin. Muotoilullisesti virkistävää on nähdä, että Apple on hieman uudistanut laitteen kehystä, mutta toisaalta Applelta olisi voinut odottaa näkevän myös jopa selvästi radikaalimpaa uudistusta verrattuna edeltäjiin.

Testijakson perusteella itse tykästyin muotoilun ja laatuvaikutelman lisäksi puhelimen hyviin teknisiin ominaisuuksiin. Näyttö on erinomainen, mutta toki lovitoteutus ei ole kovin moderni. Lisäksi Apple A14 Bionic -järjestelmäpiiri tarjoaa loistavaa suorituskykyä, joka jättää kilpailijoiden puhelimet jalkoihinsa. iPhone 12 Pro tarjoaa myös monipuoliset ja hyvät perusvahvat kamerat, vaikka jotain suurempiakin uudistuksia olisi voinut toivoa. Puhelimessa on myös hyvät sisäänrakennetut kaiuttimet, kehuttava akunkesto sekä yllättävän hyvä pakkaskestävyys.

Heikkouksiakin on jonkin verran, joista häiritsevin on laturin puuttuminen myyntipakkauksesta, joten sellainen on ostettava erikseen tai käytettävä kolmannen osapuolen laturia. Lisäksi LiDAR-sensorin käyttötarkoitukset jäivät ainakin itselleni hyvin vähäisiksi, mutta toki se tuo pieniä parannuksia kameraan. Lisäksi iOS on käyttöjärjestelmänä edelleen hieman kankea, liian pelkistetty sekä sekava, jos on tottunut käyttämään Android-laitteita. Toki joillekin iOS voi sopia hyvinkin ja jos sitä on tottunut käyttämään, niin silloin vastaavasti Android voi tuntua haastavalta.

Kokonaisuudessaan iPhone 12 Pro on kuitenkin pääasiassa tasapainoinen uutuuspuhelin, jota on helppo suositella ostettavaksi. SuomiMobiilille iPhone 12 Pron testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden iPhone 12 Pron pystyy tilaamaan edullisimmillaan 1179 euron hintaan tämän linkin takaa. Edullisin versio tarjoaa 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 256 ja 512 gigatavun muistiversiot. Apple on julkaissut puhelimen neljässä väriversiossa, jotka ovat hopea (Silver), grafiitti (Graphite), kulta (Gold) sekä tyynenmerensininen (Pacific Blue).

Apple iPhone 12 Pro avostelu

8.6

SuomiMobiilin arvosteltavana käväisi tuore iPhone 12 Pro, joka on Applen tuorein huippuluokan älypuhelin.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja uusittu tasainen kehys näyttää hyvältä
 • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
 • Pääosin hyvä OLED-näyttö
 • Apple A14 Bionic tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn sekä 5G-tuen
 • Dual-SIM-tuki (nano-SIM + eSIM)
 • 5G!
 • Hyvä stereoäänentoisto
 • Hyvä akunkesto ja erinomainen pakkaskestävyys
 • Huippuluokkaiset kamerat
Huonoa
 • Ei laturia myyntipakkauksessa
 • Puhelimen kiiltävä kehys on heti likainen
 • Näytön leveä lovitoteutus hieman ”vanhanaikainen”
 • Näytössä ei korkeaa virkistystaajuutta
 • Akun latausnopeus jää kilpailijoiden varjoon
 • Kamerasovelluksen rajalliset toiminnot
 • LiDAR-sensorin käyttötilanteet hyvin minimaalisia
 • iOS 14 hieman sekava sekä pelkistetty Android-käyttäjälle
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Ylikallis Applen turhake.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple